Bursa ipeğinin büyülü yolculuğu! İpek böcekleri sıcak suya atılıyor mu?

  Рет қаралды 4,195

Bursada Bugün

Bursada Bugün

Күн бұрын

Bursa'da 1800'lü yıllarda inşa edilen ancak zamanla atıl duruma geçen Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi, 6 yıl önce Büyükşehir Belediyesince yapılan restorasyondan sonra eski günlerine kavuştu. Merkezi sizler için ziyaret ettik ve bu yaşayan müzede neler yapılıyor öğrendik. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa İpeği'nin yeniden hayat bulması için büyük çaba sarf ettiklerini vurgularken, Merkez Sorumlusu Mehmet Ünal, "Üretim o devirde nasıl yapıldıysa, günümüzde de elektrik enerjisi kullanmadan, el emeğiyle üretim yapmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
ESKİ NESİL BİLDİKLERİNİ GENÇLERE AKTARDI
Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi sorumlusu Mehmet Ünal, ipeğin yeniden hayata döndürülme projesini anlatırken, "Bu proje Bursa Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla hayata geçti. Bulunduğumuz mekan Osmanlı döneminde kurulmuş ilk ipek fabrikalarından biri. Projeye 6 yıl önce başladık. Bursa'da 30 yıldır ipek imalatı yapılmıyordu çünkü bu işi bilenler 70 yaşını geçmişti. Proje biraz daha geç kalsaydı Bursa'da ipek adına her şeyi kaybedecektik. 16 köy tespit edip terk edilmiş okullarda atölyeler kurduk. 30 yıl öncesinde halı dokuyan, bu işe emek veren teyzeler hatırımızı kırmadı ve tezgahların başında yeni nesle bu işi öğrettiler. 2 yıl içinde bildikleri ne varsa aktardılar. Bugün burada üretilen her şey yeni nesil tarafından üretiliyor" ifadelerini kullandı.
"GELENEKSEL YÖNTEMLERİ KORUYUP KOLLAMAK VE YAŞATMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK"
Bu tesiste elektrik enerjisi yalızca aydınlanma için kullanılıyor, onun dışında her şey insan gücüyle yapılıyor. Merkez sorumlusu Mehmet Ünal, geleneksel yöntemlerin kullanılmasıyla ilgili olarak, "Üretim 200 yıl önce nasılsa şimdi de aynı şekilde yapılıyor. Yola çıktığımızda önümüzde iki yol vardı biri, bu işleri son teknolojiyle yapmaktı ama o zaman Çin, Hindistan, Pakistan gibi dünya lokomotifi ülkelerle savaşmak zorunda kalacaktık. Bir diğeri kültürümüze ve geleneksel yapıma sadık kalmaktı. Bunu koruyup kollamak ve yaşatmak için yola çıktık. Osmanlı bu işi 200 yıl önce nasıl yapıyorsa biz de o şekilde çalışıyoruz. Tarladan nihai ürüne kadar insan gücü ile çalışılıyor" şeklinde konuştu.
BURSA İPEĞİ'NDE GECE-GÜNDÜZ SİHRİ VAR
"İpek bir medeniyetin sırtında taşıdığı en naif üründür ve o medeniyetin temsilcisidir" diyen Ünal, Bursa İpeği'nin kalitesi hakkında, "Bunun menşei Çin'dir. İpek çok özel bir üründür, aynı kalınlıktaki çelikten 10 kat daha sağlamdır, kurşun geçirmez özelliği vardır. Tarihte bunu ilk keşfeden de Cengiz Han'dır. İpek Yolu nereden geçtiyse medeniyet ve zenginlik taşımıştır. Dünyanın doğu kısmına gittikçe böceğin ağzından çıkan lif kalınlaşır, batıya geldikçe incelir ama hastalıklara karşı direnç düşer. Bu hastalıklardan korkulunca hem dirençli hem kaliteli ipek üretmek adına dünyanın her bir yanından ipek böceği yumurtaları getirildi ve en uygunu seçilerek Bursa'da üretilmeye başlandı. Bursa İpeği böceğin ağzından çıkan en ince ve dirençli iplerle üretilir. İpeğin kalitesi böceğin ağzından çıktığı anda belli olur sonrasında hangi teknolojiyi kullanırsanız kullanın kaliteyi artıramazsınız" dedi ve ekledi: "Biz halılarımızı çift düğümle dokuyoruz. Buna 'Türk Düğümü' adı veriliyor. Bu oldukça zor bir yöntemdir ama Türk halısını halı yapan bu düğümdür. Kalite 10'dan 46'ya kadardır. 10'luk kalite olarak tabir ettiğimiz halıda, bir santimetrekarede 100 ilmek var demek oluyor. Bu halıların bir metrekaresini dokumak yaklaşık 8 ay sürer. Eğer 46'lık dokumak isterseniz aynı halı tam 4 yılda ortaya çıkacaktır. İpeğin kalitesi birçok yerden anlaşılır, dokunduğunuzda Bursa İpeği'ni hissedersiniz ve Bursa İpeği'nden yapılmış halıda gece ve gündüz dediğimiz olay görülür. Bu halının bir tarafından bakıldığında renklerin aydınlık diğer tarafındansa karanlık gözükmesidir."
İPEK BÖCEKLERİ SICAK SUYA ATILIP ÖLDÜRÜLÜYOR MU?
Mehmet Ünal, çoğu kişinin yanlış bildiği 'İpek böcekleri canlıyken sıcak suya atılıp öldürülüyor' argümanıyla ilgili olarak ise, "Bu soru benim canımı çok yakıyor, böyle bir şey yok. Bunlar çok daha önce ölüp kurutulmuş ipek böceği kozasıdır. İpliği kozadan çıkarma amacıyla, 96 derecelik ve PH'ı 6'ya düşürülmüş suya zaten ölmüş olan ipek böceğinin bulunduğu kozalar atılır. İpek böceği sadece mayıs, haziran aylarında canlı olur. Hiçbir fabrika hiçbir zaman sıcak suyun içine canlı koza atmaz, bunun imkanı yoktur. Evet bir ölüm var ama bu canice suda kaynatarak değil" diyerek doğru bilinen bir yanlışı düzeltti.

Пікірлер: 7
@muhammedozklnc9285
@muhammedozklnc9285 3 ай бұрын
Peki kelebek kozadan çıksa sonra o kozayı kullansanız olmuyor mu?
@muhammedozklnc9285
@muhammedozklnc9285 3 ай бұрын
Ciddi ciddi soruyorum. Boş koza kullanılamaz mı yani?
@ismailalpdogan4819
@ismailalpdogan4819 3 жыл бұрын
İpek böceği Allahın yarattığı en değerli varlıktır
@fammmelikemsi
@fammmelikemsi Жыл бұрын
Sen çıplak mı geziyon bütün kıyafetler ipekten üretiliyor
@fecriyetalay3427
@fecriyetalay3427 3 жыл бұрын
Ziyarete gelebilirmiyim
@KAYIBEY
@KAYIBEY Жыл бұрын
Evet sıcak suda haşlanıyorlar
Korean Traditional Silk Master. Process of Making Silk From Cocoon
8:54
All process of world
Рет қаралды 4,2 МЛН
BÖLÜM 15- İPEK BÖCEĞİ NASIL BESLENİR - HASAT
12:23
KOZABİRLİK
Рет қаралды 6 М.
Touching Act of Kindness Brings Hope to the Homeless #shorts
00:18
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 19 МЛН
Bike vs Super Bike Fast Challenge
00:30
Russo
Рет қаралды 23 МЛН
小丑妹妹插队被妈妈教训!#小丑#路飞#家庭#搞笑
00:12
家庭搞笑日记
Рет қаралды 35 МЛН
Bursa İpeği Belgeseli
26:06
gotobursa
Рет қаралды 661
Dünyanın En Ünlü Kumaşı Harris Tweed | Nasıl Yapılır?
9:32
Bu Toprağın Sesi 95. Bölüm - Ülkemizde İpek Böcekçiliği
58:09
Bu Toprağın Sesi TRT
Рет қаралды 464
İpek Kozalağından İplik Nasıl Yapılır? | Halkın Sanatı
7:30
Halkın Sanatı
Рет қаралды 1,3 М.
İşte sonuç kaç kg çıktı ve ne kazandırdı. 52 Bölüm son 2024
4:28
İpek böceği yetiştiriciliği ordu
Рет қаралды 2,1 М.
Fatih Altaylı yorumluyor: AKP yine "kandırılmış?"
39:07
Fatih Altaylı
Рет қаралды 47 М.
Touching Act of Kindness Brings Hope to the Homeless #shorts
00:18
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 19 МЛН