Рет қаралды 75,629
Burdur ve Teke Yöresinin Yaşayan İnsan Hazinesi HÜSEYİN DEMİR' in katkılarıyla.
1.TÜRKÜ
KARİNOM (EVLERİNİN ÖNÜ DE İĞDE)
Burdur Aziziye Türküsü
PD (Public Domain) Kaynak : Hamdi Özbay
2.TÜRKÜ
TAHTALIKTA KALBUR VAR
Burdur Yeşilova Türküsü
PC (Public Domain) Kaynak : Osman Uysal
3.TÜRKÜ
İLİMON YAR (KOCA ÇAMIN GÜRLEMESİ DAL İLEN)
Burdur ve Teke Yöresi Yaşayan İnsan Hazinesi Hüseyin Demir'in katkılarıyla.
Burdur Türküsü
PC (Public Domain)
Söz-Müzik : Hasan Aslan / Derleyen : Şahin Akay
4.TÜRKÜ
DİRMİL DAĞI MEŞELİ (OMAR DAYININ KATIRI)
Burdur Türküsü
PC (Public Domain)
Kaynak : Fevzi Burdurlu Derleyen : Sümer Ezgü
Anadoluda nereye bassan kültür hazinesi ; somut kültür varlıkları, nereye gitsen somut olmayan müthiş kültür hazineleri. Yüzbinlerce yıllık bir dönüşümün hikayesi. Yazılı İnsanlık tarihini Göbeklitepe ile darmadağın eden Dünyanın en eski uygarlıklarının yaşadığı yer.
Somut Olmayan kültür hazineleri de evrile evrile, dönüşe dönüşe günümüze kadar gelmiş.
Maşala-Ziyafet Geceleri Burdur, esas olarak da Teke Bölgesinin en önemli kültür hazinelerinden. Elbette sizin izlediğiniz işin çok küçük bir detayı. Çoğunu da “YAYINLANAMAZ” deyip çekmedik.
Maşala Geceleri birer irfan geceleri. Bu gecelere katılanlar sadece müzik icra edip eğlenmiyorlar. Fikir alışverişinde bulunup, sorunlarını dile getirip, tartışıp bir çözüm üretiyorlar.
Bu gecelerin en önemli ritüeli bu geceye dargın, küskün asla katılamıyor, küskünler, dargınlar KESİN SULH olduktan sonra toplantı başlıyor. Bu gecelerde genç kuşaklara toplantı adabının yanı sıra yaşama dair her türlü beşeri adap da anlatılıyor. Bu gecelerde oda içi seyirlik oyunlarda oynanıyor. En önemlisi bu gecelerde dünyevi hiçbir makamın önemi yok. Toplantıyı düzenleyen ev sahibi hariç herkes eşit. Bu toplantılarda statü erdeme göre belirleniyor. Bu gecelerin gideri sadece ev sahibi değil toplantıya katılanlarca ortak karşılanıyor. Bu toplantılarda “ZİYAFET” adı verilen ikramlar yapılıyor.
Görüntüler, Yapım ve yönetimini Lale Çamurcu , Nevzat Üçyıldız ve Hüseyin Uzunoğlu’ nun yaptığı, özel ses alma cihazları ile “kanallı ses kaydı” yapılarak , daha sonra ses stüdyosunda (ASC) özel ses efektleri ve çalgılar ekleyen Ahmet Özgül’ün , Anadolu’da ki TOPLU TÜRKÜ SÖYLEME Geleneğini konu eden kurgusunu Saadet Mavizer’in yaptığı TRT Müzik de yayınlanan Ben Anadoluyum adlı televizyon programından alınmıştır.
Orkestra düzenleme, koordinasyon ve müzik danışmanı Burudur ve Teke Yöresinin yaşayan insan hazinesi Hüseyin Demir.