Ce Face de fapt un Medic de Laborator? | Dr. Bogdan Mănescu | SideTALKS #7

  Рет қаралды 5,532

SideMED Romania

SideMED Romania

Күн бұрын

Subscribe to SideMED Romania!
Dr. Bogdan Mănescu este medic rezident în specialitatea Medicină de Laborator la Târgu Mureș. Am discutat cu el.
🎧 SideTALKS în format audio:
Spotify: spoti.fi/3xAdzxA
Apple Podcasts: apple.co/3JQsgiH
Google Podcasts: bit.ly/38HHQjK
SideTALKS este proiectul prin care încercăm să purtăm conversații sincere cu medici din diferite specialități pentru înțelegerea profesiei dincolo de informațiile medicale propriu-zise.
SideMED este o organizație non-profit cu sediul central în Târgu Mureș care încearcă să contribuie la creșterea calității din sistemul medical prin organizarea de evenimente medicale extracurriculare în cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
*Opiniile exprimate în cadrul episoadelor SideTALKS sunt personale invitaților și nu reprezintă și opiniile SideMED sau ale Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Facebook: / sidemed.romania
Instagram: / sidemed.romania
Site oficial: sidemed.ro

Пікірлер: 9
@dirtrtls
@dirtrtls 2 жыл бұрын
Imi cer scuze in avans daca s a mentionat dar pe cei care considera medicina de laborator la rezidentiat ii rog sa consulte pagina ministerului sanatatii (partea de curricula) : incepand cu generatia 2022 microbiologia este scoasa din programa ( ea fiind oricum specialitate separata) deci medicul de laborator are drept de parafa pe hematologie imunologie si biochimie.
@bogdanmanescu1135
@bogdanmanescu1135 2 жыл бұрын
O mențiune: microbiologia nu este scoasa cu totul din curicula. Exista 3 luni de microbiologie. Chiar si asa, observatia este pertinenta: cel mai probabil, medicii de laborator care vor intra in rezidentiat incepand cu noiembrie 2022, nu vor avea drept de parafa pentru microbiologie. Este bine de luat in considerare pentru cei care doresc aceasta specialitate. Pe de alta parte, un al doilea rezidentiat (Microbiologie) dupa finalizarea rezidentiatului de Medicina de laborator, este scurtat la jumatate (aprox. 2 ani din 4, prin recunoasterea stagiilor deja efectuate). Astfel, dupa 6 ani de rezidentiat, un medic de laborator poate avea parafa si pe Microbiologie.
@biancabsb6368
@biancabsb6368 Жыл бұрын
De ce sa le faci pe amandoua? Cu ce ajuta?
@risteadaniela5586
@risteadaniela5586 2 жыл бұрын
Buna ziua va rog să-mi spuneți ce arata analiza morfologică a sângelui? Mulțumesc.
@bogdanmanescu1135
@bogdanmanescu1135 2 жыл бұрын
Bună ziua! Analiza morfologică a sângelui se face prin examinarea unui fortiu de sânge periferic, de obicei colorația fiind May Grunwald-Giemsa. Această colorație pune foarte bine în evidență structura celulară și permite diferențierea tipurilor de leucocite. Frotiurile periferice pot fi folosite și în scop cantitativ (numărarea celulelor pentru stabilirea formulei leucocitare), însă aparatele moderne sunt mult mai precise și rapide în această privință. De aceea, frotiul periferic are cu precădere importanță calitativă: se pot observa dimensiunile, colorația și formele celulelor sanguine; forma, dimensiunea, localizarea și anumite particularități (dacă este cazul) ale nucleilor celulari; dar și alte elemente citoplasmatice (fiziologice sau patologice). Prin analiza aceasta morfologică, medicul de laborator poate afla informații prețioase în vederea stabilirii unui diagnostic sau a investigațiilor ulterioare. Exemple de patologii care pot fi suspectate/ detectate/ diagnosticate în urma unei analize morfologice a sângelui: anemii, infecții, limfoame, leucemii etc.
@risteadaniela5586
@risteadaniela5586 2 жыл бұрын
Buna ziua va mulțumesc pt.raspuns mai am o întrebare cum se numește analiza sângelui care arata cate vitamine și minerale avem în corp?
@bogdanmanescu1135
@bogdanmanescu1135 2 жыл бұрын
@@risteadaniela5586 nu există o analiză care să determine cantitatea de vitamine și minerale din tot corpul și nici care să le determine pe toate simultan. Cred ca va referiți la determinarea concentratiei din sânge, caz in care exista cate o analiza separat pentru fiecare vitamina/ substanta minerala de interes.
@risteadaniela5586
@risteadaniela5586 2 жыл бұрын
Da la asta mă refeream mulțumesc mult acum am înțeles perfect explicați f.bine ,va urez toate cele bune.
@denisab.4204
@denisab.4204 Жыл бұрын
Bună. Pentru a putea fi laborant pentru specializarea anatomie patologica, ce rezidențiat trebuie făcut? :) cel de anato-pat sau se poate face specializarea aceasta după rezidențiatul de medicină de laborator ? Mulțumesc anticipat!
Prof. Dr. Constantin Copotoiu - Chirurgie Generală | SideTALKS #29
1:09:01
когда не обедаешь в школе // EVA mash
00:51
ЭТО НАСТОЯЩАЯ МАГИЯ😬😬😬
00:19
Chapitosiki
Рет қаралды 3,4 МЛН
Incredible: Teacher builds airplane to teach kids behavior! #shorts
00:32
Fabiosa Stories
Рет қаралды 11 МЛН
Prof. Dr. Călin Molnar - Chirurgie Generală | SideTALKS #8
2:06:39
SideMED Romania
Рет қаралды 12 М.
SANATATEA PSIHICA SI FIZICA | Stilul de viata sanatos ✗ Aurelian Vasile
1:24:05
Prof. Dr. Sanda Copotoiu - Anestezie și Terapie Intensivă | SideTALKS #32
1:25:50
#64 | Rezi pe Psihiatrie - cu dr. Ioan Mirea | Podcast Grile-Rezidentiat.ro
1:13:19
MENTORUL | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu Prof. Dr. Irinel Popescu
1:39:23
Doctor Mihail
Рет қаралды 23 М.
De ce am ales Medicina de Laborator la Rezidentiat? | GIVEAWAY
23:17
Iulia Grigoriu Tugui
Рет қаралды 13 М.