Cu asa o zona sunt convins ca orice rasa merge fie roire,salvare.Daca erați la noi la câmpie la +40 sa va vad ...
@transilvaniaqueen30564 ай бұрын
Buna ziua, va inselati, au fost ani la munte in care nu am extras deloc, sau foarte putin. Mai ales la munte trebuie sa ai grija cu rasele. Pe seceta de la vb albinele nu pot sa fie asa de dezvoltate, dar trebuie gasita tehnologia potrivita pentru fiecare zona, pentru a obtine maximul de miere.
@mihaelatarce84104 ай бұрын
Ce parere aveti de stupul MER?
@Bogdan-yh6qc4 ай бұрын
Felicitări pentru tot ce faceți, Cum pot sa găsesc și să schimb o matcă la o familie foarte agresivă? Mulțumesc,
@porumbsebastian14904 ай бұрын
Bună, dacă va uitați în filmele mai vechi găsiți unul ce explica mai multe metode de introdus matci în siguranta
@transilvaniaqueen30564 ай бұрын
Buna ziua, o puteti cauta in plina zi cand culegatoarele sunt plecate, sau daca nu o gasiti scuturati toate ramele deasupra la o gratie hanneman, dati cu fum si regina va ramane pe gratie.
@Bogdan-yh6qc4 ай бұрын
@@transilvaniaqueen3056 Vă mulțumesc pentru răspuns, așa o să fac
@IntellectInjectionKnowledge4 ай бұрын
Bună ziua, îmi puteți spune vă rog frumos în detaliu despre hrănirea cu sirop și turte cat se pune și când ? ( după modelul specificat în clip cum face și domnul prodan și cum se face prin America din ce am auzit)
@transilvaniaqueen30564 ай бұрын
Buna ziua avem si film cu dezvoltarea fam in primavara dar va spunem. Dupa zona, daca aveti floarea soqrelui pana la 1 septembrie dati sirop 1 la 1 pana ajung r de pe mijloc, mai mult de jumatate pline. Cantitatea de sirop se administreaza in functie de puterea familiei. Primavara dupa 3 sau 4 zile de zbor de curatire, se administreaza turta proteica care nu se termina pana la inflorirea corcodusului. 5 sau 6 l de sirop in acel moment, iar daca vremea e proasta la pomii fructiferi, inca 3 litri.
@MrDany730744 ай бұрын
Bună seara ce rase sunt familiile prezentate în filmare?
@transilvaniaqueen30564 ай бұрын
Buna ziua, carpatina si bk.
@porumbsebastian14904 ай бұрын
La stupul multietajat folositi fund antivaroua, va rog ?
@transilvaniaqueen30564 ай бұрын
Buna ziua, nu.
@Johnny997894 ай бұрын
Fratele Adam a testat simultan timp de 40 de ani mai multe feluri de lăzi ( inclusiv ME) și cea mai bună recoltă a făcut-o cu Dadant Blatt pe 12 rame ! Mai documentează-te și din litaratura europeană ! ;)
@mihaimarinica92524 ай бұрын
Cum iernați multltietajați ,pe 2 corpuri ?
@transilvaniaqueen30564 ай бұрын
Buna ziua, pana acum cei mai multi i-am iernat pe un corp facand single brood management, pentru a obtine cat mai multa miere. Pe 2 corpuri ai mai multa albina, ma asigur, prin sirop ca ramele din corpul 2 sa ajunga spre 80% cu hrana.
@StupinaRibu4 ай бұрын
Cei doi ? Eu știu doar de dl Margarit, care este al doilea?
@transilvaniaqueen30564 ай бұрын
Dl. Dorian Dumitrascu.
@StupinaRibu4 ай бұрын
@@transilvaniaqueen3056 mulțumesc
@TORALOLA4 ай бұрын
Buna ziua, sper sa aveti timp candva sa imi raspundeti daca puteti la urmatoarele intrebari (pot fi de incepator dar asta e) 1. Din ce motiv intr-un stup ME cu cuib pe 2 corpuri si 2-4 pentru stransura, familia nu roieste ? Nu ajunge totusi la un maxim de dezvoltare si de resurse care o indeamna sa se inmulteasca ? Familia de albine se dezvolta exploziv in aprilie mai, nu ? Ati selectat albine cu instinct de roire limitat ? Daca da, atunci ME e pentru matci speciale in schimb la punctul 5 mai jos exista si alta varianta de "a trai". 2. Executati rotirea corpurilor pentru ME pe 2 corpuri (cuib) in primavara/inceputul verii ? 3. Pentru cei care avem MER, se impune rotirea corpurilor ? (In contextul intrebarilor 1 si 2). As zice ca da, ca masura de prevedere, corpul 1 de jos se poate pune peste corpul 3 si astfel "se rupe cuibul" putin, familia incearca sa uneasca zonele de puiet (ramele din corpul 1 nu-s pline cu puiet pana jos), se poate pune un corp gol cu gratie peste corpul 1 devenit corpul 3, pentru a nu oferi familiei comfortul organizarii perfecte a cuibului in vederea roirii (miere deasupra puietului, puiet in toate stadiile, albina de toate varstele etc.) 4. Ce parere aveti despre cei care restrang cuibul pe un numar limitat de rame 4-6 Dadant 1/1 ? Prin single brood management cred ca se incearca aceeasi miscare in speranta ca matca "rupe" fiecare rama si nu se fac coronite in corpul 1, coronite care sunt un pas sigur catre roire. 10 rame ME din care doar 8 sunt pontate(marginasele sunt miere si polen), inseamna ca avem 8 x 3/4 = 6 rame Dadant cu puiet in diferite stagii. O matca prolifica cred ca tine si 10 rame de puiet daca ai grija sa ridici marginasele peste gratie. 5. Exista o "regula de aur" care e totusi necunoscuta multora, precizata si de dvs in urma cu putin timp : familia care are 4 rame Dadant 1/1 pline de puiet la inceput de Aprilie e pe calea cea buna sa faca treaba la salcam, acesta e reperul, reper mentionat si de dl Ignatov sau pe forumul stuparitul. Din acest punct insa incepe greul, cum o tii in frau incat doar sa toarca pana in Mai? Ii dai o rama cu zgarcenie sa ajunga "cu greu" pe 5, ii mai iei o rama daca e pe 6 la final de aprilie etc. O astfel de familie are structura necesara, culegatoare : albina de stup in raport de 2:1 cel putin. Am experimentat in ultimii doi ani aceasta schema, gratie unui domn generos cu informatiile forum, si am fost foarte multumit. Va multumesc pentru orice raspuns, Daniel
@transilvaniaqueen30564 ай бұрын
O sa va raspundem in limita timpului.
@TORALOLA4 ай бұрын
@@transilvaniaqueen3056 va multumesc frumos !
@alexmmh40514 ай бұрын
Astept si eu raspunsul , intrebari foarte bune dupa parerea mea 😁
@adrianvilvoi59514 ай бұрын
Dacă schimbați Reginele puteți sa le trimiteți către mine sunt la început 😊
@transilvaniaqueen30564 ай бұрын
Avem deja 3 prieteni " clienti" dar ar fi indicat totusi regine tinere.
@spardaro19894 ай бұрын
Buna ziua imi puteti recomanda ceva carti si de unde pot fi procurate multumesc
@transilvaniaqueen30564 ай бұрын
Ani de zile am colaborat cu 7 ... 8 anticariate din Cluj, care au adunat pt mine carti, reviste si brosuri de apicultura. Sunt foarte multe, dar daca cititi cartea aratat in filmulet si eventual " Stuparitul nou" a lui Hristea, eventual Antonescu si urmariti cu atentie filmuletele plasate de noi si cele plasate de Dl. Margarit sigur veti intelefe esenta apiculturii.