Şekersiz, katıksız hakiki bal kıvamında bir anlatım..Dücane Bey bu..yine yaptı yapacağını; harika..
@bloomberght2 жыл бұрын
Merhabalar, İlginize teşekkür ediyoruz, İyi seyirler dileriz.
@adiyoknamivar012 жыл бұрын
Program Notları *İnsan için yaşamda en çekilmez şey belirsizliktir. *Felsefe olayların arkasındaki şeyi düşünmeyi amaçlar.Bundan dolayı felsefe duyu ile sabit kalamaz fakat sıradan bilinç bunu algılayamaz(küçümser). *Kant:Zihin nesnelere uygun olmak zorunda değil,nesneler zihne uygun olmak zorunda.Zihne uygun olmayan nesneyi biz zaten kavrayamayız. *Dış dünyada algıladığımız şeyler görünüştür. *Duyum görülerden usun altına geliyor.Pınar(Görüyorum)->Kadın(Düşünüyorum)->İnsan->İnsanlık *Görü dediğimiz şey mekan ve zaman katogorileridir. *Sınırlıyoruz->Bütünlüğe Kavuşturuyoruz bu da 3 şeyle oluyor 1.Bir baş veriyoruz. 2.Bir son veriyoruz. 3.Dolayısıyla bir de ortası oluyor. Başı,ortası ve sonu olan şeye bütün denir.Belirsizlik bunları tayin edemediğimiz zamandır. *Aynı nehirde bir defa bile yıkanamayız(!) fakat aynı nehirde iki defa yıkanılmaz deriz çünkü düşünmek için bir şeyleri varsaymak zorundayız. *Zihnin çalışma biçiminde bir başlangıç yoktur,sonsuz bir devinim halindedir. *Platon->Hiçten hiç çıkar. Dindar bilinç için neden sadece Allah yaratır çünkü yaratmak yoktan var etmek demektir *Yunan Felsefesinin başlangıcı bir arkhe(başlangıç) sorunudur. *Platon:Felsefenin temelinde Hayret vardır. *Hayret->Merak->Bilgi *Hayret kuşku da demektir.(Hayrete düştü vb.) *Hayret bir şaşkınlık halidir,keskinlik yoktur. *Hayret varsa hazır kalıplar olmamalıdır. *Kuşku,Felsefenin en büyük itkisidir. *Hukuk kendisine başlangıç alamaz,daima siyasetin çocuğu olarak ortaya çıkar. *Yönetilemeyen yöneticiler(Monarşi) ve yönetemeyen yönetilenler(Halk) vardır *Halk yönetemez çünkü buna alışmıştır. *Aristoteles tanrısına devinmeyen devindirici diyordu çünkü evrenin temeline tanrıyı koyuyordu,evreni devinmekle tanımlıyor o zamanda tanrının devinmemesi gerekiyor. *Fikir devinir,Us devinmez. *Hans Kelsen(Hukukçu):İdari kurallar kanunlara dayanır,kanunlar meclise dayanır,meclis anayasaya dayanır anayasa hiçbir şeye dayanmaz anayasanın kendisi bir varsayımdır *Bu çabaların hepsi hukuka bir temele dayandırma bir başlangıç verme çabasıdır. *Düşünce sistemleşmek ister. *Başlangıç varsayımdır. *Mahkemenin ortaya koymaya çalıştığı hakikat hukuki hakikattir,felsefi anlamıyla değil. *Her hakimin verdiği karar kesin olur olmak da zorundadır. *Hukukun başlangıcı da sonuda bir varsayımdır. *Başlangıç başlayan şeye dahil midir değil midir? *Sperm-Adam,Yumurta-Tavuk,Tohum-Ağaç,Emek-Sermaye... başlangıç ve bitiş arasındaki o çok uzak aynı zamanda dip dibe olan ilişki *Başlangıç olmadan son olmaz aynı zamanda her son başlangıçtır.
@alperentekin94442 жыл бұрын
Bilmem kaç yıl yada bilmem kaç kitap okumaktan daha yararlı oldu.Ömrünüz uzun olsun Dücane hocam
@bloomberght2 жыл бұрын
Merhabalar, İlginize teşekkür ediyoruz, İyi seyirler dileriz.
@yalcnarzuoglu57962 жыл бұрын
Bu proğramı akşam dinledim. O kadar çok bilgilendim ki tekrar dinlemek için bekliyordum. Keşke, rtük bu tür proğramları her kanal için haftada bir gün mecbur tutsa da, düşünecek kadar aklımız var mı bunu bilsek.
@bloomberght2 жыл бұрын
Merhabalar, İlginize teşekkür ediyoruz, İyi seyirler dileriz.
@rindanefikirleriolan1flano6642 жыл бұрын
yalçın Arzuoğlu Keşke RTÜK olmasa...
@abdullahime19942 жыл бұрын
Teşekkür ediyoruz. Konuk almadan Dücane Bey daha özgür oluyor bunu görüyoruz. Umarım bu güzel program uzun soluklu olur.
@onderaydn47922 жыл бұрын
''Hayatta en değerli şey zamandır. Zamanı vermek varlığı vermektir. '' (Değerli Hocamız) Dücane Cündioğlu
@ibrahimethemislek37252 жыл бұрын
Muhtesem bilgilendirici bir sohbetti teşekkürler...
@bloomberght2 жыл бұрын
Merhabalar, İlginize teşekkür ediyoruz, İyi seyirler dileriz.
@serapbaykal22552 жыл бұрын
Dücane bey,verdiğiniz örnekler günümüze de ışık tuttu.Size ve sunucumuza teşekkürler.
@nazannazan1712 жыл бұрын
Nefis bir program olmuş.dücane bey, inanılmaz yalın ve sade bir anlatım olmuş.teşekkür ederim.
@sencerbozoklu60792 жыл бұрын
Bu harika propram umarım hiç bitmesin... Dücane Hocamıza pınar hanıma ve ekibinize sonsuz teşekkür ederiz.. Us lu salı...
@fahrettnrazack48592 жыл бұрын
pınar hanım ne kadar şanslısınız yanınızda dücane hocamız var
@muzafferckay26092 жыл бұрын
Şeyi farkettim. Dücane hoca karşıdaki kişiye gözünü dikip anlatmıyor ama ona hiç bakmamak için bir çabaya da girmiyor. Bu durum karşıdaki kişiyi hem rahatsız etmiyor hem de karşıdaki kişiye saygıyı ifade ediyor.
@HafizeCapur4 ай бұрын
Ablam o kadar yuzeysel bir insan ki ne beni anliyor ne bir anlam verebiliyor
@HafizeCapur4 ай бұрын
Kendimi kendimden xikarsam 0 kalmaz kendimi kendimle toplayınca nasıl bir ediyor ben onu anlamadim çoklu kilisilik bozukluğu olmalı içten bir yerlerden gelen
@Ygjkf86Ай бұрын
İlham aldim. Keyif aldim... Sevgi ve saygıyla 👍
@nazmuluten93772 жыл бұрын
Çok teşekkür ederim. Harika bir programdı. Çok faydalandım ve keyif verici idi.
@veyselcakmak9162 жыл бұрын
Zamanımıza değer kattınız. Eyvallah.
@Konquistadorexcellence2 жыл бұрын
Her zaman ki gibi çok iyi programdı. Selamlar
@omeryaldiran9502 жыл бұрын
Ducane hocam cok guzel anlattiniz. Tsk ederim. Benim icin cok onemli, juddi krishnamurti yi taniyormusunuz. Bana cevap verirseniz cok mutlu olurum
@muhendisChe2 жыл бұрын
Tanrı Ol dedi! Kime ol dedi? Hitabın muhatabı kim? Yokluk mu? Yokluğa, var olmayan bir şeye hitab edilebilir mi?
@yusufaygun41092 жыл бұрын
Hocam agaziniza saglik bu topluma felsefeyi anlasilir kildiniz ve sevdirdiniz .bir cok universite mezunu sayenizde 2. Univeraite olarak felsefe okumaya basladi .
@serdaryldz91892 жыл бұрын
Harika bir programdı.
@hakiozkan2622 жыл бұрын
Hocam harikasınız…
@galapagos1912 жыл бұрын
En iyi bölümlerden biri olmuş.
@ebudogan822 жыл бұрын
44:00 burada Semavi dinlerde Tanrının yoktan var ettiğini söylemediğini dile getiriliyor. Oysa Bakara 117'de "kainatın YOKTAN var edildiği (eşsiz, örneksiz)" ifade ediliyor. Dikkatinize...
@gungor41792 жыл бұрын
harika
@bloomberght2 жыл бұрын
Merhabalar, İlginize teşekkür ediyoruz, İyi seyirler dileriz.
@melekdonmez32122 жыл бұрын
23 Mart 2022 Ankara 💛💜💚🧡
@rahmikoylu57732 жыл бұрын
Hocam selamlar, 1 ve sıfır konusuna eminmisiniz? Her sayının bir üstü ve bir altının ikiye bölünmesi o sayıyı verir dediniz. Sıfırı sayıdan saymadınız. Ama 1 sayısının üstü 2 , altı sıfır, 2+sıfır=2 2 yi ikiye bölersek 1.
@ilberidil2 жыл бұрын
Sıfır bilinmiyordu, İrrasyonel sayılar bilinmiyordu o dönemler. Hiçlikten de hiç çıkar zaten.
@hacerdemirel98332 жыл бұрын
Teşekkür ederim
@nevalcavlin20482 жыл бұрын
Ben tek başınıza yaptığınız sunumları tercih ediyorum. Karşınızdaki hsnımefendi katkı sağlamadığı gibi elindeki kalemi durmadan çevirmesi dikkatimi dağıtıyor.
@esnikvorsun96082 жыл бұрын
kestane balının diyarı zonguldaktan selamlar. dücane ile ilgili tespitim: allah yok din yalan diyemediği için felsefe adı altında konuyu açıklamaya çalışıyor ama hiçkimse anlamıyor.
@ignormausBaker2 жыл бұрын
👍👍👍
@olcayyenidede2 жыл бұрын
Teşekkürler teşekkür kifayet etmesede
@bloomberght2 жыл бұрын
Merhabalar, İlginize teşekkür ediyoruz, İyi seyirler dileriz.
@muhendisChe2 жыл бұрын
Geminin başlangıcı yani temeli omurgadır.
@rahmikoylu57732 жыл бұрын
Yani sıfır, hiçlik yada yokluk değilde, acaba başlangıç olabilirmi?çünkü sıfırın altı yok..
@hbayramsoy2 жыл бұрын
🙏
@MuhammetBBaksi2 жыл бұрын
Dücane bey varken konuk olmamalı kanaatindeyim..teşekkürler program için
@muhendisChe2 жыл бұрын
1 sayı değilse , bu tanıma göre 2 nasıl sayı oluyor? Zira öncesi ile sonrasının toplamını ikiye böldüğümüzde sayıya ulaşabiliyorsak ve 1 sayı olarak kabul edilmediği halde (1+3)/2 den ilk sayı olan 2 ye ulaşabiliyorsak, aynı mantıkla sayı olarak kabul edilmeyen 0 ile ilk sayı olan 2 ' yi toplayıp 2' ye bölersek (0+2)/2= 1 sayısını elde etmiş olmazmıyız?
@reichdesgedanken2 жыл бұрын
Sıfır bir sayı değil, boş kümedir. *Ve boştan ancak boş çıkar*. Aksiyomatik kümeler kuramında bile buna benzer açıklamalar vardı. Matematikte reel sayılar kümesini kapsayarak aşan 2 boyutlu complex sayılar (c) düzlemine kadar pek çok şey aslında 1’den türüyor. Bu bağlamda 1 sayısı en yalın olandır, yani en az varsayımı içeren bir başlangıç noktasıdır. Öyle ki matematik 1’den koptuğu ve hatta uçtuğu kadar ona geri dönmek de ister.