CE belgesi nasil alinir?

  Рет қаралды 10,388

Szutest Türkiye

7 жыл бұрын

CE belgesi nasıl alınır?
CE işaretlemesi sadece Avrupa Birliği yeni yaklaşım yönetmelikleri kapsamındaki ürünlerle ilgilidir. Dolayısı ile üretici öncelikle ürünüyle ilgili yönetmelikleri belirlemelidir. Yeni yaklaşım yönetmelikleri ürünlerin sağlaması gereken temel emniyet gerekleriyle birlikte ürünlerin uygunluk değerlendirme prosedürlerini de tanımlamaktadırlar. Ürünler tek bir yönetmelik kapsamına girebileceği gibi, birden fazla yönetmeliğin kapsamına da girebilirler. Bir ürünün birden fazla yönetmeliğin kapsamına girmesi halinde, ürün kapsamına girdiği yönetmeliklerin tamamının gereklerini sağlamak durumundadır.
Üreticiler daha sonra ürünleriyle ilgili harmonize standartları belirlemelidirler. Her ne kadar harmonize standartlara uyum zorunlu olmasa da, harmonize standartlar yönetmeliklerdeki temel emniyet gereklerini karşılayacak şekilde hazırlandıklarından üreticilerin işini kolaylaştırırlar ve üreticilerin büyük bir çoğunluğu tarafından da tercih edilirler.
CE işaretlemesi süreci temel olarak iki aşamadan oluşmaktadır:
Birinci aşama tasarım aşamasıdır. Bu aşamada teknik dosya ile birlikte tipi temsil eden numunenin ilgili yönetmeliğe uygunluk değerlendirilmesi yani tasarım kontrolleri ve tip inceleme testleri yapılmakta, uygunluk halinde tip inceleme sertifikası düzenlenmektedir. Dolayısı ile üretici bu aşamada ürününü ilgili yönetmeliklere ve harmonize standartlara uygun hale getirmelidir.
Uygunluk değerlendirmesinin ikinci aşaması üretim aşamasıdır. Üretici bu aşamada tasarım aşamasında onaylattığı tipe uygun üretimi gerçekleştirmelidir. Her iki aşamada da uygunluğun sağlanması halinde, CE işareti üretim sürecinin sonunda bizzat üretici tarafından ürün üzerine iliştirilir. Üretim tamamlanmadan ürün üzerine CE işareti iliştirilmez.
Yeni yaklaşım yönetmelikleri temelde düşük riskli ürünler için ayrı ve yüksek riskli ürünler için ayrı olmak üzere değişik uygunluk değerlendirme usulleri belirlemektedir. Bu nedenle yönetmelikler üreticiler için ürünün taşıdığı risk kategorisine bağlı olarak farklı modül seçenekleri sunmaktadır. Üreticiler bu seçeneklerden ürünlerine uygun modül ve/veya modül kombinasyonlarını seçerek uygunluk değerlendirme süreçlerini tamamlamalıdırlar.
Düşük riskli ürünler için üretici;
- yönetmeliğe uygun olarak ürün tasarımını ve üretimini gerçekleştirir,
- ürünün temel emniyet gereklerini karşıladığını göstermek için gerekli testleri yapar,
- ürünle ilgili teknik dosyayı oluşturur,
- AT uygunluk beyannamesini düzenler ve,
- ürüne CE işaretini iliştirir.
Ürünün taşıdığı düşük risk dolayısı ile bu çalışmalar sırasında Onaylanmış Kuruluş katılımına gerek olmadığından CE işaretinin yanında Onaylanmış Kuruluş numarası yer almaz.
Yüksek riskli ürünler için üretici;
- yönetmeliğe uygun olarak ürün tasarımını yapar ve prototipi üretir,
- ürünle ilgili teknik dosyayı oluşturur,
- tipi temsil eden bir numune ile Onaylanmış Kuruluşa başvurur,
Onaylanmış Kuruluş,
- teknik dosyanın ve kendine sunulan numunenin yönetmeliğin temel emniyet gereklerini karşıladığını göstermek için gerekli uygunluk değerlendirme çalışmalarını tamamlayarak AT Tip İncelemesi sertifikası düzenler,
- Onaylanmış Kuruluş daha sonra üretim aşamasında, ürünün onaylanan tipe uygunluğunu denetler ve tipe uygunluk sertifikası düzenler,
- Onaylanmış Kuruluş üreticiye ürünün üzerine CE işareti iliştirmesine izin verir.
Ürünün taşıdığı yüksek risk dolayısı ile bu çalışmalar sırasında Onaylanmış Kuruluş katılımı zorunlu olduğundan CE işaretinin yanında Onaylanmış Kuruluş numarası yer almalıdır.

Пікірлер: 1
@bayramaliakbas6284
@bayramaliakbas6284 3 ай бұрын
intex excursion 5 aldım bimden liman başkanlığına başvurdum red cevabı:tekne tanıtım numarısı eksik diye cevap geldi ce belgesinin nerisinde yazar kimesoralım. bimden alıpta yaptıran varmı