Рет қаралды 23,508
Avusturya'da eskiden tanıştığım arkadaşımla buluştuk. Kamboçya'nın tropik adası Koy Rong'da birlikte çalışmıştık, şimdi yıllar sonra bir araya geldik. Önce bir kebapçıya gidip döner yedik. Dönerci abimizle sohbet ettik. Arkadaşım beni çalıştığı işyerine götürdü. Köprü altına kurulmuş konsept bir mekan, önceden terkedilmiş, evsizlerin yattığı kuytu bir yerken şuan şehrin trend yerlerinden biri olmuş halde. Anadolu kültürünü, bağlamayı, rakıyı, el dokuması halıyı Batı kültürüne gösteren bu mekanda rakı da bulunuyor.
Innsbruck şehir meydanını gezdim. Çoğu Avrupa şehrinde olduğu gibi her yer bisikletlerle ve elektronik scooterlarla doluydu. Nehri hem köprüden gördüm hem de kıyıya inip paçalarımı sıvayıp nehre bacaklarımı soktum. Nehir kıyısında biraz yürüyüp parkları dolaştım. Mülteci kampında kaldım, ordaki Afrikalı, Iraklı, Suriyeli, Afgan, Pakistanlı, Kürt, Türk mültecilerin yaşamını gözlemledim. Avusturya'daki son videom bu oldu, bir sonraki durak Munich, Almanya olacak. Videonun sonunda Munich şehir merkezine geliyorum. Trenle yaptığım yolculuk çok rahat ama çok pahalıya geldi. Bir sonraki videoda Almanya'nın Munich kentinde görüşmek üzere. İyi seyirler..
Avusturya (Almanca: Österreich ) ya da resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, (Almanca: Republik Österreich ) Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çek Cumhuriyeti ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.Avusturya başlangıçta 976 yılı civarında Avusturya Markgraflığı olarak tarih sahnesine çıktı ve daha sonra bir dükalık ve arşidüklük haline geldi. 16. yüzyılda Avusturya, Habsburg Monarşisi'nin kalbi ve tarihin en etkili kraliyet hanedanlarından biri olan Habsburg Hanedanı'nın küçük bir kolu tarafından yönetilen bir devlet olarak hizmet vermeye başladı. Bir arşidüklük olarak, Kutsal Roma İmparatorluğu'nun önemli bir parçası ve idari merkeziydi. Avusturya, 19. yüzyılın başlarında büyük güçlerden biri olan ve Alman Konfederasyonu'nu yöneten kendi imparatorluğunu kurdu ancak 1866'da Avusturya-Prusya Savaşı'ndaki yenilginin ardından diğer Alman devletlerinden ayrılarak kendi yolunu izledi. 1867 yılında Macaristan ile anlaşmaya varılarak Avusturya-Macaristan İkili Monarşisi kuruldu.
Avusturya-Macaristan tahtının olası veliahtı Arşidük Franz Ferdinand'ın bir suikast sonucu öldürülmesinin ardından Avusturya, İmparator Franz Joseph yönetiminde bu olayın ardından başlayan I. Dünya Savaşına dahil oldu. Monarşinin yenilmesi ve dağılmasından sonra, Almanya ile birleşme niyetiyle Alman-Avusturya Cumhuriyeti ilan edildi. Ancak yeni kurulan devlet İtilaf Devletleri tarafından desteklenmedi ve tanınmadan kaldı. 1919'da Birinci Avusturya Cumhuriyeti, Avusturya'nın yasal halefi oldu. 1938'de, Alman Reich'ının Şansölyesi olan Avusturya doğumlu Adolf Hitler, Avusturya'nın ilhakını sağladı. 1945'te Nazi Almanyası'nın yenilgisi ve uzun bir Müttefik Devletler işgali döneminin ardından Avusturya, İkinci Cumhuriyet olarak bilinen egemen ve kendi kendini yöneten demokratik bir ulus olarak yeniden kuruldu.
Avusturya, devlet başkanı olarak doğrudan seçilmiş bir Federal Başkan ve federal hükümetin başı olan bir Şansölye tarafından yönetilen bir parlamenter temsili demokrasidir. Avusturya'nın başlıca büyük kentleri arasında Viyana, Graz, Linz, Salzburg ve Innsbruck şehirleri gelmektedir. Avusturya, kişi başına düşen GSYİH açısından sürekli olarak dünyanın en zengin 20 ülkesi arasında yer almaktadır. Ülke yüksek bir yaşam standardına sahip olarak 2018'de İnsani Gelişme Endeksi açısından dünyada 20. sırada yer aldı. Viyana, yaşam kalitesi göstergelerinde sürekli olarak uluslararası alanda en üst sırada yer almaktadır.İkinci Cumhuriyet, 1955'te dış siyasi meselelerde daimi tarafsızlığını ilan etti. Avusturya, 1955'ten beri Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği üyesidir. AGİT ve OPEC'e ev sahipliği yapmakta ve OECD ve Interpol'ün kurucu üyesidir. Avusturya ayrıca 1995'te Schengen Anlaşması'nı imzalayan ülkelerden biri oldu ve 1999'da Euro para birimini kullanmaya başladı.
gezencan
Twitter.com/gezencan
Facebook.com/dunyayigezencan