Eğer takipçilerinizin yorumlarını takip ediyor ve değerlendiriyorsanız size bir sorum var. Büyük patlama esnasında madde yoktu. bunu biliyoruz. Sadece saf enerji. patlama gerçekleştiği anda hâlâ madde yok; dolayısı ile son derece sessiz bir patlama. Çünkü ses dalgalarının ilerleyebileceği bir ortam yok. Ortamda oksijen olmadığı için yanma ve ateş de yok. Hatta ortamda fotonları oluşturan yıldızlar da olmadığından (bu gün tahayyül ettiğimizden son derece farklı bir şekilde patlama) hem sessiz hem de son derece karanlık bir patlama. Nasıl oluyor da ışığı meydana getiren fotonlar yokken; kozmik mikrodalga arka plan "IŞIĞI" oluyor ?
@cihanklc6568 Жыл бұрын
cunku o isima genisleyen evrenin icinde varoluyor. Genislerken ve genisledikten sonra. O genislemenin yarattigi ortamin icinde oluyor. Disinda degil.
@ondervelitarhan4062 Жыл бұрын
@@cihanklc6568Cevabınız için teşekkür ederim. Ancak içinde mi dışında mı diye sormadım. FOTON olmadan IŞIK nasıl var olabiliyor? O patlamada geçtim atomlardan, atom altı parçacıklar bile henüz yoklar.
@caneray5135 Жыл бұрын
Bence çok iyi bir soru umarım göze batar ve cevap verilir.
@vukaatsizkanal6049 Жыл бұрын
Güzel soru. İlaveten ben de bir soru eklemek isterim. Madde yoksa fizik kuralları da yoktur. Dolayısıyla; Tek noktada sıkışan enerjinin patlaması bir fizik kuralıdır. Patlamanın, patlama öncesi sıkışmanın basıncına eşit hızla yayılması ve genişlemesi fizik kuralıdır. İçten sıkışan şeyin dışa doğru patlaması ve genişledikçe transparan hale evrilmesi fizik kuralıdır. Hareketin başlamasıyla zamanın meydana gelmesi fizik kuralıdır. Madde olmayan yerde (Ki başlangıçta yoktu) fizik kuralları nasıl var oluyor? Eğer yoksa bu sistematik gelişme neye dayalı olarak gerçekleşiyor?
@eray-z5m Жыл бұрын
kozmik mikrodalga arkaalan ışıması büyük patlama anında değil patlamadan 380.000~ yıl sonrasında ortaya çıkıyor. Bu arada foton, evrenin oluşumundan takriben 10^-6 saniye sonra ortaya çıkan bir parçacık türü yani oluşumları için yıldızlara ihtiyaç yok
@keops125 Жыл бұрын
Zâriyât Suresi - 47-49 Göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz biz genişletmekteyiz. “Semâyı gücümüzle biz inşâ ettik ve onu (devamlı) genişletiyoruz” (51. Zâriyât, 47) 6. Sure (En'âm Suresi), 101. Ayet O, gökleri ve yeri örnekleri yokken yaratandır. Fussilet Süresi Ayet 11. Sonra, duman halinde bulunan göğe yöneldi, ona ve yeryüzüne: "İsteyerek veya istemeyerek buyruğuma gelin" dedi. İkisi de: "İsteyerek geldik" dediler. Bu Kadar büyük aklın yetmediği , genişliğini bilemediğin bir evrende bir HİÇ'sin ve bi meydan okuma var, Ayet şöyle; "dön bir daha bak aleme bir nizımsızlık bir düzensizlik görebiliyor musun tekrar tekrar kafanı çevir bir daha bak, rahmanın yaratmasında kusur bulamazssın." o gökleri ve yeri örnekleri yokken yaratandır.
@dedo2002 Жыл бұрын
Galaksideki yıldızların toplam kütlesi, galaksiyi bir arada tutmak için gerekli çekim kuvvetini oluşturacak miktarda değildi. Bilim adamları buldukları bu gerçeğe kendileri de inanamadılar. Çünkü görünmeyen ve bilinmeyen bir güç galaksinin içindeki yıldızları ve bu yıldızlardan biri olan Güneşimizi bir arada tutuyordu ve uzaya dağılmalarını engelliyordu. Ancak bu gücün ne kendisini ne de kaynağını tespit etmek imkansızdı. Çünkü bu güç insanoğlunun dışındaki bir boyuttaydı... ”Şüphesiz Allah, gökleri ve yeri zeval bulurlar diye (her an kudreti altında) tutuyor. Andolsun, eğer zeval bulacak olurlarsa, Kendi'sinden sonra artık kimse onları tutamaz. Doğrusu O, Halim'dir, bağışlayandır." Fatır-41.Ayet . Bu da Kara madde (Gözlemlenemiyen!!!) açıklaması. Esir veya eter maddesi diye arattırınız , çok enteresan bir bilgiyle karşılaşacaksınız.
@@quakedamage8583 Kişinin aklı devre dışı kaldığında , görmesi de zor imanı da
@ahmetcemcosgun2062 Жыл бұрын
Benim aklıma bir soru takılıyor. Uzay-zaman kavramını birbirinden ayırmıyoruz ama uzayın genişlemesinden bahsederken zamanın genişlemesinden hiç bahsedilmiyor. Eğer evrenin ilk anlarında uzay çok küçük bir alanda yoğun bir halde bulunuyorsa. Zamanın da yoğun olması gerekmez mi? Yani Uzay-zaman dokusunu bir kareli defter gibi hayal edecek olursak evrenin ilk anlarında bu kareler arası mesafe çok küçüktü. Bu da zamanın "yoğunluğundan" dolayı daha hızlı akmasına neden olmalı. Tabi zamanın içinde olduğumuzdan bu hızlı akış gözlemlenebilir miydi bilemiyorum. Bu düşünce beni farklı bir sonuca daha götürüyor. Uzay-zaman başta yoğunsa ve gittikçe genişleyerek seyreliyorsa yani kareli defter örneğinden giderek kareler arası mesafe artıyorsa zamanın göreceli hızı da yavaşlıyor olmalı. Belki de evrenin sonunu getirecek şey zamanın o kadar çok seyrelmesi sonucu artık akamayacak hale gelmesi olabilir mi? Çok uzun zamandır popüler bilim okuyucusu ve dinleyicisiyim bu fikir ile ilgili mutlaka yapılan çalışmalar vardır, ben henüz denk gelmedim. Aydınlatırsanız çok sevinirim. Başarılar 🖐️
@uguroz3745 Жыл бұрын
Evren seyrelmiyor. Karanlık enerji.
@barisbalkanci9905 Жыл бұрын
Çok güzel bir soru
@otgunz Жыл бұрын
Daha da fenası aslında evren genişlemiyor, zaman genişliyor, kızıllaşma efekti yani uzak galaksilerin bizden gittikçe hızlanarak uzaklaşması (Hubble'ın keşfi) da aslında orası ile burası arasında zaman genleştiği için diyen de var bugün. Kulağa çok manyakça geliyor ama eğer durum böyle ise ışık hızı sabitinin çok da bir ehemmiyeti kalmıyor, zaman yavaş akıyorsa dışardaki için ışık yavaşlamış olacak. :)
@otgunz Жыл бұрын
@@uguroz3745Karanlık enerji yok, bir etki var, ne olduğunu anlamadıklarından adı karanlık enerji. Bunun evrenin seyrelmesi ile de bir ilgisi yok. Galaksilerin giderek hızlanarak birbirlerinden uzağa sürüklenmesini ve uzayı bu şekilde genişletmelerini izah etmek için kullanılan bir tabir. Kastettiğiniz karanlık madde ise bu da yerçekimini izah etmek için uydurulmuş bir isim. Oysa asıl olan evrenin seyrelmesidir. Neden mi? Madde yani galaksiler evrenin en dış katmanında ve sürekli uzağa giderek evreni büyütmüş oluyorlar. Doğal olarak evrenin fiziken ebatlaro büyüyor. Oysa evrene yeni madde ya da enerji girişi yok. Doğal olaral evet evren seyreliyor. Ama daha da trajikomik olan, evrende karadelikler var ve teorik olarak her karadelik sonsuz kütleli. Yani evrendeki tüm madde sonsuz +1, doğal olarak sonsuz+1=sonsuz :) Yani bir fraktal gibi, ne kadar seyrelse de SONSUZ olmaya devam ediyor. :) Yak beynini yak...
@ahmetcemcosgun2062 Жыл бұрын
@@otgunz Çok mantıklıı beynimiz açıldı 🙃
@EnginEroz Жыл бұрын
Bildiklerimizin degisiyor olmasi bilim ve insanlik adina iyi bir sey bence bu yerinde saymadigimizi gosterir.. her bir bilgi degisimi bizi gercegin gercegine daha da cok yaklastirir. Ne guzel. Cok begendim.
@deniztokgoz6961 Жыл бұрын
bu kadar güzel anlatılamaz 14 yaşındaki öğrencilerime bile modern fiziği tahayyül ettirebiliyorum sayenizde. teşekkürler bebar.
@fatihulkermusic Жыл бұрын
Evrende bir toz zerresi bile olmamamıza rağmen psikoloji ve bilinç denen bir illüzyonla lanetlenmiş olmak çok kötü.
@vanillasky183 Жыл бұрын
Düşünsene evrende bir toz zerresi olabilir...bizlere devasa geliyor olabilir...
@fethullahspolyglotdaily3999 Жыл бұрын
300 bin yıllık gelişmemiş prefrontal cortex ile hayvanlardan cok cok ileri değiliz. Bilimdeki ilerleme bilk camiasına kalir, yoksa hayavndan farksız insanlarla ic iceyiz. Bu komplikasyonlar genç insan beyninden kaynaklı:)
@omerfarukgoren996110 ай бұрын
@@vanillasky183işin kötüsü de binlerce hatta daha fazla olasılığın olması ve kesinliğin olmaması. İnsan buna kafa yordukça olasılıklar korkutucu derecede artıyor
@imt70262 ай бұрын
hala boyutsal ve zamansal büyüklüğü "kıymet" ile doğru orantılı sanıyorsunuz :(
@fatihulkermusic2 ай бұрын
@@imt7026 Yooo bu zırvalığı nerden çıkardın ?
@25yasmdaolmakistiyorum94 Жыл бұрын
Harika Anlatıyorsun Bebar Bilim.Sabaha kadar anlatsan dinlerim.
@semihyildiz100 Жыл бұрын
Bismillahirrahmanirrahim Sonra duman halinde bulunan göğe yöneldi; ona ve yeryüzüne: “İsteyerek veya istemeyerek buyruğuma gelin!” dedi. İkisi de: İsteyerek geldik.” dediler. Böylece onları, yedi gök olarak iki günde var etti. Her göğe işinibildirdi. Biz dünya göğünü (en yakın göğü) kandillerle süsledik ve bozulmaktan koruduk. İşte bu, çok güçlü, her şeyi bilen Allah’ın takdiridir. İnkâr edenler, gökler ve yer yapışıkken, onları ayırdığımızı ve bütün canlıları sudan yarattığımızı bilmezler mi? İnanmıyorlar mı? Yeryüzüne, insanlar sarsılmasın diye sâbit dağlar yerleştirdik; rahat gidebilsinler diye aralarında geniş yollar var ettik. Gökyüzünü (bozulup dengesizliğe düşmekten) korunmuş bir tavan (gibi) yaptık. Oysa onlar bundaki delillerden (belgelerden) yüz çeviriyorlar. Geceyi ve gündüzü, güneşi ve ayı yaratan O’dur. Her biri bir yörüngede yürür. Güneş, kendine mahsus yörüngesinde akıp gitmektedir. İşte bu, azîz ve alîm olan Allah’ın takdiridir. Ay için de bir takım menziller (yörüngeler) tayin ettik. Nihâyet o, eğri hurma dalı gibi (hilâl) olur da geri döner. Ne güneş aya yetişebilir, ne de gece gündüzü geçebilir. Bunlardan her biri belli bir yörüngede yüzmeğe (akıp gitmeğe) devam ederler.
@fatihdurmaz8833 Жыл бұрын
"Hiç" liği nasıl tanımlayabiliriz ki? Bilmediğizbir "şey". -270 dereceyi bile mutlak yokluk diyebiliyoruz. Hiçliği düşünürken kendi bilincimizin varlığını unutuyoruz. Varolmamış bir şeyi düşünmeye çalışmak gibi, imkansız bir tanım. Gerçekten güzel konular bunlar, teşekkürler.
@otgunz Жыл бұрын
Aklımızda var olan şeylerdir sonsuzluk, hiçlik vb. Ama aklımızı yadsımayın, tıpkı hiçlik gibi var olmayan pek çok şeyi düşledi hatta üretti insan aklı.
@BerserkerMage Жыл бұрын
Bana göre hiçlik somut bir kavram olamaz soyut bir kavramdır.Adet kilo sayı metre santigrat vb ölçülerini içermez.
@SerhatAvc Жыл бұрын
Genelde hayal edilen karanlık boşluk bir hiçlik değildir.Çünkü içerisinde tek bir parçacık bile olsa boşlukta bir şeydir.Zamanın, anlamın,duyguların, mekanın olmadığı bir küçük zerrenin de olmadığını hayal et.edebilirsen
@OguzToran Жыл бұрын
Bölümü geçmek için bütün tuşlara basmış kral
@selen9555 Жыл бұрын
Nasa'da bir çalışanmışsın ve milyar yıl önce gözlemlediğin ışık aslında kendinmişsin, beğendim bu konsepti.
@vanillasky1834 ай бұрын
Bir bilim kurgu filminin ters köşe sonu olabilir 😁
@seydaturunc Жыл бұрын
Pazar sabahı sabırsızlıkla bildirim bekleyenler 🤓
@erdemtaysun356 Жыл бұрын
Emeğinize yüreğinize sağlık sıhhat versin inşallah değerli dostum.
@cntrkmn Жыл бұрын
"O inkâr edenler görmüyorlar mı ki başlangıçta göklerle yer birbiriyle bitişikken, biz onları ayırdık ve her canlı şeyi sudan yarattık. Yine de onlar inanmayacaklar mı?" (Enbiya, 21/30)
@burakaltun5 ай бұрын
Herşey negüzel uyum halindeymiş.Neden yaratmış ki. İnsan olmasa evden de ne eksik olacaktı.bari hayvanlar da stoplasaymış yaratmaya. Evren tamamen. İr hayal ürünü bir rüyadır. Ortalama ömrümüzde güneş saati dışına çıkarsak ortalama 7-8 sn bir yansımamız var her yaşayan canlının. Boşverin kafa yormayı yaşamaya çalışın zamanını zı neden diye harcamayın gezin eğlenin sevin
@BarbodHasanpur2 ай бұрын
@@burakaltuncahilsin.
@BarbodHasanpur2 ай бұрын
İnanmayacak bu cahiller!
@sinanozkan3777Ай бұрын
@@burakaltunkanka gezip eğlenmek merak duygumuza ket vurmuyor
@dotalol5874 Жыл бұрын
hayatta hiç bir şey kendi kendine olmuyor yaratıcının olduğu varlığı tartışılmaz bana kalırsa
@mehmetataakgul2868 Жыл бұрын
Ol demiş olmuş zaten. Bilimciler de 77 milyon ışık yılı, büyük patlama şu bu. Hep boş muhabbet. Okyanusların bile sadece 💯/ 7 si biliniyor. Yani 93 muamma. Ayrıca atmosferin aşılamayacağı gerçeği var. Eksi 272 ve artı 1000 lerce dereceden geçmek mümkün mü? Bunlar milyarlarca km uzaktaki gezegenlerin yıldızların özelliklerini nerden bilecek? Nasa denen tiyatro birimi bir sahne yayınlıyor bu arkadaşlar da o sahneyle ilgili video yapıyorlar
@cahilkralkral7352 Жыл бұрын
NE ALAKA PUHAHAHAH @@mehmetataakgul2868
@Yasir_0 Жыл бұрын
@@mehmetataakgul2868inanılmaz boş adamsın,şu an burada interneti kullanabiliyorsan aşılmasına inanmadığın atmosferi aşan uydular sayesindedir
@ftzehra1881 Жыл бұрын
Tam kahvaltı hazırlarken izlemelik
@serdar1354 Жыл бұрын
Yerken izle bari:)
@toprak7481 Жыл бұрын
Hayır bence pür dikkat dinlemeli
@ftzehra1881 Жыл бұрын
@@toprak7481 benim dikkatim ekran başına geçince çok dağılıyor. Fiziksel olup kafamı yormayan işler (yürüyüş, ev işleri vs.) yaparken çok daha dikkatle dinliyorum aslında.
@ftzehra1881 Жыл бұрын
@@serdar1354 yerken izleyince de insan yediğini anlamıyor:(
@uca062206 Жыл бұрын
bence çorba yaparken izlemelik olay orada başlıyor.
@toprak7481 Жыл бұрын
Bunları dinlemek izlemek beni son derece heyecanlandırıyor ve mutluluk duyuyorum. Evrenin ve yaratımın sırlarını öğrendikçe duydukça büyük yaratıcının sonsuz gücünü bir kez daha idrak ediyorum ve bundan dolayı çok büyük mutluluk duyuyorum. Tefekkür ediyorum . Bu bilgileri bizlere ulaştırdığınız için çok teşekkür ediyorum.
@Exem. Жыл бұрын
yaratıcının olması zorunlu değil, inanabilirsin ama başka hiçbir ihtimal yokmuş gibi konuşmak saçma.
@Golden_Suit Жыл бұрын
@@Exem. Yaratıcıya aklen zorunlu varlık denir kêlamda. O başka ihtimaller neyse onlardan da bahsedersen sevinirim. Ne oldu da evren hiçbir şeye bağlı olmadan kendiliğinden 13.8 milyar yıl önce oluştu? Neden 15 milyar değil neden 18 milyar değil? Kendiliğinden var olabilen bir şeyin aklen ezeli olması gerekir.
@Exem. Жыл бұрын
@@Golden_Suit Ben de bilmiyorum, lakin tanrı ya var ya yok. semavi dinlerin tanrısından bahsediyorsak hepsi insan uydurması. istersen uzun uzun yazıp anlatabilirim neden insan uydurması olduklarını. bu yüzden iki sonuç kalıyor, ya deizmin tanrısı gerçekten de var ya da tanrı diye bir şey yok. bence üstün bir güç olsa bile tanrı sıfatına uymaz, maddeye dayalı üstün bir gücü kabul edebilirim belki 11 boyutludur vs. ama kesinlikle bildiğimiz tanrı kavramına katılmıyorum. bana göre tanrı doğası gereği kesinlikle gerçek olamaz. her duyduğunuz din lehine şeyi yazmazsanız güzel olur.
@quliyev86 Жыл бұрын
@@Exem.Evreni yokdan vad eden tek olan ALLAH dır bunu her kes anlasa iman etse iyi olur bence.
@Yasemin06064 Жыл бұрын
@@Exem. 🤯 bence bu göreceli bir konu değil imkanı yok
@Zeuneope Жыл бұрын
4:31 mükemmellllll
@a4lly Жыл бұрын
Evren o kadar geniş olsa ne olur seni arayıp bulamadıktan sonra...
@ramizxatnl8043 Жыл бұрын
Uçarak geldim❤
@3DMassive Жыл бұрын
Bro, bi ara evrenin geometrik yapısından ve evrenin düzlüğünden de bahsedebilir misin ? Düz dünyacı değilim ama düz evren fikri cidden açıklaması ve anlaması hala zor bir konsept bence. İyi ki varsın!
@BasitCeviriler Жыл бұрын
yaptı zaten, şuydu sanırım kzbin.info/www/bejne/moLaZapvjMyLmbMsi=jTl_CR9bLJQYP7Mv
@emre379 Жыл бұрын
Bilinmiyor
@emreevo8 Жыл бұрын
Aşağısı, yukarısı, ilerisi, gerisi olan bir şey düz olabilir mi sence? Evren her yönde gidiyor işte.
@onurarslan9407 Жыл бұрын
rickroll yedim awk@@BasitCeviriler
@BasitCeviriler Жыл бұрын
@@onurarslan9407gerçekten yaptı ama "karanlık madde evrene nasıl hakim oldu" videosu
@Peace.Warrior09 Жыл бұрын
Evrenin oluşumu insanda bir merak uyandırmıştır bunun sebebi de aslında insanın kendi varlığının temelini araştırmasıdır
@BenIşık-2025 Жыл бұрын
Dinlerin özü de aslında o ! Evrenin, aslında çoklu spiral evrenlerin oluşumu daha az karışıktır yalnız! 😄
@MrEmretetikel Жыл бұрын
süpersiniz, iyi ki varsınız.
@hasankalkan8100 Жыл бұрын
Çok güzel açıklayıcı bir video olmuş iyi dinlemek lazım ❤
@TAYLAN_YILMAZ_ Жыл бұрын
Patlamanın başlangıç noktası burasıydı çünkü herşey bir aradaydı...
@beresit4564 Жыл бұрын
Öncelikle yine harika bir içerik olmuş, emeğinize sağlık.Benim anladığım şu;genişleyen evrende ışık azalıyor ve eğer hâlâ yaşamaya devam ederse insanoğlunu gelecekte şimdikinden daha karanlık bir evren bekliyor.Kısaca her şekilde tuttuk,görünen o.İyi günler
@serkanakdemir6389 Жыл бұрын
Sözlü anlatimi dinleme kismi basarili ancak kullanilan görseller anlatimla birebir eslesecek sekilde tasarlansa etkisi cok daha fazla olur. Maalesef görseller rasgele evren resimleri gibi duruyor. Belki de içerik podcast olarak devam etmeli, eger görsel kismi gelistirmek mumkun degilse.
@Tahir-d9d Жыл бұрын
Neden içe doğru değilde dışa doğru araştırıyoruz...Tüm evrenin başlangıç noktası her zerrenin ortası da olabilir...
@ruhiborankelemci6229 Жыл бұрын
İlk defa siyasi yorum duydum senden tıpkı mağazaların hareketliliğini refaha bağlamak gibi 😁ağzına emeğine sağlık 🙏
@dgs458 Жыл бұрын
Hocam lütfen soruma cevap verebilir misiniz bildiklerimi unutarak dinledim fakat buyuk patlama ile ilgili esas boşluk bence ilk enerji konusunda bu ill enerji yahut karanlık madde bunlarla ilgili bilim dunyasının ortaya attıgı teeoriler nelerdir
@EveryThings_all Жыл бұрын
Mükemmel, ümit verici sürekli değişim ümit veriyor , değişmeyen şeylerin umutsuzlugundan bilimle gelen sürekli değişim çok güzel bir his uyandırıyor.belki 100 yıl sonra yeniden bambaşka bir bakış bambaşka tanimlarla kabul edilebilir materyallerle yeniden doğma hissi uyandıracak iyi ki insanım dedirtecek cinsten 😂
@EveryThings_all Жыл бұрын
Yapay zeka filan mı kullandın abi anlatımda 😅
@EveryThings_all Жыл бұрын
Merak ettiğim yeteri kadar gök yüzüne bakarsak acaba kendi galaximizi görebilir miyiz ?
@worldislounge Жыл бұрын
Yapay zeka yeterince geliştiğinde evren,yaşam,bilinç,canlılar,karadelikler,neden burada olduğumuz vs…hakkında fikri ne olacak acaba ? Bizim beynimiz yandı. Bizlere mantıklı bir teori geliştirebilir ve bize açıklayabilir umarım.
@saffa.y_ Жыл бұрын
Din ile Bilim paşalar gibi yan yana gelir. Hicr suresi 16. Ayet:”Andolsun biz gökte yıldız kümeleri oluşturduk ve seyredenler için ona güzel bir görünüm verdik.”
@KingKong-ph7qh Жыл бұрын
İzleyelim bakalım
@ismailgundogmus9243 Жыл бұрын
Bomba gibi buraya düştüm
@HMer635 Жыл бұрын
Hocam iyi güzel anlatıyorsun da kaynak da göstersen keşke ve bence konuşma metnini bi chat GPT ye at tekrar derlesin öyle anlat
@SheogorathİsTheOnlyGod Жыл бұрын
Kaynak insan beyni
@Kursatakin-954 Жыл бұрын
evet hocam cok iyi anlatim👍
@blackunicorn-9669 Жыл бұрын
Sözler köşkünün "Evrimi bitiren videosundan" sonra büyük bir adım attın kardeşim tebrik ederim "Büyük Patlama Bitmiştir" 😂❤
@serdarkzgn6511 Жыл бұрын
Bizdeki 5 duyu organı, bu dünyanın içinde gelişmiş ,algılarımız dışarıya çıkınca afallıyor ! 😅 nesneleri tanımlayabiliyor olmamız uzayı anladığımız anlamına gelmiyor . Matematiğin bile çaresiz kaldığı bir alandan bahs ediyoruz , yakın gezegenlerin menafisini hesaplayıp yolculuk yapabilmemiz bizi olağan üstü kılmaz ! Evin yan odasına geçmek gibi bir durum.. uzayı anlamaya çalışabiliriz ama anlayamayız .. bu imkansız.
@İzleyenyorumcu Жыл бұрын
Evren büyüyen bir canlı henüz genç olduğu için genişliyor büyüyor daha 35 yaşına gelmemiş😊 hücreler ölmeye başlamamış şanslıyız nasıl büyüyorsa öylede küçülebilir
@ibrahimsaqaltici Жыл бұрын
Anlatım veya görsel açıdan çok güzel ve kaliteli bir içerik olmuş . İzlerken çok keyif aldım . Eline emeğine sağlık 🫶
@mustycetin Жыл бұрын
Kozmik diyoruz, çünkü havalı olsun diye asjkfsahfk bu iyiydi..
@ilitam Жыл бұрын
O yeaaahhh. Başa döndük haydi bakalım. Şappi şappiiii şıkkıdı şıkkıdı 😂
@aydnkayhancalskan1941 Жыл бұрын
Sabah mutluluğu❤
@murattorlak5522 Жыл бұрын
Tesekkurler ama sıradışı bir şey anlatacak gibi başladınız ama değişik bir şey anlatmıyorsunuz emeginize saglik
@mertylmazsarcicek3262 Жыл бұрын
Hiçlikten geldik, hiçliğe gidiyoruz ama hiç değiliz...
@uca062206 Жыл бұрын
kafayı yedirmelik bir setap hiç bir b*k bilmemek
@paradoksparadoks6299 Жыл бұрын
Değersiz insanoğlunun arzu ve ihtirasları, evrenin sonsuzluğu karşısında. Ne zaman uzayla ilgili video seyretsem aklıma Lovecraft geliyor.
@mehmedgundogdu6880 Жыл бұрын
Saygı Değer Administer Cengiz Bey Şahsen Uzay Bilim Yönündeki Yayınlarınızı Seyretmek Uluslararası Kalitede Belgesel Tadında Hissiyat Oluşturuyor ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Ve Çarpıcı İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...
@MgSoftware0101 Жыл бұрын
Saygıdeğer administer mehmet dayı peşindeyim yine buldum seni 😅
@erkanpehlevan Жыл бұрын
Birinciliği kaptırdım :)
@yusufog275 Жыл бұрын
Böyle konular bende anksiyete tetikliyor sanırım. Nabzım, nefes alıp verme hızım giderek artıyor. Ter atmaya ve rahatsız olmaya başlıyorum. İşin garip yanı bunları cennet teması hakkında konuşurken de hissediyorum. Garip.
@mehmetaltun3550 Жыл бұрын
güzel bir yorumlama 😊
@HarunHAHN Жыл бұрын
Kahvaltida izlemelik, teşekkürler
@gitarkafa82 Жыл бұрын
biz kozmik arka pilan ışımasının neresindeyiz. kordinat olarak bilmeli. evren diye bir cisim gösteriliyor insanlara. hani ışıkda daha hızlı bişey yoktu bu kadar büyük bir alalndaki ölçüm bukadar hızlı nasıl yapıldı. bize küremsi bir evren modeli gösteriliyor ışığın bile ulaşmadığı yerler var deniliyor ama kozmik arka plan ışıması baya hızlı bi şekilde ölçüle biliyor yani ışıkdan hızlı bişeyler var öylemi.
@alkanonlineterapi Жыл бұрын
Oooo bilimin yanında sponsorda almışızdır.Darısı başımızadır.😊
@hilmiortakan Жыл бұрын
Uzayı gösteren videoları nereden buluyosun
@abdulkadirsancaktutan Жыл бұрын
Hocam video yine çok güzeldi. Sanırım burdan kuantum mekaniğine bağlarsınız. Ayrıca kafama takılan bir soru. Bu bahsettiğimiz, çorba diye adlandırdığımız yoğunluk nerdeydi. İnsanın kafasına takılıyor.
@burhan9486 Жыл бұрын
Hocam şimdi algıları bir kenara bırakın diyorsun buradaki çoğu insan bu tür videoları hobi olarak izliyor yani keyfi bilimdir evrendir varoluşsal gizem az çok seffalastiran şeyler ben algılarımızı bir kenara bırakırsam nasıl birşeyler hissedebilirmki
@alifateh9213 Жыл бұрын
Bende destekliyorum. cünkü Senelerdir düsünüyorum ve bu Patlama idaasinin dogru olmadigini tesbit ettim.
@azzetethmodiev6047 Жыл бұрын
Işık yani fotonlar moleküler olarak nasıl maddeye dönüşebiliyor?
@gozlemcietkisi Жыл бұрын
Çünkü madde yok
@gozlemcietkisi Жыл бұрын
E=mc2 ışık.hem madde hem değil
@azzetethmodiev6047 Жыл бұрын
@@gozlemcietkisi örneğin protonlar da mı yok? Eğer evrenin sadece ışıktan oluştuğu bir durumdan şu anki yıldız sistemlerine kadar giden süreçte, fotonların protonlara veya bozonlara dönüşmesi gerekmez mi?
@gozlemcietkisi Жыл бұрын
@@azzetethmodiev6047 hepsi aynı şey
@osmankocaman5288 Жыл бұрын
İnsan bir kanalı takip ettiği için kendini ayrıcalıklı olduğunun farkında olabilir mi ? Ben ayrıcalıklı olduğumu düşünüyorum. Diğer sıradan insanların takip ettikleri yüzeysel bayağı influencer kanallar yerine bu kanalı takip ettiğim için kendimle gurur duyuyorum. Keşke hafta 1 yerine haftada birkaç video yayınlasanız yada serilere geri dönsek tekrar
@tolgahan1489 Жыл бұрын
Dostum bence hala doğru yerde değilsin. Bu konuya dair şu yorumu bırakmıştım; Bu nasıl bir masal sayın Bebar Bilim? Buna inanmak çocuklara anlatılan masallardan bile daha gerçek dışı. Buna inanan, bunu kabul edebilen insanın mantığında bir problem vardır. Hiçlikten varlık çıkmaz, var olan bir şey de yok olmaz. Büyük patlama denilen şey ya yanlış anlatılıyor, ya çarpıtılıyor, ya da büyük bir safsatadan ibarettir. “Bir gün bir küçük noktanın canı sıkıldı ve dediki durduk yere bir patlayayım, evreni yaratayım” Varlığın bir başlangıcı mantık ilkeleri gereği olamaz. Bir şey varsa hep vardır ve hep var olmak zorunda. Evren(madde) ezeli ve ebedidir. Çocuk masalı gibi bir başlangıç tayin etmek kadar saçma bir şey olamaz. Eğer iddia edildiği gibi evren hiçlikten çıktıysa bu yaratıcı bir sistemin veya tanrının olma ihtimalini kuvvetlendirir. Lütfen insanların aklıyla daha fazla dalga geçmeyin. İnsanların çoğu sizlere güvenip sizleri referans alarak yanılgılara düşüyorlar. Ben buradan insanlara felsefeyle ilgilenmelerini tavsiye ediyorum. Felsefenin olduğu noktaya bilim henüz gelemedi, gelebilmesi belki de hiç mümkün olmayacak. Bilimin yetişemediği yerlere felsefe yaparak ulaşırsın. Bilimde bugün kabul edilen bir şey yarın çürütülür. Bilim sürekli kendisini düzeltir, günceller. Ama felsefede ortaya attığın bir şey binlerce sene sonra bile geçerliliğini korur. Felsefe akıl ve mantık demektir. Felsefe tüm bilimlerin babasıdır. Sağlam bir felsefi argümanı binlerce yılı bırak belki de sonsuza kadar çürütemez kimse. Bu masallara inanacağıma gider dini(mitolojik) masallara inanırım daha iyi.
@visongraphics6297 Жыл бұрын
@@tolgahan1489 Dostum senin Evren fikirlerin ile bizimkiler aynı değil diye biz gerizekalı, sen zeki olmuyorsun. "Bir şey varsa hep vardır ve hep var olmak zorunda" Daha fizik kanunlarının bile oluşmadığı bir evrende senin dediğinde sadece bir var sayım, bir düşünce oluyor. Yani sen veya birileri öyle dedi diye bizim inandıklarımız çoçuk masalı olmuyor :D
@hermionereis Жыл бұрын
@@tolgahan1489 felsefeyle de bilimle de ilgilenen biri olarak söylediklerinize katılmıyorum. felsefe hiçbir sorunun cevabına hiçbir kesinlik getirebilen bir dal değildir. milyonlarca insan milyonlarca görüş belirtebilirler. örneğin sırf varlık için bile tonlarca görüş öne sürülmüştür. bugün birisi gelip “bana göre hiçbiriniz var değilsiniz” diyebilir ve sen buna hiçbir şey diyemezsin. ya da ben bir simülasyonda olduğumu varsayarak yaşarım yine hiçbir şey diyemezsin ve kanıtlayamayız da. kısacası felsefe de bir nesnellik yoktur ama hayatı anlamlandırmak için bireye kişisel bir fayda sağlar. felsefe bireyler ve toplumun gelişimi adına çok önemlidir. ancak nesnel olgular elde etmemizi sağlamaz. bugün burada sizinle fikir alışverişi yapabiliyorsak bile bu bilim sayesinde mümkün oldu. hatta felsefenin de yardımı olarak. felsefi sorular sorarak bilimsel problemlere ulaşabiliriz. ama o problemlerin çözümünü bize felsefe değil bilim verir. evet bilim kendini sürekli yeniler ama bu eksi bir şey olarak görülmemelidir. zira felsefe de halen kendini yenilemekte. mö ortaya atılan fikirleri başka filozofların çürütüp katılmadığı durumlar hiç mi olmadı sanıyorsunuz? bu kötü bir şey değildir! çünkü 8 milyar insan demek 8 milyar beyin fikir düşünce demektir.
@Timeinvalid Жыл бұрын
@@tolgahan1489 inançsız olabilirsin. Görünen o. İnançlı olmak zorunda değilsin. Fakat büyük patlamanın var olması bir yaratıcının olduğu ihtimalini güçlendirir diye endişe duymanı anlayamıyorum. Eğer başka deliller de varsa sana bir çok şey yaratıcının varlığını işaret ediyor ise . Direndiğin şey inanmak mı. aslında dediğim gibi senin inanman inanmaman konu değil. Sadece bu arada belirttiğin gibi bir endişeye kapılmanı anlayamadım . Ayrıca diğer bahsettiğin bilim hakkındaki düşüncelerinin yüzde yetmiş‘ine katılıyorum diyebilirim felsefe konusundaki düşüncen hakkında da aynı fikirleri paylaşmıyorum. bilimin sabit kalmadığı hakkındaki görüşlerini de kendimce doğru buluyorum selamlar
@osmankocaman5288 Жыл бұрын
@@tolgahan1489 inan fikirlerin umurumda değil. eleştirmek her zaman daha kolay olmuştur. ressam çırak hikayesi gibi. Daha iyisini yapabileceksen youtube burda aç kanalını uğraş didin güzel videolar hazırla bak bebar ın %10-20 kalitesinde yapsan bile izlerim. Burda yıllardır severek takip ettiğim kanala kişiye bok atacaksa; sayfanın sağ üstünde çarpı var aha ordan s. olup gidebilirsin. Zorla insanın asabını bozuyorlar.
@ugurdeniz2923 Жыл бұрын
10 dakikayı doldurabilmek için bu kadar laf salatasına cidden gerek var mı? Konu kısaysa video da kısa olsun. Yok video uzun olacaksa zahmet edip 2 makale daha okuyuverin lütfen.
@hafzgeek1011 Жыл бұрын
Büyük patlama yok, Allah celle celalü " ol" dedi, herşey oldu.
@muratyasaryldz8168 Жыл бұрын
Ahirete gittiğinde de öyle cevap verirsin. Bir sürü dini kanal var git onları izle burada ne işin var.
@alptrky Жыл бұрын
Gözlenebilir evrenin merkezini neresi olarak belirliyoruz ki yarı çapı var diyebiliyoruz?
@umitkonuk8524 Жыл бұрын
aklıma takılan güneşin dunyayı ısıtması. atmosferden sonra uzay dediğimiz boşlugun çok soguk olmasına ragmen yinede sıcaklığın hiç düşmemesi çok ilginç. ışık yılı mesafeden tam kıvamında ısıtıyor. bu bir yansımamıdır.
@erkancakr621 Жыл бұрын
Enerji, sıcaklığa eş değer değişkenlik gösteren bir formdur. Bilmiyoruz tabi bilim insanlarından nano teknolojiyi insan bedenine uyum sağladığı noktada dünya dışında diğer gezegenlere ışık hızına ulaşacak araçlarla seyahatin mümkün olduğunu düşünüyorum. Düşünsene ışık hızında bedeninin yenilendiğini ya da iskelet sisteminin kemik yerine zihnin ile başka x elementiyle bağışıklığı pozitif aktarımla uzayda oksijensiz bile yaşayabilmeyi. Bu muhteşem olurdu.
@uguroz3745 Жыл бұрын
Malesef olmayacak görelilik teorisi buna karşı ve şuanki bilimin en büyük sıkıntısı bu. Burada tıkanmış bulunmaktayız çünkü görelilik bizi kendi galaksimizi bırak en yakın sisteme gitmemizi bile engelliyor. Ek olarak sıcaklık enerji türüdür maddelerin kinetik enerjisi eş değeri değil.
@erkancakr621 Жыл бұрын
2030 u görebilecek miyiz o bile mualla. Aşırı sıcaklar ve soğuklar yaşam şartlarını zorlayacak.@@uguroz3745
@alifurkancelebi1670 Жыл бұрын
Abi diyoruz ya büyük patlama olduysa ondan önce de bir mekan vardır diye işte burda Allah'ın varlığını anlamak mümkün zaman madde kavramını yaratan yaratıcı Allahu Tealadir biz ona muhtacız ama o bizd muhtaç değildir
@ozgendemiray9874 Жыл бұрын
Tesekkurler ❤
@cansahin2724 Жыл бұрын
İğne ucundan bile küçük dediğimiz patlayan şey nasıl oluştu biliniyor mu ?
@tolgahan1489 Жыл бұрын
Bu anlatılanlar ağır safsata dostum. Bu konuda yaptığım yorum şudur; Bu nasıl bir masal sayın Bebar Bilim? Buna inanmak çocuklara anlatılan masallardan bile daha gerçek dışı. Buna inanan, bunu kabul edebilen insanın mantığında bir problem vardır. Hiçlikten varlık çıkmaz, var olan bir şey de yok olmaz. Büyük patlama denilen şey ya yanlış anlatılıyor, ya çarpıtılıyor, ya da büyük bir safsatadan ibarettir. “Bir gün bir küçük noktanın canı sıkıldı ve dediki durduk yere bir patlayayım, evreni yaratayım” Varlığın bir başlangıcı mantık ilkeleri gereği olamaz. Bir şey varsa hep vardır ve hep var olmak zorunda. Evren(madde) ezeli ve ebedidir. Çocuk masalı gibi bir başlangıç tayin etmek kadar saçma bir şey olamaz. Eğer iddia edildiği gibi evren hiçlikten çıktıysa bu yaratıcı bir sistemin veya tanrının olma ihtimalini kuvvetlendirir. Lütfen insanların aklıyla daha fazla dalga geçmeyin. İnsanların çoğu sizlere güvenip sizleri referans alarak yanılgılara düşüyorlar. Ben buradan insanlara felsefeyle ilgilenmelerini tavsiye ediyorum. Felsefenin olduğu noktaya bilim henüz gelemedi, gelebilmesi belki de hiç mümkün olmayacak. Bilimin yetişemediği yerlere felsefe yaparak ulaşırsın. Bilimde bugün kabul edilen bir şey yarın çürütülür. Bilim sürekli kendisini düzeltir, günceller. Ama felsefede ortaya attığın bir şey binlerce sene sonra bile geçerliliğini korur. Felsefe akıl ve mantık demektir. Felsefe tüm bilimlerin babasıdır. Sağlam bir felsefi argümanı binlerce yılı bırak belki de sonsuza kadar çürütemez kimse. Bu masallara inanacağıma gider dini(mitolojik) masallara inanırım daha iyi.
@kybngs5387 Жыл бұрын
Cernde ki gibi deneyle oluştuysak🫤
@tolgahan1489 Жыл бұрын
@@kybngs5387 bana mı sordun?
@kybngs5387 Жыл бұрын
@@tolgahan1489 evt
@dadasrecebli Жыл бұрын
Eskiden nokta tasavvur ederdim, şimdi elastik battaniye tasavvur ediyorum. 😂.
@nihatkaracoban7439 Жыл бұрын
Mikro görünüm (örneğin mikroskop ile görünen) ile makro görünüm (teleskopların yakaladığı uzay manzaraları) birbirine çok benzer, bunun nedeni bulmak başka bir çok soruya da yanıt bulmamızı sağlayacak bana göre
@enesersoy5255 Жыл бұрын
Birisi ne kadar büyük olduğumuzu birisi ne kadar küçük olduğumuzu bize gösterdi ve ikisi de eşit derecede korkutucu
@bahadr3333 Жыл бұрын
Teşekkürler güzel videoydu.
@omersari34 Жыл бұрын
Yorumlarda ellah, onun hikmeti falan görmüyoruz çok şükür
@shokorkmaz3779 Жыл бұрын
Videolardaki görüntülerin telif haklarını nasıl hallediyorsun merak ediyorum.
@BarbodHasanpur2 ай бұрын
NASA ile pazarlık yapıyor😂
@ismailsalarvan1723 Жыл бұрын
Nasılların bir şekilde cevapları var.Peki, neden oldu bu patlama, niçin oldu, sebebi neydi, ne amaçlandı ?
@cemkurt6510 Жыл бұрын
Sorulara bakınca toplum olarak temel astrofizik bilgilere bile sahip olmadığımız çok net anlaşılıyor. Sesten bahsedenlere boşlukta sesin yayılamayacağını, oksijen olmadığı için yanma nasıl olur diyenlere yine boşlukta yanma olamayacağını, güneş benzeri yıldızlardaki yanmanın füzyon türü nükleer bir yanma olduğunu anlatmak gerekecek. Ne bilmediğini bilmek de büyük bir meziyettir bu anlamda. Bu tür konularda soru türetmek çok zordur, hele ki bilimin bile hala cevaplayamadığı yığınla sorunun olduğu astrofizik konusunda soru türetmek tek kelime ile ''ben cahilim'' demektir. Kendinizi bu duruma düşürmek yerine daha çok izleyin ve okuyun derim.
@ondervelitarhan4062 Жыл бұрын
Canım kardeşim, güneşte yanma var. Aferim Ama kaçırdığın konu güneşte yanacak bir çok malzeme olması. Füzyon var ama füzyona girecek madde var. Büyük patlamada enerjiden başka hiç bir şey yok. Zaman bile yok. Niye kendimi yoruyorsam ! Karşındakinin anlama kabiliyeti ile sınırlısın.....
@yunusylmaz693 Жыл бұрын
Bu sefer sorulara cevap vermeden inanılmaz dağıtınız konuyu farkında olmadan video yetiştirecem diye kalite düşüyor
@tiestolqa146 Жыл бұрын
Gotunle mi dinliyon sen?
@uvrcnk5685 Жыл бұрын
Devasa bir evren var biz sadece bir galaksi kümesinin dış sarmalındaki bir güneşin eteafında dönüp duran bir kaya parçası üzerindeyiz. İnsanın durup arada bir bunu kendine hatırlatması lazım. Bizim dünyamız evrende sadece soluk mavi bir nokta..
@LinuxSociety Жыл бұрын
çok ürpertici :)
@RRaidyn Жыл бұрын
Tam olarak gunlerce dusundugum bir konuydu. Herseyin baslangici nasil oldu, orada onceden ne vardi gibi sorular beni yordugu icin "tanri" var ve o vardi diyorum. Bu belki bir uzayli belki bir cocugun video oyunu. 0 dan once 1 olamaz.
@ridvanbeyaz Жыл бұрын
Belki de o ışık biziz dediğin yere takıldım sevgili Cengiz buda apayrı bir konu belki bir ara açarsın sevgiler başarılar…
@uyubebekim Жыл бұрын
Patlama yok diye geldik bize patlamayi anlattin. Bilmedigimiz bir bilgi veya acida katmadin. Sahi paylasmis olmak icin mi paylastin?
@enesersoy5255 Жыл бұрын
Patlama olmadı zaten bizim "patlama" dediğimiz şey bir ortamda birden yaşanan güç sıkışmasının açığa çıkmasıdır ama big bang bunun aksine bir ortamda yaşanmadı ortam zaten ondan ibaretti uzay zaman dokusunu birden genişlettiği için biz ona patlama diyoruz
@tolgahan1489 Жыл бұрын
Bu nasıl bir masal sayın Bebar Bilim? Buna inanmak çocuklara anlatılan masallardan bile daha gerçek dışı. Buna inanan, bunu kabul edebilen insanın mantığında bir problem vardır. Hiçlikten varlık çıkmaz, var olan bir şey de yok olmaz. Büyük patlama denilen şey ya yanlış anlatılıyor, ya çarpıtılıyor, ya da büyük bir safsatadan ibarettir. “Bir gün bir küçük noktanın canı sıkıldı ve dediki durduk yere bir patlayayım, evreni yaratayım” Varlığın bir başlangıcı mantık ilkeleri gereği olamaz. Bir şey varsa hep vardır ve hep var olmak zorunda. Evren(madde) ezeli ve ebedidir. Çocuk masalı gibi bir başlangıç tayin etmek kadar saçma bir şey olamaz. Eğer iddia edildiği gibi evren hiçlikten çıktıysa bu yaratıcı bir sistemin veya tanrının olma ihtimalini kuvvetlendirir. Lütfen insanların aklıyla daha fazla dalga geçmeyin. İnsanların çoğu sizlere güvenip sizleri referans alarak yanılgılara düşüyorlar. Ben buradan insanlara felsefeyle ilgilenmelerini tavsiye ediyorum. Felsefenin olduğu noktaya bilim henüz gelemedi, gelebilmesi belki de hiç mümkün olmayacak. Bilimin yetişemediği yerlere felsefe yaparak ulaşırsın. Bilimde bugün kabul edilen bir şey yarın çürütülür. Bilim sürekli kendisini düzeltir, günceller. Ama felsefede ortaya attığın bir şey binlerce sene sonra bile geçerliliğini korur. Felsefe akıl ve mantık demektir. Felsefe tüm bilimlerin babasıdır. Sağlam bir felsefi argümanı binlerce yılı bırak belki de sonsuza kadar çürütemez kimse. Bu masallara inanacağıma gider dini(mitolojik) masallara inanırım daha iyi.
@enesersoy5255 Жыл бұрын
@@tolgahan1489 rasgele olmadı aslında yani en azından öyle ha canım istedi diyerek olmadı o sıcak çorbanın içinde madde ve anti madde birlikte eş zamanlı olarak birbirlerine dönüşüyordu fakat bir anda madde anti maddeden fazla geldi ve anti madde maddeye dönüşmeye başladı 3 saniye içinde evreni genişletebildikleri kadar genişlettiler ve 4 temel kuvvet oluşmaya başladı elektrik ve manyetizma birleşip elektromanyetizmayı oluşturdu etraftaki madde güçlü nükleer kuvvet ile atomlara dönüştü daha sonra hala sıcak olan ve rasgele dağılmış bu atomlar kütle çekim ile birbirlerine tutundu ve yıldızlar oluştu
@bakitgulhusayn929 Жыл бұрын
Emeğinize sağlık Babar bilim. Sadece "Allahu ekber" dedirtiyor.
@ozcanhostann Жыл бұрын
Yine inanılmaz bir video olmuş
@sergensalmanoglu7114 Жыл бұрын
Her şeyin bir ışık olması tuhaf geliyor
@uca062206 Жыл бұрын
herşey enerji biz bile asıl sorun enerji nedir? neden enerji var.
"Büyük resme bakın" diye bir laf vardır, yani evreni anlamak için dışından tümüne bakmamız gerek, bu da mümkün olmadığına göre evreni hiçbir zaman doğru olarak anlayamayacağız.
@uguroz3745 Жыл бұрын
Big bang teorisi olmadan kozmik ışımayı düzgünce açıklayabilen birşeye denk gelmedim.
@88CopyCenter Жыл бұрын
Herkes refah içinde içinde kardeşim. 😂😂😂
@emrahyesilsancak8618 Жыл бұрын
ilk 2 dk beynim yandı alışkın değil fazla geldi bilgi :D
@nerevepas Жыл бұрын
Kaynagini bilmedigimiz bir olayin haraketlerini izliyoruz. Bu olayi aciklamak icin teknolojimiz yeterli degil. Hep ayni cumlelerle anlatilmaya calisilan belirsizlik.
@tolgahan1489 Жыл бұрын
Bu nasıl bir masal sayın Bebar Bilim? Buna inanmak çocuklara anlatılan masallardan bile daha gerçek dışı. Buna inanan, bunu kabul edebilen insanın mantığında bir problem vardır. Hiçlikten varlık çıkmaz, var olan bir şey de yok olmaz. Büyük patlama denilen şey ya yanlış anlatılıyor, ya çarpıtılıyor, ya da büyük bir safsatadan ibarettir. “Bir gün bir küçük noktanın canı sıkıldı ve dediki durduk yere bir patlayayım, evreni yaratayım” Varlığın bir başlangıcı mantık ilkeleri gereği olamaz. Bir şey varsa hep vardır ve hep var olmak zorunda. Evren(madde) ezeli ve ebedidir. Çocuk masalı gibi bir başlangıç tayin etmek kadar saçma bir şey olamaz. Eğer iddia edildiği gibi evren hiçlikten çıktıysa bu yaratıcı bir sistemin veya tanrının olma ihtimalini kuvvetlendirir. Lütfen insanların aklıyla daha fazla dalga geçmeyin. İnsanların çoğu sizlere güvenip sizleri referans alarak yanılgılara düşüyorlar. Ben buradan insanlara felsefeyle ilgilenmelerini tavsiye ediyorum. Felsefenin olduğu noktaya bilim henüz gelemedi, gelebilmesi belki de hiç mümkün olmayacak. Bilimin yetişemediği yerlere felsefe yaparak ulaşırsın. Bilimde bugün kabul edilen bir şey yarın çürütülür. Bilim sürekli kendisini düzeltir, günceller. Ama felsefede ortaya attığın bir şey binlerce sene sonra bile geçerliliğini korur. Felsefe akıl ve mantık demektir. Felsefe tüm bilimlerin babasıdır. Sağlam bir felsefi argümanı binlerce yılı bırak belki de sonsuza kadar çürütemez kimse. Bu masallara inanacağıma gider dini(mitolojik) masallara inanırım daha iyi.
@ismaildurmaz510 Жыл бұрын
Benim bir sorum var eğerki büyük patlamadan gelen ışıkları 14.77 milyar yıl sonra biz görüyosak diyoruz ama belki o patlamada çıkan ışıklar ya bizi geçdiyse yoluna devam ettiyse durmuyor sonuçta devam ediyor biz onları nasıl yakaladık da o anı tahmin edebiliyoruz
@SahraCarpetsCompany Жыл бұрын
Click bait yapmaz bebar, vardir bir bildiği.
@b.koc1978 Жыл бұрын
Galaksi diskleri neden farklı açılardan oluşmuştur ?
@uca062206 Жыл бұрын
çünkü herşey kaotik evrende
@capol41 Жыл бұрын
10 dakika da bilim daha ne olsun
@emirhanacar3775 Жыл бұрын
Sabah sabah hiçbir şey anlamadım. Akşam bir daha izleyeceğim.
@necmettincelik4339 Жыл бұрын
Allah her şeyi yoktan var edendir.
@gokhanaytacoglu8987 Жыл бұрын
Hocam, "her kara deliğin bir evrenin kapısı olduğu" kanaatine varıyorum her seferinde..
@dorm4nt349 Жыл бұрын
bos muhabbet sadece cok fazla çekiyo
@gokhanaytacoglu8987 Жыл бұрын
@@dorm4nt349 sana göre öyledir.
@dorm4nt349 Жыл бұрын
olabilecek max senaryo okadar kütle çekiminden dolayı içine sıkışarak başka türden bir atom oluşturabilir bilmiyom ama bir yıldıızın kendi içine çok kütle çekiminden dolayı çöktüğünde başka bir evrene kapı olması falan nekadar mantıklı sence
@dorm4nt349 Жыл бұрын
başka kapı falan olsa yine o kütle çekiminden kurtulup nasıl o kapıdan gecicen
@dorm4nt349 Жыл бұрын
siyah olmalarının tek sebebi ışığı yansıtmıyor, ışığı da içine çekiyor cünkü
@YlmazAyhan-bf4lm9 ай бұрын
Buyuk patlama olmasi icin once alan olmasi gerekir patlama olmadan önce alan vardi alan olmadan patlama olmaz asil sorulacak soru alan nasil olustu
@OrhanDemirci-ml4zg6 ай бұрын
Hersey belli
@vekolan Жыл бұрын
Video her başladığında Ezel başlıyor sanıyorum
@karpoth Жыл бұрын
Her şey o kadar anlamsız ki. Evrenin bir yokluktan var olması ya da onun bir yaratıcı tarafından var edilmesi. Sonsuz bir soru döngüsüne yol açıyor. Ondan önce ne vardı bundan önce ne vardı? Bir simulasyonda mıyız? Simulasyonu kim oluşturdu?