چطور کیفیت رابطه مدیر و کارمند را بهتر کنیم؟ | صفر تا صد جلسات ۱:۱

  Рет қаралды 4,207

Pantea Vaziri (پانته‌آ وزیری)

Pantea Vaziri (پانته‌آ وزیری)

Күн бұрын

تعامل با افراد و ایجاد رابطه موثر،یکی از مهم ترین چالش ها در محیط های مختلف از دانشگاه گرفته تا محیط کار و…است.
یکی از مهم ترین روابط در محیط کاری،رابطه کارمند و کارفرماست.چرا؟ چون بی شک یکی از مهمترین عوامل رضایت و پیشرفت شغلی در افراد است.
یکی از ابزارهای موثر و در عین حال رایگان برای بهبود این روابط جلسات منظم یک به یک هستند. جلسات ۱:۱ یا ( one-to-one meeting)، یکی از ابزارهای موثر و در عین حال رایگان برای بهبود روابط و چالش های کاری، بالابردن انگیزه و حتی حس خوب در تیم هستند که در نهایت منجر به پیشرفت شغلی و رضایت در محیط کاری برای طرفین در کار میشود. در این ویدیو به طور مفصل استراتژی‌هایی یاد میگیرید که چطور این جلسات رو اداره کنید که بهترین نتیجه رو بگیرید💯
نکات این ویدیو حاصل تجربیات کاری من در شرکت های آمریکایی و اروپایی ، و خروجی بیشتر از ۱۶سال سابقه کاری هستند. برای اینکه نهایت استفاده رو از نکات ویدیو داشته باشید؛ ویدیو به ۲ قسمت تقسیم میشه:
🔹قسمت اول نکات کاربردی برای کارمندهاست. 🔹قسمت دوم روی سخنش با مدیرهاست.
به تفصیل صحبت میکنیم که چطور جلسات را هدایت کنید و به خصوص برای مدیریت بحران، ایجاد انگیزه، افزایش رضایت شغلی و هدف‌گذاری موثر چطور از این جلسات کمک بگیرید.
•همون طور که ابتدای توضیحات اشاره کردیم؛مخاطب این ویدیو :کارمندان، مدیران، دانشجوها، اساتید و مدیران منابع انسانی هستند. حتی کسانی که مقیم ایران هستند و به صورت فریلنس با شرکت های خارجی کار میکنند ؛میتوانند با فرهنگ مدیریت شرکت های واقع در اروپای غربی و آمریکا آشنا شوند.
ا توجه به جنبه آموزشی ویدیو، طراحی گرافیکی خلاصه مطالب به طور اختصاصی برای این ویدیو انجام شده که فایل پی‌دی‌اف رو میتونید به صورت رایگان دانلود کنید.
لینک دانلود فایل پی‌دی‌اف: t.me/pv44Telegram/856?single
کانال تلگرام من:telegram.me/s/pv44telegram
پادکست پانته آ وزیری:food4thought.castos.com/
در این ویدیو:
0:00 مقدمه
0:48 معرفی جلسات ۱:۱
2:09 معرفی ساختار محتوای ویدیو
2:52 قسمت اول: اداره جلسات از دید کارمند
3:02 جلسات ۱:۱ چه کمکی به کارمند میکنند؟
3:33 نکته ۱: زمان مشخصی با مدیرتان ست کنید
5:53 نکته ۲: برای اداره جلسات چارچوب منظم داشته باشید
7:36 نکته ۳: استایل ارتباطی خودتان را با رئیس هماهنگ کنید
9:33 نکته ۴: داکیومنت کنید
11:22 نکته ۵: مسئولیت هدایت جلسات با شماست
17:37 نکته ۶: در مورد اولویتهای هفته بعد حتما توافق کنید
18:18 نکته ۷: از رئیس خود بازخورد بخواهید
20:09 مرور میکنیم: جلسات یک به یک چه کمکی به کارمند میکنند؟
21:42 قسمت دوم: اداره جلسات از دید مدیر
22:01 مهمترین وظیفه مدیر چیست؟
22:38 نکته ۱: زمان مشخصی را به جلسات اختصاص دهید
24:54 نکته ۲: برای جلسات از قبل آماده باشید
28:03 نکته ۳: چارچوب پیشنهادی برای اداره جلسات و نکات اختصاصی برای مدیران
34:20 نکته ۴: بازخورد جاده دو طرفه است
34:59 نکته ۵: آرزوهای پیشرفت شغلی نیروهای خود را بشناسید

Пікірлер: 74
@Leon_IR
@Leon_IR 9 күн бұрын
خانم وزیری واقعا سپاسگزارم خیلی این ویدیو خوب بود سپاس سپاس سپاس
@MaryKroll
@MaryKroll Ай бұрын
I need a coaching moment توی ذهن من ثبت شد. مرسی پانته آ جان
@user-fe5tm6rd6n
@user-fe5tm6rd6n 6 күн бұрын
چقدر عالی. کمک کرد بتونم برای این جلسه ها یه چارچوب ذهنی مشخص داشته باشم.
@homamilani5978
@homamilani5978 23 күн бұрын
كتاب بسيار خوب Radical Candor رو پيشنهاد ميكنم👌🏻
@elhambaghdadi4224
@elhambaghdadi4224 Ай бұрын
ممنون پانته آ جان بسیار مفید و مثل همیشه بینهایت مرتب و کلاسه شده با جزییات کافی. من دو تا نکته بگم: در دقیقه ۳۳ که راجع به فیدبک از طرف مدیر صحبت می کنید اینطور برداشت میشه که انگار فیدبک فقط برای زمانی است که نیروی ما نیاز به اصلاح یا development داره. درحالیکه فیدبک لازمه که هم در مورد کارهایی باشه که خیلی خوب انجام میده و هم در مورد مواردی که نیاز به اصلاح و بهسازی داره. و اتفاقا اگر قراره فیدبکی بدیم که برای بهسازی هست خوبه که با یک فیدبک از کارهایی که خیلی خوب انجام میده صحبت را آغاز کنیم. یه نکته دیگه در مورد نیروهایی است که عملکرد خوبی ندارند و ممکنه مکالمه کمی سخت باشه. به گفتگوهای سخت اشاره اجمالی کردین ولی به نظرم جا داره بیشتر صحبت بشه. البته می دونم که زمان ویدیو هم مدنظر شما هست، بنابراین یه ویدیو کوتاه (short) پیشنهاد می کنم. در مورد چنین کارمندانی مدت زیادی در طول این جلسه ۱-۱ صرف برنامه بهسازی میشه که با کمک خود فرد صورت می گیره (development plan) این برنامه باید در طول زمان و با زمانبندیهای مشخص برای بهبود پله پله باشه. یعنی اشاره به نکاتی که نیاز به بهسازی داره و بعد شناسایی روشهایی که منجر به بهسازی میشه به کمک خود فرد، همانطور که اشاره کردین با سوال پرسیدن و در نهایت با پیشنهاد دادن اگر از سوال پرسیدن به نتیچه لازم نرسیم. یکی از نقاط ضعف من به عنوان مدیر جوان و تازه کار این بود که فکر می کردم همه باید خوب کار کنند و اگر کسی عملکرد ضعیفی داشت خیلی روی بهسازی وقت نمیگذاشتم به خصوص اگر فرد همکاری نمی کرد. درحالیکه مدیر خوب لازمه که بتونه بهترین هر فرد را ازش بیرون بیاره و همه قطعا این بهترین را دارند و اونجاست که هنر مدیر کاملا مشخص میشه و میتونه رهبر خوبی بشه. یه نکته آخر هم که بهش اشاره کردین و من فقط میخوام بهش تاکید کنم اون اولین جلسه که به آرزوهای شغلی اختصاص داده میشه است. چه وقتی که نیرویی جدید وارد تیم میشه و چه من به عنوان مدیر جدید وارد یک تیم میشم بیهایت مهمه که جلسات ۱-۱ با همه افراد تیم داشته باشم با دو هدف اصلی: پرداختن به آرزهای شغلی تک تک اعضای تیم و گفتن از روش مدیریت و رهبری خودم و اشاره کوتاه به آرزوهای شغلی خودم.
@panteavaziri
@panteavaziri Ай бұрын
عالی خیلی ممنونم به تکمیل ویدیو خیلی کمک کردید
@sanamashrafy4842
@sanamashrafy4842 Ай бұрын
چقدر ویدیوی خوب و به موقعی بود،ممنون
@parisssss.e
@parisssss.e Ай бұрын
مثل همیشه عالی و کاربردی ♥
@zahrashivapour770
@zahrashivapour770 Ай бұрын
فوق العاده و TO THE POINT ♥
@Farnaz.daily1
@Farnaz.daily1 Ай бұрын
مثل همیشه عالی بود. خیلی ممنون بابت زمانی که می‌ذاری❤
@user-xk8qb8kg8e
@user-xk8qb8kg8e Ай бұрын
خیلی ممنون از نکات کاربردی که مطرح کردین
@shaghayeghraaaaad
@shaghayeghraaaaad Ай бұрын
وای چقدر لازم بود ممنونم
@maedehshahabi4744
@maedehshahabi4744 Ай бұрын
خیلی نکات خوبی بود خانم دکتر ممنون ازتون
@Persiankaa
@Persiankaa Ай бұрын
متشکرم پانته‌آ جان. بسیار نکات ریز و مهمی رو گفتی ❤
@atefedarzi6878
@atefedarzi6878 11 күн бұрын
خیلی مفید بود. ممنون
@FatemeJafaridargiri
@FatemeJafaridargiri 2 күн бұрын
شما عالي هستی ❤
@faridehlotfi5603
@faridehlotfi5603 Ай бұрын
Perfect. I wish I knew before!
@vahidehdavandeh4625
@vahidehdavandeh4625 Ай бұрын
چقدر عالی و کاربردی بود دونه دونه جملاتی که گفتین رو تجربه کردم و شنیدنش از زبون شما واسم خیلی مفید بود ممنون که وقت می‌زارید
@saraghaisari2321
@saraghaisari2321 Ай бұрын
ممنون پانته آ جان. نکاتی که میگی خیلی کاربردی هستن و به اینکه فضای فکری آدم مرتب بشه خیلی کمک میکنه. به طور کلی در جلسات کاری برای شروع جلسات پیشنهادی داری؟ اینکه آدم یهو نپره وسط بحث و کمی اول ارتباط انسانی برقرار کنه، ولی یه جوری که دیگه خیلی بی مزه و مصنوعی هم نباشه.
@saraghaisari2321
@saraghaisari2321 Ай бұрын
یا از اون طرف خیلی هم غیرحرفه ای نشه. کلا این مفهوم یک انسان واقعی بودن در کنار شخصیت حرفه ای داشتن میتونه جای صحبت داشته باشه. به خصوص برای خانوم ها. چون گاهی بعد انسانی خانوم ها ممکنه خیلی شخصی به نظر بیاد یا شنیدنش تو فضای حرفه ای که به صورت تاریخی بیشتر مردونه بوده کمتر عادی شده باشه (مثلا مسائل سلامت روان، خانواده و غیره) در حالیکه مثلا صحبت از فوتبال شاید رایج تر باشه.
@shaghayegh1977
@shaghayegh1977 Ай бұрын
پانته آ جان ، دکتر جان، خیلی ممنونم ازین ویدیو و طلاعاتی که به اشتراک گذاشتی و وقتت. 😍😘 دلت شاد و تندرست باشی 😘
@marziyepakniyat9577
@marziyepakniyat9577 Ай бұрын
عالی❤
@rozhindoroudi3514
@rozhindoroudi3514 Ай бұрын
خيلى خوب و مفيد بود مرسى واقعا! اميدوارم ويدئوهاى اينطورى بيشتر بذارى 🥰
@panteavaziri
@panteavaziri Ай бұрын
ویدیوهای اینجوری منظورت ویدیوهای نکات کاری هست؟
@rozhindoroudi3514
@rozhindoroudi3514 Ай бұрын
دقيقا! مخصوصا مديريت روابط تو محيط كارى، داشتن difficult conversations، حل كردن conflict. البته از همه ويدئوهاى قبلى هم خيلى لذت بردم ولى اين يكى چون چالش اين روزهام بود حسابى استفاده كردم.
@elhambabaei644
@elhambabaei644 Ай бұрын
ممنون از ویدیوی خیلی خوبتون پانته آ جان. همزمانی دیدن این ویدیو با خوندن کتاب صراحت تمام عیار برای من جالب بود، کاملا برای من در جهت نهادینه شدن مطالب کتاب بود. 😍😍
@panteavaziri
@panteavaziri Ай бұрын
چقدر جالب. من اون کتاب رو نخونده ام. چه نکاتی مشابه داشت؟
@elhambabaei644
@elhambabaei644 Ай бұрын
مخاطب اصلی کتاب مدیران هستند و از این نظر نیمه دوم ویدیوی شما مشابه بود. توی کتاب هم میگفت جلسات یک به یک باید توسط کارمند مدیریت بشه، بهتره هفته ای یک بار باشه، در روز و ساعت مشخص. حالا با قواعدی که گفته خیلی تاکید داشت که مدیر باید سعی کنه حتما فیدبک بگیره، و ترجیحا سوالات بله/نه نپرسه. ترجیحا سوالاتی مثل من اگر چه کار میکردم/یا نمیکردم کار کردن با من برای تو راحت تر میشد؟ یا مثلا هفته پیش کجا انتظار داشتی حضور بیشتر/یا کمتری داشته باشم. اینکه اگرچه این جلسات وقت گیر هستند اما هرچه بیشتر براش وقت و انرژی بگذاریم بهره بیشتری میبریم. جالب بود شما میگفتین سوالاتی که دارید از مدیر بپرسید، اونجا به مدیر میگفت اگر خبری هست که کارمند رو تحت تاثیر قرار خواهد داد بهش اطلاع بدید. از همه نکات برای شخص من مهم تر، توجه به حال کارمند بود، فارغ از agenda ی آماده شده. گاهی ممکنه همدلی و برخورد انسانی خیلی تاثیرگذارتر باشه. یکم کامنتم طولانی شد، اما دلم نمیاد این رو نگم. به نظرم پیرو کتاب هفت عادت مردمان موثر، شما عاملیتی که دارید تو توصیه هاتون هم محسوس هست. ( مثل همینکه به کارمند توصیه میکنید جلسات رو اینطوری پیش ببر) فکر کنم از کتاب بدتون نیاد. عنوان اصلی: Be a kick-ass boss without losing your humanity انتشارات آریانا قلم ترجمه کرده با عنوان راحت تمام عیار
@parisssss.e
@parisssss.e Ай бұрын
در محیط تک معمولا میگن از جلسات ۱:۱ برای آپدیت دادن درمورد پروژه ها استفاده نکنید. جلسه های دیگه ای براش تدارک ببینید، که معمولا این جلسات تو پروسه دیده شدن آلردی، مخصوصا تو محیط هایی که از فریمورک های اجایل استفاده میکنند.
@leilarafiee9625
@leilarafiee9625 Ай бұрын
چقدر عالی بود، میشه خواهش کنم اگه به ذهنتون راهکاری میرسه در مورد چالش های یادگیری مهارت جدید حتی در سطح زبان و بعد هی افول و رها کردن مسیر هم توضیح بدید❤️❤️❤️
@panteavaziri
@panteavaziri Ай бұрын
اگر خارج از ایران هستید بهترین راهش گرفتن همخونه غیر ایرانی هست به نظر من 😊
@donyakamaledin9945
@donyakamaledin9945 Ай бұрын
Thanks
@panteavaziri
@panteavaziri Ай бұрын
مرسی دنیا جون. چقدر دیدن اسمت خوشحالم کرد. ممنون از هدیه 😊❤️
@donyakamaledin9945
@donyakamaledin9945 Ай бұрын
@@panteavaziri عزیز دلم پانته‌آ جانم . من لذت میبرم از ویدئو هات و چه باعث افتخار که انقدر موفق میبینمتون. مثل همیشه از دیدن ویدئو هات لذت میبرم و هر از آموزش ها و نکته های که میگی یاد میگیرم. 🥰🥰🥰
@TheFereshteh
@TheFereshteh Ай бұрын
خانه آباد پانته‌آ جان❤️
@atefehakhavan2044
@atefehakhavan2044 Ай бұрын
در مورد روابط سازمانی بیشتر بگید لطفا . مثلا وقتی یه فساد یا عدم صداقت در کار از مدیر میانی میبینیم بهتره سکوت کنیم تا شغل خودمون به خطر نیفته یا گزارش بدیم یا کلا از اون شرکت بریم . یا مثلا وقتی اختلافی با همکارها پیدا می کنیم چطور مطرح کنیم یا به چه کسی ، که مساله بغرنجتر نشه یا زیرآب زنی نشه برای طرف .‌ یا اگر مشکل از خود مدیر باشه چطور بهش بگیم باهامون بد نشه . یا این چیزا ...
@panteavaziri
@panteavaziri Ай бұрын
این مسائل خیلی بستگی به شرایط داره. هم به اون محل کار خاص و هم شرایط اقتصادی. شاید بشه یک سری پیشنهادات کلی داد که حداقل نقطه شروع فکری باشه. یا بشه روی یک سری مهارتها صحبت کرد که توی شرایط سخت کاری و ارتباطی به درد میخوره. حتما بهش فکر میکنم. ممنون از فیدبک خوبتون.
@elhams4003
@elhams4003 12 күн бұрын
پانته آ جان کاش ویدیو ها رو به انگلیسی هم بزاری خیلی این ویدیو مفید بود دوست دارم با تیمم به اشتراک بزارم 😊
@panteavaziri
@panteavaziri 12 күн бұрын
ویدیوها زیر نویس دارند و با auto-translate قابل دسترس هستند. باید بشینم گوگل کنم یه سرویس پیدا کنم که هوش مصنوعی اون زیر نویس رو بگیره روی ویدیو صدا بگذاره...یا صبر کنم یوتیوب خودش یه همچین آپشن رو فعال کنه 😁
@elhams4003
@elhams4003 12 күн бұрын
@@panteavaziri امتحان میکنم ببینم کیفیت ترجمه ش چطوره
@panteavaziri
@panteavaziri 12 күн бұрын
@@elhams4003 به من هم فیدبک بده. من اگر وقت بگذارم میتونم برم فارسی رو ادیت کنم که انگلیسی بهتر بشه. اما نمیدونم یه آدمی که فارسی زبان نیست اصلا حوصله داره وقت بذاره با زیر نویس نگاه کنه یا نه.
@sabamohammadi8416
@sabamohammadi8416 Ай бұрын
ممنون از ویدیوهای خوب تون، فقط اینکه تو چند تا ویدیو اخر صدا هی کم و زیاد میشه ❤
@panteavaziri
@panteavaziri Ай бұрын
ممنون از فیدبکتون. یک میکروفون بی‌سیم خریده‌ام که امیدوارم از ویدیوهای بعدی این مشکل رو حل کنه.
@user-mehrsadat
@user-mehrsadat Ай бұрын
ممنون از این ویدئوی مفید پانته‌آ جان. لطفا درمورد مدیر پرخاشگر هم صحبت کن. مدیری که با کوچکترین مسئله‌ای که باب میلش نیست یا با کوچکترین خطا شروع میکنه فریاد زدن. فریادهای خیلی خیلی بد. درواقع عربده کشی!
@user-mehrsadat
@user-mehrsadat Ай бұрын
ممنون از این ویدئوی مفید پانته‌آ جان. لطفا درمورد مدیر پرخاشگر هم صحبت کن. مدیری که با کوچکترین مسئله‌ای که باب میلش نیست یا با کوچکترین خطا شروع میکنه فریاد زدن. فریادهای خیلی خیلی بد. درواقع عربده کشی! 36:07
@minapeiravi1441
@minapeiravi1441 22 күн бұрын
این‌ویدیو عالی بود ممنونم ، من تیم ام ایرانی نیستن، میتونی ویدیو انگلیسی معرفی کنی برای کارمند بتونم بفرستم براشون ؟ ممنونم ❤❤❤
@panteavaziri
@panteavaziri 22 күн бұрын
همینو میشه بذارند روی auto translate به انگلیسی. اینجوری اوکی میشه؟ یک ویدیو سراغ ندارم که همه مطالب این ویدیو رو داشته باشه.
@yasminkasaie9335
@yasminkasaie9335 Ай бұрын
پانته آ جان ... این تایم های جلسات به بزرگی یا کوچکی سازمان هم ربط داره؟ و به نوع کاری هم که داره انجام میسه ربط داره؟ منظورم از ربط اینکه لازمه دو هفته یکبار جلسه باشه ؟
@panteavaziri
@panteavaziri Ай бұрын
به نظر من هر مدیر و کارمندهایی که مستقیم بهشون ریپورت میکنند فارغ از سایز کمپانی لازمه منظم گاهی با هم بشینند. به بهبود رابطه و نظم ذهنی کمک میکنه. چون در مکالمات روزمره فقط موضوعات جاری بحث میشه. اما سئوالهای مهم و فهمیدن حال نیرو و آرزوهای پیشرفت شغلی و اینها وقت مطرح شدن پیدا نمی‌کنند. راستش من فکر کنم این حتی در خانواده هم صدق میکنه.
@yasminkasaie9335
@yasminkasaie9335 Ай бұрын
@@panteavaziri من به شخصه دو ماه يكبار جلسه ميزارم و به نظرم مفيده يعني بيشترش اتلاف وقته به نظرم… فقط موضوعي دربارش كوتاهي كردم مسئله ي ارزو ها و نقشه همكارانم براي مسير شغليمه. كه ممنونم ميشم دربارش بيشتر حرف بزنيد 😊
@panteavaziri
@panteavaziri Ай бұрын
منظورتون از همکار افراد هم رده شما هستند یا افرادی که به شما ریپورت میدن؟
@yasminkasaie9335
@yasminkasaie9335 Ай бұрын
@@panteavaziri منظورم افرادی هست که به من ریپورت میدن و من رو کارشون نظارت دارم.
@panteavaziri
@panteavaziri Ай бұрын
آها درسته. خیلی کمک خواهد کرد شناخت آرزوهای شغلی 👌🏼
@hadishesabi
@hadishesabi 18 күн бұрын
سلام ممنونم از توضیحات خوبتون، مایل بودم بدونم وقتی مدیر پست مدیریتی بالایی داره و تقریبا همه شرکت و از جمله شما که به صورت دایرکت به ایشون ریپورت می‌دین رو منیج میکنه چه طور میشه مجاب کرد که جلسات هفتگی روتین داشت باهاش؟ من تلاشمو میکنم که این وقت رو ست کنم اما از دید ایشون تنها زمانی که به مشکل جدی میخورم یا وقتی خودش مایل هست باید میتینگ گذاشت، اگرچه ممکنه در هفته اتفاق بیفته اما به طور کلی تمایلی به برگزاری این میتینگها نداره به طورکلی تصور میکنه نباید ۱۰ تا ۲۰ درصد وقتش رو در هفته برای من بذاره، که در نهایت خودش هم متوجه میشه اشتباه میکنه و واقعا این زمان بسیار بااهمین هست و عملا به پیشرفت شرکت گره خورده
@panteavaziri
@panteavaziri 18 күн бұрын
فکر میکنم همچین فردی نیاز داره بدونه وقتش رو با موضوعات مهم و برنامه ریزی دارین میگیرین. اینه که من باشم بهش فشار نمیارم که حتما جلسه مرتب بهم اینوایت بفرسته اما خودم سعی میکنم با موضوع مشخص و سئوالات مشخص مرتب باهاش در تماس باشم. بعد توصیه میکنم ببینید موفقیت از نظر این آدم چی تعریف شده، اولویتهای احساسی و اجتماعی (و نه فقط منافع بلند مدت شرکت از نظر عقلانی) چی هست و سعی کنید پیام رو به قامت نیازهای شنونده بدوزید. چیزی بگین که پاسخگوی نیازهای اون باشه نه چیزی که شما فکر میکنین باید نیازهاش باشه.
@mahshidmemarpour3738
@mahshidmemarpour3738 Ай бұрын
پانته آ جان خیلی ممنون. بسیار ویدئوی مفیدی بود. من یه مشکلی که دارم اینه که نمیتونم مرز بین کارهایی که خودم میتونم راجع بهشون تصمیم بگیرم و کارهایی که با مدیرم باید حتما چک بشه رو تشخیص بدم انگار. مثلا یه وقتایی حتی واسه یه متن ایمیل هم از مدیری که باهاش روی پروژه کار می کنم، میخوام که متن رو بخونه و اگه اوکی هست برای مشتری بفرستم. البته بگم این یه قسمتش مربوط میشه به اینکه از این مدیرخاص میترسم چون خیلی وقتا پیش اومده که ازم پرسیده که چرا توی ایمیلت اینجوری نوشتی یا چرا فلان کار رو اینجوری انجام دادی و اگه مطابق روش خودش نباشه عصبانی میشه. اگه قرار باشه همه چیز رو به روش مدیرم انجام بدم پس خلاقیت توی کار چی میشه؟
@panteavaziri
@panteavaziri Ай бұрын
مدیری که آدم از عصبانی شدنش بترسه کلا مدیر بودنش مشکل داره. کنترل عواطف یا سلف رگولیت کردن یکی از مهارتهای مهمه. حالا خوب رئیس رو که نمیشه تغییر داد. شما یک سری قرار و مدار کلی باهاش بگذارین که مثلا ایمیلی که به کلاینت میره اگر موضوع جدیدی داشت باید چک کنین یا هر ایمیلی. بعد اینکه هر هفته راجع به دلیوربل ها باهاش توافق کنین میتونه در کاهش تنش موثر باشه. در نهایت برای کاهش فشار روی خودتون باید سعی کنین ویزیبلیتی داشته باشین بین آدمهای هم رده رئیس رئیستون و بالاتر. در نهایت روی exit plan که در تصمیمات بزرگ گفتیم فکر کنین. شما اگر موقع رانندگی یه سنگ توی جاده ببینین به خودتون نمیگین اگر از روش رد نشم نشانه ضعفمه. دور میزنین. اگر دیدین بولدوزر آمده جاده بسته است فوری میزنین مسیر جدید. رییسی که باعث میشه آدم به خودش شک کنه مثل همین موانعه. بهش به چشم فرصت یادگیری مهارتهای نرم نگاه کنین اما قدر خودتون رو هم بدونید و یه جایی کات کنین کار کردن با این آدم رو.
@mahshidmemarpour3738
@mahshidmemarpour3738 Ай бұрын
@@panteavaziri ممنون
@bbabak2
@bbabak2 Ай бұрын
ممنون میشم راهنماییم کنید. این ویدئو شما قطعا نکات مثبت خوبی داره برای کسی که به مدیرش حداقل رو اعتماد داره، به این مفهوم که مدیرش رو تا حدی خیرخواه خودش میدونه. برای کسی که اساسا به مدیرش اعتماد نداره، چه راه حلی رو پیشنهاد میکنید. با تشکر
@panteavaziri
@panteavaziri 20 күн бұрын
من روی سئوال شما دارم فکر میکنم. چون هر شرایطی خاصه یک پاسخ نمیشه داد که با مدیر بد چه کنیم اما فکر می‌کنم یک سری مهارتها هستند مثل مکالمات حیاتی، مرز گذاشتن، خویشتنداری و خود آگاهی که در مدیریت خود و مدیریت روابط و شرایط مخصوصا در شرایط پر تنش کمک میکنند. دارم فکر میکنم چطور مطلب رو پرورش بدم....آیا هر مهارت رو یک ویدیو کنم یا یک ویدیو بسازم و به مهارتهای مختلف اشاره کنم ....
@bbabak2
@bbabak2 20 күн бұрын
@@panteavaziri این روزها یک کتابی رو میخونم به اسم اثرمرکب از درن هروی. دارم به این فکر میکنم که شاید من باید تمرکز بیشتری روی عملکرد خودم داشته باشم... تا به حال هر وقت با رییس کنار نمیومدم، محل کارم رو تغییر میدادم.. از توجه شما به این مساله متشکرم.
@panteavaziri
@panteavaziri 20 күн бұрын
@@bbabak2 چقدر جالب. کدوم قسمت اثر مرکب باعث شد فکر کنین که شاید همیشه هم تغییر کار بهترین استراتژی نیست؟
@bbabak2
@bbabak2 20 күн бұрын
@@panteavaziri اونجای کتاب که میگه توی سن ۱۸ سالگی توی یه کنفرانسی شرکت کرده بودم و سخنران پرسید: چه درصدی از مسوولیت مشترک در یه رابطه متوجه شماست؟ جواب درن ۵۰/۵۰ بود. یکی دیگه گفت ۵۱/۴۹ (۵۱ درصد سهم منه، توجیهش این بود که شخص باید مایل باشه بیشتر از اونی که باید انجام بده) سخنران گفت: ۱۰۰/۰ شما مسوولیت کامل رابطه رو بدون هیچ انتظاری باید به عهده بگیرید... ظاهراً درن توی کتابش با نظر سخنران موافقه. البته که موضوع حول رابطه قراردادی به احتمال زیاد زن و شوهره. اما مگه رابطه کاری هم یه رابطه قراردادی نیست؟ بنظرم خیلی نظر رادیکالیه، حتی برای رابطه زن و شوهر. اما اگه قراره توی محیط کار همون درصد بالاتر سمت کارمند و سهم پایینتر سمت رئیس باشه. درصد باید چند به چند باشه؟ این همون یک مایل تلاش بیشتره که شعار خیلی کمپانیهاست؟ این یه مایل یعنی چند درصد بیشتر؟ یا اصلا کلا مسأله به چیز دیگه است؟
@bbabak2
@bbabak2 20 күн бұрын
@@panteavaziri اونجایی که میگه توی سن ۱۸ سالگی توی یه کنفرانسی شرکت کرده بود و سخنران پرسید که فکر میکنید برای رابطه مشترک موفق چه درصدی سهم شماست؟ درن جواب داد: ۵۰/۵۰ شخص دیگری جواب داد: ۵۱/۴۹. توجیهش این بود که شما بایستی مایل باشید که کمی از خود گذشتگی کنید. دیگری گفت: ۸۰/۲۰ سخنران گفت: ۱۰۰/۰ (ظاهراً درن در کتابش با سخنران موافقه. اینکه منظور از قرارداد رابطه زن و شوهره.) اما مگه رابطه کاری هم یه جور قرارداد نیست؟ ۱۰۰/۰ به نظرم خیلی رادیکاله حتی در مورد ازدواج. اگه حتی اختلاف اینطور زیاد هم نباشه، در مورد رابطه رئیس و مرئوس توی کار چقدره؟ اون یک مایل بیشتر که شعار خیلی از کمپانیهاست معادل چند درصد میشه؟
@marziyepakniyat9577
@marziyepakniyat9577 Ай бұрын
نکته ای که هم برای خودم پیش اومده و هم دیدم در ایران اینجوری هست که نه تنها رئیس، بلکه همکارها باید بدونن که آدم احمقی هستی و هیچ ویژنی از آینده نداری و اگر مستقیم به رئیس بگیم یا اصلا نگیم و خودش متوجه بشه که آرزو داریم رئیس بشیم، موقعیت های مناسبی را فراهم میکنه که نه تنها بقیه متوجه بشن بلکه خودمون هم به این درک برسیم که برای همون پوزیشن هم زیادی هستیم.
@panteavaziri
@panteavaziri Ай бұрын
ممنون از کامنتتون. خیلی منو به فکر فرو برد. متوجهم این ممکنه تجربه کلی شما باشه. اما کنجکاوم آیا مثالهای مقیاس کوچکتر دارین که تجربه مثبتی از رشد بوده باشه؟ اگر پاسخ مثبته چطور اون شرایط فراهم شد؟
@marziyepakniyat9577
@marziyepakniyat9577 Ай бұрын
ممنون که خوندید در اندک نمونه های مثبتی هم که داشتم، باز هم به پنهان کردن هدف ها نیاز بوده. ولی آنقدر تلاشگر بودم و کار را از همه طرف دست میگرفتم که بالاتر از خودم مجبور بوده که با من کار کنه ولی در عین حال اصلا توجهی به خود من نداشته کلا در ایران اینطوری هست که اگر خیلی پرتلاش باشی، خوششون میاد و تشویقت می‌کنند برای اینکه برن روی شانه هات وایستن و برن بالاتر. و نیروی کار را به اصطلاح درآب نمک قرار می‌دهند، هرکس تا جایی که کار کنه براشون(فقط مفید باشه براي رسیدن به اهداف اونها)قابل احترامه. و کلا اینکه بلندپرواز باشی ردفلگ حساب میشه برای استخدام شدن. شنیدن این همه روراستی در این ویدئو، خیلی رویایی بود برام.
@atefehakhavan2044
@atefehakhavan2044 Ай бұрын
​@@marziyepakniyat9577 دقیقا در ایران همین مساله هست و اگر بدونن تو اهل رشد هستی حتی توی کار خودت ، سنگ اندازی می کنن و فکر می‌کنن یا جای اونها رو می گیری یا اینکه می ری یه شرکت بهتر و دستشون می مونه تو حنا بدون یه نیرو پر تلاش مثل شما ، یا فکر میکنن طرف اگر پرتلاشه ممکنه فساد یا بی سوادی و خرابکاری اونا رو بشه و نمی ذارن رشد کنه . و خصوصا اگر خانم باشه و هیچ پارتی نداشته باشه ، همیشه کارهای تخصصی و سخت رو میدن بهش ولی مدیریت رو نه . و همیشه دستاورد های کارمند متخصص رو می زنن به نام خودشون وبرای رشد خودشون استفاده می کنن و هیچ وقت فیدبک یا کامنت مثبتی نمیدن تا فکر کنی هیچ وقت کافی نیستی و لیاقتت در همین حده
در سختی زندگی، این هشت نکته به تاب‌آوریم کمک میکنند
25:39
Pantea Vaziri (پانته‌آ وزیری)
Рет қаралды 19 М.
마시멜로우로 체감되는 요즘 물가
00:20
진영민yeongmin
Рет қаралды 32 МЛН
Best KFC Homemade For My Son #cooking #shorts
00:58
BANKII
Рет қаралды 56 МЛН
НРАВИТСЯ ЭТОТ ФОРМАТ??
00:37
МЯТНАЯ ФАНТА
Рет қаралды 1,5 МЛН
DEFINITELY NOT HAPPENING ON MY WATCH! 😒
00:12
Laro Benz
Рет қаралды 57 МЛН
هدف گذاری و برنامه ریزی و آرزوهای بزرگ
13:50
Pantea Vaziri (پانته‌آ وزیری)
Рет қаралды 9 М.
بیخیال انگیزه! دیسیپلین رو بچسب!!
15:53
Ehsan Explains
Рет қаралды 54 М.
마시멜로우로 체감되는 요즘 물가
00:20
진영민yeongmin
Рет қаралды 32 МЛН