Dit is zo geweldig fijn.. ik baal dat je niet meer examens hebt opgenomen :(
@joyhaarman5 жыл бұрын
geweldig dit!! weer enigszins hoop, bedankt!
@nonchallant5 жыл бұрын
same!
@gaatjeniksaan3365 жыл бұрын
Bio lijkt mij een van de enige exames dat daadwerkelijk moeilijker is dan de school examens die ik heb gekregen van de vakken. Als je een natuur profiel hebt is bio ook eigenlijk het enige vak waarbij leren echt handig is (bij scheikunde en natuurkunde is het vooral oefenen)
@kreech96825 жыл бұрын
@@gaatjeniksaan336 juist niet, je krijgt altijd van die begrijpend lezen vragen. Het is gewoon goed de vraag lezen, meer niet. Oja, en daarna een of ander kwatsverhaal opstellen
@gaatjeniksaan3365 жыл бұрын
@@kreech9682 gast je probeert serieus een mening tegen te werpen?? lol ik zag letterlijk dat het mij het moeilijkste lijkt, dat wil nog niet zeggen dat het ook voor jou geldt haha
@ibuprofencompactor3 жыл бұрын
10:43 De vraag gaat over de redenen die de *snelheid* zouden verhogen van de wolvengroei, niet om de hoeveelheid. Waarom is 1 dan nog steeds goed?
@ibuprofencompactor3 жыл бұрын
Ah ik snap het al (maar ik zal de vraag laten staan voor mensen die nog graag een antwoord willen hebben)
@thomaswenas-bobbiefet58053 жыл бұрын
7:50 bij vraag 35. Is meer genetische diversiteit hetzelfde als een hogere allelfrequentie?
@BestBiologisch3 жыл бұрын
Nee, dat is wel wat anders. Genetische variatie = hoeveel verschillende allelen komen er voor. Allelfrequentie = hoeveel komt elk allel voor in de populatie.
@thomaswenas-bobbiefet58053 жыл бұрын
@@BestBiologisch ah, helder. Bedankt!
@loubnae19995 жыл бұрын
Heel erg bedankt!
@daanvdh_ Жыл бұрын
Hoi, ik had bij vraag 35 het volgende antwoord: Er is een verbeterde afweer want er zijn verschillende witte bloedcellen doordat er meer variatie is. Is dit een goed antwoord? Bij de opmerking van de vraag staat er wel iets over een verbeterde afweer.
@BestBiologisch Жыл бұрын
Ik zou je 1 punt geven voor het noemen van de verbeterde afweer. Voor het tweede punt had je even moeten noemen dat het om genetische variatie gaat of de komst van nieuwe allelen. Alleen variatie is wat vaag.
@daanvdh_ Жыл бұрын
@@BestBiologisch dank voor het antwoord!
@frisovankolfschoten87213 жыл бұрын
fijne video en goeie uitleg bedankt! alleen in examen 2019 tijdvak 1 vraag 22 wordt dus gezegd dat mitochondriaal dna ook van een man kan komen. Wordt en nu in 2021 verwacht dat wij ervan uit gaan dat het alleen van een vrouw komt omdat wij dit altijd hebben geleerd of moeten wij weten dat het ook van een man komt.
@BestBiologisch3 жыл бұрын
Leuke en goede vraag! Examens gaan in principe uit van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, vandaar dat de vraag toentertijd geschrapt is. Aangezien het Cito ook wel weet dat schoolboeken achterlopen gaan ze er waarschijnlijk niet vanuit dat leerlingen nu weten dat mitochondriaal dna ook van mannen kan komen. Maar dat het alleen van vrouwen komt is dus fout dus daar mogen ze ook niet vanuit gaan. Lastige kwestie die ze, vermoed ik, zullen vermijden. Een vraag als deze zal er in 2021 niet inzitten maar misschien vragen ze wel juist iets over die mannelijke overerving van mitochondriaal dna met een leuke context. Maar dan krijg je alle benodigde informatie. Al het bovenstaande is speculatie van mij, dus pin je er niet op vast😬
@frisovankolfschoten87213 жыл бұрын
@@BestBiologisch top, bedankt voor de reactie dan weet ik waar ik aan toe ben🙏
@za3kofproductions5493 жыл бұрын
@@BestBiologisch wat voor vraag kan er dan gesteld worden over de mannelijke overerving van mitochondriaal dna? gr.
@BestBiologisch3 жыл бұрын
Ik heb geen idee. Examenvragen beantwoorden is een stuk gemakkelijker dan ze verzinnen. De mensen bij Cito gebruiken vaak contexten van een jaar of 2/3 terug. Ik verwacht niet dat dit erin zit, maar je weet maar nooit...
@Z.Al-uq1ik7 ай бұрын
dag mevrouw, zou u kort willen toelichten wat een plaag is ik begrijp dat concept niet, alvast bedankt!
@BestBiologisch7 ай бұрын
Een plaag is de ongeremde vermenigvuldiging van een bepaald soort organisme; oorzaak is vaak voldoende voedsel en geen natuurlijke vijand. Plagen richten vaak veel schade aan, aan ecosystemen of zorgen voor uitsterven andere organismen. Uiteindelijk stort een populatie van plaagdieren vaak in. Overigens is het begrip plaag echt een menselijke uitvinding, wij vinden plagen vooral organismen waar wij last van hebben. Een hoop muggen vinden we al vlug een plaag omdat ze ons prikken en irritant zijn, maar echt schade aanrichten aan ecosystemen doen ze nou ook weer niet.