Aort Anevrizması: Cerrahi ve Endovasküler Tedavi Seçenekleri

  Рет қаралды 296

Prof. Dr. Mustafa Güden

Prof. Dr. Mustafa Güden

Күн бұрын

Kalpten bütün vücuda kanı taşıyan en büyük damar olan aort, vücudumuzdaki hayati bir kan damarıdır. Ancak, aortun çapının anormal bir şekilde genişlemesi, özellikle belirli boyutlara ulaştığında, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu duruma aort anevrizması denir.
Aort anevrizması, genellikle belirti vermeden ilerleyebilir ve çoğu zaman tesadüfen tıbbi tetkikler sırasında fark edilebilir. Ancak, aortun çapının belirli kritik noktaları aştığı durumlarda, tedavi gerekliliği ortaya çıkar. Karında ve çıkan aortta 5,5 cm’i geçen veya inen aortta 6 cm’i geçen genişlemeler müdahale edilmesi gereken noktalardır. Bazı özel genetik hastalıklarda aort çapı 5,5 cm’e ulaşmadan cerrahi gerekir.
Tedavi aşamasında, genellikle cerrahi müdahale ilk tercih olarak değerlendirilir. Bu cerrahi yöntemde, genişlemiş olan aort damarı çıkarılıp yerine yeni bir damar yetleştirilir. Ancak, her hasta aynı değildir ve bazı durumlarda cerrahi müdahale daha risklidir.
Bu noktada ameliyat riskinin yüksek olduğu durumlarda tercih edilebilen endovasküler yöntemler söz konusudur. Özellikle EVAR veya TEVAR adı verilen kateter teknikleri, kasıktan yapılan küçük bir girişimle anevrizmanın tedavisini sağlar. Bu yöntem, hastaya herhangi bir yara olmadan, genişlemiş bölgeye bir kaplı stent yerleştirilerek uygulanır.
Hangi tedavi yönteminin kullanılacağı, hastanın genel sağlık durumu, aortun genişlemesi ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenir. Cerrahi müdahalenin uzun dönemde daha etkili olduğu durumlar göz önüne alındığında, doktorlar genellikle cerrahi müdehaleyi tercih olarak önerirler.
Sonuç olarak, aort anevrizması tedavisi kişiselleştirilmiş bir yaklaşım gerektirir. Bu, hastanın sağlık geçmişi, tetkik sonuçları ve genel durumuna bağlı olarak belirlenen bir plan dahilinde gerçekleştirilir. Hastalar, doktorlarıyla bu konuda detaylı bir görüşme yaparak en uygun tedavi seçeneğini belirlemelidirler.
Endovasküler tedavi seçenekleri hakkında detaylı bilgi, ikinci uzman görüşü veya randevu için asistanımıza 0545 605 14 14 numaralı telefondan ulaşabilir ya da mustafaguden.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
#MustafaGüden, #KalpDamarCerrahisi, #KalpDamarCerrahı, #KalpCerrahı, #KalpHastalıkları, #AortAnevrizması, #EndovaskülerAortAnevrizmaTedavisi, #EVAR, #TEVAR, #KalpAmeliyatı

Пікірлер: 2
@EliCebrayilov-t2c
@EliCebrayilov-t2c Жыл бұрын
Selem ikinci kez kalp emeliyyatı yapiyorsunuzmu?
@ProfDrMustafaGuden
@ProfDrMustafaGuden 10 ай бұрын
Merhaba, Kalp ameliyatları, kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan çeşitli yöntemler ve prosedürler içerir. Bu prosedürlerin bazıları uzun süre etkili olabilirken, bazı durumlarda tekrarlanması gerekebilir. Kalp ameliyatlarının yapılmasının gerekliliği, hastanın özel durumuna, yapılan ameliyatın türüne, hastalığın ciddiyetine ve diğer birçok faktöre bağlı olarak değişir. Örneğin bazı kalp kapağı ameliyatları uzun yıllar boyunca etkili olabilir ve tekrar ameliyat gerekmezken, bazı durumlarda kapağın fonksiyonlarının bozulması durumunda tekrar ameliyat gerekebilir. Diğer bir örnekle özellikle koroner arter hastalığında yapılan bypass’ların ileride tıkanması veya diğer damarlarda yeniden darlık olması durumunda tekrarlayan ameliyatlar gerekebilir. Tekrarlayan kalp ameliyatlarında risk durumu ameliyata ve hastalığa göre değişir. Kalp ameliyatlarının ilkinde de olduğu gibi tekrarlayanalarda da belli riskler vardır. Kalbin kasılma gücü, akciğerlere giden damar basıncının yüksekliği, ritim bozukluğu, hastanın genel durumu ameliyatın risklerini belirler. Bunların dışında tekrarlanan ameliyatlarda görülebilecek en büyük risklerden biri de göğsü açma esnasında kalpte kanama veya yırtılma ihtimalidir. Cerrahi ekibin deneyimi ve gelişen tekniklerle bu risklerin azaldığını söyleyebiliriz. Genel anlamda bir problem yaşanmadığı sürece tekrarlanan ameliyatlar sonrasında hastaları ilk ameliyattaki gibi aynı sürede taburcu ediyoruz. 5. kez kalp ameliyatı olan hastalarımız olduğu gibi tekrarlanan kalp ameliyatlarındaki başarı oranımız yüksektir. Bununla birlikte, her hastanın durumu farklı olduğu için, ilk kez kalp ameliyatı geçiren bir kişinin tekrar ameliyat olup olmayacağı hakkında kesin bir genelleme yapmak doğru değildir. İlk kalp ameliyatı sonrasındaki dönemde tıbbi takiplere dikkat edilmesi, ilaçların düzenli kullanılması ve doktorunun uyguladığı tedaviye devam etmesi de tekrar ameliyat ihtimalini azaltır. Tekrarlayan kalp ameliyatları hakkında detaylı bilgi, ikinci uzman görüşü veya randevu için asistanımıza 0545 605 14 14 numaralı telefondan ulaşabilir veya web sitemizdeki ikinci uzman görüşü formu (www.mustafaguden.com/kalp-ameliyatlari-ikinci-uzman-gorusu/) aracılığıyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz
Aort Anevrizması Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
32:43
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Рет қаралды 47 М.
KARIN İÇİ ANA ATARDAMARIN BALONLAŞMASININ KAPLI STENT İLE AMELİYATSIZ TEDAVİSİ (EVAR)
28:06
99.9% IMPOSSIBLE
00:24
STORROR
Рет қаралды 31 МЛН
So Cute 🥰 who is better?
00:15
dednahype
Рет қаралды 19 МЛН
Aort Anevrizması (Genişlemesi) ve Aort Yetmezliği - Prof. Dr. Ahmet Akgül
11:27
Prof Dr Ahmet Akgül ahmetakgulTV
Рет қаралды 56 М.
Aort Damarı Yırtılan Hastamız Başarılı Cerrahi Tedavi ile Hayata Döndü
6:58
Beykent Üniversitesi Hastanesi
Рет қаралды 12 М.
Damar Tıkanıklıklarını Temizlemenin En Kolay Yolu | Dr.Berg Türkçe
6:41
Dr. Eric Berg - Türkçe Kanalı
Рет қаралды 338 М.
AORT DAMARININ YIRTILMASI, AORTİK DİSEKSİYON, SERDAR AKGÜN
6:49
Prof.Dr.Serdar Akgün
Рет қаралды 25 М.
Aort Anevrizması Demet Arı Yılmaz
26:24
İbrahim İkizceli (AcilMed)
Рет қаралды 1,2 М.
99.9% IMPOSSIBLE
00:24
STORROR
Рет қаралды 31 МЛН