No video

Βάρκα μου Μπογιατισμένη - Δημήτρης Ασβεστάς, Γιώργος Δραγάτης

  Рет қаралды 2,168

Patirnti

Patirnti

Күн бұрын

Λαούτο & Φωνή : Δημήτρης Ασβεστάς
Βιολί : Γιώργος Δραγάτης
Ο Δημήτρης Ασβεστάς κατάγεται από τη Λέρο αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου 2003.
Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τους παραδοσιακούς χορούς.
Πρωτοχορευτής κυρίως στους λέρικους χορούς, αποδεικνύουντας ότι ο χορός δεν είναι μόνο βήματα για τον ίδιο αλλά βαθιά αγάπη.
Η ένταξή του στο σύλλογο "Άρτεμις" προέκυψε από την ενασχόληση του πατέρα του ως μέλος του συλλόγου και μέσα από εκεί ήρθε σε επαφή πρώτη φορά με το λαούτο σε ηλικία 15 ετών και μετά από παρότρυνσή του, έγινε μέλος του μουσικού εργαστηρίου της "Άρτεμις".
Ξεκίνησε μαθήματα λαούτου με το Γρηγόρη Παραπονιάρη, έναν μουσικό της Λέρου, ο οποίος μέχρι τότε ήξερε μπουζούκι και αρμόνιο και διδάχθηκε λαούτο λογω της έλλειψης του οργάνου στο νησί, διασώζοντας έτσι ενα σημαντικό κομμάτι της λέρικης παράδοσης.
Σημαντικός σταθμός στη μουσική του πορεία ήταν ο καθηγητής λαούτου Νίκος Αγγελόπουλος δίπλα στον οποίο διδάχθηκε και εξέλιξε τις γνώσεις του στο λαούτο καθώς και εμφανίσεις δίπλα του όπως αυτή στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών το 2022, κάτι που θεωρείται ως σημαντική στιγμή στην πορεία του.
Ως σήμερα είναι ο μόνιμος δάσκαλός του.
Σημαντική, επίσης, η βοήθεια από τον καθηγητή βιολιού Νίκο Μήλα καθώς και τη Χριστίνα Κουκή από τους οποίους πήρε τις βάσεις για τη θεωρία της μουσικής.
Μέντοράς του υπήρξε ο Αντώνης Νταλλαρής, ο σημερινός πρόεδρος του συλλόγου "Άρτεμις" ο οποίος απο τα πρώτα του βήματα στο λαούτο τον πίστεψε και τον είχε στο πλευρό του σε διάφορες παραδοσιακες εκδηλώσεις, εντός και εκτός του νησιού, σε συναυλίες, σε μουσικές και χορευτικές παραστάσεις.
Αξιοσημείωτες τηλεοπτικές εμφανίσεις μαζί του ήταν αυτές στο "αλάτι της γης", στις "μουσικές οικογένειες" και "μπροβάλετε μπροβάλετε" της Κω καθώς και συμμετοχή στη δισκογραφική δουλειά του νησιού "Σκοποί της Λέρου" (2022).
Σημαντικότερες συνεργασίες αυτές με τον Μανώλη Πλατή, τον Αντώνη Νταλλαρή, το Νίκο Αγγελόπουλο, το Νίκο Μήλα και τον Σάββα Γιαννουκά.
Σήμερα σπουδάζει στο εθνικό και καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα οικονομικών.
Στόχος του να γίνει ενας άξιος συνεχιστής και εκπρόσωπος της λέρικης παράδοσης με καθαρό παραδοσιακό ύφος καθώς και η διδασκαλία λαούτου σε νεότερους μουσικούς.
Ο Γιώργος Δραγάτης γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 2006 και μεγάλωσε στη Λέρο.
Από μικρή ηλικία αγάπησε τη μουσική παράδοση του νησιού του και θέλησε να γίνει μέρος αυτής.
Μετά από ενθάρρυνση του παππού του και με αφορμή τη μεγάλη του αγάπη για τη μουσική, η επιθυμία του να μάθει βιολί έγινε πραγματικότητα και ξεκίνησε σε ηλικία 10 ετών.
Στην οικογένειά του υπήρχαν κι άλλα μέλη όπου ασχολήθηκαν με την παραδοσιακή μουσική, ο θείος του, ο τραγουδιστής Γιάγκος Μπάκας καθώς κι ο προπάππους του Ευθύμιος Συφούνιος που έπαιζε λύρα και την οποία έχει στην κατοχή του ως κειμήλιο και ως έναυσμα να γίνει ένας αξιόλογος μουσικός συνεχίζοντας την πορεία της μουσικής του οικογένειας.
Μέλος του συλλόγου "Άρτεμις", ένα από τα πολλά παιδιά που ξεκίνησαν από το σύλλογο του νησιού, ασχολήθηκε με τις δράσεις που παρέχει ο σύλλογος και πήρε τις βάσεις και τα εφόδια για μια πορεία στη παραδοσιακή μουσική.
Σημαντικός παράγοντας για τον ίδιο ήταν ο Αντώνης Νταλλαρής ο οποίος τον στηρίζει μέχρι σήμερα στην προσπάθειά του ως μουσικός.
Δάσκαλός του είναι ο Νίκος Μήλας.
Στόχος του είναι να γίνει ένας καταξιωμένος μουσικός στο βιολί και να εκπροσωπεί το νησί του εντός και εκτός της Λέρου.
"Βάρκα μου Μπογιατισμένη ή Βάρκα"
Γνωστός σκοπός σε όλα τα Βόρεια Δωδεκάνησα.
Σκοπός ο οποίος δεν έχει βασικούς στίχους και σε κάθε νησί ο κάθε μουσικός ή μαντιναδολόγος τραγουδάει πάνω δικές του μαντινάδες. Επίσης έχει ιδιαίτερη μελωδία καθώς ξεκινάει με ομοιοκατάληκτο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο δίστιχο και περιλαμβάνει ένα τσάκισμα με ένα πιο γρήγορο τροχαϊκό οκτασύλλαβο δίστιχο το οποίο μπαίνει ή στο τέλος της μαντινάδας ή ενδιάμεσα απ' το δίστιχο.
Εξετάζοντας το πολιτισμικό δίκτυο στο οποίο εντάσσεται η Λέρος, ο παράγοντας που φαίνεται να παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο είναι η σχέση της με την γειτονική Κάλυμνο.
Βασικός δίαυλος ανταλλαγής πολιτισμικών στοιχείων μεταξύ Λέρου και Καλύμνου πρέπει να θεωρηθεί οπωσδήποτε η επί μήνες συμβίωση Λεριών και Καλυμνίων στα καλύμνικα σπογγαλιευτικά καΐκια όπου δεκάδες Λέριοι έβρισκαν εργασία ως βουτηχτάδες.
Είναι σαφής η σχέση ως προς το μουσικό ρεπερτόριο μεταξύ των δύο νησιών καθώς υπάρχει ένα μέρος του ρεπερτορίου κοινό.
Το τραγούδι, ανάλογα με το νησί, μπορεί να φέρει μικρές διαφοροποιήσεις στη μελωδία.
Καθοριστικό στοιχείο στην μουσικοχορευτική παράδοση της Λέρου είναι ο ρόλος του «χωριού» στην κοινωνία. Η διάκριση μεταξύ Χωριανών - Ξωτάρηδων (κάτοικοι της εξοχής), όχι μόνο κοινωνικά αλλά και ρεπερτοριακά, που στους μεν άρεσαν τα βιολιά και στους δε τα λυροτσάμπουνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κυριακάτικος εκκλησιασμός των ξωτάρηδων όπου μετά την θεία λειτουργία συγκεντρώνονταν στα καφενεία και γλεντούσαν...
Επεξεργασία βίντεο : Ανδρέας Χατζηδήμου
Το βίντεο γυρίστηκε στους ανεμόμυλους της Λέρου για το ‪@PatirntiChannel‬ .

Пікірлер: 2
@Nikos_Vour
@Nikos_Vour 9 ай бұрын
Μπράβο ρε παλληκάρια που κρατάτε την παράδοση ζωντανή!
@antisthenis
@antisthenis 9 ай бұрын
Μπράβο ρε παιδιά! συνεχίστε αυτό που κάνετε!
Ο σκοπός του Γιαννουκα-Λέρος(Χαβας)
5:19
Magic? 😨
00:14
Andrey Grechka
Рет қаралды 20 МЛН
Happy birthday to you by Tsuriki Show
00:12
Tsuriki Show
Рет қаралды 12 МЛН
هذه الحلوى قد تقتلني 😱🍬
00:22
Cool Tool SHORTS Arabic
Рет қаралды 48 МЛН
Varka Mou Mpogiatismeni (Kalymnos)
3:23
Kaiti Koullia - Topic
Рет қаралды 1,1 М.
Φραγκοφονιάδες - "Μες'την πολλή Σκοτούρα μου"
3:14
Το γιαβρί  -   Musicaroi
4:03
Nikos Fakaros MUSICAROI
Рет қаралды 6 М.
Magic? 😨
00:14
Andrey Grechka
Рет қаралды 20 МЛН