AMSTERDAM - St. Willibrord "Kathedraal" buiten de Veste - PLENUM Luidklokken

  Рет қаралды 17,403

TradOrganist

TradOrganist

Күн бұрын

Paasklokken der Kathedraal aan den Amstel Glocken
Grootste neo-gothische Kerk van Nederland Church Bells
Solo G0 02:00
Plenum 02:55
D0 04:05
D0 - G0 - B0 - D1 - E1 - Fis1 - G1
Reconstructie, oorspronkelijk gelui onbekend.
MUZIEK:
Te Deum - Otto Olsson
KERK:
Deze rooms-katholieke parochiekerk, gelegen op de hoek van de Amsteldijk en de Ceintuurbaan, was de grootste kerk van architect Pierre Cuypers en daarmee de grootste neogotische kerk van Nederland. Ooit bedoeld om als kathedraal van Amsterdam te fungeren. Hoewel altijd onvoltooid gebleven, was dit de grootste neogotische kerk, die ooit in Nederland is gebouwd. Met een buitenwerkse lengte van 100 meter, een grootste breedte van 46,50 meter en hoogte van circa 60 meter was dit tevens het grootste kerkgebouw in Amsterdam.
De bouwpastoor van de nieuwe kerk heette J.D.G. Wubbe. Deze was heel ambitieus en wilde een zeer grote kerk met de afmetingen en de allure van een kathedraal. De kerk had tevens voorzien moeten worden van een processiepark, en had - eventueel - als kathedraal voor een nieuw te stichten bisdom Amsterdam kunnen dienen. Dit ging niet door, want de bisschopszetel ging als vanouds weer naar Haarlem.
De St. Willibrorduskerk van bouwpastoor Wubbe had het toonbeeld en symbool van de katholieke emancipatie in de hoofdstad moeten worden. Cuypers' ontwerp greep terug op de dertiende-eeuwse Franse gotiek, waarmee hij via zijn leermeester Viollet-le-Duc vertrouwd was geraakt.
Het had een grote driebeukige neogotische kruisbasiliek moeten worden, voorzien van een versmald en verlaagd koor met omgang, vieringtoren, vier hoektorens die de vieringtoren moesten flankeren, een hoofdportaal en twee hoge westtorens, opgezet volgens het ideaalontwerp van een Franse kathedraal.
De bouw van de enorme kerk begon in 1871. Twee jaar later is het eerste gedeelte van in gebruik genomen. De bouw duurde tot 1899. In 1924 is de vieringtoren voltooid, veel soberder en ook lager dan oorspronkelijk de bedoeling was. Oorspronkelijk was de bedoeling in totaal zeven torens te bouwen, maar dat lukte niet door geldgebrek.
Ook het interieur van de kerk toonde duidelijk de invloed van de Franse gotiek: zgn. bundelpijlers, kruisribgewelven, eenvoudig maaswerk in de ramen in het middenschip. De ramen van de zijbeuken waren zgn. lancetvensters zonder traceringen of maaswerk. Het interieur was bijna geheel uitgevoerd in schoonmetselwerk. De inventaris, zoals altaren en triomfkruis, kwam uit het atelier Cuypers & Stolzenberg te Roermond. De meeste gebrandschilderde glazen werden naar ontwerp van Cuypers & Stolzenberg gemaakt door de firma Nicolas te Roermond. De kruiswegstaties werden omstreeks 1900 gemaakt door de Amsterdamse kunstschilder J. Dunselman (1863-1931). Het hoofdorgel van de firma Adema kwam in de jaren 1920 tot stand. Ook was er een laatmiddeleeuws Marianum - twee figuren van Maria met de rug tegen elkaar met daaromheen stralen in de vorm van een rozenkrans - in de kerk aanwezig.
Pas in 1923 was er geld om de vieringtoren te bouwen, dankzij een royale gift van een vermogende parochiaan die zich ergerde aan het uitzicht op de nimmer afgebouwde kerk. Deze vieringtoren verrees toen naar een ontwerp van Cuypers' kleinzoon Pierre jr. (1891-1982), die inmiddels - samen met Joseph - het bureau van de in 1921 overleden grootvader had overgenomen. De achthoekige toren, voorzien van een balustrade, pinakels en een spits, werd veel soberder en ook lager dan oorspronkelijk de bedoeling was. Joseph Cuypers had eerder ook plannen voor de voltooiing van de kerk met de zes torens gemaakt, maar deze vonden nimmer doorgang. In 1966 werd de kerk gesloten en in de loop van 1970-1971 neergehaald. Ongeveer tien jaar later werd op de plaats van de kerk een verzorgingstehuis gebouwd.
ORGEL:
1923 : Het orgel wordt geplaatst door Joseph Adema. Van een aantal stemmen, met name de tongwerken, is het pijpwerk nog niet geplaatst. Ook is het front nog niet aanwezig.
1924 : Enkele tongwerken uit het atelier van Masure (Parijs) worden geplaatst.
1926 : Het orgelfront wordt afgebouwd. Geplaatst worden het restant van de Prestant 16' (discant dubbelkorig), een Diapason 8' (dik geintoneerde wijde Prestant op hoge winddruk op de sleep van de Ripiëno).
1944 : Het dubbelkoor van de Prestant 16' en de Diapason 8' worden verwijderd. De Unda Maris wordt vervangen door een Terst 1 3/5 vanaf klein c. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Hubert Schreurs.
1949 : Adema's kerkorgelbouw van 1854, H. Schreurs : Afbouw van het orgel, hierbij worden tongwerken van Masure (Parijs) geplaatst.
1970/71 : Wegens sluiting en sloop van de kerk gaat het orgel bijna verloren. Dank zij de inspanningen van de Stichting tot behoud van het Willibrordorgel blijft het instrument gehouden en kan het worden geplaatst in de Kathedrale Basiliek St.-Bavo te Haarlem. Deze overplaatsing wordt verricht door Adema's kerkorgelbouw van 1855, Hubert Schreurs.

Пікірлер: 42
@KeesC60
@KeesC60 3 жыл бұрын
Ik kan mij deze kerk nog herinneren. Een mooi imposant gebouw aan de Amstel -hoek Ceintuurbaan. Is helaas in 1970 gesloopt zoals zo vele historische gebouwen in Amsterdam. Eeuwig zonde.
@c-historia
@c-historia Жыл бұрын
un altro capolavoro! mi sono iscritto al canale
@eddymelenhorst5546
@eddymelenhorst5546 3 жыл бұрын
Hello everyone. I was a member of the St W, choir I was 7 years old when I joined the choir in 1946 - 1953 we then migrated to Australia. It was very sad news in about 1967 that the church was going to be demolished I have many good memories of this beautiful church . I was in Holland in 2011 and visited St Bavo in Haarlem to hear the mighty Organ played. I used to turn the music pages for Albert Thoenis when he gave a concert every sunday night after het Lof I also had piano lessons from Theo van der Bijl the choir director for some 50 + years. I also went to Sweden and heard the Te Deum by Otto Olsson {used for this recording} sung by a big Choir in Stockholm. I have many great memories of my holidays over there. Thank you Eddy from Melbourne Australia.
@albertscheer4143
@albertscheer4143 7 жыл бұрын
Ik kan mij deze kerk nog vaag herinneren. De kerk is gesloopt toen ik 6/7 jaar oud was. Met tramlijn 3 kwam je er langs. Heel erg dat deze kerk er niet meer is. Bijzonder en beeldbepalend bouwwerk.
@WalterKok
@WalterKok 6 жыл бұрын
Een heel bijzondere kerk, met een apart verhaal. Ik ga hier iets mee doen. Cuypers kon de kerk niet afmaken, ik zal het nu doen voor hem. Helaas bestaat de kerk niet meer. Ik ga het doen in 3D ! Walter
@jerrypriessen8137
@jerrypriessen8137 6 жыл бұрын
Net gezien, mooi gedaan!
@harrast134
@harrast134 Жыл бұрын
Where is the church now ?
@radiomindchatter7994
@radiomindchatter7994 3 жыл бұрын
I lived down the street from this beautiful piece of architecture..could see the dome from our window..
@TradOrganist
@TradOrganist 3 жыл бұрын
It got demolished in 1971
@jean-baptistejobert5175
@jean-baptistejobert5175 5 жыл бұрын
Dank U wel! FANTASTISCHT
@RezaChity-G
@RezaChity-G 4 жыл бұрын
I like the image at 9:43.
@lexythespacedog
@lexythespacedog 6 жыл бұрын
had best wel willen zien hoe het er boven in uitzag.
@jimstartman7927
@jimstartman7927 7 жыл бұрын
Mooi gelui en ook zeker een mooie kerk! Jammer dat ie is gesloopt... :( Ik denk dat een g-mineur ook heel mooi was voor in de toren(s), sluit een beetje aan op de Oude kerk :)
@TradOrganist
@TradOrganist 7 жыл бұрын
Jim Startman Ja idd
@AndreasAntoniusMaria
@AndreasAntoniusMaria 7 жыл бұрын
Van de opbrengst van de grond heeft het bisdom nog vele jaren op veel te grote voet kunnen doorleven.
@erikmeidoorn1745
@erikmeidoorn1745 7 жыл бұрын
In 1970 1971 gesloopt door Gebroeders Teun&Joseph Klein Sloop&Grondwerken Amsterdam die in 1970 1975 ook in Utrecht het Jaarbeursgebouw Vredenburg de Stationswijk de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Biltstraat in 1972 en in Oktober 1974 het Jugdendstilgebouw van De Utrecht heeft gesloopt
@keesklaver9153
@keesklaver9153 6 жыл бұрын
Bedankt, Gebroeders Klein !
@hermanwesselink8891
@hermanwesselink8891 3 жыл бұрын
Een dergelijk sloop-oeuvre zou vandaag de dag ondenkbaar zijn, gelukkig maar.
@hermanwesselink8891
@hermanwesselink8891 3 жыл бұрын
De kerk blijkt dus niet alleen gebouwd maar ook gesloopt door een Joseph.
@zvonazgnadbiskupije1094
@zvonazgnadbiskupije1094 4 жыл бұрын
These bell still exists or they existed?
@hermanwesselink8891
@hermanwesselink8891 3 жыл бұрын
No, they didn't. The St. Willibrordus Church at Amsterdam didn't contain any bells, while the bell towers at the West front were not built.
@zvonazgnadbiskupije1094
@zvonazgnadbiskupije1094 3 жыл бұрын
@@hermanwesselink8891 Ouch.... It would be awsome with such a bells in this video😉
@rollercoasterbellsnl1717
@rollercoasterbellsnl1717 5 жыл бұрын
waarom is de kathedraal gesloopt ?
@hermanwesselink8891
@hermanwesselink8891 3 жыл бұрын
De kerk verkeerde in slechte staat en er was geen geld meer voor onderhoud. De grond kon tegen een lucratieve prijs verkocht worden. En de kerk stond niet op de monumentenlijst. Het was overigens geen kathedraal (bisschopskerk) maar een "gewone" parochiekerk met kathedrale allure en dito afmetingen.
@erikmeidoorn1745
@erikmeidoorn1745 7 жыл бұрын
In 1966 vielen er stenen in de kerk En de ongeveer 65 meter hoge Vieringtoren werd met 4 Grote Staalbalken verstevigd in 1923
@TradOrganist
@TradOrganist 7 жыл бұрын
erik meidoorn17 Dat valt te renoveren. Ze hadden haar nooit moeten slopen.
@lexythespacedog
@lexythespacedog 7 жыл бұрын
waarom is dat meester bouwwerk gesloopt?
@AndreasAntoniusMaria
@AndreasAntoniusMaria 6 жыл бұрын
Omdat eigendomsgrond in het centrum van Amsterdam GOUD waard was/is. Hetzelfde geldt voor de Dominicus in Alkmaar. Hierdoor is geld vrijgekomen waardoor het bisdom nog jaren op veel te grote voet kon doorleven. Eerlijk is eerlijk: Vanaf begin 60er jaren ontstond een kerkenoverschot door de ontkerkelijking.
@larsruben1
@larsruben1 6 жыл бұрын
TradOrganist nee inderdaad.
@MultiLittlebopeep
@MultiLittlebopeep 7 жыл бұрын
I read that the Bishop of Haarlem ordered the church to be blown up by dynamite because he said it was a symbol of Catholic triumphalism.
@TradOrganist
@TradOrganist 7 жыл бұрын
MultiLittlebopeep I would not be surprised...! So many Amsterdam churches distroyed :(
@AndreasAntoniusMaria
@AndreasAntoniusMaria 7 жыл бұрын
mgr. Zwartkruis was a disaster!
@zvonazgnadbiskupije1094
@zvonazgnadbiskupije1094 4 жыл бұрын
@@TradOrganist Why???
@Hollandsehits1
@Hollandsehits1 6 жыл бұрын
Waar zijn de klokken heengegaan nadat de kerk gesloopt is.
@TradOrganist
@TradOrganist 6 жыл бұрын
Hollandsehits1 Ze heeft nooit klokken gehad.
@Hollandsehits1
@Hollandsehits1 6 жыл бұрын
Wat is er dan te horen in deze video?
@larsruben1
@larsruben1 6 жыл бұрын
Hollandsehits1 TradOrganist heeft een simulatie gemaakt, dus ik denk dat het in het echt nooit zo geklonken heeft.
@Hollandsehits1
@Hollandsehits1 6 жыл бұрын
Klinkt niet slecht
@lexythespacedog
@lexythespacedog 4 жыл бұрын
@@larsruben1 was heel mooi geweest.
@ejfrique3899
@ejfrique3899 5 жыл бұрын
Klopt het dat de St. Willibrordus buiten de Veste nooit klokken heeft gehad ?
@hermanwesselink8891
@hermanwesselink8891 3 жыл бұрын
Ja, dat klopt volgens mij ook. In de zes niet-uitgevoerde torens zou genoeg plaats zijn geweest voor luidklokken. Bij mijn weten heeft de St. Willibrorduskerk mede door het ontbreken van de torens nooit klokken gehad. Ik heb nergens op foto's / tekeningen of in andere bronnen informatie over eventuele aanwezigheid van klokken kunnen vinden.
@j.lpierre6313
@j.lpierre6313 3 жыл бұрын
wat jammer
Nicolaaskerk in Amsterdam
13:52
SuperDutchman59
Рет қаралды 1,5 М.
Bamberg Dom Apostel-, Armeseelen- & Kunigundenglocke
11:34
Quintade8
Рет қаралды 12 М.
Bike Vs Tricycle Fast Challenge
00:43
Russo
Рет қаралды 107 МЛН
Worst flight ever
00:55
Adam W
Рет қаралды 36 МЛН
OYUNCAK MİKROFON İLE TRAFİK LAMBASINI DEĞİŞTİRDİ 😱
00:17
Melih Taşçı
Рет қаралды 13 МЛН
Olivier Latry, orgel / organ -Vierne en Leguay - Live Concert [HD]
31:45
AVROTROS Klassiek
Рет қаралды 80 М.
Best (NL): Kerkklokken Sint-Odulphuskerk (Plenum)
10:22
Brabo Bells
Рет қаралды 75
Buddhist Sound Therapy for Anxiety and Stress Management
1:22:01
Mindful Melodies
Рет қаралды 451 М.
Domtoren Utrecht Grote Sint Maartensluiding
13:46
KlokkenFan
Рет қаралды 1,6 М.
Credo III - Pontifical Latin Mass with Mgr Fellay
5:07
TradOrganist
Рет қаралды 46 М.
Pierre Cuypers - Architectural Vision and Amsterdam Centraal Station
5:14
Volgelui Domtoren Luidzolder 2011
8:32
Netherwilliam
Рет қаралды 14 М.
Bike Vs Tricycle Fast Challenge
00:43
Russo
Рет қаралды 107 МЛН