Aventura in tinutul Maramuresului | Manastirea Barsana si Sapanta, Cimitirul Vesel, Sighet, Mocanita

  Рет қаралды 2,366

rootless

rootless

Күн бұрын

Bine ați (re)venit pe canalul nostru!
De data aceasta, am ajuns în nordul țării, acolo unde ”se pune harta în cui”. Și dacă tot se pune harta, am zis să batem și noi în cuie itinerariul pentru 4 zile pline de activități în Maramureș.
După un drum lung, am ajuns la mănăstirea Bârsana, care a fost construită în 1993. Ansamblul este foarte îngrijit, plin de flori și alei care conecteaza biserica de celelalte imobile din complex. Puteți să vă lăsați mașina la o parcare pe stânga lângă poarta de lemn. Parcarea este gratuită și până la mănăstire puteți să urcați pe scări sau pe un drum din dreapta parcării și în mai puțin de 5 minute ajungeți la intrarea în complex.
Aici este biserica ce are unul dintre cele mai înalte turnuri de lemn, având 57 de metri.
Am început a doua zi cu o vizită la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației, care este primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului. (bilet de intrare 10 lei) Închisoarea a fost construită în 1897 și este locul unde și-au găsit sfârșitul mai mulți opozanți ai regimului comunist. Din 1993 a fost înființat memorialul pentru a ne reaminti ororile la care au fost expuși deținuții de aici și pentru a nu da uitării această filă a istoriei. Închisoarea este organizată pe 3 nivele și în fiecare celulă este câte o expoziție tematică. Cea mai cutremurătoare cred că a fost celula ”Neagra” care era folosită pentru a pedepsi deținuții care nu se conformau diverselor ordine.
De acolo am plecat spre mănăstirea Săpânța-Peri care a fost construită în 1997 pe locul unde a fost o biserică de piatră care a fost sediul Episcopiei Române a Maramureșului. Cu o înălțimea de 78 de metri, este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Datorită înălțimii acesteia se vede pe o rază de 5 km, astfel că poate fi văzută și din Ucraina.
Ultima oprire pentru această zi a fost ”Cimitirul Vesel” care a fost înființat de Stan Ioan Pătraș (bilet de intrare 5 lei). De la prima cruce pusă în cimitir în 1935/1936 și până astăzi s-au adunat aproximativ 800 de cruci. Pe cruci sunt chipurile celor care au trecut în neființă sculptate în relief și câte un epitaf pentru cei care vizitează mormintele. Unele cruci conțin scrieri pe ambele părți, pe o parte o scurtă descriere a vieții persoanei și epitaful pe partea cealaltă. În epitafele de pe cruci am observat o afinitate pentru băutură și soacre. :))
În a treia zi am hotărât să facem un traseu cu Mocănița, așa că ne-am înarmat cu răbdare, apă, niște gustări și am pornit la drum. Dacă vreți să mergeți cu Mocănița vă recomandăm să achiziționați biletele din timp (se pot cumpăra on-line și biletul standard fără mâncare este 65 de lei). În total am petrecut 6 ore, câte două ore pe drum (au fost și câteva opriri scurte) și o pauză de 2 ore la Paltin, de unde vă puteți cumpăra ceva de mâncare, și să luați loc la mesele de lemn din ”poieniță” sau puteți pur și simplu să vă bucurați de liniștea naturii și susurul apei. Nu o să vă vină să credeți, dar în 2 ore se parcurg 20 de km :D, așa că aveți timp să vă bucurați din plin de peisaje. Pont gratuit: dacă stați pe scaunele din stânga cum urcați de la Vișeul de sus (deci pe dreapta la întoarcere) vă veți bucura de peisaje atât la dus, cât și la întors.
În ultima zi ne-am propus să vizităm satul Breb, dar o ploicică ne-a scurtat vizita. Am reușit să vizităm biserica din sat, care datează din secolul al XVII-lea și am cunoscut un meșteșugar în vârstă de 94 de ani care face unelte din lemn. Așa că ne-am întors la Sighetu Marmației și am vizitat ”Muzeul Satului” pentru a vedea casele și obiceiurile locului. (bilet de intrare 10 lei). Cu toate că nu se poate compara cu experiența autentică pe care o ai atunci când vizitezi satele, aici poți să vezi toate stilurile de case și gospodării pe fast-forward în câteva ore. Cu această ultimă oprire s-a încheiat vizita noastră în Maramureș, dar am reveni cu drag oricând deoarece ne-a fermecat prin peisajele frumoase, bunăvoința oamenilor și istoria locului.
Dacă v-a plăcut video-ul nu uitați să vă abonați la canalul nostru și să dați un like. De asemenea puteți activa notificările, ca să nu ratați niciun video. Mulțumim, dragilor!
Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram pentru postări:
Facebook: / rootless.ro
Instagram: / rootless.ro
____________________________
Intro: (0:00)
Barsana: (0:11)
Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu Marmatiei: (1:47)
Sapanta: (3:39)
Cimitirul Vesel: (4:47)
Mocanita: (5:23)
Muzeul Satului Maramuresan din Sighetu Marmatiei: (7:03)
Bloopers: (8:30)

Пікірлер: 15
@biancabodan
@biancabodan 4 жыл бұрын
Maramures plai cu flori...Cu siguranta una dintre cele mai frumoase zone din Romania!
@rootless
@rootless 4 жыл бұрын
Esteeee 😍😘
@mariahergheligiu1790
@mariahergheligiu1790 4 жыл бұрын
Superb! Multumim pentru itinerariu :)
@rootless
@rootless 4 жыл бұрын
Mulțumim!! Ne bucura ca va place 😁
@sandovici_
@sandovici_ 4 жыл бұрын
Foarte fain!
@rootless
@rootless 4 жыл бұрын
Thank you! 🙏
@victoriaalexei1613
@victoriaalexei1613 4 жыл бұрын
Nici n-am observat când au trecut cele 9 minute 😱 superb Maramuresul ❤️
@rootless
@rootless 4 жыл бұрын
Awww 😍 Mulțumim!!
@ioanmoldovan9843
@ioanmoldovan9843 Жыл бұрын
Ați prezentat doar o mică parte din atracțiile Maramureșului. Se găsesc în satele Maramureșului, instalații tradiționale țărănești în stare funcțională vâltori,mori pe apă,live(sing.piva) care numai în Maramureș se mai găsesc,horincii și probabil singura mașină de dărăcit lâna acționată de apă la Săcel din Europa,cel mai vechi cuptor de ars ceramica-de peste 300 ani-la d.l Tănase Burnar la Sacel, iar la Muzeul satului Maramureșean din Sighet 2 case tradiționale din lemn din sec.17, cele mai vechi din țară.
@rootless
@rootless 4 жыл бұрын
🧡 Abonează-te: kzbin.info 📸 Instagram: instagram.com/rootless.ro 📸 Luminița pe Instagram: instagram.com/luminita.gabura 💙 Facebook: facebook.com/rootless.ro
@djprojectus
@djprojectus 2 жыл бұрын
Luminița si Mocănița 😊❤️
@rootless
@rootless 2 жыл бұрын
🤣🤣🤣 nu ne-am gandit la asta
@djprojectus
@djprojectus 2 жыл бұрын
@@rootless 😁❤️👍
@carmenmacarie8913
@carmenmacarie8913 4 жыл бұрын
superba palaria de la min 2.14! nu cred ca este tipic maramuresana insa!?!
@rootless
@rootless 4 жыл бұрын
Este de proveniență Panameza 🤣
What it feels like cleaning up after a toddler.
00:40
Daniel LaBelle
Рет қаралды 81 МЛН
WORLD'S SHORTEST WOMAN
00:58
Stokes Twins
Рет қаралды 42 МЛН
Stay on your way 🛤️✨
00:34
A4
Рет қаралды 20 МЛН
Pleased the disabled person! #shorts
00:43
Dimon Markov
Рет қаралды 27 МЛН
Mânăstirea de pe Cormaia partea doua
5:22
Pop Sly
Рет қаралды 484
Maramures, RAMAI ASA! [ Experienta cu Mocanita]
20:49
Cristi si Ralu
Рет қаралды 31 М.
Satul Viscri  din Brașov
12:35
romaniaazi
Рет қаралды 18 М.
Mănăstirea Putna - Bucovina
7:31
Travels by Cezar Șoancă
Рет қаралды 524
CIMITIRUL VESEL DE LA SAPANTA
37:59
Ionut Ghita
Рет қаралды 24 М.
What it feels like cleaning up after a toddler.
00:40
Daniel LaBelle
Рет қаралды 81 МЛН