Hartelijk bedankt voor je duidelijke uitleg. Opeens begrijp ik waarom ik met mijn fullframe camera minder ruis heb bij een hogere ISO waarde dan bij mijn crop camera.👍
@p382742937423y43 жыл бұрын
Mijn Sony a7c kiest 1/30 bij ISO 1600. Bij hetzelfde diafragma en lichtomstandigheden, kiest mijn canon 5d volgens mij VEEL kortere sluitertijden. Vraag: is de hoge ISO-prestatie van de sony geflatteerd? (Of: anders dan de ISO bij canon?)
@KameraExpress3 жыл бұрын
Dank voor je vraag! ISO prestaties verschillen inderdaad per camera. Sony heeft veel geïnvesteerd in de lowlight performance van hun camera's. Maar Canon loopt hier ook mooi in mee!
@p382742937423y43 жыл бұрын
@@KameraExpress thanks, maar kun je in je instellingen ergens voorkomen dat Sony gaat opscheppen met zijn interne stabilisatie en sluitertijden van 1/15 en 1/30 kiest? Ik wil dat niet, maar die camera heeft er echt voorkeur voor.
@johanvanvliet90435 жыл бұрын
Mooie rubriek kort en krachtige uitleg.👍🏻
@KameraExpress5 жыл бұрын
Dankjewel Johan!
@TomWittebrood5 жыл бұрын
Leuke video, duidelijk. Dankjewel!
@KameraExpress5 жыл бұрын
Goed om te horen Tom!
@ridderus4 жыл бұрын
Leuk uitgelegd maar er is een dingetje aan het ISO verhaal met digitale fotografie. Namelijk er is geen ISO met digitale fotografie en de sensor kan je niet gevoeliger of minder gevoeliger maken voor licht. Het is gecompliceerder. ISO was een waarde wat gekoppeld werd aan film, hoe lichtgevoeliger de film hoe hoger de isowaarde werd toegekend. Dat werd gedaan door: International Organization for Standardization. En een camera sensor krijgt niet die waarde toegekend, athans niet op verschillende lichtgevoeligheden. De ISO knop doet tegenwoordig heel wat anders. Verhoog je het ISO getal bv van 200 naar 400 dan versterk je het signaal wat op de sensor terecht komt. Net zoals we dat vroeger deden met een transistor radio. Je hoorde het liedje niet goed en draaide je aan de AMPF knop zodat het liedje betere door kwam en jawel... daarmee hoorde je dus ook meer ruis. Een digitale camera is dus feitelijk een transistor radio. De ISO knop zou dan ook AMPF moeten heten van amplify (versterken) Verder vind ik dat het belichtingsdriehoek verhaal ook niet echt juist want de belichting regel je alleen met je sluitertijd en lensopening en ISO/AMPF stuurt slechts bij. En dat doe je met film fotografie ook. Hoe donkerder je omgeving hoe hogere iso-film je gebruikt om nog tot je gewenste sluitertijd te komen. Tegenwoordig hebben (bijna) alle camera's een ISO invariante sensor, dat wil oa. zeggen dat alle camera's op een soort van basis "iso" gevoeligheid fotograferen en niet hoger hoe hoog je je "iso" ook instelt . Voor de meeste is dat 100, bij mijn Fujies is dat weer 200. ISO is ISO niet meer dus. Happy Shooting,....
@KameraExpress4 жыл бұрын
Wow, wat een uitgebreide en gedetailleerde uitleg geef je Ridder! Dankjewel daarvoor ;) Wij leren ook weer bij door comments als die van jou.
@WatchLionProductions5 жыл бұрын
Weer op een leuke manier uitleg gegeven! Ga zo door! 😊👍