We kunnen blij en vooral dankbaar zijn dat we niet in die tijd geleefd hebben en zulke beslissingen niet hebben hoeven nemen. Zo is ons onmetelijk veel ellende bespaard gebleven. In je luie stoel oordelen en veroordelen is wel heel erg eenvoudig.
@patrickvandenberkmortel46062 жыл бұрын
Bedankt voor deze mooie reportage
@waltervermeer29694 жыл бұрын
Mijn opa moest naar Berlijn en is daar ook omgekomen bij bombardement. Mijn opa had geen keus en werd door de gemeente Apeldoorn verplicht, onderduiken en weigeren was geen optie omdat de gemeente Apeldoorn dreigde zijn gezin te boycotten.
@huubkort91783 жыл бұрын
Mijn vader is teruggekomen uit Bremen, waar hij als dwangarbeider werkte. Wie kent een Duitse historicus die mij meer kan vertellen?
@rtvoost3 жыл бұрын
Hee Huub, wat zou je willen weten? Misschien kunnen de historici achter dit project je verder helpen! Je kan appen naar 06 - 57 03 33 33.
@Spikejwh14 жыл бұрын
Mijn vader moest ook in Duitsland werken maar die stak zijn middelvinger op en is domweg niet gegaan. Ik meen dat hij 1,5-2 jaar min of meer ondergedoken heeft gezeten. Dwz, zijn ouders woonde aan een bos en zodra vreemden kwamen dook hij dat bos in waar ze een ondergronds kamertje hadden gebouwd. Daar bleef hij dan tot de Duitsers/vreemden weer weg waren. Mijn oom, de broer van mijn moeder (toen nog het vriendinnetje van mijn vader) deed precies hetzelfde want ze woonden maar een paar huizen uit elkaar. Geen van beide hebben ooit gewerkt voor de Duitsers. - In die tijd hadden de Duitsers geen surveillancecamera's of ander hightech spul om mensen op te sporen. Het was kennelijk niet zo moeilijk uit handen van de Duitsers te blijven. De Duitsers zullen ook wel niet echt zin hebben gehad om grote acties op touw te zetten om die paar weigeraars te vangen. Liep je tegen de lamp dan waren de rapen natuurlijk gaar. Ik geloof dat de Duitsers maar 1 of 2 keer in die hele tijd langs zijn geweest. (beide ouders zijn al overleden dus kan ik het niet meer vragen) Bovendien waren er genoeg die wel gewoon gingen.Tja, net als bij de huidige crisis... angst is een slechte raadgever. Maar misschien dacht men ook dat het beetje geld dat ze verdienden goed van pas zou komen en gingen ze eigenlijk vrijwillig voor de Duitsers werken. Ik heb in ieder geval van mijn ouders nooit het idee gekregen dat het allemaal zo moeilijk was om die arbeidsdienst te ontlopen.
@derbisenda13304 жыл бұрын
Spikejwh1 Niet iedereen had te luxe om zich te kunnen verschansen in een bos vriendin... het is allemaal veel genuanceerder
@Spikejwh14 жыл бұрын
@@derbisenda1330 Natuurlijk waar, maar ook in een stad kan je onderduiken. Kijk naar Anne Frank. Zonder de Nederlandse politie was ze waarschijnlijk nooit opgepakt. Maar opvallend is dat in die 1,5-2 jaar er eigenlijk niemand langs kwam. Het enige wat mijn ouders hoefde te doen was het huis uit en afwachten tot de Duitsers weer weg waren. Ik heb nooit de indruk gekregen dat het intensiever was dan dat. Mijn vermoeden is dan ook dat er in NL nu niet echt veel werd gedaan om NIET te werken voor Duitsland. Dus de Duitsers hadden gewoon helemaal geen zin veel energie te steken om die paar weigeraars te gaan zoeken.
@petrwindmeijer75424 жыл бұрын
Klopt dit was het slappe tuig.
@petrwindmeijer75424 жыл бұрын
Spikejwh1 klopt. Maar soms ontkwam je niet. Over hel algemeen lafbekken. Maar als je een gezin hebt. Nog steeds een lafbek. Maar de vraag. Wat zou jij doen ? Interessant. Vd geïnteresseerde Maurice de wilde. Oude docu,s Veel gesproken met, ss en landverraders. Interessant. Maar het blijft legitiem om ze te . Endexen. Hulp aan de vijand.
@petrwindmeijer75424 жыл бұрын
@@Spikejwh1 ik heb meer intresse in de vraag. Door het vluchten vd kroon, plus regering , kregen wij een civiele bezetting. Vandaar dat de politie, en kmar, zo fanatiek was. Heel apart Word nooit over gesproken in NLD.
@Randy_66692 жыл бұрын
Ik wist niet dat mijn overgroot Vader zo erg kon zijn
@MaxVerhaag2 ай бұрын
07:29 en zoveel jaar later zijn ze niks veranderd
@pltopper7714 жыл бұрын
te onderbelicht verleden
@wvv37584 жыл бұрын
Oost-Duitsland bestond tijdens ww2 helemaal niet. Pas in 1949. nl.m.wikipedia.org/wiki/Duitse_Democratische_Republiek?wprov=sfla1.
@Smert_Vorogam124 жыл бұрын
Noord Nederland bestaat nu toch ook. Ze noemen het geen DDR...
@jasperlangedijk4 жыл бұрын
Het gaat om het oosten van Duitsland dus oost-Duitsland