Yanlış. Capraz okuma ayni konu ile ilgili kitaplari ayni anda okumaktir. Orada ilber bey "Bu kitaplar nasil akilda kaliyor? " sorusuna cevap veriyor. Böylelikle hatalarinizi daha iyi görürsünüz diyor. Bir kitabi sahi kaynak olarak seçip diğerlerini support olarak kullanirsiniz. Mood ile ilgili bişey degil bu
@keremaksoy80614 жыл бұрын
Hızlı okuma
@karanlkruya26924 жыл бұрын
Ya bence bu sistem yanlış ya
@melisa.sarikaya4 жыл бұрын
Derin okuma videosu gelsinnn
@Rose-lm5xj4 жыл бұрын
Serhat KANDEMİR Evet hatta yanlışları da görürsünüz diyor...
@ercankiraz10554 жыл бұрын
Yıllardır çapraz okuma yapıyormuşum haberim yokmuş.:)
@ahmettezcan15644 жыл бұрын
Iki tane sherlock kitabı aynı anda okunur mu yoksa farklı türleri mi okuyayım
@eymenyalaz59564 жыл бұрын
@@ahmettezcan1564 okunur neden olmasın. beynine güven, cidden şaşırtacak derecede harika bir şeydir beyin
@z.aktass Жыл бұрын
@@ahmettezcan1564 bence okunmaz. Okuyacaksın eğer bu teknikte, farklı konudaki kitapları oku. Zira bir süre sonra beyin ikisini birbirine karıştırır. Önce ayrı konulu kitapları oku. Birkaç ay sonra bu metoda alışınca aynı konular da okunabilir.
@ahmetsengul84214 жыл бұрын
Seyfettin beyi çok sevdim. Daha çok video gelmeli.
@zehraakcara23663 жыл бұрын
Aradaki iletişim ne kadar güzel, kimse söz kesmiyor, iki taraf birbirini güçlendiriyor söyledikleriyle, keşke dış ses gibi bana hep böyle gülen, gülerek destek veren bir arkadaşım olsa idi
@cagrihoca4 жыл бұрын
Ben de böyle yapıyorum. Aynı anda farklı tarzda kitap okumaya ek olarak şunu söyleyebilirim, ben farklı kaynaklardan okuyorum. Mesela yolda yürürken veya toplu taşımada dinlediğim bir sesli kitap oluyor mutlaka, bilgisayarda okuduğum bir kitap, her zaman yanımda bulundurabildiğim Kindle'da bir kitap, akşam yatmadan okuduğum, ekranlarla muhattap olmak istemediğim zaman diliminde de basılı kitap. Bu şekilde genelde aynı anda 3-4 kitap okuyorum.
@atahirince4 жыл бұрын
Kindle gibi cihazlar insanı yolsan çıkartıp aynı anda 10 kitap okumaya da zorluyor hatta fazlası :D
@muhammedalierenoglu88934 жыл бұрын
Çapraz okuma dedikleri sanki aynı mesele üzerinde yazılmış 3-4 kaynağı birden kronolojiyi bozmayacak şekilde takip etmek. Böylelikle hem olaylar akılda kalıcı oluyor, hem de farklı bakış açılarını aynı olay üzerinde görmek insana objektif yorum yapabilme kabiliyetini sağlıyor.
@Turanid.209 Жыл бұрын
Sanki burada aynı mesele değil de farklı meselelerde yazılmış kitaplar okuyarak çapraz okuma yapılabilir gibi bir izlenim var
@sumeyratan48014 жыл бұрын
İlber Ortaylı'nın dediği çapraz okumadan şunu anladım; aynı konu hakkında farklı kitaplar okumak hem farklı bakış açıları ile olaya bakıldığı için konu hakkındaki yanlışlar, çelişkiler anlaşılır hemde konuya farklı açılardan bakıldığında daha iyi pekişir daha iyi kavranarak böylece akılda kalıcı olur.
@iskirmakaslanturk4803 жыл бұрын
İlber Ortaylı nın o konuşmasını bulamıyorum linkini atabilir misiniz
@sumeyratan48013 жыл бұрын
@@iskirmakaslanturk480 sizinle link paylaştım fakat silindi teke tek İlber Ortaylı çapraz okuma
@yesimo29294 жыл бұрын
Yaklaşık bir senedir uyguluyorum çok fazla etkisini gördüm ama bu taktiği ismiyle değil yeni insan tanıma ihtiyacı gibi bi ihtiyaçla eşdeğer tutuyorum sonuçta insan sıkılgan bir varlık ve bağlı kalma ihtiyacı ile hareket ediyor kitaplarda yine aynı şekilde mecburi okumayı zihne yerleştirmemek için bu yöntem fazla ideal . Ayrıntılı bilgilendirme güzel olmuş başarılar dilerim 👍🏻☺️
@fati53444 жыл бұрын
Kitap ayracı koleksiyonum bir işe yarayacak 😁
@sssshknbvfjö4 жыл бұрын
Hahahahaha bu benim kişilğimin bir yansıması sanıyordum. Kitap okuma tekniğiymiş.
@arslanduha4 жыл бұрын
ikisi de doğru aslında
@starmaster483 жыл бұрын
Kitap okuma anlamında nacizane bir kaç öneri de ben ekleyeyim. - Beğenmediğiniz kitaba devam etmeyin. Kitap tavsiyesi istemeyin, kendiniz bulmaya çalışın, zaten bir kaç okumadan başka yazarlar mutlaka keşfedeceksiniz. Kitap koridor gibi başka başka kapılara açılıyor. Açılmıyorsa doğru yolda değilsiniz. - E-Kitap okuyucusuna ya da telefonunuza kitap yükleyin. Ya da çantanızda ince bir kitap mutlaka bulunsun. Bu öykü olabilir, kişisel gelişim olabilir. Roman olmasın. Bir yerde beklerken okuyabileceğiniz bir kitap mutlaka size günde 1-2 sayfa okutur. Şöyle ki tuvalette, otobüste, ya da sıra beklerken geçirdiğiniz sürelerde 30 sayfa okuyabilirsiniz çok rahat. Ben yolda kitap okuyarak 3-4 günde bir kitap bitiririm. - Hedef koyun kendinize, hatta spesifik hedefler koyun, yıl sonuna kadar 5 adet latin amerika, 3 adet korku, 7 adet rus klasiklerinden, 2 adet 400 sayfa üstü gibi koyup bunları çizin. Çiziminiz güzelse Elle bir takvim yapın ya da bilgisayardan takip edin. - 1000kitap, goodreads gibi sitelere girin. Okuduğunuz kitapları kaydedin. Size inanılmaz motivasyon sağlar böyle siteler. - kitaplar hakkında yorum yapın, belli sitelere ya da bir deftere. Yorum yapmak için okuduğunuzda daha keyifli okursunuz, okuduğunuzun bir anlamı olur. - Kitaplarda beğendiğiniz yerleri bir yere kaydedin. Zaman zaman bunlara geri dönüp göz atın. Hangi alıntıları çizerken şimdi hangilerini çizdiğinizi görünce gelişiminize inanamayacaksınız. - En önemlisi mutlaka her gün 2 sayfa da olsa okumaya çalışın. Alışkanlığınızı kırarsanız geri dönmeniz için bir ay daha lazım. arada okunamayan günler olacaktır fakat kendi adıma 365 günün 300 günü 40 sayfa ortalama okumuşumdur. (goodreads'te bu tarz istatistikler bile yapıp tatmin olabilirsiniz)
@busrabuyukbingol4 жыл бұрын
Dikkat edilmesi gereken bir durum fikrimce. Maymun iştahlılık başlayabilir kişide
@alicancil4 жыл бұрын
Capraz okuma: bir konu hakkinda yazilmis farkli gorus ve ideolojilere ait kitaplari okumaktir
@dolunayberzanylmaz8704 жыл бұрын
Tekrarlamaya başlayınca videoyu yarıda bıraktım daha sonra geri kalanı izlerim ruh Halime bağlı dönüş yapıcam video bilgiler için teşekkür ederim hocam.
@kaanaslan28843 жыл бұрын
Çapraz izleme de bu olsa gerek:))
@ahmetx3602 жыл бұрын
bu tekniği genel olarakta kullanabilirim galiba bu okumak yerine öğrenmek veya ders çalışmak olabilir. ben oturup felsefe çalışınca bazen ağır gelip çalışmayı bırakıyorum. bunun yerine başka bir derse bakabilirim. çok iyi oldu teşekkürler.
@ahmetemreinan80114 жыл бұрын
"Tekrar ediyorsa..."yı yüz kere diyerek kendini tekrar eden güzel insan:)
@santaram49054 жыл бұрын
Ayy çok iyi. Bən həp bir kitapdan başka kitapa gecmeyi seviyorum. Kəndi kəndime yanlış olduğunu soylerdim ancak dogruymus.cok güzel oldu izledigim ☺️☺️ təşəkkürlər 😄
@gokcaneray49014 жыл бұрын
Kitaptan düşmemek için altını çizdiğiniz yerleri, mini özetleri bir uygulamada, defterde alt alta not edip ara sıra bakarsanız çapraz okumadaki kitap sayınızı artırabiliyorsunuz. :)
@ezuseus Жыл бұрын
Muazzam! Anlattiklarinizda kendimi buldum, ben de belki cogu kisi gibi bilmeden hem de cok derinlemesine capraz okuma yapiyormusum. Kendimi o konudan bu konuya atliyorum zannediyordum ama oyle degilmis 🙃 Tesekkurler !
4 жыл бұрын
İlber Ortaylı'nın bahsettiği çapraz okuma tekniğinin bu anlattığınızdan farklı olduğu kanısındayım. Örneğin Osmanlı İmparatorluğu tarihi hakkında kitap okumak istiyorsanız farklı kültürlere, ideolojilere sahip düşünürlerin kitaplarını okumalısınız ki konu hakkında objektif(ya da objektife yakın) fikir sahibi olma şansınız olsun.
@gokhanbirdag14 жыл бұрын
Katılıyorum çünkü 'yanlışlarda çıkar ortaya' gibi bi cümle kullanıyor.
@huseyinavniferah90584 жыл бұрын
Ben de bu piskoloji yüzünden aylarca kitap okumadığım oluyordu. Çok faydalı oldu bu video.
@selimyldz70424 жыл бұрын
Canımı sıkan,bir türlü okumak istemediğim kitaplar çok oldu ama bir kitabı yarıda bırakmayı hiç sevmediğim için,kitap okumak benim için bir çileye dönüşüyordu.Birkaç ay önce Daniel Pennac’ın “Roman Gibi” isimli kitabını okudum.Oradaki bir örnekleme çok güzeldi.Mealen şöyle diyordu Pennac;”16. yüzyılda yazılmış bir kitabı okuyorsunuz.O kitapta bir domates sayfalarca tasvir ediliyor.Renginden kokusuna,tadından nasıl tüketileceğine kadar herşey anlatılıyor.Bu kadar fazla betimleme ve tasvirin sebebi,kitabın yazıldığı dönemde domatesin Dünya’nın bir çok yerinde yetişmemesidir.Yani çoğu insanın,domatesin ne olduğunu anlaması yoğun betimlemelere yer verilmeden imkansızdır.Bu yüzden kitaplardaki upuzun betimlemeleri yazıldığı dönemlere göre normal karşılayıp,o sayfaları atlamanızda bir sakınca yoktur.” Bu örnek çok hoşuma gitmişti.Ben de artık uzun betimlemeleri atlıyorum,sıkıldığım ve okumanın çileye dönüştüğü kitapları da yarıda bırakıp sonrası için saklıyorum..
@ftmftm76274 жыл бұрын
Ben de bir konu ile ilgili farkli kaynaklara bakip farkli bakis açısından olayi anlamak diye düşünmüştüm. Yoksa neden "capraz" olsun ki?
@fatiherylmaz56754 жыл бұрын
Çok uzun zamandır bu şekilde okuyorum hatta şu anda 9 kitap okuyorum adının çapraz okuma olduğunu bilmiyordum teşekkürler demekki araştırmak ve incelemek her zaman doğru imiş sağ olun
@intelligenceg4 жыл бұрын
Yıllardır bu tekniğin yanlış olduğunu bildiğim için yapmıyordum. :(
@NA-rz2qf4 жыл бұрын
yaptığım şeyin aslında bir adının olduğunu ve başka insanların da yaptığını öğrenmiş oldum. oradan oraya atladığım için kendimi suçlu hissediyordum meğer iyi bir şey yapıyormuşum :)
@damlaakarsu72224 жыл бұрын
Bende yanlış bir şey mi yapıyorum acaba diye düşünüyordum şimdi içim rahatladı
@hanteli60784 жыл бұрын
O programda 'ayni konuda' ayni anda birden fazla kitap okumaktan bahsettiler gibi geldi. Cunku 'boylece hatalari da bulabilirsiniz' dediler.
@firdevsgenc56804 жыл бұрын
ismini bilmiyordum ... ben yıllardır birkaç kitap bir arada okurum .. ozellike bilim sanat veya kaynak olan ve ağır ilerleye kitapların yanında öykü roman vs vs alarak aralıklı okuyordum bu aralar pomodoro denen tekniği kullanıyorum faydalı bir yöntem ...
@abdulkadirsanc30744 жыл бұрын
İlber ortaylının birkaç röportajındanda hatırladığım kadarıyla çapraz okumayı biraz karşılaştırmalı okuma olarak söylüyordu yani tarih kitabını okurken bir kaynaktan okumayın çapraz karşılaştırmalı okuyun aynı konuyu 1 2 isimden okuyunki doğru olanı o şekilde bulabilirsiniz diyordu
@yuruyendomates47084 жыл бұрын
Geçen ay bir kitaba başlamıştım, yarıya geldim hala bitiremedim. Kitabı bitiremediğim içinde vicdan azabı çekiyordum 😅 Birde bitmediği için merak ettiğim kitaplara da geçemiyordum (Bunun yanlış olacağını düşünüyordum) Seyfettin beye teşekkür ederim içimi rahatlattı 😌
@mustafacatalkayaa4 жыл бұрын
Çapraz okuma öyle bir şey değil. Bir kitapta bahsedilen bir konuya dair başka kaynaklardan okunması ya da o kitapta referans alınan kaynaklardan daha ayrıntılı okunması çapraz okumanın bir türüdür. Başka bir çapraz okuma türü ise aynı konu üzerine farklı kitapları okumaktır. Bu tür okumalarda bazı temel kısımlar aynı olacağından kitabın o temel bilgi içeren kısımlarını tekrar tekrar okumak zorunda kalmazsınız. Mesela sadece yorum kısmına gelebilirsiniz. Demirel'i iki saatte bütün gazeteleri okuduğunu öğrenince başta çok şaşırmıştım. Ama orda da hır çapraz okuma tekniği var. Neye ben bir video çekeyim de öğrenin. 😁
@mucizevivarian1784 жыл бұрын
Evet bunu çok yapıyorum ve sadece kitap okurken değil her şeyde, aynı anda 10 anime izliyorum mesela ya da test çözerken matamatikten fiziğe ordan tarihe dine atlıyorum aynı saat içinde farklı kitaplardan çözüyorum
@haklsnceren50344 жыл бұрын
Din e mi atlıyon 5.sınıf mısın kkvhokhb
@mucizevivarian1784 жыл бұрын
@@haklsnceren5034 uçuyorum gjzbjbkjzjbhsz yalnız lisede de din dersi var bir dersten öbürüne geçiyorum anlamında dedim
@crushzz2 жыл бұрын
İsteyerek ve merak ederek okunursa gayet mantıklı bir yöntem.
@caganyuzay94873 жыл бұрын
Güzel video olmuş ağzınıza sağlık :)
@sabankilci94054 жыл бұрын
Dikkat ederseniz çapraz okuma hakkinda ilber Ortaylı, mukayese imkani verir tarzında şeyler söyledi. Bence ayni konu etrafında farkli kitaplari kast etmişti sanki
@ahmetoz28424 жыл бұрын
bende öyle düşünüyorum. bi konu hakkinda farkli kitaplardan ayni konuyu arastirma tartisma yapilan bi tarz diye dusundum de burda da farkli sekilde anlatiyor. belki de her ikiside faydalidir
@soqnis27764 жыл бұрын
@@ahmetoz2842 Ben bu arkadaşın dediği okumanin pek doğru olduğunu sanmıyorum, çünki hər defasında farklı bir kitap okuyunca mesela: əlində 5 tane kitap var diyrlim. Bunlar A, B, C, D və E kitabı olsun. Hər biri farklı bir konuda olsun kitaplar. Bu zaman sən A kitabını okuyorsun sikilinca B-ye geçiyorsun sonra C sonra D-ye. E kitabına gecince A kitabında olanlar aklindan uçmuş, gitmiş oluyo çünki hər kitap farklı bir konuyu anlatiyo. Ama sen 1 konu üzərində farklı kitaplar okuyosan yanlışları, doğruları, egrileri ayırt edə bilirsin. Bu zamanda kitaplar A, B, C, D, E olmak yerinə A, A1, A2, A3, A4 olucaktir. Benim düşüncəmə gore boyle.
@doganpamuk50934 жыл бұрын
Ben de istemeden yapıyormuşum bunu. :D şuan 1) Bernard Lewis 2000 yıllık ortadoğu tarihi 2)BBC Büyük Dünya tarihi 3)Jared Diamond'dan yükseliş kitabını okuyorum. Ama benim çapraz okumada yaptığım farklı bir durum var, ben birbiriyle ilişkili olan konularda yapıyorum bu çaprazlığı, mesela 2 tarih 1 antropoloji, yahut 2 biyoloji 1 coğrafya kitabı gibi, böylesi sanki birbirini tamamlıyor hissi veriyor bana.
@hilalerdogan68194 жыл бұрын
İlber Ortaylı da bundan söz ediyor diye düşünüyorum. Bağlantılı konuları birkaç eserden okumak, konuya ilgiyi arttırmasının yanısıra bilgi seviyesini, tahlil edebilmeyi ve tabii konuya daha iyi hakim olmayı da sağlar.
@doganarslan7633 жыл бұрын
Çapraz okumadan kastettikleri aynı konu üzerine farklı kaynaklardan amacıyla okumak sıkılırsak diğerine geç tarzı değil yani
@oleander123453 жыл бұрын
Bilmeden ben de yıllardır bu yöntemi kullanıyomuşum zaten. Video için teşekkürler.
@yunusbasar50954 жыл бұрын
Ben capraz okumayı aynı konuda farklı kitapları okumak olarak biliyodum yani mesela sinema ile ilgili bir konuda kitap okuyosun 4 5 tane aynı konuyu farklı yazarlardan ama dediğin şeyi ben 10 kitap olarak yapıyorum edebiyat tarih bilim gibi alanlara bazen tarihte bir konuyla ilgili kitapları okuyorum falan.
@TwitchTopPlays4 жыл бұрын
İçerikleriniz kaliteli , tebrik ederim
@silva43414 жыл бұрын
Ben kitaplardan okurken bazen sıkılıyorum başka kitaba dönüyorum ondan sıkılınca bir öncekine veya yeni bir tanesine başlıyorum derken aynı anda 2 3 kitap bitiyor
@tekmusti4 жыл бұрын
*Çapraz okuma nedir:* A yazarı yaşar kemal ,c kitabinda etiği anlatır. B yazarı omer seyfettin ,d kitabinda etigi anlatir. A ve B yazarları "farkli" olsa da, c ve d kitabinda etik anlatilir. *Çapraz okumanin maksadi, farkli kitap okumak değil, ayni konuyu,farkli yazardan okumaktir.* Neden? Çunku c kitabinda bahsedilmeyen etik konulari, d kitabinda yer alir. D kitabinda olmayanlar ise c kitabinda yer alir. Dolayisiyla, çapraz okuma ,iki kitap ile sınırli olmaz. 10 tane farkli yazarin , etik ile ilgili kitabini okumak da capraz okuma olur. *Peki başka neden çapraz okuma okunur?* 1)Çünkü ,herhangi bir konuda, tek bir yazar BAZ alinirsa sadece, hayata ,o yazar gibi bakilir okunan kitabin konsepti içinde. Mesela, A yazarini okursa kişi sadece , konu da etik ise, hayattaki karsilastigi olaylari ,A yazari gibi yorumlar. 2)Kitap; okura, bakış açısı kazandirir.ayni kitabi devamli okumak,tek bir bakış açısi kazandirir.aynı konseptte farklı kitap okuyan kişinin, etiğe bi bakış açıSI olmaz. Bakış açıLARI olur. 3)kitaptan etkilenirse kitabı okuyan, bu etki altindan çıkmak için de *farklı* yazarın *benzer* konseptteki yazılarinı okur. Çünku her bir kitap, okura fikir aşılar. Kitap bir aşı, okur ise ,kısır bir ağaç gibidir. Kısır olan ağaç, aşılanırsa, ağaç dallanır ve de budaklanır.beyaz incir ağacına,siyah incir dalı aşılanırsa, ve de aşı tutarsa, tek bir ağaçtan iki farklı tür incir çıkar. Bunun dışında, melez incirler de çıkar. A yazarı ve b yazarının aşılarını alan (idrak eden)okur, kendi bilinç denen ağacını,söğüt ağacı gibi yapar olur.
@nanelimon35022 жыл бұрын
5 kitaplık bir seriye başlayacaktım...İyi o zaman hepsini aynı anda okucam.
6 aydır Vadideki Zambak okuyorum ve yarıda bırakmak istemiyorum takıntım var çünkü.
@aknbaybars1374 жыл бұрын
Hepimizin ortak problemi
@fahriincegul31003 жыл бұрын
Vadideki Zambağı okurken bende çok sıkılmıştım
@tubafreedom14 жыл бұрын
Ben bunu konsantrasyon eksikliği diye düşünmüştüm. Şu an 5 farkli kitap yarım 😂 kişisel gelişim, tarih, roman vs. Karışık. Ama elime alıp okumaya başladığım an hatırlıyorum okuduğum bölümleri 😊
@birfikrimvar55054 жыл бұрын
Bilmeden Uyguladığım bir teknikmiş :) ama içim hiç rahat değildi acaba hata yapıyor muyum diye video gördüğüm iyi oldu.
@baran46344 жыл бұрын
Ben genelde ağır yada uzun kitaplar sonrasında ince öykü kitapalrı okuyorum. Ama başladığım da bitirmedim kitap yok. Çok sıkılınca dediğiniz gibi araya kısa öyküler yada çizgiroman atıyorum. Bence bölümlere ayrılmış kitapları okumak daha kolay oluyor.
@erolemreekinci17413 жыл бұрын
Ben de genelde uzun süre kitap okumayınca rahat yormayan kitaplar okuyorum.Hız ve motivasyon kazandıktan sonra herhangi bir kitabı okumakta zorluk çekmiyorum :)
@denizdenizer43934 жыл бұрын
Seyfettin Bey'e çok teşekkür ederim beni mutlu etti faydası olarak
@IlknurSalamova4 жыл бұрын
Bunu ben de yapıyorum. 7 kitaba kadar çıkıyor sayı bazen. Ama çapraz okuma bu değil. Benim bildiğim kadarı ile bir kitabı okurken orda sana yabancı olan, anlamadığın konu ve ya sözle, tanımadığın tarihi karakter və ya sanatçıyla, hikayesini bilmediğin bir tarihi olayla ve s. ile ilgili anında araştırma yapmaktır. Yani aslında aynı anda 5-10 kitap okumaktır bu. Hepsi masanın üzerində açık halde olur ve sen takıldıkca kitaplar arasında mekik dokursun.
@vanesa30384 жыл бұрын
peki okuycağımız capraz okuma tekniği ile okuycağımız kitapların birbirine benzermi veya ayrımı olması gerek yoksa benzer mi mesela bilimkurgu okurken felsefe - tam tersi felsefe-felsefe vb gibi sizce nasıl olmalı
@Yazar8084 жыл бұрын
Sabah ilgi alanım olan bir kitap Öğlen tarih kitabı Akşam bilim kurgu
@evkedisimiav4 жыл бұрын
bu arada ben ilginç bir şey fark ettim. ben çapraz okuma tekniğini bilmeden bu tekniği uyguluyormuşum zaten. şuan öğendim teşekkürler. :)
@yasinbaturkayseri3 жыл бұрын
Geçen yıl okuduğunuz bir kitabı bugün okumuş gibi hatırlıyor musunuz ya da hatırlamanız gerekiyor mu ?
@pantepember4 жыл бұрын
Peki istediğimiz kitaptan başlayabilir miyiz? Bir de, mesela bugün Dune okumak istemiyorum, ama dün de Dune okumamıştım. 1 gune'den fazla ara verirsem unutur muyum? Ben bazen kitap okumaktan sıkılınca aralarda hafif filmler izliyorum. Mesela Dune Dernek.
@rindanefikirleriolan1flano6644 жыл бұрын
Ben de çocukluğumdan beri bilmeden hep böyle okuyorum. Beynimin çalışma yapısıyla ilgili herhâlde. Beş kitap birden okuduğum oldu.
@selmademir96173 жыл бұрын
Çok ilginç 🧐 bende kendimde bir tuhaflık mı var diyordum 🤣 meğer makbul olan buymuş
@Bathmman4 жыл бұрын
ne güzel bi yöntemmiş bu, çok teşekkürler
@zeynepnur37004 жыл бұрын
Benim gibi her şeyden çok hızlı sıkılan bir anda başka bir şeye ilgisi kayan insanların genel okuma alışkanlığı bu aksine düzenli insanlar çok yanlış bulur. Bu arada bu tür huylarınız varsa sizde de Dehb hastalığı olabilir ufak bir araştırma yapın ve bir doktora görünün. Ben geç farkettim yıllarım gitti.
@Ragnar35-4 жыл бұрын
Merhaba bu hastalığın tedavisinde ilaç mı aldınız? Ve ne kadar sürdü tedavisi?
@zeynepnur37004 жыл бұрын
@@Ragnar35- hastalık şeker hastalığı gibi biten bir şey değil bütün hayatınız boyunca onunla yasıyorsunuz. Evet ilaç ile tedavi ediliyor. Beyniniz bir şeye odaklanmaniz uzun süreli hafızanızı kullanmanız için dopamin ve noradrenalin salgılar ancak dehb de beynimiz bu hormonlara karşı daha az aktivite gösterir. Bu yüzden ilaçlarla uyarılmaya ihtiyaç duyar. Tabi zamanla bununla yaşamaya alışıyorsunuz. Psikologlardan bu alışma sürecini daha sağlıklı atlatmak için yardım da alabilmemiz gerekiyor bazen. Terapi ile beraber yürüyor yani.
@Ragnar35-4 жыл бұрын
@@zeynepnur3700 Bende var mı bilmiyorum ama unutkanlık belirtisi var sadece. B12 takviyesi aldığımda geçmişti gerçi ama bilmiyorum. İnsan şüpheleniyor yani.
@zeynepnur37004 жыл бұрын
@@Ragnar35- odaklanma problemi de büyük bir belirti bunu da düşün araştırın şüpheleriniz artarsa bir psikiyatristle görüşmemizde fayda var kariyer hayatınızı ciddi derecede olumsuz etkileyebilir
@zeynepnur37004 жыл бұрын
@@Ragnar35- bir çok dehb ya da deb problemi yaşayan insanda bu yargı var ancak bizim aldığımız ilaçlar uyuşturmak yerine aksine uyandırmaya yarıyor. Beynimizin kullanamadığımız odaklanma ve algılama kapasitesini kullanmamızı sağlıyor. Aldığımız her ilaç gibi onun da etkileri var ancak nasıl bir seker hastası dışardan insülin almak zorunda ise bizim de onu almamız gerekiyor. Duruma bir de buradan bakın. Ayrıca bunun sadece zihinsel değil fiziksel de bir problem olduğunu unutmayın. Ancak sürekli odaklanma gerektiren bir iş yapmıyorsanız yahut unutkanliginiz hayatınızı zorlastirmiyorsa kullanmak istememeniz mantıklı.
@donbaspnar42164 жыл бұрын
yıllardır uyguladığım yöntem, ismini öğrenmiş oldum .d başarılar yeni keşfettim.
@ahmettezcan15644 жыл бұрын
Iki tane sherlock kitabı aynı anda okunur mu yoksa farklı türleri mi okuyayım
@donbaspnar42164 жыл бұрын
aynı türü okuma, farklı türleri eş zamanlı oku çünkü hikaye akışını karıştırma ihtimalin yüksek
@safapasazade84424 жыл бұрын
Aa ben de çapraz okuma yapıyormuşum. Metro da toplu taşıma da ayrı evde ayrı okulda ayrı kitaplarım var. Moduma göre sabah akşam değişiyordu.
@Vek1deklem3 жыл бұрын
Bu adamı çok sevdim nedense 🖤bilgiler için teşekkür ederim.
@ahmetcakar26544 жыл бұрын
Çok faydalı bir video. teşekkürler
@slaelifkocasarac414 жыл бұрын
Bir sorum var mesela bazı kitapları yarısına kadar okuyup sonra sıkılıp bıraktığımız zaman ve aradan belli bir süre gectiği zaman başında olan olaylar unutuluyor sonra tekrar başlamak zorunda kalıyoruz
@slaelifkocasarac414 жыл бұрын
@@markopasa4141 Sorun birden fazla kitap okuyup zaman kazanmakken zaman kaybı da olabilir.
@971924 жыл бұрын
Faydalanmak isterseniz kitabı 1 defa tanışlık için okuyun 2 ci kerede tam dikatli okuyun 3cü kere not alarak okuyun. Videodaki kitab okumak her yemekden bir lokma alan aç bir insana benzer. Yeterli kadar Faydalanamazsınız. Tabi ki her kitab için geçerli değil
@hacersarakaragoz79092 жыл бұрын
Dizi takip eden insanlar gibi Haftada üç beş dizi takip ediyorlarsa kitap da okunur çok da güzel olur 😁
@kavunicibalik03 жыл бұрын
Vay be bi kitap bitirmeden yenisine basladigimda suclu hissediyodum meger dogrusu oymus
@laiqmemmedov Жыл бұрын
Ben de ona göre gəldim
@gokhanero14 жыл бұрын
Valla bende çapraz okuma yapıyor muşum😃 tek kitap da kalmak sıkıyor bazen
@berkedd4 жыл бұрын
Arkadaşlar hukuk okuyorsanız Çapraz okumayı bırakın Tersten okumayı Bile öğreniyorsunuz
@mehmete.24383 жыл бұрын
Bilgisayar mühendisliği birinci sınıf öğrencisiyim,hem derslerimle ilgili bilgi alabileceğim hemde alanımla ilgili bana motivasyon sağlayacak kitaplar tavsiye edebilir misiniz
@mervecccee4 жыл бұрын
Bende diyorum neden okuduğum kitapların bazı bölümlerini hatırlamıyorum, çünkü istemediğim bi an olmuş oluyo içerik olarak
@Truckerguys4 жыл бұрын
Arkadaşlar İlber hocanın kastettiği çapraz okuma, tam olarak bu değil.Hocanın dediği çapraz okuma belirli bir konu hakkında farklı kaynaklardan okuma yapmaktır.Diğer türlü farklı bir durum ortaya çıkıyor.
@bekirsarkaya39544 жыл бұрын
ilber hocanın kastettiği çarpraz okuma bu muydu bilmiyorum.hoca genellikle bir alanda birden fazla kaynağı aynı anda okuyarak gidilmesinin tarihte hangi olayın dedikodu hangilerinin gerçek tarih olduğunu anlamaya yönelikti.çünkü diğer videolarında da hoca tarihte bir konuda birden fazla söylem varsa ortalama olarak hangi olaydan daha çok bahsediliyorsa gerçek tarihin o olduğunu,bir konuda çok az söylenen kısımların genellikle dedikodu olduğunu tespit etmişti.ben hocanın çarpraz okumadan kastının (ki kendi alanı açısından bakarsak) bir olayın gerçek tarihini yazabilmek için ve dedikodu ve asıl olanı ayırt edebilmek için yapılması gereken bir şey olduğunu düşündüm. ama bu videoda anlatılan çarpraz okuma ise okumayı ilerletmek,motivasyondan ziyade metanet kazandırmaya yönelik.
@Fatmakdenizz4 жыл бұрын
Bu okuma yontemını farklı tarzda kitaplarla kullanıyorum, mesela tarıh, psikoloji, din vs anlatan kıtapları okuyorum. Sizinde dedıgınız gıbı sıkılmadan ilerliyorum.
@saim43704 жыл бұрын
çok faydali olmuş sağolun.
@huseyinugurgenc39534 жыл бұрын
Çapraz okuma bu değildir. Çapraz okuma aynı konuyu işleyen birden çok kitabı okumaktır. Bu sayede konu daha net anlaşılır, hafızaya alınır ve konudaki hatalar anlaşılır. Hocaların çapraz okuma dedikleri budur.
@sohbetxhanem2 жыл бұрын
Aynen öyle bu yorumu arıyordum herkes yanlış bilgilenmiş
@damloyevski4 жыл бұрын
Yıllardır birkaç kitabı aynı anda okurum. Daha güzel bence.
@merdumgiriz50314 жыл бұрын
Bu yöntem işe yarar mı bilmem ama bir şeyi okumak için değil de anlamak için okunuyorsa bitmeden başka bir şeye geçilmemeli (naçizane fikrim) 🤗
@abdullahgencarslan32414 жыл бұрын
Güzel bir video olmuş.
@meryembal51244 жыл бұрын
Ben kendimi iradesiz sanıyordum boyle yapınca
@seyfeddin55434 жыл бұрын
A adaşım hem de kitap okuyor benim gibi
@abdulkadir-kocak4 жыл бұрын
Seyfettin abi teşekkürler.
@mehmeterdemir63693 жыл бұрын
Aylardan beri çapraz okuyormuşum da haberim yok 😃
@bakiergin84562 жыл бұрын
Aynı anda birden fazla roman okumak doğru mu peki
@melisgurum49724 жыл бұрын
Ben farketmeden çapraz okuma yapıyormuşum 😅
@eyupatahanli4 жыл бұрын
Ben de ortalama 2-3 kitap okuyorum. Aynı anda 1 tanesi alanımda daha teknik ama tam ders kitabı da olmayan kitaplar çalışmalarım için bilgilendirici ve motivasyon kaynağı oluyor. Diğeri daha hayatın içinden zaman zamam kişisel gelişim de buna dahil oluyor teknik konulardan sıkılınca güzel vakit geçiyor. Diğeri de daha çok bilim kurgu olmak üzere romanlar. Özellikle uyumadan önce telefona bakmak yerine iyi Bi alternatif. Bazen de 15 20 dakikalık boş zamanlarım oluyor onda da üçüncü grup kitaplarımı okuyorum. Şu an okuduklarım:1- atomik alışkanlıklar 2- cesur yeni dünya 3- veri biliminde makine öğrenmesi Seyfettin abiye teşekkürler tavsiyeleri çok kıymetliydi devamı gelsin lütfen
@laoreen4 жыл бұрын
İlahi Seyfettin😉 Ben aynı anda 4-5 kitap okuma olayını çocukluğumdan beni yaparım. Fakat bunu maymun iştahlı olduğumdan yaptığımı zannederdim😅 Meğer çarpaz okuma tekniğinin havarilerindenmişim🤗🤣😅🤣
@ahmettezcan15644 жыл бұрын
Iki tane sherlock kitabı aynı anda okunur mu yoksa farklı türleri mi okuyayım
@mustafakayr92954 жыл бұрын
İnsanları yanlış bilgilendirmeyelim. Çapraz okuma bu değil. Bu Yaptığınız paralel okuma. Çapraz okuma, bir konu hakkında derinlemesine bilgi edinmek için farklı kaynaklarca aynı konuyu çeşitli yönlerden ele alan kaynakları okumaktır. Böylece ele alınan konu bütüncül ve çok yönlü incelenmiş olur. Paralel okuma da amaç, kişinin moduna uygun kitap seçimiyle okuma akışını sürdürülebilir kılmak iken, çapraz okuma da amaç zihni uyarıcı bombardımanına maruz bırakarak öğrenmeyi anlamlı ve kalıcı hale getirmektir. Saygılarımla.,
@mrtruthvirtue87524 жыл бұрын
Böyle bir kavram literatür de yok bile neyi yalanlıyorsun?
@smithkeynes11504 жыл бұрын
Çok iyi teşekkürler
@halilulusoy82214 жыл бұрын
Ben hiç kitap okumam. Hiçte eksikliğini hissetmedim ama okumak isterdim sıkıcı geliyor bana. Ne ile başlasam mesela Kitaplar dikkatimi çeker?
@buyukturkimparatorlugu93194 жыл бұрын
Bence tarihi merak edebilirsin. Osmanlı kuruluş ,Fatih dönemi falan zevkli olduğunu düşünüyorum .Önce padişahların dönemlerinde olan olayların bilgilerini falan öğrenerek sonra da bir sürü biyografi okuyarak ki , bence biyografi okumak çok önemlidir , böylece hem baya bir ilim insanı öğrenirsin hem kaynaklara ideolojilerin sahiplerinin fikirlerini öğrenerek devlet meselelerini veya farklı durumları fikirleri öğrenmek zevkli olabilir.Bende öyle bir etki yapıyor mesela. Ya da bir dünya vardır örneğin ''asssasin creed'' dünyasının bir oyunun veya ilgi çekici bir serinin kitaplarını okumak ,karikatür okumak , fıkra ,masal ,fabl türüne de bakılabilir. İnsanın ilgisini çekecek tonlarca kitap var aslında bu işe kafa patlatırsan eğlenirsin.
@halilulusoy82214 жыл бұрын
@@buyukturkimparatorlugu9319 zaten tarih okuyorum ama böyle başka bişey okuyum aksiyon felan diyorum aklımda kalmıyor hiç bir film tadı alamıyorum yada belgesel.
@fakirbiftegi314 жыл бұрын
Ben de aynı böyle yapıyordum kime söylesem saçma diyodu bunu görünce sevindim
@ahmettezcan15644 жыл бұрын
Iki tane sherlock kitabı aynı anda okunur mu yoksa farklı türleri mi okuyayım
@fakirbiftegi314 жыл бұрын
@@ahmettezcan1564 kanka saçma olur kitabin devamini daha ilkini okumadan okuma bence. Mesela ben şöyle yapıyorum. Bi tarih kitabı bi felsefe kitabi bi bilim kitabi bi roman bi şiir her türden bi kitaba ayni anda başlıyorum. Bitenin yerine yenisini koyuyorum
@jcdenton18684 жыл бұрын
Aydınlatıcı bir video olmuş, İlber Ortaylı'nın bahsettiğini kendi anladığım kadarıyla aktarmak isterim, yanlışım varsa düzeltin; Bilimsel üslupla kaleme alınan kitaplar, edebî olanlara göre zor olduğundan, anlaması hatırlaması ve okuması sorun olabiliyor. Bu durumda aynı konu üzerine yazılmış bir kaç kitabı dönüşümlü olarak okumak, hem konuyu daha net anlamaya, hem tekrar edilen(önemli konu hakkında temel Bilgi içeren) yerleri daha iyi hatırlamayı hem de kitabın yorucu kısımlarını anlamadan okuyup geçmek, atlamak, kitap okuma isteğini kaybetmek ve yahut o noktalarda çok uzun zamanlar kaybetmek yerine, diğer kitaba geçerek, konu üzerine daha fazla bilgi edinip o anlaması zor olan kısımları daha kolay okumayı ve ögrenebilmeyi sağlar. Aynı zamanda bu kitapları sıra ile okumak, kitapların çelişen yerlerini görmeye engel olabileceği gibi, son kitaba ön yargı ile yaklaşmaya ve yahut son kitapta yazanları en çok hatırlamaya neden olabilir. Ama çapraz okumanın ana faydası, kitaplardaki zor gelen kısımlarında vakit kaybetmeden verimli ve istikrarlı bir şekilde okumayı sağlamasıdır.
@Burak-sj7vr4 жыл бұрын
Bu tarz videoları daha çok bekliyorum. Başarılı!
@aysegulmeral19214 жыл бұрын
Seyfettin Başsaraç👍🏻
@bilgesucanu15564 жыл бұрын
Aynen öyle ilber ortaylı mırıldanmıştı...
@komilaibragimova15354 жыл бұрын
Ben zaten çapraz oluyormuşum bugün bunu keşfettim Tsk ederim video için
@uchihashion62814 жыл бұрын
Yok ya ben birini bitirmeden diğerine yine geçmem. Zaten kitabın moduna girememe gibi sorunum yok. İlk 30 40 sayfasında sarmadıysa okumayı dönmemecesine bırakırım
@yunusemrekucuk79954 жыл бұрын
30-40 sayfa roman için çok az değil mi ? Sözgelimi Dostoyevski gibi bir yazarı okuduysanız eğer ilk 80-100 sayfasında genelde betimlemeler romana hakim oluyor. Sonlarına doğru olaylar gelişiyor ve sürükleyici bir hal alıyor. 30-40 sayfa okuyup sıkıldığın kitaplar belki de çok seveceğin kitaplardı biraz daha şans vermelisin. Tabi bu benim görüşüm, tavsiyem.
@uchihashion62814 жыл бұрын
@@yunusemrekucuk7995 Dostoyevskinin kitaplarına ilk sayfadan kendimi kaptıracak kadar kitap okuyan biriyim😄 Belli bir birikim edindiğinizde bir kitabın okunmaya değer olup olmadığını bırakın 30 sayfayı 15 sayfada anlıyorsunuz.
@yunusemrekucuk79954 жыл бұрын
@@uchihashion6281 Size katılmıyorum. Eğer Dostoyevski'nin Karamazov Kardeşler adlı kitabını okuduysanız 1050 sayfa civarında. İlk 15 sayfasından hatta 30 sayfasından kitap hakkında yorum yapmak oldukça zor olacaktır. Bu benim görüşüm tabi. Siz 15 sayfada anlayabiliyorsanız ne mutlu, sevindim adınıza.
@enginayn92224 жыл бұрын
Bence okumayı gözümüzle ve zihnimizle yapmalıyız.. Biz ise ağzımız ve kulaklarımızla okuyoruz..Bu okumanın önündeki en büyük engel.. Hızlı okuma tekniklerini anlatan bir kaç kitap okudum fakat hiç biri bundan bahsetmiyor.. Bu yüzden istediğim düzeye gelemedim.. Bu yöntemi ise öğrenmek güç fakat sabırla başarı sağlanabilir.. Aslında tekniği çok basit.. Sakız çiğneyerek okumak..sesli ortamda okumak.. Tekerleme söyleyerek ( bir iki üç dört beş gibi) okumak.. Ki benim kullandığım yöntem sonuncusu.. Ayrıca bu sayede lanet olası iç sesi de kapatabilabirsiniz :)
@mstfylqz19474 жыл бұрын
Jdhdjdgshsh bir gurup adamın 250 sayfada ormandan çıkamaması...