Рет қаралды 3,517
#Suluhan, #Ankara 'nın Altındağ ilçesinde, Ulus bölgesinde bulunan, tarihi bir handır.
ikinci #Bayezid Dönemi emirlerinden, Hasan Paşa tarafından, 1508 - 1511 yılları arasında inşa edildiği düşünülen, iki katlı, iki avlulu kâgir bir şehir hanıdır.
Hacı Doğan Mahallesi, Tekneciler Sokağı ile Suluhan Sokağı arasında bulunmaktadır. "Hasanpaşa Hanı" ve "Ankaravi Hanı' olarak da bilinir.
Hasan Paşa Hanı , Ankaravi hanı, ya da bugünkü bilinen ismi ile Sulu Han, Ankara’da, Aşağı Yüz diye tabir edilen “Taht’el Kala” yani Kalealtı bölgesinin , 102 odalı, en büyük planlı hanıdır.
Han, iki ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci kısım kareye çok yakın planlıdır. İkinci kısım ise, asimetrik bir plana sahiptir ve ana bölüme bitişiktir.
İçerisinde, orta avluda bir adet köşk mescidi bulunur. Bu mescid bayanların kullanımına tahsis edilmiştir.
Yine her iki avlu da da birer kafe mevcuttur. İkinci avludaki hamam ise günümüzde kapalı bulunmaktadır.
ankara'da, şu anki ulus sebze hali civarına denk gelen yerde, 1929 yılının 18 temmuzu, 19 temmuza bağlayan gecesi başlayarak, sabah dokuz buçuğa kadar süren yangında ; 500 dükkân, 100 ev, 5 han, 3 fırın, 1 mescit , tahtakale hamamı ve günümüzde yerine Vakıf iş hanı yapılan Haseki Sultan Camii tamamen yanmıştır.
Ankara'nın Altındağ semtinin 500 yıllık geçmişe sahip tarihi binası Suluhan da bu yangında çok büyük hasar almıştı. Yangından sonra bir müddet sebzecilerin satış yapmak için ve depo olarak kullandığı han, uzun bir süre virâne halde kaldı.
Eskiden ipek ve kahve ticareti yapılan han Vakıflar Genel Müdürlüğü denetimindeki vakıf hanlarından biridir.
Ankara’ya gelen tüm kervanların, tüccarların konaklamak için ilk tercih ettikleri Suluhan, 17. ve 18. yüzyıllarda en ihtişamlı zamanlarını yaşamış.
Çünkü her odasında ocak olmasından dolayı ısıtma sistemine sahip, suyu bol olan ve avlusunda Köşk Mescidi bulunan Suluhan, bu özellikleriyle dönemin en gözde hanları arasında yer alıyordu.
Demiryolunun 1892 yılında Ankara’ya gelmesiyle birlikte, yeni ve zamanına göre modern sayılacak, kaloriferli, banyolu konaklama mekanlarının açılması, tren taşımacılığının kervancılığı yok olma durumuna getirmesinden sonra, Suluhan eski canlılığını kaybetmişti.
Ankara’nın başkent olmasıyla birlikte, Ulus Meydanı’nın hızla gelişmesi, günümüzde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi , önceden Sümerbank’ın yerinde olan Taş Han’ın çok popüler olması Suluhan'ın gözden düşmesine neden oldu.
1929 büyük Tahtakale yangınıyla birlikte de Suluhan, yıkık, harap ve metruk bir enkaza dönüştü.
1980 yılında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan rekonstrüksiyon çalışmasıyla, adeta küllerinden yeniden doğup, 500 yıl önceki canlı günlerine tekrar kavuşan tarihi han, tam 40 yıldır Ulus Hali'nin karşısında, özellikle, düğün, nişan, kına gecesi, doğum günleri gibi kutlamalar için süs ve hediyelik eşya satan dükkanlarıyla Ankaralıların uğrak yeri olmaya devam ediyor.