00:01 Farklı ülkelerde yaşamaya ilişkin deneyim ve görüşlerin paylaşılması 01:57 Almanya'da Yaşamak: Artıları ve Eksileri 03:56 Almanya'da yaşamanın sosyal faydaları var 05:54 Berlin'de yaşamak ekonomik ve rahattır. 07:46 İyi Almanca öğrenmek Almanya'da yıllarca yaşamayı gerektirir 09:42 Almanya'daki dil engeli sosyal izolasyona yol açabilir. 11:50 Almanya'da ayrımcılık gerçek bir sorun 13:54 Almanya'da günlük etkileşimlerde incelikli ırkçılıkla karşılaşılıyor 15:55 Yabancılar Almanya'da ayrımcılık ve zorluklarla karşı karşıya 17:59 Almanya'daki gurbetçilerin psikolojisini anlamak 19:50 Gurbetçilere ve Almanya'daki zorluklara karşı empati 21:33 Taşınmaya karar verirken Almanya, Hollanda ve İngiltere gibi ülkeleri düşünün.
@ozdemir710011 ай бұрын
Teşekkürler emeğiniz için
@thecloudrazor10 ай бұрын
@UtkuSenKZbin sabitlesen iyi olur bu yorumu
@nizarelsarout776310 ай бұрын
Tasinilmasi gereken tek yer Isvicre yada Dubai kaldi. Hollanda baskani Türkleri istemiyor haberleri izlemediyseniz bakin konusmasina. Ingiltere kira fiyatlari yüksek ve bence ordada irkcilik var. Isvicre yuksek maas, ve dogasi efsane gezecek yerler var, bunalmaz insan diye dusunuyorum ve iyi birikim imkani var, vergi yok kadar az. Fiyatlar yüksek ama maasta cok yüksek
@SA-gu3ed10 ай бұрын
eyvallah abi ya/ 2024 yilinda 5 dakika ustu vidyo koyup parcalara ayirmayanlarin zekasini sorguluyorum artik
@BüsraDemiröz-c2v9 ай бұрын
@@nizarelsarout7763isvicre ve avusturya da en az almanya kadar irkci hatta daha fazla irkcilar.
@MS-ou6wl11 ай бұрын
Ben Almanyada doğup büyüdüm ve ülkenin en iyi üniversitelerin birinde tıp okudum. 10 sene den fazla doktorum ve senin dediğin gibi hala içimde bir travma var sanki. Ne travması? Kendimi herzamam Almanlara kanıtlamam ve “kurallara” göre oynamam lazım gibi. Hep Almanlardan daha iyi blr performans sergilemem lazım gibi. Belki biz gurbetçiler birgün bu duygudan kurtuluruz…umarım öyle olur. Empatin için teşekkürler…yolun açık olsun. Umarım Londrada mutlu olursun.
@FC-fp8bw11 ай бұрын
Bütün bu his ve duygulardan siyrilin kurtulun, göreceksiniz hersey daha özgürce daha kolay daha iyi olacak. Ben bu duygulari ergenlikte tasiyordum sonra onlardan kurtulmak istedim ve kurtuldum. Simdi hatta catir catir cevap veriyorum, sacmaladiklarinda ve de kendimi kimseye kanitlamaya calismiyorum.
@Allahnqulu-yj1vb11 ай бұрын
bu duygu senin kendi problemin Almanyada doktorlara saygi var
@kocadag508111 ай бұрын
Helal olsun sana Almanya da bir alman okulun dan mezun olup tıp okumak hut ab. Biz kızımız için de düşünmüştük ama bu kadar zahmete yorgunluğa değer mi bilmiyoruz. Kaç not ortalamasıyla Bewerbung yazdınız?
@susbesus810611 ай бұрын
@@kocadag5081 Not ortaması, inter 2 olmalı. Yani 1 bis 1.8 diye biliyorum.
@FC-fp8bw10 ай бұрын
@@kocadag5081 1.3 dü Ama artik kolaylastirmislar galiba Doktor eksikligi var bir arastirin. Simdi daha cok sansi var diye duymustum.
10 ай бұрын
Almanya'da 1 sene yaşayıp, oturum alıp kalma fırsatım varken Türkiye'ye geri dönüp sonra Amerika'ya göçmüş biri olarak, kesinlikle ingilterede daha mutlu olacağını düşünüyorum. Sadece dil değil, ekonomik olarak Almanya'daki vergilerin yüksekliğinden dolayı kesinlikle yaşanılmaz durumda bence şu an. Ayrıca dil konusunda almanlar kadar milliyetçi bi fransızlar vardır sanırım,ingilizce olarak kolaylıkla yapılabilecek, özellikle dış göç almaya çalışan bir ülkenin göçmenlik sisteminde ingilizce seçeneği olmaması gerçekten çok mantıksız. Amerika'da bi göçmenlik idaresine git, anlamazsan bi çevirmen çağırırlar, yada ehliyet alacaksın türkçe veya almanca dil seçeneği olur. bunları yaşadıkça zaten almanyadaki bürokrasinin göçmen karşıtı olduğunu anlıyorsun.
@ThePisuanzi9 ай бұрын
Amerika zaten göçmen ülkesi, Almanya ise millet ülkesi tabii ki böyle olacak, o zaman türkiyede de kimse türkçe ögrenmesin böyle bir mantık olabilir mi?
@gizemlikisi62134 ай бұрын
ingilterenin nesini sevdiniz? ben hiç sevmedim. doğu avrupa ülkeleri bana daha güzel geliyor
@Kumsal57573 ай бұрын
Ohh, demek kendiniz gelip görünce, Almanya’da yaşamasını zor buldunuz. Ama Türkiye’de yaşarken Almanya’daki gurbetçilere çok laf saydırıyordunuz! Biz yıllardır, asırlardır ödüyoruz Almanya’daki vergileri, siz bir sene bile katlanamadınız!
@gizemlikisi62133 ай бұрын
@hirohitosdaughter691 esmer değilsen bişey olmaz
@sukruersoy81823 ай бұрын
işte bende diyırum kalın ülkemizde tüm emeğinizi orada harcıyorsunuz 50 yaşında sonra geliyorsunuz gidin tecrübe edin 35 lilerde gelin ülkenizde bundan faydalansın
@misterso55689 ай бұрын
Ben 33 yıl yaşadım almanyada 10 yıldır türkiyedeyim, eşim şu an yanımda bu videoyu izliyor ve dayanamadım yorum yazcam dedim. Eşim'e ve ailesine 10 yıldır senin anlattıklarının birebir bu videoda anlatmışsın, gün sonunda: türkler 60 yıldır yaşıyor ama ne almanlar türklere alışabildi ne türkler almanlardan öğrenebildi, almanlar bizi istemiyor, ağzınla kuş yakalasan yaranamazsın, ben orda doğdum büyüdüm ve her hazman bir "sen türksün" hissettirildi ve söylendi
@dusunenbirisi9 ай бұрын
Onlara muhtaç değiliz ki. Ayrıca göçmen göçmen halinden iyi anlar. Başka ırklar ile kaynaşın siz de
@clab56429 ай бұрын
Kardeşim, sorunun temelinde almanyanın laik olmaması yatıyor.
@senatoriving19609 ай бұрын
E Türk'sün zaten.. sen unutsan da onlar unutmaz. "Enişte bak iphone ne kadar ucuz hağuğyğ" yapacağınıza 1 parti kursanız lobi yapsanız her şey başka olurdu
@dontworry71279 ай бұрын
@@senatoriving1960 emin ol ki o bile denendi ama medyalar ezdi
@dontworry71279 ай бұрын
@@clab5642😂😂😂 helal, 60 yildir kimse bunu düsünemedi
@yenihesap409011 ай бұрын
Almanya cennet değil. İnsanların bunu anlaması lazım. Dünya'da öyle cennet gibi bir ülke yok. Herşey ya siyah ya beyaz değil. Almanya bembeyaz değil, Türkiye kapkara değil.
@yineLeyla10 ай бұрын
nihayet saglikli dusunen birileri de varmis..
@oguzhannursal169610 ай бұрын
Türkiye kapkara, dürüst olalım
@yenihesap409010 ай бұрын
@@oguzhannursal1696 neresi kapkara? Cennet gibi bir coğrafya ve iklim. Ticaret ve üretim yapmanın önündeki bürokratik engeller Almanya'nın onda biri. Aileden kalma bir evin varsa, asgari ücretin iki üç katını kazanıyorsan Türkiye gayet huzurlu yaşanacak bir ülke. Bu şartlara sahipsen ve Türkiye'yi hala kapkara buluyorsan , ülkene olan nefretinin başka sebepleri vardır. Hatayı kendinde aramalısın. Türkiye'de hayât çok kolay, çünkü kural çiğneme özgürlüğün var. Onun için İzmirliler bile Almanyayı sevmiyorlar.
@yenihesap409010 ай бұрын
@@yenalyorulmaz8537 ben zaten Türkiye'deyim. Ayrıca Yurtdışında da çok zaman geçiriyorum.
@yineLeyla10 ай бұрын
@@yenalyorulmaz8537 Türkiyedekilere göre 80 milyon insan sürünüyor...her gün avm ler tıklım tıklım, Restorantlar tıklım tıkış, sokaklar son Model arabalardan geçilmiyor, 7 den 70e her kesin elinde telefon, marka kıyafetler ortalıkta uçuşuyor ? Kim bunlar? Uzaylılarmı, yoosam hepüsü hologrammı ? 🙄Suriyelilerde olabilir tabii, yada afganlar, hani bunların yüzünden bizimkiler sokaga çıkamıyordu ya....
@KenanYAKUP90 Жыл бұрын
Dostum söylediğin bir çok konuda haklısın. Ben de İngiltere'de ki iş hayatımı bırakıp Almanya'nın küçük bir kasabasına geldim. 1.5 sene sonunda görüyorum ki hayatımın en büyük hatasını yapmışım. Bu yüzden kesin dönüş kararı aldım. İngiltere'ye gitmeni şiddetle tavsiye ederim. İngiltere'ye gittiğinde Almanya'nın açık bir hapishane olduğunu daha net anlayacaksın. Yolun açık olsun.
@mlkergl8082 Жыл бұрын
Merhaba, neden böyle düşünüyorsunuz biraz daha açıklayabilir misiniz? Teşekkürler
@investglobal0707 Жыл бұрын
la alamanya acik ceza eviyse Ingiltere kapali ceza evi😂 gidip gormesek cennet diye yutturacan bize ingiltereyi
@sebosahingoz5827 Жыл бұрын
@@investglobal0707 Ben hiç bir İngiliz görmedim İngiltere yi terk edip almaya'ya yaşamaya ve çalışmaya gelen. Ama İngiltere ye yaşamak ve çalışmak için giden çok Alman var. Bu insanlar genelde eğitimli almanlar. Böyle olduğu için zaten Almanya da eğitimli elaman eksikliği var. Ben hiç anlamadım , başka ülkelere gitme imkanı olanlar neden Almaya ya gelir.. Avrupanın her ülkesinde ırkçılık yaşarsın ama hiç birinde Almanya da olduğu kadar yaşamazsın.. Hem arkadaş İngiltere cennet demedi ki. Almaya da yaşadıklarını anlattı, ve İngiltere de yaşamı daha iyi olacağını umduğunu söyledi. Olmazsa bile başka ülkelere gidebileceğini söyledi zaten.
@banana53358 Жыл бұрын
almanya çok daha iyi ingiltereden
@KenanYAKUP90 Жыл бұрын
@@mlkergl8082 Her konuda İngiltere daha iyi. Insan kalitesi, teknolojik alt yapı, eğlence kültürü, iş hayatındaki saygı ve sosyal haklar saymakla bitmez. Almanya'da görünmez bir ırkçılık var fakat yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı. Ben Restaurant sektöründe çalışıyorum ve Almanların kendi aralarında ki konuşmalarını mecburen duymuyorum. Auslander kavrami denen bir şey var zaten dışarıdan gelen demek. Alman vatandaşı olmayan herkes dışarıdan gelen. Burdaki Türklere ve Ortadoğudan gelen kişilere kendi aralarında kara kafalı diye hitap ediyorlar ve inanılmaz ırkçı konuşmaları var. Her gün duyduğum yüzlerce konuşma var en basitinden dün 2 alman yemekten sonra kahve içerken yarın bankada termin im var ama bilerek akşam aldım çünkü sabahları heryer kara kafalı dolu onları görmeye tahammül edemiyorum diye bir konuşma duydum. Tabi bunu hiç bir zaman yüzünüze söylemiyorlar. Bunun gibi yüzlerce olay anlatmakla bitmez.
@Triumphdükkan9 ай бұрын
kardeşim selamlar ilk defa hayatımda bir KZbin konuşması bu kadar hoşuma gitti ben Münih’te doğdum büyüdüm Albert Einstein mezunuyum 1009 91’de kesin dönüş yaptık İstanbul’a 47 yaşındayım İstanbul Almanya Başkonsolosluğunda uzun yıldır yıllardır görevliyim ve çok iki arada bir derede kalmıştım Türkiye’ye gelirken geldiğimizde çok zorluklar çekmiştim ve şu anda da gözyaşlarını tutamıyorumAllah biliyor kardeşim çok ağladım seni dinlerken yani tam duygularımıza tercüman olmuşsun yani Allah biliyor sabahın bu saatinde çok ağladım bu videonuzu izlerken hem Çocuklu Gençliğim gözümün önüne geldi hem İstanbul’da geçirdiğim 30 yılım hem babacıın oradaki fabrikalarda zor şartlarda çalıştığı hepsine gözyaşı döküyorum şu anda😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
@bhr0003 ай бұрын
😢😢
@Prime-ramos20143 ай бұрын
@@Triumphdükkan 1009 91 ne ya ? 😫
@elifbars1903Ай бұрын
Neden bu kadar ağladınız ?
@yukselozdemir1659 ай бұрын
O kadar hakli ki daha bugün Münih'te yasadigim bir olayı anlatmak istiyorum. Elimde olsa kesinlikle ben de su an tasinirdim ama ögrenci oldugum icin 2 sene daha kalmak zorundayım. Olay su; Englischer Garten'da nehrin kenarında oturmuş yemeğimi yiyordum, tam da bu sirada bir köpek geldi ve tüm yemeğimi zorla aldi, bu sirada sahibi olayı görmezden geldi, ben yine saf bir sekilde adamın gelecegini düşünürken adam uzaklaşmaya başladı, adamın (alman) pesinden giderek yemeğin parasını ödemesini ve özür dilemesi gerektiğini söyledim. Köpeğini suçlayarak bu onun sucu dedi, daha da hircinlasmaya baslayan adama eğer ücreti ödemezse onu polise sikayet edeceğimi söyledim. Bu konuşmaların hepsi almanca oluyor bu arada ama ana dilim olmadıgı icin bana arada ingilizce karsilik verdi ben de ısrarla almanca konuşmak istediğimi söyledim. Sonra adam parasinin olmadigini evine gidip alması gerektiğini söyledi ve evine doğru gittik ama hala kavga ediyorduk bir yandan kaybetmek istemiyordum bir yandan da korkuyordum. Apartmanın önüne geldigimizde onu dışarda bekleyecegimi söyledim. Adamın ne adini ne de apartman zilini biliyordum, 5 dk bekledikten sonra gelmeyeceğini anladım ve tüm zillere bastım ardından da polisi arayacaktım ki isin büyüyeceğini anlayınca gelip tüm parayı verdi ve pis yabancı diyip gitti. Ben de sadece saygisiz diyebildim, aklıma almanca küfür bile gelmedi sinirden. Bu daha sadece bir örnek, özellikle almanca anlayabiliyorsanız çok daha iyi fark ediyordunuz çünkü ingilizce size bunu söylemez ve bir insani en iyi ana dilinde anlarsınız. Ben de üniversitem bitince baska bir ülkeye yerleşmeyi düşünüyorum. Burada ömür geçmez ve her şey para demek de degil.. Bunu yurt disina gelenler ancak anlar.
@Serafettin-eh4dz9 ай бұрын
Merhaba,Bende Fransa'da 2 sene kaldım iş amaçlı ,sizin hislerinizi orda fazlasıyla yaşadığım için Türkiye'ye geri döndüm son 1 ay oldu :):)):) Sizi iyi anlıyorum
@begonvil57909 ай бұрын
Çok da büyütülecek bir olay değilmiş.Bu kadar uzatacak ne vardı.
@Serafettin-eh4dz8 ай бұрын
@@begonvil5790 imansızlık işte
@xxx-pw7ce8 ай бұрын
@@begonvil5790kesinlikle katılıyorum ✅
@fb51498 ай бұрын
Köpeğin suçu zaten adam ne yapsın
@goncakahveci275411 ай бұрын
Almanlar ilk giden Türk işçileri en pis işlerde çalıştırdı. Çoğu Türk bu sebeple ya kanserden ya ciddi diğer sağlık sorunlarından erken vefat etti. Sonunda biri çıkıp gerçekleri söylemiş. Teşekkür ederim.
@yoyo-zu4fe11 ай бұрын
Evet annem gibi giden ilk gastarbeiterler. 40 yili fabrikada akkord isci olarak calisti kole gibi. Emekliliginin tadini cikaramadan beyin kanamasi gecirdi, uc yildir wachkomada. 😢💔
@slippinjimmy169310 ай бұрын
Zorla mı çalıştırdılar, madem o kadar kötüydü çıkıp gelseydiler burda herkes genel müdür olarak çalışıyor
@nxyzdabc80510 ай бұрын
@@slippinjimmy1693 empatiden yoksun çok talihsiz bir yorum olmuş...
@ThyEyes10 ай бұрын
"Almanlar ilk giden Türk işçileri en pis işlerde çalıştırdı. " hicte bile! Calismak isteyenler kendi istekleri ile calistilar. Istemiyenler baska islerde calistilar.
@ThyEyes10 ай бұрын
@@nxyzdabc805 dogrulari söylemis
@GulcinWhite9 ай бұрын
Herkese Merhaba, oncelikle ideal yada mukemmel ulke yada insan yok. bence her ulkenin, begenmiyeceginiz noktalari olabilir. Ben Turkiye'den ayrilali tam 28 yil olmus. Amerika'ya is icin vede ikinci universitemi okumak icin gitmistim, orada 10 yil kaldim esim ingiliz oldugu icin istemiye istemiye Ingiltere'ye 18 yil once geldim. her 3 ulkede'de yeteri kadar kalip 38 ulke gezip Avrupa'da yasamasam da kiyaslayabilecegim bir bilgiye sahip olduguma inaniyorum. Genel anlamda Avrupa her zaman icin Ingiltere'den daha irkci idi. Fakat Ingiltere'dede gizli irkcilik vardir. ve bu yuzden her ne kadar sizin yuzunuze iyi davransalarda onlarda arkanizdan konusup sizi asagi bir sinif olarak gorebiliyorlar. Amerika'da size individual olarak bakarlar yani glediginiz ulkenin onemi olmayabilir. Benim Ingiltere'de karsilastigim master yapmayagelmis is bulammamis ( 20 yil once0 restaurant acan bir suru egitimli insan taniyorum. ic mimar olarak mimar ingiliz is arkadasimin bana acik acik eski calistigi sirkette gelen ozgecmis CV leri ismi yabanci gorunce direk cope attiklari bir sirketlerden bahsediyorum. Yani burada da demokratik gorunup, yabancilardan bikmis bir kesim buyuk bir kesim var. Esimin ailesi'nin cocuklari beni Brown olarak adlandirmisti, kucuk yasta irkciligi ogreniyorlar sizin anlayacaginiz. Kizimin okulunda okuyan annesi babasi Turk olan cocuk kizimla Turkce konusmamayi tercih edebiliyor utandigi icin. Kimlik catismasi yasiyorlar. ben ingilizceyi neredeyse aksansiz cok iyi konusrum ama yinede irkcilik la karsilastim burada. Ingiliz esim kris gecirirdi cogu zaman! herkesten 3 kat daha fazla calistim kendimi kabul ettrip saygi kazanmak icin. yani kolay degildi ve hala kolay degil. cok donaimli oldugnuzda bile sizi asaliyacak bor sey bulan sacma sapan insalnlar var burada da. kusura bakmayin klavyem Turkce degil dogal olarak, yanlisliklar olabilir yazimda. Iyi gunler diliyorum herkese. Ben Turkiyede'ki ailemi arkadaslarimi ve cocuklugumu cok ama cok ozluyorum! Akdeniz, bizim ulkemiz aslinda bir cennetti! su an icin yorum yapamiyorum cunku ozgurluk tabii ki cok onemli, haklariniz, enflasyon, ve bunun gibi bir sok sikinti var tabii ki!
@trendremixx4 ай бұрын
32 yaşındayım Türkiyede mühendisim. çok fazla sorunla mücadele ediyorum. ahlaksızlık. dolandırıcılık. yere çöp atma. arabayı yolun içine park etme. yani aklınıza gelebilecek bütün toplumsal alan problemlerini her gün yaşıyorum. internetim kötü. dışarıda bir kahve içecek olsam 2 kere düşünüyorum. bari evimde yemek yapayım diyorum oda olmuyor. birçok şey pahalı ve kalitesiz. haksız yere dayak yesem kesinlikle hakkımı alamayacağımdan eminim. çünkü 6 yıldan aşağı ceza alan birinin hapse girmeyeceğini biliyorum. akademisyen olmak istiyordum. hem bilgimle hem de araştırma iştahımla çok da başarılı bir bilim insanı olurdum. olamıyorum. çünkü kadrolara torpille giriliyor. hastaneye güvenlik olarak torpille giren tanıdığım insanlar var, benden çok maaş alıyor ve benden her gün 2.5 saat az çalışıyorlar. boş boş oturuyor ve geziyor, bazen sıkılınca tiktoka da giriyorlar bundan eminim. yani saymakla bitiremeyeceğim sıkıntılar yaşıyorum ve yaşıyoruz. şu sıralar buradan gitmeyi planlıyorum..
@umitanonymous34003 ай бұрын
@@GulcinWhite Çinli bir müzisyen var ipek yolu şarkısını yazan, nota bilmediği halde dünyanın en hoş ezgilerini resim ve boya ile kağıda döker, bir sözü var hiç unutmam: kalkütadaki bir sokak dilencisinden hiç bir farkım olmadığını anladığımda hayatın gerçek anlamını yakaladım diye.
@littlebitof.everythingАй бұрын
@@umitanonymous3400 Bu sözü biraz daha açıklar mısın, merak ediyorum düşünceleriniz
@samibecerikli275311 ай бұрын
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤ 43 yildir burada yasayan ve o zamanlar senin yasinda buraya gelen, burada yasamaktan memnun olan ama mutlu olmayan, Türkiyede yasamaktan mutlu olan ama memnun olmayan bir amcan olarak bence süper isabetli bir yorum yapmissin. Tebrik ediyorum ve bundan sonraki ülkelerinde (daha) mutlu ve memnun bir hayata kavusmani temenni ediyorum. Allah isini rast getirsin. Basarilar, saglik ve mutluluklar.
@zeynepbase897211 ай бұрын
Ne güzel anlatmissiniz
@aynuraxundova729210 ай бұрын
Ben de öyleyim memnun ve mutsuz. Neden acaba
@koparan193110 ай бұрын
Müthiş bir yorum memnunum ama mutlu değilim 😂😂😂bende
@sinemkuhn66739 ай бұрын
Harikasiniz ❤ memnun ama mutsuz ! Müthis bir tespit ❤
@recep47527 ай бұрын
Yorum müthiş mutsuz memnun Mutlu memnun degil
@babili1599 ай бұрын
Köln’de bir almana adres sorduğumda yere tükürmüştü. Yanımda şimdiki eşim o zamanki kız arkadaşım vardı. Bu olayı hiç unutamıyorum. Hiç yurtdışında yaşamadım. Türkiye’de durumum da çok iyi değil ancak böyle bir şeye maruz kaldığım yerde şartlarım ne kadar kötü olursa olsun asla yaşayamam. İnsan gururu için yaşar, benim için gerisi hikayedir.
@ymehmed14534 ай бұрын
Kardeşim, kibir nefsin en kötü hasletidir. almanlar kim olursan ol Türkleri sevmezler. Sinsi'dirler yüzüne doğrudan söylemezler.
@hasankucuk51714 ай бұрын
Köln bence dünyada gizlenmiş bir harikalar diyarı, sen kötü bir olayla başlamış olabilirsin.
@freestylefilmler7253 ай бұрын
@@kubilayerturkdostsever3013Almanlar biz kaç milyon insan öldürdük diye kendini kötü hissetmeyecek ben hissedeceğim öyle mi?
@citizenofsuperpowerindia44533 ай бұрын
@@kubilayerturkdostsever3013bence sorun Avrupadaki insanların bütün Müslümanları veya Türkiyeden gelen herkesi Türk sanmaları. Almanyada bir restoranta polis gelmiş ve kapatmış çünkü iyi olmayan işler yapıyorlardı ve medyaya Türk Restorantı diye geçti lakin Restorant sahibi Kuzey Iraklı ve destekçisi anladınız siz, neyi desteklediklerini. Kısaca ya anlamıyorlar ya da bilerek yapıyorlar. Gerçi kim olduğunu bildiğiniz kişiler, Avrupada yakalanınca çoğu Ben Türküm ve Türkiyeden geldim diyor, Dış İşleri bakanlığı ülkelere uyarıda bulunmalı.
@KenanMirzeli-z7r3 ай бұрын
Bende Almanların kendini beyenmiş tavrına dayanamadım geri döndüm.sonuma kadar haklısınız
@Zeynep-xq4yr3 ай бұрын
Ben Almanya'ya 6 ay önce geldim ve çok mutluyum. B1 seviyesinde Almanca biliyorum, yetmiyor ama öğrenmeye devam ediyorum. Alman arkadaşlarım var, erkek arkadaşım alman. Ben zaten yalnızlığı sevdiğim için, yalnız kalsaydım da problem olmazdı. Burda Türkiye'de olduğumdan daha sosyalim. Sadece öğrenci olarak geldiğim için tam zamanlı çalışamıyorum, vasıfsız bir işte çalışıyorum ama buna rağmen Türkiye'deki mühendis maaşımdan biraz fazla kazanıyorum. Ben işim gereği bir sürü almanla tanıdım ve çalışıyorum, 10 dk fazla bile çalışsam hakkımı verdiler. Türkiye'de saatlerce mesaiye bırakıp, mesai parası vermiyorlardı. Patronlar hep değersiz hissettiriyordu, burada insanların bana değer verdiğini anlayabiliyorum. Üstten konuşmuyorlar. Belki ben göçmenlerin çok olduğu bir yerde yaşadığım içindir. Küçük yerlerde veya doğu almanyada durum farklı olabilir bilemiyorum. Ben şimdilik memnunum buradan.
@MattGavier11 ай бұрын
Almanya`da yasamadim, o yuzden yorum yapmam ne kadar dogru olur bilemem. Ancak 10+ yildir yurtdisinda (ABD) yasayan biri olarak sunu soyleyebilirim. Belli bir yastan sonra yeni bir ulkeye goc etmek, dilini, kulturunu ogrenmek heryerde zordur. Her yerin de kendine gore arti ve eksileri olacaktir. Onerim: gittiginiz yerin artilarini gormeye calisin. Eger hayati sizin icin yasanmaz kilmiyorsa ufak tefek seyleri (bence buna ayrimcilik olarak tanimladiginiz seyler de girebilir) gormeyin. Bunun icin kendinize icinde mutlu olabilieceginiz, sizin sevdiginiz, deger verdiginiz, iyi vakit gecirdiginiz insanlardan olusan bir cevre olusturun. Negatif insanlari ve deneyimleri mumkun oldugunca gormezden gelin. Yanliz kalmayin. Dili ve kulturu cok iyi ogrenin. Aksi taktirde kendinizi yabanci olarak hissetmeye devam edersiniz. Sahip oldugunuz avantajlari bilin ve kullanin. Son olarak, mucadele etmek, zorluklari asmak gocmen olmanin dogasinda var. Unutmayin siz sizden sonraki nesillere yol aciyorsunuz. Bu mucadeleci ruh ve karakter yuzunden gocmenler gittikleri ulkelerde oranin yerli halkindan daha basarili oluyorlar. Yilmayin, hicbirseyin mukemmel olmasini beklemeyin. Herseyi daha iyi hale getirecek bir kisi varsa o da sizsiniz. Bol sanslar ve mutluluklar dilerim!
@hortensieblume11 ай бұрын
Çok teşekkürler harika idi bunları okumaya çok ama çok ihtiyacim vardı.
@geoshuk10 ай бұрын
cook guzel yazmıssın.. ben kendım ıcın zaten almanyaya gıtmek ısterım banane cevreden. almanyada kendımı gelıstırebılırım amacıyla gıderım. turkıyede oldugum yerde sayıyorum. aksıne meslegımle ılgı bazı seylerı unutmaya bıle basladım. cok uzuluyorum böyle yıllarını ver ama meslegınde ılerleme. ben almanyayı bana bısey katacak amacıyla gıderım
@beautifulllady327510 ай бұрын
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Kun Feyekun🤲💓🤲💞🤲
@YSM55 ай бұрын
Konuyu harika özetlemişsiniz. Size tamamen katılıyorum. Gittiğiniz ülkenin her türlü sosyal, hukuk ve dil kurallarına uyum sağlamak zorundasınız. Başka bir ülkeye göç edip kendi ülkenizin örf, adet ve diline göre yaşayamazsınız. Gurbetçilerde çokça gördüğümüz, bir çoğu rahatsız edici davranışlar var. Örneğin davullu zurnalı gelin almalar, bitmeyen korna sesleri ile düğün konvoyları, sıra beklememek, sosyal haklar konusunda istismarcı davranışlar... bunu çok daha uzatabilirim fakat anlaşıldığını sanıyorum. Almanlarda ki Türk algısının geldiği boyut bu saygısızlıkların eseri. Yeni göç edenlerle bu algının düzeleceğine inanıyorum. Irkçılık konusuna inanmıyorum çünkü binlerce Türk genci iş sözleşmesi ile Almanya ya gitti. Tercih edildiler ve çalışıyorlar. Yaşadığınız ülkeye uyum sağladığınız, rahatsızlık vermediğiniz, toplumsal kurallara uyduğunuz sürece sorun olmaz. Sosyalleşmek bütçeniz ile alakalı. Almanya şartlarında çok rahat sosyalleşebilir, yeme, içme, barınma gibi önemli ihtiyaçlarınız için asla kaygı duymadan mutlu yaşayabilirsiniz. Dil zor evet ama aşılamaz değil. Bu hayatta herşey ne kadar istediğiniz ile alakalı. Farklı alternatifler olduğunda çok kötü görünen yer, tek seçenek olduğunda mutlu edebilir. Türkler hiç bir ülkeye vize alamıyor. Türkiye de insanlar sosyalleşemiyor. Çünkü bütçesi yetmiyor. iyi giyinemiyor, iyi gezemiyor. Geleceğe karşı umutsuzlar. 2 el araba sahibi olabilmek için asgari ücretinin 1 lirasını bile harcamadan kenara koyup biriktirse tam 58 ay yani ortalama 5 sene biriktirmesi gerektiğinin farkında. market alışverişine gittiğinde Almanyadakiler gibi maaşının 30 da birini harcamıyor. market alışverişi için maaşının 5 te birini vermek zorunda. Ev alması hayal. Emekli olarak yaşamak imkansız. açlık sınırı 39 bin emekli maaşı 10 bin. Kontrolsüz göç yüzünden güzel ülkemizde milyonlarca mülteci var ve çoğu vatandaştan daha rahat yaşıyor. Hem yönden eziyet çekiyor bu ülkenin güzel insanları. Almanyada yaşayan Türkler de Almanya da sosyal hakları için sol partileri desteklerken, Türkiye de bu vahim durumu desteklemeye devam ediyor.
@taktakbak9 ай бұрын
abi dili gectim ben mühendisim benim almancam türkcemden kat ve kat daha iyi, avusturyada yasiyoruz, benim cocugum ilkokula alinirken almanca dil testi yapmak zorunda suan "anadili türkce oldugu icin" hepimiz avusturya vatandasiyiz, sistemsel irkcilik resmen, bize hala yabanci oldugumuzu hatirlatiyorlar nasil rahatsiz olmayalalim 3üncü nesilde yeni gelen sigmanci gibi siniflandirliyoruz....3üncü nesil insanlara türkce bilginlendirme kagidi veriyorlar, yani ben hayatimda türkce resmi bir evrak okumamis insanim. neden sirf türküm diye benim almanca bilmedigimi düsünyorsun bunu yapan müdürde bizimle yüz yüze konusdu ve tahsilimizi biliyor yinede böyle davraniyorlar resmen komedi gibi irkcilik, ben simdi nasil bu ülkede kendimi evimde hisseedegim 3üncü nesil benim cocugum hala biz yabanciyiz sisteme göre belki kanadada olsak böyle olmazdik. Her alanda kendimizi ispatlamak zorunda olmaktan biktik artik
@akilemartini680811 ай бұрын
Bir de almanca öğrendikce insan daha iyi anlıyor ne kadar hakaret ettiklerini ne kadar küçümsediklerini dil bilmemek ayrı dert bilmek apayrı dert...
@lonelyplanet639211 ай бұрын
Bana bir alman arkadasim demisti ki; iyi ki almancayi tam anlamiyorsunuz diye :( Dediginiz gibi ne demek istedigini simdi daha iyi anliyorum..
@ozlemce767211 ай бұрын
Genelleme yapıp insanları burdan kışkırtmayın. Ben 20 seneyi geçtim burda yaşıyorum kimseden hakaret duymadım. Kişisel sorunlarınızı burda genele yayıp insanları yanıltmayın. Burda herkes bir birine saygılı.
@yoyo-zu4fe11 ай бұрын
Suratina hakaret etmediler diye arkandan konusmuyorlar anlamina gelmiyor. Ne alaka kisisel sorunlariniz filan. Herkes biliyor almanlarin Turk dusmanligini. @@ozlemce7672
@yoyo-zu4fe11 ай бұрын
Almanlarin cok sevdikleri bir laf vardir Turklere hakaret ederken ya kanacke derler, ya da knoblauchfresser.
@Donjuan1311 ай бұрын
Tcde suriyeli kürtlere yapılan ırkçılıktan haberin yok tc almanyadan 10kat daha kötü
@CemalTanercomtr Жыл бұрын
Senin gibi vicdanlı ve kalbi hassas insanlar için her yer zordur. Londra'da mutlu ve huzurlu olmanı dilerim Utku Hocam.
@TheStatistico3 ай бұрын
Aynen. Almanya duygusal insanlara göre degil. Almanyada Robot olmak lazim 😅
@msekmenn9 ай бұрын
Merhaba, Ben Prof. Dr. Mustafa Sekmen ( Anadolu Ün. Devlet Konservatuvarı, Sahne Sanatları Böl.) Dramaturgi dersimde "Misafir" ( Bilgesu Erenus) oyunu üzerine inceleme yapıyoruz. Almanya deneyiminiz oyuna çağdaş bakış açısı bakımından yeni bir perspektif sunuyor. Yorumlarınız öğrencilerimle paylaştım. Teşekkür ederim.
@Sedat-cn3ex Жыл бұрын
Almanya'da doğup büyümüş ve bilinçli olarak Almanya'yı terk etmiş biri olarak yorum yapıyorum. Bahsettiğiniz sosyal yardımların çok yüksek bir bedeli var, yani çalışan toplum için yüksek vergiler. Toplumdaki ruh hali değişiyor, Almanlar bunu sorguluyor ve radikal sağ partiler giderek daha fazla destek kazanıyor. Yabancı düşmanlığı Almanya'da bir sorun, orada büyümüş biri olarak okulda ya da işte bunu doğrulayabilirim. Almanya'dan sonra birçok ülkede yaşamış biri olarak size bir şeyi garanti edebilirim, her ülkenin kendine özgü zorlukları var ve her şeyi anlamak zor, örneğin vergi sistemini. Şu anda New York'ta yaşıyorum, örneğin burada kiralar fahiş derecede pahalı, 5000 USD'den fazla kira ödüyorum. Ancak New York ve ABD'nin başka avantajları da var.
@ahmetkuzu5354 Жыл бұрын
Birde Hollanda'ya gidip pişman olan mühendis bir arkadaşın videosu vardı adam herşeyi anlatmış İstanbul'da çok daha güzel yaşadığını söylüyordu. Öğlen yemeklerini dışarda yersen ay sonunu getiremezsiniz burda diyordu.
@gamzekaradeli6866 Жыл бұрын
Merhaba Sedat Bey, bende Almanyada dogmus biri olarak bugünkü Almanyadan ve Avrupadan hatta ve hatta Türkiyeden rahatsizim. Paris Paris degil Londra Londra degil Berlin Berlin degil Izmir Izmir degil. Islamlasmlastirilmaya calisilan bir Avrupa, terör saldiri korkusuyla bir yasam. Ha yilbasinda gene sapitacaklar polisler bile basa cikamiyor, simdi gel de nefret etme bu savas meraklilarindan.
@hasankargaciguvenc3639 Жыл бұрын
Sen pahalı bir muhitde yaşıyorson bir ay bronxta yaşamıştım. Amerika iyi am çok aşırı suç oranı vR
@hasenegoksu140311 ай бұрын
Bende Almanya’da München 1972 doğumluyum.2008 yılında İstanbul’da yaşamaya başladım.Çok mutluyum yazın Bodrum ,Akdeniz, sonbahar İstanbul’da yaşamak çok iyi geliyor.Yorumunuza 100% katılıyorum.Çalışmadan geçinenlere, devletin vergilerden ödediği yardımlar paralar ırkçı Almanlar tarafından siyasette çok kullanılıyor, bu da yabancıları dışlayacak duruma getiriyor.Yabancı isimliler mesleki olarak eğitimli, diplomaları bile olsa bir Alman ismini taşıyan ile eşit muamele göremiyor. Almanya’da gizli ayrımcılık var yabancı düşmanlığı var.
@AyferAlimoglu11 ай бұрын
@@hasenegoksu1403 O eskiden gizli yapıyordular ayrımcılığı, şimdi her şey açıktan utanmadan sıkılmadan yapıyorlar. Hiç bukadar cüretkar değillerdi. İllerde AFD kazanacak bu kesin. O zaman göreceğiz burada yaşamak neymiş!!! Benim iş arkadaşlarım 2 sene önce gizledin bi afd seçiyoruz diyorlardı şimdi reklamını yapıyorlar!!!
@Mardon-ty5mv Жыл бұрын
Bügüne kadar böyle güzel anlatan bir Türk Gurbetçi abi görmedim abi yolün her zaman açık olsun 🤝
Siz sürekli sokak röportajındaki aman benden akraba elalem para istemesin diye, almanya batıyo yeğenim diyen dayıları dinlerseniz, tabiiki kimse size doğruyu bu kadar iyi anlamanıza vesile olmaz. O dayılar Türkiyede çalışsa ırgatlıkdan öteye grçemezdi, kim bilir ne sıkıntılar çektiler, sonrada elin memleketinde hayvan gibi çalışıp, ülkeye gelsin, akraba eş dost para istiyor. Hangi birinize versin? Geride alamıyor. Tabiiki yalan atacak batıyoruz diye. Batmıyoruz, almanyada ırkçılar veya ırkçılık olmasa güzel yaşanılır, yoksa çokdan geri dönen döndü.
@kloraq11 ай бұрын
Gurbetçi değil çünkü, 1-2 sene önce göç etmiş beyaz yakalı :)
@kocadag508111 ай бұрын
Almanya da beyaz yakalı diye bir kavram yokdur Türkiye dekiler gibi birbirine karşı kibir yarışında değişik isimler koymazlar. Bu arkadaş da diğer Türkler gibi gurbetçi. Aslında Almanya bu iş göçlerinden önce kendi halkını buna ikna etmeli yoksa bunun ne Almanya ya ne buraya sonradan gelene nede burda doğup burda yaşayan burayı vatanı olarak görenlere faydası olur.
@kloraq11 ай бұрын
@@kocadag5081 Videodaki şahıs Türkiye'de "beyaz yakalı" olarak tanımlanan iş kollarında çalışırken yakın zamanda Almanya'ya göçmüş bir şahıs. O sebeple kendisi de kendini gurbetçi olarak tanımlamıyor olacak ki; videonun başlığı "gurbetçiler hakkındaki görüşlerim".
@airfight109 ай бұрын
ben almanyaya 1969 da ailece 12 yaşında adım attım.çocukluğum o yıllarda harika geçti bir kaç sene okudum dalmancayı nasıl öğrendiğimi halen bilmiyorum herhalde genç beyin olduğundan hiçte türk çocuğu yoktu etrafımda 16 yaşımda alman motorlu grupu ile rokerlarla hoyratca gençliğim 3 sene tadını çıkararak geçti sonrasında aniden bir boşluk oluştu . alman ordusuna askere katılmak istedim vatandaş olman yani 18 yaşında olman gerekir dediler ben mal 17 yaşındaydım neyse 18 ime girdiğimde aniden babama baba ben türkiye,ye askere gidip vatan görevimi yapmak istiyorum dedim eh babamın canına minnet baş belasından maceracıdan kurtulacak malum😆onayladı ,askere gittim arslan gibi 18 yaptım 1 sene oyalandım sonra tekrar almanya ya döndüm ama daha olgunlaşmıştım ve farklı düşünmeye algılamaya başladım 18ay beni askerde pişirdi malum. ama döndüğümde artık o ortam kalmamıştı alman arkadaşlarda değişmiş ve dağılmıştı okuldu işdi falan ,yani gençlik evremizi tamamlamıştık hertürlü saçmalıklarla .bir alman kızı ile tanıştım evlendik.2 sene sonra ayrıldık.berline gittim montaja orda 1- 2 sene çalıştım charlottenburg semtinde, sonra baktımki almanya değişiyor ilticacı arablar uyuşturucu sokmaya başladılar.zaten bende bir türlü mutlu olamıyor sürekli farklı bir şey istiyordum almanya bana soğuk suratlı geliyordu veya gelmeye başlamıştı yaşamımdan bu ülkede zevk alamaz olmuştum ,yine aniden bir karar verdim önce kendime sordum türkiye benim vatanım ve ben vatanımı insanını tanımıyorum hiç bir yerede gitmedim orda 50-60 milyon insan yaşıyor onlar yaşıyabiliyorsa bende yaşarım dedim ve 1984 te atladım otobüse ve istanbula marş .sonrasını kısa keseyim antalya/sideye tesadüfen gittim bir alman arkadaşla istanbulda tanışmıştık,basit bir balıkcı köyüydü gelişmemiş doğal balıkcılıkla geçinen halk ,orda takıldım kaldım bende öğrendim zor yoldan balıkcılığı kendime 8 m tekne aldım sonraki yıllar yat aldım truzim gelişince doya doya en güzel yıllarımı yaşadım iyikide dönmüşüm şu an yaşım ilerledi bayağı ama asla pişman olmadım ne varsa vatanımız türkiyede var. sıcak kanlı yardım sever insanları ,güzel arkadaşlıklar .harika cennet kıyılarımız .hoş zaten ben 12 yaşımda çocukluk arkadaşlarımdan koparılmış almanya gibi gri soğuk yabancı bir ülkeye götürülmüştüm,türkçem bozuk almancam daha düzgün halende öyle ikiside ana dilim oldu birde ingilizce öğrendim kendi kendime.,kısa ve öz : bülbülü altın kafese koymuşlar illahada dikenli yuvam diye özlemle ötmüş sürekli ! ben o kafesten kurtuldum uçtum dikenli yuvama ! koy almanların soğuk suratına ırkcılığına bana tık diyeni herzaman pataklardım orda ,ama ben bile bıktım döv döv sonu yok ha iyileri yokmu var ama neyse ya boş verin iyi kötü. her ülkede vardır ! söylemeden geçemiyeceğim: avrupa yaşam açısından bize göre uygun bir yer değil.kendimiz kandırmayalım !çok yazdım açıklama gereksede noktayı koydum .. .not (tüm hayat hikayemi ayrıntılı anlatsam burda kafayı yersiniz .böyle bir şey olamaz dersiniz ! 😉roman olur zaten kesin !
@AyferAlimoglu11 ай бұрын
42 sene Almanya da yaşıyorum söylediğim her cümlesine katılıyorum! Ev konusunda bir şey eklemek istiyorum. Arkadaşım ev satın almak istedi ismi Alman ismine benziyordu, Randevu için aramış evi görmek için, ona demişler , Bizim sokak çok güzel, temiz aramıza zaten yabancı almıyoruz, burada rahat edersiniz. Saterken bile yabancıya satmıyorlar çünkü komşuları ile öyle anlaşmışlar.
@michaelobentraut262311 ай бұрын
Yabancıların etrafı pislettiği yalan mı peki?
@hasenegoksu140311 ай бұрын
Ben bir kısmını anlatıyorum daha çok detaylar var her şey yazılmıyor.Öyle müşteriler var ki Taxi durağından çağrı yaparken Alman Taxi çalışanı istediğini söyleyenler oluyormuş.Taxi çalışanlardan duydum.z
@yalcn195011 ай бұрын
Irkcılıkta kalite Almanya
@AyferAlimoglu11 ай бұрын
@@yalcn1950 maalesef öyle, Avusturya ve Almanlar ,başı çekiyor. Avrupa nın hemen her ülkesine gittim. Hollanda ,İngiltere, İskoçya daha toleranslı, insancıl…
@Ado_Demir11 ай бұрын
Arkadaşınızın ismi tabii Türk ismi değildi sanırım.
@muradiyekarakus10 ай бұрын
Tespitlerinize bayıldım gerçekten. 18 yıldır almanyadayım B2 seviyesi almancam var ama yabanciysaniz sizi anlamamak için ayrı bir çaba içindeler. Ve bence neredyse yarısı özellikle yaşlıları çok ırkçı. Tamamen çalışma odaklı yaşıyorlar performansınız bi düşmeye görsün yada hastalanın en yakın iş arkadaşınız bile tanımaz sizi. Allahtan sosyal bir devlet yoksa insanlar patır patır işten atılırdı. Almanyadan Ingiltereye taşınan bir kaç arkadaşım oldu. Çok memnunlar dönmeyi asla düşünmüyorlar. Umarım size de iyi gelir Londra
@taykuthocam51303 ай бұрын
Merhaba Utku Bey, bir coğrafya öğretmeni olarak analiz, üslup ve içeriginizi çok beğendim. Uzun zamandır bu kadar sürükleyici bir video izlememiştim. Her saniyesini izledim. Yolunuz açık olsun başarılar diliyorum.
@recepby Жыл бұрын
Normalde birisinin videosunu kesintisiz ve ileri sarmadan izlemediğim nadir olur. Ancak sizin hem eğitim, hem haber, hem de yurt dışı videolarınızı dikkatle takip ediyorum. Çünkü içten ve doğal konuşuyorsunuz. Samimiyetiniz ve katkılarınız için teşekkürler, İngiltere Global Talent için tebrik ederim. Not: 3 yıl yurt dışında yaşamış birisi olarak görüşlerinize katılıyorum.
@yutub323411 ай бұрын
Almanyaya defalarca gittim iş nedeniyle hemen hemen tüm bölgelerinde bulundum, kısacası Almanya bana göre değil, Avrupa'da gördüğüm ülkeler arasında kendimi en rahat huzurlu hissettiğim ülke İspanya oldu.
@Murselyavuztv10 ай бұрын
Bide Portekiz dir
@gshva812110 ай бұрын
Ispanya candir
@Kumsal57573 ай бұрын
Bende Almanya’da yaşıyorum, 3. nesil bir Türk vatandaşı olarak. Üniversite mezunuyum, çevremde birçok Türk arkadaşım gibi. Bilgili kültürlü eğitimli bir insanım, asimile olmadan entegre olmuş bir insanım. Benim kendimi en ait hissetiğim yer İtalya. Son senelerdir, her yıl italyaya tatile gidiyorum, tabiki türkyeye de gidiyorum, ama italyada “yabancı” olarak görmüyorlar beni/ bizleri, kendilerinden zannediyorlar. Almanya’da yabancı görünüyoruz, Türkiye’de gurbetçi olduğumuzu anlıyorlar, İtalyada ise onlardan olduğumuzu zannediyorlar. Çok güzel bir his!!
@muazseker77419 ай бұрын
Samimi yorum için teşekkürler.. Ben 22 sene Almanya'da kaldım.. Aynı dediğin gibi..
@amexblack444611 ай бұрын
önceleri çok düşünürdüm "kesin gitmeliyim kesin gitmeliyim her ne olursa olsun gitmeliyim" diye. fakat yaşım ilerledikçe ve olan biteni daha çok gözlemleme tecrübem oluşunca şunu fark ettim, artık garanti işi bulup kafam rahat bir şekilde gidemeyeceksem hiç gitmem. hayatımın en verimli yıllarını oradan oraya yaprak gibi savrularak , belirsiz bir şekilde yaşayamam kimsesiz gibi. " her şeyi göze alırım onu da yaparım sokakta da kalırım " gibi kafa yapım yok artık. varsa garanti iş, biletimi alır giderim. yoksa hiç saçma sapan uğraşamam. çünkü saçma ve anlamsız geliyor artık. şurada en iyi şartlarda bile ne kadar yaşayacağımız belli. niye kendime de aileme de bu eziyeti yaşatayım yahu. orada doğmamışım. orada doğmamışsam bu şans zorlamanın bir hayrı olmuyor. öyle yırtınarak gidenler de kendini kandırıyor ve içeriden çok mutsuz yalnız oluyor. o yüzden sosyal medyadan takipçileri ile muhabbet kurmak istiyor. en büyük örnek idris usta dır bu konuda benim için. adam kafayı kırmış yalnızlıktan. ki adamın havuzlu evi var. halen iş güç derdinde herif orada..şurada yaşayacağımız kaç sene. ailen ile sevdiklerin ile geçirmek en makulü. ha düzgün ve kolay bir şekilde iş bulunup vize alınıyorsa gidilir. ama kendini yırtacak duruma düşüp bir sürü evrak belge zart zurt zahmeti gerekiyorsa sırf yabancı olduğun için hiç değmez o harcanan zamana da paraya da. garantisi de yok zaten. bu gözü karartarak bu işlere ölümüne girişme durumları sadece kimsesiz insanlar için mantıklı olabilir. yani kişinin hayatta bir akrabası, arkadaşı yoktur. harbiden tek tabancadır , o zaman düşünür der ki lan ben burada da yalnızım zaten bi aksiyon olsun falan diyebilir. onun dışında hiç mantıklı değil açıkçası. orada doğan ya da küçükken gidip oturum vatandaşlık vs alan insan oranın insanı olmuştur kağıt kürek işleriyle uğraşmaz. ama ergenliği geçen kadın, adam olduktan sonra oralara gitmek için yırtınmak falan çok anlamsız ve rasyonel değil. ha ben de soruyorum mesela varsa iş böyle başvuru yapıp kabul alıp temiz basit düzgün bir şekilde gelebileceğim bir yer gelirim. ama onun dışında bana yokuş yapan bir ülkeye niye gideyim veya gitmek için zaman ve para harcayayım? ki orada da çok sevilmeyeceksem.. paramla bilgimle emeğimle rezil olmak için mi gideceğim? yahu hiç bir zaman kendi içine işlemiş dilinde kültüründe konuşup espri yapamayacaksın. senin suratına bön bön bakacaklar. tatile gitmek gibi değil bir yere yerleşip yaşamaya çalışmak. ülke içinde bile böyledir taşınmak, kaldı ki başka ülkeye taşınmak.. asla oranın lokal halkı gibi olamayacaksın. onları anlasan bile asla. bu bambaşka bir şey. ne için gittiğini bile tam olarak bilmeyen ve insanlar var. kendilerini aykırı falan sanıyorlar. bir şeye inandırıyorlar kendilerini. bunu çok iyi gözlemliyorum. göçmenlerin kabul edildiği ülkeleri ayrı tutuyorum tabii. ama onlar da çok uzak. gitmesi daha kolay ama okyanus ötesi. psikolojik olarak gözünde büyüyor insanın. yine tam kimsesiz veya herkesi silmiş ya da herkes tarafından silinmiş, kafayı kırmış, insan işi yani.
@07etoo5611 ай бұрын
Kesinlikle katılıyorum İdris yalnız olduğundan kafayı sıyırmış gibi gelirdi hep
@amexblack444611 ай бұрын
30 25 yaş altı sağlıklı düşünemiyor. alevleniyorlar bir an. markete ekmek almaya gittiklerini sanıyorlar@@07etoo56
@carboncamil11 ай бұрын
gitmeden iyi tespit.10 senedeir amerikadayim , guney amerikada da 3-4 sene cesityli ulkelrde kaldim. herkesin tecrubesi farklidir ama genelde yazdigin gibi. hicbrizaman orada lokal insanlar gibi olamazsin ama cocuklarin olur onlarda sana yabanci gelir ama. youtuberlarin cogu yalnizliktan yardiriyo bide gercekleri solemiyorlar bu arkadas gibi. gidecekseniz arjantin i tavsiye ederim insanlari mulayim buenos aires sehirn gibi sehir. sarisinimsi genc arkadaslar icin amerika hala iyidir ama boy pos vs de varsa tabi
@amexblack444611 ай бұрын
demek ki iyi gözlemlemişim teşekkürler. yok ya boy pos sarışınlık falan ne işime yarar. top model olmayacaz ki :D arjantin güzeldir evet. ama okyanus ötesi işte..bir de dediğim gibi gitmeye değecek bir ülke mi belli değil. işte diyorum ya ailesi sevdikleri olan için yaşı 20 küsür olmuş insanlar için anlamsız gereksiz. ha kılçıksız bir iş çıkar bütün biletini falan onlar karşılar 1 haftada çat diye gelirsin derler orası ayrı. o da avrupa için geçerli. kimsesiz işi aslında hepsi. veya aile bağları sıfır olan insan işi. idris usta mesela. @@carboncamil
@AkdenizÇicekleri10 ай бұрын
Aynen yaş ilerledikçe insan ayrıntılı düşünüyor..gençler gidebilir tecrube edebilir okuyabilir vb. Lakin gittiğiniz her yerde paranızın olması lazım. Parasız gidilen bir ülkeden ne beklenebilir ki . Her yerde ikinci sinifsin .Ha biz kendi ülkemizde muhtesem hayatlar mi yaşıyoruz. Tabi ki hayır. En iyisi turist gezileri 😊
@NazireCamak10 ай бұрын
Biz almanyada doğmuş büyümüş kişiler olarak senin anlattığın sıkıntıları konu ettiğimiz zaman bize kimse inanmıyor malesef- senin empati yapıp anlatmana çok sevindim- çok teşekkür ederim!
@Kalenderz3510 ай бұрын
Türkiyedekilere hiç bir şey anlatılmaz
@bbbdggg32310 ай бұрын
kurulu duzeni bozup turkiye don ozaman
@saitylmaz54149 ай бұрын
NEDEN? ALMANYA DA? YAŞIYORSUN? O ZAMAN? yahu sizi zorla mı tutuyorlar , sosyal devleti sömürürsünüz, güelim ülkeye sıçıp batırırsınız, bi de nankörlük edip yerden yere vurursunuz, ha bi de akp ye oy verirsizniz
@littlechance-ql3nn9 ай бұрын
Kanka ben ırkçılığa hiç maruz kalmadım kusura bakmada sizdede var Erdoğan bayrağı Türkiye bayrağı kapan üstüne kim sevsin
@barskayhan26919 ай бұрын
Türkiye'den parmak sallayan insanlar ilginç gerçekten. Buraya gelmeyi hayal ediyorsanız da bilin de gelin diye yazıyor insanlar. Bir okuyun bakalım millet ne yazıyor diye. Her şeyi basit sloganlarla değerlendirmeyin. Ortada sosyolojik bir durum var. Erdoğan işin bahanesi, erdoğan olmasa yine bir kulp bulup Türkleri küçümserler. Türkler buraya en alt sınıf olarak geldi. Türklerin zamanla sınıf atlamasi diğer Almanlarin içine sinmiyor. En başta algı neyse onu değiştirmek kolay olmaz. Hele hele zihnen asker olan bi millette bu hiç kolay olmaz. Çoğu çocukça zihninden saçma idealler kurmuş. Yok Avrupalilik bilmem ne gibi zirva idealler ile başka milletleri kucumsuyorlar. Aslında çok komik bir durum ama biz öteki olduğumuz için zararı var işte bu kafa yapilarinin. Şu an çalıştığım almanlar süper insanlar ama sokakta, bankada sağda solda abuk subuk muamelelere çok maruz kaldım. Alman bu dünyaya bir defa geliyorsa ben de bir defa geliyorum. Bunlarla uğraşmak yoruyor. Gel hacım o zaman Türkiye'ye yazacak arkadaşlar olacaktır. Ben oranın daha iyi olduğunu iddia etmiyorum. Kendi şahsi deneyimlerimi aktarıyorum. Burada kimseyi de yargılamıyorum. Kültür, coğrafya buranın insanını da böyle yapmış, ne yapalım. Pozitif yüz tane özelliği vardır ama bunlar da var, bilmek lazım.
@DuranYanar-b5v8 ай бұрын
Dil konusunda cok haklisin, dogru konusmaya calisiyorsun, aksanin var, hemen almanca bilip bilmedigini soruyorlar. Hadi sorsunlar, belki emin olmak istiyorlar. Bir keresinde asagi komsum günlerce bagirip cagirip gürültü yapmisti, psikolojik sorunu vardi. Polis cagirdim, iki polis geldi, burada insanlarin bagirip cagirma haklari var… bir sey yapamayiz dedi. Ben haftalarca uykusuz ise gidip geldim. Ve burada kalamayacagima karar verdim. Döndüm.
@Djemile.M Жыл бұрын
Sizin eğitim seviyenizi bilmiyorum, ama Almanyanın durumunu çok iyi analiz etmişsiniz, tamamen aynı fikirdeyiz, aynı şeylere şahit olduk, tamam sosyal devlet, ama o iş yerlerinde ayrımcılık, türk olduğun için iş bulamama, ne yazık bu da bi zaman sonra insanın ruhunu sıkıyor!
@gsbdyldrm282911 ай бұрын
Ruhu bırak piskolojin tamamen çöküyor nasilki bir şey yersin hazm edemiyorsun ağrı çekiyorsun için içini yiyor tam olarak hiç bir şeyin cevabını alamiyorsun yadahaksizliga uğradığını biliyorsun fakat elin kolun bağlı hiç bir şey yapamiyorsun haykiramiyorsun bile kafanı önüne eğit o cehenemin dibine yine uykuya daliyorsun bir gün daha ömür veriyorsun kendine sorular ardı arkası gelmiyor soruyorsun fakat cevap yok nedir bir parça ekmek için sebep arıyorsun sebepte çok yinede nafile
@hasenegoksu140311 ай бұрын
Almanca ismin yoksa istersen Alman Pasaportu taşı,İsmin Alman olsa, Pasaportun Alman olsa tipin görüntün Alman gibi değilse bile senin hakkında kökünde yapancı DNA var diye düşünüyorlar.
@BurkAkin11 ай бұрын
Canada Amerika' çok daha iyi mesleği olana
@GEILTOY11 ай бұрын
@@BurkAkin Canadadan insanlar kaciyor!
@gonulcinoglu832511 ай бұрын
Namkör,Euro zengini gurbetçiler hem avrupayı hem türkiyeyi sömürdü.Çift emekli, askerlik yapmaz,Almanyada amcam 50 yıldır, beleş otobüs kartıyla 50 otobüse biniyor istanbulda ben binemiyorum. Avrupada yaşayıp, Türkiyenin içişlerine karışırlar. Sana kimse vize vermez. Turist poku, gurbetçi poku temizle. Araplar Yabancılar Turistler yiyor Türkler seyrediyor. Depremzede çıglıkları, Torpilzade zulmü, işçi madenci kadın doga katliamı laneti üzerlerine olsun. Muhalefet zulmü alevi zulmü,50 dava,borca batırma.rabbim helak etsin. İşsize zorla sigorta borcu icra yazısı. Kullanamadığım telefona borç.ögrenci harcı yatır son hak mesaj geldi,1.5 milyar yatırdımeski ögrenci diye yarı hak yok. Kart iptal 10 milyar davaya. Ankaraya git gel 2 gün sınavlar mülakat ayrı git.1 oda dolusu kitap 20 çeşit kurs. Maddi manevi bitmişlik. Torpilzade haksızade utanmzade yüzsüzade. Okul ara soğuk kravat ceket perişanlık otelde kal. Araplar Yabancılar Turistler yiyor Türkler seyrediyor. Kendi çocukları Avrupa Amerika en pahalı okullarda trilyonlara okur. Okuma yazma yok katrilyonerlik müteahhitler ihale aliyo. Sınavdan lotoya şaibe şike sahtekarlık. Torpillileri dolduran maaşı kendi cebinden ödesin. Her türlü adaletsizlik zulüm haksızlık hukuksuzluk felaket çürüme çöküşü bu dışlama ayrımcılık.
@azraeceertug10 ай бұрын
Merhaba ; 10 aydır Almanya'da yaşayan biri olarak birkaç şey yazmak istedim. Bahsettiğiniz gibi herkesin deneyimi, yaşadıkları farklı bu yüzden bende başka bir açı katmak isterim. Berlinde yaşamıyorum, hatta büyük bir şehirde yaşamıyorum. Almanyanın en güneyinde küçük bir Şehirdeyim. Çok açık konuşmam gerekirse en başta bende korktum tabiki tüm buna benzer videolardan dolayı fakat videoda bahsedilen hiçbir olumsuz şeyi yaşamadım,çevremdeki bir çok Türk yaşamadı. Bölge/ küçük yer farkı olabilir. Geldiğimde A1 seviyesindeydim ve İngilizce bilmeyen kimse görmedim açıkcası. Genellikle çook yaşlılar bilmiyor. İngilizce bilmemek diyince Fransızların eline kımse su dokemez bence :)) Dil bariyeri hıc yaşamadım ve çok kısa sürede A2 seviyesine ulaştım. 5 Aylık bebekle taşındım sanırım benden daha zamanı olmayan biri olduğunu düşünmüyorum buna rağmen A2 hızla oldum .Market vs Kargocular herşeyle tarzanca almanca konuşarak ve akşamları Duolingo çalışarak,youtubedan çalışarak. Demek istediğim isteyince hızla oluyor. Ve buradaki insanlar hep motıive edici,hem gazlayıcı hem cesaret verici. Ben fizik tedaviye ve spora gidip A2 sevıyesıyle işlerimş halledebiliyorum. Hıcbır şekilde ırkcılık yaşamadım, en baştan beri söylüyorum her zaman kucaklayıcı ve sevgi dolu,nezaket doluydu herkes. Almanca bilmediğimi öğrendiğimi söylediğimde hep hiç öenmli değil diye cevap aldım. Gurbetçi konusunda da bırkac şey soylemek ısterım. Sonucta artık bizde gurbetçiyiz. Ve kimse bizi buraya zorla getirmedi kendimiz malumumuz ülke şartlarımızdan dolayı buraya taşındık birçoğumuz. Bu hayatı bır kere yaşadığımız için fırsatı olanlar bunu değerlendirdi. Ve ben şöyle düşünüyorum ki biz burada misafiriz ve kendi küçük kolonimizi oluşturup kendi ülkelerinde buranın vatandaşlarına kanalize olmayarak,sadece kendi küçük dünyamızı yaşamak isteyerek,sürekli kendi istediklerimizi yaparak bir yol alamayız ve tabiki o zaman bizleri sevmezler. Herkes daha fazla kazanç ve yaşam standartı için buraya taşındıysa belli kurallara uymak zorunda. Sonucta burası bızım ulkemız degıl ve bunu bız tercıh ettık tıpkı yıllar once calısan ınsanlar gibi... Tabıkı olumsuz koşullarda çalışmak, yapılan haksızlıklardan bahsetmıyorum fakat buranın tum guzel yanlarından faydalanıp sonrada Türkiye cok guzel aslında burası cok kötü diye her fırsatta söyleyenlere,bir kelime almanca bile öğrenmemeyi meziyet görenlere ya da Almanları her fırsatta kötüleyenlere sözüm... Burada kendını cok ıyı gelıstırmıs , Türk kültürünü korumuş fakat bulunduğu ülkeninde içine girmiş,özümsemiş bir sürü Türk' de var muhtemelen benım oğlumda onlardan biri olacak... Türkiyede şuanki benzer problemlerı düşünürsek daha kolay anlayabiliriz bence...Son olarak yaşadığım bir örneği söylemek isterim; buradaki bir fırın zinciri olan Görtz'de bir gün eşimle birşeyler alırken Türkçe konuştuğumuzu duyan çalışan bize laf atıp aa ne zamandır buradasınız vs dedi.Yenı tasındık dedım, İstanbuldan.Aa İstanbul bırakılır mı burası çok kötü değil mi dedi ? Çok şaşırdım hayır neden öyle dedınız dedım. İstanbul bırakılır mı burası çok sıkıcı ve ıssız değil mi - dedi ? Siz en son ne zaman İstanbula gittiniz diye sordum 30 yıl önce dedi:) Daha fazla konuşmaya gerek yoktu :) Hepımızın deneyimi farklı tabıkı de. Ben benımkını paylaşmak istedim. Sevgiler...
@kamdavulu365710 ай бұрын
Güzel kardeşim, fotoğraftaki sen isen sana dünyanın hiç bir yerinde ırkçılık yapmazlar zaten . Git bakalım bir Türk restaurantında döner kesen kara kuru bir adamın hayatını gözlemle,tecrübelerini dinle. Sonra konuşalım. 3 yıl Almanya’da yaşadım. Eşim bir alman ( hala mal gibi gurbetçi mi yoksa gerçek alman mı diye soranlar için detay vermiyorum) sağolsun bürokratik işlerin çözümünden tut sosyal hayata entegre olmam için elinden geleni yaptı.çok fazla sorumluluk aldı. Hep yanımda oldu fakat oradaki hayatın her alanında tecrübe ettiğim ayrımcılık,ırkçılık ve 2.sınıf insan muamelesi yüzünden artık orada yaşamayı gururuma yediremedim. Doğma büyüme İstanbul Kadıköylü çok iyi bir eğitim almış biri olarak şunu söyleyebilirim ki herşey maddiyat değil. Refah toplumuyla medeni toplum da aynı şey değil .Almanya zengin bir ülke olabilir ama toplumun büyük bir kesiminin medeni olduğunu düşünmüyorum. Lanet olası siyasi islamcı bir Tiran Türkiye’yi yönetse de,ekonomi berbat olsa da ve Türk toplumu çok ağır psikolojik bir travma yaşasa da mücadelemi bir çok medeniyetin beşiği olmuş ama fakir kalmış ülkemde onurlu bir insan olarak vermeyi tercih ederim. Size de Almanya da ailenizle mutlu bir hayat dilerim
@dyg94939 ай бұрын
👍👌👏👏
@Ziz1L4 ай бұрын
Ben de freiburg da yaşadım güney bölgeler daha ılımlı belki de
@trendremixx4 ай бұрын
katılıyorum. almanyaya gidip almanyada kendi kültürünü yaşayamazsın. oraya adapte olmak zorundasın
@ymehmed14534 ай бұрын
Siz alman olmaya razı sınız zaten. Yakında onların kültürünü de alırsınız, ama onlar sizi hiçbir zaman kabul etmiyecek, ilerde neyden bahis ettiğimi anlarsınız, ALLAH C.C yolunuzu açık etsin.
@gulhanozsan41919 ай бұрын
Videolarınızı o kadar beğendim ki, yorumları bile merak edip okuyorum. Harika anlatiyorsunuz! Ben, Istanbul'dan başka bir yerde mutlu olamam deyip de çocuklari icin Almanya'ya giden oğlum ve gelinimden oturu Almanya ile ilgili herseyi izlemeye çalışıyorum. Onları çok özlüyorum. Bir an önce daha mutlu olabileceğiniz ülkeyi seçmeniz dileği ile sevgiler.
@tayfunkesebir11 ай бұрын
Yaklaşık 8 yıldır burada yaşayan biri olarak eğer Almanyada ki işinizi Türkiye de yaşarken bulmaz iseniz burada bulmanız çok zor maalesef. Ne olursa olsun, c1 diploma denkliği ne yaparsanız yapın çok zor. Ben neredeyse bunların hepsini yaptım. B2 sertifikam (şimdilerde c1 seviyesinde sayılırım) , vatandaşlığım, diploma denkliğim var. Sosyal olarak ta sisteme iyi entegre oldum diyebilirim. Ama ingilizce konuşulan bir dile sahip bir ülkeye gitseydim her şey çok daha kolay olurdu. Size zaman kazandıracak şeyleri Türkiyede iken halletmelisiniz. Mesela gelmeden B1 seviyesi sertifika alın (goethe telc farketmez) bu sizi kurs stresinden kurtarır ve ingilizce bilenler için her iki dilin b1 e kadar inanılmaz benzerlikleri var, sonrası daha fazla gramer bilgisi gerektiriyor, diploma denkliği için gelmeden de anabin e başvurabilirsiniz, ehliyetinizi değiştirirken Alman sistemindeki soruları bile ezberleyebilirsiniz o da neredeyse 1 ay sürüyor (Almanyada eşleştirme felan derken kursa katılması en az 3 ay, kurs ögretmeninin zamanı olmaz vesaire), ve en önemlisi işi gelmeden halledebilirseniz en iyisi. Ben aile birleşimi ile geldiğim için nasıl olsa bulurum modunda geldim. Mesleğimle hiç alakası olmayan işler yaptım/yapıyorum. Çok başvuru yaptım 50+ ve yüz yüze sadece 1 kişi ile görüşebildim. Bir de lokasyonu iyi seçin her yerde her iş imkanı olmayabiliyor. Benim işe sadece geliş gidişim 88 km. Gelmeden planınız çok iyi yapın gelmeden hazırlığınızı yapın. Ben geldiğimde böyle youtube videoları yoktu. Herkes herşeyi anlatıyor. Biraz bu videoları izleyin ve zaman kazanın.
@kurtmustii11 ай бұрын
Bende dogma büyüme almanyadayim. 5 yil ingilterede 1 yil fransada üniversite egitimi aldim. Daha önce almanyada meslek egitimi yaptim. Suan mühendislik pozisyondayim ve gayet herseyden memnunum. Insanin bakis acisi önemli ve hangi ortamdasin o daha önemli. Almanlarin bir söylenimi vardir. Zeig mir deine Freunde, ich sag wer du bist. Bu her alanda ayni. Zorluklar her ülkede vardir. Ama Avrupanin cogu ülkesini görmüs birisi olarak suan akademisyen olarak en iyi almanyada yasayabilirsin her anlamda. Benim cok doktor mühendis arkadaslar Türkiyeyi terk etti ve yurt disindalar. Ha Türkiyesi kötülemek istemiyorum ama genel olarak ortam önemli. Cahil kisimda var mantikli düsünende. Bu benim kendi görüsüm.
@amexblack444611 ай бұрын
nasıl gelebilirim oraya bir fikir verebilir misiniz?
@busearslan460510 ай бұрын
Söylediginiz atasözü Türkcede de ayni sekilde bulunmakta, "Bana arkadasini söyle, sana kim oldugunu söyleyeyim" seklinde.
@milesreniclay9 ай бұрын
@@amexblack4446 uçarak
@Neuneu9096 ай бұрын
@@busearslan4605 Yok Beyefendi Almanya'yi ovmeye gelmis
@cigdemergul7753 ай бұрын
7 sene önce Almanya’ya taşındım ailemle, söylediklerinize katılıyorum. Bununla birlikte etrafımdan gördüğüm kadarıyla Almanya çocuklu aileler için, sakin ve güvenli bir aile hayatı isteyenler için yaşanılabilecek en iyi Avrupa ülkelerinden biri ama aile olmadan, yalnız taşınanlar için zor bir ülke.
@mustafayldrm988511 ай бұрын
Valla arkadaşlar yaşım 42, hiç yurt dışına çıkmadım, normal işçiyi, fakirim, kendi evim var, ülkemi seviyorum, doğma büyüme İstanbuldayım, kimi kalabalık diye sevmiyor, bazen 1 hafta Memlekete gidiyorum, orda sıkılıyorum, İstanbulu özlüyorum, kısacası mücadeleye devam, hiç bir zamanda yurt dışına çıkmayı düşünmüyorum.
@zehrayilmaz762111 ай бұрын
Asla fakirim demeyin bence, en büyük zenginlik saglikli ve huzurlu olmak. Eviniz de varmis ne güzel iste Rabbim gönlü zengin insanlarimizin yar ve yardimcisi olsun hayat sartlari Tr de kolay degil. Umarim hayat standartlarimiz da gelisir bir gün...
@bugra32011 ай бұрын
Istanbulda evin varmis yani kralsin. Yurtdisina cikma zaten
@oguzdik10 ай бұрын
evin mi var? zenginsin abi üzülme sen. evim ve arabam yok gelen maaşla sadece karnımı doyurabilirim. kralsın sen senden iyisi yok .
@Bbb-he2xc10 ай бұрын
Ignorance is blessing der Amerikalilat. Allah a sukur cahilim demek gibi birsey. Bilmezsen canini sikmaz. Bence de disari turist olarak bile cikma kardesim. Insan gibi yasayanlari gorunce ben naptim bugune kadar diye icin icini yer, mutsuz olursun.
@TLOZ198610 ай бұрын
Buraya İstanbul'dan birisi geldi.. Avrupa Avrupa diye götünü yırtmış 2 aylık vize almış ama geldikten sonra 1 hafta kalmadan vizesini iptal etmiş 😅 cennet sanıyorlar galiba Avrupa'yı
@MYalkin11 ай бұрын
9 senedir Almanya’da yaşıyorum. Sözlerinizin tamamına katılıyorum. Özellikle Almanya’ya bizden önce gelmiş Türkler ile ilgili kısımların altına imzamı atarım. Ben bizim gibi 90’lardan sonra gelenlerin üstenci bakışından hiç hoşlanmıyorum. Bu arada ben yaşadığım tüm sıkıntılarda en çok onların yardımını gördüm. Hiçbir zaman yardımlarını esirgemediler. En insancıl Alman bile bu derece kendinden , zamanından fedakarlık yapıp size yardım etmez. Evet doğru hayata bakışımızda büyük farklıklar var. Bu nedenle çoğu ile çok yakın arkadaş olmak benim için zor. Ama yaşadıklarını düşününce onlara empati yapamamak için duygusuz olmak lazım. Utku bey siz bu durumu çok güzel örneklendirmişsin. Tebrikler
@selintuncer6262Ай бұрын
@@MYalkin gerçekten deneyimler bakışımızı o kadar değiştiriyor ki.. ben de tam tersi eskiden gelmiş olan ana kiracımdan paragöz ve kaba bir tutumla karşılaştım.
@kuzey10 ай бұрын
Utku söylediklerinin bir kismina katiliyorum fakat büyük cogunlugu benim tecrübelerimle uyusmuyor ki bu da normal. Sen de basta söylemistin zaten. 15 yildir Almanyada (Stuttgart) yasiyorum ve ilk kez bir kac ay önce Berlin'e gittim. Bir haftalik Berlin maceram sonrasi sunu söyleyebilrim Berlin Almanya degil. Büyük hayal kirikligi. Inan bana, eger Almanya maceram Berlin'de baslamis olsaydi ben de bir iki yil sonra bu ülkeyi terketmistim. Keske Ingiltere karari öncesinde Almanya'nin Güney'ini de bir tecrübe etseydin. Paylasim icin tesekkürler, umarim Ingiltere'de daha mutlu olursun. Sevgiler
@jedinga11 ай бұрын
Almanya'da yaşayıp oranın tüm imkanlarından faydalanıp kendi memleketinde sıkıntı çeken insanlara hiç çekinmeden hiç empati yapmadan "victim blaming" yapanlara bizim empati yapmamız gerektiğini söylemek için fazla duygusal olmak gerekiyor bence, bunu da orada yaşadığınız duygu yoğunluğuna veriyorum. Varolmaya ve insanca yaşamaya çalışırken yurt-dışındaki kendi insanımızdan acımasız eleştiri alanlar bizleriz. Buradaki durum çok iyi veya her şey günlük gülistan olsa bu kadar expat olmazdı ve hala insanlar yurt dışına yerleşmeye çalışmazdı herhalde. Bunu da düşünüp empati yapması gerekenler bizler değiliz.
@umuthoca314811 ай бұрын
Burada karşılaştıklarıma acımıyorum, oralardan gelip burada TR hakkında beniim yaşam koşullarım hakkımda ahkam kestirmem NET. Hem oradan benim yokoluşuma oy verecek, hem gelecek euro 'su ile bağı bahçeyi satın alıp vergi ödemeyecek vs... Acımam, net. Mümkünse düzenli olarak karşılaşalım.
@osmanguney732411 ай бұрын
@@umuthoca3148moruk sanki bir tek Almanya'dan tayyibe oy gidiyor, en fazla 8-10puan falan fark var, ve almanya'dan AKP'ye 0 oy gitse yinede AKP birinci parti olurdu geçmişteki her seçimde. Türkiye'de cumhur ittifaki aldığı oy orani zaten %52, anlayin bunu ahmak götler ve gurbetçiyi suçlamaktan vazgecin artik.
@sevginikursunadizdim832910 ай бұрын
Doğru biz Türkler ilk kendi insanımızı eziyoruz ve Avrupa bunu biliyor. Bizde tutum yok okuyan yok sadece dış devlete gitmek istiyoruz.
@selintuncer543029 күн бұрын
Duygularima tercüman olmussunuz resmen bu yorumunuzla cok tesekkürler. Birkac yildir Almanya'da yasayan biri olarak gurbetcilerin gecmiste yasadiklariyla ilgili biraz daha bilgi sahibi olduktan sonra onlari daha iyi anliyorum ve yasadiklariyla empati yapabiliyorum fakat Türkiye'de hic yasamadan ölümüne Erdogan'i destekleyenlerle, bir de üzerine bizim gibi sonradan gelenlere simarikmisiz gibi tekrar ediyorum Türkiyede daha önce hic yasamadan bu kadar emin bir sekilde üstten üstten konusanlarla empati falan yapamam ve hos karsilayamam, biz de travma sahibiyiz Türkiye'de yasamislar olarak.
@asitrabzon61 Жыл бұрын
Kardeşim seni tebrik ediyorum....Özellikle Gurbetçiler hakkında nokta atışı yorumundan dolayı.👍👏
@sublime172110 ай бұрын
Ben de lşçi çocuğu olarak Fransa da büyüdüm üniversite mezunuyum ama orda hep ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüm, hatta tipiniz araplara benziyor diye işe alınmadığım da oldu. Aynı görev için hep önce fransızlar tercih edildi. Sonunda türkiye kesin dönüş yaptım şükür çok memnun kaldım. Sonra Türkiye de çalışırken görevli olarak bir kaç kez Almanya ve Fransa dan iş teklifi geldi kabul etmedim. Sonra görevli olarak Amerika’ya gittim. Amerika’da yaşamak çok kolaydı zaten görevli gitmiştim dil sıkıntısı yoktu ama dostluk kurmak gene kolay olmadı. Oğlumda mezun olunca Türkiye’de yaşamayı seçti. Ülkemize geri döndük. Belki ilerde o da benim gibi görevli gider ama en mutlu olduğumuz yer hep bu ülke oldu. Burda ancak evimiz de hissediyoruz
@kemirgentv2kemirgentv2873 ай бұрын
Eee bu kadar birikim yaptıktan sonra Türkiye elbette cennet. Eğer birikiminiz olmasa ve turkiyede asgari maas alsanız ev kirasını bile odeyemezdiniz.
@okandavut Жыл бұрын
Dürüst ve samimi bir video olmuş Almanya konusundaki görüşlerinin çoğuna katılıyorum. (Berlin'de yaşayıp dönmüş biri olarak). Önemli olan deneyebilme ve çözüm arama gücüne sahip olmak. Umarım İngiltere güzel kapılar açar :)
@kozanlar Жыл бұрын
Doğma büyüme Almanya'da yaşayan biri olarak çok hoş karşıladım videoyu. Özellikle gurbetçiler hakkında söylediklerin çok değerli. Genellemelerin ne kadar tehlikeli olduğunu söylememe gerek yok sanırım, her insan grubunda iyisi de olur kötüsü de..
@amexblack444611 ай бұрын
iyi günler. orada doğup büyüdüyseniz nerelerde iş bulabilirim fikir verebilir misiniz?
@z984611 ай бұрын
@@amexblack4446nerelerde derken? şehir olarak yada sektör mi?
@amexblack444611 ай бұрын
siz de mmi almanya da sınız?@@z9846
@NebiOztas11 ай бұрын
Boyle yorum yapacaksan hic yapma. Guzelleme yaparak nitelik ve farkındalık barindirmayan bir dusunceden öteye gecmiyor çünkü yazdiklarin,senin hos karsilaman ve herkesin bildigi birşeyi soylemen ancak kalabalik olsturuyor
@kozanlar11 ай бұрын
@@NebiOztas Allah başka dert vermesin sana kardeş.
@muratozkan12329 ай бұрын
Helal olsun.Bizlerin durumunu çok güzel özetlemişsin. Tebrik ediyorum seni. Cansın ❤
@zegorviertel Жыл бұрын
Güzel anlatmışsın. 15 senedir Hollandadayım. Burada da bir sonraki seviye problemler can sıkıyor. Birinci kademe çok mühendis var ama müdür, direktör seviyesine ulaşmanız belki 3-4 kat daha yavaş veya imkansız. İnsan ilişkileri soğuk, kendi dünyalarında yaşıyorlar.
@killaturk34 Жыл бұрын
Çok Dogru tespit müdürlük neyse de direktörlük için imkansıza yakın diyebilirim, belki Türklerin yogun oldugu ya da çok kozmopolit organizasyonlarda küçük bir şans olabilir ama büyük firmalarda göçmen olarak yükselmek çok zor ve olsa da çok yavaş. Tepedeki herkes tepelere kendi adamını getirir onlar da ülkenin yerlisi olur genelde...
@isahankorkmaz771711 ай бұрын
Hollanda bana Almanya’ya göre daha çekici geldi ama yeteri deneyimim yok tabi.
@osmanozdemir13109 ай бұрын
demekki liyakat hiç bir ülkede yok türkiyedede yok@@killaturk34
@killaturk349 ай бұрын
@@osmanozdemir1310 aynen hocam yok elbette, nedeni de insan dogası herkes kendi rahat ettigi ortamı yaratmaya çalışıyor kendi adamını kayırıyor. Yurtdışının artı yönleri alım gücünün daha iyi olması ve gelecek kaygısının daha az olması yoksa Türkiye her anlamda rahat ülke ama ekonomi düzelmedikçe cazip olmaktan çıkıyor...
@mervet57989 ай бұрын
@@killaturk34kusura bakmayın da bende kendi ülkemin başına kendi adamımı getirim.
@caferregen3339 Жыл бұрын
Gurbetçinin derdini ancak bir gurbetçi anlar. Her ülkenin kendine özgü iyi ve kötü yanları vardır; hiçbir yer mükemmel değildir. Önemli olan, kendi isteklerimize uygun tercihler yapmaktır. Eğer sakin, düzenli ama bir yandan da sıkıcı bir ülke istiyorsak, Almanya bir seçenek olabilir. Eğer mükemmel manzaralar ve lezzetli bir mutfağa sahip, cana yakın insanlar arıyorsak, kötü ekonomiye razı gelme kaydıyla Türkiye idealdir. Eğer dili kolay ama sosyal izolasyonla dolu bir hayat istiyorsak, Amerika veya İngiltere'yi düşünebiliriz. Dediğim gibi, her şey tercih meselesi. Eğer mutluluğu bir ülkede veya dışarıda ararsak, asla tam anlamıyla mutlu olamayız. Mesele, o mutluluğu içimizde bulmakta yatıyor. Almanya’dan selamlar sevgiler
@eneskarakiraz11 ай бұрын
muhteşem yorum
@hortensieblume11 ай бұрын
"Sosyal izolasyonla dolu bir hayat "bu kısmı biraz daha açıklayabilir misiniz Cafer Bey rica etsem ?
@deryadmn11 ай бұрын
Her kelimenize katiliyorum, belki de kendimize uygun bir yer aramaktansa bulundugumuz yere uymak mutlu ediyordur.
@BlackThunder-R7711 ай бұрын
almanyada sanki sosyal izalasyon yok... Almanyada gurbetcilerle expatlarımız bile birbirleri ile kaynaşamıyor. Hayır bir de Türkiyeyi ne zannediyorsunuz? Gel gör buraya sokakta insanlar bir birini yiycek gibi bakıyor. Burası senin bıraktığın ülke değil artık hemşerim. uyanda balığa gidelim.
@tevhid906411 ай бұрын
@@hortensieblume,demek istemiş ki ,”demokrasi” (hak,hukuk ve özgürlük) adı altında, ötekileştirilme ,insan yerine koyulmama,hakkın ve hukukun kısmen tanınması veya kısıtlanması veya hiç biri nin tanınmaması içinde, sözde bir hayat sürdürmek!
@ekucukoglu10 ай бұрын
Selamlar. Ben de İngiltere'deyim, Bristol ve Londra'da yaşıyorum. Bahsettiğiniz problemlerin pek çoğu burada da mevcut, o nedenle burada da mutsuz olma şansınız yüksek. Yüksek lisansa geldim, hedefim hayatımı burada sürdürmekti ancak bahsettikleriniz ve daha fazlası nedeniyle eğitimim biter bitmez döneceğim. Beklentiniz nedir bilmiyorum ama burada da beklediğinizi bulamayabilirsiniz.
@XD-gx6ln6 ай бұрын
Merhaba, ben de ingiltereyi düşünüyorum, sponsor iş bulmak zor mu? Nasıl londra deneyimlerinixi aktarır mısınız?
@oezcanoezdemir139211 ай бұрын
Almanyada doğdum büyüdüm okudum 26 yaşında TC geri dönüş yaptım şimdi 45 yaşındayım ülkemde çok mutluyum (kendi adıma), almancayı nekadar iyi öğrenirsen okadar nefret edersin onları daha iyi anlıyacaksın ve nasıl bir şerefsiz millet olduğunu çözersin. Bence sen Londra felan filan sonun gara TOPRAK Türkiye yinede sana Başarılar Canım Ülkemden selam
@elifaslan153111 ай бұрын
abi böyler yorumlar okudukça ülkeden gidesim gelmiyo almanyaya gitmek istiyordum.
@OzgurKirac11 ай бұрын
Zaten ülkemiz cennet ama parasızlık işsizlik alım gücü ana sorun yoksa hak hukuk ikinci planda gençler için önce alım gücü
@Scbms1_9-0911 ай бұрын
@@OzgurKirachak hukuk olmadığı için zaten tüm bunlar yaşanıyor asıl sorun cebinize girecek 3-5 kuruşu haktan adaletten daha çok önemsiyor oluşunuz bu kafayla düzelme imkanınız yok
@OzgurKirac11 ай бұрын
@@Scbms1_9-09 hak hukuk deyip durun o halde şikayet etmek size bir şey kazandiriyorsa devam edin. Bu arkadas Diyor ki 60-70 bin lira maaş alsam ülkeme dönerim ama Onu verecek sirket yok .20-30 sene önce adalet mi vardı her zaman bu ülkede sermaye sahipleri kayirildi halen de öyle tek fark orta sınıf yok oldu.
@hugochavez617011 ай бұрын
@@Scbms1_9-09Eskiden hak hukuk mu vardı? Yaşın kaç senin? Siz şimdi yatın kalkın dua edin. 90ları bilmiyorsunuz. Türkiye TC tarihinde hiç olmadığı kadar özgürsünüz. Geçmişten hiç haberiniz yok.
@huseyinkaynarca2627 Жыл бұрын
Çok objektif olarak her şeyi açıklamışsınız, bunun için sizi tebrik ediyorum ve 25 senedir Almanya’da yaşayan birisi olarak teşekkür ediyorum. Ben üniversite eğitimi için gelmiştim ve bir senede üniversitede Almancayı öğrendim ve çok vergiler ödedim, yönetici konumlarda yada işveren olarak çalıştım fakat son 6,7 senedir Almanya’nın aldığı özellikle Suriyeli göçünden sonra her şey zorlaştı. Almanca bilmezseniz burada yaşamınız 5 kat zorlaşı ve çekilmez olur. Ben dili bilmem ve tüm yükümlülüklerimi yerine getirmeme rağmen 10 sene öncesine göre belki üç kat zorlanıyorum ve mutsuzum. Şunuda eklemek istiyorum tüm Almanlar kötü değil ve yardımsever ve insani özelliklerini kaybetmemiş birçok insan hala var. 25 sene önceye dönsem Almanyaya tekrar gelirmiydim? Kesinlikle hayır. Hayatınızda size ve ailenize başarılar ve mutluluklar diliyorum.
@serkanakca970211 ай бұрын
25 sene öncesine dönsem Almanya' da yasamayı tercih etmezdim dediğinize göre başka bir tercihiniz var demektir. Nereyi tercih ederdiniz?
@huseyinkaynarca262711 ай бұрын
@@serkanakca9702 doğduğum büyüdüğüm yerde, ailemin yanında kalırdım.
@senanro9 ай бұрын
Evet, 25 yıl öncesine dönseniz hangi ülkeyi tercih ederdiniz?
@huseyinkaynarca26279 ай бұрын
@@senanro ülkemde kalırdım.
@taktakbak9 ай бұрын
avrupada sistemsel irkcilik var istedigin kadar iyi tahsilli ol sistem sana hissetiriyor yabanci oldugunu, cocugum almanca, ingilizce, türkce konusdugu halde ilk okulda almanca sinavina girmek zorunda okula alinmasi icin, neden cünkü "anadili türkce". hepmizi burda dogduk büyüdük ve bura vatandasiyiz, askerligimi bile avusturyada yaptim yinede buna maruz kaliyoruz. bilgi kagitlarini bile türkce vermeye basladilar suan güya herkes iyi anlasin diye, müdürle konusup bunun irkcilik olgunu söyledim ama anlayis yok yasa bu. Yani hayatinda türkce resmi bir evrak okumamis bir gurbetci olarak suan türkce ögrenmeye calisiyorum :D. Keske bu uygulamayi zamaninda bizim büyüklerimize yapsalardi 50 sene olmus göcte hala yabanciyiz
@sina33589 ай бұрын
Videonuzu izledim, yorumlarınız, analizleriniz çok doğru ! Burada doğup büyüyen, çok iyi eğitim almış ve ömür boyu gizli veya açık ırkçılığa maruz kalıp eziklik yaşamış insanların durumunu çok güzel dile getirmişsiniz ! Çok teşekkür ederim
@atalaysahin063 ай бұрын
Yaklaşık 3 senedir Münih'de yaşıyorum ve hemen hemen sorunlar, aynı tespitler, aynı duygular, aynı hisler var. Altına imzamı atarım söylediklerinin yani. Güzel bir sohbet olmuş bence, izleyenlerin gerçekten bunun sadece bir kişiye ait tecrübelerin yansıması olduğunu dikkate alması lazım. Sosyolajik akademik bir araştırma sonucu değil ama insan gördüklerinden bu bveya tam zıttı çıkarımlar yapabiliyor. Ama ben benzer düşüncelere sahibim kesinlikle. Teşekkürler video için 👏
@zehrakahraman598010 ай бұрын
Kesinlikle doğru tespit hepsi,27 sene sonra çok şükür ki bizde Türkiye’ye geldik 1 senedir Türkiyedeyiz ömrümüzü bitirmisiz oralarda nasip olsaydı da önceden gelseydik.En çokta ev sorunu var 10 senedir tam bu ev bulamadık,yabanciysan birde 4 çocuk var sa Eyvah Eyvah.Simdi Bursa’da hayal edemiyecegimiz yerlerde oturuyoruz Çok şükür.
@letsgogolfing12345Күн бұрын
Ben annemin bir üniversitede iş bulması sonucu ortaokulda Almanyaya geldim. Türkiyedeyken kolejde okuduğum ve iyi notlar aldığım için de bir gymnasiuma girebildim ve 5 yıl orada eğitim gördüm. Sayısız dışlanma, küçük görme ve üstten bakmaya maruz kaldım. Küçük yaşta, ergenliğe yeni girerken bu tür bir ayrımcılığa maruz kaldığınızda bu cidden karakterinize işliyor. Küçükken herkesin neşeli, konuşkan, dışa dönük olarak tanıdığı bir çocukken birkaç yılda eve kapanmış, içine kapalı, utangaç ve somurtkan birine dönüştüm. Annem de bu değişimimi fark etmiş olmalı ki beni lisede türkiyeye geri yolladı ve gerçekten çok iyi bir karar yapmışım diyorum kendime. Çevremdeki herkes benim çok değiştiğimi ve bu halimi daha çok sevdiğini söylüyor, ve bu değişimi ben de hissediyorum. Evet ekonomik sorunlar var ve çoğu insan burada fakirlikten yaşayamaz durumda. Fakat mesajım şu ki orta gelir düzeyine sahip bir ailedenseniz ve hayatınızdan memnun değilseniz, lütfen bakış açınız değiştirin ve öyle karar verin verecekseniz. Duygularınızın ve medyanın size yön vermesine izin vermeyin. Elinizdekileri değerlendirin ve sizi türkiyede doğup büyüyüp bu kültüre ait yapan özelliklerinizi hatırlayın. Bu sabah okulda veya iş yerinde arkadaşınızın yaptığı, ve sadece sizin (türk olarak) anlayabileceğiniz bir şakayı düşünün mesela. Bunlardan vazgeçebilceğinizi düşünüyorsanız ancak iyi bir karar verebilirsiniz. Özellikle kuzey avrupayı kafanızda romantize etmeyi bırakın. Burada türklere karşı insanlar kötü niyetli ve soğuk.
@tankotun Жыл бұрын
Türkiye'de kalsan olmuyor, gitsen ayrı dert. Göç etme işi sadece kulağa hoş gelen bir eylem valla. Böyle deneyimleri dinleyince yeni ülkede düzen kurmaya çalışmanın psikolojik ve duygusal yükü daha görünür oluyor. Umarım İngiltere iyi bir durak olur senin için. Bu tarz videolar çok keyifli oluyor devamı gelir umarım. Bol şans 👋
@sebosahingoz5827 Жыл бұрын
Göç etmek bir fidan gibidir. Yerinden söküp başka yere ekince, bazıları kurur yok olur, bazıları yeşerir meyve verir. Arkadaş çok haklı çok iyi tespit etmiş. İyi ki almanca bilmiyor, bilseydi çoktan Almanya'yı terk etmişti başka ülkeye gitmişti.. Alman milleti kendini hep üstün gören millet. Ben çok İtalyan Yunan vatandaşı tanıyorum onlarda aşağı yukarı aynı sorunları yaşamış.. Alman haklı kendi arasında bile soğuk davranıyor, yabancılarla nasıl ilişki kursun. Ama almanın iyisi de çok iyidir ,yardım sever, başka ülkelere bile çok yardım ederler.. Çok insan Alman halkını çok zeki çok dürüst olduğunu söyler düşünür. Evet Almanya devleti eğitime çok para harcar hep, onun için Almanya dan çok bilim adamı çıkar. Ama alt seviye Alman halkı hep Türk halkından daha aptal hep daha sahtekar dır. Bir Alman senin masa koyduğun parayı cebine atarken yakalarsan, adam seni suçlar neden parayı masaya koydun diye. O zaman neden türkiyeden az almanya'da daha az sahtekarlık oluyor diye sorabilirsin. Sebebi çok basit, Almaya sistemi cezalar adamı oyar. Örnek ,,,Almanya'da taksici olabilmek için okula gidiyorsun bir meslek okulu gibi. Bir Alman taksici müşteriye karşı sahtekarlık yapsa, para cezası alır, Taksi ehliyetine el konulur üstelik siciline işlenir ve hiç bir hizmet sektöründe çalışamaz ..
@ahmetkuzu5354 Жыл бұрын
Sen burda Suriye'lilere ne gözle bakıyorsan adamlar da sana o gözle bakıyor. Burada herkes yurtdışına kapağı atayım gerisi gelir diyor fakat orda adamların kendi işsizi güçsüzü var seni ne yapsın neden istesin bizde kimse bunu anlamıyor orda muhteşem bir yaşantı olduğunu düşünüyor
@mustafayldrm8188 Жыл бұрын
Çok doğru kalsan olmuyor gitsen olmuyor. Araftayız bu yüzden
@ahmetkuzu5354 Жыл бұрын
Dün İngiltere'de 3 yıl yaşayan bir müşterimiz geldi ailesi herkesin bildiği bir gıda zincirinin sahibi en son psikolojisi bozuk bir şekilde dönüş yapmış. Hiç dışarıdan görüldüğü gibi bir yer değil diyor şehrin merkezlerine aracınızla giderseniz ciddi miktarda para ödüyorsunuz diyor sizi toplu taşımaya mahkûm ediyorlar iğneden ipliğe herşeyden vergi alıyorlar şehir merkezinde asla araç park edemezsiniz herşey çok pahalı diyor dışarıda yemek yemek oturup birşeyler içmek burda lüks diyor. Daha çok fazla şey anlattı fakat aklımda kalan bunlar o anlattı biz şaşkınlıkla dinledik
@teed111 ай бұрын
Esas mesele turkiyedeki beyaz yakalilarin simarikligi ve doyumusluzugu sonra avrupaya geliyorlar ve boyunlarinin olculerini aliyorlar,, karni doyan kasinmasin turkiyede,, ama yok illa amerikayla avrupayla kiyasliyacaklar,, oralar almana amerikaliya iyi bize degil
@osmancelik21649 ай бұрын
Selam Berlin 3,5 milyon ama İstanbuldan büyük alanı var Ne kadar iyi Almanca bilseniz dahi yine sorunlar var 44 yıldan beri Almanyadayım 4. Sınıfta burada başladım 11. Sınıfa kadar okudum 35 yıldır çalışıyorum ve 29 yılda hafta sonu Taksi kullandım iyi günlerim ve ne kadar da Almanca dahi bilseniz yinede Altan Almanların ırkçı olduğunu biliyorum. Ana dilim gibi Almanca bildiğim halde banada diyorlardı sen çok iyiysin sen bizdensin ama lafla Ama yabancı yabancıdır asla bir Alman gibi değildir Sarı mavi gözlü ve hristiyan olmadıktan sonra asla Alman gibi olamazsın. İngiltere, Kanada, yeni Zelanda, ABD, İsviçre, İsveç veya Norveç de daha iyi olabilir ama gerçek şu hiçbiri memleket gibi değildir Sonunda memleketini özleyeceksin bu kesin Saygılar
@utkuturel9 ай бұрын
Videoyu ceken adasim gibi, ismi Utku olan ve 7 senedir Berlin'de yasayan biri olarak nacizane düsüncelerimi maddeler halinde paylasmak isterim: 1) Almanya, büyük ölcüde "expat friendly" bir ülke degildir. Burada sadece Ingilizce'yle bir yere kadar mutlu olabilirsiniz, Almanca'yi ögrenme ve Alman kültürüne entegre olma; ve dolayisiyla daha uzun vadeli burada kalma motivasyonunuz yoksa, burda mutsuz olma ihtimaliniz cok yüksektir. 2) Almanca ögrenmek icin, Almanca kursuna gitmek, "yeterlilik" degil "gerekliliktir". Eger buraya 25-30 yaslarindan sonra göc eden biriyseniz, Almanca konusabilmenin iki yolu vardir. Birincisi Almanca konusan sevgili yapmak, ikincisi de Almanca konusulan bir ise girmek. Ikisinde de adapte olana kadar aci cekersinz, sonucta konfor alaninizdan cikmadan bu dili ögrenmeniz ve akici sekilde konusmaniz imkansizdir. 3) Özellikle Berlin icin konusuyorum, genelde "expat" kafasiyla gelenlerin oturdugu semtlerde oturuyorsaniz bile, buralarin disinda vakit gecirmenizi öneririm. Buralar aslinda Almanya'nin geneli icin bir cam fanustur. Sürekli Prenzlauer Berg'de, Friedrichschein'da vakit gecirerek topluma entegre asla olamazsiniz. Daha cok sey var aslinda da simdilik bu kadarini yazayim.
@nadir676511 ай бұрын
Yorumlarını sevdim ❤😊Artık Almanya’dan bıktım usandım, tükendim,burada doğmama rağmen, emekliliği bekliyorum, sadece sabrediyorum, Almancam iyi olmasına rağmen, buseferde herşeyi anladığından ayrımcılığı daha açık ve net gördüğünden , ekstradan moralin bozuluyor , burada maddi imkanlarım iyi olmasına rağmen, herşey para demek değil, monoton bir hayat, işe git gel hergün aynısı , kimsenin kimseyle işi yok , Allahtan camilerimiz var, imkanın varsa başka ülkeye git
@tasarmcadcam455611 ай бұрын
Cami mi ilginç.
@yakupozturk531611 ай бұрын
Seni türkiyede de dışlarlar 😂
@koparan193110 ай бұрын
@@tasarmcadcam4556Almanya’da camiler tr deki gibi değil bir sosyalleşme yeridir birçok sosyal faliyet bu cami derneklerinin çatısı altinda yapilir bunu yasamadan anlamaniz biraz zor ama kısaca böyle anlatabilirim 😊
@elmasahmadi7122 Жыл бұрын
Dogma büyüme Almanya dayim. Dil sorunum yok. Universite mezunuyum ama bu ülkenin bürokrasisi hiç bitmiyor. Uyum sağlama derdin olmasa da TR de Suriye lilerin gördüğü muammele ile karşilaşma ihtimalin az değil. Inşaallah gurbetçileri bundan sonra daha iyi anlarsiniz.
@feza980411 ай бұрын
Suriyeliler bop projesi gereği buraya deport edilip, suriye kürt devleti için alan açtılar. Burada da hem beleşe hastane hem yardım hem de iş imkanları var bizimkileri işsiz bırakarak..
@tolga192611 ай бұрын
tr de akepe suriyelilerden daha kotu bakıyor turklere
@ilhanboluk117911 ай бұрын
Hayir anlamicaz
@hatiseas452111 ай бұрын
@@ilhanboluk1179Yallah!
@BMW-or4gw10 ай бұрын
@@ilhanboluk1179keyfin bilir
@guzideguleryuz10 ай бұрын
Valla bence ülkemize sahip çıkalım arkadaşlar nereye gidersek gidelim 3.dünya ülkesi insanlarıyız. Ülkemizi geliştirmeye sahipsiz bırakmamaya çalışmalıyız .. Ne olursa olsun ..
@beautifulllady327510 ай бұрын
👏🏻
@semihakgul11 ай бұрын
Konuşmanın o bölümünü iyi ki silmemişsiniz, her zaman farklılıklarımız, karşı karşıya geldiğimiz noktalarımız olacak ama aşırı, duygusal tepkilerinizi dizginleyerek durumu birbirimizin gözünden değerlendirebilmek özellikle bu zamandaki en değerli yeteneklerden biri
@FatihTopcu198811 ай бұрын
Bazı şeyleri iyi anlamışsın. Almanya'da doğmuş büyümüş bir yüksek mühendis olarak İngiltere'ye göç ettim, ancak Londra'ya degil. İngiltere Türklere daha cok hitap edebilir ancak yalnız da kalma ihtimaliniz var çünkü Almanya'da ki gibi türk toplumu organize değil, birbirlerinden çok kopuklar vs.. Londra'nın getirdiği değişik zorluklar da var , özellikle ev kiraları ve maddi hususlar vs. bunları burada hepsini anlatmak mümkün değil. Sonuç olarak Türkiye'de iyi bir işi olup orada doğmuş büyümüş insanların ülkelerini terk etmeleri onlara Avrupa'da daha iyi bir hayat sunacağına inanmıyorum. Dikkatli olun.
@amexblack444611 ай бұрын
siz şunu anlayamadınız. türkiyeden gitmek isteyen insan para için trilyoner olmak için değil, 1- özgür ve adil, kimsenin kimseyi yargılamadığı ve markete, h&m ye girdiğinde etiket fiyatına bakarak alışveriş yapmamak için gitmek istiyor :)
@FatihTopcu198811 ай бұрын
@@amexblack4446 Kanımca bu ütopik düşüncelerle gideceğiniz her ülke hayal kırıklığı olacaktır, ama anlayana veya anlamak isteyene. Sıfırdan başlamanın ne demek olduğunu idrak edenlerin sayısı çok az. Geçenlerde Türkiye'den İngiltere'ye yeni gelmiş bir arkadaş İngilizlerin özel araçlarda direksiyon kilitleri kullanmalarını "çok garantici insanlar" şeklinde övmeye kalktığını gördüm. Halbuki asıl mesele ülke genelinde yükselen uyuşturucu kullanımı ile suç ve hırsızlık oranlarıdır, ama herkes istediği gibi yorumlayacaktır. Bir de fişlere bakmadan alış veriş demişken Almanya'ya gidince eminim ki pintilik ve fiyat karşılaştırması filan neymiş mutlaka bunların harika örneklerini görüp "bu ne abi ya, adamların ekonomisi harika yine de cimrilik yapıyorlar" diyeceksinizdir. Türkiye'de masa başındaki veya mesleği olan işini bırakıp sonra Almanya'da temizlikçi vb. işlere girip bundan memnun olan hatta bununla övünen insanların sayısı Türk toplumumuzda bir hayli fazla - karakter meselesi. Hayalleriniz olsun ama gerçekleri görüp ona göre davranın. Selamlar.
@fatihaslan63511 ай бұрын
Burda bakmiyormu kimse ? Sesli güldüm @@amexblack4446
Kardesim almanyada dogdum büyüdüm,anlattiklarinda cok haklisin.Hani diyorlarya begenmiyorsan git diye nereye gidim?cocuklugum arkadaslarim okulum ailem en sevdiklerim burda.Seni dinlerken senin adina cok sevindim amerika ingiltere heryeri dene seni baglayan birsey yok bu cok guzel umarim gonlune gore cok huzur bulabilecegin biryer bulursun
@emincelikten750 Жыл бұрын
Almanya’da yaşayan genel çoğunluğun seni anlaması biraz zor. Söylediğin sorunları bire bir yaşamış biri olarak şunu belirtmek istiyorum. “ Anlaşılmak zor iştir; zor, zor “…Zombileşmiş ve manevi değerlerini kaybetmiş yığınların seni anlama şansı yok. Üretmeyen, devletten geçinen, yirmi yıldır sosyal ekonomik destekle zar zor ayakta duranlarım sistemden bahsetmeleri komik ötesi bir travma….Kimsenin kendini sorgulamadığı bir ülke Almanya. Sorgulanmamış bir hayat; yaşanmaya değmez demiş Sokrat… SİSTEMİ VE yaşanan ekonomik ve psikolojik baskıları sorgulayanların Almanya’yı terkettiğini gördüm. Kendi ürettiğini tüketen, vergi veren, ticaret yapan ve emeğiyle yaşayan tüm yurttaşlarımız Almanya’yı ve sistemini eleştiriyorlar. Üretmeyenlerin fikirlerinin hiç bir harbiyesi yok. Bir cümleyle özetlersek, sistemin olduğu ama insanın tüketildiği bir ülke Almanya. Almanya’yı terkederler kervanının içinden biri olarak söylüyorum: Terketmek çok doğru bir karar. Bir şeyler yürümediğinde, terk- i diyar etmek zorunludur. “ Sistem kurduğunu” zannedip tükenmiş kişiliklere söyleyecek bir sözüm yok. Üreten ve belli ölçülerde yetenekleri olan insanlar için hicret şart.
@ceyneppossnecker926311 ай бұрын
Ayakta alkışlıyorum sizi bravo 10 numara tespit tam da ihtiyaç duyduğum hissiyata cok iyi bir cevap oldu ve daha da önemlisi kullandığınız Türkçe mükemmel maalesef hiç kimse bunu umursamıyor.
@zk863310 ай бұрын
Abartılı bir yorum olmuş. Almanya nüfusu 84,6 milyon, sadece 5,4 milyonu yardım alıyor.
@emilio364410 ай бұрын
Neyi sorgulayacan arkadaşım? Eleman 2,5 senede mağazada konuşcak kadar almanca öğrenememiş burda video çekmiş almanyayi kötülüyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde dil bilmezsen sıkıntı çekersin. Ben almanyaya sıfırdan geldim 2 sene sadece almanlarla takılıp alman tvsi izledim alman haberlerini tartışma programlarını izledim. Kimse de bana ırkçılık yapmıyor. Hastanede ameliyat oldum başhekim geldi 1 saat rapor verdi bütün sorularımı yanıtladı. Bu arkadaş iletişim kuramamis herseyi yanlış yorumlamis. Almanlar sabırlı insanlar değiller konuşamazsın kendini ifade edemezsen işlerine bakarlar sen de bunu ırkçılık algılarsın. Yok evi sarisin olduğu için cifte vermismis. İhtiyacı daha çok olduğu için vermiş olmasın onu.
@AFBLYS9 ай бұрын
@@emilio3644ben de senin takıldığın yerlere takıldım. Videodaki eleman fazla duygusal ve 2,5 senede hala A1 Almancasında kalmış. Almanca hiç bilmeyen biri kursa yeni başladığında A1’im diyor zaten. Bu videodaki çocuk 2,5 senede hiç mi çalışmamış Almanca anlayamadım. Biraz ağlak biri gibi geldi bana. Bu eleman nereye gitse orada mutsuz olur…
@unknownqweasd8 ай бұрын
Videodaki çocuk yazılımcı ve yazılım şirketi İngilizce kullanıyor dil olarak almanca değil. @@AFBLYS
@nesecobanoglu846110 ай бұрын
Brawo, siz cok iyi gözlemcisiniz ve empati duygunuz inanilmaz yüksek. Biz almanyadaki gutbetcilerin yasadiklari ve hissetdiklerini harfi harfine anlatmissiniz. Cok duygulandim. Teskkür ederiz. Siz nereye giderseniz gidin basarirsiniz. Cunkü aldiginiz egitimden ziyade kendinizide genel kültürel ve ahlaki yöndende cok iyi egitmissiniz. Gördügünüz ve yasadiginiz herseyi iyi analiz ediyor problemleri cözümleri iyi anlayabiliyorsunuz. Yolunuz acik olsun👍🏼👍🏼👍🏼
@fulyearikan560610 ай бұрын
Söylediğin bir çok şeyde çok haklısın. Ama devlet memurları bana bir çok şeyde çok yardımcı oldular. Bir kere düğünümde, pasaportum geçmişti ve hemen randevu vermeseydiler düğünüm iptal olacaktı. 4 hafta sonraydı ilk randevu onlar beni hemen aldı ve işimi hallettiler. Bir keresinde kızımın vatandaşlığı 4 ay sürecekti, bir hafta içinde hallettiler. Ve eşimin Almanya’ya gelebilmesi için aile birleşimini hızlandırdılar. Yani güzel bir dille derdinizi anlattığınız zaman yardımcı oluyorlar.
@es17454 ай бұрын
@@fulyearikan5606 aynen boyle dusunuyorum, simdiye kadar islerim cok rahat halloldu. Sansima ayrimcilik da yasamadim, 9 yildir 🙃
@draydinblog2 ай бұрын
@@es1745 hangi eyaletde ve sehirde yasiyorsunuz acaba?
@draydinblog2 ай бұрын
ve siz efendim hangi sehirde ve eyaletde yasiyorsunuz acaba?\
@fulyearikan5606Ай бұрын
@@draydinblog Ulm Baden-Württemberg. Hatta geçen ay vatandaşlığım için de yine çok yardımcı oldular. Yani ben sadece positif insanlarla karşılaştım burda
@healthandbeauty167410 ай бұрын
Yurt dışına gidince bütün sorunlar bitecek diye bir şey yok ! Gerçekçi olmak lazım!
@ayo7286 Жыл бұрын
Sana katılıyorum ! İlave olarak şunu eklemek istiyorum. Almanlar verim ve performans toplumu. Liyakat olmazsa olmaz. İşçi olarak devamlı başarılı olmak zorundasın. Cıvıtmak yok. Böyle olunca insanlar yorgun oluyor ve zamanla yalnızlaşıyor. Yani herkes gıçını kurtarmakla meşgul. Herşey menfaat üzerine kurulmuş. Arkadaşlıklar ve aile ilişkileri dahil.
@sevginikursunadizdim832910 ай бұрын
Aynen👍👍👍
@likose534 ай бұрын
ben de 2 yılı aşkın süredir berlin yaşayan bir insan olarak birkaç yorum yapmak istiyorum; berlinde günlük rotanıza göre değişmekle birlikte trafik çok, bazen çok moral bozuyor, alternatif rotalar bilmeme rağmen günlük ortalama 3 saat trafikte gidiyor, expatlar bazen topluma adapte olamıyorlar, o sebepten yalnız kalıyorlar, bu almanca öğrenememelerine sebep oluyor, almanca öğrenemedikçe daha çok yalnız kalıyorlar, almanyada hiç almanca kursuna gitmedim, çok sistematik almanca çalışmadım, ama iş yerinde ve sosyal ortamda çok fazla almancaya maruz kaldım, iki yılın sonunda b2 almancam var ve sokak diline iyi derecede hakimim, olay size bağlı almanyaya geldikten 1,5 yıl sonra tek başına bir şirketi döndürebilecek almancaya ulaştım. hiç almanca bilmeden buraya gelen arkadaşım 7 ayda çok az kursa giderek b1 belgesini aldı, geldiğinde wie gehts bile yoktu çocukta. geldiğinde türk marketine işe girmiş bir kişi 17 yıl sonunda hiç almanca bilmeden yola devam ediyor almanlarla arada biraz kültür bariyeri var, yani gelip seninle ne konuşacak ki, zaten ortalama zayıf almancalı biri maks 60 kelime biliyor kendini ifade edemiyor, burda doğan ve buranın kültürüne adapte olmuş yabancıların dışlanması pek nadir bir durum, günümüz berlin toplumu için konuşuyorum türk ismi ev bulmak, iş bulmak gibi konularda dezavantaj bu konuda haklı, 640 eve başvuru gönderdim sonunda ev buldum, parasıyla bu arada almanya politikasına ve haber bültenlerine bakan bir insan, türkiyedeki özgürlüğün farkına varır, hiçbir ters ses yok bazı konularda, türkiyede açıktan insanlar bölücü terör örgütünü savunabiliyorlar, almanyada bunun %1 olsa neler olur neler
@Schwarzer-Quertreiber11 ай бұрын
Ben 58 yaşındayım. Annem Türk Babam Alman Annem 1962 Almanya'ya geldi. Annemin Abisi yani Dayim Berlin de çok sene yaşadı. Ikisi de rahmetli oldu. Almanlarin çoğu neden öyle düşünüyor düşünüyorsanız ? Almanlar bikti çünkü verdiği Vergi Paralarinin çoğu Yabancilara gidiyor. 35 Sene evel Almanyanin durumu da iyi di. Hatta Annem Türkiyeden Emekligidi ve Şükretti. Kendisi derdi Almanyada okadar çalıştım am Türkiyden aldim cok kat iyi. Duvar Yikildiktan sonra Doğu Almanlara Yedirdiler Paralari ve Göç edenlere Kasakistan, Polonya, Romanya dan gelen Insanlara Emeklilik Hak tanildi. Ondan sonra tabi Para gerekiyordu. Yani hic çok Almanyada çalışmamış kişiler Annem den fazla Emeklilik aldi. Orada yabanci ülkede çalıştıkları sayılıyordu. Ne biçim bir şey. Kendim 42 senedir Almanya çalışıyorum ve Emekliliğe az kaldi. Almanlar bu Sisteme artik çoğu karşı. 18 ay çalışmış biri 12ay Işsizlik Parasi alıyor. 18yil çalışmış biri 12 ay işsizlik Parasi aliyor. Hiç iyi bir Kanun değil bence. Yabancilarin ve Almanda bunu devamli kullanıyor. Emeklilere vergi koydular ve Emekliliğin 70% den şu an 52% indirildi. Devami geliyor 38% olacak miş. Tabi herkese Para dağıtıyorsan kendi Halkina kalmaz. Kusura bakmayın ben kendim hiç Türk Okuluna gidmedim. Yazmam belki pek değil ama okumam da iyi. Kendim ama Türk gibi gözüküyorum yani Türkiyede tam Türk sanıyorlar. Kişisel ben düşündüğümü size anlatdim. Bazi Yabancılar şimdi Nazı diğe bilir. Bence Nazile ilgisi yok. Hatta çok Türk de var öyle düşünen.
@beautifulllady327510 ай бұрын
1,5 yildan fazla kim calistiysa arbeit zam a hakki var bu sana niye tuhaf geliyor? yunanada para yedirdiler bunu niye unuttun😂 bağnaz dusuncelerin fatirasini kusura bakma yabancilar odeyemez! Duga et onlara Almanyanin ekonomisi icin calisiyorlar!
@nek792510 ай бұрын
Yabancilara iyi para veren iş mi veriyorlar?
@Schwarzer-Quertreiber10 ай бұрын
@@nek7925 Bir Meslek öğrenirsen iyi bir Iş bulmak daha kolay. Mesleksiz zor.
@oguzhansener25233 ай бұрын
Kazakistan dan almanım diye çoğu kişi Almanya’ya gitti çoğunluğu Moğol Alman melezi size hak veriyorum hanımefendi
@clab56429 ай бұрын
Çektiğin video için teşekkür ederim. Almanyada doğmuş büyümüş, bahsettiğin insanlar gibi Gymnasiumdan en iyi notlarla mezun olmuş, iki tane yüksek lisans yapıp şuan felsefe dalında doktora programına hazırlanan bir insan olarak diyorum ki keşke senin gibi insanlarla karşılaşsaydım. Daha kim olduğumu bilmediğim, okulda sınıfta siyah saçı olan tek çocuk olduğumu fark etmediğim, ismimin farklı olduğunu fark etmediğim ve dedemlerin başka bir ülkeden göç ettiğini ve çoğu insanın (türk veya alman fark etmiyor) beni almayanın insanı değil de "gurbetci" olarak gördüğünü bilmediğim yaşlarda çok kötü düşmanlıklara maruz kaldım, en çok da öğretmenlerim tarafından. Dedemlerin ve anne-babamın ödediği vergilerle yapılan okullarda (özellikle gymnasiuma gittiğim için) sanki birilerinin hakkını ve yerini çalıyormuşum muamelesi gördüm. Sonra üniversitede türkiyeden erasmus kapsamında gelen türk öğrencilerle karşılaştım ve onlardan öyle laflar işittim ki, öyle düşmanca ve alaycı tavırlara maruz kaldım ki almanların yaptıkları yanında hiç kalır. Ozamanlarda bir alman profesörün yardımcısı olarak çalışıyordum. Benim onun yanında çalışmamdan rahatsızlık duyuyorlardı. Bu günden sonra elimde olmayan hisler besliyorum türk halkına karşı, özellikle belli bir kesime karşı. Keşke senin gibi insanlarla karşılaşsaydım..
@serceskywalker9 ай бұрын
Yaşadıkların üzücü ama almancıları kimse sevmiyor türkiyede bu da sebepsiz değil.
@tayfunsaltas512010 ай бұрын
Güzel bir video olmuş. Her şeyiyle iyi bir ülke yok ve bir çok konu kişisel. Sizin çok önem verdiğniz bir şey başkası için önemli olmayabilir. Denemekten korkmayın. Zor da olsa yeni deneyimler insanlara bir şeyler öğretiyor.
@talya100810 ай бұрын
Münihte,bir almanda evliydim…maddi durumum çok iyiydi.3 sene zor dayanabildim kaçar gibi ülkeme döndüm.söylediklerinizde yüzde 1000 haklısnız 👍
@kamdavulu365710 ай бұрын
Resmen farklı şehirlerde aynı şeyi yaşamışız.
@horjan21629 ай бұрын
@@kamdavulu3657siz hangi şehirde yaşadınız bunu, ben de kaçmak üzereyim de😅
@journey82643 ай бұрын
@@talya1008 sanırım ben de bunu gerçekleştireceğim. Alman eş de yetmiyor
@RainLovesCobain4 ай бұрын
Kimsenin Almanya’da doğup büyümüş “gurbetçi”lere empati borcu yok. Burada victim olan aynı zamanda biziz ve empati borcumuz olduğunu düşündüğümüzde asıl kendimizi blameliyoruz. Birileri rasyonel olmayı başaramıyor çünkü zorbalığa uğradıkları bir geçmişleri var öyle mi? Sanki biz yıllarca travmatize olmadık (hatta kendi ülkemizi ve sevdiklerimizi geride bırakacak kadar) da, şimdi duygularını aklının önüne geçirecek kişiler olmaya hakkımız yok. Madem gurbetçiler bizden daha travmatik geçmişlere sahipler, onlar da Almanya’yı terk edip Türkiye’ye dönebilirler gayet. Bu her ne kadar klişe bir öneri olsa da, bu çatışmaya nokta konmasını sağlıyor çünkü bizim de Türkiye’de kurulu düzenlerimiz vardı :)
@metincetin41283 ай бұрын
Size Siz diye hitap etmek isterdim ama kendimi blameliyemem. Sen bu Tepeden bakisinla, eminim Empati kelimesinin anlamini dahi bilmiyorsundur.
@yavuzakdeniz902911 ай бұрын
Ağzına ve yüreğine sağlık güzel kardeşim. En güzel şekilde izah etmişsin. Almanya da yaptığın tecrübe sana yeter. Kısa zamanda herşeyi kavramış ve doğru analiz etmişsin. Almanya’nın sana verebileceği başka bir şey yok ( gurbetçi çocuğuyum, hayatım burada geçti). Her şey güzel gönlüne göre olsun, işin rastgelsin.
@berfupar413911 ай бұрын
Almanya ya yllar önce geldim, Almancayı, Almanaca kursunda okuma yazma yı öğrendikten sonra kursu brakp, aldğm kitaplar ile evde çalştm. 2 sosyalist Alman öğrenci ile oturuyordum bana çok yardm ettiler hergün onlarlan pratik yaptm grameri daha rahat çözmemde süper etkili oldu 2. senede B2 sertifikamı aldm... Ben Alevi kökenli olduğum ve Türkiyede çok ayrîma uğradğm için antremanlıydm bir iki durum dşnda ciddi bşy yaşamadm arkadaşlarmn çoğu Alman olduğu için rahat kaynaştm. Ama Türkiyede hayat canlı burda, ayak hep fren modun da geziyorsun, samimi de olsan herşey çok formal çok disiplin. Depresyon a girmek için ideal bir ülke tabi birde o var. Yani bazan zorlayıcı ancak eğitim imkanları süper bir süre çalştktan sonra meslek değiştim hem ekonomik, hem danşmanlk anlamda Türkiye de hayal bile edemeyeceğim desteği aldm. Haklarını yemiyeyim...
@sozaltin93999 ай бұрын
almanların yaptığı ayrımcılığı kesinlikle destekliyorum. keşke türkiyede biz de aynısını yapabilsek
@ehlivukuf69411 ай бұрын
Almanya üzerine içerik üreten KZbin kanaları ve KZbinrlerı arasında şimdiye kadar izlediğim Almanya hakkında ki en objektif en gerçekçi en mantıklı videoydu gerçekten sizi tebrik ediyorum düşünceleriniz ve tespitleriniz çok iyi 👍🖐
@Antaquelas9 ай бұрын
Ben de benzer şekilde Almanyaya gidebilecektim ama Türkiyede kalmayı seçtim. Almanya, Hollanda vb. Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayamacağımı anladım. Şimdi İspanya'ya yerleşiyorum önümüzdeki aylarda. Bence bizim kültürümüze daha yakın insanlar. Evet belki çok para kazanamazsın ama en azından sıcak kanlı insanlarla arkadaşlık yaparız.
@buseylmaz27555 ай бұрын
Gerçekten çok akıcı ve samimi bir şekilde ifade etmişsiniz. Anlattıklarınızın büyük bir çoğunluğuna katılıyorum. 🙂 Bence en büyük problem dil bariyeri. O ne kadar hızlı aşılırsa o kadar kolay adaptasyon sağlanır diye düşünüyorum.
@pejmurdezamanlar732611 ай бұрын
Londra da yaşadım. Daha önce Berlin de yaşadım. Berlin güzel yaşanabilir bir yerdir. Londra kaos, trafik, pahalılık, yağmur, barınma sorunları olan bir yerdir. Sadece ayrımcılık yok. Şimdi İngilteredeyim hala ama daha ufak bir şehirde yaşıyorum. Ama hala Berlin’deki hayatımı arıyorum. Umarım pişman olmazsın Utku.
@lio_n79110 ай бұрын
Kendim hic Berlin'de ikamet etmedim. Haberleri okudugumda nerdeyse her gün Berlin'de ya bir adam yaralama, gasp, tecavüz olayi.
@mrtgltrk11 ай бұрын
20 seneden fazladır burada yaşayan biri olarak söylediklerine harfiyen katılıyorum. Taş yerinde ağırdır demiş eskiler, bence herkes kendini da fazla geliştirmeli eğitim seviyesini yükseltmeli ve de doğup büyüdüğü topraklarda iyi bir iş bulup kariyer yapmalı. Ben keşke Almanya’ya hiç bulaşmasaydım diye söylendiğimin sayısını bile artık hatırlamıyorum. Burada belli zaman kaldıktan sonra çoluk çocuğa da karışınca insan çok arada kalıyor Türkiye’deki hayatı kaçırıyorsun ve gitsen gidilmiyor kalsan kalınmıyor bunun adına da işte gurbetçi deniliyor. Alman vatandaşı olmanın da pek espirisi kalmadı vize dışında çünkü artık köken kaydı tutuyor yani alman pasaportun olsa da yine yabancı muamelesi görmeye devam ediyorsun. Almancayla ilgili de ben burada 6 ay tam gün kursa gitmiştim ve burada meslek filan yapmama herşeye yeterli oldu, ama hem tam gün çalışıp hem öğrenmek olmuyor işte birinci nesil gurbetçileri günde iki üç işte çalışmak zorunda kaldıklarından öğrenememiş bu dili. Umarım faydalı olur.
@2whitefrog11 ай бұрын
Ama taş yerinde ağrımıyor efendim … Türkiye’de olup biteni uzaktan bakarak anlamanız mümkün değil malesef
@BüsraDemiröz-c2v9 ай бұрын
@@2whitefrogherkes sizin gibi kacarsa kim türkiyeyi kalkindiracak?
@osm553 ай бұрын
Süper bir paylasim olmus. Gurbetciler hakkinda yorumlar muazzam ve cok dogru. Empati icin cok tesekkür ederim. keske herkes bu kadar genis düsünceli olsa.
@Arslan-y1e Жыл бұрын
Tebrik ederim kardesim cok objektiv ve gercekci bir analiz olmus. Yolun acik olsun basarilar dilerim. Allaha emanet ol.
@selmayondem584411 ай бұрын
Konustuklarinizin hepsi dogru 👍burda 38 yildir yasiyorum ve bir firmada calisiyorum cok sevilen biriyim en iyi arkadasim alman ! Ve kendisinde gördüğüm yeni bir türk isci gelince hemen ön yargi ile yaklasiyor 😢ve bir polonyali ve bir baska avrupa ülkesinden gelenlere cok farkli ama bir müslüman ülkeden gelenlere öcü gibi bakmalarini görüyorum cok aci ,hakkimizi alamiyoruz hep sonuncuyuz.
@nizarelsarout776310 ай бұрын
ozaman onunla arkadasligini bit sorgula ve bence milletinr sadik ol ve cevaplarini ver. Güzel ahlak ve dürüstlük bunu gerektirir. Direk oturtacan cevaplarini ozaman agizlarini acamazlar daha.
@MmtMco10 ай бұрын
11 senedir Almanya'da yasiyorum. Üniversite mezunuyum ve cogu seyin farkindayim. Maalesef üzülerek söylediklerinde cok hakli oldugunu söylemek zorundayim. Ben evliyim ve esim Alman, öyle olmasaydi daha 2. seneden sonra geri dönmüstüm bile. Gercekten katlanilmasi zor bir ülke ve asiri kati bir yönetim sistemi var. Ülkemizi "bu haliyle" bile daha yasanabilir ve insancil buluyorum ve bir gün dönecegime eminim. Video icin tesekkürler, sevgiler.
@the_usta_4811 ай бұрын
Söylediklerine kesinlikle katiliyorum kardeş. Videondaki durustlugu ve samimiyeti çok sevdim. Biz ayni durumda degiliz Allaha çok şukur. Çunku biz 50 yildir Belçikada yaşiyoruz ve 4 dili su gibi biliyoruz ve durumuz çok iyi. Almanya ve Belçika arasinda hic bir fark yok bu saydigin konularda. Ama senin bu video Turkiyede yaşayan ve Almanya hayranı olan insanlari iyi bir uyarı olur inşallah. Yeni hayatinda başarilar ve mutluluk dilerim. Unutma hayatta herşey para ve maddi degil.
@emilio364410 ай бұрын
Belcikada yabancıların bir sürü hakkı var aq sığır gibi sagıyorlar Belçika devletini özellikle işsizlik maaşı konusunda almanya gene daha sıkı bu konuda. Gelmişsin burda ağlıyorsun
@taros07111 ай бұрын
Ben de bir aya dönüyorum. Vatandaşlığı beklemeye tahammülüm kalmadı. Almanca da b1 seviyesine kadar geldim. Dönmek istememin sebebi maddi geçimsizlik 12 saat çalışıp ay sonunu getiremiyorum. Bende bi video çekip derdimi anlatsam mı acaba(:
@enesmalikful11 ай бұрын
👍 İyi edersin bencede. Bilsin arkadaşlar,gelipte hayal kırıklığına uğramayalım
@taros07111 ай бұрын
@@enesmalikful Herkesin durumu farklı. Benim Türkiye de daha rahat bir yaşamım vardı. Kendi işim vardı. Burda sistemin içine grip köle oldum.
@myigity9 ай бұрын
@@taros071 aynı durumdayım, 8 senedir yaşıyorum ama tahammülüm kalmadı, zor dayanıyorum. Sınırsız oturum için başvurdum, 1 yıldır hala bekliyorum. Bırakıp gitsemmi ne yapsam kararsızım. Türkiyede daha güzel bir hayatım vardı.
@taros0719 ай бұрын
@@myigityvatandaşlık için mi başvurdunuz 8 senede vatandaşlık hakkınız çoktan dolmuş olması gerekiyor.
@sabitkondakc91474 ай бұрын
Duygudaşlık kurma kısmı cidden ufuk açıcı, iyi ki izledim bu paylaşımı, teşekkürler ve yolun açık olsun.
@cemhan4410 ай бұрын
Ayagina das degmesin kral, noktasindan virgulune katiliyorum. Ust duzey bir dusunce sistemin var.
@umutt11711 ай бұрын
Videoyu ilk actigimda diger videolar gibi yorumlar beklerken gercekten dusunulmus ve derinligi olan yorumlarla karsilastim. Ozellikle gurbetciler hakkinda yaptigin empatiye hayran kaldim. 2 yildir amerikada yasayan biri olarak Amerika'da yasam hakkinda birkac yorum yapmak istiyorum. 1. Ingilizce konusulmasi buyuk bir arti. Bu konuda tek eksi aksanimiz oldugu icin konustugumuz an ya bazen anlasilamamamiz ya da gocmen oldugumuzun anlasilmasi. Gocmen oldugumuzun anlasilmasi bazi onyargilari da birlikte getiriyor bazen. 2. Amerika cok buyuk. Iddia ediyorum ki herkes amerikada kendisini 'kabul edecek' bir topluluk ve sevecegi bir eyalet bulabilir. 3. Herkesten cok duydugum bir sey var ki Amerikalilar Avrupalilara gore Turkiyeden gelenlere veya daha genel olarak gocmenlere cok daha aciklar. Hele ki Turkiye hakkinda bir negatif ya da pozitif bir fikri olmayan oldukca fazla insan var. Bu da bence olumlu bir sey. 4. Sosyal devlet Avrupa kadar yok ama maaslar yuksek ve vergiler Avrupa'dan daha dusuk. Sosyal devletin olmamasinin yani sira egitim ve saglik da pahali herkesin bildigi gibi.
@AyanMammadova-rk9cg10 ай бұрын
Hayatımda dinlediyim,en medeni ,en kaliteli ve doğru Türk videosu ve ya fikri diyeyim 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
@okanthetrucker9 ай бұрын
Avrupa birliğinin farklı bir ülkesinde yaşıyorum ve TIR şoförü olarak birliğin 11 ülkesi arasında sürekli olarak dolaşıyorum, Almanya en başta güvenli ve düzenli bir ülke, ama iş almanların yabancı düşmanlığına gelince inanın artık hiç gelmek bile istemediğim bir ülkeye dönüştü. Diğer ülkelerde mesela Fransa veya Hollanda'da insanlar gayet nezaketli güler yüzlü ve ben orada olmaktan keyif alırken, ne zaman almanya gelsem keşke bir daha hiç gelmesem diyorum ama yaptığım iş gereği gidip gelmek zorundayım. 1 yıldır artık gelinen bu noktada artık elimden geldiğince hiçbir almanla mecbur kalmadığım sürece muhatap olmak istemiyorum. Anlattıklarına tamamen katılıyorum ama almanların yabancı düşmanlığını çok kısa kesmişsin bence daha fazla anlatıp insanları bilgilendirebilirdin. Bazılarına göre abartı gelecektir ama bunu sadece buraya gelip yaşayarak deneyimleyen anlayabilir. Avrupada almanya dışında herhangi bir ülkede daha mutlu ve keyifli olabileceğine eminim. Sağlıcakla kal 👋
@buelentakay486710 ай бұрын
Selamlar Biz Almanyadan 3 sene önce temeli Tr ye döndük,söylediklerin çok doğru. Türkiye çok sorunu olan bir yer ama Almanların tepeden bakışı hiç bitmiyor. Ben meslek dalımda çok iyi olmama rağmen 50 sene bunları yaşadım, değmez hayatı telef etmeye.
@dijoxx9 ай бұрын
Çok kapsamlı, makul ve samimi bir analiz olmuş. Ortalama Türk bir Suriyeli'yi nasıl görüyorsa ortalama bir Alman da bir Türk'ü öyle görüyor. Bu ne kadar haklıdır haksızdır tartışılır ama ortadaki somut gerçek bu. Bunu kabullendikten sonra kendinizi kabul ettirmek için olağanüstü bir çaba mı gösterirsiniz, daha iyi alternatifler mi ararsınız ya da sizi uygun gördükleri konumu kabullenip razı mı olursunuz artık o sizin kişisel kararınız.
@gulerpirsen28233 ай бұрын
Oğlum, keşke Turkiyede kalabilseniz, evlatlarimizin kökleri burada, her çiçek kendi toprağında canlanır büyür, benim de evlâdım Turkiyenin en iyi üniversitesinde çok iyi bir bölüm okudu, bir ara o da gitmek istedi, engellemedim ama size anlattığım gibi anlattım, ne kadar iyi eğitimli okursanız olun asla 1.sınıf vatandaş hissedemeyeceksiniz kendinizi, espri bile yapamayacaksınız dedim, şimdi burada çalışıyor, umarım bütün çiçeklerimiz kendi toprağında yeşerir.😔
@isahankorkmaz771711 ай бұрын
Ben 4 aydır berlindeydim, geçen hafta döndüm.Berlin’deki o yalnızlığı ve zorluğu çok hissettim ve daha fazla devam etmeme kararı aldım..
@ruhubohcadagezen4 ай бұрын
Selamlar, tesadüfen izledim. Şu an için yurt dışında yaşamak gibi bir gündemimyok sadece bilgi sahibi olmaktı niyetim. Temadan bağımsız, anlatırkenki özenin, mutevazılığın, her yönlü empatik tavrı korumaya çalışman, samiyetin çok hoşuma gitti. Sanki tanıdığım bir genç kardeşimmişcesine göğsüm kabardı. Umarım anlatmaya devam edersin, sevgiler
@koselibunyamin303811 ай бұрын
2010 yılında bir yıl Londra'da yasadim, şimdi Hamburg'ta yasıyorum, Londra çok güzel bir karar. Yolunuz açık olsun.
@MiNkOYu11 ай бұрын
Ben kendimi hazırladım, Almancamı geliştirdim ve Frankfurta iş görüşmesine gittim. Orda anladım ki benim bildiğim Almanca çok farklı, gerçekten onları anlamakta zorlandım. İşe alındım ve 2800 Euro başlangıç olarak kontratı imzaladılar ama ben onlara düşünmem lazım olduğunu söyledim. Sonra İskoçya ya geldim tabi online iş görüşmesinden sonra. Ve gerçekten de iyi ki gelmişim. İskoçya çok başka. Frankfurt ta 1 ay kaldım , yaşam falan hiç bana uygun değildi. İnsanlar çok soğuk duruyorlardı. Hiç beğenmedim. Bana göre olmadığını anladın o kısa sürede. Umarım Londra’da yolun açık olur ama bence daha ufak kasabalarda kendini geliştirme imkanları daha fazla. İskoçyalı da bence düşün.
@amexblack444611 ай бұрын
bir ülkede yaşamadığın sürece o dili onlar gibi konuşup anlayamazsın asla doğru. iskoçya ya nasıl gittiniz? bana ne tavsiye edersiniz?
@merve6749 ай бұрын
Evet Frankfurt bir Banka şehri gökdelenler filan Ben 74 den beri yaşıyorum fakat burdaki insanlar çok soğuk şehir modern görünsede ruhu yok ve her şey pahalı ırkçılık almış yürümüş benim bir kaç arkadasda İngiltere ve kanadaya gittiler burda yapamadılar😞
@saitylmaz54149 ай бұрын
@@merve674 yahu sizi zorla mı tutuyorlar , almanya da sosyal devleti sömürürsünüz, güzelim ülkeye sıçıp batırırsınız, bi de nankörlük edip yerden yere vurursunuz, ha bi de akp ye oy verirsiniz...
@ThePisuanzi9 ай бұрын
İskoçların ingilizcesini anladınız yani 😂😂
@KamuranDumanlı5 ай бұрын
iskocya saatlik calısma ücreti cok düsük diye biliyorum ..Almanya'da en düsük calısma saati 12.40 cent iskocya'daa en yüksek calısmaa saati 10.42..Onun yerine isvicre almanya sınırın'da bi yerde yasasaydın isvicre'de kazanıp almanya'daa yerdin :)