No video

Arduino Dersleri 6 : Arduino Nedir, Arduino Digital ve Analog Giriş Çıkış Pinleri

  Рет қаралды 37,192

SendeKodYaz

SendeKodYaz

5 жыл бұрын

Arduino dersleri 6 eğitiminde arduino nedir, icsp ioref sda scl pwm konusu ve arduino analo digital giriş çıkış pinleri anlatılır.
- - - Robotistan Arduino Setleri - - -
Kanalımıza özel %5 İndirim Kodu : 🛒 SKY0304
Arduino Başlangıç Seti : 🌐 bit.ly/arduino...
Arduino Süper Başlangıç Seti : 🌐 bit.ly/arduino...
Arduino Proje Seti : 🌐 bit.ly/arduino...
- - - Udemy Kursları - -
A’dan Z’ye Arduino Dersleri ile Robotik Kodlama Projeleri Kursu
🌐 bit.ly/robotik...
C# Dersleri ile Programlama Temelleri Kursu
🌐 bit.ly/csharpde...
--- Star Çelik Atölye Malzemeleri --
E-Ticaret Sayfası : 🌐 bit.ly/strclk1
-- Web Sitesi, Mail ve Sosyal Medya Hesapları --
Web Sitesi : 🌐 www.sendekodyaz...
Instagram : 🌐 / sendekodyaz
E-Mail : 🌐 info@sendekodyaz.com
Arduino Nedir
1- Arduino Güç Girişi : Arduino harici bir besleme kaynağıyla çalışmasını sağlayan jack girişidir.
2- Arduino USB Bağlantısı:Bilgisayar ile USB bağlantısı sağlanarak hem kartın programlanması hem de Arduino’ya güç verilmesi sağlanır.
3- Arduino Reset Butonu: Arduino cihazını resetlemek için kullanılır.
4- Arduino ATMEL ATMEGA328P -PU: Yüksek performanslı, düşük güç tüketimine sahip 8 bitlik bir mikrodenetleyicidir. Bu mikrodenetleyici 20MHz frekansı ile çalışmaktadır.
5- Arduino USB ile Seri Haberleşme Çipi: Arduino üzerindeki bir ATmega16U2 seri haberleşmeyi USB üzerinden sağlar ve işletim sistemine sanal bir com portu olarak görünür. 16U2 standart USB com sürücülerini kullanır ve harici sürücü gerektirmez. Ancak klon Arduino modellerinde Atmega 16u2 yerine ch340 veya ch341 çipi mevcuttur. Eğer klon bir Arduino modeli kullanıyorsak, işletim sistemine klon Arduino modelini taktığınızda sürücüsünü yüklemeniz gerekecektir.
6- Arduino ICSP Pinleri : ICSP devre üzerinden programlamadır. Bu pinler sayesinde mikroişlemci sadece kablo yardımıyla devre üstünden programlanabilir.
7- Arduino Power Led Işığı:Bu ledArduino’ya enerji verildiğinde yanar ve enerji mevcut olduğu sürece yanmaya devam eder.
8- Arduino L Led: Arduino üzerindeki bu ledArduino’nundigital 13. pinine bağlıdır. Arduino’nun 13. pini HIGH yapılarak enerji verildiğinde bu led de yanar, LOW yapılarak enerji kesildiğinde söner.
9- Arduino TX RX Ledleri: Bu ledler seri haberleşme esnasında yanar. RX : Receive X demektir, türkçesi ise (almak) olarak tercüme edilir. TX : Transmit X demektir , bununda türkçesi (iletmek) diye tercüme edilir.
10- Arduino Analog Girişler: Arduino’da A0-A5 arası 6 adet analog giriş pini mevcuttur. 0-5 volt arasındaki gerilimler analog pinlerden birine uygulandığında, gerilimin değerine göre 0 ile 1023 arasında sayısal veri belirlenir. Uygulanan gerilimin sayısal veriye dönüştürülmesini Arduino içerisinde bulunan Analogdan Dijitale Çeviriciler (Analog-to-Digital Converter, ADC) sağlar.
11- Arduino POWER (GÜÇ) PİNLERİ: 5 adet pinden oluşan power pinleri enerji görevlerini yerine getirir. 3.3 ve 5 Volt yazan pinler yardımıyla devrelerimize sürekli gerilim uygulayabiliriz. GND yazan 2 adet pin ise topraklama işlevlerine yerine getirir. GND Ground yani toprak anlamına gelmektedir. Vin pini ise dışarıdan gerilim uygulanarak Ardunio’nun çalışmasını sağlar. Vin girişine dışarıdan 5 volt değerine sahip bir gerilim uygulandığında, aynı zamanda da GND pinine toprak hattı verildiğinde Arduino başka bir kaynağa ihtiyaç kalmaksızın çalışır.
12- Arduino RESET Pini: Reset butonu ile aynı işlevi yerine getirir. Bu pin programlanabilir olduğu için gerekli durumlarda kod yazarak Ardino resetlenebilir.
13- Arduino IOREF Pini: Arduino’nun çıkış pinlerinden kaç voltluk çıkış verildiğini göstermek içindir. Bu konuya ilerleyen eğitimlerde detaylı olarak değineceğim.
14- Arduino Not Connected (Bağlı Değil): Bu pinin bilinen özel bir görevi yoktur. Araştırdığım kaynaklarda kullanımı ile ilgili bir örneğe rastlayamadım.
15- Arduino Dijital Giriş-Çıkışlar: 0-13 arası sıralanan ve 14 adet olan bu pinleri detayları ile inceleyelim.
0 ve 1. Pinler: Seri iletişim portuna bağlı olan bu pinler Bluetooth gibi seri haberleşme gerektiren durumlarda kullanılır.
Bu pinlerden bir kısmının üzerinde dalga işareti mevcuttur. Bu pinler 3,5,6,9,10,11. pinlerdir ve PWM pinleri olarak da adlandıralabilir.
16- Arduino GND Pini: Diğer iki adet GND pininde olduğu gibi devrelere toprak hattı sağlamak için kullanılır.
17- Arduino AREF Pini: Bu pin Arduino’nun 6 adet analog girişi için voltaj ölçüm referansını belirler. Normalde analog girişlerden 0-5 volt arasında bir değer ölçülür. Bu pin ile bu aralık değiştirilebilir.
18- Arduino SDA SCL Pinleri I2C Protokolü ile Haberleşme: Arduino, diğer Arduino veya sensörlerle haberleşmek için bazı haberleşme protokolleri kullanır. Bu protokollerden birisi de I2C'dir.
Sen de kod yaz eğitim platformunda programlama ve robotik kodlamaya dair yeni eğitim videolarında görüşmek üzere.
#arduino #kodlama #programlama #robotik #sendekodyaz

Пікірлер: 49
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
- - - Robotistan Arduino Setleri - - - - - - Kanalımıza özel %5 İndirim Kodu : SENDEKODYAZ - - - Arduino Başlangıç Seti: ► bit.ly/arduinoset1 Arduino Süper Başlangıç Seti: ► bit.ly/arduinoset2 Arduino Proje Seti: ► bit.ly/arduinoset3 - - - Udemy Kursları - - - A’dan Z’ye Arduino Dersleri ile Robotik Kodlama Projeleri Kursu ► bit.ly/robotikkodlama2020 C# Dersleri ile Programlama Temelleri Kursu ► bit.ly/csharpdersleri
@nevinguvendik6133
@nevinguvendik6133 3 жыл бұрын
Arduino bileşenlerini tek tek çok iyi açıklamışsınız. Bütünlük sağlayan bir video olmuş. Emeğinize sağlık.
@ibrahimtasdemir1972
@ibrahimtasdemir1972 4 жыл бұрын
izledigim video serilerinin icinden kademelenmesi en guzel olan seri bu seri
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Merhaba. Arduino Eğitimleri hakkındaki olumlu görüşünüze sevindim. Anlamadığınız kısımları sorabilirsiniz. İyi çalışmalar diliyorum.
@mehmetmiralpsenel808
@mehmetmiralpsenel808 2 жыл бұрын
Hocam analog girişlere led baglasak calisirmi
@soner_eker
@soner_eker 5 жыл бұрын
Çok teşekkürler, bugün temel seviyede cihazı tanıdım sağolun.
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 5 жыл бұрын
Merhaba Soner Bey. Eğitimlerden faydalanmanıza sevindim. Umarım ileriki eğitimler de size katkı sağlar. İyi çalışmalar diliyorum.
@kadirbasar1547
@kadirbasar1547 3 жыл бұрын
Hocam çok teşekkürler. Gerçekten çok güzel anlatıyorsunuz.
@integrationofmanandmachine4714
@integrationofmanandmachine4714 5 жыл бұрын
teşekkür ediyorum tam ihtiyacım olan video
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 5 жыл бұрын
Merhaba. Eğitim videosundan faydalanmanıza sevindim. Başarılar diliyorum.
@teginsalr8697
@teginsalr8697 4 жыл бұрын
Okula gitmeye gerek yok bu videolardan ogrenemeyen başkada bı yerde öğrenemez tesekkurler
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Merhaba. Arduino Dersleri eğitimleri hakkındaki olumlu görüşünüze sevindim. Okulun yeri başkadır yine de birebir etkileşim ve fiziksel eğitim ortamının ayrı güzel bir yanı vardır.
@orientedyazilim
@orientedyazilim 4 жыл бұрын
hocam bu rx tx pinlerini nasıl kullanıyoruz sensörlerden değer alıp c# üzerinde göstermek istiyorum rx ve tx pinlerini sensörlerin girişinemi bağlıyoruz bununla ilgili video gelse çok güzel olur (bağlantı şeklini gösterirseniz sevinirim)
@ismail_aydemir_mylife
@ismail_aydemir_mylife 3 жыл бұрын
14:07 Süresinde gösterdiğin I2C Protokulünün videosu varsa link yazar mısın? nerede kullanılıyor. Clock zaten master kendi üretiyor ama SDA yapmadan bunu yapamaz. Buradaki SDA nasıl kullanılıyor merak ettim.
@Ataxsan
@Ataxsan 4 жыл бұрын
Hocam merhabalar bir projemde ardinonun miliamperini dusurmek istiyorum kullanilmayan pinleri iptal etmek veya ne bileyim pil ömrunu uzatmak istiyorum yardimci olurmusunuz bir ir sensoru ile dc motor suruyorum ve delay komutu ile aralik veriyorum lakin 40 miliamper olan gucu 35 miliampere kadar dusudum clrpk ile o zamanda sensor ve cpu gec algiliyor ve algilima basladiginda surdugum motorda gec duruyor. Simididen tesekkur ederim. Saygilar dilerim.
@aynusaasarl3786
@aynusaasarl3786 Жыл бұрын
Çok güzel anlamışsınız çok teşekkürler gerçekten çok işime yaradı
@emrebayram5941
@emrebayram5941 4 жыл бұрын
Çok güzel bir video hazırlamışsınız. Ellerinize sağlık.
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Çok teşekkür ederim Emre Bey. Eğitimler beğenmenize sevindim. İyi çalışmalar diliyorum.
@MrBpoyraz
@MrBpoyraz 3 жыл бұрын
Analog In pinleri sadece giriş için değil çıkış için de kullanılıyor tinkercadde başlatıcılar kısmındaki servo motor üzerinde deneme yaptığımızda görebiliyoruz.Gerçek uygulamada çalışıyor mu bilmiyorum,denemedim.Ayrıca 3v3 çıkışı hangi sensör veya komponent için gerekli?
@hakan2299
@hakan2299 3 жыл бұрын
Hocam bu bylnk uygulamasında event için virtual sanal pin bağlantısı istiyor nedir bu bir türlü döküman video vs bulamadım. Teşekkürler
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 3 жыл бұрын
Selamlar Hakan Bey. Ben de bahsettiğiniz uygulamayı kullanmadım ama kısa bir araştırma yaptım. Programlama kartlarının cep telefonları ile etkileşimi vesaire için kullanılıyor sanırım.
@khannjar
@khannjar 3 жыл бұрын
Hocam Arduino karta en fazla kaç tane servo motor bağlanabilir? İyi çalışmalar
@unstoppableguy7896
@unstoppableguy7896 3 жыл бұрын
maksimum 200 miliamper tüketmeli arduino. Her pin ise max 40 miliamper çıkış veriyor.Matematiksel olarak 5 oluyor ama 4 ten fazla kullanmamanı öneririm genelde max 4 oluyor 5 görmedim
@berkayylmaz5297
@berkayylmaz5297 5 жыл бұрын
gsm shıeld lı bol analog cıkışlı uygulama yapabilme şansın varmı
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 5 жыл бұрын
Merhaba. Elbette GSM Shield ile ilgili uygulamalara ilerleyen zamanlarda yer vereceğiz ama şu an eğitimin akışında bu konuya gelene kadar anlatmam gereken konular var. O yüzden eğer aceleniz varsa farklı kaynaklara göz atmanızı tavsiye ederim. İyi çalışmalar.
@gokturkcoskun6015
@gokturkcoskun6015 3 жыл бұрын
Hocam çözülmesi gereken çok önemli ve acil bir problemim var. Arduınoda analog pinleri okuyorum. Çalışmamda bazı pinlerin referanslarının birbirinden farklı olmasını istiyorum mesala; A2,A3,A4 pinleri için analogReferance(INTERVAL) olsun. A0, A1 pinleri için ise analogReferance(DEFAULT) olsun istiyorum. Yani bazı pinlerin referansı 1.1V iken, belirlediğim bazı pinlerin referans voltajı 5V olsun. Bunu nasıl yapabilirim ?
@yahyamelihayaksz1174
@yahyamelihayaksz1174 Жыл бұрын
merhaba. hocam analog pinlerden mesela a3 e 700 değeri gelsin, arduino bunu a3 700 öbürleri de 0 olarak mı algılar yoksa hepis 700 gelmiş gibi mi?
@bera_kerem
@bera_kerem 3 жыл бұрын
abi bende bu arduino dan 5-6 yıl önce almıştım sizin dediğiniz kopya 2 ile çok benzer ama internette fotoğraflarını orjinal adıyla aratınca benimkiyle aynı ürünler çıkıyor acaba benimkiside 5-6 yıl öncesindeki orjinal sürümmü? (cevap vereceklerini pek zannetmiyorum video 2 yıl önce yayınlanmış ama bu yorumu okuyan benim gibi arkadaşlar yorumuma cevap verirlerse çok sevinirim herkese iyi günler iyi kodlamalar:)
@metronom_81
@metronom_81 4 жыл бұрын
süper...
@ahmetsavk4616
@ahmetsavk4616 Жыл бұрын
Ardunio da uzaktan kumandalı araç kumandası yapabilir iyim
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz Жыл бұрын
Merhaba. Arduino ile böyle bir çalışma yapmadım. Araç kısmında uyumlu bir kablosuz alıcı modül kullanırsanız olabilir. Tabi yeni tip araçlarda bu müdahaleleri yapmak kolay değil.
@sabrihelvaci6236
@sabrihelvaci6236 3 жыл бұрын
flash eeprom ve SRAM hafızaları arduino'nun neresinde bulunuyor?
@necmikmrl
@necmikmrl 2 жыл бұрын
işlemcide bulunuyor merkezi olarak
@mustafaaktas8627
@mustafaaktas8627 3 жыл бұрын
Hocam arduıno içersindeki programı nasıl silebilirz?
@necmikmrl
@necmikmrl 2 жыл бұрын
boş kod yükleyerek
@ahmettamerkoseoglu
@ahmettamerkoseoglu 3 жыл бұрын
👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍
@ervaties142
@ervaties142 3 жыл бұрын
Aruıno detek discord kuübü deteylı anlatım.
@Abdullah-tz3fs
@Abdullah-tz3fs 3 жыл бұрын
Abi etraf çok boş kalmış bence hem klon hemde orijinal arduino yu yan yana koyup da gösterseydin daha iyi olurdu :)
@lilair-topic8230
@lilair-topic8230 2 жыл бұрын
ben anlamakta biraz zorluk çektim
@TheWolf-fx1jl
@TheWolf-fx1jl 2 жыл бұрын
👌
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 2 жыл бұрын
Teşekkürler.
@cihankandemir8622
@cihankandemir8622 4 жыл бұрын
ABİ COGU KANALDAN DAHA İYİSİN
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince detaylı ve anlaşılır eğitimler hazırlamaya çalışıyorum. Arduino Dersleri hakkındaki olumlu görüşünüze sevindim.
@muratatatoyran6419
@muratatatoyran6419 3 жыл бұрын
@@SendeKodYaz abi arduino kartının mikroişlemcisi sanırım farklıydı daha fazla alan kaplıyordu, bu kart yeni versiyonu olduğu için değiştirmişler mi?
@muratatatoyran6419
@muratatatoyran6419 3 жыл бұрын
Bu arada şimdi öğrendim bilmeyen varsa fotoğraftaki model aynı kartın SMD versiyonu.
@Abdullah-tz3fs
@Abdullah-tz3fs 3 жыл бұрын
11:15 ver arduino bey'e 220 ac kendisi konuşsun :D
Analog ve Dijital Sinyaller (Fen Bilgisi)
4:44
KhanAcademyTurkce
Рет қаралды 3,8 М.
I'm Excited To see If Kelly Can Meet This Challenge!
00:16
Mini Katana
Рет қаралды 34 МЛН
Challenge matching picture with Alfredo Larin family! 😁
00:21
BigSchool
Рет қаралды 26 МЛН
小蚂蚁被感动了!火影忍者 #佐助 #家庭
00:54
火影忍者一家
Рет қаралды 53 МЛН
Top 20 Arduino Projects | Arduino project compilation
24:55
Mr Innovative
Рет қаралды 933 М.
These Illusions Fool Almost Everyone
24:55
Veritasium
Рет қаралды 2,1 МЛН
Arduino Analog Okuma ve Seri Haberleşme #4
14:09
Robotistan
Рет қаралды 216 М.
Arduino Kartı Yerine Sadece Mikrodenetleyiciyi Kullanmak
18:42
Lezzetli Robot Tarifleri
Рет қаралды 142 М.
Mikro denetleyiciler - PIC ile örnek uygulama
9:43
BilArt - İçinizdeki potansiyeli keşfedin
Рет қаралды 84 М.
I'm Excited To see If Kelly Can Meet This Challenge!
00:16
Mini Katana
Рет қаралды 34 МЛН