Anladığım kadarıyla isminiz hüseyin yanlışsam özürdilerim hüseyin bey öncelikle çok teşekkür ederim birde hangi köydensiniz sizin köyde veya bağda olğunuz birgün ziyaret edim olayyerinde bilgi almak isterim hüseyin bey arazi köy kenarında iki buçuk dönüm asma fidanlarını nerden tedarik edebilirim vede aşılı olarak vede tüplü olarak tabiki pekmezlik olarak mart ayında dike bilirmiyim önerilerinizide dikkate alacam beni lütfen bağışlayın verdiğim zahmetten ötürü saygılarımla.
@hddoga063 жыл бұрын
@@osmangunes7995 devamlı Ankaradayım aslında ancak bahar dönemine doğru hafta sonu salihlerde olurum. Açık köklü aşılı asma fidanlarını erken ilkbahar mart döneminde dikebilirsiniz. Tüplü fidan dikiminide nisana uzatabilirsiniz. Temini ile alakalı ise internetten lisanslı üzüm fidesi satanlardan ya da güdül ilçe tarıma uğrayıp müdür beyden (Hüseyin ismi) selamımı söyleyip asmalar ne zaman gelecek şeklinde bilgi alıp ve sipariş verebilirsiniz. Veya bölgede Karacaören köyünde tanıdıklaran omca temin edip köklendirmeyi de şubat sonuna doğru dikimi yapıp yapabilirsiniz. Ancak bunu çok önermiyorum. En mantıklısı tüplü, aşılı açık kök. Favorim ise deli asma dikilip çeşitleri aşı ile oluşturmak.
@HamitGürdoğan10 ай бұрын
Bravo çok rahat ve kelime yorgunluğu olmadan, çok verimli şekilde izahınız, sağolun varolun.
@hddoga0610 ай бұрын
Teşekkür ederim iyi seyirler
@seckinokten11653 жыл бұрын
Dayı seni tebrik ederim, çok güzel ve sade anlatım, görsel olarak detaylandırman güzel, teşekkür ederim .
@hddoga063 жыл бұрын
Ben teşekkür ederim. İyi seyirler dilerim
@fahriyldz82863 жыл бұрын
Elinize yüreğinize sağlık,çok faydalı oldu,Allah bereketinizi arttırsın
@hddoga063 жыл бұрын
Allah razı olsun. Amin inşallah
@bilginkurt3400 Жыл бұрын
Çok güzel anlatım.Tesekkürler.
@hddoga06 Жыл бұрын
Ben teşekkür ederim. İyi seyirler dilerim
@orhanucar68473 жыл бұрын
Arka fonda kulagıma gelen bülbül sesleri beni mest etti.
@hddoga063 жыл бұрын
Evet ne kadar güzel ötüyorlar. .. Huzur doğada, tabiatta... Normalde kuşkonmaz videomuzda eski bağı budamaya gittiğimde aldığım kayıt. Huzur verdiği için bu videomuzda da kullandım... Orada videonun sonunda huzuru hissediyorsunuz.
@orhanucar68473 жыл бұрын
@@hddoga06 Bende bahar ayında bağıma gittiğimde, budama yaparken, çapa yaparken, hep dinlerim bu sesleri de oradan aşinadır kulagım.
@hddoga063 жыл бұрын
Ne mutlu Orhan bey, bağı bahçeyi genç kardeşlerimize alışkanlık haline getirmek onları doğaya bağımlı hale getirmemiz gerekiyor.
@mehmetbesagl66323 жыл бұрын
Cok guzel anlatımını ıcın tesekkurler
@hddoga063 жыл бұрын
Ben teşekkür ederim. İyi seyirler dilerim
@aliyldz98184 жыл бұрын
Zamaniz olduğu zaman, dışı ve erkek konca nasıl ayırt edilir diye bir vido çekerseniz. Birde videolar da pratik uygulama fazla olsa.
@hddoga064 жыл бұрын
Ali bey şimdi yayınladığımız videoların detaylı bilgilendirmesi ve anlatımını yapıyoruz. Allah nasip ederse ilerleyen zamanlarda detaylara yüzeysel deyinip tamamen uygulama videoları çekeceğiz. Güz döneminde kış budaması adı altında erkek ve dişi asmanın ayırt edilmesi detaylarıyla yakın çekim videolarımız olacak. Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. İyi seyirler dilerim
@aliyldz98184 жыл бұрын
Teşekürler. Önemli olan videolardan bizim ne kadar anladığımız. Bunun dikkate alınması. Başarılar dilerim.
@hddoga064 жыл бұрын
@@aliyldz9818 ben teşekkür ederim Ali bey. Bu videolarımız detaylı anlatım. İnşallah detaylı uygulama videolarımızı çekmeye başlayacağız.
@salihustundag22553 жыл бұрын
Elinize sağlık güzel bi budama olmuş
@hddoga063 жыл бұрын
Teşekkür ederim.
@ferityaman839811 ай бұрын
kolay gelsin gardaş ne güzel kuşlar ötüyor
@hddoga0611 ай бұрын
Sağolasın kardeşim iyi seyirler dilerim
@xwelfiww22813 жыл бұрын
RABBİMTEALÂ razı olsun.
@hddoga063 жыл бұрын
Cümlemizden Allahım razı olsun inşallah.
@nilgun2890 Жыл бұрын
Afiyet olsun kardeşim ben de Güdül lüyüm Kolay gelsin
@hddoga06 Жыл бұрын
Teşekkür ederim Nilgün hanım. Memnun oldum
@ÜnalTaşkaya8 ай бұрын
Elinize emeginize sağlık. Kamera hangi marka acaba?
@hddoga068 ай бұрын
Hocam bu basit telefon çekimi. Ancak şuan kullandığım kamera fujifilm xs10 vilogir kit.
@mustafapolat2302 жыл бұрын
Usta Allah kolaylık versin Bizim burda havalar soğuk geçtiği için daha budama yapamadık ama önümüzdeki hafta inşallah yaparız budamadan sonra bordo bulamacı veya başka bir ilaç ne yapabiliriz nasıl bir yol izlemeyiz verdiğin bilgiler için teşekkürler
@hddoga062 жыл бұрын
Cümlemize, inşallah. Soğukta yapmayın. Asmaya yüksek ihtimal su yürüdü. Ağlama yapar ve üzerine de bahar donu yerse asma kurur. Mümkün olduğu müddetçe geciktirin. Budamadan hemen sonra %2'lik bordo bulamacı yeterli olacaktır. Diyelimki şimdi budama yaptınız su yürümedi ağlama yok. Ancak havalar soğuk gidiyor. Sizde asmada 3-5 göz bıraktınız ve asmaya dedinizki bu gözleri patlatmaya uyandırmaya başlayabilirsin. büyük ihtimalle 22-23 Nisan dönemindeki soğuklar olumsuz etkileyecek... Normalde asma uç gözlerden açmaya başlar. Dip sürgünler en son açar yani sizin erken budadığınızda bırakılanlar. Sizde onları bıraktığınız için onlar açacak ve soğuktan etkilenecek. Nisan 3 haftasından sonra asmayı öyle etkileyen soğuklar olmayacağı için geciktirilmiş dönemde budanan asmada ağlama olsada olumsuz etkilemez.
@mahmuttekinsen95944 жыл бұрын
detaylı anlatım teşekkür ediyorum
@hddoga064 жыл бұрын
Değerli yorumlarınız için ben teşekkür eder, iyi seyirler dilerim Mahmut bey.
@hayatnicinden516110 күн бұрын
Çankırı Yapraklı Kullar Köyünde ise "Garavuk" deriz..
@aslantas95974 жыл бұрын
Emeğinize sağlık aydınlatıcı bir video olmuş. Yeşil budama videosunu da bekleriz selamlar
@hddoga064 жыл бұрын
Aleyküm selam Aslanbey nasip olursa aşama aşama bağlarda budama, külleme hastalığı, mildiyo hastalığı, vb. üzüm bağı videolarımızın çekimlerini yapıp yayınlayacağız... yeşil budama, uç alma yaşlı yaprakların temizlenmesi ile alakalı videomuz da inşallah yayınlanacak... değerli yorumlarınız için teşekkür eder, iyi seyirler dilerim...
@hddoga064 жыл бұрын
Aslan bey bağlarda yeşil budama videomuzu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. İyi seyirler dilerim kzbin.info/www/bejne/eISUpYSrd5yJbsk
@celalakyol9764 жыл бұрын
Emegime saglik teşekkürler bilgilendirmeniz icin
@hddoga064 жыл бұрын
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim Celal kardeşim
@mustafakoksal8060 Жыл бұрын
Afiyet olsun gardaşım 😊
@hddoga06 Жыл бұрын
Sağolasın Mustafa bey.
@fatihsenses92313 жыл бұрын
Merhaba öncelikle vermiş olduğunuz budama bilgilerinden dolayı çok teşekkür ederim anlatmak istediğiniz erkek dalları üst dalları buluyoruz alt dal olan dişi dalları bırakıyoruz doğrumu ?
@hddoga063 жыл бұрын
Doğru fatih bey mantiken. Daha net anlaşılması için kanalımız anasayfa üst kısımda yer alan video oynatma listeleri sekmesinden üzüm bağı yetiştiriciliği bölümünde yer alan aşağıdaki videolardan da: *Erkek dişi omca videomuzdan *Kış budaması uygulama videomuzdan *Dipçikli çelikten asma üretimi videomuzdan Rahatlıkla izleyebilirsiniz. Teşekkür eder iyi seyirler dilerim
@nihatoducu45692 жыл бұрын
Üstat üzüm erkek daldamı dişi daldamı oluşuyor birde goble sisteminde budama yaparken erkek dışı dal budamasına dikkat etmelimiyiz teşekkür ederim.
@hddoga062 жыл бұрын
Üzüm her iki dalda da olur ancak dişi dalda verim yüksek olur. Erkek dalda ise omcanın gelişimi çok fazla oluyor o yüzden üzümde kaliteyi ve verimi elde edebilmek için dala değilde üzüme enerjisini ayıran dişi çubuğu bırakmaya gayret ediyoruz.
@aydoganm23893 жыл бұрын
Budama yaparken biz acemiler için bir kaç omcada göstersen çok daha iyi olur
@hddoga063 жыл бұрын
Oda olacak Mehmet bey... Özellikle bu sene yakın çekim hep olacak inşallah
@mahiraltundag49773 жыл бұрын
Makası deterjanlı suya batırmanın ağaca bir yan etkisi olur mu?Karakavuk otuna biz de köyümüzde kartlankavuk deriz,Güdül Kalecik kültürler çok yakın.Saygılar.
@hddoga063 жыл бұрын
Çamaşır suyuna batırma ın herhangi bir zararı olmaz. Evet memleketlerimiz aynı doğal benzer... Mahir bey pazar günü makas çekilişi var. Kanalımızda videolar kısmında en üstten güvem eriği videosuna kadarki 14 videoyu izleyin. Yorum yapın, beğenin... Nasibi olan pazar akşamı makası sahibi olacak.
@orfozoguz3 жыл бұрын
Eski tip omca budamasinida gösterir misiniz
@hddoga063 жыл бұрын
Videomuzun son kısımlarda goble tarzı budama örneğimiz mevcut kardeşim. Kanalımızda oynatma listesi bölümünde Üzüm bağı yetiştiriciliği ile alakalı faydalanabileceğiniz güzel konular mevcut. İyi seyirler dilerim.
@orfozoguz3 жыл бұрын
Dostum harikasın ancak görüntüleri daha yakın çeksen çok daha güzel olacak.ama yeminle çok şey öğrendim senden var ol eline sağlik.
@hddoga063 жыл бұрын
Kardeşim teşekkür ederim. Onlar ilk videolar budamayla alakalı kış budaması detaylı uygulama ve en son yayınladığımız erkek omca dişi omca üzüm çeşitlerine göre budama videomuzda yakın çekim anlatımda bulunduk. İyi seyirler dilerim
@ariftatas54804 жыл бұрын
Dişi ve erkek dalı budama mevsiminde nasıl ayırt edilebiliriz
@hddoga064 жыл бұрын
Arif bey videomuzun budama bölümünün 12. dakikasından 14.dakikasına kadar erkek ve dişi omcayı gösterip kesiyorum. Sonraki omca dalımızın budama kısmında ise 15:30'dan 17.dakikasına kadarki kısımda konuyu tekrar edip, erkek ve dişi dalı detaylı gösterip kesiyorum). Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Nasip olursa bu konunun daha iyi anlaşılır olabilmesi için sadece erkek ve dişi dal üzerine kasım ayında detaylı, yakın çekim video çekeceğim. iyi seyirler dilerim.
@hddoga064 жыл бұрын
Arif bey merhabalar, budama da erkek dişi olayını daha yakından çektiğimiz videomuzu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz: kzbin.info/www/bejne/gZjQZH6JdtCBZ7c iyi seyirler dilerim.
@celalozer95243 жыл бұрын
Hocam ellerine saglik, bende budamayi geciktirdim, asmada aglama oldu, zarari olurmu, teșekkürler, Allah a emanet olun
@hddoga063 жыл бұрын
Hiçbir zararı olmaz Allahın izniyle. Dona maruz kalıp asmayı kurutmaktansa dona maruz kalıp ürün alamamaktansa bırakın asma 4-5 gün ağlasın... Teşekkür eder iyi seyirler dilerim.
@celalozer95243 жыл бұрын
@@hddoga06 sagolun hocam
@hddoga063 жыл бұрын
@@celalozer9524 sizlerde kardeşim
@orfozoguz3 жыл бұрын
Omcalarim çok zayıf güçlendirmek için ne vermemi önerirsiniz
@hddoga063 жыл бұрын
Güz dönemi sürüm öncesi 3 yılda bir dönüm başı 1 ton yanmış hayvan gübresi. Her yıl yine güz dönemi sürüm öncesi Dip gübresi.. Bahar dönemi sürümden önce şeker gübresi...
@yasindevecioglu98322 жыл бұрын
bide çekşrdeksiz nasıl budanır onu anlatsanı,
@hddoga062 жыл бұрын
Yasin bey bölgemizde çekirdeksiz üzüm yetişmiyor ancak budama ile alakalı dikkat edilmesi gerekenleri üzüm çeşitlerine göre budamanın türlerini kzbin.info/www/bejne/pHLEcoyVj56XaMU Bu videomuzdan izleyebilirsiniz.
@mehmetoz95084 жыл бұрын
peki bu normal yüksekten demire yada ahşap çardağa sarılmış asmalarda damı aynı şekil budama yapmak gerekir?yoksa bu telli sisteme göre mi bu şekilde??iyi günler
@hddoga064 жыл бұрын
Mahmut bey sofralık çeşitlerin geneline yakınında bu şekilde. Asmanın gelişim durumuna ve çubuğun kalınlığına göre göz sayısı artar yada azalabilir. Yüksek çardakta olanlarda karışık budama yapılabilir. Çekirdeksiz üzüm türlerinde dip gözler üzüm vermeyeceği için en az 8 göz enfazla 16 göz bırakılabilir. Teşekkür eder iyi seyirler dilerim.
@cemkarahan34952 жыл бұрын
Selamün aleyküm Bazı videolarda bir uzun bir kısa dal birakiliyor.Kisa dallar bir sonraki sene için deniyor.Sizin budama şeklinde bunu göremedim.Neden? Bende Bozcaada çavuş üzümü var.Cardak şeklinde bahçede yetiştirmeye çalışıyorum.Cavus uzumunde cardakta budamayi nasıl yapmak gerekir? Teşekkürler kolay gelsin.
@hddoga062 жыл бұрын
Aleyküm selam cem bey. Karışık budamayı genelde çekirdeksiz üzümlerde tercih ederler. Bizim üzümlerimiz sofralık türü olduğu için biz genelde en fazla 1-4 göz arası budama yapıyoruz. Heee karışık budama sofralık ta yapılır mı asma omcası cubuğu gelişimi iyi kalınsa yapılır. Sizin üzümlerde sofralık çeşide girer isterseniz standart gelişime göre 1 - 2 - 3 göz bırakarak yaparsınız. Karışık yapacaksanız da kalınlık 1 cm üzerindeki Omcalarda aynı yöne denk gelenlerde birini 4 göz diğerini 2 göz şeklinde budama yapabilirsiniz. Kanalımızda asmanın yapısı, erkek dişi omca, üzüm çeşitlerine göre budama isminde detaylı anlatım videomuzu da konuyla alakalı izleyebilirsiniz.
@metinmert22874 жыл бұрын
Hocam kolay gelsin benim bir sorum olacaktı yaklaşık 500 kök bağım var ilacını, gubresini, capasini, suyunu zamanında ve yeterli kadar vermeme rağmen o kadar bağdan 1 Ton dahi üzüm alamıyorum. Yani anlayacağınız her kök 2 kilo bile üzüm vermiyor. Nerede yanlış yapıyorum bilmiyorum ama değerli fikirleriniz benim için önem arz ediyor. Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler. Allaha emanet olun
@hddoga064 жыл бұрын
Teşekkür ederim Metin bey. Hayırlı geceler dilerim. Üzümün cinsini araştırınız mı, rakıma uyuyor mu? Asma dizimi kuzey güney istikametinde mi? Budamayı üzümün cinsine göre i yapıyorsunuz. Asma boğaz saçağını kontrol ediyor musunuz. Bahar dönemi asmanın aşı yerleri toprağın üzerinde mi, çiçek dönemi ilaçlama mı yapıyorsunuz. Salkım çiçek döneminden sonra çırpıyor mu, kanser tarzı hastalık var mı, ilaçları birbirine karıştırıp mı atıyorsunuz. Bağ kaç yaşında. Toprağı analiz ettirip mi gübre atıyorsunuz. Çok fazla nedeni var. Allaha emanet ol kardeşim.
@osmangunes79953 жыл бұрын
Sevgili kardeşim sizi takip ediyorum bende sizin rehberlinizde yenibir bağ kurmak istiyorum bende güdül bölgesindenim bana katkılarınız olursa sevinirim ve hatta birebir görüşmek isterim sevgilerimle.
@hddoga063 жыл бұрын
Osman bey nasip kısmet olursa her türlü yardımcı olmaya çalışırım elimden geldiğimce... Tek sıkıntı dışarı çıkamıyor olmamız. Güdülün neresinden Osman bey...
@osmangunes79953 жыл бұрын
@@hddoga06 İlginize teşekkür ederim Güdülün Öz köyü fakat şuan da Ankaradayım yasaklar bitince görüşmek üzere
@hddoga063 жыл бұрын
@@osmangunes7995 görüşmek dileğiyle Osman bey. Çok memnun oldum.
@hddoga063 жыл бұрын
@@osmangunes7995 Osman bey selamün aleyküm, Öncelikle üzüm bağı kurmayı düşünüyorsanız yüksek ihtimalle uyulması gereken kurallar vardır. • Öncelikle arazinin durumu uygunsa üzüm bağını kuzey-güney istikametinde kurmalısınız. • Sürekli ve şiddetli rüzgâr esen bir yere bağ kuracaksanız rüzgarının yönüne paralel dikim yapılması gerekmektedir. • Bağ tesis ederken anaç seçimi çok önemlidir. Bölgenizde yetişebilen verim alınan cins üzümlerin seçilmesi gerekmektedir. Benim sizlere tavsiyem kesinlikle ve kesinlikle Amerikan anaca yani deli çeşide aşı yaparak bağın oluşturulması olacaktır. Bu şekilde yaparsanız bağınızın uzun ömürlü, temeli sağlam, hastalıklara dayanıklı olur. Bölgeniz kuraksa-kireçli toprak hakimse 41b ve 110r Amerikan anaç çeşidine aşı yapılmalıdır. Eğer bölgeniz sulaksa kesinlikle 5bb deli çeşit üzerine aşı yapılmalıdır. Yok benim acelem var sabredemem derseniz tüplü asma tercih etmeniz uygun olur. • Sıralar özenle işaretlenmeli ve hizalanmalıdır. • Ağır bünyeli topraklarda dikim çukurları son baharda açılmalı. Kurak bölgelerde ise toprağın kurumaması için çukurlar çok önceden açılmamalıdır. • Asmalar dikilmeden öncede çukurlara toprak tahlili yapılıp gübreleme yapılmalıdır. • Fidanlar dikilmeden önce kaybettikleri suyu almaları için belli bir süre su içerisinde bırakılmalıdır. • Fidanlar üzerinde budama makası ile gövdeden çıkan yan ve boğaz kökleri dipten kesilmelidir. • Dipten çıkan köklerin 6-10 cm'si bırakılarak çepeçevre kesim yapılmalıdır. • Kırılan ve zayıf kökler ayıklanmalıdır. • Sürgünlerin en kuvvetlisi ve dik büyüyeni bırakılmalı ve 1-2 göz üzerinden budanmalıdır. • Tüplü fidanlarda herhangi bir budama işlemi uygulanmaz. • Çukurun en dibine köklerin direk temasını engellemek için kimyevi gübreler ve üzerine yanmış çiftlik gübresi ile toprak karışımı atılmalıdır. • Aşı yeri toprak seviyesinin üzerinde kalacak şekilde dikim yapılmalıdır. • Toprak fazla sıkıştırılmamalı, dikim sırasında çukur yarıya kadar toprak doldurulup, sıkıştırma işlemi can suyu verilerek sağlanmalıdır. Fazla sıkıştırma kök gelişimini engeller. • Gerek sıra arası gerekse sıra üzeri üzümün cinsine, bağda kullanılacak tarım aracı, makinanın yapısına göre farklılık göz önüne alınmalıdır. • Genel itibari ile 3x2 metre ve 2x1,5 metre şeklinde dikim yapılmaktadır. Benim size önerim 3x2 metre olan dikimdir. Yani Sıra arası 3 metre, sıra üzeri-asma arası 2 metre dikim şeklidir. • Çeşit tür anlamında sofralık: alfons, redglobe, italyan kokulu, öküzgözü, kadınparmağı, hocaasması(güdülyöresel), çavuş üzümü, erzincan ekşikara, kalecik karası, gül üzümü, bir de nevşehir bölgesinde pembe germe üzümüne benzeyen pembemsi üzüm vardı o da çok güzel... şıralık pekmezlik olarak yerel üzüm çeşitlerine yönelebilirsiniz... benim şu an için yardımcı olabileceğim size bunlar... iyi seyirler dilerim...
@tugrulatalay2754 жыл бұрын
Emeğinize sağlık. 👍👏
@hddoga064 жыл бұрын
Teşekkür ederim...
@onderkemalozkalp7994 Жыл бұрын
dişi veya erkek omca olduguna nerden masıl anlıcaz
@hddoga06 Жыл бұрын
Kanalımız anasayfasında yer alan OYNATMA LİSTELERİ bölümünden Üzüm bağı yetiştiriciliği ile alakalı kısımda videomuz mevcut. kzbin.info/aero/PL-HbeT-W1gyAESt9zRw252Due0wIwckVZ
@ertanozen10 ай бұрын
Üzüm çekirdeklimi çekirdeksizmi kardeşim
@hddoga0610 ай бұрын
Çekirdekli sofralık uzum. Icanadolu da cekirdeksizden Verim alamazsınız. Birde cekirdeksizde budama göz sayısı değişir. Çekirdeksiz dip gözler verimsiz olduğu için cubugun kalınlığında göre en az 7-8 göz ile 14-15 göz arası budamada göz bırakmanız gerekir.
@ayhaneroglu9880 Жыл бұрын
ŞEFİM ERKEK ONCA İLE DİŞİ ONCA ARASINDAKİ FARKLAR NASIL ANLAŞILIR
@hddoga06 Жыл бұрын
Ayhan bey kanalımız oynatma listeleri bölümünde videomuz mevcut
@nadk.saglamormana55663 жыл бұрын
Kolay gelsin
@hddoga063 жыл бұрын
Teşekkürler. NADIK BEY tüm videolarımı kanalda linkini kopyalayıp gönül rahatlığıyla paylaşabilirsiniz.
@mahmutkarakus16873 жыл бұрын
Hocam ben Urfa dan yazıyorum. Bir sorum olacaktı. Budam zamanı bıraktığımız bazı dallardaki gözler hiç patlamadı. O dalları şimdi budasak bağa zararı olur mu?
@hddoga063 жыл бұрын
Zararı olmaz hafif ağlama yapar. Ancak ilerleyen zamanda açmayan kalemlerin diplerinden açarsa diye biraz daha bekleyin derim. Teşekkür eder iyi seyirler dilerim
@ademmolla34693 жыл бұрын
elinize sağlık
@hddoga063 жыл бұрын
Teşekkürler.
@yasindevecioglu98323 жыл бұрын
Çekirdekli mi çekirdeksiz mi
@hddoga063 жыл бұрын
Çekirdekli sofralık Yasin bey.
@omerpekduru85633 жыл бұрын
peki ustam üzüm dişidenmi oluyor erkektenmi...
@hddoga063 жыл бұрын
Her ikisinde de üzüm oluyor. Ancak erkek omca üzüm verimi için değilde sürgün ve dal verimi için elverişli. Farkettiyseniz erkek omcalar hep dişi omcalardan iri büyürler. Budarken hem asmayı gençleştirmek hemde üzümden verim alabilmek için erkek omcayı alıyoruz. Dişi omcayı bırakıyoruz. Çelikten asma üretirken, köklendirirken erkek omcayı tercih ediyoruz. Üzüm kalem aşılarında ise verim açısından dişi kalemi tercih ediyoruz. Teşekkür eder iyi seyirler dilerim. Bağcılıkla ilgili videolarımıza kanalımızda anasayfada oynatma listeleri bölümünde Üzüm bağı yetiştiriciliği kısmından izleyebilirsiniz.
@omerpekduru85633 жыл бұрын
@@hddoga06 tşkler hocam bilgileriniz için
@hddoga063 жыл бұрын
@@omerpekduru8563 ben teşekkür ederim kardeşim. İyi seyirler dilerim
@bekirsureli73574 жыл бұрын
Bagciliga yeni basladim sizinle görüşme ihtimalimiz var mı
@hddoga064 жыл бұрын
Şuan köydeyim. Telefon tam çekmiyor. Şehre dönünce haberleşip görüşelim
@hddoga064 жыл бұрын
Bekir bey merhabalar. Kardeşim ben şehre dönüş yaptım. Sizlerle nasıl iletişime geçebilirim...
@mahmuttayyarkoseoglu38844 жыл бұрын
Sağolasınız artık dişi ve erkek omca arasındaki farkı ayırt edebilirim, ama neden genelde erkek olanları kesiyoruz onu anlamadım. Daha az mı ürün veriyor erkek olan omca. (Ayrıca afiyet olsun kardeşim hak etmiştin 😊)
@hddoga064 жыл бұрын
Tayyar bey teşekkür ederim. Omcalarda erkek dişi olayı bizim Güdül bölgesinde budanacak omcaları ayırt etmek amacıyla verilen yöresel isimdir. Asmanın gövdesinde bulunan çok yıllık dallarının üzerindeki başlarda büyüyen omcalarımızdan Dişi omca: toprağa yakın olan, alttan süren omcaya verilen isim. Erkek omca: üstte yer alan, iki yıllık omca üzerinden süren kestiğimiz omcaya verilen isim. Erkeği kesmemizdeki asıl amaç iki yıllık gövde üzerinden büyümesinden dolayı asmayı yenilemek, gençleştirmek amacıyla kesip bir yıllık omcayı bırakıyoruz. Anlaşılmayan bir şey var ise Tayyar bey telefonla da arayıp anlatabilirim.
@mahmuttayyarkoseoglu38844 жыл бұрын
@@hddoga06 kardeşim yürekten teşekkürlerimi sunuyorum verdiğiniz bilgiler de emeğinize eş değer güzellikte. Kanalınızı takibe ve izleyerek bilgilerimi pekiştirmeye, yenilerini öğrenmeye devam edeceğim.
@hddoga064 жыл бұрын
@@mahmuttayyarkoseoglu3884 Ben teşekkür ederim ne demek. Bazen unuttuklarımız, yanlış bildiklerimiz oluyor. Bazende telafuz ederken kendimizi anlatamadıklarımız tabi... sizlerin sayesinde bizlerde gelecek videolarımızı hazırlarken daha dikkatli oluyor, eksiklerimizi ve yanlışlarımızı düzeltiyoruz. tekrardan teşekkür eder. iyi seyirler dilerim.
@suleymanapan99763 жыл бұрын
Çardak tipi budama nasıl yapilir
@hddoga063 жыл бұрын
Çardak tipinde de klasik budama yapabilirsiniz yada karışık bu dama da yapabilirsiniz. Yani bir omcaya 6-7 göz karşısına denk gelene 2-3 göz şeklinde. İyi seyirler dilerim.
@bekirsureli73574 жыл бұрын
Emeğine sağlık
@hddoga064 жыл бұрын
Bekir bey değerli yorumlarınız için biz teşekkür eder, iyi seyirler dileriz.
@mutlualc9213 жыл бұрын
Yerden uzun uzun çıkan üzüm lleri nasıl budanır
@hddoga063 жыл бұрын
Kardeşim telli terbiye ya da yer asması dediğimiz goble tarzı sisteme göre farklılık arz eder. Ancak yapılması gereken asmanın gövdesinin düz bir şekilde yukarı doğru gidebilmesi için sırık dikilip sırığa sabitlrnmelidir yer asması şeklinde olacaksa 40-50 cm uzadıktan sonra yan kolları oluşturulur. Telli sistemde ise tele uzanacak yükseklik sağlanır sonrasında sağa sola kollar oluşturulur. Teşekkür eder iyi seyirler dilerim
@mutlualc9213 жыл бұрын
7. 8 yaşında telsizbu yerden direk çıkmış dört tarafa doğru direk çıkanın üstünde herbir dalında üç tane üçergözlü öz bırak mışım olurmu ama yerden gelen dal uzun onun üzerine üçer gözlü bıraktım olurmu
@hddoga063 жыл бұрын
@@mutlualc921 anladığım kadarıyla tek gövdeden değilde 3 ayrı gövdeden çıkan yan kollar şeklinde asma oluşturulmuş. O şekilde örnekler var olur.
@mutlualc9213 жыл бұрын
Sa olun teşekkürler
@hddoga063 жыл бұрын
@@mutlualc921 ben teşekkür ederim kardeşim
@kayafuat4 жыл бұрын
Hüseyin abi selamlar. Yer bağı ve telli terbiye arasında verim farkı var mı? Sende hangi çeşitler mevcut?
@hddoga064 жыл бұрын
Telli terbiye sistemi daha rahat olur.. Standart türler var. Alfons, İtalyan gül, red globe, ekşi kara vb.
@muhittinsoylemezoglu47062 жыл бұрын
bravo
@hddoga062 жыл бұрын
Sağolasın gardaşım
@mradestro52403 жыл бұрын
Telli sisteminiz yanlış olmuş telli sistemin 2 amacı var, 1 asmaya yük binmesin diye ilk tele yatırılır asma 2 de kolay işlensin dağılmasın dallarıbdiye sizde 2.amaç olsa da 1.amacı karsılamıyor
@hddoga063 жыл бұрын
evet kardeşim bizim sistemler çift t terbiye sitemi... hatırladığım kadarıyla 120 cm falan yükseklikleri... birinci tel toprağa çok yakın olduğu için bir de budamanın kolay olabilmesi adına ilk tele anacın ve alt dalların yükü bindirilip üst dallara doğru asma başları uzatıldı...
@selman-farisi94643 жыл бұрын
Gözler patlamadan önce budama yapılır benim bildiğim
@hddoga063 жыл бұрын
Evet kardeşim doğru biliyorsun. Video içinde geç kaldığımızdan bahsettim. Ancak şunuda belirteyim. Eğer budamayı geciktirdiniz ve o dönemde bahar don olayları gerçekleşiyor bağı budamayı zaman anlamında yüksek kesimlerde mecbur kaldığınızda Nisan sonuna kadar uzatabilirsiniz. Teşekkür eder iyi seyirler dilerim.
@selman-farisi94643 жыл бұрын
@@hddoga06 bizim olduğumuz yerde en geç 20 şubata kadar budama yapılır, bu tarihi geçenler oluyor ama gözlerin patlamasını engelleyemiyorlar. Dallara su yürüdü mü geç kalınıyor çekirdeksiz üzümler en az 8 göz en fazla 16 göz bırakılıyor ve bu çubukları tellere bağlamak gerekiyor bu da tellere bağlarken patlayan gözlere zarar veriyor kırılıp dökülüyorlar. Sizin budama yaptığınız üzümde tarih fazla önemli değil gibi ama bizde gözler patlamadan budanır ve bağlanır. Yetiştirdiğiniz üzümün cinsi nedir
@oguzhantura3 жыл бұрын
Güzel
@hddoga063 жыл бұрын
teşekkürler...
@emregumustufek463 жыл бұрын
Bizim bağlar goble tipi bizde karışık buduyoruz
@hddoga063 жыл бұрын
Elinize emeğinize sağlık.
@mehmetozkan52663 жыл бұрын
Emeğinize sağlık
@hddoga063 жыл бұрын
Teşekkürler Mehmet bey...
@uzeyiryigit39423 жыл бұрын
😊😊😊
@hddoga063 жыл бұрын
👍
@fb_edits84244 жыл бұрын
👍👍👍
@hddoga064 жыл бұрын
Teşekkür ederim
@studiogarip71343 жыл бұрын
🙏🏿🙋🏿♂️
@hddoga063 жыл бұрын
Teşekkür ederim. Hayırlı bayramlar dilerim
@celalakyol9763 жыл бұрын
Budama benim isim uzum haric
@hddoga063 жыл бұрын
Eline sağlık
@boramengutemur34493 жыл бұрын
Asmaya su yürümüş umarim damlaya damlaya kurumaz asma..
@hddoga063 жыл бұрын
Bora bey asmayı bahar don ve soğuklarının olduğu dönemde budayıp kurumasına sebebiyet vermektense bahar ortası yani Nisan 23 ten mayısın ilk haftasına kadarki 1 haftalık süreçte geciktirilmiş budama önemlidir. Aklınızda bulunsun. Helede içanadolu doğuanadolu gibi yerlerin yüksek kesiminde dediğim tarihten önce budama yapmayın. Ha yaptınız benim asma dona maruz kalmadı ki gözler uyanmadı dersiniz. Göz filizlenme dende dona maruz kalır. Asmanın gözünde 2 - 3 evre vardır. İlk patlayan filiz herzaman meyve verimi iyi olandır. Aynı gözün içindeki ikinci katman birinci katmanda ki zararla harekete geçer. Gözünüz 2 çide açsada verim düşer. Siz erken budadığınızda bıraktığınız o iki üç göze otamatikmen harekete geçin havada güneşi görünce açmaya başlayın komutunu vermiş oluyorsunuz o anda hareketlenen ama açmayan pamucuklanan gözü soğuk vuruyor. Ama siz bunu farkedemiyorsunuz bile. Bizde Asmada gözlerin uçlardan dibe doğru kademeli uyandığı bildiğimiz için yanii uçlar önce açtığı için sofralık üzüm çeşitlerinde de dip gözler verimli olduğundan kaynaklı uçlar açsa da dipler açmadan budamayı soğuk zamanda geciktiriyoruz. Bırakılacak olan gözleride heba etmemiş oluyoruz. Kısaca mantık bu. Birde bahar başında bordo bulamacı atarsanız gözlerin açılmasını bir haftaya yakın uzatabilirsiniz.
Aglamalar var geç kalmisiz diyorsun...yanlis zamanda budama yaptigini bilmiyorsun. Dolunaydan 15 gün sonra budarsan aglamaz, bilmedigini bilmeyenler asmalar yüzünden böyle aglariz.
@hddoga06 Жыл бұрын
Ahhh dayım benim. Budama yapma benim neyime. Budadigim yerin iklimini bilmezsin. Belki eline hiç makas almadın klavye başında yazarda yazarsın. Ne dolunaymis masallah,iyi öğrenmişsin. Eğer ilkbahar geç donlarindan kaynaklı 23 Nisan sonrası budama yapıyorsan dolunay falan işlemez mübarek. O asma her türlü aglayacaktır. Aklınızın bir köşesinde bulunsun icanadoluda erken budayıp asmalara don vurup bağı kurutmaktansa asmanin ağlaması sakıncalı bir durum değildir....
@crlavuklu8665 Жыл бұрын
"Çifçiyi inadi öldürürmüs.". gel de budadigim asmalardaki verime bir bak bakalim da, belki inadindan biraz esneklik yaparsin. Budamayi bilmiyorsun ama en azindan asmalari aglatmassin..