No video

Asamblare tablou electric 12 module cu protecție la sub și supratensiune

  Рет қаралды 12,394

Electricus

Electricus

3 ай бұрын

Пікірлер: 72
@dl.rautate
@dl.rautate 29 күн бұрын
Pentru mine esti o inspiratie, deci multumesc!
@electricus24
@electricus24 28 күн бұрын
❤️❤️❤️
@ELECTRICLIFE4U
@ELECTRICLIFE4U Ай бұрын
👍👍
@ionutdumitru1387
@ionutdumitru1387 Ай бұрын
Salut in acest tablou pe acea clema sa facut tratare PEN si rezulta un tablou TNC S dacă nu greșesc dar sigur asa rezulta acest montaj.
@electricus24
@electricus24 Ай бұрын
Da, corect.
@electriceelectronicehome7609
@electriceelectronicehome7609 2 ай бұрын
salut .. din clema de distributie verde , unde se va face separatia N-PE care deja ai dus albastru N in bara de nul , poti sa vi cu un conductor Vg direct in bara de PE unde se leaga conductori de protectie de la consumatori .
@electricus24
@electricus24 2 ай бұрын
Nu am mai avut benzi autoadezive și nu am mai dus unul verde galben. Asta s-a făcut la montaj, s-a separat și s-a legat la pământ.
@girboantiptop
@girboantiptop Ай бұрын
Dacă de l‐a Contoarul de Curent unde din șină de distribuție nu pleca L1 N Pe și în schimb este L1 și PEN mergi cu L1 și PEN până în tabloul de siguranță acolo în blocul de cleme despărți PE de N( adică din PEN mergi cu un conductor de 10mm2 în șină de PE și unu de 10mm2 în șină de N) și așa poți să montezi diferențialul. Sper ca asta a fost întrebarea ta !
@electricus24
@electricus24 Ай бұрын
@@girboantiptop Cred că el întrebase de ce nu am dus și conductorul de PE in bara. L-am dus la montaj, dar nu mai aveam benzi auto adezive și nu îl mai puteam fixa. Și ai dreptate că e de preferat sa se lucreze cu conductor de 10mmp, dar eu am folosit 6mmp. Recomandat 10mmp! 👍
@girboantiptop
@girboantiptop Ай бұрын
Tu în ce țară lucrezi, te întreb doar pentru ca am văzut în video de vreo o oră în care ai explicat ca în 3carti de electrică scrie aceleași lucru, în română engleză și germană.
@girboantiptop
@girboantiptop Ай бұрын
@@electricus24 da da este mai bine, mai sigur dar pentru video orice îi bine
@erikooo3494
@erikooo3494 2 ай бұрын
Salut,dacă afara la contuarul electric am un rcbo c32,iar primul tablou din casa am doar siguranțe pentru prize și becuri,pot adaugă un rccb și dacă da de cât sa fie acesta? Mulțumesc frumos
@electricus24
@electricus24 2 ай бұрын
Daca RCBO-ul de afară este de 300mA, da, poți pune in casa un RCCB de 30mA pe general sau sa pui RCBO de 30mA pe fiecare circuit.
@erikooo3494
@erikooo3494 2 ай бұрын
Unde va pot contacta pentru niște detalii,dacă aveți buna plăcere Va salut cu stima și respect,continuați ceea ce faceți cu spor!
@electricus24
@electricus24 2 ай бұрын
@@erikooo3494 electricuselectricsystem@gmail.com
@dl.rautate
@dl.rautate Ай бұрын
Salut, ce fuzibile ai pus in tablou 25 sau 32A? Vreau sa fac si eu o modificare la fel ca acest model, momentan am 1P+N curba C vreo 12 + un RCBO pe "general" , vreau sa pun in fata un separator si un RCCB, sa inlocuiesc RCBO meu de pe general🤦🏻‍♂️
@electricus24
@electricus24 Ай бұрын
25 A
@iliestoican6859
@iliestoican6859 26 күн бұрын
Dacă am la un apartament fuzibil pe scara blocului 25A mai trebuie separator fuzibil p+n sau 2p în tabloul de distribuție?
@electricus24
@electricus24 26 күн бұрын
@@iliestoican6859 Nu. Pui direct RCCB pe general, că nu ai ce selectivitate sa mai faci, decât dacă poate Enel sa schimbe 25 ăla cu un 32 măcar.
@iliestoican6859
@iliestoican6859 26 күн бұрын
@@electricus24 mulțumesc mult
@gabymacovey
@gabymacovey 2 ай бұрын
Pe releu nu puneti protectie?
@electricus24
@electricus24 2 ай бұрын
Pai protectia este generalul. Că nu este varianta cu contactor. El e de 40A, deci poți pune maxim 40A pe general.
@gabymacovey
@gabymacovey 2 ай бұрын
Am înțeles ! Mulțumesc pentru răspuns ! Foarte frumos lucrat tabloul !!
@electricus24
@electricus24 2 ай бұрын
@@gabymacovey Eu mulțumesc din suflet pentru că apreciați!
@neculaidamian
@neculaidamian 3 ай бұрын
Dacă executați și la comanda ?
@electricus24
@electricus24 2 ай бұрын
Nu, îmi pare rău. Asta am de gând pe viitor. Scuze!
@dauunsuc
@dauunsuc 2 ай бұрын
Bre, nu le e cam 🥵 acolo stand asa înghesuite?
@electricus24
@electricus24 2 ай бұрын
Daca te referi la disjunctoare, clientul a cumpărat tabloul 1 x 12, nu eu. Așa că asta e. Eu as fi pus de 18 module.​@@dauunsuc
@dauunsuc
@dauunsuc 2 ай бұрын
@@electricus24 Data viitoare să-i explici clientului cum sta treaba cu factorul termic si de ce trebuie sa lasam ~30-35% spatiu liber. Saluti!
@electricus24
@electricus24 2 ай бұрын
@@dauunsuc Ideea este că prima data nu ceruse și protecție la supratensiune și releul nu ar fi fost în proiect. Dar cum vrem sa fie ieftin și ne răzgândim in ultimul moment... Ăștia sunt clienții, ce sa facem. Eu i-am spus că trebuie să lăsăm și spațiu liber, dar asta este. Nici consumul nu e mare in acea casa. Este foarte mic, dar sunt 4 circuite pentru că e casa mai mare.
@gmstudiogalati6843
@gmstudiogalati6843 Ай бұрын
Salut, mai exact, ce face / cum lucreaza acel releu? Merci!
@electricus24
@electricus24 Ай бұрын
Salut! Îți voi explica. Releul nu lasă tensiunea din rețea să depășească 265V sau să scadă sub 175V. Daca tensiunea crește sau scade mai mult decât atât, releul va opri tensiunea. Când tensiunea revine la normal, numără 30 de secunde și cuplează din nou.
@gmstudiogalati6843
@gmstudiogalati6843 Ай бұрын
@@electricus24 multumesc! Eu nu sunt de meserie si as avea nevoie de putin ajutor. Vrea sa pun o protectie de supra curent la casa parintilor. Am deja tabloul schimbat și sunt cumva limitat de asta. Ce nu imi este clar, din ce motiv acest releu se montează oarecum diferit fata de cea am mai văzut pe youtube, în sensul ca nu este protejat și nici nu are contactor? Am inteles ca întrerupe la mai mult de 265v, dar ce rol are contactorul în ecuație nu stiu. Mulțumesc!
@electricus24
@electricus24 Ай бұрын
@@gmstudiogalati6843 Contactorul se folosește împreună cu relee care doar monitorizează si poți trece prin ele maxim 5-6 sau 10A, cum este HRN33 de la Eti. Acolo folosim contactor pentru că bobina acestuia consuma câteva zeci de mA, deci mult mai puțin decât releul și putem trece prin contactii lui chiar și 63A (depinde de cat tine el-contactorul). In cazul de față, cel de la Tracon nu necesita contactor, deoarece este el însuși conceput sa reziste la 40A. Este practic un contactor cu releu de monitorizare, ambele in doua module. Și de aceea nu necesita o protecție, pentru că acea protecție este generalul. Daca el ține 40A, îl protejam cu 40A, 32A sau 25A pe general. Poate fac un video pe tema asta!
@gmstudiogalati6843
@gmstudiogalati6843 Ай бұрын
Super raspuns, eu care sunt habarnist în domeniu, am inteles! Întâmplător tabloul meu cam la fel, tot cu eti, tot cu separator și rccb 40a 30 mA. Clema de derivație este musai de montat? Încă o chestie, pentru o cada obișnuită, este suficient ca releul sa fie de 40A sau mai bine ar fi se pus un 63A? Chiar apreciez și îți mulțumesc pt informatiile oferite! 🤝
@electricus24
@electricus24 Ай бұрын
@@gmstudiogalati6843 Depinde unde e făcută tratarea PEN-ului. Daca este făcută înainte de intrarea în tablou, și în tablou intra N și PE separate, nu mai trebuie clema. Daca vin faza și PEN trebuie clema pentru a le separa și apoi venim cu conductor de 16mmp de afară de la împământare și îl băgăm și pe ăla in clema (cu pin daca e litat).
@Lu-channist
@Lu-channist Ай бұрын
Teoretic (dacă ne legam la ochi sa nu vedem clientul pentru care se execută tabloul electric) ar fi precum ajutorul de,, minimis". Practic este o bătaie de joc la adresa clientului. Să-i dați și o lanternă când o să i-l montați.
@electricus24
@electricus24 Ай бұрын
Adică ce vrei sa spui? Ce bătaie de joc? Că i-am făcut un tablou conform exact așa cum mi-a cerut el? Daca asta e bătaie de joc să știi că e la cererea clientului, eu am făcut exact așa cum mi-a fost cerut, am venit de exemplu cu recomandarea de a monta un tablou mai mare, SPD, releu HRN de la Eti + contactor....Nu a vrut așa, a vrut cum îl vezi in video. Eu nu înțeleg de ce e asta bătaie de joc. Schimba canalul daca nu îți placez că în România vezi tablouri neconforme in 95% din intervențiile de pe teren și nu mai zici nimic de alea....Cred că ai încurcat videoclipul, nu ai vrut să comentezi aici!
@Lu-channist
@Lu-channist Ай бұрын
​@@electricus24​ N-ai scris că așa a vrut clientul. Și în plus, trebuia scris că , i-am explicat că, își asumă toate inconvenientele și de fapt este neconform. Și aici, intri și tu, ca electrician autorizat, ca ai făcut un tablou neconform. Dacă tot insista ,, cum vrea el", trebuia să-i pui o singura protectie RCBO curbă B de 16 A cu 30 mA tipul A și cu asta basta. Alte date ale branșamentului nu le vad. Pai, de-asta apar tablourile de genul acesta. Nu te scuza nimeni, cu,, clientul n-a avut bani ". Scuza aceasta este pentru cei care fac lucruri doar pentru bani. Dacă venea de la furnizorul de energie și-i spunea ca nu îi da drumul la bransament pentru ca e neconform, ce, nu scotea bani din buzunar?
@electricus24
@electricus24 Ай бұрын
@@Lu-channist Eu nu înțeleg ce dracu tot spui că e neconform că nu înțeleg. Are RCD, are protecție la sub/supratensiune (și nici măcar nu e obligatorie), conductor de 6 mmp minim, la montaj se face tratarea și separarea PEN cu priza de pământ sub 4 ohm, 13A pe prize și 6A pe lumini toate curba B...branșament de 25mmp (aluminiu) și eu NU fac, daca clientul vrea fara RCD, ii pun fara RCD. Daca clientul vrea C20 sa țină, eu ii pun C20. Deci asta NUUU fac! Eu pun RCD tip A, 30mA max, protecție la supratensiune și maxim 16A pe prize și 10A pe lumini, toate disjunctoarele curba B. Restul că e tabloul mai mic, sau că nu există SPD sau ceva nu e neconform. Da, trebuie lăsat 25% spatiu liber. Oricum acolo 2 MCB sunt de rezerva. Dar spune-mi te rog mai explicit ce e greșit!
@Lu-channist
@Lu-channist Ай бұрын
​@@electricus24Trebuie RCBO pe fiecare circuit, eventual un AFDD pe general ( și cabluri cu trei fire pe fiecare dintre circuite). Restul este bine gândit și făcut.
@electricus24
@electricus24 Ай бұрын
@@Lu-channist 1. RCBO pe fiecare circuit doar dacă nu ai împământare. Altfel poți pune maxim un RCCB pe general. Se face împământare, deci merge. 2. Ori pui AFDD pe fiecare circuit, ori nu mai pui deloc. Pe general nu se pune AFDD, încă nu există și varianta asta, la fel ca la RCBO. Nu îl pui pe general, ci pe circuit. RCCB pe general. Știu că e obligatoriu AFDD, dar momentan mai facem și fara. 3. Instalația se face de la 0, cu 3 x 2.5 pe prize și 3 x 1.5 pe lumini. Deci....conform.
Conectarea conductorilor în tabloul electric
6:28
Pavel 73
Рет қаралды 11 М.
Spot The Fake Animal For $10,000
00:40
MrBeast
Рет қаралды 196 МЛН
O mică simulare a rețelei TN-C / TN-C-S
10:19
Adrian Chelaru
Рет қаралды 39 М.
Împământare verticală
4:33
Matelectric
Рет қаралды 15 М.
Tablou electric monofazat ..safety first.
27:35
ELECTRIC LIFE
Рет қаралды 42 М.
Schimbarea tablourilor electrice vechi!
5:39
Electro Profesional
Рет қаралды 44 М.
Electric panel made correctly with a minimum of components
9:59
Claudiu Tutorials
Рет қаралды 37 М.
Cele mai bune legături electrice? Clemele WAGO Inline
3:53
ELBI Electric & Lighting
Рет қаралды 32 М.