Рет қаралды 516
Hepimiz başarı istiyoruz ve bu konuda neredeyse herkesin bir fikri ve bir tavsiyesi var. Ayrıca nasıl başarılı olunacağını örneklerle ve istatistiklerle anlatan sayısız kitap ve konuşma var. Bu alanda yazılmış kitaplardan birisi David Epstein’in “Çok Yönlü” isimki kitabı. Kitabın İngilizce başlığı “Range”. Range hem menzil hem de çeşitlilik anlamına geliyor, fakat Türkçeye “Çok Yönlü” başlığı ile çevrilmiş. Başlığın altında şöyle yazıyor: “Başarılı olmak için nenden çok şeyler ilgilenmeliyiz?” Bunu da ben soruyorum; başarılı olmak için tek bir şeyle mi ilgilenmeliyiz, çok şeyle mi ilgilenmeliyiz?
Kitap 2 başarılı sporcunun hikayesi ile başlıyor. Biri yedi aylıkken babası ona bir golf sopası veriyor ve bebek yürütecinde giderken her yere bu golf sopasını götürüyor. On aylıkken kendi boyuna göre yapılmış bir golf sopası ile sallama hareketleri yapıyor ve daha konuşmayı bile bilmeden golf sopasını tutmayı öğreniyor. 2 yaşındayken ulusal televizyona çıkıyor ve aynı yıl 2 tane turnuvaya katılıyor. 3 yaşına geldiğinde babası onun için geleceğin golf oyuncusu olacağı bir kariyer planlaması yapıyor. 4 yaşına geldiğinde günde 8 saat golf oynuyor. Üniversite yıllarında ise artık dünyaca ünlü bir golf oyuncusu oluyor. Sözünü ettiğimiz bu kişi, belki de tüm zamanların en iyi golf oyuncusu olarak bilinen Tiger Woods.
İkinci hikayenin kahramanı antrenör bir annenin oğlu. Henüz çocukken tenis oynamaya başlıyor. Bunun yanında basketbol, hentbol, tenis, masa tenisi, yüzme, kayak gibi bir çok spor dalı ile haşir neşir oluyor. Fakat ailesi onun için herhangi bir kariyer planlaması yapmıyor. Onu büyük bir sporcu yapma gibi bir idealleri yok. Sadece birden fazla sporu yapmaya teşvik ediyorlar o kadar. Annesi bir tenis antrenörü ama onu çalıştırmıyor. Annesinin dediğine göre garip vuruşlar yapıyormuş ve annesinin sinirini bozuyormuş. Ergenliğe girdiğinde tenise ilgisinin olduğunu fark ediyor ama bu konuda çok ciddi de değil. En nihayetinde profesyonel olarak teniz oynamaya başlıyor ve ancak 30’lu yaşlarında dünya çapında tanınan bir tenisçi oluyor. Fakat sadece dünya çapında tanınan bir tenisçi değil, belki de tüm zamanların en iyi tenisçilerinden bir tanesi; Roger Federer.
Bu 2 başarı hikayesinde kitabın dikkat çekmek istediği bir fark var. Birinde, sporcu bebekliğinden itibaren tek bir spora kanalize olmuş ve bu alanda başarı elde etmiş. Diğeri ise çocukken ne yapmak istedi gibi bilmeyen ama birden fazla alan deneyen, en sonunda birinde karar verip o alanda başarı elde eden bir sporcu var. Yani ikincisi çok yönlü.
Ben başarıyı sadece tek bir alana kanalize olmaya veya birden fazla şeyi denemeye bağlamıyorum. Bence başarı yaşadığın kültür, aile yapın, gösterdiğin çaba, yaşadığın dönem gibi çok kompleks bileşenlerden oluşuyor. Ama ben bu kitaptan şunları öğrendim;
1- Tutkunun ne olduğunu bulamayabilirsiniz, bu çok normal.
2- Kariyerini şartlara ve karşına çıkan fırsatlara göre değiştirebilirsin. Bundan korkma.
3- Başarının en önemli bileşeni çok çalışmaktır.
Bu kitaba puanım 10 üzerinden 7. Özellikle ne yapacağının arayışında olan bir gençseniz, kariyerinden memnun olmayan bir yetişkinseniz veya çocuğuna kariyeri için yol göstermeye çalışan bir ebeveynseniz bu kitap sizin faydalı olacaktır.
Bu türde daha fazla video için kanalıma abone olun 👇
📺 KZbin: / smoshka
Bu Videolar İlginizi Çekebilir:
🎬 Yeni Bir Alışkanlığa Başlamanın Kolay Yolu: • Yeni Bir Alışkanlık Ed...
🎬 1 Kitap, 1 Dizi, 1 Podcast Önerisi: • 1 Dizi, 1 Kitap, 1 Pod...
Beni diğer sosyal medya kanallarından takip edebilirsiniz;
🎧 TIKTOK: / sumeyrateymur
🐦 TWITTER: / sumeyrateymur
📸 Instagram: / smoshka