Biserica ''Sf. Nicolae'' | Țigănești, Teleorman | Țara cu Balauri

  Рет қаралды 321

Laurenţiu Cuţaru (Balauru')

Laurenţiu Cuţaru (Balauru')

Ай бұрын

Spre sudul Munteniei, mai exact în comuna Țigănești de Teleorman, există această biserică foarte interesantă din punct de vedere arhitectural. Pentru a înțelege povestea ei, trebuie mai întâi să vă spun două vorbe despre familia Capră, moșierii teleormăneni, oameni get-beget din această comună și cei care au ctitorit biserica în sine.
Familia CAPRĂ provenea din rândul ţăranilor simpli ce se ocupau cu muncile câmpului, fiind în primă fază agricultori iar apoi arendași. Peste ani, membrii acestei familii vor avea un loc fruntaș printre cei mai mari proprietari ajungând să deţină moşii foarte întinse în judeţul Teleorman. Ca un mic exemplu, în anul 1918, în pragul desfăşurării reformei agrare, familia Capră cumula sute și mii de hectare prin multe localități din Teleorman, numai în Mavrodin având peste 12,000 ha. Nicula (Nicolae) Capră deținea în anul 1903 o bună parte din moșia Țigănești, celalaltă aparținând unui alt moșier, anume Constantin Butculescu.
Având putere financiară, NICULA CAPRĂ și soția ECATERINA încep să ridice mai multe edificii prin Țigănești, precum: școală, cămin cultural, case și chiar o biserică. Astfel că, pe 6 APRILIE 1909, cei doi au pus piatra de temelie a viitoarei biserici cu hramurile Sf. Nicolae şi Cuvioasa Paraschiva, construcţia fiind terminată pe 10 APRILIE 1910, deci practic a durat 1 an și 4 zile. În pronaos se află un superb TABLOU VOTIV ce-i reprezintă pe Nicula și Ecaterina Capră.
Arhitectul desemnat pentru această lucrare a fost HRISTEA ''CRISTOFI'' CERCHEZ, personaj care a avut legături puternice cu stilul neoromânesc din arhitectură. Cristofi Cerchez, în acele vremuri, nu era străin de județul Teleorman. Acesta a copilărit și în localitatea Beciu din Teleorman, apoi, între anii 1879-1883 a frecventat cursurile Școlii Primare de Băieți iar între 1883-1885 cursurile Gimnaziului Real „Alexandru Ghica” din Alexandria. Totodată, C. Cerchez este cel care proiectat Pavilionul Central din Grădină Publică din Alexandria, o superbă operă de arhitectură care din păcate astăzi nu mai este. În grădina unde se află biserica din Țigănești, regăsim și CAVOUL familiei Capră înconjurat de un superb PARACLIS decorat cu motive vegetale și proiectat de același arhitect.
Biserica este zidită din piatră de CALCAR de ALBEȘTI din zona Argeșului şi căptuşită la interior cu cărămidă. Iniţial avea patru turle în stil rusesc, cea din pronaos căzând la cutremurul din '77. Pictura fost executată de pictorul DIMITRIE CABADAIEF, bulgar la origini, în 1910. În același an s-a sfințit și biserica. La 14 ani distanță, în 1924, ALEXANDRU HENȚIA, fiul lui Sava Henția, reface pictura interioară. Apoi, între anii 1971-1987 biserica a fost din nou repictată și a trecut prin mai multe etape de renovare și restaurare.
Constructorul acestui lăcaș de cult este italianul GIOVANI ZONIER, edificiul fiind ridicat (și) cu ajutorul sătenilor.
În cavoul familiei Capră sunt următoarele persoane: Necula și Ecaterina Capră (părinții), Anghel (fiul) și Florica Capră, Nicolae (fiul lui Anghel) și Marcela Capră, Dori Capră (încă nu m-am lămurit care-i gradul de rudenie). ANGHEL CAPRĂ, poate cel mai înstărit din această familiei, a avut și un conac în Mavrodin, jud. Teleorman.
Biserica se află pe DN51 chiar în centrul comunei. Și de vreți s-o ratați și n-aveți cum pentru că este vizibilă de la mare distanță. Este construită într-un stil neoromânesc aparte, preluând foarte multe elemente din cel din zona Moldovei: contraforții, structura supraînălțată, lipsa pridvorului, cupolele-bulbi ca în Basarabia (rusești).
Într-un loc foarte puțin spre deloc cunoscut de lume, iată că cineva s-a străduit să construiască ceva ce rămâne valoros mulți ani după ce ctitorii au dispărut. Iată, deci, o biserică cu multe elemente moldovenești în sudul Munteniei.
Multe mulțumiri preotului FLORIAN BRATU, cel care slujește această biserică din 1993 și alături de care am stat la povești despre acest loc.
Merită vizitată!
--------------------
APARATURĂ VIDEO FOLOSITĂ
• Dronă DJI Mavic AIR 2
• Cameră GoPro 10
--------------------
11:06 - 15:25 Cavoul familiei Capră

Пікірлер: 4
@taracubalauri
@taracubalauri 28 күн бұрын
Clipul video și pe pagina de Facebook "Țara cu Balauri'' - fb.watch/sfSpIPPJ2S/
@rittastoica9738
@rittastoica9738 23 күн бұрын
Poate faci un tur. 👌
@taracubalauri
@taracubalauri 22 күн бұрын
Facem, da! Data viitoare cand mergem in TR! :)
@taracubalauri
@taracubalauri 22 күн бұрын
Fotografii - kzbin.info/www/bejne/rImonZdtfJinj5osi=HoV84Vtt5lWyE--r
Castrul roman Arutela | Țara cu Balauri
7:32
Laurenţiu Cuţaru (Balauru')
Рет қаралды 367
AB - Mănăstirea Dumbrava
11:42
Nik
Рет қаралды 19
Khóa ly biệt
01:00
Đào Nguyễn Ánh - Hữu Hưng
Рет қаралды 19 МЛН
The Noodle Picture Secret 😱 #shorts
00:35
Mr DegrEE
Рет қаралды 30 МЛН
PINK STEERING STEERING CAR
00:31
Levsob
Рет қаралды 21 МЛН
WHO DO I LOVE MOST?
00:22
dednahype
Рет қаралды 63 МЛН
DOI BATRANI SI O POVESTE SFASIETOARE
3:39
Somax Tv
Рет қаралды 23 М.
AMPRENTE 0205 CONACELE BOIERESTI MONUMENTE UITATE I
7:44
amprente
Рет қаралды 10 М.
Surprize la domiciliu Teleorman MIA,Furculești, "La mulți ani, Natalia!"
4:00
Surprize la domiciliu Teleorman by MIA
Рет қаралды 9 М.
Nocturne cu Andrei Pleșu (@TVR1)
45:35
TVR
Рет қаралды 27 М.
Cetatea Trascăului (Torockóvár) | Țara cu Balauri
5:10
Laurenţiu Cuţaru (Balauru')
Рет қаралды 838
MS - Mănăstirea Recea
4:26
Nik
Рет қаралды 16
Khóa ly biệt
01:00
Đào Nguyễn Ánh - Hữu Hưng
Рет қаралды 19 МЛН