Рет қаралды 2,769
Bu videoyu çekmem de bana yardımcı olan Cumhur Bozer / cumhurbozer
Haktan Bozer ve Beyza Bozer e çok teşekkürler
/ gezenmummy
Merhaba arkadaşlar! Bu videoda sizleri, memleketim Barla/Isparta ya götürüyorum
Kuruluş tarihi tam olarak bilinmemektedir. MÖ 1. yüzyılda kasabada para basıldığı kaynaklardan tespit edilmiştir. Batlamyus tarafından bildirilen en eski adının “Parlaistir.
Antik kenti ilk arayan kişi Geç İskenderiye Dönemi’nde yaşamış (M.S. II. yüzyılın birinci yarısı) ünlü bilim adamlarından birisi de Batlamyus’tur.
Hayatı hakkında hemen hemen hiç bir bilgiye sahip değiliz. Müslüman astronomlar 78 yaşına kadar yaşadığını söylerler. Belki Yunan asıllı bir Mısırlı, belki de Mısır asıllı bir Yunanlıdır. Yunanca adı Ptolemaios’tur, ama harf uyuşmazlığı nedeniyle Ortaçağ İslâm Dünyası’nda Batlamyus diye tanınmıştır. 1833 yılında F.V.J Arundel olmuştur. Antik kentin yeri hakkında çeşitli araştırmacılar farklı teklifler getirmiştir.
1914`ten itibaren aralıklarla Mütareke yıllarına kadar Pamphylia ve Psidia`da kısa sürelerle incelemeler yapan B.Pace Barla`ya da uğramış ve buranın Parlais olduğunu ileri sürülmüştür. L.Lobert`in Eğirdir gölünün batısında Bedre köyü yakınında bulunan sınır yazıtı ve Barla`da bulunduğu yazıtlarla Barla`nın Parlais olduğu anlaşılmıştır.
Barla`nın 1,5 km kuzey batısındaki yamaçta ve tepede akrapol olduğu düşünülmektedir. Bunu doğrulayan üç kil ineli ve Semerdam`lı bir kaya mezarı bulunmaktadır. Kasaba ve çevresi ağır bir tahribata uğraması sebebiyle kalıntıların taş yığınından öte bir bilgi vermesi imkânsızdır. Genç devir kalıntıları günümüze gelebilmiştir. Roma İmparatorluğundan kalan eserler bir Roma köprüsü ve iki kaya mezarıdır.
Lozan mübadelesine kadar Rumlarla Türkler iç içe yaşamışlardır. Rumlardan kalan Aya Geogios kilisesi, Osmanlılardan kalan 2 köprü, Çeşnigir Paşa cami, iki hamam ve tarihi çeşmeler ile dört ulu çınar vardır.
Kasaba yedi mahalleden oluşmaktadır. Halkın geçim kaynakları tarım, özellikle elma, kiraz, erik, kayısı gibi meyveler ve hayvancılıktır. Balıkçılık ve sebzecilik te tercih edilir. Ayrıca ormanlık olan yerlerden kerestelik tomruk çıkarılmaktadır.
Yaylaları ve suları meşhurdur. Tarımsal sulama amaçlı bir göletten Barla ve Bağören köyü müşterek faydalanmaktadır.
Yazın turizm nedeniyle nüfus artar. Yabancı turistler 2.737 m yükseklikteki Barla Dağı, kilise ve eski eserlere, yerli turistler ise Eğirdir gölündeki Çamdağı ve Boyalı adalarına rağbet etmektedir.
Keyifli seyirler! 🌟