Hvad med kampen på Livgardens kaserne på Gothersgade?
@ShakinJonny9 жыл бұрын
Denne dokumentar er 1000 gange bedre end den nye spillefilm. Mage til historisk ukorrekt makværk, skal man lede længe efter.
@radking98545 жыл бұрын
Hvad er forkert ved den?
@henrikmelder6443 Жыл бұрын
Er der nogen der ved hvornår denne fantastiske film er lavet? Jeg havde en god ( Afdød) soldaterkammerat Oks I Claus Egg Sylvest som var med til at lave den. Jeg kan se Merc 1213 og VW jagtvogn blive brugt og har set at en attrap af tysk panservogn som senere blev udstillet på Karup Fly museum. Men flot arbejde er denne film.
@ShakinJonny11 жыл бұрын
Fantastisk oplysende film! Efter spillefilmen om hvidstengruppen, mangler vi nu bare en rigtig spillefilm om 9.april 1940 i Sønderjylland!
@antonitis9172 жыл бұрын
9. April er der nu!
@jgn6911 жыл бұрын
virkelig god film ! forstår kke alle de dislikes ??
@helenachristiansen17469 жыл бұрын
hvis vi havde holdt ud - bare lidt længere, så havde norge måske ikke været taget, og DET havde været ikke helt ringe i betragtning af, at det var Norge, der var af mest betydning for tyskerne, sådan som jeg har forstået det. Vi var bare i vejen.
@LordOfLuck8 жыл бұрын
+helena christiansen Nej, vi havde kun en hær på 8000 mænd med gammelt udstyr og ringe træning. Plus at på grund af vores geografi, er der ingen steder i Danmark hvor vi kunne have sat op et effectivt forsvar. Vi kunne aldrig have vundet eller holdt tyskerne tilbage fra Norge. Det var simplethen umuligt.
@LordOfLuck8 жыл бұрын
+helena christiansen Nej, vi havde kun en hær på 8000 mænd med gammelt udstyr og ringe træning. Plus at på grund af vores geografi, er der ingen steder i Danmark hvor vi kunne have sat op et effectivt forsvar. Vi kunne aldrig have vundet eller holdt tyskerne tilbage fra Norge. Det var simplethen umuligt.
@clauskampvogn458 жыл бұрын
+LordOfLuck Du tager fejl. Den danske hærs krigsstyrke var meget større, men blev ikke mobiliseret, så det der var til rådighed den 9. april var primært fredsstyrken med rekrutter, befalingsmandselever og det løse. Omkring georafien .... så havde det været muligt at etablere et sammenhængende forsvar af Nørrejyske Ø nord for Limfjorden og Sjælland i hvertfald formentlig 1-2 uger - hvor det er sandsynligt at tyskernes erobringsforsøg mod Norge ville blive spoleret pga for lange forsyningslinjer.
@clauskampvogn458 жыл бұрын
+LordOfLuck Det er nu ikke rigtigt - Limfjorden er en formidabel hindrelinje og overgangs- og amfibieoperationer er ikke noget man lige gør. Tyskerne havde i forvejen mistet halvdelen af deres flåde så det er ikke sandsynligt at de ville risikere resten på at erobre den sidste del af Jylland - de skulle også bruge flådestyrker til at erobre England - en risiko de næppe ville løbe. Den forstærkede tyske division, der angreb op gennem Jylland var ikke specielt mobil eller pansret, så kvalificeret dansk modstand ville forsinke dem en del tid før de ville stå syd for Limfjorden. Herefter skulle tyskerne fremdrage en - to divisioner, der skulle rekognoscere, deployeres i angrebsformation, gennemføre overgange over Limfjorden og derefter erobre resten af Jylland - det er slet ikke urealistisk at det ville tage 1-2 uger. Der er ingen tvivl om at tyskerne ville kunne erobre hele Jylland og efterfølgende resten af Danmark, det var kun et spørgsmål om tid, men erobring af Norge var en helt anden sag. Tyskerne kunne ganske rigtigt bombe løs, men spørgsmålet er om de ville afsætte de fornødne luftstyrker som skulle bruges mod Vesteuropa i den vigtigere operation Fall Gelb kun en måned senere. Forsyningslinjerne til Danmark er ikke lange men dog 300 km længere i det øjeblik tyskerne stod syd for Limfjorden. Til gengæld er de meget lange til Norge - det var derfor de skulle bruge Aalborg lufthavn. Såfremt danske styrker holdt lufthavnen og de danske flådebaser, så ville de danske (moderne) ubåde sammen med norske og britiske u-både og resten af den britiske nordsøflåde kunne genere tyskerne voldsomt. Det er sandsynligt at tyskerne primært ville sejle forsyninger via Nordsøen og Skagerrak - det tager tid og er meget risikabelt. De tyske fly havde også lange forsyningslinjer når de skulle flyve direkte fra Tyskland til Norge - det tager lang tid og er meget risikabelt når de ikke kan tanke undervejs. Det er sandsynligt at de tyske divisioner i Norge stille og roligt ville løbe tør for benzin og ammunition pga. de lange forsyningslinjer via fly og skibe- det ville være en meget risikabel situation for tyskerne. De ville stå i et voldsomt dilemma om de skulle satse mere for at erobre Norge, med risiko for at udskyde Fall Gelb et år eller de skulle trække enhederne tilbage fra Norge - det er heller ikke noget man bare lige gør.
@danilobrito74556 жыл бұрын
+Helena Christiansen nej det kunne vi ikke. Tyskerne truede med at bombe København hvis vi ikke overgav os. Og så traf regeringen det valg at opgive kampen,meget fornuftigt efter min mening
@emiholm73428 жыл бұрын
Er der copyright på videoen ?
@jatojo9 жыл бұрын
"Også her fortsatte fjenden uden at ænse varselsskuddene" (ved 12:15). Hvorfor dog affyre varselsskud i den situation? Det er jo en stensikker måde at miste initiativ på.
@henrikschultze166819 күн бұрын
hvad er 'varsels skud' for noget ???
@BertilAdania11 жыл бұрын
Varför sprängde man inte broarna?
@henrikschultze166819 күн бұрын
danskarne vare sae dumme dennegang , okså deres ofiserrer !!!
@karenmargretheudsen56446 жыл бұрын
God film
@danilobrito74556 жыл бұрын
Det var ærgeligt vi ikke noget at sprænge Lillebæltsbroen, det kunne da i det mindste havde bremset tyskernes fremmarch en lille smule
@K2teknik. Жыл бұрын
Der var ikke politisk dækning for at gøre ret meget der kunne generer tyskerne, hverken før eller efter den 9 april.