ATT ÖVERKLAGA! VAD GÄLLER? rättssäkerhet vs utpressning - ADVOKATSNACK avsnitt 33

  Рет қаралды 10,400

advokatsnack

7 жыл бұрын

Vad gäller vid ett överklagande? Varför får man överklaga? Vilka frister gäller? Ett moment i överklagandet som sätter rättssäkerheten ur spel.
I avsnitt 33 av ADVOKATSNACK diskuteras överklagande momentet i brottmålsprocessen. Ett särskilt moment ger åklagare och tilltalad en möjlighet att överklaga även efter fristen löpt ut. Denna möjlighet används ofta av staten i syfte att förmå den tilltalade att återkalla sitt överklagande. Detta överklagande kallas för ett anslutningsöverklagande.
I Sverige har vi en tvåinstansprövning. Av den anledningen har man en rätt att överklaga en tingsrättsdom. Den rätten gäller såväl den tilltalade som åklagaren.
Åklagaren är företrädare för staten. Staten har självklart en skyldighet att vara objektiv i sin bedömning. Detta gäller inte bara när åklagaren väcker åtal mot den tilltalade, utan gäller även i samband med att tingsrätten har meddelat sin dom. Om åklagaren anser att domen är felaktig, ska han/hon överklaga. Om han/hon anser att domen är korrekt ska han givetvis inte överklaga.
Med anledning av det ovanstående är det därför ytterst anmärkningsvärt att åklagare ofta anslutningsöverklagar en dom (dvs, överklagar efter att överklagandefristen har löpt ut, och först när den tilltalade har överklagat). Om åklagaren ansåg att domen var felaktig borde han/hon ha överklagat domen inom fristen, men så sker många gånger inte. Varför överklagar åklagaren i så fall? Agerandet från åklagaren sida, när denne enbart anslutningsöverklagar, kan många gånger inte förklaras på annat sätt än att åklagaren, genom anslutningsöverklagandet (på laglig väg) utpressar den tilltalade. Genom att anslutningsöverklaga, tvingas den tilltalade att fatta ett mycket svårt beslut. Ska han/hon vidhålla sitt överklagande, och därigenom riskera ett hårdare straff? Eller ska han/hon återkalla, och ta det straff som tingsrätten dömt honom/henne för, trots att han/hon kan vara oskyldig? Se avsnitt 33 av ADVOKATSNACK där advokat David Massi ger sin syn på saken.
--------------Följ advokat David Massi på:-------------------------------
facebook: advokatmassi
instagram: @advokatmassi
snapchat: @advokatmassi
twitter: @advokatmassi
ADVOKATBYRÅN MASSI:
www.advokatmassi.se
ADVOKATSNACKS EGNA HEMSIDA:
www.advokatsnack.se

Пікірлер: 27
@birtanbekiri3390
@birtanbekiri3390 7 жыл бұрын
Grymt avsnitt det här underlättar för oss som inte vet hur det går till och man får klargörande på dom är frågorna som är lite komplicerade kan jag tycka fortsätt med det grymma jobb du gör David Massi och vi din fanclub stöttar dig
@advokatsnack
@advokatsnack 7 жыл бұрын
:) Tack. Vad kul att Ni uppskattar kanalen. 👍👍
@pontussvensson2196
@pontussvensson2196 4 ай бұрын
Åklagarens överklagande borde ju inte då kunna leda till strängare straff men däremot mildare
@vincentjacobsson3981
@vincentjacobsson3981 Жыл бұрын
Jag tycker att Högsta domstolens självutgivna lagbok handlar om politisk, juridisk och religiös doktrin (lärosats).
@ozguraksari6124
@ozguraksari6124 4 жыл бұрын
Du glömde berätta lite mer om att om man väljer att inte överklaga då får man häller ingen möjlighet att få sänkt straff, sen om åklagaren överklagar domen då är det väll ändå ett måste att överklaga i vissa fall. Därför överklagar dom flesta.
@danielalt7508
@danielalt7508 3 жыл бұрын
Kommer inte anslutningsöverklagande att regleras av förbudet mot *reformatio in pejus* ? Eller handlar förbudet endast om att man inte kan höja vad åklagaren yrkat för påföljd i första instansen?
@peterurban159
@peterurban159 6 жыл бұрын
Tack så mycket för svaret! En fråga att min kompis misstänkt på misshandel och han har inte parmanent upptillstånd i Sverige. Han få utvisar från sverige.
@advokatsnack
@advokatsnack 6 жыл бұрын
Det kan vara en omständighet som de tar hänsyn till vid prövningen. Han borde boka tid och prata med en advokat (om han inte redan har en ).👍
@peterurban159
@peterurban159 6 жыл бұрын
advokatsnack tack så mycket!
@advokatsnack
@advokatsnack 6 жыл бұрын
👍👍
@vincentjacobsson3981
@vincentjacobsson3981 Жыл бұрын
Jag tycker att det bör granskas varför Sveriges Rikes Lag är en privat utgiven lagbok av ett pensionerat justitieråd och f.d. ordförande från Högsta domstolen inrättat av Gustav III 1734. Jag tycker även att det bör granskas om Högsta domstolens lagbok kan gälla juridiskt med Bibeln skriven som en berättelse p.g.a. hög ålder.
@tommyeastgate9468
@tommyeastgate9468 6 жыл бұрын
Det är lite som "pleading guilty" i USA där man tar en deal även som oskyldig för att inte riskera ett hårt straff
@advokatsnack
@advokatsnack 6 жыл бұрын
Nja, kanske lite grann. När det gäller anslutningsöverklagandet, används det ibland (inte alltid) i syfte att förmå den tilltalade att återkalla, vilket är något märkligt tycker jag. Personligen anser jag att en åklagare ska överklaga enbart om denne anser att domen är materiellt felaktig, och då finns det inte någon anledning till ett anslutningsöverklagande, då kan åklagaren istället överklaga särskilt.
@peterurban159
@peterurban159 6 жыл бұрын
En fråga om man överklaga till hövrätten att de kan bestämma att straff ska mera om man dömd för något brott? Fråga att de kan bestämma straff ska mera eller bara de kan minsta
@advokatsnack
@advokatsnack 6 жыл бұрын
Hej Peter. Om åklagaren överklagar kan man få hårdare straff, men om bara den tilltalade överklagar kan man INTE få hårdare straff. Hoppas det var svar på frågan.👍
@ozguraksari6124
@ozguraksari6124 4 жыл бұрын
Om åklagaren överklagar till hovrätten medan du är nöjd med dina till exempel 2 år som du fått i tingsrätten så kan det bara bli värre för dig i hovrätten, överklaga alltid!
@Amanda77701
@Amanda77701 4 жыл бұрын
Hej ! Kan hjälpa mig en fråga? Jag behöver överklaga Migrationsverkets beslut, hur kan jag skriva ? Kan jag skriva med vanligt papper 📝 eller skriver jag i dokument på datorn?
@AxWil
@AxWil 4 жыл бұрын
Skicka in ett brev enligt vad som står: www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Arbeta-i-Sverige/Om-du-vill-overklaga.html
@senaithaile2377
@senaithaile2377 4 жыл бұрын
Vad händer om överklagan kommer lite för sent till Migrationverket på grund av posten eller råd dag ?
@advokatsnack
@advokatsnack 4 жыл бұрын
Om en överklagan i brottmål kommer in försent så avvisas den. Domen har då vunnit laga kraft. Det finns en möjlighet att "få upp" överklagandet genom att ansöka om återställande av försutten tid, men det ställs vissa krav och huvudregeln är att ett överklagande som inkommit försent skall avvisas. Vad som gäller specifikt i Migrationsmål måste du fråga en advokat som arbetar med dessa ärenden,. Jag arbetar endast med brottmål.
@senaithaile2377
@senaithaile2377 4 жыл бұрын
@@advokatsnack tack!