Anakart Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler [REHBER]

  Рет қаралды 674

TechWorm

TechWorm

Күн бұрын

Anakart, bilgisayarın en önemli bileşenlerinden biridir. Anakart, bilgisayarın diğer bileşenlerini bir araya getiren ve iletişimini sağlayan bir devre kartıdır. Anakart seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
Kullanım amacınız: Bilgisayarınızı ne için kullanacağınız, anakart seçiminizi etkiler. Ofis uygulamaları, internet gezintisi, multimedya içeriği takibi gibi basit işler için giriş seviyesi anakartlar yeterli olabilir. Oyun oynamak, video düzenlemek, grafik tasarım yapmak gibi yüksek performans gerektiren işler için ise oyunculara yönelik hazırlanan anakartlar daha uygun olabilir.
İşlemciye uyumluluk: Anakartın işlemci soketi, işlemcinin takılacağı yuvadır. Anakartın işlemci soketi, seçilen işlemci ile uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde işlemci anakarta takılamaz veya çalışmaz. İşlemci soketleri Intel ve AMD için farklıdır. Örneğin Intel için LGA 1200, AMD için AM 4 gibi.
Bellek yuvaları: Anakartın bellek yuvaları, bellek modüllerinin (RAM) takılacağı yuvalardır. Anakartın bellek yuvaları, seçilen bellek tipi ve kapasitesi ile uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde bellek anakarta takılamaz veya çalışmaz. Bellek tipi DDR3 veya DDR4 olabilir. Bellek kapasitesi ise anakartın desteklediği maksimum değere göre değişir.
Genişletme yuvaları: Anakartın genişletme yuvaları, ekran kartı, ses kartı, ağ kartı gibi bileşenlerin takılacağı yuvalardır. Anakartın genişletme yuvaları, seçilen bileşenlerin tipi ve sayısı ile uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde bileşenler anakarta takılamaz veya çalışmaz. En yaygın genişletme yuvası PCI Express ‘tir.
Depolama bağlantıları: Anakartın depolama bağlantıları, sabit disk (HDD), katı hal sürücüsü (SSD) gibi depolama birimlerinin bağlanacağı kablolar veya soketlerdir. Anakartın depolama bağlantıları, seçilen depolama birimlerinin tipi ve sayısı ile uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde depolama birimleri anakarta bağlanamaz veya çalışmaz. En yaygın depolama bağlantısı SATA ve M.2 ‘dir.
Arka panel bağlantıları: Anakartın arka panel bağlantıları, klavye, fare, monitör, hoparlör gibi harici cihazların bağlanacağı portlardır. Anakartın arka panel bağlantıları, kullanılacak cihazların tipi ve sayısı ile uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde cihazlar anakarta bağlanamaz veya çalışmaz. En yaygın arka panel bağlantıları USB, HDMI, Ethernet, ses vb.dir.
Kasa uyumu: Anakartın form faktörü, anakartın boyutunu ve şeklini belirler. Anakartın form faktörü, kasanın uyumlu olduğu form faktörü ile aynı olmalıdır. Aksi takdirde anakart kasanın içine sığmayabilir veya montaj delikleri uymayabilir. En yaygın form faktörleri ATX, Micro ATX ve Mini ITX ‘tir.
Anakart alırken dikkat edilmesi gerekenler bunlardır. Anakart seçimi bilgisayarın performansı, uyumluluğu ve genişletilebilirliği üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu yüzden anakart alırken acele etmemek ve araştırma yapmak gerekir. Anakart almak isteyenlere başarılar dilerim.
Umarım bu video sizin için faydalı olmuştur.
TechWorm | www.tech-worm.com | spekulatif@msn.com
Bilişim teknolojileri ile ilgili yaşadığınız sorunları bizlere sormaktan çekinmeyiniz. Mail adresinden veya videoların yorum kısmından sorduğunuz sorulara elimizden geldiğince cevap vermeye çalışıyoruz.
Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Video size faydalı olduysa beğenmeyi ve abone olmayı unutmayın.
#anakart #motherboard #mainboard

Пікірлер: 13
@TechWormX
@TechWormX Жыл бұрын
Video size faydalı olduysa beğenmeyi ve abone olmayı unutmayın. ✔
@gökselata-o2e
@gökselata-o2e 9 ай бұрын
RAMTECH RBD213 İ5-2320 + H61 Anakart + 16GB Ram + Snowman M800 Soğutucu Bundel Set sizce uyumlumu iş görürmü yada ne tavsiye ne edersiniz teşekkür ederim.
@skayaoglu1212
@skayaoglu1212 Жыл бұрын
İ5 13400f işlemcim var sırada anakart var ddr5 öncelikli sistem düşünürsek orta segment hangi anakartı almalıyım?
@gökselata-o2e
@gökselata-o2e 9 ай бұрын
RAMTECH RBD213 İ5-2320 + H61 Anakart + 16GB Ram + Snowman M800 Soğutucu Bundel Set bu ürün nasıl siz ne önerirsiniz teşekkür ederim.
Жыл бұрын
Anakartta 2 adet 8 pin güç girişi var, psu'dan gelen 1 adet 8npini bağladım. Hiç bir sorun yaşamıyorum. İkinci giriş opsiyoneldir. Yanlış bilgi vermeyelim.
@TechWormX
@TechWormX Жыл бұрын
doğru, ama opsiyoneldir cümlesi hatalı. 8+8 de sadece tek 8 pini takarsanız çalışır :) çalışmaz diye bir kural yok. ama aldığınız anakart muhtemelen OC için almışsınızdır. yoksa böyle bir anakartı kim ne diye alsın. ayrıca güç yetmediğinde nasıl ciddi sorunlara yol açabileceğini söylememe gerek yok. çünkü yıllardır bu sorunlar karşısında sıkıntı yaşayanlar görüyorum. videoda amaç bilgilendirme. ben tecrübelerimi anlattım sadece. isterseniz 4 pin güç takın çalıştırın. bir şey çalışıyorsa sorun yok anlamına gelmez.
Жыл бұрын
@@TechWormX test ediyorum sistem benchmark sırasında power limit throttling veya current throttling yaşamıyor. 13900k kullanıyorum. Sorun neyse açık olarak söylerseniz gerekli ise yeni bir PSU alacağım. CPU 315W civarında güç çekerken thermal trrottlinge girip gücü düşürüyor.
@TechWormX
@TechWormX Жыл бұрын
@ anakartınızda 8+8 pin CPU güç soketi olduğunu anlıyorum. bu soketler, bildiğiniz üzere işlemcinize daha fazla güç sağlamak için tasarlanmıştır. özellikle overclock yaparken veya yüksek TDP’li bir işlemci kullanırken ihtiyaç duyulmakta. güç kaynağınızdan tek kablo ile gelen 8+4+4 CPU kablosunu kullanarak bu 16 pin’i beslemenizde sorun olmaz. Bu kablo, paralel bağlantı ile aynı gücü verebilir. Ancak ayrı ayrı beslemeniz daha sağlıklı olacak. bu şekilde, her soket için ayrı bir güç hattı olur ve potansiyel bir arızada daha az risk olur. sadece 4 pin soketini kullanırsanız, işlemciniz yeterli güç alamayabilir. bu durumda, işlemciniz düşük performans gösterebilir, ısınabilir veya çalışmayabilir. ayrıca, anakartınızda veya güç kaynağınızda hasara neden olabilir. bu nedenle, işlemcinizin gerektirdiği güç soketlerini tam olarak kullanmanızı her zaman tavsiye ederim.
Жыл бұрын
@@TechWormX işlemci 16 pin gerektiriyor diye bişey yok ki. Aynı işlemci için (13. nesil intel 13900k) 8 pinli cpu güç girişi olan anakartlar da satılıyor zaten. Benim anakartta ise bir yerine 2 adet 8 pin yuva var. Ben bu yuvaların 1 tanesini doldurdum. Diğeri boşta. Cpupower1 doldu cpupower2 boş. Benchmarklarda da cpu'nun tdp değerinin (253w) çok üstünde güç çekebildiğini görüyorum ve sistemde güç darboğazı yaşanmıyor. 8 pin ile sisteme 376w sağlanabiliyor. Benim yaptığım stress testlerde ise 315w sonrası thermal throttlingden dolayı güç 260w 280w 300w seviyelerine iniyor. Bu durumda PSU değiştirmem hala neden gerekiyor? İddia ettiğiniz gibi 13900k için mutlaka 16 pin güç kablosu kullanılacak diye bir gereksinim yok. Varsa bunla ilgili kaynağınızı rica ediyorum. Ona göre 3000-4000 TL verip yeni PSU alacağım.
@TechWormX
@TechWormX Жыл бұрын
@ şahsen pc yi ne amaçla kullandığınız önemli. ben 650 Watt PSU'dan 750 Watt PSU'ya geçiş yaptım. Çok mu gerekliydi elbetteki hayır. Ama render yaptığımdan güç gereksinimlerinin karşılanması lazım. Z690 anakart kullanıyorum. 13600K işlemci ve turbo mod ile render, sanal sistem zorlamaları bana bunu gerekli kılıyor. Yoksa bir oyun için elbette gerek yok. Benim için olay "zaman kaybının" önüne geçmek. Olayın mantığı şu ferrari bir aracınız var ve hız yapmıyorsunuz. O zaman ferrari almanın mantığı yok. gidip ford focusada binebilirsiniz. K işlemci serisi, ekran kartı kullanımı bunları zorunlu kılar. bilemiyorum. muhtemelen 500 Watt rahatlıkla güç gereksinimlerini karşılar.
Anakart Seçim Rehberi / Önemli Bileşenler Neler?
27:01
TeknoSeyir
Рет қаралды 82 М.
Anakart Bileşenlerinin Performansa Etkisi
23:07
Technopat
Рет қаралды 101 М.
小蚂蚁会选到什么呢!#火影忍者 #佐助 #家庭
00:47
火影忍者一家
Рет қаралды 101 МЛН
How do Cats Eat Watermelon? 🍉
00:21
One More
Рет қаралды 14 МЛН
pumpkins #shorts
00:39
Mr DegrEE
Рет қаралды 107 МЛН
Monitör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
11:32
Ayhan Tarakcı
Рет қаралды 56 М.
AM5 Çipsetleri Nedir? Aralarında Ne Farklar var?
13:16
Kadir Çelik
Рет қаралды 1,1 М.
AMD and DDR5 Problem
18:10
ARMA Computer
Рет қаралды 9 М.
Güç Kaynağı (PSU) Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
11:49
Ayhan Tarakcı
Рет қаралды 32 М.
AM5 Anakart Alma Tavsiyeleri ve Anakart Alırken Nelere Bakılır?
19:53
[2019] 2. El Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
13:56
burakzeytinci
Рет қаралды 33 М.
MSI RX 570 TAMİR REBALLİNG
38:44
Ensa Bilgisayar & Teknik Takip
Рет қаралды 532 М.
小蚂蚁会选到什么呢!#火影忍者 #佐助 #家庭
00:47
火影忍者一家
Рет қаралды 101 МЛН