Özellikle bu bölüm çok eksik kaldı ve aynı zamanda en çok keyif aldığım bölümlerden biri oldu. Kesinlikle part 2 gelmeli
@spartakos5362 жыл бұрын
Okan Bayülgen'in muhabbeti çok kaliteli ve dinlenesi.
@whitesharkman2 жыл бұрын
Nefessiz izledim. Beyin yakan bir söyleşiydi. Teşekkürler sanat emekçileri.
@tulyatulya2122 жыл бұрын
Nadir rastlanan bir durum Okan'ın gerçekten saygı duyduğu bir insan 🤔🤔😃 çok keyifliydi. Daim olsun teşkklr🤗
@northernlegolas2 жыл бұрын
Sanat konusunda Yalın Alpay ın izahı muazzam… Yalın Alpay’dan denemeler kitabı istiyoruz. Kütüphaneye koyucam, çocuklar da okusun diye.
@aysuncurl2 жыл бұрын
Bu bôlümü açık bir zihinle dinlemek için bırakmıştım,harika 👍
@anneninkanali38192 жыл бұрын
Ne kadar özlemişim, nitelikli ve herkesin aynı görüşte olmadığı programları... Emeğinize sağlık. ☺️🙋🏻♀️
@polatsezgin86032 жыл бұрын
Bence Yalın Bey ceket konusunda şöyle bir yanılgıya düşüyor: Dünya üzerinde hiçbir zaman kolları şöyle olsun yakası, düğmesi böyle olsun diye bir tasarımı tek bir kişi yapmadı. İnsanın bir ısınma ihtiyacı vardı. Muhtemelen ilk önceleri hayvan postlarını giyerek bu ihtiyacı karşıladılar. Sonra bu yeterli gelmemeye başladı çünkü o postun yapısı insan anatomisine uymadı bir yerler açıkta kalmaya ve üşümeye devam etti. Sonrasında bu ihtiyacı gidermek için farklı denemeler yapıldı farklı çözümler üretildi. Yani bugünkü ceket, formunu bir evrimsel süreç içinde kazandı. Asıl amaç da her zaman fonksiyoneldi, yani insanın ısınma ihtiyacını karşılamaktı. Sonrasında farklı kaygılarla form verme süreci değişmiş ve gelişmiş olabilir, ancak amaç hep fonksiyoneldi.
@sirac.kasgarli Жыл бұрын
Dediklerinize katılıyorum. Gayet satın alabileceğim elle tutulur, mantıklı bir bakış açısı sunmuşsunuz. Bu şekilde düşünmemiştim daha önce, vesilenizle farklı bir pencere kazandırmış oldunuz bana teşekkürler.
@fredcakmaktas132 жыл бұрын
Tam yazmaya başlamıştım ki Yalın Bey söyledi. İki tarafın da anlamlı fikirlerini söylediği ama sonunda kendi çerçevelerini çizip ihtilaflı alanda buluşmadan bitirdikleri bir program gibi geldi bana. Şüphesiz bu hali de değerli. Kesinlikle devamı gelmeli. 👍⏩
@federleicht16822 жыл бұрын
Yalın Alpay müthiş pozitif ve tatlı bir adam,bu yönüyle hiç istemediğim bir şeyi bile rahatlıkla dinletebilir bana ve birçok kişiye ve bu çok büyük bir meziyet bence,seviyorum kendisini.
@eyetopia9035 Жыл бұрын
Makas çok açık. Sessiz kalman bile çok klas. Müthişsin yalın hocam.
@kerimsoysald19702 жыл бұрын
İyi yazılmış bir senaryo, roman veya tiyatro textinden daha büyük meziyet gerektirir eser olması açısından. Hatta senaryo hayal gücünü yönlendirmeye yönelik bir text olduğu için iyi yazılmaya, geniş bir donanıma daha çok ihtiyaç duyar. Antik kökenini itibariyle karşılaştıramayız fakat tiyatronun sinemanın içinde bulunduğunu biliyoruz, vucuduyla değil belki ama eklemleriyle. Okan Bayulgen klasik dönem bestelerinin nasıl yazıldığından örnek veriyor, müzik bilen birisi o metne baktığında müziği duyabilir. Okuduğunu anlayan birisi yapı gereği roman ve tiyatro oyununu rahat okuyabilir ama senaryoyu rahat okuyamaz. İlk tiyatro metinleri popülerleştiği zaman da herkes onu yazıyordur, yaşadığımız dönemde senaryo yazan, deneyen insan çok. Bugün çoğu senaryo, yazarın olgunlaşmaması yüzünden okunmaz halde ve bu senaryo yazmaya olan ilgiden dolayı. Okuduğumuz texti hayal edebildiğimizde bir anlam kazanıyor. Senaryonun çok farklı yazım tarzları var elbette hepsine alışamayız. Fakat baştan sona tutarlı bir şekilde, iyi önermelerle yazılmış bir senaryoyu okuduğumuzda; metin, emek ve vizyon açısından yazılmış çoğu şeyden üstündür.
@gulayogansoy70442 жыл бұрын
Sohbet çok güzel..Fikirlerin çarpışması daha da güzel ..Hepsi çok zihin açıcı ve düşündürücü önemli olan da bu.. Ancak Okan bey enerjisinin olağanüstü yüksekliğinden olsa gerek kontrolünü kaybedip dinlemekte zorlanıyor.
@haticeylmazturk25912 жыл бұрын
Yalın hocam sizi çok seviyoruz. Sizin yorumlarınıza çok daha fazla ihtiyacımız var. Sevgiler
Teknolojiden ne kadar şikayet etsem de şu guzellikleri var yahu,muhabbetin kalitesi,nasıl ulaşabilirdik buna?
@caganmudanyal16722 жыл бұрын
Okan Bayülgen’in örneğine karşı ceket örneğinin tam karşılık bulmadığını ve de ceketin doğada olduğunu savunsam da o ceketi ilk defa yapan kişinin sürrealist bir sanatçı olduğunu düşünüyorum. Yanlış hatırlamıyorsam Apollinaire, sürrealizm hakkında şöyle diyordu “ İnsanlar ayaklara bakarak tekerleği icat ettiler. İşte bu sürrealizmdir. “ Buradan bakacak olursak aslında ceket, hayvanlarda post olarak var. Yani en azından işlev olarak doğada mevcut. Bu da gerçeklikte doğada olduğu anlamına gelebilir. Konudan bağımsız programınıza bayılıyorum. Teşekkür ederim bütün bu tartışma, bilgi ve bakış açınız için :)
@georgestance13642 жыл бұрын
çok güzel bi yorum olmuş
@mehmeterdem7422 жыл бұрын
Kokoreçi ilk yapan kişi de bir sanat eseri üretmiş oldu mu? Ceket sizi ısıtmak amacıyla üretiliyorsa o ürün bir sanat eseri değildir. Ceket size bir şeyler anlatma amacıyla üretiliyorsa o bir sanat eseridir. Kokoreç sizi doyurmak amacıyla üretiliyorsa o ürün bir sanat eseri değildir. Kokoreç size bir şeyler anlatma amacıyla üretiliyorsa o bir sanat eseridir.
@nurefsansadan36302 жыл бұрын
Okan Bayülgen sohbetin çizgisini dağıtıyor. Biraz daha Yalın Alpay’ın derleyip toplamasına alan açarsa zihnimizde daha sağlam yer edinecek bir sohbete dönüşebilir.
@umitkarayakali64262 жыл бұрын
peki o zaman arı rasyonelliğe sıkışmış olmaz mıyız?
@nurefsansadan36302 жыл бұрын
@@umitkarayakali6426 bağlamlar çok kopuk aklına gelenleri karman çorman söylüyor Okan Bayülgen ama devam ettiremiyor, altını dolduramıyor. Konu zaten geniş en azından nereden ele aldıkları belli olursa daha akılda kalıcı ve takip etme isteği uyandıran bir sohbet olabilir. Bir de Yalın Alpay’ın ne söylediğiyle hiç ilgilenmiyor sadece kendi söylemek istediğine odaklı bu da sohbetin niteliğini düşüren bir durum.
@canhan43202 жыл бұрын
Yalın Alpay'ın komutan Logar gülüşü çok içten geliyor bana .😄
@muratkutluturkan5261 Жыл бұрын
Teşekkür ederim mükemmel
@Cankoyuturk Жыл бұрын
Yalın Bey'in sözünün kesilmemesi için verdiği mücadeleyi izledik. Neyse ki sonunda Bayülgen'i susturup derdini anlatabildi..
@cerensepci2 жыл бұрын
Ne güzelsiniz..
@ronin34442 жыл бұрын
Ahahaha, Sanırım Okan burada ki yorumları okuyor. Okan biraz müsaade et ki Yalın'da konuşsun dedikçe daha fazla sözünü kesiyor. Ters psikoloji mi yapsak acaba? Okan'cığım daha çok konuş doyamıyoruz yahu sana, Yalın konuşmasa da olur :)
@berkaycalskan9802 жыл бұрын
Bu konunun bir ikincisi gelmeli çok keyifliydi
@cenktaner64172 жыл бұрын
ikisini de çok sevdiğim halde Yalın Bey ne zaman Okan Bey'e itiraz etse ben daha çok şey öğrendim.
@Haywanus2 жыл бұрын
Kral kafayı yaktı! :D
@emirfarukaltun81042 жыл бұрын
32.32 : Burada geçen "tekhne"nin ceket örneğindeki gibi; "ceket" olan şeyi ortaya çıkarma, keşfetme, bilgisine erişme, teknik kılma, bilgi olarak var etme gibisinden anlamlara geldiği söyleniyordu farklı kaynaklarda. Antik Yunan'ın tekhnesi yalnızca ilk "ceket"e (belki de sadece soyut olarak) tekhne demiş oluyor böylece.
@deryayldrm80052 жыл бұрын
Yine müthiş bir sohbet olmuş. Masayı deviririm 😄
@barssipahioglu72092 жыл бұрын
Harika...
@burakozcelik76932 жыл бұрын
Serinin fotoğraf ile birlikte en merakla beklediğim bölümüydü, konu farklı yerlere gittiği için sinema yeterince konuşulamamış. Yalın Alpay 'ın da sonda dediği gibi daha detaylı bir sinema telafisi bölümü gelmeli diye düşünüyorum 😉
@nedimbestekar2 жыл бұрын
sizi izlemek ve dinlemek o kadar zevkli ve besleyiciki keske biraz daha uzatsaniz sohbeti...
@AlicanDumanlidag2 жыл бұрын
Hafta içi okuldayım hafta sonu da bilgisayarda karakter animasyonu yaparak çalışıyorum. İşe sizlerle başlamak büyük bir keyif, çok teşekkürler.
@meralsahin89542 жыл бұрын
Okan bey yine oldukça Dionisyaksınız . Yalın bey siz de yine çok iyi hazırlanmışsınız gibi duruyor. Okan beyin sinema deneyimlerini dinlemek isteriz
@icarusproject71262 жыл бұрын
efsane muhabbet
@gzdkrmz2 жыл бұрын
25dk ya geldim hala Yalın bey 2 kelime edebildi , bu nasıl dengesiz bir zaman dağılımı.
@omerfarukkarakaya28772 жыл бұрын
Yalın alpay konuşmaya başladığında zihnimde seyehate çıkıyorum. Okan ın sesini duyunca aniden ayılıp can kulağıyla dinlemeye başlıyorum.
@federleicht16822 жыл бұрын
Yalın Alpay medya arkeolojisini,Okan Bayülgenle değil Murat Menteşle yapsaydı, tadından yenmezdi,zira müthiş tamamlıyorlar birbirlerini, ikisi de çok iyi birer dinleyici ve anlatıcı,masa da devirmiyorlar üstelik.
@alikamer49832 жыл бұрын
Sen murat menteş ile okan'ı bir mi tutuyorsun? okan'daki sanat birikimi murat'ta yok ki. yani önemli bir edebiyatçı ama televizyon geçmişi olmadığı için biraz yüzeysel kalırdı
@ym55izmir2 жыл бұрын
Yalın Alpay'ın gerçekten Yalın Alpay olduğu anları izlemek harika oldu.İsteğim gerçek Yalın Alpay'ın düşüncelerinden fikirlerinden daha fazlasını ortaya koyabilmesi, toplumsal karanlıkları ışığıyla daha fazla aydınlatabilmesi.
@igokmen2 жыл бұрын
eline sağlık, selamlar
@bilalayberkaydogdu19572 жыл бұрын
Okan yıllardır programlarında sık sık hemen herkesin sözünü kesince bunu dünyadaki herkese yapabileceğini zannediyor gibi. Bu yanılgısının yüzüne vuruluşunu görmek keyfli. Yalın Alpay çetin ceviz :)
@antbalci2 жыл бұрын
İnanamıyorum. Okan, Yalın'a sanat ve zanaat farkını anlatıyor.
@federleicht16822 жыл бұрын
Yalın Alpay da ne güzel dinliyor, biliyorum abim güzel abim tadında 😄
@anaghecrea2 жыл бұрын
:D
@AbidigKaufman2 жыл бұрын
internet faturasını çıkarıyoruz bu seride ❤
@gurbuzmert2 жыл бұрын
Eğer günümüze kadar gelmiş olsaydı "the Ceket" sanattı ama devamında gelen "a ceket" zanaata dönüştü. Ben bunu anladım :) Masayı da devirdim :))
@enestaylan44852 жыл бұрын
Yine bir pazarımız güzel başlıyor
@emrahcengiz2822 жыл бұрын
hep derim; Yalın dan defans oyuncusu olmaz! Ofans oynayınca konuyu ne güzel toparladı ☺️
@ufukcelik5354 Жыл бұрын
Masayı deviririm, harika
@byigit862 жыл бұрын
Çok keyifli bir bölüm olmuş.
@edaguzel80552 жыл бұрын
Yaaa bitmesin 🥲💖
@basak8525 Жыл бұрын
Harika
@mehmeterdem7422 жыл бұрын
Ceket bir problemi çözme amacı ile üretilmişse, o sanat değildir, bir tasarım ürünüdür. Soğuktan korumak, bir kültüre aidiyeti göstermek, estetik bir kaygı taşıması vs. gibi bir amaca sahip olan ürün, sanat üretimi değildir. Bir lambanın öncelikli amacı ışık üretmekse o bir sanat eseri değildir, ceket sizi ısıtmak için üretilmişse o bir sanat eseri değildir. Okan’ın örneği mükemmeldi, üzerine oturamayacağın, bir fikir ve duygu aktarımı için üretilmiş bir sandalye bir sanat üretimidir, çünkü öncelikli amacı bir teknik problemi çözmek değildir, biri o sandalyeye oturana veya ceketle ısınana kadar da tanımı değişmez. Burada bile moda tasarımcısı olduğu halde kendini sanatçı olarak gören insanlar var. Sizin bakış açınızla ceket bir sanat üretimi ise, börek de öyledir, köfte ekmek de, deterjan reklamı da, aklınıza gelecek her tasarım ürünü de, bir tanım koymuyorsunuz ortaya… Tasarım sanattan daha alçak bir tanım da değildir, bazı doğu kültürlerinde, tanımlarında romantik olma adına sulandırıldığına inanıyorum.
@mehmetbarsatici65642 жыл бұрын
sohbet içerikli videoları genellikle dinleyen biri olarak fotoğraf geçişlerinde kullandığınız sesin verdiği rahatsızlıktan ötürü yarıda bırakmak zorunda kaldım. Videoların izlenecek gibi hazırlanması gayet doğal olsa da izlemeden dinleyen takipçilerinizi de göz önünde bulundurmanızı dilerim
@ezgi60982 жыл бұрын
Yalın bey`e ceket konusunda kesinlikle katılıyorum. Tamam fonksiyonel olduğunda sanat değerini yitiriyor olabilir tartışmaya çok açık. Ben yağlı boya çizimlerim ile tasarım fakültesine girebildim. Şimdi giysi dikiyorum. Yine kökünde sanat var.o bakış açısına sahip olabilmek aranıyor. Yeni bir şeyler çıkarabilecek mi? yani asla cekette tasarımda sanat yok diyemeyiz bence. Okan bey asla kabul etmiyor ama … 😊
@mehmeterdem7422 жыл бұрын
Sizin tanımınıza göre güzel bir köfte ekmek veya kokoreç de sanat eseri olabilir, çünkü kökünde sanat var, düzenleme, bakış açısı var. Her şeyin kökünde sanatsal bakış ve estetik vardır ama her şey sanat değildir. Ceket sizi ısıtmak amacıyla üretiliyorsa o ürün bir sanat eseri değildir. Ceket size bir şeyler anlatma amacıyla üretiliyorsa o bir sanat eseridir. Köfte ekmek sizi doyurmak amacıyla üretiliyorsa o ürün bir sanat eseri değildir. Köfte ekmek size bir şeyler anlatma amacıyla üretiliyorsa o bir sanat eseridir.
@meminslawmalinowski39562 жыл бұрын
Editör çok güzel iş çıkarıyor ama keşke bir de videolar kısım kısım alt başlıklara bölünse. 07:50 Divine Accident vs.
@dogubatdivan8702 жыл бұрын
Yalın Alpay'ı dinlemek için Okan Bayulgen'e katlanmak zorunda kalmak😁
@bilincinontolojikizdirabi2 жыл бұрын
Okanin bir kere daha yalina cevap vermesini isterdim yasanan catismadan sonra
@evar91902 жыл бұрын
Sanra tekrar Yalin Alpay, doyum olmuyor :) ama tadinda biraktilar
@aavciaavci39362 жыл бұрын
Yalin Alpay in hayat felsefesiyle hayata bakabilmek…
@sebnemcirit21992 жыл бұрын
44:05 - Joseph campell örneği Kahramanın yolculuğu, klasik yapının modernde tutulması çünkü risksiz ve hikaye anlatımının temeli. Burada yönetmen bozabilir anca o yolculuğu. Yapıyı en rahat kıran o yüzden tiyatro
@aliuyar63652 жыл бұрын
Sanatçı ve yapıt sökücü/çözücü Adem ve kehanetçi Yaratan ve nednini anlatan Adem o kadar dolu ki susumuyor. Çözücü sözünü zor söyleyebiliyor. Ne güzel şeyler yaşıyoruz.
@gokmensimsek93792 жыл бұрын
Çözücü sözünü zor söylemesi oooooo ne kaaaaar nitelikli eleştiri. Nasıl farkettin böyle yıkıcı bi detayı (!) Böyle büyük eleştiri yapabiliyorken çok fazlasını hak ediyorsun eminim...
@kitapsanat85042 жыл бұрын
Masa kullanımdayken alelade bir şeyken ressam çizdiğinde sanata dönüşür, tefekküre vesile olur.
@dem861 Жыл бұрын
Sahibinin hususiyetini tasiyan senaryo eserdir. Filme alinmasa da eserdir. Film ise birbirinden bagimsiz eser veya eser olmayan nitelikteki unsurlardan meydana gelen ayri bir eserdir. Voltran gibi. Bilmiyosan avukatina sor. Gozlerini belertince yanlis bildigin sey herkes icin dogru olmuyor
@kitapsanat85042 жыл бұрын
İcra edilmemiş nota eser değildir. Tiyatro çok başka bir şey.
@alikamer49832 жыл бұрын
Sinemamız içine kapanmış ve sadece yerli seyirciyi amaçlayan bir kapalı kutuydu. Yeşilçam denen parlak yılların 1960’larda başlamasıyla birlikte, ilk örnekler ortaya çıktı. 1964 yılında yaratıcı yönetmen Metin Erksan’ın Susuz Yaz filminin Berlin’e katılıp Altın Ayı’yı alması sinemamızda bir dönüm noktasıdır. Tiyatro elbette önemli bir sanattır fakat Ömer Lütfü Akad olmasaydı, sinemayı tiyatronun gölgesinden kimse kurtarmazdı. Beyoğlu resmen tiyatrocuların tekelindeydi. O yüzden sinemanın yeri bana göre tiyatrodan bi kat daha üstündür diye düşünüyorum.
@avcanbulut2 жыл бұрын
güzel bir bölüm, teşekkürler. yaka mikrofonu markasını öğrenebilir miyim ?
@serinmorankelly Жыл бұрын
1980’lerin ikinci yarısı ile 1990’lar boyunca yeni sinema tarihine ilişkin birçok makale yayınlayan Thomas Elsaesser, 2004’te teknolojik gelişmelerin bir başka haritasını çıkarmıştır. Sinema tarihi çalışmalarını “medya arkeolojisi” altında (Elsaesser, 2004) tasarlamıştır. 2004’teki makalesi, sinema tarihi çalışmalarını medya arkeolojisi bağlamında ayrıntılandıran ilk çalışmadır. Ona göre görsel, işitsel ya da basılı kitle iletişim araçlarının tarihinin birleşmesi kaçınılmazdır. Buna karşın sinema, televizyon ve elektronik görsel-işitsel araçların tarihi özgüldür. Örneğin dijital medya, film çalışmalarının uzantısı gibi ele alınamaz. “Sinemanın birçok ‘ebeveyni’ ve ‘kardeşi’ vardır. Bunları açıklamak için zaman dizinsel de ‘soy’a dayalı tarihyazımı da yetersizdir çünkü hiçbiri aralarındaki etkileşimi açıklayamaz. Kültürel etkileşimleri, ekonomik işlevleri, izleyicisi ile sinema tarihi çalışmaları televizyon ile internetin ilişkisinin açıklanmasını da gerektirmektedir. Bu da ‘medya arkeolojisi’ demektir.” (Elsaesser, 2004, s. 93, 94-99).
@seyruseferdefteri98582 жыл бұрын
Gibi Vatkalı ceket izliyorum sandım 😌😀
@Kulturname2 жыл бұрын
Sinemanın kolektif olup olmaması nereden baktığımızla ilgilidir. Sinema, yönetmenin yaratım sürecinin her aşamasında kendi kararlarını uyguladığı, kişisel bir çalışmanın ürünüdür. Set çalışanları, asistanlar, ışık ekibi vs. hepsi yönetmenin zihnindekileri ve fikirlerini gerçekleştirme yolunda bilgi ve birikimlerini ortaya koyan kişilerdir. Tasfir yönetmene aittir. “Yaratıcı” Yönetmendir. Bu yüzden “Yönetmen Tanrıkral’dır” der Metin Erksan. Bu pencereden, Sinema Kolektif değildir kişiseldir. Diğer taraftan birey olarak yönetmen - Sanatçı içerisine doğduğu toplumdan beslenir ve toplumdan aldığını kendi süzgecinden geçirerek tekrar topluma sunar. Bu manada Sinema dolayısıyla Sanat kolektiftir, çünkü Sanat Eseri Sanatçının içerisine doğduğu toplum ile etkileşimi sonucu ortaya çıkmaktadır. Yeri gelmişken değinelim, Brecht anlayışıyla sinema tüm süreçleriyle birlikte tamamen kolektif bir sanattır.
@sedatsancaktar15422 жыл бұрын
Senaryo metninin ve tiyatro metninin sanat niteliği karşılaştırması tarihsel bağlamdan kopuk incelendiği için O.B.'nin argümanının son derece eksik olduğunu düşünüyorum. Zira sinema sanatı henüz 100 küsur yaşında ve binlerce yıllık geçmişe sahip tiyatroyla aynı tarihi deneyime sahip değil. Elimizdeki en eski yazılı tiyatro eserleri Antik Yunan'dan geliyor, ancak Antik Yunan'da işi tiyatro olmayan kişiler o metinleri okuyor muydu? Binlerce yıl sonra o metinler keşfedilerek Avrupa'da sanatın filizlenmesini sağladılar ki Shakespeare'i bile o metinlere borçluyuz. Sinema teknolojiye son derece bağımlı bir sanat dalı. Bugünün tamamlanmış filmlerinden kaç tanesini ne kadar süre geleceğe aktarabileceğimizi bilmiyoruz. Bugünün teknolojisi ortadan kaybolduğunda veya daha yenilerine entegre edilemeyecek kadar eskidiğinde bugünün ve geçmişin sinemasını ayakta tutacak, onların sanatsal niteliklerini bir çekirdek fosil gibi koruyup ileriye aktaracak şey senaryo metinleri olabilirler. O halde de fevkalade sanatsal nitelikler taşıdıkları herkes tarafından tartışmasız bir gerçek olarak kabul edilecektir. Ancak geleceğe dönük muğlak ihtimallerdense bugünün dünyasında pek ala yaşanacak bir durumla ihtimaller üzerinde duralım; varsayalım ki bir senaryo yazarı tıpkı Franz Kafka gibi ömür boyu yazdıklarını gizliyor ve ölümünden sonra bu senaryolar bulunup filme çekiliyorlar. O halde yazar ölümünden sonra mı sanatçı olmuş olacak? Senaryo metninin sanatsal niteliği üzerine yapılan bu yadsıma ve iddaa sahibinin ''dönüşebilir'' argümanı retroaktif bir şekilde geçmişi değiştiren bir algı çarpıklığına yol açmaz mı? Gelecekte insanların film senaryolarını roman gibi okuyup okumayacaklarını bilmiyoruz. O.B.'nin örneğini anakronik biçimde antik devire uyarlarsak geçmişe dönüp tiyatro metninin de sanatsal niteliğini bitirebiliriz. Kaldı ki sanatın işlevsiz olması argümanıyla senaryo metninin sanatsal niteliğini ''çekilme'' işlevine bağlaması da birbiriyle çelişiyor...
@silaknr2 жыл бұрын
Yalın Bey, ceket örneği olmadı maalesef ya da belki benim zihnimde oturmadı. Ceketi taklit etmeye başladığımızda ceketin sanat eseri olmaktan çıktığından bahsettiniz. Ancak bu durumda, örneğin Pollock'tan esinlenerek yapılan eserleri yoksaymış oluyorsunuz. Yani esinlenmeyi tümüyle yoksayıyorsunuz. Ceket ve sanat eseri arasındaki fark aslında niyettir. Ne niyetle bu eser ortaya konuluyor? Fonksiyon amaçladığı anda o eser sanat eseri olmaktan çıkar, tasarım haline gelir. Tıpkı Tanrı ya da Kral adına yapılan eserlerde olduğu gibi, eserin bir fonksiyonu vardır, dolayısıyla biz bunlara sanat eseri diyemeyiz.
@kamilyalabk74892 жыл бұрын
Yalın Alpay bu videoları tek başına yapmalı Okan bey sohbeti hem sığlaştırıyor hem de Yalın beye söz vermiyor
@furkanerbey20302 жыл бұрын
LÜTFEN BU PROGRAMIN SONU GELMESİN :)
@anlogucoglu96192 жыл бұрын
üst düzey
@loopaal2 жыл бұрын
Ne sanattir ne degildir tartismasinin kime ne faydasi var anlamis degilim. Ona ragmen farkli argumanlari ve bu argumanlari destekleyen gerekcelerini duymak guzel.
@mrtzgn2 жыл бұрын
Serinin yenisi gelmiş 👍🏻👍🏻👍🏻
@anidenelvan2 жыл бұрын
Çekilmiş bir film de yeni bir esere dönüştürülebilir, öyleyse bugün gördüğümüz her eser barındırdığı bu potansiyelle eksiktir ve eser sayılamaz denilebilir mi?
@eski37sokak2 жыл бұрын
bir fotoğraf bölümü daha
@aysuncurl2 жыл бұрын
Sinema-2 muhakkak olmalı
@solucanavar2 жыл бұрын
Cok hayal kırıklığı bu bölüm. Okan Bey hem arkaik hem aşırı opinionated. Tek kus var o da karga diyen bir hümanist. Masa devirmeye de aşırı teşne, dinlemek ve tartışmak istemiyor.
@tengenaji73572 жыл бұрын
yani müzenin bekçisinin o sandalyeyi çekip oturmaması için başka bir bekçiyi oray...
@meliskaleli80332 жыл бұрын
Sanatın tanımına ilişkin kısımda Yalın Alpay'ın "doğada olmayan" ve "arı soyutlama" ifadelerini barındıran söylemi; beni, mühendislik ürünlerinden bazılarının da bir sanat eseri olduğu fikrine itiyor. Daha önce doğada olmayan ceket gibi bir ürünün yaratılmasını (mühendislik ürünleri tarafında AWS energy'nin yeni dalga jeneratörünü örnek verelim) ya da çağdaş sanat fikrinden yola çıkarsak bağlam ile birlikte yeni bir anlam yaratmayı (bu da teknoloji dünyasının inovasyon dediği kavramı karşılıyor sanıyorum. Inovasyon, bir problemi ilk etapta farklı tanımlar ve parametrelerinizi farklı tutar iseniz yani yeni bir bağlamda ele alır iseniz; problemi öncekilerden farklı şekilde çözeceğiniz için öncekilerden farklı sonuçlanması ile oluşan "yenilik"tir. Çıktısı daha önce var olmamıştır; çünkü, daha önce var olmamış bir gerçekliğe ya da daha önce "hayat"tan çekilmemiş bir gerçekliğe aittir.) sanatın yeterli önkoşulları olarak alırsak, sanat tanımı eksik kalıyor. Burada, Okan Bayülgen'in işlevselliğe göndermesi bu eksiği tamamlıyor sanıyorum. Bu durumda bana öyle geliyor ki bir çıktıya sanat eseri denebilmesi için ilk olarak bir fikri, duyguyu ya da düşünceyi temsil etmeli ve onu iletme gayesi taşımalı; ikinci olarak da herhangi bir işlevselliği bulunmamalı. Aksi takdirde bir su kaynakları mühendisinin gerçekliğin bir parçası olarak ürettiği havza modelini ( sorduğu soruya göre farklı parametreleri dahil ederek bilgisayar ortamında işlenip görüntülenen bir havza "temsili"dir bu) herhangi bir duygu, düşünce ya da fikri iletme gayesi taşımadığı halde tamamen "işlevsel" olan bir şeyi sanat eseri olarak kabul etmek durumunda kalırız; ve, ceket örneği bununla paraleldir.
@elif-du2mf Жыл бұрын
Sayın Yalın Bey, burada ilk defa söylediğiniz bir şeye katılmıyorum. Verdiğiniz ceket örneğinde o bir tasarım ürünüdur sanat değil, çünkü ikisi arasında çok önemli bir ayrım vardır. Tasarım hedef bir kullanıcı kitlesi için, bir sorunu çözmek adına yapılır ve islevseldir.
@ddewwer232 жыл бұрын
Bi insan 20dk araliksiz konusabiliyorsa sanati da annesiyle derdini cozmek icin yapar pek tabiig
@ayhantekinorkestrasvetekin37992 жыл бұрын
Yahu çok seviyorum da sn Bayülgen azcık dinle ,yoruyorsunuz. Videodan çıkmamak için kendimi zorluyorum
@nurtenduzgunsonmemis Жыл бұрын
Oscar kazandıran eylem oyuncunun inisiyatif alarak senaryoda olmafığı şeklinde davranması " divine accident" lar ise, bir açıdan yönetmene ıymamak ise sinema yönetmenin işidir sözü ne kadar doğru olur?😊
@alikamer49832 жыл бұрын
Okan abiyi şu konuda eleştircem, Yıllarca bizi sinemadaki rolleriyle yeteneğiyle o kadar alıştırdın, şimdi de yıllardır sinemada rol almayarak bizi mahrum bıraktın. bi sanatçının bunu yapmaması gerekirdi.
@ercsrc2 жыл бұрын
Ilk ceketin yapilisina gidersek belki muhendislik bakis acisiyla yapildi. Dolayisiyla mihendislik sanat altina girer mi? Ya da endustriyel tasarimi ele alirsak, isin estetik boyutu sanat fonksiyonellik tarafi muhendislik ve dolayisiyla sanat degil midir
@feal1242 жыл бұрын
Son bölümde seste sıkıntı var.
@senolcivcir2 жыл бұрын
Aks çizgisini neden ihlal ettiniz ? Özel bir anlamı var mı ? Başım ağrıdı izlerken.
@tolgagursoy32472 жыл бұрын
Okan devirdiğini nerede görsem izleyesim geliyor fakat izledikten sonra da nefret edesim geliyor bir sus be adam
@alper78082 жыл бұрын
Sinema görsel bir sanattır, en iyi filmler büyük romanlardan değil ucuz romanlardan ortaya çıkar, senaryo sanat eseri değildir, yönetmen film sanata donusturur
@elijah82442 жыл бұрын
Ee sonraki bölüm ne
@yukselisheree2 жыл бұрын
Vidyoyu podcast tarzi olarak dinledigimde su deklasor efekt sesleri cok sinir bozucu okuyor. Izlerkende biraz oyle. Efekt sesine gerek yok bence.
@orhunyilmaz3299 Жыл бұрын
Bana kalırsa sanat ve zanaat tanımlaması konusunda temelden bir hata yapılıyor. Her iki unsuru ayıran özelliklerden bahsediyorsunuz ama esas olan iki yapının benzerlikleri. Yani sanat ve zanaatin ortak unsuru olan estetik. Estetiği barındıran her unsur sanat formlarını da barındırır. Estetik barındırmayan sanat denemelerine sanat denemezken, fonksiyonunu tam olarak yerine getirmeyen zanaat unsurlarına da zanaat denemez. Yani sanat ve zanaat arasında bir hiyerarşik üstünlük yoktur. Anahtar rolünün yetkinliği, üretilenin ehliyetini meydana getirir. Kötü tasarlanmış güzel desenli konforsuz bir koltuğun zanaat eseri denemeyecek kötü bir üretim olması, müzede sergilenen bantlanmis muzun da sanat eseri olmaması bunlara örnektir. Yine de iki bakış açısından Alpay'ın bakışına daha yakınım çünkü sanat hemen her zaman tahakküm araçlarının yordayıcısı olmuştur. Bu ona ontolojik değilse bile algısal bir sanat dışı ana fonksiyon yükler. Ayrıca bahsedildiği üzere porte çalışmaları zamanın zanaat eserleriyken (soyluların ve burjuvazinin kendini ölümsüzlestirme çabası) zamanla fotoğrafın ortaya çıkmasıyla "sanatlaşmış" yani aslında bir bakıma soylulaştırılmıştır (gentrification). Ben Beyülgen'in sanat-zanaat dönüşüm bakışına da katılamıyorum. Çünkü bana kalırsa üretilen/yaratılan şeyin o andaki üretim amacı ürünün -Walter Benjaminian bir bakisla- aurasını meydana getireceğinden o anki özelliği baki kalır. Yani şu anda eşsiz sanat eseri olarak görülen Da Vinci üretimleri, zamanın zanaat ürünleri ise hala öyledir. Yalnızca biz o ana buradan baktığımız için olanı manipüle ederiz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey yine estetiktir. Estetik baki kalır ister sanat olsun ister zanaat.
@alikamer49832 жыл бұрын
Sinema asla kollektif olamaz zaten. Elbette senaryo, yapım ve oyuncular önemlidir fakat iş, reji'de biter. Metin Erksan'ın dediği gibi, "bir filmi sanat eseri yapan reji'dir!"
@ahmet_yasin2 жыл бұрын
Touchapp'i denedim ancak belli ki henüz content yeterli değil. Ben kendi grafik tasarımlarımı yükledim ve tasarımcıları takip etme niyetim vardı ancak önüme yemek tarifleri çıkarmaya başlayınca belki sonra bir gün tekrar açmak üzere kapattım.
@craigpointon8394 Жыл бұрын
OKAN SUS OKAN
@Ucan_Tekme_Ninjasi2 жыл бұрын
Ceket de birebir insan vücudunun taklitidir.
@simplelife85092 жыл бұрын
Tiyatro daha cok dur beni dinle anla gibi iletiliyor izleyice ve oyuncu acisindan ama sinema daha cok beni izle mesajim bir tek oyuncu Ile degil tum goruntu ve sesle. Burda yonetmenin sergilediginin onune gecince tiyatro oyuncusu tam mesaj iletilemiyor. Dolayisiyla bu Ceylon v Yildirimlar catismasi oluyor. Belki Ceylan daha cok oyuncusunu halkdan secmeli ki ‘divine accident’ Ile dolu olup goruntu ve sahnenin onune gecmez.
@solucanavar2 жыл бұрын
Bir insan bir alanda kendi çalıştı mı, kendi değdiği alann ve dönemin dinamiklerinin ağırlığı korkunc yukseiyor. Feci bir bias olusuyor. Sag bek oynayanin sag ayak en muhim şeydir demesi gibi. Kaleciye geri pas bitti futbol bitti demek gibi.