Alexandru Stermin. Lecții din junglă despre sensul vieții și cum să trăim | THE VAST&THE CURIOUS

  Рет қаралды 7,631

Andreea Roșca

Andreea Roșca

Жыл бұрын

Alexandru e un explorator în cel mai propriu sens al cuvântului. Din jungla Amazonului în pustiul Siberiei, și de la Carnavalul de la Rio la Beijing, a cutreierat planeta în căutare de răspunsuri. A scris două cărți, ambele prezențe constante pe listele de best sellers: ”Căzuți din Junglă” și ”Călătorie în jurul omului”. Ambele sunt jurnale de călătorie și explorări ale naturii umane, ale culturii și relațiilor.
Explorând lumea, spune Alexandru, descoperim geografia ființei noastre, cu continentele ei luminoase sau întunecate. Poate că, în calitate de ornitolog, ia parte la expediții pentru a studia păsările. Dar, ca om, se întoarce din junglă cu povești pline de sens despre prietenie, iubire, maturizare, frică, viață și moarte, divinitate și sensul nostru în toată această geografie.
Alexandru e biolog, are o licență în teologie, un master în filozofie și o formare în psihologie pozitivă. Plus o colecție de cranii. E profesor de biologie la Universitatea Babeș-Bolyai.
Am vorbit cu Alexandru în martie 2023, într-o conversație live, la Teatrul Apollo111, despre ce descoperim și învățăm dincolo de granițele cunoscute și confortabile.
Conversațiile live The Vast&The Curious au ca parteneri strategici BCR, MedLife România și Autonom.
Partener susținător: DEDEMAN
#vastandcurious #AerProaspătPentruMinte
🎙️Podcast:
Website: www.andreearosca.ro/
Apple Podcasts: cutt.ly/icEQvD2
Spotify: cutt.ly/qcEQKjp
📩Newsletter: cutt.ly/icEWP6k
Momentele cheie ale discuției:
00:02:20 - Alexandru Stermin. Prezentare
00:04:15 - Copilărie
00:06:53 - Povestea bivoliței
00:11:10 - Ce se ascunde în spatele aparentei simplități a explorării
00:16:29 - Cum construiești încredere cu o persoană necunoscută
00:17:19 - Fața întunecată a sociabilității noastre
00:21:20 - Frica de moarte
00:29:10 - A-ți da un destin
00:31:05 - Înțepătura de păianjen
00:36:26 - Sinteza stoicismului din junglă
00:40:05 - Colecția de cranii
00:43:43 - Cum ne-a îndepărtat creștinismul de natură
00:50:24 - Arhetipuri și Cabloco
00:53:49 - Credința în gândire magică
00:59:22 - Aventura inițiatică de la Carnavalul de la Rio
01:03:03 - Capacitatea arhetipurilor de a genera diversitate și reziliență
01:08:30 - Teoria sensului vieții
01:17:39 - Semnificația păsării Hoatzin
01:21:05 - Ghicitoarea Medlife
01:23:15 - Deschiderea sesiunii de Q&A cu publicul
Social:
LinkedIn: cutt.ly/vcEEg1m
Facebook: cutt.ly/gcEEThU
Instagram:cutt.ly/0cEEGCI

Пікірлер: 7
@nicoletagabor3293
@nicoletagabor3293 8 ай бұрын
Simplu și genial.
@cristinamioaraneagu1899
@cristinamioaraneagu1899 10 ай бұрын
Este fabulos Alexandru . Copil crescut la tara ,copil care a crescut frumos si adevarat , il inteleg perfect . Am avut o copilarie asemanatoare cu a lui . Iubesc natura , ❤ . Fabulos !
@Lucky-zu6fl
@Lucky-zu6fl 8 ай бұрын
Ce om minunat!Câte învātāturi,câta întelepciune si câtā educatie!Felicitāri Alexandru pentru tot!
@mihamorozan352
@mihamorozan352 9 ай бұрын
Un om extraordinar, foarte frumoasă discuție și poveste!
@Umeldaraje
@Umeldaraje 10 ай бұрын
Un interviu original care m-a făcut de multe ori sa opresc și sa îmi analizez valorile personale in lumina celor spuse de invitat. Mulțumiri pentru ca a împărțit cu noi experiențe și valori personale pe care nu toți avem ocazia sa le trăim!
@eumenesmarmaros751
@eumenesmarmaros751 27 күн бұрын
Am urmarit cu atentie si cu maxima precautie, in acelasi timp, parcursul dialogului, pentru ca nu e usor sa faci un slalom printre idei intr-o simetrie perfecta cu cel care are initiativa, aici fiind vorba despre invitatul serii, domnul Alexandru. Vreau sa spun ca asteptam o mai mare deschidere inspre „latura teologica” a invitatului, mai ales ca recunoaste ca are studii in domeniu. Dar, asa cum am afirmat deja, recurge la un subtil „slalom” in materie de logica (mod/tipar de gandire), aspect care m-a convins dupa minutul 01:38 (relatia cu Dumnezeu; surprinzatorul prim raspuns, tot printr-o intrebare: „Dar ce inseamna Dumnezeu?”) Dupa o minima experienta de viata, in cazul domniei sale, si cu atat mai mult dupa un timp ( cel putin 3 ani) petrecut in mijlocul celor care cauta sa raspunda la intrebarea „ce inseamna Dumnezeu”, cred ca aceasta intrebare nu ar trebui sa-si gaseaca locul! Era obligat sa dea un raspuns, fie el chiar evaziv. Este drept ca ideea de Dumnezeu nu poate fi cuprinsa in a noastra „capacitate craniana”, oricat ne-am stradui, poate ca nici macar in maniera „apofatica”, insa ar fi fost obligat, macar de o minima asumare de responsabilitate a celui care are influenta in randul ascultatorilor, sa dea, totusi, un raspuns! Ioan Gura de Aur a afirmat ceva in acest sens, cu mai bine de o mie si sase sute de ani in urma, pentru ca avea responsabilitatea credintei ( in cazul de fata, convingerilor) sale in fata semenilor. Drept urmare, el a tinut sa afirme, cu smerenia care il caracteriza, ceva in genul acesta (parafrazez): „Daca mi-as permite sa afirm ca Il cunosc pe Dumnezeu, atunci ceea ce pot cunoaste, in mod sigur, nu este Dumnezeu”! Pentru ca il pretuiesc pe domnul Alexandru Stermin, mi-as dori ca in acel moment al raspunsului - intrebare (apoi, prin mici-mari slalomuri de discurs destul de relativ conturat) sa fi avut macar in subconstient acest aspect al finitudinii umane. Dumnezeu nu va putea fi niciodata cunoscut decat in masura in care a hotarat El sa Se reveleze. Si El S-a revelat! (v. Evanghelia dupa Ioan 1:18 si Evanghelia dupa Matei 11: 27, de exemplu).
@margaretadiaconu4829
@margaretadiaconu4829 8 ай бұрын
Buna ziua!Stimata doamna,cu tot respectul,renuntati la acel îhî aprobator pentru ca suna foarte rau!Cu atat mai mult cu cat Alexandru Stermin e un invitat absolut grozav.Multumesc!
Garantat 100% cu biologul Alexandru Stermin (@TVR1)
47:47
Useful Gadget for Smart Parents 🌟
00:29
Meow-some! Reacts
Рет қаралды 10 МЛН
Follow @karina-kola please 🙏🥺
00:21
Andrey Grechka
Рет қаралды 13 МЛН
Useful Gadget for Smart Parents 🌟
00:29
Meow-some! Reacts
Рет қаралды 10 МЛН