o değil de. hocamız geç saatlerde insanları rahatsız etmemek için kısık kıısık konuşmuş. Tam çevresine bilinçli bir örnek insan.
@FeynmanYKS3 ай бұрын
Boyle fizikcilerin genclere rehber olması cok iyi bir sey, yurtdısında boyle seyler daha fazla umarım sizin gibiler daha fazla olur, basarılar
@Astrapera13 күн бұрын
Süper Ay tartışmalarına son noktayı koyacak nitelikte, harika bir çalışma olmuş hocam. Bir sonraki Süper Ay haberleri ortaya çıktığında bu videoyu paylaşacağım. Elinize sağlık.
@bugra3sby3 ай бұрын
Sizin gibi insanların böyle güzel içerikleri herkesle paylaşması çok değerli hocam. Teşekkür ederiz.
@gergingorunusluadam97593 ай бұрын
Kanalınız hoşuma gitti hocam başarılar
@coskunreis3 ай бұрын
Fizik aşkına resmen 🎉 bir fizikçi olarak yeni videoları bekliyorum. Sevgiler
@KIVANC_OZMEN3 ай бұрын
Dogarken dunyaya daha yakin oldugu icin buyuk gördüğümüzü düşürüyorum.
@zurrani3 ай бұрын
Hocam, inanılmaz hoşumuza gitti :) elinize sağlık. Geçenlerde "güneş doğudan doğar batıdan batar" genel kabulünü düşünürken dünyanın eğikliği ve paralel etkisinin ne kadar olabileceğini kurcalıyordum ve sonra gördüğüm fark (sapma) ile şok olmuştum :) konu coğrafya ama madem bu alete sahip olacak kadar navigasyon ve astronomi merakı varsa, bununla ilgili de bir video çekebilirsiniz.
@DoganErbahar3 ай бұрын
@@zurrani aklımda var teşekkürler
@ufeg72873 ай бұрын
teşekkür
@cagdastanrıverdi3 ай бұрын
ilginç videolar ve fikirler için teşekkürler!!!!
@MY_MAN383 ай бұрын
hocam ilk ölçtüğünüz yer ile ikinci ölçtüğünüz yer arasında değişkenler var yani en iyi siz bilirsiniz ki sabit tutalan değişkenler adı üstünde sabit olmalı yoksa deney iptal olur. mesela evinizin terasında ölçerken sahile göre mutlaka nem farkı olacaktır buda kesinlikle ışığın kırılmasını etkileyecek ve buda kesinlikle ölçümü etkileyecektir. bana göre çok ufak farklar hatalara yorulmalı. arada belirgin fark olsaydı o zaman işin rengi değişirdi. güzel bir deneydi memnun oldum devamını bekleriz.
@erolkethuda30433 ай бұрын
Çok faydalı- bilinçlendirici bilgiler- teşekkürler...
@aihsanasl3 ай бұрын
Bana sanki içince büyüyor gibi geliyor 😜😊
@kagankagan39863 ай бұрын
Klasik sextantla, ufku görmeden açısal yükseklik ölçeceksiniz sandım bi an "olmaaazz" diycektim ki meğer çap ölçümü yapacakmışsınız :)
@tvbox84783 ай бұрын
hocam ay doğarken yani artık neyin arkasından kendisini göstermeye başlamışsa işte o ana en yakın anları en büyük göründüğü halleridir😊 o ay çok yükselmiş👍
@kamilcanylmaz46523 ай бұрын
Hocamın ölçümünden saatler sonra İstanbul Boğazı'nın Avrupa yakasındaki uygun bir konumundan, Çamlıca tepesi üzerinden Ay'ın doğuşunu izlerseniz de Ay'ı çevresindeki yapı ve ağaçlarla kıyaslayıp çok büyük olarak algılayacaksınız.
@giuseppegaribaldi51983 ай бұрын
4:23 Söylediğin markaya baktım da fiyatı fazlaymış :(
@rahmettullahdogan398Ай бұрын
Hocam ben 19 yıldır optik bilimi üzerinde çalışmalar yapıyorum bahsettiğiniz olay optik bir ilizyondur. Bunun neden bir optik ilizyon olduğunu aciklayabilirim.benzer bir etki merkür elipsinde de mevcuttur. Einsteinin genel görelilik teorisinden farklı bir formül kullanarak Merkür elipsinin yaklaşık değerini buldum. Eğer isterseniz bir gün video konferans yöntemiyle nasıl hesapladigimida aciklayabilirim.
@dorukkoc47813 ай бұрын
Oha hocam iyi denk geldim
@caglarcelik90083 ай бұрын
manzarada siddetli mutevazilik var
@firdevs4623 ай бұрын
selamlar herkese
@Anonymous_Mke3 ай бұрын
❤
@nurullahsahin52733 ай бұрын
Hocam merhabalar, gök cisimlerinin doğarken büyük görünmesinin sebebini dünya atmosferinin mercek etkisi yüzünden olduğunu duymuştum.
@7Zone-youtube-channel3 ай бұрын
Bir tek veri ile deney yaparak sonuca ulaşmak adlı videoyu izlediniz. Düşünce her ne kadar güzel olsada malesef klasik hatalardan birisi yine devreye girmiş. Kısacası bir işi ya tam yapacaksın ya da varsayımları ( Modern bilimin yaptığı gibi ) doğru kabul ederek yoluna devam edeceksin.
@kamilcanylmaz46523 ай бұрын
Siz de deneyi daha iyi yaparak hocanın sonucunu doğrularsınız ya da çürütürsünüz. Bilim böyle çalışır.
@7Zone-youtube-channel3 ай бұрын
@@kamilcanylmaz4652 Takipçi olun lütfen, Bilim adına. Sırf deney yapmak adına değil, gerçekleri görmek adına deney yapanlardan izleyeceksiniz. Bu arada bilime veya hocaya karşı değiliz. Derdimiz sadece MODERN BİLİM ve varsayımlarıyla ilgili. Modern bilimi bilimle çürüten bir yapımız var.
@OyunTireni2 ай бұрын
@@7Zone-youtube-channel modern bilimi bilimle çürütmek mi? Bu cümlede bile direkt kendi kişisel düşüncelerinin %100 doğru olduğunu iddia etmiş oldun cidden dünyanın düz olduğuna inanıyorsan cidden yazık diyebileceğim bir durum yok ya cidden hayatta bir amaca ihtiyacın vardır yada kendi kişisel düşüncelerini inkar edemiyorsumdur deney dediğin şeyler hesaplama hataları ve yanlışlıklarla dolu deney dediğin ilk önce hesaplama mantığı olur ve bu hesaplamaları destekleyecek deneylere ihtiyacın olur sekstant ile yapılan şey ölçümdür deney değil bunun arasındaki farkı bilmeden bilim demeyin sadece kendince bir "bilim"dir bu ayrıca buradaki ölçümdür bu ölçümü sizde yapabilirsiniz zor değil. bunu 100 kerede yapsanız sonuç yine aynıdır ayrıca cidden nasa ile uğraşarak veya bir kaç balık lens görüntüsünü iddia ederek bir şeyi ne kanıtlamış olursun nede çürütmüş bunlar senin kişiler görüşlerindir bilimi öğrenmek istiyorsanız varsayım diye çöpe attığınız teorileri destekleyen kanıtları inceleyeni bilim demeden önce bilim mantığını anlayın teori ve hipotez olmadan pamukta fasulye yetiştirmek gibi sandığınız deneyler ortaya çıkmaz deneylerin temel amacuda busur varsayım diyr attığınız şeyleri desteklemektir ve temel olarak sizinde yaptığınız bu bir varsayım atıyorsunuz ortaya ama fark şu ki destekleyecek kanıt bulamıyorsunuz sanırım fazla karmaşık geldiği için olabilir. Yani 2024 yılındayız bırakın artık uyandık falan zort işlerini cidden takan yok artık uzay teknolojileri artık gün geçtikçe hızlanıtor ve bu turist sektörünede girdi torunlarınız size gülmesini istemiyorsanız kendinizi kandırmayı bırakın ve özelmişsiniz gibi davranıp " gerçekleri görmek istiyorsanız bakın bize" ne gerçeği dayı yalan dediğin şeyleri inşaat etmek için yıllardır okuyan ve bunlar başaran insanlar var en başında bu insanlara iftira atmış oluyorsunuz birazcık mantıklar ve deneyle düz dünya ya inanmak aptalıktır. Al en basit deney güneşin batmasıdır bir teleskop veya kamera al ve ufukta batışını izle ben yaptım ve yine doğrular ortada biraz daha para harcayıp yerde ve 40 km yukarıda bir kameraylada aynı şeyi yapabilirsiniz olacak şey basit bir diğeri diğerine göre erken batacak bilimsel deneyler en basiti budur zor değil sadece ön yargıyı kırmak önemli.
@sedatsagr42023 ай бұрын
hocam ben lise mezunu profesyonel bir meraklıyım, kuantum alan teorisi ve uzayın atom altı maddelerle ilişkisi üzerine kavramakta ilişkilendiremediğim noktalar var, nasıl ifade ederim bilmiyorum ama alanlar kuarkları, kuarklar da maddeleri oluşturuyorsa maddeler de uzay üzerinde anlamsal ve fiziksel bütünlüğünü nasıl koruyorlar, ben nerede realitteden kopuyorum ? Aslında anlatmak istediklerimi harflerle ne kadar ifade ettiğimden emin değilim ama uzay ve madde arasında ki ilişkide çok mu eksiğiz?
@bulentberksan98883 ай бұрын
Hocam elinize saglik 60 dakika 1 derece oluyor dimi yani 35 dakika yarım derece gibi bisey
@DoganErbahar3 ай бұрын
@@bulentberksan9888 aynen
@ata_sevinc3 ай бұрын
Sayın Hocam, o kadar hassas olmasa da bu ölçümü elinizle de yapabilirsiniz. Çünkü göz yanılmamız bize ayın ufka yakınken tepedeki çapına göre en az %50 belki %100 daha büyük hissi veriyor. Böyle bir şey olmadığını anlamak için kolumuzu tam açarak ayı iki parmağımız arasına alarak çapını ölçeriz. Peki sıkı durun, şimdi soruyorum. Kol mesafesinde bu ölçümü parmaklarımızla yaptığımızda ayın çapı ne kadardır sizce? Ölçmeden tahminde bulunun. Cevabı kendi yorumuma yanıt olarak yazıyorum. ŞIKLAR: A) Pinpon topu kadar B) 1 TL kadar C) 25 kuruş kadar D) 5 kuruş kadar
@ata_sevinc3 ай бұрын
Cevap: HİÇ BİRİ. Çok daha küçük. 4 mm'lik bir mantar LED çapında! İnanabiliyor musunuz? Gecelerimizi aydınlatan ay, gökkubbeyi kol yarıçapında düşündüğümüzde orada bir mantar LED kadar küçük bir katı açıdan bu kadar ışık saçıyor. Dahası, güneş de yaklaşık aynı çapta görünüyor. O da gündüz aydınlığını o kadar küçük bir katı açıdan saçıyor!
@DoganErbahar3 ай бұрын
@@ata_sevinc çok güzel yorum, çok teşekkürler
@kamilcanylmaz46523 ай бұрын
@@ata_sevinc Ve bu sayede tam Güneş tutulmasında Güneş'in çok parlak olan ışık yuvarı Ay ile tamamen örtülür ve Güneş'in ışık yuvarından çok daha soluk olan taç küre çıplak gözle görülebilir
@Falcon_9un_anahtari3 ай бұрын
Hocam sekstant gerçekten merak ettiğim bir icattı kullandığınız için teşekkürler
@guvengonullu35163 ай бұрын
Hocam bir an bogaz gezisindesiniz sandım.
@DoganErbahar3 ай бұрын
@@guvengonullu3516 ahaha, sallanan tekneden zor birşey ölçüm yapmak
@guvengonullu35163 ай бұрын
@@DoganErbahar ölçümden ziyade anılar canlandı :)
@DoganErbahar3 ай бұрын
@@guvengonullu3516 heyt be güven! Nerelerdesin ne yapıyorsun görüşelim mi ya
@Zrb_553 ай бұрын
Hocam niye bize doğarken ay daha buyukmus gibi geliyor o zmaan
@DoganErbahar3 ай бұрын
@@Zrb_55 bir tür algı yanılması
@LEARN_TURKISH_IDIOT.3 ай бұрын
ay doğarken atmosfer nedeniyle merceklenme etkisi oluşuyor, bu yüzden ufka yakınken büyük görünüyor. Aynı şey güneş için de geçerli. Atmosfer olmasa bir fark oluşmazdı
3 ай бұрын
Emeğinize sağlık hocam. Peki güneş doğarken , batarken ve tepede oldugunda da durum aynı mı?
@DoganErbahar3 ай бұрын
Muhtemelen
@CenitaBrook2 ай бұрын
Sektandın muciti Müslüman Bilim adamlarıdır
@alicanpolat61743 ай бұрын
Hocam Galileo gibi hissettiniz mi?
@cenkmuzuri36222 ай бұрын
Ay maddenin plazma haliyse ? Soğuk plazma..
@OyunTireni2 ай бұрын
Soğuk plazma? ay bir plazma değildir bir ışık kaynağı bile değildir. Ay plazma olabilecek bir yapıya sahip değildir onun evrelerinden ve güneş tutulmasında Earthshine olayı da var. ay katı bir yüzeye sahip katı bir uydu sadece.
@duzya2 ай бұрын
Logoma tıklayabilirsiniz. Farklı gerçek fizik videoları için. Görüşelim.