Arazide ağaçlar arasına çok yıllık dikmek her daim daha az iş gücü demektir meyve ağaçları bölümünde oraya bakla dikmek yerine tagasaste ( yonca ağacı) sibirya bezelye çalısı yada iğde dikmek daha mantıklı olabilir tabi bazıları egzotik yani yabancı Türler bahçedeki görevleri yarardan çok zarara geçmemeli bu yüzden iyi hesaplanarak iş yapılmalı. Yıllık Azot bağlama miktarı da çok önemli tabii ki igdeler yıllık 15 kilo ( hatırladığım kadarıyla böyle ve tek bir ağaç) Azot bağlama kapasitesine sahip tabi bu elaeagnus angustifolia için geçerli ancak E. umbellata ve E. Multiflora ekmek daha mantıklı olur çünkü çalı formunda kalan bir bitki, angustifolia ağaç olabiliyor. Tabi bu diğer iki tür de yakın rakamlarda Azot bağlayacaktir ayrıca bir kere kurulduktan sonra genel olarak hepsi kuraklığa Dayanıklı yani şu istemez ( yağışlarınız yıllık 600-1000 mm arasında ise sorun yok) . Tagasaste ve Caragana ( sibirya bezelye çalısı) yılda kaç kilo Azot sağlar maalesef bilemem ancak yaprak dökerek toprağa besin sağlayabilirlerde ayrıca budayarak küçük tutulabilirler. Ayrıca yerel pazarda iğde meyvesi sayılabilir yada kuşlar ve arılar için yaban hayatı çekici olarak kullanılabilir. 😊
@alpayuslu43844 жыл бұрын
Kolay gelsin güzel bir video olmuş emeğine sağlık.
@AhkemG4 жыл бұрын
Sürekli mısır ekilen yerlerde ( aynı ürünün 3 yıl üstüste ekilmesi) mısır hasatından sonra yeşil gübreleme yapılacak olursa devlet desteği kesilmiyor. Aksi durumda aynı parsele 3 yıl üstüste aynı ürün ekilince destekleme verilmiyor, bu şekilde fiğ, bakla vs.. ekilince hem Gübre olup topraktaki organik madde artar hem de devlet desteği devam eder. :)
@semihelibol25854 жыл бұрын
ben çok heves ve merakla takip ediyorum patlıcanlarıda çekerseniz yeşil gübreleme sonucuna dair bilgimiz olur tekeşşer ederim bereketli olsun şimdiden
@ladre307 ай бұрын
merhaba, bende fiğ ekmeyi planlıyorum yeşil gübre olsun diye, sizce fiği toprağa karıştırmak için diskaro mu kullanayım rotavatör mü, mazot giderlerini de düşünmek zorundayız , hangisi avantajlı olur sizce
@eminbarlas4 жыл бұрын
MASALLAH BEREKETLI OLSUN
@oguzhanozen842 жыл бұрын
azot kökte olduğu için sadece üsten dal kırma ile parçalasak yeterli olurum (toptak işlemesi mümkün olmayan durumlarda .
@ErhanAltay7774 жыл бұрын
Kolay gelsin, Eskişehir'den sevgilerle 🤗🙋🏻♂️
@drfethih4 жыл бұрын
Uygulamanın doğru yapılıp yapılmadığını kontrol etmeniz gerekir, acaba baklaların kökünde ribozomlar oluştumu, ekim öncesi tohumlara azot bakterisi aşılaması yapıldımı? Cevaplarınız hayırsa, etkin bir yeşil gübreleme olmamış demektir.
@halilkeskinel23102 жыл бұрын
Hocam şimdi baklayı söküp fidan köklerine gömsek aynı faydayı sağlarmı?
@adnanboke4354 Жыл бұрын
Hocam azot daha çok kökten mi geliyor
@secobeyyy4 жыл бұрын
Ektiğim tohumların son güncel resimlerini nerden ulaştırabilirim. Kolay gelsin
@osmkzz11704 жыл бұрын
Bu işlemden sonra ne kadar bekliyosunuz yani bitkiler çürüyormu hastalık oluşturmazmı
@ardaic4 жыл бұрын
Hocam, yeşil gübreleme amaçlı yulaf, bakla, fiğ arasından hangisini tavsiye edersin? Özellikle su kısıtlı olan bir tarlada. Bir de, bakla gibi bitkileri biçerken traktör lazım, fakat yulaf biçilirken el motoru da yeterli olur mu? Fiğ konusunda fikir yada tecrüben var mı acaba? Teşekkürler.
@gelecektarimda4 жыл бұрын
Bakla veya fiğ olabilir, yazında biçim olacak ise yonca veya fiğ çeşitleri daha mantıklı olur. Sırt motoru yeterli oluyor hiç masrafa gerek yok.
@halilunay4 жыл бұрын
Sizinde bahsettiğiniz gibi henüz bu yönde bir bilinç olmadığı için izleyeni de pek olmuyor maalesef. Benim merak ettiğim bir husus var; siz nisan ayında toprağa karıştırma yapıp baharlık ekime geçebiliyorsunuz, peki ekim ayında toprağa karıştırılabilecek tavsiye ettiğiniz yeşil gübreleme ürünleri var mıdır? Ağustos ayında yonca, fiğ ya da bakla türü bir ürün dikilse Ekim ayına kadar arzu edilen şekilde yetişir mi?
@sutlucorek2434 Жыл бұрын
Çok güzel bir fikir bazılarının tohuma kaçmasına izin verin ki yabani şekilde de çıksınlar 😊
@serkangunay18374 жыл бұрын
Toprak canlılığı yine tavan👌👋👋
@ozgehanalsoy8644 жыл бұрын
Elinize sağlık. Bir sorum olacak. Baklada siyah minik sık sık böcekler oluyor. Sürgünleri bitiriyor. Öncelikle nasıl mücadele edilir? Ve diyelim böyle ektik sonra bu böcekler oldu. Toprağa karıştırdık bu şekilde gubre için. O böcekler toprakta üremeye devam eder mi?
@ferhatdincer92924 жыл бұрын
O böcekler basıra ya sebep oluyor. Tabii toprağın altına inince orada da yaşama ihtimali yuksek.
@uluhancanpulat88234 жыл бұрын
Ben de yeşil gübreleme amaçlı bakla düşünüyorum. Yazlık tarla bitkileri için cover-crop amaçlı kışın toprak boş kalmasın ve yeşil gübreleme amaçlı. En ucuz ve kış ekimine dayanıklı kardeşlemesi fazla kısa boylu bakla tohumu hangisidir? Marmara bölgesi için öneriniz var mı ?
@gelecektarimda4 жыл бұрын
Çeşitler hakkında hiç bilgim yok. Aldığımız bir tohumluk ile üretime devam ediyoruz.
normalde dediğiniz zaman bitkide azot miktarının en çok olduğu zaman. yoğun iş zamanından dolayı biraz geç kalınmasına rağmen yinede faydası mevcut.
@mustafasevil1154 Жыл бұрын
Eski bir video ama, Bakla tohumu lazım. 1 çuval kadar 😊😊.
@gelecektarimda Жыл бұрын
Şuan tam ekim zamanı olduğu için bulmak zor olacaktır. Köylü pazarlarına bakmak lazım.
@bayramtetik62874 жыл бұрын
Toprak değerini artırmak maksadıyla meyve bahçesi kurulumu öncesinde toprağa azot bağlanması ve organik madde miktarının artırılması için macar fiği tarımı (yeşil gübreleme) konusunda bilgi, tecrübe ile görüş ve tavsiyeniz nelerdir?
@gelecektarimda4 жыл бұрын
Meyve bahçesi olacaksa dikim sonrasında da ara kısımlara ekim yapabilirsiniz. Özellikle karbon, azot ve organik madde için harika ürün oluyor.
@tonyukukdetailing49814 жыл бұрын
@@gelecektarimda kayısı fidanı ektikten sonra da bu yeşil gübreleme yapılması fAyda sağlar mı acaba?
@semihdilekci54394 жыл бұрын
Usta ben bahçemde etraftan topladığım havan gübrelerini bekletip samanla falan karıştırıp toprağın yaklaşık 30 cm altına gömüyorum üstüne de bel çapa sonra ekim yapıyorum. Bu da işe yarar mı toprağın gübrelenmesi açısından ?
@gelecektarimda4 жыл бұрын
Bunları ayrı bir alanda bekletip kullanın çok iyi kompost olurlar, bir sonraki sene 1 avuç bile faydalı olur. Arada ema adlı üründe kullanım dünyanın en iyi gübresi hazır.
@bahcekompostunasilyapilir3 жыл бұрын
Önce çürümesini beklemek gerekmezmi
@gelecektarimda3 жыл бұрын
Bitkilerin köklerinde ki asırlar bitmeden toprağa karıştırmak gerekiyor.
@ferhatylmaz79984 жыл бұрын
Emeğine sağlık
@omerfarukbaspinar14 жыл бұрын
6 m2 alana hobi bahçesi yapıyorum sadece hayvan gübresi kullanıyordum gübreleme hep sıkıntı tabi :D seneye bakla ekiyim 3-5 tane onları doğruyim bahçenin içine :D
@adnanboke4354 Жыл бұрын
Ben / yaş Antep fıstığı tarlasına fiği arpa karışık ekecem en ideal Ekim zamanı
@emreozturk25434 жыл бұрын
Toprağa faydası ne?
@galipkuzucu.0104 жыл бұрын
Baklagil bitkilerinin yeşil gübre bitkisi olarak diğer bitkilere tercih edilmelerinin başlıca nedeni toprağa yalnızca organik madde kazandırmakla kalmayıp, aynı zamanda toprağın azot miktarını, havanın azotunu bünyelerine alarak arttırmaksıdır. Böylece toprağı azotça zenginleştirmekte olup, derin kökleriyle toprağın alt tabakalarında bulunan bitki besin maddelerini alarak toprak altına getirildikleri zaman yetiştirilen bitkinin bu besin maddelerinden faydalanmalarını da sağlamaktadırlar.
@emreozturk25434 жыл бұрын
@@galipkuzucu.010 teşekkürler.Peki seraya ekip fide dikiminden önce çapalayıp toprağa karistirsak olur mu?Tüm fidelerde uygulanabilir mi?
@galipkuzucu.0104 жыл бұрын
@@emreozturk2543 tabiki seraya da ekilebilir
@mendereskrblt77444 жыл бұрын
Baklayı satsaydın bari biraz maşallah ne guzel dökmüş
@gelecektarimda4 жыл бұрын
Yandakiler satılacak.
@technologydesignworld71434 жыл бұрын
Kardeşim sana nasıl ulaşabilirim gerçekten Sana ulaşmak belediye başkanina ulaşmaktan çok zor bir dönüş yapar mısın rica etsem
@tarmdogavetasarm92674 жыл бұрын
Ne faydası var
@galipkuzucu.0104 жыл бұрын
Baklagil bitkilerinin yeşil gübre bitkisi olarak diğer bitkilere tercih edilmelerinin başlıca nedeni toprağa yalnızca organik madde kazandırmakla kalmayıp, aynı zamanda toprağın azot miktarını, havanın azotunu bünyelerine alarak arttırmaksıdır. Böylece toprağı azotça zenginleştirmekte olup, derin kökleriyle toprağın alt tabakalarında bulunan bitki besin maddelerini alarak toprak altına getirildikleri zaman yetiştirilen bitkinin bu besin maddelerinden faydalanmalarını da sağlamaktadırlar.