Bravos Andrei esti DEMENTIAL . Ceea ce spui tu aici este ca Romania a reusit sa-si recupereze teritoriile prin arme, razboi, sange varsat. Toti ,,profesorii'' ne-au mintit ca Romania nu a dus niciodata un razboi de ocupatie, ci doar de aparare. KKT ! Am avut si momente geniale care ne-au facut sa avem al optulea teritoriu din Europa, cu toate imperiile care au vrut sa ne ciunteasca. Oricum, te urmaresc de ceva vreme si-mi place enorm stilul tau neaos, apropiat de oamenii de rand, neacademic, dar ADEVARAT !
@superbogdan10002 ай бұрын
Tot mai discontinuu...ca sa nu spun gangavit. Si cu prea multe erori deranjante.😢
@CristianConstantin-k6k8 ай бұрын
Sunteți extraordinari ! Locuiesc în Danemarca din 1998, mi-a plăcut foarte mult istoria, dar sunt depășit total de ce aud !🎉 Prefer să mă uit la dvs decât la TV. 😊 Cu respect, Cristian
@umblavorba8 ай бұрын
Vă mulțumim!
@serbantudor11 ай бұрын
Dacă s-ar preda în școli istoria așa cum ne învață Andrei, nu doar că am scăpa de dacopatia endemică, dar ne-am molipsi și de realismul care să ne ajute să privim altfel spre viitor.
@MPapainog10 ай бұрын
daca ar fi asa am schimba un rau cu altul.... e mai moderat dar, in nici un caz impartial. mai bun ca multi altii insa....
@mishuvv10 ай бұрын
Omule, fa tu un manual de istorie și-l predă la Minster. Sigur se va aproba 😅😂. Pentru asta se scriu cărți de istorie și se fac podcasturi. Capisci?!?!
@AndreiaStoian5 ай бұрын
Mulțumim pentru discuția cu dl Andrei Pogacias! Sincer, aș vedea oportun să îl lăsați să vorbească fără a-l mai întrerupe cu remarci și păreri aruncate aiurea, este tobă de carte și avem ce învăța de la dânsul.
@nox77511 ай бұрын
Savuros domnul Andrei , m-a făcut să-mi cumpăr Historia😊
@dragosionut118611 ай бұрын
Îl vânez pe omul ăsta minunat prin toate podcasturie,dau de el aici ,abonat direct🤟mulțumim
@umblavorba11 ай бұрын
Este a doua apariție la "Umbla vorba"
@dragosionut118611 ай бұрын
@@umblavorba...am găsit 👍la mai multe...
@2nasoare84510 ай бұрын
Informatii extraordinare !❤ Lectiile acestea vor ramane aici si vor fi urmarite de catre iubitorii de istorie ! ❤de aceea ,va implor ,mancati inainte de podcast! ❤Sunteti cineva ,purtati -va cu demnitate ! ❤Bravo pt inteligenta si munca depusa❤
@umblavorba10 ай бұрын
Da ... a fost o greșeală
@MrKosm1n4 ай бұрын
Si uite asa cu putin miracol Romania este ceea este in ziua de azi, o tara cu peste 100 de ani de istorie! Istoria trebuie cunoscuta cu cat mai multa precizie dar numai cu un scop, scopul de a stii de unde venim, unde ne ducem este problema prezentului, aici trebuie muncit enorm!
@umblavorba4 ай бұрын
Și, din păcate, am senzația că sunt destul de puțini cei interesați cu adevărat....
@lukflorescu660710 ай бұрын
Mulțumim mult!Faceți un lucru excelent!
@zabalosu60255 ай бұрын
Stati linistiti mai baieti ca romanul nu uita,om' avea noi destul de multe defecte,dar avem si unele calitati care le "acopera" pe cele rele. :D Numai bine si sanatate va doresc tuturor!
@aurelianstanciu290311 ай бұрын
Superbă emisiune. Se poate face o serie de emisiuni zilnice cu domnul Pogăciaș.
@FCDinADN4811 ай бұрын
Multumesc dle.Andrei pentru aceasta lectie de istorie
@valentinpopovici380011 ай бұрын
La mulți aniiiiii Andrei!
@andreipogacias424411 ай бұрын
Mulțumesc!
@MirceaPopescu-mq4ey8 ай бұрын
Hai nea Pogacias ai ... Baiet bun la distractie , de gasca ( ai vazut , am tinut cont de "cratima" ) . Mi asi dori prieteni de poveste gen Pogacias .
@TeodorBORDEI7 ай бұрын
Și pentru mine palinca este o religie. Păcat e că aici la Chișinău nu avem nici un templu sau biserica că sa mă pot împărtăși. Avea de aștept să merg in pelerinaj in România, Ungaria sau Serbia.😅
@umblavorba7 ай бұрын
🤣🤣🤣🤣
@foreverart202211 ай бұрын
Salutare si La multi ani. Nu ne deranjeaza zgomotul nasului si sunteti DEMENTI de buni ca invatam istorie. Si azi tapitam si invatam istorie. Like si subscribe.
@paulclaude73238 ай бұрын
Bravo baieti, dupa un páhar de palinca merge pita cu slana si rosii, serviti din platou ca e fain
@superbogdan10002 ай бұрын
Cu informațiile și documentarea stau mai prost... Carol I , mort în 1916?!
@PamPam19759 ай бұрын
Un Podcast extraordinar ! Felicitări
@skynet1310 ай бұрын
Superb podcast👏👏 mulțumim frumos! Și eu am avut lacrimi. Străbunicul meu a luptat ofițer în armata română în 1916-1919 și împreună cu bunicul în al 2-lea mondial și după bombardamentele din Odesa și cele de pe Nipru la întoarcerea în România după lagăre și prizonierat comuniștii ne-au declarat cu lista neagră a rușilor dușmani ai poporului și veneau securiștii de ne băteau noaptea în casă și se pișau pe noi în fiecare an de câteva ori.
@umblavorba10 ай бұрын
Dramatic...... din păcate așa a știut partidul să aprecieze eroii. Mulțumim pentru poveste și pentru aprecieri!
@BarbarossaAB9 ай бұрын
“Vorbesc spaniola cu Dumnezeu, italiana cu femeile, franceza cu barbatii si germana cu calul meu” - Carol V, Imparat al Imperiului Germanic, sec XVI
@carmenbadea342610 ай бұрын
Aveau data intelegerea limbilor straine
@razvaniulian453011 ай бұрын
La multi ani !
@zsoltlakatos11768 ай бұрын
Păcat că ați omis faza cu generalul american Harry Hill Bandholtz, comandantul misiunii militare americane la Budapesta, care cu o cravașă de cavalerie, a alungat soldatii români care jefuiau Muzeul Național din Budapesta. Acest general are acum statuie în Budapesta.
@umblavorba8 ай бұрын
Pai iată de ce exista "comunitatea" ! Cu prima ocazie voi incerca să aflu mai multe detalii (altele decât cele din online) despre subiect. Ni mă convinge ce este pe Wikipedia: According to the historical fact about his standoff with the Romanian military, he had persuaded them to stop looting the National Museum with nothing more than the crop and the force of his personality. The incident is described in detail in his book An Undiplomatic Diary by the American Member of the Inter-Allied Military Mission to Hungary, 1919-1920. Today the crop is on display in the Hungarian National Museum.
@antontaranu65903 ай бұрын
Barbosule, imi placi. Tot respectul. Dai inainte cu tupeu.
@mirelairinapetre65032 ай бұрын
Cu cratimă! Sau nu se mai poartă?
@antontaranu65902 ай бұрын
@@mirelairinapetre6503 sa o swgi
@sanduciobotaru10 ай бұрын
Fain!
@rodicavasile-xw4hr11 ай бұрын
Exista o legendă că ambasadorul Franței la București ar fi recomandat guvernului sa o trimită pe Regină pentru negocieri. Poate arhivele ambasadei Franței sa aibă ceva consemnat?
@RodicaMare10 ай бұрын
Superbă emisiunea! Mulțumesc mult! ❤ Bancul din final este mortal! 😂 Succes pe mai departe!
@johne911510 ай бұрын
Regele Carol I a murit in anul 1914. La minutul 20:39 ati mentionat "ca a murit in 16 de inima rea". Totodata, din partea unui istoric roman m-as fi asteptat la mai mult entuziasm legat de 1 Decembrie, dar moderatorul efectiv a "presat" sa scoata de la invitat un "La multi ani Romania!", care oricum a fost cam anemic. In rest, toate bune!
@umblavorba10 ай бұрын
Corect ! 10 octombrie 1914 este data exactă. În momentul în care vrei să acoperi aproape toate evenimentele care au dus la "Miracolul zilei de 01 Decembrie" .... mai amesteci și datele. . . . Mulțumesc pentru semnal! De fapt, pentru mine, este extrem de entuziasmant și important când primesc corecturi de acest gen. Mi se demonstrează că avem un public interesat și care este cu adevărat atent! Ma ïnclin !
@constantinsamuelbirtas8411 ай бұрын
Ba BRAVO
@adadababa649411 ай бұрын
Domnule Arsenescu un podcast cu domnul Alexandru Seremet(PR BMW) se poate?
@umblavorba11 ай бұрын
Este vorba despre Alexandru Șeremet. Am în minte de mult o discuție cu el. Este un om pe care îl respect foarte mult și pe care îl cunosc încă din perioada VW.
@siminadragos695011 ай бұрын
Cartea cu pricina este : Memoriile unui tradator - Lupu C Kostaki
@radulazar548510 ай бұрын
Legat de bariera lingvistica, va scapa momentul Pogorarii Duhului Sfant, cand in mod miraculos Duhul Sfant le-a dat apostolilor (si lui Andtei) darul glosolaliei!
@sergiufrincu12778 ай бұрын
Din ceea ce zice la biserică ,,când a coborât duhul sfânt asupra apostolilor toți au început să grăiască în toate limbile lumi ,,cam asta ar fi singura explicație a provadauri cuvântului lui Cristos
@georgeradu380710 ай бұрын
Plescăitul ăla la fiecare 30 secunde...ai de mine.
@mihairusu249 ай бұрын
Buna ziua, am urmarit abia acum cele 2 podcast-uri, vb aia, mai bine mai tarziu, si pur si simplu sunt geniale. Am citit si multe din comentarii, iar referitor la ultimul podcast cu mancarea, bautura si IQOS-ul, sincer I don’t give a F..k. Ba din contra, mie mi s-a parut mai interesant asa. Iese din tiparul interviurilor obisnuite care le vedem peste tot. Bravo
@umblavorba9 ай бұрын
Niciodată nu este prea târziu pentru istorie 😉
@GoLaNu10 ай бұрын
NetBet 🍽🍽🍽🍽, Foamea este mare in Romania
@edi359011 ай бұрын
O observație-completare : dl. Pogăciaș, când a tratat subiectul Bulgaria 1912-1913, nu a pomenit despre atmosfera super agresivă din presa bulgară, civilă și militară, de atunci prin care bulgarii spuneau ”pe față”, EXPLICIT, că Dobrogea este bulgară și dând de înțeles că ne va lua la ”măciuci” în curând ca să o recupereze. Dacă citești presa bulgară a vremii de crucești de câtă ură vărsau spre noi !... și nu erau decât 35 de ani de când Bulgaria scăpase de jugul otoman inclusiv cu ajutor românesc... iar diaspora intelectuală bulgară trăise mult și prin România, București și Brăila, înainte de 1877 ca să se protejeze de otomani. A fost o mare gafă a politicienilor, ziariștilor și militarilor bulgari să-și dea în vileag intențiile..
@umblavorba11 ай бұрын
Iată de ce vă invit să vă spuneți părerea. Puteți aduce informații noi.
@mariusstanciu884311 ай бұрын
Nici acum nu s-au schimbat.
@superbogdan10002 ай бұрын
Din opera lui Caragiale (D'ale carnavalului) apar indicii cotidiene privind dușmănia tradițională româno-bulgară. Noi ne-am potolit doar când a fost cu antenele tv...
@edi35902 ай бұрын
În secolul 19 a fost prietenie româno-bulgară , mulți dizidenți bulgari anti-otomani găsindu-și protecție la noi , mai ales în București și Brăila. Dușmănia româno-bulgară a început după 1886 când noul stat bulgar și-a început epopeea militaristă de refacere a imperiului bulgar medieval , amenințând explicit cu invazia și furt de teritorii (prin presă și oamenii de stat) pe toți vecinii ei.. După vreo 20 de ani de pregătiri au declanșat cele 2 războaie balcanice. În cazul nostru ziarele, inclusiv ale armatei bulgare, publicau insulte anti-românești și hărți cu Dobrogea de nord pe care o notau ca fiind ”încă nerecuperată”
@ionel49611 ай бұрын
La multi ani d-le Andrei ! De cate ori sa va zic .ca limbile polineziene erau de origine daca si .ca Dacia se intindea pana in Kamceatka? Am zis !😅
@umblavorba11 ай бұрын
🤣🤣🤣
@rolandmo236311 ай бұрын
Mai ales Dacia Duster...😊
@umblavorba11 ай бұрын
@@rolandmo2363 dar Sandero ce are?
@rolandmo236311 ай бұрын
@@umblavorba n-are...16🤣
@umblavorba11 ай бұрын
@@rolandmo2363 just ! 🤣🤣🤣
@zsoltciubotariu42119 ай бұрын
surpriza sa vezi patrioti
@aurelgavrila9004 ай бұрын
-M-ați pus pe gânduri! -După cum ne-ați explicat dumneavoastră,d-le Andrei,cam suntem datori rușilor...Adică,mai exact,în al 2-lea război mondial,n-ar fi trebuit să treacă Nistrul(poate nici Prutul), armata română .... -Sau n-au avut de ales?
@umblavorba4 ай бұрын
Asta este o întrebare potrivita pentru o discuție de tipul "what if".
@aurelgavrila9003 ай бұрын
@@umblavorba "Ce-ar fi dacă?"Eu cred că am înțeles destul de bine...
@umblavorba3 ай бұрын
@@aurelgavrila900 "what if" este un proiect la care lucrăm și pe care la un moment dat îl vom realiza.
@marianbita592911 ай бұрын
👏👏👏👏
@MirceaPopescu-mq4ey8 ай бұрын
Pe cand o emisiune despre regele Mihai , d nule Pogacias ?
@umblavorba8 ай бұрын
Am în plan o astfel de discuție.
@mariusmanea714211 ай бұрын
Are dreptate. Pentru cei ce încă nu știu la ce se referea când a zis semne de punctuație, era vorba de astea (',",:,!,;,, ()) , ca și uz principal. Desigur, pentru asta trebuie mai mult de cele 4 clase ale lui Ceaușescu! Însă, dacă nu vă descurcați, puteți încerca să vă abțineți să scrieți (înjurăturile), pentru că analfabetismul se identifică mult mai rapid scris decât vorbit.
@vasileioana134911 ай бұрын
Cand spune ca Romanii au o problema cu ungurii tin sa il contrazic ! La un moment dat in practică am fost trimisa la o fabrica de piese auto la Sfântul Gheorghe. Aveam 19 ani pe atunci, nu aveam eu nici o treaba cu politica sau idei nationaliste. In viata mea nu am fost tratată mai ura!, Erau niste doamne unguroaice care ma barfeau in maghiară, aratau si cu degetul spre mine, se uitau foarte urât, la un momnt dat una a tipat la mine si multe altele! Acolo am dezvoltat pentru prima data anxietate, a fost foarte greu!😢
@umblavorba11 ай бұрын
Urâtă experienta.... oricum, din fericire, lucrurile stau, în ultimii ani mult mai bine. Începem să pricepem că discursul politic este una iar viața în comunitate, cu totul altă mâncare de pește!
@vasileioana134911 ай бұрын
@@umblavorba Sperăm că omaneii o sa devina mai buni și nu o sa mai catalogam pe nimeni în funcție de naționalitate, rasă sau etnie! Felicitări pt podcast, sunteți foarte buni !
@l.e.i.411111 ай бұрын
Pogacias are si bunica si mama cu origini maghiare. Lor li se pare ca avem ceva de ei dar realitatea spune altceva: maghiarizarea numelor romanesti din Ardeal, plecarea in pribegie in Moldova sau in Valahia (bunicii mei din partea tatalui au trecut muntii din Ardeal in Moldova in primul razboi mondial de buni ce erau ungurii si austriecii cu romanii), inainte de 89 am vrut sa cumpar cartofi de la un taran de la poarta din secuime si nu a vrut sa ne vanda pt ca zicea ca nu vorbeste romana, la fel a patit si socrul meu imediat dupa revolutie cand a vrut sa cumpere paine de casa si ar trebui sa ne aducem aminte ce s-a intamplat la Targu Mures in anii 90.
@geobujor8 ай бұрын
Am auzit mai demult că atunci cand parlamentul basarabean a votat unirea cu România, parlamentarii basarabeni au fost mituiți de români să voteze pro-unire. E adevărat acest lucru? Sunt dovezi în acest sens care să confirme/infirme acest lucru?
@superbogdan10002 ай бұрын
Când basarabenii au cerut oficial ajutor României, în fața jafurilor comise de bandele bolșevice... nu aveai de ce să-i șpăguiești.
@edi359011 ай бұрын
Decât să tratați așa flișca-flișca evenimentele istorice, sărind din ”floare-n floare” discutând doar frânturi dintr-un eveniment sau altul, mai bine ați face emisiuni dedicate exclusiv unui subiect în care să tratați temeinic evenimentul....
@umblavorba11 ай бұрын
Este foarte complicat pentru că îl prind destul de greu pe Andrei. Promit că o să-l mai vedeți la @umblavorba
@VR4Holiday10 ай бұрын
ORIBIL se aude plescaiala aia... informația este excelenta... dar PLESCAIALA... HORROR!!!
@umblavorba10 ай бұрын
Da ... a fost o eroare de calcul ... ne-am dorit sa fie "altfel" și.... altfel a ieșit 🤣🤣🤣 Cred, totuși, că informațiile au fost mult mai importante decât "efectele sonore" pentru care îmi cer scuze ...din nou. Oricum ar fi eu vă mulțumesc din suflet pentru păreri și reacții. Pentru mine orice șut în dos e un pas înainte
@borntobewasted11 ай бұрын
Vorbirea in limbi a apostolilor ca dar al Duhului Sfânt înduminica cincizecimii. Glosolalia, ca dar al Sfântului Duh, „este facultatea de a vorbi într-o limbă străină, fără a o fi învățat și cunoscut mai dinainte. Astfel explică Noul Testament cum au fost trimiși apostolii la popoarele pământului să predice.
@umblavorba11 ай бұрын
O explicație trebuie sa fie.... dar dacă nu avem scrieri ....
@borntobewasted11 ай бұрын
La aproape 100 de ani de la moartea lui Cristos, dacii nu erau creștini. Dar unii spun că geții erau. Apoi tot ei spun că dacii și geții erau același popor. Se poate ca apostolul Andrei să fi ajuns prin Dobrogea. Dar Dobrogea nu e "leaganul" poporului român. Dacă rușii nu ne dădeau Dobrogea luată de la turci în 1878, mai puteam vorbi azi de crestinarea "românilor" de apostolul Andrei???
@umblavorba11 ай бұрын
@@borntobewasted și întrebările de acest gen pot continua la nesfârșit. Este unul dintre motivele pentru care avem nevoie de istorici destoinici ca de aer.
@CezarOlanescuАй бұрын
Este foarte interesanta tema ; nu mă pot abține să fac o mică observație , nu e placut pt. auditor să audă cioflăielile din timpul servirii bucatelor !
@umblavorbaАй бұрын
Din pacate, Andrei, are o problemă la piramida nazală. Specifică în timpul podcast-ului ce anume a pățit, de altfel fiind un om extrem de elegant și-a cerut și scuze.
@laurentiuciuca592210 ай бұрын
👏👏
@victorsava95139 ай бұрын
zgomotul cu nasul e tare urat .dar explicaabil ca nu poate sa-si sufle nasul bietul om din cauza barbii
@gdogaru10 ай бұрын
Biblia explica si "minunea" limbilor Faptele Apostolilor 2:1-4 Când a sosit ziua Cincizecimii[a], erau cu toţii la un loc. 2 Deodată a venit din cer un sunet ca vâjâitul unui vânt puternic[b] şi a umplut toată casa în care şedeau ei. 3 Li s-au arătat nişte limbi ca de foc[c], care s-au împrăştiat şi s-au aşezat câte una pe fiecare dintre ei. 4 Toţi au fost umpluţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, după cum le dădea Duhul să vorbească.
@umblavorba10 ай бұрын
Asta este explicația din punct de vedere religios dar istoric?
@AlexandruBublic10 ай бұрын
Biblia nu explica nimic. Doar bate niste campi.
@clausion10 ай бұрын
@@AlexandruBublic "Doar bate niste campi." - bine ca tu nu bati campii si excelezi la limba romana.
@AlexandruBublic10 ай бұрын
@@clausion Corect. Eu nu bat campii. Arata unde si ce e gresit in ce am scris.
@clausion10 ай бұрын
@@AlexandruBublic Biblia explica multe lucruri, daca vrei sa le intelegi. Daca din start zici ca "bate niste campi", atunci ma indoiesc ca vei intelege ce explica.
@sofericraiesti399310 ай бұрын
Urăt cu mâncarea
@umblavorba10 ай бұрын
Mda ...
@kandaonlup625611 ай бұрын
....La Mulți Ani Andrei.... îmi permit un comentariu,poate este greșit dar, totuși îl voi face.....eu cred că Apostolii,au plecat să propovăduiască noua lor credință, în zone a căror limbă,presupun că o cunoșteau.....sau cunoșteau o limbă care se folosea în zona respectivă......logic....nu poți povestii ceva dacă,nu te înțelegi cu cel din fața ta...... cât despre simbolistica "păgână" a zilei de 30 noiembrie....mama mea(și eu acum), când eu eram copil,spunea că,ziua asta este, Halloween-ul românesc.....punea o nuia de alun în spatele ușii de la intrarea în casă (locuiam la bloc în București) și freca tocurile de la geam cu un "cățel" de usturoi...... și chiar scobeam dovleci.....
@umblavorba11 ай бұрын
Și eu cred ca apostolii mergeau în zone în care găseau o variantă prin care să se înțeleagă. Pe de altă parte ar mai fi o ipoteza; poate ca își îndreptau pașii în zone în care cunoșteau pe cineva. Practic mi se pare plauzibilă și varianta în care erau auziți și apoi invitați să-și susțină povestea. Îmi vine foarte greu să cred că plecau pe cărări total necunoscute.
@kandaonlup625611 ай бұрын
@@umblavorba .....salut ....clar că, nu plecau aiurea..... și probabil,plecau în zone unde,"cuvântul" lor,putea avea "priză la public".....clar este că, creștinismul a mers la populația "autohtonă" din zona asta...s-a contopit destul de ușor ,cu credința veche, fapt care a dat,o serie destul de mare de sărbători,pe care le considerăm creștine......
@umblavorba11 ай бұрын
@@kandaonlup6256 pai fără contopire cu ce era local nu ar fi avut nicio șansă. Este evident că au fost popoare la care a prins mai ușor și popoare la care a fost ceva mai mult de lucru. Îmi propun să invit un specialist pe zona asta. Este un subiect atât de vast încât mi se pare desuet să fie atât de puțin discutat. Din păcate în zona noastră absența scrierii a lăsat loc la foarte multe interpretări.
@kandaonlup625611 ай бұрын
@@umblavorba .....ar fi o treabă super, să vină cineva care să știe, "cu ce se mănâncă" istoria ecleziastică....sunt foarte puțini cei care,se ocupă cu așa ceva.... dacă ai dat de așa ceva....."go for it"....
@sorindr11 ай бұрын
cercetãm in ce limbã vorbeau apostolii, cand abia in sec 17-18 “românul” moldovean si din sud începea sã afle cuvântul Bibliei. cel putin asa scria in 1703 Antim Ivireanu in prefata unei carti: „românii noştri în biserică stau ca boii, neînţelegând ce se citeşte şi ce se cântă şi ies din biserică fără nici un folos, am hotărât a preface cărţile din limba slavonească şi grecească în limba noastră proastă românească, dar a noastră şi a le da la lumină!“.
@lucianpop366711 ай бұрын
Apostolii propovăduiau comunităților evreiești (diaspora) din cetătile grecești și romane. Diaspora ebraică vorbea limba greacă și citea Tora - Legea din Septuaginta, care este varianta greacă, tradusă de evrei și considerată revelată chiar de evrei! De fapt, Septuaginta a apărut tocmai din cauză că evreii din Diaspora nu mai vorbeau limba în care era scrisă Scriptura - ebraica. Ei vorbeau limba locului - greaca și aramaica.
@umblavorba11 ай бұрын
Dar asta nu s-a intamplat, totuși, puțin mai tarziu?
@lucianpop366710 ай бұрын
@@umblavorba Nu, s‐a întâmplat în Alexandria elenistică (capitala Egiptului), în secolul al III-lea î.Hr., sub domnia lui Ptolemaios al 2-lea (285-247).
@adadababa649411 ай бұрын
Foarte interesanta discutia, va rog sa nu mai aduceti in emisiune mancare si bautura pana nu se inventeaza laptopul cu miros(cel putin). Invitatul a fost un om foarte rau, a venit cu sticluta aia ...micuta a pus in pahare si a sigilat-o la loc, si noi astia care ne uitam si inghitim in sec?
@umblavorba11 ай бұрын
🤣🤣🤣🤣
@rolandmo236311 ай бұрын
Biblia ne spune in Faptele Apostolilor ca la primirea Duhului Sfânt apostolii au fost in stare sa vorbească orice limba străină in scopul propovaduiriiEvangheliei.
@alx.9724 ай бұрын
De reținut ar fi faptul ca la congresul de pace din 1919 România a trebuit să dea companiilor din occident petrolul din Valea Prahovei pentru a fi de acord marile puteri cu unirea… nu regalitatea, care e doar o poveste frumoasă dar de adormit prostii
@andraskovacs20416 ай бұрын
Hotzi ati fost, hotzi ati ramas. Credeti ca noi am renuntat la Erdély? Credeti ca Austria, Germania a uitat tradarile voastre??? Nu au uitat.
@victorburacu99606 ай бұрын
Suntem 5:1 în "Erdely".
@katalinkozak9869Ай бұрын
@@victorburacu9960nu are importanta. Sunt anumite conditii cand e musai sa cedezi, pt ca nu ai cum sa te lupti pe 2-3 fronturi.
@_rcos8 ай бұрын
Aiurea Vorbe la beție.
@umblavorba8 ай бұрын
Istoria are darul să-ți îmbete mintea 😉
@popapopescu96296 ай бұрын
Pe cat de bun la vorba e Pogăciaș, pe atat de imatur, arogant si plin de el e moderatorul. Are niste replici si expresii total neavenite, ticuri verbale aiurea inserate in discuție, mai bine ar tacea mai mult si ar asculta mai mult.
@umblavorba6 ай бұрын
Mulțumesc pentru feedback! Contează foarte mult pentru noi și NU sunt câtuși de puțin sarcastic!
@superbogdan10002 ай бұрын
cum sa o compari oe Regina Maria cu 'prea originala" Regină Elisabeta?! Poate doar așa , printre eructații...
@foreverart202211 ай бұрын
Sa moara Ion Iliescu, ca am ascultat pana la sfarsit si o sa va mai reascult. Nu credeam asa ceva ca am trait 1 Decembrie si cand ma gandesc ca la 13 ani , ieseam la Revolutie si aflu lucruri istorice magice. Dragi romani, scrieti romaneste corect si nu il mai amenintati cu MOARTEA ca pierem un Om adevarat
@teodorpantea905210 ай бұрын
Mi-au fost sterse DOUA postari!!
@umblavorba10 ай бұрын
Eu nu am șters!
@paveldanut914811 ай бұрын
Totuși, de ce armata română a refuzat să arboreze drapelul României pe clădirea Parlamentului din Budapesta?
@clausion10 ай бұрын
N-a refuzat sa arboreze drapelul romanesc, mai degraba n-au vrut sa coboare steagul unguresc. S-au gandit sa nu ofenseze populatia maghiara cu care noi nu aveam nimic, le-am dat de mancare cartofi adusi din Romania (cateva vagoane). Opinca a fost pusa peste steagul unguresc.
@decemvre11 ай бұрын
Mă. Armata română are artilerie care lovește la 300km, artilerie cu muniție cu dispersie, patriot și F-16, 4000 de Spike / Javelin, și IFV-uri cu grămada. Cumulat toate, nu există stat vecin care să ne pună probleme momentan. Ne apărăm și de ruși numai să vrei să lupți. Ce ți-ai dori mai mult de atât încât te trezești să spui că armata e de căcat?
@umblavorba11 ай бұрын
Ideea era că oricât de multă tehnologie ar fi în dotare contează foarte mult OAMENII!
@decemvre11 ай бұрын
@@umblavorba și oamenii de ce nu ar fi pregătiți? Am rotat 35000 de soldați prin afghanistan și Irak. Participam la exerciții cu nato de 20 de ani și avem și centru de instruire F-16. Avem soldați care câștigă competiții prin sua. Avem piloți instructori romani care predau în SUA. Dă un google search. Vom avea "centru de excelență în artilerie". Atitudinea acestui istoric e însăși cauza emigrării unor români. Că dacă am fi obiectivi cu nivelul la care e țara mulți ar realiza că nu mai e atât de înapoiată cum era față de oricare alta din vest.
@ibl-f4v11 ай бұрын
Ucrainenii vorbesc de o noua recrutare a 450,000 (patru sute cincizeci de mii) de oameni. Oare cati au acuma recrutati? Si cate zeci de mii de oameni are Armata Romana acum? Si rusii pot sa ne puna probleme masive daca scapa de dupa Odessa...
@decemvre11 ай бұрын
@@ibl-f4v în mare parte e pentru rotirea celor de pe front care sunt acolo de peste un an. Rusia nu a ocupat nimic militar, doar Bahmut după ce l-au ras. Tot ce a fost ocupat a fost ocupat prin servicii secrete / GRU și lideri locali din Ucraina care au trădat crezând că nu are niciun rost să se opună. Și e și vina Kievului care nu s-a mobilizat deloc până în ziua invaziei
@l.e.i.411111 ай бұрын
@@umblavorba Boss uiti ca noi.avem bombardieri. Fac aia un prapad cu tancurile alea de beemveie luate din Anglia🤦♂️ mama mama😁
@GabiChis-qy4uu10 ай бұрын
Am vrut sã vã urmãresc, dar comportamentul (tip balcanic ) al cordonatorului ( râsete) si al istoricului m-a socat! Nu existã un istoric obiectiv în tot romania?!
@umblavorba10 ай бұрын
Dar ce anume vă face să-l acuzați pe Andrei de lipsă de obiectivitate?
@clausion10 ай бұрын
@@umblavorba Tine cu rejele... N-a scos o vorba de Ceausescu si si-a batut joc de tunelurile dacilor. Asa ceva nu se face!!! Toata lumea stie ca tunelurile nu sunt pana in Egipt, asta spun cei care vor sa faca de ras realizarile dacilor, ci sunt scurte pentru ca se trecea printr-o poarta. Serialul Stargate s-a inspirat din tunelurile dacice. Si "cordonatorul" (cel care doneaza cordonul) sa fie sobru cand vorbeste de istoria patriei, romania (cu r mic si la masculin - "în tot romania"), sa nu zambeasca si sa fie serios.
@athommuska11 ай бұрын
Valeiii! Nu mai mancati in podcast. Nu exista minut fara clefaiala la Andrei :) Ori mutati microfonul mai departe. Daca asculti pe casti, e super enervant.
@radulazar548511 ай бұрын
Nu te uita! Nu e obligatoriu
@athommuska11 ай бұрын
@@radulazar5485 ai fetișuri cu ASMR? ;) Ce urmează, un episod cu drujbă pe fundal? Nu mă uit, ascult.
@radulazar548511 ай бұрын
@@athommuska ce e aia ASMR?
@athommuska11 ай бұрын
@@radulazar5485 Google it! ASMR meaning... Înțelegi mai bine decât dacă aș scrie eu ;)
@maria-victoriadaraban286510 ай бұрын
Tatăl meu țăran înțelept (care se numea Ioan Pogăciaș având oareșce rădăcini comune cu Andrei) spunea că nu-i bai ce bagi în gură ci cea ce scoți pe gură! Deci mă gândesc că ascultând atent ce spune nu-i mai auzi plescăitul! Acuma este adevărat că trebuie considerată și foamea predominantă a celui care ascultă... Poate fi foamea de informație sau cea de cârnați!
@iudm10 ай бұрын
Păcat de toată munca și informațiile adunate aici. Este de neurmarit podcastul din cauza clefaiturilor.
@petricamercorea3 ай бұрын
@@iudm dom`e, tu nu ești bucuros nici când bate vântul. Ascultă și-nghite.
@eleonora.octaviavasile45553 ай бұрын
Statui tablouri la liceele de arta
@foreverart202211 ай бұрын
Mai aduceti-l pe Andrei ca este demential sau merem noi la el sa ne hodinim cu opalinca lunga de poveste. Nici nu imi vine sa plec acasa si tapitez la volum maxim. A mai ramas ceva de pe masa , ca vin la adresa cu un cadou ca sunt rupt de foame.
@umblavorba11 ай бұрын
🤣🤣🤣
@AC-br4gr11 ай бұрын
Prea mult plescait, molfait, si respirat tare pe nas...Nu pot...chiar nu pot continua.
@umblavorba11 ай бұрын
Cred totuși că informațiile sunt importante!
@AC-br4gr11 ай бұрын
de acord, si multumesc pt asta si pt emisiune@@umblavorba
@umblavorba11 ай бұрын
@@AC-br4gr se întâmplă câteodată ca microfoanela să surprindă si sunete care nu sunt tocmai plăcute DAR important este conţinutul şi informaţiile pe care invitatul le are. Cred că orice mic "neajuns" păleşte în aceste condiţii. Mulţumesc si eu !
@lucianpop366710 ай бұрын
@@umblavorbaDin păcate informațiile sunt incomplete (în sensul că voit sunt jumătăți de adevăr) și inexacte, în mare măsură. Nu te poți numi istoric dacă ignori jumătate din aspectele din perioada pe care o studiezi! Există o ramură a istoriei care se numește Hermeneutica sau Ermineutică (depinde de școala de care aparții) și care se ocupă de studierea contextului în care se petrece o anumită acțiune. E vorba de contextul lingvistic, religios, ideologic, etc. Dacă nu ai în vedere toate acestea, mai bine te lași de istorie!
@Lara-jp4xk6 ай бұрын
@@umblavorba Cititi va rog despre "misofonia". E o afectiune reala, si toti cei care s-au plins de aceste sunete neplacute sufera de ea. Felicitari d-lui Pogacies.
@GheorgheIacob-o8m8 ай бұрын
Ce sa faca mascaricii ?Se imbuiba si bagatelizeaza istoria.
@danielradu8978 ай бұрын
ce este domnu'? nu se pupa cu propaganda comunistoida?
@superbogdan10005 ай бұрын
Foarte diluat. Timp pierdut cu prea multă palavrageala. A nu se uita ca oamenii care intra aici urmăresc în primul rand informație istorică, nu glumite cu țuică și amintiri (totuși) recente.
@umblavorba5 ай бұрын
Multumim !
@raoulgridin439710 ай бұрын
Pentru amandoi : Chiar va bucura o barba are va bucura astazi ????? In rest e super !!! ##
@ancam602311 ай бұрын
Probabil discuția e interesanta, dar combinația alcool - țigară electronică - jocuri de noroc m-a făcut să dau stop pe la minutul 4. N-am o problemă că vorbiți despre alcool, că ciocniți, dar faza cu băutul trebuia tăiată la montaj. Am o problemă foarte mare cu țigara electronică pe care gazda podcastului o ține in mână ostentativ și din care fumează într-un spațiu închis! Încurajați fumatul de țigară electronică in spații închise și mie asta mi se pare foarte greșit, mai ales că mă confrunt cu această situație zilnic la serviciu, restaurant, cafenea, săli de concerte, în mijloacele de transport în comun, ca nefumătoare. Iar jocurile de noroc sunt ca bomboana de pe coliva. Dacă podcastul este sponsorizat de anumite firme, aș prefera sa stiu asta de la bun început, dar asta nu ar putea scuza consumul de alcool și tutun în direct. Păcat de discuție.
@anto.exe231111 ай бұрын
cum a spus un mare om: ''Taci, fa, analfabeto, ca vorbesc niste intelectuali!''
@rodicavasile-xw4hr11 ай бұрын
@@anto.exe2311😂😂😂
@rodicavasile-xw4hr11 ай бұрын
Ca sa spun o vorba a unui prieten, "din toată vaca, tu ai ales pixda".
@cosmindroniuc803511 ай бұрын
@anca asta e marea problema a romanilor.. ne deranjeaza cum legam siretul nu pe unde ne poarta.. maine poimaine aflam ca te-ai nascut in tunelurile dacice.
@beeginner302611 ай бұрын
Mai pune și reclama la netbet , eu asta nu pot sa o sufăr
@liviuvuia551610 ай бұрын
Penibili
@umblavorba10 ай бұрын
Mulțumim!
@CristianGrigorasi11 ай бұрын
Adorabil accentul fals de hortyst, pardon de ardelean. De obicei când sunt pe ulei ardeleni o iau așa puțin pe arătură cu falsul lor accent.
@rodicavasile-xw4hr11 ай бұрын
De unde ești mai grigor ași? Este evident ca nu prea cunoști vorba românească din Ardeal care capătă multe accente în diverse zone e de acolo. Ai tu o problemă cu ungurii, probabil, da' nu prea ai întâlnit în viata ta ardeleni de orice etnie ar fi. Mor de ăștia care "știu ei!". Eu sunt din Ploiesti si am făcut facultatea în Brașov între maghiari, secui, sași și romani din toate colturile tarii și zău ca acolo m-am simțit cel mai bine, iar asta nu pentru ca eram la cea mai frumoasa vârstă ci, pentru ca acolo sunt oameni deosebiți, minunați.
@CristianGrigorasi11 ай бұрын
@@rodicavasile-xw4hr La cum te exprimi și scrii nu prea reiese că ai o facultate terminată, eventual una pe repede înainte. Și eu tot prin Brașov, Covasna și Harghita mi-am făcut prieteni români de etnie maghiară așa că lasă frustrările și mergi mai departe.
@ionutmarian271011 ай бұрын
@@CristianGrigorasi Să scrii "ardeleni o iau pe uilei" si să ii tragi pe altii la raspundere despre cum scriu "nu prea reiese că ai o facultate terminată, eventual una pe repede înainte"
@CristianGrigorasi11 ай бұрын
@@ionutmarian2710 Păi eu nu am zis nimc de studiile mele istețimea ta.
@edi359011 ай бұрын
Ba chiar enervantă atitudinea ușor arogantă cu ifose modern-ardeleniste a dlui Pogăciaș ca și cum ar vorbi dinafara neamului ăsta pe care-l studiază ca pe un insectar...