Tebrikler. KZbin da gordugum en bilgilendirici detayli olmasina rağmen sonuna kadar izlettiren bir video. Emeğinize saglik.
@cibali2 жыл бұрын
izlediğim en iyi videolardan biri
@ahmetcetinkaya95754 жыл бұрын
Bayılıyorum senin videolarına
@wildworldwomen8174 жыл бұрын
Arkadaşlar Barış hoca bu videoları sizlerle buluşturmak için haftalarca dağlarda çalışma yapıyor. Sonra kurgulama ve bilgilerin doğru aktarılması için günlerce bilgisayar başında çalışıyor. Lütfen onun bir youtuber olmadığını ve videoları hazırlamak için hayatından ödün verdiğini unutmadan izleyin. Bilgileri edinmesi gerektiğini düşündüğünüz arkadaşlarınız ve çevreniz ile paylaşın. Çünkü biz sizlerin doğru bilgiye ulaşması için oldukça yoğun şekilde çalışıyoruz. Barış hoca’nın en büyük ideali insanların doğru bilgilere ulaşabilmesi ve herkesin doğru bilgilere sahip olması. Bu arada doğaya katkı sağlamak adına orman projeleri oluşturmak ve sürdürülebilir yaban hayatı geliştirme çalışmaları yapmak için emek veriyoruz. Sizlerin manevi desteği bizler için çok değerli. Herkese Sevgilerimle, WildPeace Academy Ayşesin😊
@waraher4 жыл бұрын
bu tür videoların devamını bekliyoruz
@erimbaskutuk72314 жыл бұрын
Henuz izlemedim ama muhtesem bir icerik olduguna eminim 👏👏👏👏
@wildworldwomen8174 жыл бұрын
Erim Başkütük Videolarımız zaten uzun Erim artık sezon sezon izlersin:)) Sevgiler
@erimbaskutuk72314 жыл бұрын
@@wildworldwomen817 Aynen oyle. Uzun olmasinin yaninda bir o kadar da faydali. Tesekkurler. Bu hizla youtube a devam edersiniz umarim :)
@wildworldwomen8174 жыл бұрын
Erim Başkütük youtube devam etmek gibi bir düşüncemiz var tabi ama bu arada çok fazla işimizde olunca vakit buldukça devam ediyoruz. Video çekmek büyük sorun olmasada bilgisayar başında hazırlaması oldukça uzun sürüyor video içeriklerimiz 40 dakikada anlatılabilecek kadar az bilgi içermediğinden. Yorucu olan kısmı kurgu edit zaten.
@erimbaskutuk72314 жыл бұрын
@@wildworldwomen817 Biliyorum farkindayim. Tek yapabileceğim sey tesekkur etmek. Emeginize saglik
@wildworldwomen8174 жыл бұрын
Erim Başkütük Biz teşekkür ederiz. Bilgiye ihtiyacı olanlarla paylaşarak doğru bilginin çoğalmasını sağlayabilirsin. Herkesin yapabileceği iyi şeyler vardır doğrular için.
@efeygzgok4 жыл бұрын
Gerçekten çok faydalı bilgiler vermişsiniz. 👍
@bushcraftanl58264 жыл бұрын
Fişek gibi bir video👍👍👍👍
@serefumut47024 жыл бұрын
Bu kadar kendini düzgün ifade eden konuyu bu kadar detaylı ele alan kaç kişi var ? Barış Hocam abim candir.
@hakanberker4 жыл бұрын
Tesadüfen gördüm ama şu saate kadar inceleye inceleye izledim. Bilgiler için çok teşekkür ederim. Şuan için kişisel kamp deneyimlerim var ama asıl olarak, çok fazla bıçak tasarımı istenmekte benden. Özellikle cnc kesime gidecek seri üretim bıçaklar ve bunların kabzalarındaki el yapımı detayları konusu... Tasarım ve üretim konusunda ciddi akademik eğitimlerim var ama kullanıcı deneyimi tasarımı konusu bizler için de çok önemli. Videodaki konular dışında ekstra bir tavsiyeniz de varsa dinlemeyi çok isterim. Emeklerinize sağlık. Hayat size sağlık ve mutluluk versin
@halilibrahimseker90704 жыл бұрын
emeğinize sağlık doğaçlama daha doğal daha içten olmuş bence edebi kişiliğinize ve saygınıza hayran kaldım böyle faydalı bilgiler iletiğiniz iiçin teşekkür ederim
@historiabeg.x13 жыл бұрын
Bu kriterlere uyup Bushcraft bıçağı çiziyorum Barış hocanın bıçağı çıkıyor .
@alperkalayci9001 Жыл бұрын
Hocam bu bicagi nereden temin edebiliyoruz ?
@ahmetcetinkaya95754 жыл бұрын
Ulan 2.500 kişi izlemiş bir az like atın ve emek var bu işte
@cemalmekan57164 жыл бұрын
Blok hedef kitlesi açısından doyurucu bir video çalışmışsınız yine dostum, elinize sağlık. Daha akıcı hale getirebilseniz de pop-kültürel içerikler karşısında daha etkin hale gelse keşke
@naturallife25614 жыл бұрын
Oo Cemal Mekan yine mi 😃 Dostum yönetmenliğini ortaya koysan da, destek çıksan da bizde dünya çapında bir bushcraft programı sahibi olsak.. Bende söz veriyorum yeterli desteği vereceğim sağlıkçı olarak.. facebook: (Burak Karasis)
@ahmetcetinkaya95754 жыл бұрын
Batarya sorununu güneş paneli çözer miii hocam
@wildpeacesurvivalbushcraft1534 жыл бұрын
Çözülmez. Çünkü ekip arazide 15 günden fazla kalıyor. Bulundukları yere sadece youtube için çekmeğe gitmiyorlar. Güneş panelleri ile sadece telefon şarj edilebiliyor. Mümkün olduğunca fazla kamera ve batarya ile gidiliyor. Her an güneş olan yerlerde olamıyorlarda. (Kanal Editörü 2)
@emrekayali674 жыл бұрын
Barış abinin kullandığı çelik hangisiydi bi kez kaçırdım bi daha bulamadım
@wildpeacesurvivalbushcraft1534 жыл бұрын
Video anlatımı sırasında örnek olarak gösterilen, Barış abinin kendi tasarımı olup birincil olarak kullandığı bushcraft bıçağının çeliği "Sleipner". (Cevaplayan: Kanal Editörü 1) Videonun şu kısımlarında belirtiliyor; Bu kısımda sözlü olarak belirtiliyor; kzbin.info/www/bejne/qJ7Nont4hZZmis0 Bu kısımda ise alt yazı ile belirtiliyor; kzbin.info/www/bejne/qJ7Nont4hZZmis0
@emrekayali674 жыл бұрын
@@wildpeacesurvivalbushcraft153 vay be aslında siz kendinize ne kadar youtuber deiliz bile deseniz şu an yaptığınız hareket götdüğüm en klas ve profesyonelce hareketti teşekkür ederim
@bıçaklar_Aletler2 жыл бұрын
Morakniv Garberg Modelinin Tasarımı Ve Dizaynı Hakkındaki Genel Görüşleriniz Nedir?Morakniv Garberg'da Kabzede Parmak Koruyucu Olarak Yapılan Kısım Çok Kısa Ve Güvensiz Görülüyor Bu Sizce Yeterli mi?Ve Morakniv En Kalın Bıçaklarında 3.2mm Çelik Kalınlığını Geçmemekte Israrcı Olması İleri Seviyedeki Isıl İşlem Proseslerine Güvenmelerinden Kaynaklı Olabilir mi?Morakniv Garberg'daki Gibi Scandi Bir Ağıza Micro Ağız Açılmasının Amacı,Avantajı Ve Dezavantajı Nedir?
@gokhanyilmaz31572 жыл бұрын
Bitane 33cm karbon palaaset gibi odun icin bir tane de küçük islemler için 23cm yeterli 23cm ve balta da olur sahsim için
@profesorbmg2 жыл бұрын
Lindos cuchillos!!!
@ilkersen34214 жыл бұрын
Paylaşım için teşekkürler çok bilgilendirici bir video olmuş. Ağaç dalına bağlanan mini baltanın bir ismi varmı ve nereden temin edebiliriz. Teşekkürler.
@wildpeacesurvivalbushcraft1534 жыл бұрын
Sorunuzun cevabı; bu tip portatif ekipmanların farklı tasarım şeklinde üretimini yapan bazı yurt dışı kaynaklı firmalar bulunuyor. Fakat, bizim video içeriğimizde yer alan örnek Barış ARISOY'un kullandığı bireysel özel tasarım modeldir ve el yapımıdır. İşçiliğine güvendiğiniz bir demirci ustasına tasarım gönderip yaptırabilirsiniz. (Cevaplayan: Kanal Editörü 2)
@hakansalihoglu9 ай бұрын
Ben yorum bekliyorum. Ben fiskars markasının baltalarını ve silky gomboy markasının testerelerini kullanıyorum. Ben kuru ağaç veya devrilmiş ağaç parçalarını testerem ile kesiyorum. 2 boy testerem var. Sonra baltalarımla yarma ve çıra çıkarma işlevi yapıyorum. 1 tane kol boyuma göre büyük yarma baltam var. 1 tane tek el çalışabileceğim yarma baltam var. 3 boy parçalama baltam var ve onlarla çıra çıkarma amaçlı çalışıyorum. Büyük olan budaklı işler için orta boy en çok kullanılan küçük boy ise hassas ve minik işler için tercihim. Eldiven ve gözlükle de güvenlik önlemi almaktayım. Bunları saklayabileceğim bir kutum ve odunları kırınca saklayıp taşıyabileceğim bir kılıf ve sepetim var. Ek olarak makas taşıyorum. Örneğin bir kumaş kesmem gerekirse bıçağa oranla daha başarılı işler yapabiliyorum. Tüm baltalar arka tarafından çekiç olarak kullanılabilmekte. Baltaları bilemek içinde özel bir ürünüm var. Mutfak işlerim içinse mutfak bıçaklarım mevcut. Testerelerim için yedek bıçaklarımda mevcut. Tek el çalışırkende balta elime gelmesin diye bir odun tutucum var. Benim 6 senaryom var 1 arabalı keyif kampı 2 sırt çantalı kamp örneğin likya yolunu yürümek gibi 3 mangal barbekü etkinliği 4 piknik 5 karavan 6 araç üstü çadır Ben 36 yaşındayım ve ömrü hayatımda hiç bıçağa ihtiyaç duymadım. Örneğin 2 dedemde köy hayatı içindelerdi ikiside minik bir ahşap saplı dandik çakı kullanırlardı ve ikiside basit işler için kullanıyorlardı. Yaptığım araştırmalarda kendimizi koruma amaçlı deprem çantam için bıçak gerektiğini gözlemledim ama onun harici bıçak benim için gereksiz gibime geliyor. Sizce benim gibi birisine bıçak gerekir mi gerekirse neden gerekir çünkü ben her işimi balta testere ve makas ile yapmaktayım. Mutfak işlerim içinde mutfak bıçaklarım var. İlkyardım çantamda ilkyardım makasım var yani bıçak için sebep bulamıyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.
@ufuksarnik57823 жыл бұрын
Hocam merhaba, Bu bıçağı nereden bulabiliriz? nasıl sahip olabiliriz? bilgi verirseniz sevinirim. Saygılar...
@sP4Ceogame2 ай бұрын
Birkaç soru danışmak istiyorum videodan anladığım kadarıyla bıçak ağız açısı genişledikçe daha yumuşak bir geçiş oluyor mesela patates gibi sert yiyecekleri doğramak sanırım daha kolay mutfak bıçağına yaklaşıyor , bıçak ağız açısı daraldıkça odun yarma gibi satır etkisi özelliği ön plana çıkıyor doğru mudur. Bunun ortası ideali multi fonksiyon için 25 derece midir? Bu derece sırt kalınlığı değişse de sabit mi kalmalıdır yani 4mm ve 5 mm iki farklı sırt kalınlığında ağız genişliği değişecektir atıyorum 4mm bıçakta 1-1,5 cm iken 5 mm bıçakta bu belki 2 cm yaklaşacaktır bıçaklar eşit en genişliğine sahipse. Sorum şu ideal ağız genişliği ne olmalı ağızın genişlemesi kullanım zorluğu ve ve ya işlev görmezlik getirir mi ikinci sorum da bu ilk soruya bağlı olarak et kalınlığı büyüdükçe bıçak eni de büyümeli mi tabi buna mukabil kısa tombik bir bıçak olmaması için genel ergonominin de büyümesi gerekir mi bu sefer de namlu uzunluğu haliyle sap uzunluğuyla ele büyük gelen bir bıçak olmaz mı ? Ek bir soru da şu dipçik çekiç gibi sarı dediğimiz malzeme gibi bıçak çeliğinden daha yumuşak bir malzeme olması gerekmez mi bi de zamanla vura vura tahta kabzeyi çatlatmaz mı yaralamasa bile zamanla darbe ezilimi ilk günkü formunu bozmaz mı?
@hakanozkaya20594 жыл бұрын
Çekim bu sefer fazla kaliteli olmuş, ve güzel ya ortamda olasm geldi. Hocam bileme taşının markası nedir yada öneriniz var mı?
@wildpeacesurvivalbushcraft1534 жыл бұрын
WildPeace Survival&Bushcraft Academy 1 dakika önce Sorunuzun cevabını kanalımızdaki ilgili videoda detaylı şekilde veriliyor. Aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz. (Cevaplayan: Kanal Editörü 2) kzbin.info/www/bejne/j5KkeqF-Ztqmars&ab_channel=WildPeaceSurvival%26BushcraftAcademy
@muratkeskin342 жыл бұрын
Merhaba, bu ürünün satışı yapılan bir modelmi?
@Dorukelci4 жыл бұрын
Çok açıklayıcı bir video olmuş. Sizin tecrübeniz yanında benim tecrübem hiçbir şey sayılır fakat birkaç farklı model denedim ve dediğiniz problemlerin bazılarını yaşadım. Tavsiyelerinizin çok değerli olduğunu düşünüyorum! Bir de bu bıçak modelini yaptırıp kullanmamızda bir hak ihlali söz konusu mudur? Aynısını yaptırmamız belki zor olur ama genel hatlarıyla buna benzer bir bıçak yaptırmayı düşünüyorum.
@wildworldwomen8174 жыл бұрын
Doruk Elçikoca Merhaba, Ben WildPeace Academy’den Ayşesin Arısoy. Videoda yer alan bıçak modeli Barış Arısoy’un telifli kendi modelidir. Bu nedenle kopyalanması ve projenin izinsiz üretilmesi yasal olarak suç teşkil eder. Barış Arısoy’un telifli bu ürünü ilerleyen zamanlarda satışa sunulacaktır. Barış Arısoy’un tek modeli de bu olmamakla beraber satışa sunulduğunda yetkili satış alanlarından temin edilebilecektir. Video içeriğinde yer alan kriterleri göz önünde bulundurarak, kendinize özel bir tasarım hazırlayıp işçiliğine ve bilgisine güvendiğiniz bir ustaya yaptırabilirsiniz.
@Dorukelci4 жыл бұрын
@@wildworldwomen817 Anladım. Teşekkür ediyorum bu konuda beni bilgilendirdiğiniz için.
@a.tuncaycilcan2512 жыл бұрын
Üstadım, bu video yayınlanalı neredeyse iki yıl olmuş. Bıçak çok güzel, anlatım mükemmel ama merakla aradım, taradım bahsettiğin bıçağın nerede satıldığını bulamadım. Satılıyorsa fiyatı ne kadar (ki şuanda her şey ateş pahası) bilemedim. Bu konuda yardımcı olursan sevinirim.
@kadirkadron16912 жыл бұрын
Yaptırmıştır bulamazsin
@erimbaskutuk723111 ай бұрын
Bıçak Barış Hocanın kendi tasarımı. Muhtemelen Bülent Marangoz ustaya yaptırmıştır. Bıçağı satisa da açacaklar yillardir kitabi ve bıçağı bekliyorum :)
@bycankatt3 жыл бұрын
Hocam agzınıza saglık bendede 62 hrc 13 cm namlu 28 cm tam boy 4.2 mm sleipner bir bıçagım var bu boyutta o sertlik ile dediginiz gibi tutamak gibi kullansak üstüne basma suretiyle durumu kurtarsak bıçak kırılır mı sizce
@wildpeacesurvivalbushcraft1533 жыл бұрын
Sorunuza "kırılır/kırılmaz" gibi net bir yanıt vermemiz sadece yorumunuzda belirttiğiniz detaylar çerçevesinde çok da doğru olmaz. Doğru ısıl işlem süreçlerinden geçirilmiş ve net 62 hrc sertlikteki sleipner çeliği (verdiğiniz ölçülerdeki bir bıçaktan bahsediyoruz) insan gücü ile kırmanız çok mümkün bir durum değil. Ülkemizde özellikle el işçiliği ile üretilmiş ekipmanların birçoğu ne yazık ki üreticileri tarafından "net sertlik değerleri" verilerek insanlara sunulsa da, resmi ölçüm cihazı raporları olmadan ve gerekli testlerden geçirilmeden söylenen değerlerin doğruluğunu bilmemiz mümkün değil. Günümüzde dijital ısıl işlem fırın kullanımı ve ileri teknoloji alternatifleri her ne kadar artmış olsa da, birçok üretici halen mıknatıs vb. metotları kullanarak kömür ocaklarında ısıl işlem yapıp göz kararı ile üretim yapabilmekte ve sanki ölçüm cihazı raporlu gibi net sertlik değerleri söyleyebilmektedirler. Yaşadığımız tecrübeler içerisinde el yapımı bir ekipmana verilen sertlik değerinin, yaptığımız cihaz ölçümleri sonucunda aslında o değerin çok altında veya üstünde olduğuna defalarca şahit olduk. Bunun için, bahsetmiş olduğunuz bıçağınızın sertliğini ölçtürerek rapor çıkarabilirsiniz. Böylelikle bıçağınızın çelik sertlik değerinden de emin olmuş olursunuz. Bıçağınızın çelik sertliğini öğrendikten sonra kullanım alanınız içerisinde optimumda ağır işlerde öncelikle test edip, bıçağınızın sizi yarı yolda bırakmayacağından emin olduktan sonra kullanıma başlarsanız kafanızda soru işareti kalmayacak şekilde ilerleme kaydetmiş olursunuz. Dostane tavsiyemiz; özellikle ağır koşullarda kullanmak için satın almış olduğunuz herhangi bir çelik ekipmanın sertlik değerlerini mutlaka ölçtürüp sertlik değerinden emin olunuz. Doğru ısıl işlem süreçlerinden geçirilmemiş veya sertlik değeri, ekipman anatomisi vb. değişkenler kullanılacağı iş alanlarına uygun ayarlanmamış bir ekipman sizi her an yarı yolda bırakabilir ki, bu hayati bir durum olacak olursa çok daha kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Umarız ki, cevabımız merak ettiğiniz konu üzerine yeterli olmuştur. Bıçağınızı sağlıkla, iyi günlerde, uzun yıllar keyifle kullanabilmeniz dileğiyle. (Cevaplayan: ADMIN 2)
@bycankatt3 жыл бұрын
@@wildpeacesurvivalbushcraft153 öncelikle geçiştirmeden bukadar güzel ve net cevap verdiginiz ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim hocam ısıl işleminde yada sertliginde bi poroblem oldugunu düşünmüyorum ısıl işlemi çeliği üreten firmada yapıldı ve sertliği de raporlu ben kendim de test ettirdim 62 hrc cıkmış tı anatomik olarak ta ağır hizmet modeli olarak kulllanmaya uygun bir tasarım yapıldı tanodıgım bir bıçak ustası 62 hrc sertlik sizinki gibi hayati bir durumda bıçagı tutamak olarak kullanmak ta kırılgan olabilir dedi bundan dolayı bir soru işareti oldu kafamda bende sertliğini ustanın tavsiyesi üzerine ısıl işlem firmasında 59 hrc lere indirecem
@ahmetcetin34414 жыл бұрын
Barış hocam morakniv bıçağı modafiye nasıl edilir diye video çeker misin
@wildpeacesurvivalbushcraft1534 жыл бұрын
Markalar ile ilgili çalışma yapmıyoruz. Fakat istediğiniz başka bir bilgi içerikli konu varsa, video listemize seve seve ekleriz. İzlediğiniz ve değerlendirmeniz için teşekkür ederiz.(Admin4)
@ahmetcetin34414 жыл бұрын
Teşekkür ederim
@ahmetcetin34414 жыл бұрын
Buscraft balta anatomisi yapar mısınız? Eğer yaptıysanız videonun linkini göderebir misiniz?
@wildpeacesurvivalbushcraft1534 жыл бұрын
Yaparız. Hazir videosu yok.(Admin4)
@yamtarturkylmaz58054 жыл бұрын
Barış hocam selamlar ürün satışı yapmadığınızı biliyorum ama bu anatomide bir bıçağı nerden teğmin edebiliriz
@umitdz20164 жыл бұрын
Instagram da bushcraftstore sayfasına bakın. Murat ustanın bıçakları tam anlamıyla bir bushcraft bicagidir
@yamtarturkylmaz58054 жыл бұрын
Ümit Şenkal teşekkürler
@wildworldwomen8174 жыл бұрын
Merhaba Ben Ayşesin Arısoy WildPeace Academy’den Barış beyin eşi. Bıçaklar konusunda herhangi bir satıcı ve herhangi bir usta önerisi yapmıyoruz. Bu büyük bir sorumluluk durumu oluşturuyor. Kendinize en uygun bıçağı yaptırmak için teknik bilgi edinebilmeniz açısından bu videoyu hazırladık. Amacımız herkesin en doğru ve en etkin şekilde faydalanması. El ölçülerinizi vererek ve çelik tipini, bushcraft bıçak modelini seçerek yaptırmalısınız. En önemli belirleyici kriterleri videoda detaylı şekilde anlatabildiğimizi düşünsemde, bilemediğiniz anlamadığınız bir konu olursa bize her zaman danışabilirsiniz. Videoların altında açıklama kısmında whatsapp dan ulaşabileceğiniz telefon numaramız mevcut.
@wildworldwomen8174 жыл бұрын
Merhaba Ben Ayşesin Arısoy WildPeace Academy’den Barış beyin eşi. Bıçaklar konusunda herhangi bir satıcı ve herhangi bir usta önerisi yapmıyoruz. Bu büyük bir sorumluluk durumu oluşturuyor. Kendinize en uygun bıçağı yaptırmak için teknik bilgi edinebilmeniz açısından bu videoyu hazırladık. Amacımız herkesin en doğru ve en etkin şekilde faydalanması. El ölçülerinizi vererek ve çelik tipini, bushcraft bıçak modelini seçerek yaptırmalısınız. En önemli belirleyici kriterleri videoda detaylı şekilde anlatabildiğimizi düşünsemde, bilemediğiniz anlamadığınız bir konu olursa bize her zaman danışabilirsiniz. Videoların altında açıklama kısmında whatsapp dan ulaşabileceğiniz telefon numaramız mevcut.
@wildworldwomen8174 жыл бұрын
Yamtar Türkyılmaz Genel bir yorum yazdım okursanız sevinirim.
@GriiKurtt3 жыл бұрын
Hocam merhaba , bilgileriniz çok kıymetli bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Maalesef iyi bıçak ustası bulmak ve özel tasarım yaptırmak çok zor Tasarımınız için bir çalışmanız varmı satışa sunmayı düşünüyormusunuz ?
@wildpeacesurvivalbushcraft1533 жыл бұрын
Evet satışa çıkınca mutlaka bilginiz olur.
@kampusula23264 жыл бұрын
Videodaki bıçağı nerden bulabiliriz
@kadirdogan45247 ай бұрын
N690 3 mm iyimi yoksa çok ince mi
@yunusemrek.78284 жыл бұрын
👌
@ahmetcetinkaya95754 жыл бұрын
Abi beni yanına çırak olarak al bee
@nihadmemmedov83553 жыл бұрын
Hocam 59-60 hrc üzeri çelikler örneğin patonlamasina agaca vurduğunuzda yahut dayayip arkasindan baska bir agaçla vurduğunuzda kırilma ihtimali daha yuksek olmazmı? Genelde hep ustalardan duyduğumuz 60 hrc üstü çelikler daha kırılğan olur
@wildpeacesurvivalbushcraft1533 жыл бұрын
Merak ettiğiniz konunun cevabı videomuzun içeriğinde zaten mevcut. Aşağıdaki linke tıklayarak merak ettiğiniz konunun cevabını video içeriğimizden izleyebilirsiniz. (Sanıyoruz ki, videonun konuyla ilgili kısmını gözden kaçırdınız.) kzbin.info/www/bejne/qJ7Nont4hZZmis0 Her bir çelik tipinin kendine has ısıl işlem değişkenleri bulunur. Bu konuyla ilgili olarak video içeriğimizin ilgili bölümünde detaylar anlatılıyor. "Ustalardan duyduğumuz 60 hrc üstü çelikler daha kırılgan olur" açıklaması maalesef doğru bir açıklama değil. Örneğin, moleküler yapısı ve yapısında barındırdığı element değerleri gereği doğru ısıl işlem süreçlerinden geçirilmiş bir "x" çeliği 59 hrc ye kadar kırılgan yapıda olmadan optimum sertlikte hizmet verebilirken, farklı moleküler yapıya sahip ve yapısında barındırdığı farklı element değerleri gereği doğru ısıl işlem süreçlerinden geçirilmiş bir "y" çeliği 62 hrc ye kadar kırılgan yapıda olmadan optimum sertliğe ulaştırılarak hizmete hazır hale getirilebilir. Yani, "TÜM ÇELİKLER 60 hrc ve üzeri sertliklerde kırılgan yapıda olurlar" ifadesi yanlıştır. Umarız, videonun ilgili bölümündeki açıklamamız da merak ettiğiniz bu konuya açıklık getirmiştir. (Cevaplayan: ADMIN 2)
@nihadmemmedov83553 жыл бұрын
@@wildpeacesurvivalbushcraft153 çok tesekkur ederim cevapladığınız ikin. Hocam ben kendim hobiciyim biçak yapyorum bildiğimiz tüm karbon çelikler 62 hrc sertlikte aşınma direngi yuksek olsada 59 hrc da olduğu kadar darbeye dayanıklı olmaz , paslanmaz n690 olsun, rarı paslanmazlar sleipner, k340, d2, swerker21, toz metaller m390, elmax Türkiyede kolay bula bileceğimiz çeliklerin hepsi 62 hrc sertlikle olan darbe dayanimı 59 hrc yla aynı olmaz 62 hrc kolay kirilir .
@wildpeacesurvivalbushcraft1533 жыл бұрын
@@nihadmemmedov8355 , çelikler taşıdıkları moleküler yapı ve element içeriklerine göre farklı segmentlerde ele alındığı için, yapılarına uygun doğru ısıl işlem süreçlerinden geçirildikten sonra her birisi farklı sertliklerde ve farklı aşınma dirençlerine sahip olmaktadırlar. Yani, bir "x" çeliğinin yapısına göre kırılganlık limiti "59 hrc" iken, farklı segmentteki bir "y" çeliğinin kırılganlık limiti "62 hrc" (ya da daha yüksek değerler) olabilmektedir. Barış hocamız da, ekibimizden Can GÜMÜŞ hocamız ve Cihan CINDIK arkadaşımız da kendi atölyelerinde hem hobi amaçlı, hem de arazide kullanmak için çeşitli bıçak/balta ve keski tiplerini kendileri üretmektedirler. Isıl işlem konusunda çok hassas yaklaşılması gereken önemli ekipmanların ısıl işlemlerinin "NET SONUÇLARINI" görebilmek ve teyit edebilmek için makine mühendisi olarak bir makine parçası üretim firmasında çalışan arkadaşımız Cihan CINDIK fabrika ortamındaki sertlik ölçüm cihazlarından raporlama yapmaktadır. Hatta bazı ekipmanların ısıl işlemleri fabrika ortamında vakumlu fırınlarda gerçekleştirilmektedir. Buna ek olarak, envanterimizde düşük sertliklerden başlayarak 63 hrc sertliğe kadar farklı sertliklerde ve farklı segmentlerde çeliklerden imal edilmiş ekipmanlar bulunmaktadır ki, bu ekipmanlar arazi koşullarında uzun yıllar kullanılarak sağlamlıklarını ispatlamışlardır. Önemli olan; üretilecek ekipmanın amacına uygun şekilde hizmet verebilmesi için istenilen optimum sertlik ve aşınma direncine uygun çelik segmentlerinden seçilerek doğru ısıl işlemlere tabi tutularak imal edilmesidir. Örneğin; Barış hocamızın proje çalışması olarak geliştirdiği patentli tasarım bıçağı 63 hrc sertliğe sahip (fabrika raporlu), sleipner çelikten fabrika ortamında imal edilmiş bir bıçaktır. Bu bıçak hem proje çalışması olduğu için hem de kütlesel ağırlık denge merkezinin NET şekilde ayarlanabilmesi, hata payının sıfır olması için insan eli ile yapılmayıp, üretimi fabrika ortamında CNC tezgahlarında ve 4 makine mühendisinin gözetiminde gerçekleştirilmiştir. Bu bıçak Barış hocamızın arazi çalışmalarında belinde sürekli taşıdığı bıçakların başında gelmektedir ki, kemik kırma, batonlama, dipçikle malzeme ezme, çakma, sıyırma vb. işlemlere sürekli kullanıldığı gibi yeri geldiğinde videoda da bahsedildiği gibi hayati durumlarda insan vücudunu taşıyabilecek düzeyde basamak olarak dahi kullanılabilmektedir. Konuyu toparlarsak; amaca uygun çelik tipinin doğru tercih edilmesi ve doğru ısıl işlem süreçlerinden geçirilmesi sonucunda gerekli testlerden geçirilerek ekipmanın sağlamlığından emin olduktan sonra kullanıma başlamak en doğrusudur. Tabii ki, fizik kurallarına göre sertlik değeri düştükçe kırılma riski de moleküler yapı gereği esneme payının artışından dolayı düşecektir. Fakat, her çelik tipinin 59 hrc sertlikten sonra "insan gücü" ile kırılabilmesi de mümkün değildir.(Yani, tüm çelik tipleri 59 hrc sertlikten sonra "insan gücü ile kırılabilir" dememiz çok da doğru olmaz.). Açıklama içerisinde de vurgulamaya çalıştığımız gibi; kişinin kendi kullanımına en uygun şekilde hizmet edebileceğini düşündüğü çelik tipini ve dolayısı ile uygun gördüğü sertlik değerini tercih etmesi de kişinin kendi tercihine kalmış bir durumdur. Önemli olan, ekipmanın amacına en doğru şekilde hizmet edebilecek ve sahibini yarı yolda bırakmayacak özelliklere sahip olmasıdır. (Cevaplayan: ADMIN 2)
@erimbaskutuk72314 жыл бұрын
Yanılmamışım
@historiabeg.x13 жыл бұрын
Telif hakkı kaç lira?
@wildpeacesurvivalbushcraft1533 жыл бұрын
Bıçak satışa çıkacak sabırlı olun:)
@historiabeg.x13 жыл бұрын
@@wildpeacesurvivalbushcraft153 Teşekkür ederim
@guiseppe763 жыл бұрын
@@wildpeacesurvivalbushcraft153 Satışa çıkacağı tarih belli oldu mu ?