6:20 Er staat een bord met snelheidslimiet 100 km/u maar de trein geeft iets later aan maar 70 km/u te mogen 🤔
@wouterontrack2 ай бұрын
Haha ja dat klopt, dat stukje kan er inderdaad vrij verwarrend uitzien. ATB-NG houdt o.a. rekening met de lengte van mijn trein. Dus zodra ik het bord 100 passeer, gaat het systeem tellen, tot ik met de achterkant van mijn trein het bord voorbij ben. Pas dan mag ik die snelheid gaan rijden. Alleen, als we vanaf Venlo vertrekken, komen we eerst nog een bord 70 tegen. Dus hoewel ik met de loc het bord 100 al voorbij ben, krijg ik eerst nog 70 te zien, op het moment dat de achterkant van mijn trein dat bord voorbij is. Pas daarna krijgen we 100, zodra we ook dat bord helemaal voorbij zijn. Dat is dus ook een van de grootste verschillen met ATB-EG 😁
@Ztbmrc12 ай бұрын
Maar 49 comments? Veeeel te weinig. Enfin wij treinfans vinden het geweldig zulke cabinerit video's! Twee vraagjes. Onder ATB NG zag ik ergens dat er ineens werd aangeven stop te verwachten, en kort daarna weer 100 kmh. Nu kan de ATB NG alleen info via bakens krijgen, maar die lagen niet daar op die locatie. Was dit dan een storing? En kort voor Roermond staan de borden "begin ATB" en even verder "CODE" Ik verwachtte dan ook dat bij "CODE" de ATB zou omschakelen naar EG, maar dat gebeurde pas in stuk later vlak voor het station Roermond. Hoe kan dat?
@wouterontrack2 ай бұрын
Haha goed om te horen! 😁👍🏻 Met ATB-NG is het zo dat we bij het passeren van een baken, nieuwe informatie ontvangen over het/de volgende sein(en). De ATB in de loc gaat daarmee vervolgens een berekening maken op basis van de lengte en het remvermogen van de trein, om te bepalen op welk afstand van het sein de remcurve moet starten. Het kan dus voorkomen dat de loc heeft berekend dat die curve vlak voor het volgende baken moet starten. Als je dan na dat punt dus weer een volgend baken passeert, waarmee je informatie ontvangt dat het volgende sein is verbeterd, dan springt de ATB in de loc dus direct weer naar de hogere snelheid. Bij de overgang terug naar ATB-EG, moet ik eerlijk zeggen dat ik het ook niet helemaal zeker weet. Het zou zomaar kunnen dat er überhaupt pas vanaf dat punt weer ATB-EG informatie ontvangen wordt.
@Ztbmrc12 ай бұрын
@@wouterontrack A zo zit dat dan. Mooi. Overigens vermoed ik dat bij het overschakelen van EG naar NG en andersom een NG baken dat aanstuurt. Dus een commando naar de trein stuurt. Dus bij het binnenrijden van Roermond kan er wel al ATB EG uit de spoorrails komen, maar zolang de boord ATB in NG mode staat wacht die totdat een NG baken het commando geeft over te schakelen naar EG. Zo is het ook bij de hogesnelheidslijn met ETCS. Ook daar regelt de ETCS het automatisch overschakelen. Wat ik niet weet is als je in ATB EG mode rijdt en je gaat bijvoorbeeld bij Schin op Geul de ZLSM lijn op die geen ATB heeft, of de ATB EG dan automatisch uitschakelt. Waarschijnlijk wel want de ATB merkt dat er dan geen signaal meer ontvangen wordt. En als je andersom rijdt, of de ATB EG dan automatisch weer inschakelt weet ik ook niet. Zou me wel interesseren.
@sekhyhybrid67012 ай бұрын
Nog maar even de Maaslijn pakken, Wouter? Voordat deze lijn ook compleet geëlektrificeerd is? Zeer bekend gebied voor mij, maar meer noordelijk.
@wouterontrack2 ай бұрын
Zeker, maar ook daarna blijven we er gewoon rijden hoor. Alleen dan nog steeds gewoon met de diesels. 😅
@christiaanjansen86182 ай бұрын
reukvermogen van de trein, sinds wanneer kan trein ruiken
@wouterontrack2 ай бұрын
Kijk, scherp! Die gaan we dus even aanpassen haha 😅. Leuk he, autocorrectie 😉