Elma metaforu benim dikkatimi çeken sahnelerden birisiydi ve şahsi düşüncem, ağaçtan düşen elmanın nihayetinde çürük elmalara kadar sürüklenip orada takılı kalması ya da onlara katılması, doktorun, tüm karakterler arasında en düzgünü olarak gösterilirken, otopsi raporunu değiştirerek, sonunda ‘çürüklerin’ arasına katılmış olmasını göstermesidir. Ek olarak, katil muhtarın kızını gördükten sonra ağlamaya başlıyor ve hemen ardından maktülün hayalini görüp ‘sen ölmemiş miydin?’ diyor. Bu kısım içinse, katil için tüm umutların tükendiği o yorgun ve karanlık gecede, yüzü aydınlık olan güzel kızı görmesiyle, belki de kaybettiği aydınlık günleri düşünüp ağlaması ve o yüzün aydınlığıyla bir an olsun her şeyin belki de yoluna girebilme ihtimalini düşünmesidir diye düşünüyorum. Ve ben de, NBC’nin sürekli birilerinden esinlenmesi, onlardan alıntı yapması üzerine yoğunlaşmış olan videodaki eleştiriyi biraz ‘kasıtlı’ ve ‘hasmane’ buluyorum.
@ahmettanriverdi52383 жыл бұрын
"... şahsi kanaatim"
@atakanaksu96033 жыл бұрын
Doktorun otopsi sahnesinde yüzüne sıçrayan kan da artık diğerlerinden daha temiz olmadığını yani çürük elmalara katıldığını betimleyen güzel bir sahne olmuş
@furkancan17942 жыл бұрын
💯
@hakantutaner5002 жыл бұрын
Filmin beni en etkileyen diyaloğu, - Gençsin daha, git buralardan kurtar kendini doktor - Nereye?
@canbys.4 жыл бұрын
Film süresince baştan sona değin yığun bir hiyerarşi örgüsü görmek mümkün. Bürokrasinin çok fazla birimini işin içine katarak, savcı, polis, asker, şoför, doktor, kazmacı, kürekçi (nitekim bunlara isimle hitap edilmemesi de ayrı bir hiyerarşi göstergesi, isimle hitap eden yalnızca savcı), muhtar, kaymakam gibi birçok kişiyi kapsayan ast üst ilişkisi var. Komiser Naci karakteri, kendiyle çelişiyor ve akıl verirken ayağı suya değiyor. Filmin eğildiği diğer önemli nokta ise herkesin derdinin olduğu ve derdin büyüğünün küçüğünün olamayacağı mesajı. Zira, Arabın derdi elma, bazlama, kavun yemek iken, savcının derdi ise eşinin ölümünden sorumlu hissetmeme çabası, muhtar ise morg yapma derdindeyken, otopsi teknisyeni de yeni aletlerin peşinde. Film boyunca belli başlo noktalarda işlenen ince mizah da yüz güldüren cinsten. Öte yandan, muhtarın evindeki yemek sahnesi de filmde en sevdiğim sahnelerden biri, aynı evde muhtarın kızını gören erkekler şaşakalıyorlar ve adeta kendilerinden utanıyorlar sanki. Filmde doktor ile şoförün sahnesindeki diyalog da çok çarpıcı. Dünya malı dünyada kalır dercesine büyük hayallerin daima gerçekleşemeyeceği ve bazen vazgeçmek gerektiği vurgusu ve yemek sahnesinde de bu hususun herkesin aynı sofrada yemek yemesiyle destekleniyor. Öte yandan, doktorun, komiserin ve savcının maktülün köpeği kadar sadık olamadıkları da maktülü buldukları sahnede güzel resmedilmiş. Ölüyü bağlama şeklini tartışmaları ise, adamın artık ölü olduğu ve bunu tartışmanın yersiz olduğu gerçeğinden özellikle komiserin ve savcının uzaklaştıklarını gösteriyor. Maktül için ceset torbasının unutulması sebebiyle savcının adamı hemen yeniden bağlamayı önermesi de katilden farkı olmadığını anlatıyor. Doktorun istemediği bir ayrılık yaşadığı ve yalnız olduğu apaçık, hem savcının hayatından hem de maktül, katil ve dul kadın üçgeninden kendi hayatında izler buluyor ve bu sebeple de otopsinin akışını değiştirerek belkide katilin az ceza alması ve kadına kısa sürede dönebilmesi için yanlış tanı koyuyor. Ayrıca birçok karakter hiyerarşi içindeyken doktorun herkese - katil, eczacı, lokantacı, otopsi teknisyeni - aynı yaklaşması da gözüme çarptı. Otopsi sahnesinde ayrıca doktora kanın sıçraması da siz de bu cinayete bulaştınız mesajı veriliyor. Son olarak savcı ile katil, maktül ve kadın arasındaki ortak nokta ise birbirlerine ihanet etmeleri. Burada da insanların titr, unvan gözetmeksizin aynı hatalara düşebileceği resmedilmiş. NBC ustanın son dönemdeki filmlerinde ustalıkla üzerinde durduğu biricik olan her bireyin kendi içinde binlerce çelişki yaşayabileceği teması da yine eşsiz. Ne denir ki kitap gibi okuyoruz ustayı. Kuru Otlar Üstüne'yi de bekliyoruz.
@BluetarES74 жыл бұрын
Harika bir yorum Can Boysan.
@EK8633 жыл бұрын
Filmi daha yeni izledim o kadar güzel açıklamıssın ki kafamda en ufak soru işareti kalmadı emeğine sağlık kardeş harikasın güzel inceleme
@canbys.3 жыл бұрын
@@EK863 Çok teşekkür ederim 🙏🏻
@birgariphukukcu3 жыл бұрын
Güzel yorumunuz için teşekkürler :)
@kavi6613 жыл бұрын
Nasıl yazdın be
@umit14524 жыл бұрын
Filmi izledikten sonra özellikle Mehmet Bey' in yorumlarını dinlemek, büyük resmin görülmesi konusunda ayrı bir lezzet katıyor..
@umtmrtx Жыл бұрын
Derin düşüncelere dalmama sebep olan mükemmel vurgulu sahnelerden birisi de manda yoğurdu muhabbeti esnasıdır. Ortamda dönen muhabbetin alaka seviyesi ve Kenan'ın yerinde olduğumuzu düşünürsek anlayacak, çıkaracak çok şey var o sahnede de.. Açıklamak gerekirse "benim derdime baaak, bunların keyfine bak" diye içten bir haykırış hissediyor insan...
@JJTURK8 ай бұрын
Şapşal polisin manda yoğurdu meselesinde gerçeği söylemesi sonrası Yılmaz Erdoğan'ın yüz ifadesi görülmeye değerdi
@red_coffee4 жыл бұрын
Bana göre doktorun gerçeği söylememesinin nedeni katilin çocuğun babası olması ihtimali öz babasının katil olması zaten kötü olacak bir de çok daha vahşice işleyen bir katilin çocuğu olması çok daha büyük bir yük olacaktı. Ya da belki de doktor bile bu kadar vahşice bir işkenceye inanmak istemeyip gerçekten kaçtı. Tıpkı savcının karısının gerçek ölümüyle yüzleşememesi gibi. Bir karakter gerçeği ile yüzleştikten sonra bir başka karakter başka bir gerçeklikten kaçtı.
@aynurtekbas36723 жыл бұрын
Ölen kişinin filmin başında köpeğe yemek vermesi, sonrasında gömülü olduğu yerde köpeğin olması ve köpeğin toprağı eşeleyip adamı ortaya çıkarmış olması (sonuncu komiser tarafından da söylendi)... Aynı köpek olabilir mi?
@hattorihanzo-q2l4 жыл бұрын
Benim filmde merak ettiklerim: Arap'ın gözlerinin dolması, katilin yol boyunca düşündükleri, doktor Cemal'in düşünceleri... Doktor Cemal bu olaydan diğerlerinden daha çok etkileniyor. Kendi hayatıyla özleştiriyor bir şeyleri, kendi hayatını sorguluyor, küçük ayrıntılara özen gösteriyor farkediyor, herkesle ilgili bir fikri var ama anlatmıyor. Mesela benim için savcı da yüzeysel bir adam. Eğitimli olmasının dışında ince ayrıntılara pek önem vermiyor, farketmiyor ya da umrunda değil. Bir de kadınların olmamasi meselesi.:) Eleştirmene katılıyorum. Kadın yok. Varsa da bir 'nesne' şeklinde var. Sadece güzel olmasıyla öne çıkıyor.. Aslında burda erkeklerin kadına bakışı var. Eğitimlisinden taşralisina bakış açısı pek değişmiyor, o yüzden filmde de kadın bu şekilde var sadece.
@fikretkizilokjk4 жыл бұрын
eleştirmen kadının 'kadın' olgusu konusundaki fikri muazzam..belkide ona kilo alma çok güzel kadınsın denilmesi zihninde bu fikri yeşertmiş olabilir
@hattorihanzo-q2l4 жыл бұрын
@@fikretkizilokjk Klasik Türk erkeğinin kadına bakış açısı görünüyor filmde de. Bunu bilinçli mi yapmış NBC bilinçsiz mi onu bilmiyorum.:)
@mahmutcanbereket67393 жыл бұрын
@@hattorihanzo-q2l Feminarsist dusuncelerinizden siyrilip izlerseniz, kadin motifinin filmde nasil islendigini daha rahat gorursunuz.
@hacerceliksubas97272 жыл бұрын
@@hattorihanzo-q2l klasik türk erkeğinden ziyade kadinini anlatiyor ;) film hakkinda feminazi yorumlar yapma cnm
@devilhole2 жыл бұрын
@@hacerceliksubas9727 mal
@erdincaladag4 жыл бұрын
Yorumlarınız çok kıymetli ama Muhtarın kızı sahnesini hanımefendi çok iyi yorumlamış.
@erdincaladag4 жыл бұрын
Programın tamamını izleyince artık tamamen hanımefendinin yorumlarına katılıyorum.
@AlejandroGocuktur3 жыл бұрын
Filmde ölüye gösterilen saygının, yaşayanlara gösterilmemesi de ayrı bir ironi gerçekten. Cesedi topraktan bindir dikkatle çıkarırken, mezarı kazan işçilere bağıran çağıran eksik olmuyor. Katile bir sigarayı bile çok görüyorlar.
@R.EmreOzel3 жыл бұрын
Cesedi dikkatle çıkarmaları ölüye saygıdan değil, kanıtların yok olması endişesinden. Zaten dediğiniz gibi ölüye saygı olsaydı, ölüyü bagaja sığdırabilmek için yeniden bağlasak mı diye bir öneri getirilmezdi.
@haceryilmazz4 жыл бұрын
Ayrıca kadın yok ama kadına bakış açılarını her birinde görüyoruz, muhtarın kızına bakışlarında ise erkeklerin kadına bakışını , beklentisini de görüyoruz.. güzel, genç, sinik bir kadın beklentisi var.. kadın nesne olarak olsun, güçlü bir kişilik olarak varolmasın.
@R.EmreOzel3 жыл бұрын
Filmdeki erkeklerin güzel, genç, sinik bir kadın beklentisi olduğu düşüncesine nereden vardınız?
@lalumierevientdelest2 жыл бұрын
@@R.EmreOzel bence filmde muhtarın kızı masumiyeti simgeliyordu sanki belki de hala bir yerlerde az da olsa kalmış olan iyilik.
@fslt14892 жыл бұрын
bu filmde en harika detaylardan biri, Arap'ın, cesedin yanına kavun koyması
@pnarakdag22904 жыл бұрын
filmde doktorun odasındaki duvarda asılı olan fotoğrafta Eugene Smith'in kasabada görev yapan bir doktor ve incelediği bir hastasi vardir
@uchihasasuke10412 жыл бұрын
Türk sinemasının ve tüm zamanların en iyi filmlerinden gerçekten. Mükemmel atmosfer
@semiha394 жыл бұрын
kış uykusu'nun da film okuması gelse ne güzel olur
@gunes76733 жыл бұрын
kıvrımlı yol ve elmayı görünce ben de kiyarüstemi göndermesi demiştim :)
@gizemliyuutibir7372 Жыл бұрын
Sarı elmanın yokuştan yuvarlanması ve bir yerde takılması ile finaldeki anne ve oğulun yokuştan aşağı inerken ,yuvarlanan sarı topun takılıp kalması ve çocuğun geri dönüp sarı topu yokuştan aşağı atması sahneleri çok benziyordu. Ayrıca Ercan Kesal' ın oyunculuğunu ayakta alkışlıyorum.👏👏👏👏
@serkang.9544 жыл бұрын
film kadar keyifliydi. teşekkürler
@mustafaokcu8018 Жыл бұрын
"türklerin elinden çıkmış en iyi film"
@MAliK-ox2lz3 жыл бұрын
Çok güzeldi keyifle izledim. Emeği geçen herkesin eline koluna yüreğine sağlık.
@grimbeornn3 жыл бұрын
11:06 Mücadele demiyor asker, mücavir diyor.
@SelmanAkyuz2 жыл бұрын
Harika bir program olmuş teşekkürler.
@hakanimam3 жыл бұрын
27:05 Kola esprisi filmin başlangıç kısmı ile bağlantılı yazılmamış sanırım.
@atakander85853 жыл бұрын
ben savcı gerçekten başkasının karısını anlatıyo sanmıştım
@Yunuska_3 жыл бұрын
Benin için efsane ötesi bir film.ve filmin ana sahnesi doktor ve arap'ın konuştuğu sahnedir.
@cenkozen22963 жыл бұрын
Maktul'ü Recep İvedik'e benzeten sadece ben miyim?
@hamzaozluk9013 жыл бұрын
Harika, trt2 ye teşekkürler...
@MerveDOGAN8381 Жыл бұрын
alin hanımın kıyarustemi ile röportajını nerden bulabiliriz acaba
@cloneeja Жыл бұрын
Çok güzel bir sohbet. Çok teşekkürler
@dilrubaak82394 жыл бұрын
Tekrar tekrar izleyesim geldi
@akkurtselcuk3 жыл бұрын
Yönetmen son sahnede doktorun yüzüne kanı sıçratmasıyla tavrını belli ediyor bence.
@ozantopuz3213 жыл бұрын
Tebrik ederim sizi, çok güzel yakalamışsınız...
@akkurtselcuk3 жыл бұрын
@@ozantopuz321 Bir de katilin öldürdüğü adamın hayalini gördüğü sahne var. Ona da değinmemişler. Ölen kişi o sahnede çay içerken birden boğulmaya başlıyor. Bence yönetmen orda maktülün henüz ölmediğini, toprak altında can çekiştiğini vurguluyor. Hayali görüntüde kurban boğulup öldüğü anda toprak altında da ölmüş oluyor.
@hanifeportakal96414 жыл бұрын
Benim takıldığım ceset üç dört gün olmuş gömüleli kokmuştur o ama çıkarıldığında neden kimse kokudan rahatsız olmuyor koku hiç işlenmemiş ,birde cesedi neden ısrarla taşıyorlar arabaları cesedin yanına neden getirmiyorlar
@8mert4 жыл бұрын
Toprağın altında olduğu için kokmama ihtimali var mı acaba üstelik soğuk da var
@munirduman10323 жыл бұрын
Usulen yeminleri alındı.
@Adhdand924 жыл бұрын
doktorla katıl arasında bir bag olusuyor . bu yuzden doktor görmezlıkten gelıyor
@ademtabancaoglu49944 жыл бұрын
Nasıl bi bağ
@hiyerarsi59884 жыл бұрын
Cezası ağır olmasın diye yaptı heralde karısına ve çocuğuna acidigina siz böyle diyince direkt bunu düşündüm
@Adhdand924 жыл бұрын
Doktor varolma nedeni kaybetmis ve anlam arayisinida birakmis gibi bu cinayette sanki birseyler buldu ama bu tam olarak ne oldugu belli degil kadina uzuldugunu zannetmem cunku kadinin umrunda bile degil hem olen sahis hemde zanli belki cocuk muhabbeti olabilir
@Adhdand924 жыл бұрын
Ercan kesele sormak lazim bu senaryoda doktor o aslinda
@ahel22532 жыл бұрын
Mücadele alanı diye bir diyalog hatırlamıyorum
@abdullahduran65803 жыл бұрын
Eleştirmenlerin karakter isimlerini değil de gerçek isimlerini kullanması!
@yusufsevim264 жыл бұрын
Kadir Kaymakçı nerede :)
@muradnnolaki67884 жыл бұрын
Agshshd 😂 Sus duymasın!
@turkcecihasan4 жыл бұрын
Bu hanımefendinin işi gücü her film yönetmeninin bir açığını bulmak, onların esin kaynaklarını bir ayıpmış gibi sunmasıdır. Her sanatçının ilham kaynağı muhakkak vardır. Önemli olan ona kendinden de bir şeyler katabilmek. Şundan çok eminim ki; bence sen çehovdan çok etkilendiğin için bu düşüncelere istemeden de olsa sürükleniyor olabilir misin acaba?
@omerbatuhan62354 жыл бұрын
Filmin kapanış jeneriğine bakarsanız yönetmenin kendisi ''Alıntılar'' diye bir bölüm koymuş ve Anton Çehov yazmış.
@turkcecihasan4 жыл бұрын
@@omerbatuhan6235 dedigim gibi, sanatçı esinlenerek biçimlendirir kendini. Her şair, ressam, yazar gibi... Eleştirmenin sorunu, bunu bir eksi yönmüş edasıyla sunması. Hızını alamayıp Yaban romanına değinmesi de çok biçimsiz olmuş.
@obafemi_8 ай бұрын
Bence bunu bi eksik olarak yorumlamadı hanımefendi. Bence çok da güzel yaptı bu alıntıları belirtmekle. Örneğin Muhtarın kızı ile ilgili sahnenin neredeyse birebir Çehov'dan alıntı olduğunu öğrenmek güzeldi bir sinemasever olarak..
@cgnlyrl4 жыл бұрын
Sanat filmleri bana uymuyor maalesef. Yeterli entelektüel birikimim yok demek ki. Çok üzücü bir durum benim için.
@admsenkoy53353 жыл бұрын
Al benden de o kadar.;) Hele bir de Yılmaz Erdoğan gibi hazzetmediğim bir tiple üst üste gelince dayanılmaz olabiliyor.
@AlejandroGocuktur3 жыл бұрын
sanayt filmlerinden asla vazgeçme gerekirse 5 kere seyret yetmedi incelemelerini de seyret. Her filmde 1 sahne anlasan 1 yılda usta olursun. Dandik tv dizilerinden 10 kat daha iyidir. Mesela köpek dişi diye bir film var ahlak üzerine bir yapım seyret güzel ama baya ağır bir film +21 falan vardır
@barisbatuhan4 жыл бұрын
Keltoş beyfendinin yorumlarına bayıldım ismini bilen varsa lütfen söylesin
@admsenkoy53353 жыл бұрын
Mehmet Açar.
@aynurbugu012 Жыл бұрын
Ölen adamin hem kiyafeti,hem fiziki yapısı recep İvedik, benziyor yani
@zeyne25364 жыл бұрын
hanımefendi, Çehova neden çeoff diyor
@ulkerertek51323 жыл бұрын
Canbaza bakkkk canbaza.
@paranoyakepizot37404 жыл бұрын
Kadın yorumcu yorumlarını terimlere boğup sıkıcı olabiliyor ama diğer kişi çok güzel yorumluyor.
@sezayi90223 жыл бұрын
Fatih Yıldız'a katılıyorum, ben de çok kültürlü olduğumdan değil, çok izlediğim için anlıyorum.
@AlejandroGocuktur3 жыл бұрын
Kız, sanki katili kutsuyor, günahlarından temizliyor gibiydi.
@n0isehead8144 жыл бұрын
Bu filmin yapılış amacını bilmiyorum ama aslında insanın ne mal olduğunu 24 saat içinde anlayabilirsiniz, insan bu kadar basit.
@AlejandroGocuktur3 жыл бұрын
NBC çok karamsar birisi herhalde çünkü filmleri çok karamsar.
@vlknozdemir3 жыл бұрын
Anadoluyu anlatiyor. Ne bekleyebilirizki.
@zaman.tuneli4 жыл бұрын
Bu filmimde çehovdan esinlenmekte birlikte en temelde rus şair lermantovdan etkilenmiştir
@erenoguz23 жыл бұрын
Çehov dan hiç bahsetmemiş olmaları beni üzdü.😀
@fikretkizilokjk4 жыл бұрын
Çok gülmeniz anlamsızlık..zihin baskı altında ve buhran yaşadığınız için en basit şeylere bile çok gülüyorsunuz..bu filmin istediği değil..sizin defonuz...
@yukselyolcu76794 жыл бұрын
anladık çehov tamam
@dilandilan24684 жыл бұрын
Dimi 😏🤦🏻♀️
@candanyasar42374 жыл бұрын
Karı bide çehov demiyor çehof diyo dinlerken tift oldum
@furkanbingl3 жыл бұрын
@@candanyasar4237 doğru okunuşu çekof olduğu için söylüyor
@fellini64314 жыл бұрын
Dürüst olmak gerekirse, pek fazla beğenmedim bu videoyu. Sürekli "Çehov" 'dan bahsetmeniz biraz sıkıcı. İsmi anadolu olan bir filmde sürekli Çehov yinelemesi basit kalıyor. Anadoludaki insan karakterleri, kasaba bürokrasisi daha bahsedilebilirdi ve sürekli şu yönetmene bu yönetmene benziyor diye yorumlamak doğru değil. Esin elbet bir kaynak ama bu kadar dillendirilmesi ne kadar doğru. NBC'de yeni bir şeyler yaratmış, eskileri konuşmak yerine bunlardan söz etseniz, sizin için daha iyi olabileceğini düşünüyorum. Bu naçizane fikrim.
@DinamikHipnoterapi4 жыл бұрын
Entelektüel olduğunun altını cizmek için yapıyor ama çok kulak tirmaladi
@Emre_ulysses4 жыл бұрын
Keske filmi iyi izleseydin, daha elmaya bile dikkat etmemis. Mehmet bey kibarliktan hihi diyor
@Emre_ulysses4 жыл бұрын
Bu altin bamyaci abladan baskasini bulamamislar mi? Sig, alakasiz yorumlar
@hayzerim4 жыл бұрын
alin taşcıyan yorumları çok yavan allahtan mehmet açar var
@huseyinko59814 жыл бұрын
Çok iyi bir film ama yorumlama gerçekçi değil. Nuri bilge yapmış mantığıyla her şeye bir anlam yüklemekte yanlış
@muratdumlu19744 жыл бұрын
Çok yüzeysel bir değerlendirme olmuş.
@suleymansayn26484 жыл бұрын
Savcının karısı intihar etmişş. Siz yine benden duymuş olmayın :)
@desynch65553 жыл бұрын
Alin Taşçıyan tosun gibi olmuşsun görmeyeli :) 15 sene önce sinema dergisinde yazarken zayıftı
@turgaykurtbeyoglu4 жыл бұрын
İki tane cahilin programı, "Bir zamanlar Anadolu'da" filmini ne yüceltir, ne alçaltır.
@TolgaTezcan-tt4 жыл бұрын
ah siz eleştirmenler, bir şeyi bir şeye bağlama heveslileri, şundan da var bundan da varcılar.. film güzel güzel olmasına da, ruhu yok bence
@TheMediterraneanwave2 жыл бұрын
Bu hanımın ünvanı film eleştirmenliği miymiş? Mücavir alan terimine mücadele alanı diyor. Ne alaka harbe mi gidiyorlar da mücadele desin komutan. Filmde öyle bir telaffuz geçmiyor.