BAKIR NASIL DÖVÜLÜR - (Kavaklıdere - Muğla - Abdurrahman İbrikçi)

  Рет қаралды 477

MEDENİYET İZLERİ

MEDENİYET İZLERİ

Күн бұрын

Muğla'ya 53 kilometre uzaklıkta bulunan Kavaklıdere ilçesinde bakırcılık yörenin en eski el sanatı olma özelliğini koruyor. Kavaklıdere'de bakırcılığın geçmişinin 800 yıla kadar uzandığı sanılıyor. Toroslardan gelen boyların Kavaklıdere'ye bakırcılığı getirdiği sanılıyor. Isıyı en iyi iletme özelliğine sahip bakırı işleyen zanaatkarlar zor koşullar altında bakıra şekil veriyor.
Bakır tabaklar, çanaklar, tencereler, sahanlar, sürahiler, siniler, sefer tasları, cezveler, kahve fincanları, tepsiler, şekerlikler, kazanlar büyük kentlerde mutfağın geçici misafirleri olsa da Anadolu kasabalarında ev sahipliğini sürdürüyor. Kavaklıdere'de bakırcılık babadan oğula geçen bir zanaat. Ancak, günümüzün gençleri mesleğe fazla rağbet etmiyor. Çırak bulunamayan mesleğin geleceği de tehlikede. Bu mesleğe gönül veren kişiler mesleğin devam ettirilmesinden yana. Bugün 4 nesil öteye giden bakırcılar var.
Kooperatifleşme ve sivil toplum örgütünde birleşmede sorunlar olduğu anlaşılıyor. Bu da bu mesleğe devlet desteğinin sağlanmasını, hem de en kısa sürede el atılmasını gerekli kılıyor. Anadolu'nun kaybolan el sanatları arasına girmeden bakırcılığın sorunlarının çözümlenmesi önem arz ediyor. Bakırcılığın sorunları arasında bakıra işleyecekleri motifin ve bu motife ait şablonun olmaması da yatıyor.
Bakırcılar kendi olanakları ile motif bularak işliyor, ürettikleri ürünleri de müşterilerin beğenisine sunuyor. Bakırcıların kendi aralarında konuştukları bir dil de var. Bu dile Palleci dili deniliyor. Bir anlamda gizli bir dil. Palleci diliyle işlenecek veya kalaylanacak bakır kapların/eşyaların fiyatlarının müşteriler tarafından bilinmemesi amaçlanıyor. Bakırcılar, Palleci dilini kendi ürünlerini pazarlama aşamasında kullanırken, halk arasındaki konuşmalarında da bir gizli haberleşme aracı olarak da kullanıyorlar. Palleci dilinde "yanbol ovanıyor, baharı kösle" denildiği zaman "asker geliyor, tütünü sakla" anlaşılırken, "yanbollar ovanıyor, geneğindeki mazını kös et" denildiğinde de "askerler geliyor, yanındaki silahını sakla" anlaşılıyor.

Пікірлер: 1
@aliekberpolat5473
@aliekberpolat5473 8 ай бұрын
Bu meslekler ölmemeli !
My daughter is creative when it comes to eating food #funny #comedy #cute #baby#smart girl
00:17
Teaching a Toddler Household Habits: Diaper Disposal & Potty Training #shorts
00:16
Секрет фокусника! #shorts
00:15
Роман Magic
Рет қаралды 98 МЛН
Bakırcılık Erzincan’da Yaşatılmaya Çalışılıyor
2:29
İhlas Haber Ajansı
Рет қаралды 716
50 Yıllık Ustadan En Az 200 Yıl Garantili Cezve
4:34
İhlas Haber Ajansı
Рет қаралды 946
Elektrikçi mi Haklı Profesör mü?
17:38
Dogan Erbahar
Рет қаралды 167 М.
Eğitim Bitti / Cep Hikayeleri - Odak
14:13
Cep Hikayeleri
Рет қаралды 56 М.
Bakırcılık Mesleği Unutulmaya Yüz Tuttu !
8:17
İhlas Haber Ajansı
Рет қаралды 2,3 М.
Evinin Bir Odasını Antika Eşyalarla Donattı
4:16
İhlas Haber Ajansı
Рет қаралды 30 М.