No video

Zo verliep Keti Koti 2024

  Рет қаралды 7,748

AT5

AT5

Ай бұрын

Het is Keti Koti, de dag waarop Nederland de slavernij herdenkt en de afschaffing ervan viert. Er is vandaag onder andere de Bigi Spikri en de Nationale Herdenking Slavernijverleden in het Oosterpark, maar er gebeurt nog veel meer in de stad. Dit liveblog gaat daarover.
"Er werd zo vaak geapplaudiseerd, dat heb ik nog nooit meegemaakt", aldus Nooitmeer. "Dat wat er leeft in de samenleving is gehoord door de sprekers die er stonden."
Naast Nooitmeer zelf gaven onder meer demissionair Minister Robbert Dijkgraaf (OCW) en burgemeester Femke Halsema. Dijkgraaf noemde in zijn toespraak de excuses die de Nederlandse overheid maakte over het slavernijverleden 'onomkeerbaar'. Burgemeester Halsema haalde in haar toespraak uit naar mensen die volgens haar 'oude wonden infecteren met omvolkingstheoriën, wit superioriteitsdenken en xenofobie.'
Linda Nooitmeer kijk tevreden terug op de herdenking. Die een onrustige aanloop kende vanwege de mogelijke komst van Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. De PVV-politicus besloot vorige week om toch niet aanwezig te zijn.
Linda Nooitmeer, voorzitter van organisator Ninsee, kijkt me tevredenheid terug op de Slavernijherdenking. "Zeker vergeleken met de onrust van de afgelopen weken. Dit was het beeld dat ik ervan had: rustige waardige mooie respectvolle herdenking. En tot mijn plezier is dat ook gerealiseerd."
Rutte, die binnenkort uit het Torentje vertrekt, doet dat samen met de demissionaire ministers Franc Weerwind (Rechtsbescherming) Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties).
Halsema legt haar krans met Touria Meliani, die zich als wethouder onder meer toelegt op inclusie en anti-discriminatiebeleid.
Halsema hoopt op 'rechtvaardigheid in plaats van rancune'
"Wij zijn hier niet om een politieke verplichting te vervullen, maar uit diep respect en uit mededogen", begon burgemeester Femke Halsema haar speech tijdens de slavernijherdenking. "Mededogen met hen die uit hun land werden ontvoerd, gescheiden van familie en geliefden. Wier namen werden afgenomen. Die werden geketend en mishandeld en moesten leven in slavernij. Die werden vermoord. En uit respect voor allen die onder onmenselijke omstandigheden hun verhalen, liederen en rituelen hebben doorgegeven aan volgende generaties. Respect voor de vrijheidsstrijders - zoals Boni en Tula - die in verzet kwamen."
Halsema zegt dat, nadat de koning zei dat de 'ketenen verbroken waren', iedereen zich een stukje vrijer voelde. "Maar het litteken van het brandmerk is er nog. En ook de pijn is van generatie op generatie doorgegeven. Omdat het slavernijverleden lang werd verzwegen en de pijn die wordt ontkend niet kan helen. Omdat oude wonden worden geïnfecteerd met omvolkingstheoriën, wit superioriteitsdenken en xenofobie. Omdat een verbrande huid niet geneest als die telkens weer wordt opengehaald met het brandijzer van het hedendaags racisme."
Volgens de burgemeester ben je een 'wegkijker' als je de 'schandvlekken' uit het verleden van Nederland niet onder ogen wil zien. "Overal waar je kijkt, zie je de lelijke tentakels van racisme: op straat, op school, op social media, in de politiek. En dat ik ook nog tegenkom op mijn werk, bij de Amsterdamse gemeente, en ervaar als een nederlaag."
Halsema heeft een vraag aan de mensen die 'vooruitgang willen terugdraaien': "Waarom eigenlijk? Jou wordt toch niets afgenomen." De zin kan op luid applaus uit het publiek rekenen.
De burgemeester hoopt dat mensen verder kijken en 'rechtvaardig zijn in plaats van rancuneus'. "Dan kan de huid waar nu nog littekens zitten helen. Dan kunnen we onze geschiedenis, ons gedeelde verleden verrijken. Dan gloort er een Nederland dat zich, met de priemende ogen van de geschiedenis in de rug, laat voortduwen, de blik gericht op een toekomst samen. Dan kunnen we werkelijk trots zijn."



AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
Abonneer hier op ons youtubekanaal:
/ at5
Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155
Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: at5.nl
Facebook: at5nl
Twitter: at5

Пікірлер: 10
@PWIJsneus
@PWIJsneus Ай бұрын
Misschien kan de gemeente Amsterdam ook een terug kijken naar het wat meer recente verleden. Bijvoorbeeld hoe de joden zijn behandeld vlak na de 2e wereld oorlog bij terugkomst, die het overleefd hadden. _In Amsterdam bleek dat sommige joden een boete kregen na de oorlog omdat ze tijdens de oorlog geen erfpacht hadden betaald..._
@robpoot6289
@robpoot6289 Ай бұрын
En weer die pinokio RUTTE NOG EFFE MET ZN MUIL ER BIJ
@twoalpha09
@twoalpha09 Ай бұрын
Wat is kiti koto nooit van gehoord maar ik woon al vele jaren niet in nl
@Arty.020
@Arty.020 Ай бұрын
Jammer dat wij een land zijn geworden waar als er iets te zeiken valt de comments vol staan, wanneer er iets goed is geen reacties
@HipHopfan_
@HipHopfan_ Ай бұрын
Nationale vrije dag? Hahahaha nee.
@joycebruce4634
@joycebruce4634 Ай бұрын
👍🥰👌🌍🇸🇷❤Goedzo,positief
@kallahari7542
@kallahari7542 Ай бұрын
💃
@BerryMeelhuysen-di2bp
@BerryMeelhuysen-di2bp Ай бұрын
@JFK-1984
@JFK-1984 Ай бұрын
Maak er een feestdag/vrije dag van🙏
Verdacht van witwassen vanwege je achternaam?
16:12
Radar AVROTROS
Рет қаралды 2,2 М.
De Cudogham’s vieren Keti Koti | Een huis vol | KRO-NCRV
10:41
👨‍🔧📐
00:43
Kan Andrey
Рет қаралды 9 МЛН
Little brothers couldn't stay calm when they noticed a bin lorry #shorts
00:32
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 17 МЛН
小丑把天使丢游泳池里#short #angel #clown
00:15
Super Beauty team
Рет қаралды 31 МЛН
Bizarre burenruzie escaleert door troep beruchte buurman
12:38
Vanaf vandaag heeft Nederland 18 miljoen inwoners
2:28
NOS Jeugdjournaal
Рет қаралды 44 М.
Imro Lioe a Njie krijgt award in Huize Ashiana Suriname Paramaribo
1:14:57
Zo boos was Geert Wilders nog nooit
13:53
Maarten van Rossem - De Podcast
Рет қаралды 56 М.
Zo slaat Poetin terug naar Oekraïne
36:32
Maarten van Rossem - De Podcast
Рет қаралды 8 М.
👨‍🔧📐
00:43
Kan Andrey
Рет қаралды 9 МЛН