Рет қаралды 417
Η αρχαία αγορά της Αθήνας απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση βορειοδυτικά του βράχου της Ακροπόλεως και αποτελούσε την καρδιά του Άστυ, της πόλης των Αθηνών, αφού συγκέντρωνε σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της αρχαίας αθηναϊκής πολιτείας, γιατί λειτουργούσε σαν διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό αλλά και οικονομικό κέντρο της πόλης.
Μπαίνοντας στον υπαίθριο χώρο της αγοράς στην κεντρική οδό των Παναθηναίων, στα αριστερά βλέπουμε την Στοά του Αττάλου που με μήκος 120 μέτρα, αποτελούσε το μεγαλύτερο σε μήκος σκεπαστό κτίσμα της αρχαιότητας, ενώ προχωρώντας προς τα δεξιά συναντούμε τα βάθρα με τους λεγόμενους γίγαντες που οριοθετούν το λεγόμενο ωδείο του Αγρίππα ή αλλιώς, το ανάκτορο των γιγάντων.
Τα σημαντικότερα διοικητικά κτίρια της αγοράς των Αθηνών βρίσκονται στους πρόποδες του αγοραίου Κολωνού και χρονολογούνται από τα αρχαϊκά χρόνια το 1100 μέχρι και την κλασσική εποχή το 323 π.Χ.
Ξεχωρίζει ο ναός του Απόλλωνα πατρώου του 4ου αιώνα, ένας μικρός σχετικά ναός που χτίστηκε στην θέση παλαιότερου με τους δύο ομφαλούς να σηματοδοτούν εκτός από την θέση του ναού και τον πολιούχο θεό , τον Πύθιο Απόλλωνα.
Σημαντικό επίσης ήταν το Μητρώον, ο ναός που ήταν αφιερωμένος στην μητέρα όλων των θεών την Ρέα, όπου φυλάσσονταν τα αρχεία της πόλης, κάτι που έδωσε την έννοια και την ονομασία στα σημερινά αντίστοιχα κτίρια και υπηρεσίες.
Στα δεξιά βρίσκεται και το παλιό βουλευτήριο του 500 π.Χ, όπου συνεδρίαζαν οι βουλευτές της Βουλής των πεντακοσίων, το νομοθετικό σώμα της πόλης των Αθηνών που αποτελούνταν από πολίτες που εκπροσωπούσαν τις διαφορετικές φυλές της πόλης και εκλέγονταν για ένα χρόνο.
Στον λόφο που ονομάζεται αγοραίος Κολωνός βρίσκεται ο ναός του Ηφαίστου που κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 460 και το 420 π.Χ , την χρυσή εποχή του μεγαλεπήβολου σχεδίου ανοικοδόμησης της ακρόπολης από τον Περικλή, με πιθανό αρχιτέκτονα τον Ικτίνο.
Έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον Παρθενώνα, όπως ότι είναι ολομάρμαρος με πρόναο και οπισθόδομο, με διπλή κιονοστοιχία στις στενές πλευρές και ζωφόρο στον σηκό του αλλά και με αρκετές διαφορές.
Στους πρόποδες συναντούμε τον ακέφαλο ανδριάντα του αυτοκράτορα Αδριανού.
Σημαντικό κτίριο στους πρόποδες του λόφου ήταν και η θόλος του 465 π.Χ , ένα στρογγυλό κτίσμα με διάμετρο 18 μέτρα όπου διανυκτέρευαν οι 17 εκπρόσωποι των πρυτάνεων.
Εδώ βρίσκεται και το λεγόμενο βάθρο των Επωνύμων Ηρώων, μια κατασκευή μήκους 16 μέτρων με κάθετους πεσσούς και οριζόντια ξύλινα δοκάρια όπου έστεκαν χάλκινα αγάλματα μυθικών Ηρώων ύψους δύο μέτρων , που εκπροσωπούσαν τις δέκα φυλές της πόλης των Αθηνών.
Προχωρώντας ανατολικά προς τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, συναντούμε τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που αποτελούσαν ένα σύμπλεγμα στοών με μεγαλύτερη την λεγόμενη μεσαία στοά.
Είχε μήκος 148 μέτρα και πλάτος 18 με μια περιμετρική κιονοστοιχία που αποτελούνταν από 160 αράβδωτους δωρικούς κίονες με τον θριγκό να είναι από πορώλιθο και οι μετώπες μαρμάρινες.
Στο τελείωμα της στοάς όπου κάποτε βρισκόταν το λεγόμενο νομισματοκοπείο, έχει στηθεί τα χάλκινα αγάλματα του Κομφούκιου και του Σωκράτη , σχετικά κοντά και στο άλλο σημαντικό κτίριο της αρχαίας αγοράς, την Ηλιαία, που καταδίκασε τον Σωκράτη σε θάνατο με κώνειο για ασέβεια προς την κρατούσα θρησκεία και εισαγωγή καινών δαιμονίων.
Στην νοτιοανατολική γωνία της αρχαίας αγοράς, νότια της στοάς του Αττάλου, βρίσκεται ο βυζαντινός ναός των
Αγίων Αποστόλων του Σολάκη.