Рет қаралды 150,628
Merhaba arkadaslar bu günkü videomuz da Ali ve Nino heykeli hikayesini araştırdık edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
(4-5 kaynaktan araştırma yaptık, hikayeler farklı farklı dogruya en yakın olanı ve yerleşik hayattakilerden 'Batum dan' aldığımız bilgileri paylaşıyoruz)
Merhaba arkadaşlar bu günkü videomuz Ali ve Nino Herkelindeyiz.
Gürcistan Batum’da bulunan ve gelen her turisti kendine hayran bırakan bu heykel,
2007 yılında Tiflis’li heykeltıraş Tamara Kvesitadze tarafından yapıldı.
2010 yılında ise heykelin açılışı yapıldı.
8 metre uzunluğunda olan bu devasa heykel bir mekanizma ile çalışıyor.
2015 yılında mekanizmalar zarar gördüğünden dolayı heykel yeni yerine denizden 50 metre içeriye taşınmıştır.
Her turiste görsel şölen yaratan bu heykelin, elbette bir hikayesi var.
10 dakikada birbirine kavuşup ayrılan bu heykelin hikayesi var Ancak bunun hikâyesi diğerlerinden biraz daha farklı. Kurban Said’in 1937’de yazıp yayımladığı Ali ve Nino: Aşk Hikâyesi adlı aşk romanı yayımlandıktan sonra çok sevildi, birçok dile çevrildi hatta 2015 yılında bir filmi dahi yapıldı. O günden bu güne, kimse yazarın gerçek kimliğini bilmiyor.
Peki, neydi bu aşk hikâyesi?
”Bakü’de yasayan Ali Müslüman bir ailenin oğludur. Rus disipliniyle yetişmiş, eğitimli, Hristiyan geleneği ile büyümüş ve Avrupa’nın yaşam tarzını benimsemiş soylu bir ailenin kızı olan Nino’ya okul yıllarında âşık olur.
Doğu kültürünle büyümüş olan Ali, Nino’nun da bu şekilde olmasını ister. Her şeyden önemlisi onun dinine bağlı bir müslüman olmasını arzular.
Tüm bunlar bir kenara Nino ve Ali Han aşkının karşısında bunlar önemsizleşir. Sonunda ailelerde ikna olur ve evlenmelerine izin verirler.
Ali Han, Nino’nun ailesiyle tanıştırılmak üzere Tiflis’e götürür. Ali Han Tiflis’teyken Nino’nun kaçırıldığı öğrenir. Onu kaçıran ise Nino’nun aşığı Melik Nahararyan’dır. Fakat çok geçmeden Ali Han, Ermeli asıllı Melik Nahararyan’ı bulup öldürür. Artık aranan bir suçludur. Herkesten saklanarak Dağıstan’da yaşamaya başlar. Bu sırada bir arkadaşı ona Nino’yu getirir ve evlenirler. Rusya’da ihtilal çıkınca da birlikte Bakü’ye geri dönerler.
Ancak Bakü’de Ermenilerle çatışma vardır. Uzun süre çalıştıktan sonra Ali Han, Nino’yu alıp İran’a gider.
Kafkas İslâm ordusunun şehri kurtarmasından sonra ise Bakü’ye geri dönerler. Burada Nino ile bir kızları olur. Bakü tekrardan Ruslar tarafından işgal edilince karısını ve kızını Tiflis’e yollayan Ali Han, çatışma sırasında Gence köprüsünde vurulur.
2007 yılında Tamara Kvesitadze bu hikayeden etkilenerek Batum’da 8 metre yüksekliğinde Erkek ve Kadın isimli bu dev heykeli yaptı. 2010 yılında ise heykelin açılışı yapıldı.
Yüzü doğuya dönük olan erkek figürü ile yüzü batıya dönük olan kadın öpüşüp tek bir vücut olduktan sonra ayrılıyor. Bu da son öpüşme ve kucaklaşma olarak betimlenir.
#alivenino #batumi