Рет қаралды 1,422,426
ANNE KARNINDAKİ SES | KOLİK SES | BEYAZ GÜRÜLTÜ
BEBEK UYKU EĞİTİMİ
Uykusuz Annelerin Derdine Derman Olacak 12 Basit Çözüm
Biraz uyku, biraz daha uyku... Annelerin bütün istediği buydu!
1.
'White noise' kullanın.
Türkçede 'beyaz gürültü' anlamına gelen ve okyanus, tren, rüzgar gibi devam eden sesleri içeren bu müzikle bebeğiniz huzurla uyuyabilir. Araştırmalara göre, bu ses bebeğin anne karnındayken duyduğu kalp atış sesi, barsaklardan gelen sesler ve amniyon sıvısının sesi gibi kompleks seslere benziyor ve bebek kendini o eski huzur dolu yerinde sanıp uykuya geçiyor.
2.
Yatağına birden fazla emzik bırakın.
İngilizcesi pacifier olan ve yatıştırıcı anlamına gelen emzik, kullanan bebekler için çok rahatlatıcı bir şey... Emziği düştüğü için gece sık sık uyanan bebeğinizin yatağına birden fazla emzik bırakarak, emziğini kolayca bulmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeği Geceleri Uyanmasın Diye Geliştirdiği Tüyoyla 8 Aydır Deliksiz Uyuyan Anne!
3.
Oda sıcaklığını kendinize göre değil, bebeğinize göre ayarlayın.
Bebeğinizin uyuduğu odanın sıcaklığı uykusu kalitesini etkileyen bir diğer etmen... Sıcak olduğunda havadaki nem oranı azaldığı için solunan hava sıcak ve kuru olur; buna bağlı olarak da mukozası şişerek solunum yollarının tıkanmasına yol açar. Soğukta ise üşüyen bebeklerin gelişimlerinde sıkıtılar doğar. Yenidoğan döneminde 22 ila 24 derece arasında olması gereken oda, bebeğinizin birinci ayından sonra 21-22 dereceye ayarlanmalıdır.
4.
Uyku eğitimi verin.
Richard Ferber'in kontrollü ağlatma, Kim West'in kontrollü uzaklaşma ya da Tracy Hogg'un yatır kaldır yöntemlerinden bebeğinize uygun olanı seçerek uyku eğitimi verebilirsiniz.
Tüyo: Hangi uyku eğitimini seçerseniz seçin, bebeğiniz için mutlaka bir uyku rutini oluşturun. Aktiviteler, banyo, masaj ve beslenme gibi zorunlu ihtiyaçlarını bir düzene koyduğunuzda, bebeğiniz uyku saatinin geldiğini fark edecek ve sakinleşecektir.
5.
Gündüz ve gece uykularını ayırt edebilmesi için odasının aldığı ışığı uygun hale getirin.
Her ne kadar kaliteli bir uyku için sessiz ve karanlık ortamlar uygun olsa da, bebeğinizin gece ve gündüzü ayırt edebilmesi için ortamın ışığını değerlendirmeniz gerekir. Gece karanlık ve sessiz bir ortamda, gündüz ise az ışık alacak şekilde uyumasını sağlayabilirsiniz
6.
Bir uyku arkadaşı edinmesini sağlayın.
Bebeklerin uyumaları için rahatlamaya ihtiyaçları vardır, bu rahatlama yöntemlerinden biri de aşina olduğu nesneleri görmesidir. Bebeğinizin uyumaya çalışırken okşayabileceği, koklayabileceği ya da sarılabileceği bir oyuncak, battaniye ya da yastık edinmesi onu rahatlatabilir.
**Tüyo: **Uyku arkadaşını bebeğinizin yatağına koymadan önce ona kokunuzu geçirirseniz, daha çabuk adapte olduğunu görürsünüz. Bebeğinizin altıncı ayından önce kullanmanız sakıncalı olabilir.
7.
Yatağına açı verin ya da açılı bir yastık/yatak edinin.
Bebeğinizin yatağının baş kısmını yükselttiğinizde mide asidi onu rahatsız etmeyecek, uykusundan uyanmasına neden olmayacaktır.
Tüyo: Bebeğinizin karyolasının ayaklarına kitaplar yerleştirebilir, böylece o kısmının açılı hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
8.
Bebeğinizi giyin.
Evet, yanlış okumadınız; bebeğinizi bir wrap sling ya da kanguruyla üzerinize giyin ve sıcaklığınızla nasıl huzurla uyuduğuna bakın.
9.
Bebeğinizi kucağınıza alın ve hafifçe sallanın.
Bebeğinizin karnınızdayken sizin hareketleriniz sayesinde uyuyordu, siz sakinleşip uyumaya geçtiğinizde ise çılgınca hareket ediyordu. İşte bu yüzden, kucağınıza alıp hafifçe ileri geri sallandığınızda bebeğiniz rahatça uykuya geçebilir.
**Uyarı: **Burada bebeğinizi hızlıca sallamaktan ya da sarsmaktan bahsetmiyoruz.
10.
Bebeğinizi kundaklayın.
Geleneksel bir yöntem olan ve yüz yıllardır işe yarayan kundak, bebeğinizin kendisini anne karnında hissetmesini sağlayacaktır. Güvende hisseden bebeğiniz refleksleri nedeniyle uyanmaz, siz de rahat bir uyku çekersiniz.
**Not: **Kundak, bebeklerin altıncı ayına kadar işe yarar; sonrası için diğer maddeleri gözden geçirebilirsiniz.
11.
Uyku işaretlerini kaçırmayın.
Bebeğini esneyerek, elini emerek, ilgisizleşerek, sessizleşerek ya da son olarak huysuzlaşarak uykusunun geldiğini belli eder. Bu işaretleri kaçırmanız ve bebeğinizi geç yatırmanız uykusuz kalmasına neden olabilir.
12.
Birden fazla yöntem deneyerek kafasını karıştırmayın.
Bebekler düzen sever. Dolayısıyla, uyutmak için birden fazla yöntem denediğinizde, her gece farklı bir yola başvurduğunuzda bebeğinizin kafası karışabilir; bu da uykusuzluğa neden olabilir.
Kaynak : Onedio