Aslında fizik yasaları var demek terimsel olarak hatalı gibi biz doğayı gozlemledigimizde fizik yasaları adı altında bir başlık oluşturup gozlemlediklerimiz arasindaki ilişkiyi nedenselliği keşfediyoruz o yüzden şu hataya çok düşülüyor "fizik yasaları yapıyor" , "fizik yasaları var" ontolojik olarak yasaların değil ilişkilerin var olduğunu söylüyor
@habilademoglu24305 ай бұрын
32:00 tanrının n+1+2... sonsuzu yaratması imkansızdır. çünkü uç uca ekleme hiçbir zaman bitmeyeceği için yaratmaya başlayamaz. biz bunu zenon paradoksunda anlatmıştık.
@black_sirius15 ай бұрын
selam, uç uca ekleyerek bitmemesi ve hiçbir zaman bitmez ifadeleri zaman içerisinde geçerli. Buradaki işlem anlık olarak gerçekleşiyor. oradaki adımlar bir model sadece. Her adım arası bi zaman geçmesi bizim anlatımımız için geçerli. Aslında bu işlem anında olduğundan (özellikle belirttim tanrının anında yaratmasını) sonsuza yaklaşabildiği kadar yaklaşır, sonlu bir sayı sonsuza yaklaşılabildiği kadar yaklaşmış olamaz çünkü her sonlu sayı için o sayıdan sonsuza daha yakın sayılar vardır. Dolayısıyla bu argüman gereği sonlu olması çelişiktir. Tek seçenek sonsuz olmasıdır. Bahsettiğiniz argüman Hamza'nın da bahsettiği gibi örneğin cennette hiçbir zaman sonsuza ulaşamayacağımız argümanı için kullanılabilir. Burada öyle değil.
@habilademoglu24305 ай бұрын
@@black_sirius1 uzun bi yorum yazdım ama silinmiş yutup çok saçma bi platform. bu tarz soruların hepsi kategorik olarak aslında tek bir sorunun farklı türevleri. o soru da "sonsuz uzunlukta bir zincir mümkün mü? sorusu. videolarımda yer yer anlatıyorum: kzbin.info/www/bejne/rV6lk5yNpNxpbs0si=4e-hb1UrkllkekO4 kzbin.info/www/bejne/h6GmpHuqfqaheM0 dakikaları hatırlamıyorum ama bahsediyorum 2 videoda da. sonsuz büyüklükte bir üçgen neden imkansızdır, sonsuz uzunlukta bir zincir neden imkansızdır vs diye.
@muhalifmusluman5 ай бұрын
@@black_sirius1Anlık olarak gerçekleşmesi birşeyi değiştirmiyor ki. 0 saniyede 1'i yaratırsın 999'u da yaratırsın 999999999'u da yaratırsın ama sonsuz tane 99999999...'u yine yaratamazsın. Zamanla alakası yok sonsuza ulaşamamak ile alakası var. Birden başlayıp ileriye doğru sayarkende sürekli sonsuza yaklaşıyorsun ve sürekli yaklaşmaya devam da edebilirsin ama ne kadar yaklaşırsan yaklaşık ulaşamıyorsun. Cennette sonsuza ulaşamamak örneğinin burada da geçerli bence. Dediğin sonsuz tane asal sayı argümanında olayın safsata canavarının da dediği gibi "Sen ne kadar büyük bir sayı söylersen söyle Allah o sayıdan daha büyük birşey yaratabilir" gibi olduğunu düşünüyorum. Sonsuz tane asal sayı olması ile sonsuz tane sayı olmasının bir farkı yok.
@quadriceps3455 ай бұрын
Tanrı Hilbert Oteli'ni ( sonsuz odası olan bir otel ) bir anda yaratabilir mi ? Yaratır dersek eğer Tanrı sonsuzluğu yaratır demiş oluruz , bu imkansız gözüküyor çünkü sonsuz demek , tanım gereği , sonu olmayan anlamında. Peki Hilbert Oteli'nin odalarını tek tek yaratıp sonsuzluğa ulaşarak otelin odalarını tamamlayabilir mi ? Bu da imkansız gözüküyor.
@hendakoste13 ай бұрын
Fonksiyon olarak yaratamaz mı?
@candide76835 ай бұрын
2 günde kanalın en çok izlenen 3. videosu olmuş, kelliğin bir kerameti olabilir mi hocam?
@Hamza_Berk5 ай бұрын
Benzini shelden videoyu kelden
@quadriceps3455 ай бұрын
Sıfırdan - sonsuza veya + sonsuza doğru gitmek potansiyel sonsuzluk.Fakat aktüel sonsuzluk söz konusu edilince sanki sonsuzluğun başladığı bir an var da o andan bu ana kadar sonsuz zaman geçmiş ve bu sonsuz zaman da aşılamaz gibi bir iddia var. Geçmişin sonsuz olması, zamanı saymaya başlayabileceğimiz bir an yoktur anlamına gelir yoksa sonsuz zaman öncesinden saymaya başlayabiliriz anlamına gelmiyor ki. Geçmiş sonsuz demek geçmişte bir sonuncu reel sayı yok demek değil mi? O zaman nereden , yani hangi sayıdan itibaren saymaya başladık?
@twistedfate10845 ай бұрын
salt zamansal değil de sebep sonuç üzerinden düşünsek daha anlaşılır olacak gibi duruyor, zaman bi tık soyut kalıyor sanki. sen baban deden dedenin dedesi.. sonuçta biri diğerinin sebebidir ve öncedir. bu sebep sonuç oluş bozuluş zincirinin başlangıcı var mı? yok dersen bugün benim var olmam için geçmişte birbirini takip eden sonsuz sayıda sebepler oluştu demiş olursun. bu bizi çelişkiye götürür. sonsuz bir döngü vardır dersen bu da bizi kısır döngüye götürür.
@ahmetfarukcolak5 ай бұрын
bayağı sevdim, elinize sağlık
@habilademoglu24305 ай бұрын
50:30 zaten problem o. ateist arkadaş kurnazca geçiştirmiş. geçmiş sonsuz ise gelemezsin şimdiye. ancak bir noktadan bir noktaya gelebilirsin.
@black_sirius15 ай бұрын
evet sonsuz spesifik bi nokta değil çünkü.
@habilademoglu24305 ай бұрын
@@black_sirius1 o zaman sonsuz geçmişten nasıl geldin
@black_sirius15 ай бұрын
@@habilademoglu2430 sonsuz geçmiş geçmişinde sonsuz adet sana sonlu uzaklıkta nokta bulunması demek. sonsuzda bi nokta yok. sonsuz noktaların sayısı.
@habilademoglu24305 ай бұрын
@@black_sirius1 +2ye nasıl geldin? -3ten geldim 😂 yahu -3ten gelebilmen için evvela -4ün gelmesi, -4ün gelmesi için de -5'in gelmesi lazım. sonsuz asla bitip tükenmez. bu işlem asla bitmez. bi yerden başka yere geldiysen sonsuz diye bişey olmadığı için gelebilirsin.
@black_sirius15 ай бұрын
@@habilademoglu2430 bu işlemin bitmesi gibi bi gereklilik yok, amacımız eksi sonsuz diye bi yere ulaşmak değil zaten çünkü böyle ulaşılabilecek bir yer yok. ve bu şekilde kurduğunuz bütün zaman geçişlerinde sonlu zaman geçiyor. dolayısıyla bi problem yok. -3'e nereden geldin -4, -4'e nereden geldin -5. bu geçiş her zaman sonlu sayılarda kalacak. hiçbir zaman sonsuz zaman geçen bir geçiş olmayacak sayı doğrusunda. geçiş sayısı sonsuz sadece. geçişlerin zamanı değil. özetle: sayı doğrusu sonsuz diye bir sayı barındırmıyor. sayısı sınırlandırılamayan yani sonlu olmayan dolayısıyla tanım gereği sonsuz sayıda sonlu sayı barındırıyor. 1) Sayı doğrusundaki bütün sayılar sonlu ve 0'a uzaklığı sonlu. 2) Sonlu zaman uzaklıktaki bi noktaya hareket problemli değil. 3) Sayı doğrusundaki bütün hareketler sayılar arası gerçekleşiyor. Sonuç: Sayı doğrusundaki bir zamandan diğer zamana yapılan bütün hareketler problemsiz.
@suatkilinc55064 ай бұрын
son kısımlarda konuştuğunuz teselsül kısmı ile ilgili; sonsuzdan gelmek ile bir yerden başlayıp sonsuza gitmek farklı şeylerdir diyor arkadaş, evet öyle ama teselsülün muhal vurgusu bağlamında bu bir fark oluşturmuyor ki? zaten teselsülde vurgulanan şey; bir hareket, oluş varsa bunun sebepler zincirinin nihayetsiz olmaması gerekir. Yani bir yerden başlayıp sonsuza gitmek de imkansız, sonsuzdan başlayıp bir yere varmak da imkansız. arkadaş bu meseleyi niye gündem edip zihnini yormuş?
@Hamza_Berk4 ай бұрын
Ben de çok anlayamadım açıkçası ne anlatmak istediğini, bu tartışmanın devamı da gelir ama arkadaşla konuşuruz yine
İlla ki dışardan içeri doğru bir açıklama olması gerekli değil, Tanrı fizik yasalarını yarattı o fizik yasaları da maddeleri belirli hareketlere zorluyor gibi. Bunun yerine maddenin davranışları doğa yasalarını oluşturur denebilir.Yani madde kendi içsel özellikleri ile etkileşime girip , bazı örüntüler oluşturabilir. Kısaca madde ne yapıyorsa yasa olan da odur denebilir. Kağıt üstündeki formüller de yasanın kendisi değil , onların matematiksel temsili olur.
@Ailurophile3215 ай бұрын
İyi de “maddenin davranışları doğa yasalarını oluşturuyor” ama madde de bir yasalar dahilinde oluşuyor örn higgs bozonu, quarklar vs bir yasa dahilinde hareket ediyorlar e bir yasa maddeyi oluşturuyor üstelik madde kafasına göre bir şey uydurup hadi buna hep uyayım mı diyor? “Madde yasayı yasa maddeyi oluşturuyor” dersen de döngüsellik oluyor Yani bence pek olmamış senin dediğin Bir de bir şey yasa oluşturabiliyorsa zaten yasa dahilinde hareket ettiği için oluyor
@Ailurophile3215 ай бұрын
Bir de ilk dediğin Tanrı yasayı yarattı sonra madde de yasaya uymak zorunda kaldı değil sanki madde hep varmış gibi oluyor öyle deyince Tanrı maddeyi de yarattı ve maddeyi bir yasa dahilinde hareket edecek şekilde yarattı yasa da düzen anlamına geliyor zaten yani her şeyi belirli bir düzene göre yarattı.
@quadriceps3455 ай бұрын
@@Ailurophile321 Maddenin yasa dahilinde oluştuğunu söylemiyorum ama maddenin içsel özellikleri dahilinde girdikleri etkileşim ile oluşturdukları örüntüler yasadır aslında diyorum.
@hamzaalarslan67915 ай бұрын
hocam twitterını bulamadım
@Hamza_Berk5 ай бұрын
@freesoulm4n
@ainivall5 ай бұрын
:)
@muhalifmusluman5 ай бұрын
53:20 katılıyorum ama müslümanlar zaten Allah'ın ezelden beridir var olduğunu, başlangıcının olmadığını söylüyor. "Geçmişe doğru teselsül muhal" sözünden kasıt "herşeyin bir başlangıcı olmak zorundadır" gibi birşey değil. Biz geriye doğru nedensellik zinciri sonsuza kadar gidemez diyoruz. A varlığını B varlığı yarattı B yi C varlığı yarattı C yi D varlığı yarattı vs vs geriye doğru sonsuza gidemez başlangıcı olması lazım dediğimiz şey bu. Çünkü ortada bir hareket varsa değişim varsa onunda bir başlangıcı olması gerekir başlangıçsız diyemeyiz. Yoksa ilk nedenin varlığının başlangıcı olmadığını, sonsuz olduğunu bizde söylüyoruz.
@habilademoglu24305 ай бұрын
allah eksi sonsuzdan gelmiyor. allah tek bir anda var ve zaman yok. bu duruma ezel deniyor.
@hendakoste13 ай бұрын
@@habilademoglu2430an zaman ölçüsü değil mi?
@Krrv-tl5ov5 ай бұрын
miri adamın yorumlarinda gormuştum "safsata canavarı" diyince birinin argumanlariyla alay ediliyo sanmistim