The quality is much improved from the prior transfer. I learned years ago that if you have black and white film and remove the color video portion of the capture system one might gain 50 lines of resolution in standard def, I don't know about HD.
@Rick888888883 жыл бұрын
Sorry, but that is nonsence. You won't gain any resolution. Also the Westerbork films were always B&W. The only way to get the best results is (re-)scan the original film with state-of-the-art film scanners followed by restoration with the best software.
@Hans_van_der_veen2 жыл бұрын
@@Rick88888888 You can NOT add or remove lines. You can change the resolution by pixels. 1024x720 is a standard
@Hans_van_der_veen2 жыл бұрын
You can NOT add or remove lines. You can change the resolution by pixels. 1024x720 is a standard
@JanBerendDusink3 жыл бұрын
Wat goed dat deze film nu, beeld voor beeld, in hoge resolutie is opgenomen. Is bekend welke camera is gebruikt door Rudolf Breslauer, welk origineel filmmateriaal is gebruikt (16mm filmnegatief?) en wat de originele filmsnelheid was?
@Rick888888882 жыл бұрын
Hij heeft meerdere camera´s gebruikt. De eerste camera was niet in orde en dat heeft de stotterende, dubbele beelden veroorzaakt. Er zijn diverse mooie boeken te koop (o.a. op Kamp Westerbork) over deze film.
@Dutchsteammachine3 жыл бұрын
Beeld is een beetje schokkend, zitten er gedupliceerde beeldjes tussen?
@BeeldenGeluid3 жыл бұрын
Sommige beelden bevatten stuiteringen door een defect aan de camera waarmee de film toentertijd is opgenomen. Deze beelden zijn niet verbeterd, omdat het effect in de originele film zit. Lees meer over de restauratie en de keuzes die zijn gemaakt: beeldengeluid.nl/kennis/blog/restauratie-westerborkfilm
@Dutchsteammachine3 жыл бұрын
@@BeeldenGeluid beeld en geluid, ik heb dat artikel met veel aandacht zitten lezen! Enorm interessant. Bij restouratie van oud en in dit geval historisch en gevoelig beeldmateriaal is het inderdaad altijd een balans van wat je wel en niet wil doen. Uit het oogpunt van historisch accuraat zijn, zo min mogelijk artefacten introduceren, maar ook uit respect. Graag zou ik jouw persoonlijke en professionele mening over iets vragen: namelijk "restouratie" met kunstmatige intelligentie. Het is de laatste tijd populaire om beelden te interpoleren met. "A.I" zelf doe ik dat met oude NASA opnamen die veelal waren opgenomen met 12 of zelfs slechts 6 beelden per seconden. Zie mijn video van de Gemini 4 ruimtewandeling. Naar mijn optiek heeft deze techniek zeker een plaats, en kan het zeer natuurgetrouw overkomen. Ik zie ook dat deze techniek steeds meer wordt toegepast bij WO2 beelden. Jouw mening hierover? Of al enige ervaring?
@Rick888888882 жыл бұрын
@@Dutchsteammachine Jammer dat je geen antwoord hebt gekregen. Mijn indruk is dat ze A.I. restauratie maar ´niks´ vinden, Mogelijke reden: kzbin.info/www/bejne/aYrUoIalhaykobs Wat is er belangrijker: de historische integriteit van het kreupele medium van Z/W film preserveren of een historische film beter met de werkelijkheid laten overeenkomen en daarmee ook veel toegankelijker maken voor (met name jonge) kijkers? Ik weet het juiste antwoord...
@Lardenoy Жыл бұрын
@@BeeldenGeluid Bonjour, Y-a-t-il eu un travail de recherches pour identifier les personnes visibles sur ces films si importants ? Je sais que Yad Vashem a procédé à cette enquête en ce qui concerne le fameux " Album d'Auschwitz" ? Il est primordial de pouvoir remettre une identité et une biographie sur ces victimes qu'on a tenté de depersonnaliser et d'effacer à tout jamais le souvenir... Un petit-neveu de Georges Brochet (1906-1968), déporté de Compiègne - Royallieu à Auschwitz - Birkenau le 27 avril 1944.
@wmbaak3 жыл бұрын
Wie meer wil weten raad ik aan om het boek over Albert Gemmeker te lezen. Want deze film is natuurlijk propaganda. Het werkelijke leven was niet altijd zo rooskleurig. Afgezien daarvan is dit belangrijk filmmateriaal.
@Aranimda3 жыл бұрын
0:54 Haunting images when you know what most likely happened to her.
@Lardenoy Жыл бұрын
Oui, la petite Settela Steinbach, une enfant Rom... déportée le 19 mai 1944. A 0'27 : un message, jeté sur la voie par la fenêtre d'un wagon... A 4'13 : image terrible également ! J'ai lu quelque part que l'inscription sur la valise a permis de préciser la date exacte de ce convoi de même que les ombres portées au sol déterminent à quel moment de la journée furent tournées ces images. A 2'51 : les "seaux d'aisance" pour soulager les besoins naturels ?!... A compléter en lisant "Les Lettres de Westerbork" d'Etty Hillesum 1914-1943) et " in Depot" de Philip Mechanicus (1889-1944) ; le journal de ce dernier, tenu à Westerbork, est traduit en français sous le titre " Cadavres en sursis". d'Angoulême, France
@theflyingfox82043 жыл бұрын
Weet iemand wat we vanaf 5:04 zien? Mannen die uit een ander kamp (Vught? Barneveld?) naar Westerbork zijn gebracht?
@BeeldenGeluid3 жыл бұрын
Dit is inderdaad een aankomend transport uit Kamp Vught, van 21 maart 1944.
@Ronald0703 жыл бұрын
@@BeeldenGeluid Is bekend waarom de mannen uit Vught geen ster dragen? Ik kan ze in ieder geval niet zien. Sinti en Roma zijn bij mijn weten niet via Vught naar Westerbork gekomen. Hulde voor de behoedzame restauratie van deze unieke en aangrijpende filmbeelden!
@BeeldenGeluid3 жыл бұрын
Goede vraag. We kunnen hier niet met zekerheid antwoord op geven. Wat we weten is dat er in Kamp Westerbork vaker minder strikt werd omgegaan met de regel dat je een ster moest dragen. En de Joodse mannen die uit Vught in Westerbork arriveren hadden de kleren die zij dragen vlak voor transport in Vught aangereikt gekregen. Volgens overlevende Jacques Furth kregen de gevangenen die op transport moesten kort daarvoor altijd de slechtste kleren uitgereikt (die daarvoor waarschijnlijk door niet-Joodse gevangenen waren gedragen, vandaar dat er geen ster op zit).
@Ronald0703 жыл бұрын
@@BeeldenGeluid veel dank voor dit heldere antwoord!
@Lardenoy Жыл бұрын
@@BeeldenGeluid Merci ! Certains de ces hommes semblent frigorifiés...
@pgr007 Жыл бұрын
Een promotiefilm hoe goed het was in die kampen. Inmiddels weten we wel beter
@T3hZeep3 жыл бұрын
Raar dat er toen nog geen geluid bestond
@gozewijngoossens48773 жыл бұрын
Het schijnt dat er in 1351 al geluid was.
@Rick888888882 жыл бұрын
Geluidsfilm bestaat al sinds de begin jaren-30. Waarschijnlijk is bewust gekozen voor camera´s zonder geluid. De film is vermoedelijk ook niet gemaakt met het doel als documentaire te dienen maar om kampcommandant materiaal in handen te geven zodat hij na de oorlog kon aantonen de Joodse gevangen (redelijk) goed te hebben behandeld. Hij kreeg inderdaad geen al te hoge straf. Lees dit: nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Konrad_Gemmeker
@harmzondag95963 жыл бұрын
Dit zijn geen mooie maar wel unieke beelden.
@hansstrik47043 жыл бұрын
Eens was dit de harde waarheid.
@jpve13 жыл бұрын
what a nasty world we live in.
@Lardenoy Жыл бұрын
Mais il y a eu de saintes personnes telles Edith Stein ou Etty Hillesum qui transitent par ce camp et apportèrent amour, prière, réconfort pour leurs frères humains dans ce monde ténébreux et infernal...
@ArumesYT3 жыл бұрын
Het blijft bizar om de behulpzaamheid en vrolijkheid van de gevangenen te zien... Alsof ze op schoolreisje gaan en in een eersteklas coupe mogen plaatsnemen. Vriendelijk tegen de Duitse soldaten, en zelfs helpen om de deur dicht te krijgen...
@playonkorg3 жыл бұрын
In kamp Westerbork hadden de gevangenen een beter leven dan menig gevangenen in het huidig Amerika. Albert Konrad Gemmeker stond slechte behandeling van gevangen niet toe, dit in tegenstelling tot veel van zijn collega's in andere kampen. Gemmeker liet een aantal kampfuncties over aan joodse gevangen en er was stabiliteit c.q. relatieve rust, wat erg gewenst was voor een snelle afvoer en doorloop van joden door het Nederlandse treindienst net. Gemmeker werd tot 10 jaar cel veroordeeld om zijn handelen in de 2e WO. Wat je op de film ziet, kostte de jood Breslauer weinig moeite. Breslauers film is een gelijke zoals een samenvatting van een saaie voetbalwedstrijd waarin je alleen de doelpunten ziet.
@johanboer71573 жыл бұрын
Ik kan niet echt zeggen dat het filmmateriaal significant is opgeknapt. Van Beeld en Geluid had ik toch veel meer verwacht. De dubbele beelden zijn nog steeds niet gereduceerd, de beweging nauwelijks beter gestabiliseerd noch meer "smooth"gemaakt en de scherpte maar marginaal verbeterd. Op KZbin staat al beduidend beter materiaal, enhanced en ingekleurd door hobbyisten (met nul Euro budget) die bovendien kundig van moderne A.I. technieken hebben gebruik gemaakt. Was dit de wellicht vele duizenden Euro's die B&G heeft uitgegeven waard?
@Dutchsteammachine3 жыл бұрын
A.I inkleuring zou natuurlijk onacceptabel zijn op dit soort beelden, het is namelijk hartstikke historisch inaccuraat. Leuk voor een KZbinr om te doen, niet als professionele beeldbank... Hoe meer je bewegingen reduceert, hoe meer je van het beeld moet wegsnijden. Ik vind de huidige stabilisatie een goede balans hebben.
@BeeldenGeluid3 жыл бұрын
In onze blog kan je lezen welke keuzes er zijn gemaakt en waarom: beeldengeluid.nl/kennis/blog/restauratie-westerborkfilm Waar het op neerkomt is dat de beelden zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat zijn teruggebracht. Dus onscherpte en de dubbele beelden die tijdens het filmen in 1944 zijn vastgelegd zijn niet aangepast. Met A.I. verzint de computer nieuwe beelden die nooit bestaan hebben. Met te veel stabilisatie verlies je een deel van het beeld. Dat kan interessant zijn om te zien, maar was niet het doel van deze restauratie.
@johanboer71573 жыл бұрын
@@Dutchsteammachine En toch hebben jullie zelf, als "professionele beeldbank" ook een deel van de film laten inkleuren ter vertoning op kamp Westerbork zelf en t.b.v. de Netflix film Gemmeker. Dat is toch vreemd?! N.m.m. zijn de kleuren in die film helaas nogal onnatuurlijk, ondanks de inzet van vele experts. De hele Westerbork film verdient het echt om nog veel beter te worden gerestaureerd en ingekleurd, bv. door Peter Jackson, mits hij de opdracht krijgt niet af te wijken van historische correctheid hetgeen hij overduidelijk wel heeft gedaan in "They shall not grow old".
@Clearsky19452 жыл бұрын
@@johanboer7157 Restaureren betekent waar mogelijk reparatie van beschadigingen en consolidatie van het bestaande. Je laat dus de authenticiteit in tact. Vasthouden aan deze uitgangspunten is al een uitdaging op zich, maar zo blijf je wel het dichtst bij bij de oorspronkelijke versie. Bij restauratie in het algemeen gelden deze uitgangspunten. Denk in het bijzonder eens aan de renovatie van de Nachtwacht. Die ga je ook niet te lijf met het overschilderen van allerhande details waardoor het lijkt alsof deze net uit het atelier komt....
@johanboer71572 жыл бұрын
@@Clearsky1945 Je begrijpt totaal niet wat A.I. doet en kan doen en je voorbeeld gaat helemaal mank. Kijk bijvoorbeeld hier maar eens: kzbin.info/www/bejne/pYS2mJalhrx3ntk Dat is toch vele malen mooier?! Natuurlijk kan de inkleuring nog beter, maar als je weet welke kleur een object oorspronkelijk had is er niet mis mee om die kleur weer terug te geven. Bijvoorbeeld de Nederlandse vlag kan met 100% accuratesse opnieuw worden ingekleurd. Gaat het je om de authenticiteit van een Z/W film of de authenticiteit van het feitelijk beeldrelaas? Een Z/W film blijft nu eenmaal een slap afgietsel van de werkelijkheid, ingegeven door technische tekortkomingen.