No video

Căderea Comunismului

  Рет қаралды 2,160

Atentie Cad Mere 2

Atentie Cad Mere 2

Күн бұрын

Ușor, din pricina măsurilor abuzive și a tiraniei, Nicolae Ceaușescu a început să-i piardă din popularitate, iar la 16 decembrie, la Timișoara, a izbucnit Revoluția care avea să pună capăt definitiv regimului totalitar.
La 16 decembrie 1989 studenții din Timișoara ies pe străzi și dau startul. Securitatea intervine rapid, iar mulți tineri își pierd viața. Există multe povești controversate din Timișoara acelei vremi. Nu sunt pe lista de priorități a examenului de bacalaureat, însă sunt interesant de descoperit, mai ales prin documentarele realizate de către TVR. (Dacă crezi că e interesant ca și element de impact poți spune și că - unul dintre cele mai controversate evenimente de la Timișoara a fost cel în care zeci de studenți au căutat adăpost în Mitropolia orașului, dar Arhiepiscopul de la acea vreme le-a închis ușa în nas și așa au sfârșit împușcați pe scările mitropoliei. - e un documentar realizat parcă tot de TVR, nu îmi vine în minte acum sigur, în care se vorbește despre cum a doua zi preoții ieșeau cu găleți de apă să spele sângele de pe străzi, dar sunt mult prea multe speculații și povești din săptămâna aia critică).
Veștile se răspundeau repede, iar lui nea Nicu i-a venit ideea de a organiza un meeting care să demonstreze că el e încă popular. O mare de oameni s-a strâns la București și-n doar câteva minute uralele s-au transformat în huiduieli. La 22 decembrie întreaga Românie urla Jos Ceaușescu!. Haosul începe pe străzile din București. Securitatea trage în orice mișcă. Televiziuni din toată lumea vin în țara noastră să transmită din mijlocul celei mai violente căderi a comunismului. Se aud tunuri, focuri de armă și scandări- piața revoluției.
În încercarea de a fugi, Nicolae Ceaușescu și Elena sunt prinși între București și Târgoviște. Poate una dintre cele mai negre pete în istoria României a fost șarada grotească de la Târgoviște din 25 decembrie 1989. Fără proces echitabil, într-un haos de nedescris, Nicolae și Elena sunt acuzați, puși la zid și condamnați la moarte fără nici un fel de drept de apel. Două focuri de armă încheie în ziua de Crăciun viața a doi oameni și-n regim. România se umple de urale. Toată țara a văzut imaginile cu dictatorul prăbușit la pământ.
Bun! Am scăpat de Ceaușescu. Acum ce? Ce urmează?
În timp ce la Târgoviște se punea în scenă un spectacol grotesc, Bucureștiul se mobiliza rapid. S-au creat instituții care să preia responsabilitățile și, de dincolo de grămezile de revoluționari morți apare un nemuritorul Ion Iliescu în fruntea Frontului Salvării Naționale. La 22 decembrie 1989 de la București deja se transmitea în toată țara că România a devenit un stat democratic
Până la 26 decembrie se creează un guvern provizoriu, un cabinet ministerial și-un prim-ministru: Petre Roman. 5 zile mai târziu, în ultima zi din an, un decret avea să reintroducă pluripartidismul. Ca ciupercile după ploaie, au apărut pe scena politică românească 80 de partide.
Lucrurile erau de instabile, liberalii se certau cu țărăniștii și se acuzau între ei, timp în care FSN-ul a avut timp să-i pregătească terenul.
La 20 mai 1990 au loc primele alegeri parlamentare. FSN obține majoritatea incontestabilă cu 66% dintre voturi, iar candidatul la prezidențiale obține victoria din primul tur cu 85% dintre voturi.
La 13-15 iulie 1990 au loc ceea ce știam astăzi sub numele de Mineriade. Tinerii care înțeleseseră c-am dar socialismul pe alt socialism încep să protesteze, iar ca să-i domolească, guvernul cheamă la București minerii din Valea Jiului
La 08 decembrie 1991 este adoptată noua Constituție a României, constituție care este valabilă și astăzi și care cuprinde drepturile și libertățile cetățenești, dar și principiul separației puterilor în stat, regimul politic și forma de guvernământ.
După mineriadele din septembrie 1991, Guvernul Petre Roman este înlocuit de guvernul Theodor Stolojan. În 1992 Petre Roman se supără și rupe practic Frontul Salvării Naționale. Ion Iliescu se vede nevoit să refacă partidul în Frontul Democrației și Salvării Naționale (FDSN), iar în 1993 devine Partidul Democrației Socialiste din România (PDSR).
Până în 1996 președinte al României rămâne Ion Iliescu. Între 1996 și 2000 vine la Palatul Victoria Emil Constantinescu, iar în fruntea guvernului se schimbă Mugur Isărescu, Radu Vasile și Victor Ciorbea, cel care între 2014 și 2019 a ocupat funcția de avocat al poporului.
În 2000 Ion Iliescu revine în funcția de președinte, prim-ministru fiind Adrian Năstase. Ultimul an ca președinte al lui Ion Iliescu, respectiv 2004 a reprezentant unul dintre cele mai momente din istoria României moderne, căci țara noastră a devenit membru NATO.
În 2004 devine președinte și Traian Băsescu, iar în fruntea Guvernului este numit Călin Popescu Tăriceanu.
La 1 ianuarie 2007 România semnează oficial aderarea la Uniunea Europeană.

Пікірлер: 6
@xboxd333
@xboxd333 2 ай бұрын
Foarte trist ca la majoritatea videoclipurilor ai zeci de mii , sute de mii de views și like uri și aici nici măcar 1k.. când este un material foarte foarte interesanta și bun de învățat ❤
@EUROPA.ROMANIA
@EUROPA.ROMANIA 2 ай бұрын
pacat, mare pacat fiindca se poate repeta si n-am invatat nimic.
@ionicaionel8373
@ionicaionel8373 2 ай бұрын
După lovitura de stat din 1989 s-a ales praful de țara asta.
Prostia Știrilor Despre Războiul Nuclear
10:58
Atentie Cad Mere 2
Рет қаралды 23 М.
Moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (fost Secretar General al PMR)
23:41
Avocatul Poporului
Рет қаралды 728 М.
女孩妒忌小丑女? #小丑#shorts
00:34
好人小丑
Рет қаралды 72 МЛН
Кадр сыртындағы қызықтар | Келінжан
00:16
Radu Banciu - Despre Alain Delon
14:21
Pentru cei cucernici
Рет қаралды 6 М.
Când Petru Groza avea putere în România
1:16:37
Zaiafet
Рет қаралды 138 М.
Transilvania de-a lungul istoriei
7:34
Atentie Cad Mere 2
Рет қаралды 412
Ce S-ar Intampla Daca Ar Exploda Toate Centralele Nucleare?
12:33
Atentie Cad Mere 2
Рет қаралды 68 М.
Exista Lucruri Rele, Si Exista Asta!
10:02
Atentie Cad Mere 2
Рет қаралды 11 М.