No video

Bitcoin Sisteminin Omurgası SHA256 Özet (HASH) Algoritması

  Рет қаралды 4,822

Donanımsal

Donanımsal

Күн бұрын

Bitcoin sisteminin temelini oluşturan SHA256 Özet (HASH) algoritmasının bit seviyesinde nasıl çalıştığının ve Bitcoin madenciliği işleminde sayısal olarak gerçekleştirilen işlemlerin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.

Пікірлер: 50
@knkrmn
@knkrmn 2 жыл бұрын
Tek sefer bile teklemeden harika şekilde anlatmışsınız. Kanaldaki diğer videolara bakınca öğretmen olduğunuz sonucuna vardım. Çok faydalı oldu. Teşekkür ederim hocam. Diğer videolarda aklıma takılan soruların cevaplarını buldum. Keşke devamı gelse.
@donanimsall
@donanimsall 2 жыл бұрын
Bu nazik yorumunuz için teşekkür ederim.
@hamdipera7041
@hamdipera7041 3 ай бұрын
sen adamsin adammm
@donanimsall
@donanimsall 3 ай бұрын
Teşekkür ederim, o senin adamlığın.
@devintunc3782
@devintunc3782 2 жыл бұрын
Muhteşem anlatım 👍
@donanimsall
@donanimsall 2 жыл бұрын
Teşekkür ederim
@ledalitv
@ledalitv 3 жыл бұрын
tebrikler ...
@donanimsall
@donanimsall 3 жыл бұрын
Teşekkür ederim
@yusufgamsiz8769
@yusufgamsiz8769 3 жыл бұрын
Teşekkürler
@donanimsall
@donanimsall 3 жыл бұрын
Rica ederim
@recepsen2986
@recepsen2986 Жыл бұрын
👏
@donanimsall
@donanimsall Жыл бұрын
👍👍
@nesconcen3427
@nesconcen3427 9 ай бұрын
mesela ROTR7 neden 7 kez, SHR3 neden 3 kez yapıldı neden bunları xor luyoruz, bu algoritmanın neden bu şekilde geliştirildiğini nerden öğrenebilirim, bir kitap var mı?
@donanimsall
@donanimsall 9 ай бұрын
Genelde algoritmanın nasıl çalıştığını anlatan makale veya kitaplar bulursunuz ve genelde bu kaynaklarda ıngilizcedir. Kendim konu üzerine tez hazırlarken benzer algoritmalara dair bir çok makale okudum fakat neden böyle yapıldığını anlatan bir makale hatırlamıyorum. Çakışma problemini olabildiğince azaltmak için olabilir diye yorumluyorum fakat emin olduğumu söyleyemem.
@nisko897
@nisko897 2 жыл бұрын
Veriler hash fonksiyonu ile özetlenerek veri tabanına kaydoluyorsa ve fonksiyon tek yönlü ise kullanıcılar nasıl verilere ulaşıyor?
@donanimsall
@donanimsall 2 жыл бұрын
Kullanıcının erişmesi gereken verileri hash fonksiyonun dan geçirip kaydederseniz kullanıcı verilere erişemez. Kullanıcıya ait şifre gibi verilerin hash değerini veritabanına kaydederseniz, sonrasında sisteme giriş yapmak isteyen kullanıcının girdiği şifrenin hash değeri ile veritabanında kayıtlı olan hash değeri karşılaştırılarak doğruluk kontrolü yapılabilir. Böylelikle veritabanına erişen bir saldırgan kullanıcıların şifrelerini göremez, şifrelerin hash değerlerini görür.
@nisko897
@nisko897 2 жыл бұрын
@@donanimsall Anladım. Tüm verilerin hashlenerek veritabanına kaydedildiğini sanıyordum.
@donanimsall
@donanimsall 2 жыл бұрын
Hayır sonradan ulaşılması gereken verilerin hash değerleri kaydedilemez, kaydedilirse ulaşılamaz. Eğer sonradan ulaşılmak istenilen verilerin şifrelenmesi gerekiyorsa eliptik eğri, RSA gibi asimetrik bir şifreleme algoritması kullanılması gerekir
@su5v
@su5v 2 жыл бұрын
6:10 tek karakterlik bir mesajı nasıl bölüyor? mesela benim mesaj "1" bu mesajı nasıl 512bitlik parcalara bölcek ki?
@donanimsall
@donanimsall 2 жыл бұрын
Küçük parçaları tabiki 512 bitlik küçük parçalara bölemez. Bu durumda sadece videoda anlatılan son adımı uygular. Yani verinin sonuna uzunluk ve dolgu alanlarını ekleyerek veriyi 512bite tamamlar ve sadece bir adet 512bitlik kelime için işlem uygular.
@player34millonair
@player34millonair 11 ай бұрын
Merhaba içerik mükemmel olmuş. sha256 için bu kadar iyi bir türkçe kaynak görmek çok sevindirici. affınıza sığınarak bir sorum olacak bilginiz dahilinde midir bilmiyorum ama; ledger nanodaki şifre metnimin elimdeki btc için yani btc blockcahini ağı için sha256 kodu olduğunu düşünüyorum. ama aynı cüzdanda etheryumda var, etheryum için ekstradan bir sha256 kodum yok. bu nasıl olabilir ? yani benim elimeki kelimeler, sha256 convert ettiğimde karşıma çıkan kod sadece btc ağı için geçerli değilmidir ? nasıl erc20 yide kapsıyabiliyor üstat ? umarım derdimi anlatabilmişimdir. video için ekstradan çok teşekkürler. quantum bilgisayaların yakın gelecekte sha256 kodunu kırabilme ihtimalini düşünürken bu videoda buldum kendimi.
@donanimsall
@donanimsall 11 ай бұрын
Bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Şimdi yapacağım yorumda hatalı kısımlar olabilir; sadece size biraz yol gösterici olması için yazıyorum. Kendiniz bu bilgiler ışığında araştırıp sonuca varırsanız daha sağlıklı olacaktır. Soğuk cüzdanlar aslında sizin kripto paralarınızı saklamaz, sadece kripto paranızın saklı olduğu blockchaine bağlanmanız ve işlem yapabilmeniz için gerekli olan private (özel) ve public (açık) keyleri (anahtarları) saklar. Bütün blockchain sistemlerde datalar zinciri oluşturan blokların gövdelerinde saklanır. Mesala bitcoinde sizin bakiyeniz sizin açık anahtarınıza bağlı olan UTXO adı verilen banknotların miktarı hesaplanarak ortaya çıkar. Haliyle bütün bilgi blokchain üzerindedir. Bu UTXO lar ile işlem yapabilmek için bağlı oldukları açık anahtarın eliptik eğri algoritması ile oluşturulan özel anahtarına ihtiyaç vardır. İşte bu noktada soğuk cüzdan devreye girer ve gerekli olan açık(public) ve özel(private) anahtarları saklar. Siz soğuk cüzdanı sisteme bağladığınızda soğuk cüzdanınızda bulunan anahtarları kullanarak kripto para işlemleri yapmaya başlayabilirsiniz. Haliyle aynı anahtarları aynı şifreleme algoritmasını kullanan blockchain lerde kullanabilirsiniz. Bitcoin ve etherium ağları anahtar oluşturmak için eliptik eğri (eliptic curve) algoritmasını kullandıkları için aynı cüzdanı her iki ağda da kullanabilirsiniZ. Eliptik eğri algoritması için aşağıdaki linke gözatabilirsiniz. Eliptik Eğri Algoritması Nasıl Çalışır? kzbin.info/www/bejne/hGjCZaSvipatfq8
@player34millonair
@player34millonair 11 ай бұрын
hayırlı sabahlar hocam mesajınız için teşekkür ederim. size yazdığım yorumdan sonra araştırmaya devam ettim, soğuk cüzdanın mantığını biliyordum ama, tek private key ile nasıl hem bitcoin hem diğer blockchainleri aynı anda tutabildiğini anlamamıştım sorum buydu. cevabını ledger in kendi sitesinde buldum bip39 şemasında. hocam yıllardır içindeyiz ama gerçekten bakış açışı çok mühim, bugün çok daha iyi anlıyorumki bitcoin gerçekten milat gibi birşey. muazzam bir teknoloji. satoshi nin zaman yolcusu olmasından şüphelenmeye başladm. tekrardan hayırlı sabahlar dilerim, güzel mesajınız içinde teşekkür ederim. @@donanimsall
@donanimsall
@donanimsall 11 ай бұрын
Size katılıyorum. Bende yıllardır yazılım yaparım. 2006 senedinde yapay zeka algoritması yazmışlığım var fakat bitcoin gibi bir sistem görmedim. Öğrendikçe şaşırdım. Hatta bir ara bunun bir insan zekası ürünü olamayacağını düşündüm ama hemen vazgeçtim. 😂😂
@mustafa.ylmaz.
@mustafa.ylmaz. 2 жыл бұрын
Hocam şifrenin kırılamama sebebi sağa kaydırırken kaybettiğimiz değerler sayesinde mi oluyor
@donanimsall
@donanimsall 2 жыл бұрын
Sha 256 algoritmasının geri dönülemez olmasını Algoritma içerisindeki ekbir adıma bağlamak yanlış olur. Algoritma İçindeki bütün aşamalar şifrenin kırılamaz olmasında rol oynamaktadır
@ahmetselcuk1400
@ahmetselcuk1400 2 жыл бұрын
Bitcoin de tam anonim lik nasıl sağlanır
@donanimsall
@donanimsall 2 жыл бұрын
Anonimlik derken neyi kastettiğinizi tam olarak anlayamadım, ama bitcoinin şuan kesin bir sahibi ve kontrol edicisi yok yani tam olarak anonim denilebilir.
@ahmetselcuk1400
@ahmetselcuk1400 2 жыл бұрын
@@donanimsall cevabınız için teşekkür ederim monero hakkında video gelirmi acaba
@donanimsall
@donanimsall 2 жыл бұрын
Bit özelinde kripto paraların genel olarak Block chain yapısını ve tam olarak çalışma mantıklarını anlatmaya çalışacağım. Bütün kripto paraların çalışma mantıklarını bilmek mümkün değil.
@ahmetselcuk1400
@ahmetselcuk1400 2 жыл бұрын
@@donanimsall Teşekkürler 😊
@donanimsall
@donanimsall 2 жыл бұрын
Rica ederim
@alidawahfan1176
@alidawahfan1176 3 жыл бұрын
İlk 8 asal sayı dediğin rastgele mi yoksa ordaki sayılar mı hep yani 2,3,5,7 diye giden.
@donanimsall
@donanimsall 3 жыл бұрын
Rastgele değil. Hep aynı sayılar. 2,3,5,7 diye giden sayılar
@alidawahfan1176
@alidawahfan1176 3 жыл бұрын
@@donanimsall ama o zaman tüm hash ler aynı olmaz mı o yaptığımız rotation ve diğer işlemler hep aynı. Sadece mesaj değişik nasıl farklı olacak
@donanimsall
@donanimsall 3 жыл бұрын
O asal sayılardan elde edilen değerler sadece başlangıc değeri yani ilk iterasyonda kullanılıyorlar. Sonraki iterasyonlarda başlangıç değerinin yerini bir önceki iterasyonun sonucunda oluşan değerler alıyor ve bu değerler alınırken girdi olarak mesaj bloğu kullanıldığı için sonuçta her farklı girdi için farklı hash değeri, aynı girdiler için ise aynı hahs değeri üretilmiş oluyor. Videoyu Birazdaha dikkatli izlerseniz bu durum daha iyi anlaşılacaktır.
@donanimsall
@donanimsall 3 жыл бұрын
Teşekkür ederim
@ilyasguman7632
@ilyasguman7632 3 жыл бұрын
Merhaba, Orijinal mesaj bitcoin zincirinde üretilmiş son blok mu? Ya da hangi kripto para ise onun son hash'i mesaj girdisi olarak mı kullanılıyor? Ya da ben bunu kaba kuvvet ile hesaplamaya kalkarsam mesaj girdisi olarak ne kullanmalıyım ve bulduğumda bunu zincire nasıl eklerim?
@donanimsall
@donanimsall 3 жыл бұрын
Orijinal mesaj olarak algoritma ya gönderilen verinde önceki bloğun özeti, aday bloğun transaction merkle kökü, nounce değeri, zaman damgası gibi veriler yer alır. Bunu kaba kuvvetle hesaplamaktan ve zincire eklemekten kastınız nedir anlamadım fakat dünya çapında saniyede trilyonlarca özet değeri hesaplanıyor. Kaba kuvvetle kastediğiniz yöntem bu hızla yarışabilecekse olur tabi. Olurda bir blok bulursanız bu bloğu bitcoin ağına yayınlayıp dügümletin %50+1 inin kabul etmesini beklemeniz gerekir.
@ahmetdemir3735
@ahmetdemir3735 3 жыл бұрын
Reis bu mining sistemler hakkında ne düşünüyorsun
@donanimsall
@donanimsall 3 жыл бұрын
Pahalı olduklarını ve çok elektrik harcadıklarını düşünüyorum
@suatyologlu6928
@suatyologlu6928 2 жыл бұрын
Hocam selamlar blockchain geliştirici olmak istiyorum. Bu seviyede matematik bilmeme gerek varmı?
@donanimsall
@donanimsall 2 жыл бұрын
Bu videoda anlatılan işlemleri genelde programlama dillerinde hazır kütüphaneler yardımı ile sadece yazılım bilgisi ile halledebilirsiniz.
@mustafacvs3707
@mustafacvs3707 3 жыл бұрын
Reis instagram kullaniyor musun bi sorum olacaktıda
@donanimsall
@donanimsall 3 жыл бұрын
Buradan sorabilirsiniz
@mustafacvs3707
@mustafacvs3707 3 жыл бұрын
@@donanimsalllaptobum ısinıyordu bende macun aldik onu surduk fani temizledik tekrar ayni sekilde kablolarini taktik actigimizda fan calisiyor görüntü yok
@donanimsall
@donanimsall 3 жыл бұрын
Bunun birçok sebebi olabilir. Bazı aygıtları veya soketleri tam olarak takamamışsınızdur. İlk olarak bu durumu kontrol edini
@mustafacvs3707
@mustafacvs3707 3 жыл бұрын
@@donanimsall ısıtma yöntemiyle oldu reis bir sorun var sadece sraj %80e kadar doluyor yukariya cikmiyor yeni batarya aldim o da ayni sekilde %80e kadar dolum yapiyor nasil düzeltebiliriz
@UE_harunharunoglu
@UE_harunharunoglu 3 жыл бұрын
328 biti'i böyle buldum. 512+512+512+512=2048 (4 parça) 2168-2048=120 (Değişken uzunluk) 512-64-120=328
@donanimsall
@donanimsall 3 жыл бұрын
Videonun 6:30. dakikasında bu konu açık biçimde örneklendiriliyor. rakamlar tam olarak ezberimde yok malesef
WhatsApp uçtan uca şifreleme, Asimetrik şifreleme nedir?
18:51
Donanımsal
Рет қаралды 1,5 М.
Bizanslı General Problemi, SHA256 ve İşlem Kanıtı Sistemleri
14:09
Can This Bubble Save My Life? 😱
00:55
Topper Guild
Рет қаралды 82 МЛН
Blockchain ve Kripto Para (3. Bölüm)
40:29
Prof. Dr. Özgür Demirtaş
Рет қаралды 1 МЛН
GELMİŞ GEÇMİŞ EN İYİSİ: EZEL İNCELEMESİ | NOSTALJİ SERİSİ
18:35
KUANTUM BİLGİSAYARLARI: Sınırsız Gücün Anahtarı
13:34
Bebar Bilim
Рет қаралды 430 М.
Evrenin Sınırları: Evrenin Dışında Ne Var?
21:37
Evrim Ağacı
Рет қаралды 1,4 МЛН
Kripto para madenciliği: Avantajları ve riskleri
10:10
BBC News Türkçe
Рет қаралды 462 М.
Kriptoloji 12 Hash (Özetleme) Fonksiyonları ve MD5
14:09
BilgisayarKavramlari
Рет қаралды 23 М.
Bitcoin Nedir?
19:05
Evrim Ağacı
Рет қаралды 78 М.
Elektrikçi mi Haklı Profesör mü?
17:38
Dogan Erbahar
Рет қаралды 158 М.
Is Bitcoin may be the most important invention in human history?
15:15
Barış Özcan
Рет қаралды 3,2 МЛН
Madencilik ve Güven: Blokzincir Güvenli Bir Teknoloji mi?
16:30
Evrim Ağacı
Рет қаралды 23 М.
Can This Bubble Save My Life? 😱
00:55
Topper Guild
Рет қаралды 82 МЛН