Ce modificari voi face la Portofoliul Public

  Рет қаралды 9,340

Ovidiu Tarcu

Ovidiu Tarcu

Күн бұрын

Пікірлер: 92
@costinlazar6423
@costinlazar6423 Жыл бұрын
jos palaria ovidiu.Esti cel mai explicit.Am inteles cel mai mult de la tine.Eu as prefera sa investesc in etf-ul din Romania de energie.Nu-mi plac bancile din tara noastra si dupa ce vinde Hidroelectrica fondul proprietatea este ca si mort din punctul meu de vedere.Ce parere ai?
@monicatoderean9414
@monicatoderean9414 3 жыл бұрын
Mulțumim Ovi.
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Cu drag! 🙂
@mihaipanciu
@mihaipanciu 3 жыл бұрын
Multumim pentru update-uri Ovidiu! Aplic si eu o strategie similara de 7 luni. Randamentul este undeva la 9-10% ceea ce este foarte ok dupa cum ai mentionat si tu. Felicitari pentru video si mai asteptam si altele la fel de interesante. Succes!
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Mulțumesc mult pentru apreciere, Mihai! 🙏😊 Felicitări pentru faptul că ai început să investești și îți doresc Investiții cât mai profitabile. 📈💰
@mihais2911
@mihais2911 3 жыл бұрын
@Mihai Panciu Cat de des cumperi, lunar sau chiar mai des? Daca lunar, te-ai gandit sa cumperi mai des? Thanks!
@mihaipanciu
@mihaipanciu 3 жыл бұрын
@@mihais2911 nu conteaza cat de des pui. Depinde de fondurile tale si sa nu pui bani pe care intenționezi sa ii cheltui in viitorul apropiat
@mihais2911
@mihais2911 3 жыл бұрын
@@mihaipanciu Hmm, cred ca conteaza foarte mult cat de des pui daca vrei sa faci Dollar Cost Average.
@silviacazacu4370
@silviacazacu4370 2 жыл бұрын
Drag îmi ești copil, am sentimentul că poți fi de încredere, eu la peste 60 ani îmi par multe de neînțeles, mai am și o pensie de doar 1200- asta privind la video-ul tău cu investiția de 1000 ron - concluzia șanse minime de a deveni investitor.Succes vouă tinerilor.Dumnezeu să vă ajute.
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Se poate investi și cu sume mai mici. Eu aici dau doar un exemplu. Chiar dacă nu deveniți dumneavoastră investitor, puteți să le transmiteți copiilor și nepoților astfel de informații. Ca să înceapă cât mai devreme și să aibă cât mai multe șanse de reușită. Multă sănătate! 🙂
@ionutcojo
@ionutcojo 3 жыл бұрын
Referitor la modificarea nr. 2 mai degraba as investi o data la 3 luni o suma mai mare decat sa platesc voit comisioane suplimentare catre broker, sau pastrarea actualei strategii cu achizitia a unui ETF pe luna prin rotatie. Ar fi interesant de facut o analiza pe o perioada care sa includa si corectii mai puternice ce impact avea o strategie de cumparare la 1 luna vs una la 3 luni in termeni de randamente. Eu cred ca nu este mare diferenta.
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Aici este vorba de compromisul pe care sunt dispus să-l fac. Și prefer să plătesc un comision puțin mai mare care să am mai mult time in the market. Eu încă îmi aduc aminte de zilele când plăteai 10 EUR comision pe tranzacție. ☹ Și cine știe? Poate într-o zi, cei de la TradeVille se simt și ei și îmi dau un cont special ca să nu mai plătesc comisioane de tranzacționare la câtă reclamă gratuită le-am făcut. 😂
@mihaiandrei434
@mihaiandrei434 3 жыл бұрын
Salut Ovidiu. O sugestie de video, in caz de ai timp. O mică discuție despre avantaje/dezavantaje între a investi într-un etf cu acumulare sau cu distribuire. Mulțumesc mult!
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Mi-am notat ideea ta în fișierul cu idei de videoclipuri. Mersi! 🙂
@danielmuresan6779
@danielmuresan6779 3 жыл бұрын
Dezavantajul major la cele cu distribuire e ca platesti multe taxe pe dividende, mai ales daca sunt ETF-uri din strainatate. Cele cu acumulare sunt cele mai ok
@catalinalexe2093
@catalinalexe2093 3 жыл бұрын
Raspuns rapid: daca esti tanar, in perioada de acumulare, le vei alege pe cele cu acumulare, dar daca ai trecut de o varsta si ai acumulat deja, vei vrea sa beneficiezi de dividende pentru a-ti finanta stilul de viata.
@btm1
@btm1 3 жыл бұрын
Salut! Ce broker ai folosit pentru ETF-urile iShares MSCI?
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Trading 212. Dar sunt disponibile și la alți brokeri cum ar fi XTB și Interactive Brokers.
@stefanghiban
@stefanghiban 3 жыл бұрын
Salut! Foarte tare video-ul si multumim mult pentru informatii. As avea insa niste intrebari legate de etf-uri, daca se poate: 1. De ce iShares si nu Vanguard? 2. Exista etf-uri bazate pe dividende. La modul ca eu sa primesc dividendul in cont si acesta sa nu fie reinvestit automat? 3. Am observat ca etf-ul msci world este tranzactionat pe euro si la bursa de la amsterdam si pe cea italiana. Este vreun motiv pt care ai ales bursa nemteasca? Multucesc frumos pentru detalii!
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Salut, Ștefan! Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊 ... Și mă bucur că ți-a fost de folos. 1. Pentru că eram mai familiarizat cu ETF-urile de la iShares. Cele cu acumulare de Vanguard erau mai noi. Dar oricare este bun pe termen lung. 2. Da. Sunt cele cu Distribuire. 3. Cred că doar acesta este valabil prin Trading 212. Însă bursa pe care este tranzacționat nu a avut nici o influență asupra deciziei mele. Ține mai mult de lichidate, însă pe piețe dezvoltate și instrumente populare asta nu este o problemă.
@raresionescu2894
@raresionescu2894 3 жыл бұрын
Salutare! Felicitari pentru portofoliul public, vazand evolutia pozitiva multi vor fi inspirati sa urmeze aceeasi cale cu investitul pe termen lung in ETFuri. Slow and steady wins the race :) Exista pe XTB vreun ETF destinat pietelor de frontiera, categorie la care se incadreaza si tara noastra dupa clasificarea MSCI? Ar fi mai simplu cu un singur broker si cu intreg portofoliul intr-un singur loc, de asemenea un ETF global s-ar expune unor riscuri mai mici decat in cazul celor concentrate pe o singura tara.
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Există ETF-uri care sunt concentrate pe anumite regiuni gen Africa, America de Sud, Estul Europei dar eu nu cunosc unul care să fie concentrat pe toate Piețele de Frontieră. În principal pentru că sunt mult prea riscante pentru investitorii obișnuiți. Nu cred că cei de la XTB au un astfel de ETF.
@AtlanticShop24
@AtlanticShop24 3 жыл бұрын
Buna ziua ! As vrea sa investesc intr-un ETF cum ar fi sa zicem SXR8. Ce as putea sa fac sa ma protejez in cazul unei scaderi mari a pretului ETF-ului ? Sa pun un stop loss? Platforma de tranzactionare pe care am ales-o nu permite sa se puna stop loss pe ETF -uri .
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Stop Loss pui doar dacă tranzacționezi. Dacă investești pe termen lung, atunci când vezi scăderi ale prețului profiți de reduceri și investești conform planului. Ca să-ți reduci costul mediu de achiziție și să obții un profit mai mare pe termen lung. 🙂
@catalinalexe2093
@catalinalexe2093 3 жыл бұрын
Ovidiu, ce părere ai despre SXR8 ? Pare mai tentant decât EUNDL
@sergiuzubascu4046
@sergiuzubascu4046 3 жыл бұрын
O întrebare vă rog așa pentru incepatori ,cand se face acumularea daca investesc in etf cu acc? Sau aveti ceva videoclip cu etf uri cu acumulare si distribuire sa vad diferenta?
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Acumularea se face în mod automat prin faptul că banii proveniți din dividende sunt reinvestiți de către administratorul de fond pentru a cumpăra mai multe acțiuni. De exemplu, dacă portofoliul ETF-ului valorează 100 milioane EUR și primește dividende de 1 milion EUR, atunci va cumpăra cu acei bani acțiuni în proporțiile indicate de indicele pe care-l replică. Și astfel, portofoliul său va valora 101 milioane EUR. Iar tu can investitor, vei resimți acea creștere în valoarea unității tale de fond.
@ionutpotolea
@ionutpotolea 3 жыл бұрын
Salut Ovidiu și mulțumim pentru informațiile de calitate. Voiam să te întreb dacă ai studiat și metoda Value Averaging - un verișor al Dolar Cost Averaging. Este ceva mai complexă și greu de pus in practică pentru că nu știi cât ai de investit periodic, dar are marele avantaj că vei cumpăra mai multe unități de fond când prețul scade și mai puțin (sau chiar vinde) când prețul crește.
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Value Averaging nu cred că se pretează unui investitor obișnuit. Trebuie să ai tot timpul bani în rezervă, mai trebuie să vinzi, să plătești impozite, e destul de complicată. Pentru un investitori pasiv nu mi se pare foarte potrivită. Tot faci un fel de market timing. Numai că știi cum se spune: „Time in the market beats Timing the market.”
@florinbenicean7608
@florinbenicean7608 3 жыл бұрын
Salut ovidiu foarte frumos explicat si de inteles video-ul tau totusi o singura intrebare am daca poti te rog sa-mi rapunzi cum de ai ales IShares EM si Core si nu in S&P500 de ex? crezi ca au randament superior pe long time sau ca sunt mai sigure? sum curios de alegere ...SI o intrebare pt diversificare crezi ca un fond de investiti pe fonduri mutuale pe axat pe obligatiuni gen: NN Romanian bound o sa bata inflatia de long term? mersi!
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
1. Am ales World și EM pentru că oferă diversificare mai bună. S&P 500 îți oferă expunere doar pe SUA ceea ce nu mă atrage. 2. Posibil, să bată inflația când ne întoarcem în intervalul dorit de BNR. Însă eu nu l-aș recomanda pentru că e gestionat activ. Mai degrabă aș alege un ETF de tip Indice de obligațiuni global. Cele pe termen lung au șanse să aducă un randament de aproximativ 1% peste inflație.
@mihais2911
@mihais2911 3 жыл бұрын
@@ovidiutarcu iShares World are aproape 70% SUA. Deci ar fi doar 30% non-US. Ceea ce inseamna ca daca SUA ar fi puternic afectata, in teorie pierderea ar fi mai mica. Insa (si asta e o parere total neavizata) economiile multor tari sunt lovite cand SUA e lovita. Poate vorbesc tampenii, dar senzatia pe care o am, e ca contrabalansarea nu prea exista din pacate. Ar trebui sa fie ceva de genul, China o ataca pe SUA si doar atunci daca ai investit si in China ar fi o contrabalansare. Dar daca s-ar intampla asta, deja am avea alte probleme :)
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Nu trebuie să atace SUA. Trebuie doar să-i depășească dpdv economic. 🙂 Ceea ce nu este chiar așa de greu de conceput având în vedere ritmul de creștere pe care l-a avut în ultimul deceniu.
@mihais2911
@mihais2911 3 жыл бұрын
Aceesi intrebare si pentru momentul de a investi. Ce importanta are ca "ratai" a 3-a zi de scadere sau nu? Piata e imprevizibila, a faptul ca uneori a parut ca ratai a 3-a zi de scadere, a fost de fapt un castig, in sensul ca in a 4-a zi poate a fost inca o scadere. Nu putem stii niciodata ce urmeaza. Multumesc, si astept cu interes pararea ta. Eu sunt la inceput si sincer mi se pare totul mai degraba o chestie de noroc.
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Pentru că atunci când investești ai un plan bine pus la punct pe care încerci să-l respecți cât mai bine. Așa cum a patra zi putea fi o zi de scădere (care au fost destul de rare pe parcursul primelor 12 luni) mult mai mari șanse erau să fie o zi de creștere. Așa că ratarea celei de-a treia zi de scădere a fost un semn că nu pot respecta planul. Ceea ce este mai rău. Această nouă abordare, este mult mai ușor de implementat și nu necesită să intru în fiecare zi pe platformă. Doar o dată pe lună. Ceea ce este un câștig din punct de vedere a timpului și a nivelului de stres. În viziunea mea, investițiile trebuie să fie plictisitoare. Această schimbare le face mai plictisitoare ceea ce e bine. 👍
@mihais2911
@mihais2911 3 жыл бұрын
Salut Ovidiu, Legat de modificarea de a investi in fiecare luna la toate cele 3 ETF-uri cate 360 de RON: Nu pricep de ce ar fi mai putin riscant fata de cum ai investit pana acum, adica in fiecare luna ai investit 1000 de RON in fiecare ETF. Tu nu schimbi decat frecventa investirii in ETF-uri, nu proportia de 33%. Pana acum, pentru fiecare ETF, tu investeai 1000 de RON la 3 luni, acum vei investi 360 de RON in fiecare luna. De ce crezi ca va fi mai bine daca investesti lunar in fiecare ETF, decat la 3 luni? La fel de bine poti investi la 3 saptamnai, sau chiar la 2 saptamani.
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Salut, Mihai! Nu este mai puțin riscant. Investesc în exact aceleași ETF-uri dar nu se schimbă nimic. Însă schimbarea am făcut-o pentru că ăsta este Dollar Cost Averaging ca la carte. Să investești lunar o sumă fixă de bani în toate ETF-urile în care investești. Ce făceam eu era o variație de Dollar Cost Averaging care funcționează la fel de bine pe termen lung. Această nouă abordare este mai eficientă din punct de vedere a datelor istorice. În plus, acum măcar investesc 33% din suma disponibilă în fiecare ETF. Achiziționând o dată la 3 luni cei 1.000 RON investiți în a treia lună aveau o putere de cumpărare mai mică decât cei din prima lună. Datorită aprecierii valorii unităților + a cursului de schimb unde era cazul.
@mihais2911
@mihais2911 3 жыл бұрын
@@ovidiutarcu Multumesc pentru raspuns. De ce spui ca atunci cand investeai intr-un ETF la 3 luni, pretul era mai mare? Tu practic din ce inteleg presupui ca intotdeauna ETF-ul creste mai tarziu, indiferent de zi, dar nu prea e asa. Daca ne uitam la ETF-ul de emerging markets in care investesti si tu, te ia durerea de cap la ce variatie are. Nu stii niciodata cand o ia in sus sau in jos. Faptul ca in medie creste nu inseamna ca in ziua in care cumperi e intotdeauna un pret mai mare decat ziua in care ai cumparat anterior, poate fi unul mai mic. Acum depinde mult cat de ghinionist sau norocos este de fapt...
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Pentru că istoria ne arată că în 8 din 10 ani bursa crește, și 55% din zilele de tranzacționare dintr-un an sunt de creștere. Deci, statistic vorbind, sunt șanse mai mare ca prețul după 3 luni să fie mare. ETF-ul de EM Market este exemplul perfect că bursa nu este liniară și are volatilitate mare. Pentru mine nu este o problemă că anul ăsta a stat pe loc. Pentru că am un orizont de timp lung chiar și cu acest portofoliu. Dacă totul ar merge liniar în sus, atunci randamentele ar fi mai mici pentru că și riscurile ar fi mai mici. De asta este important să îți construiești o strategie cu care ești mulțumit și te lasă să dormi noaptea. 🙂
@antonioari5432
@antonioari5432 3 жыл бұрын
Salut Ovidiu, ce surse de informare folosesti pentru rata inflatiei din Romania si alte tari?
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
tradingeconomics.com
@IluSsIoNnN
@IluSsIoNnN 3 жыл бұрын
Cum ai calculat randamentul? Imparti valoarea de piata la cat ai investit tu efectiv? Adica spre exemplu, daca eu am investit 1000, iar acum valoarea de piata este 1500 =>randamentul este 50%. Corect?
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Exact.
@iulianfd
@iulianfd 3 жыл бұрын
Salut, exista EMIM si EIMI denominate in euro respectiv dolari pe burse diferite. Eram curios daca stii cumva daca exista un dublu arbitraj, o ajutare a pretului relativa la curs usd/eur cat si valoarea curenta a companiilor incluse in etf, caci nu imi pot imagina ca pretul este condus de cerere si oferta, volum etc pe burse diferite, ar trebui sa existe o corelare.
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Eu nu am cunoștințe de un astfel de dublu arbitraj. Iar dacă există, probabil ai depune prea mult efort ca să-l depistezi raportat la rezultatele pe care le-ar aduce.
@mariusdumitru2451
@mariusdumitru2451 3 жыл бұрын
Salut , ce părere ai despre metoda BRRRR? Se poate aplica în România?
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Probabil. Dar cu sume ceva mai mari de investit pentru că băncile din România nu oferă credite așa de ușor.
@raduducu3021
@raduducu3021 2 жыл бұрын
Banca mi-a propus sa investesc prin ei in actiuni. Este mai costisitor sau acelasi lucru ca atunci cand investesti prin xtb sau trading?
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Nu știu ce comisioane percepe banca ta. Însă de obicei, e mai scump decât printr-un broker specializat în investiții. 🙂
@raduducu3021
@raduducu3021 2 жыл бұрын
@@ovidiutarcu Este vorba despre BRD,insa multumesc pt.raspuns!
@raduducu3021
@raduducu3021 2 жыл бұрын
@@ovidiutarcu Ei au zis ca nu percep comision
@alinpuiu4467
@alinpuiu4467 3 жыл бұрын
Salut, te gandesti ca pe viitor sa faci un credit ipotecar ?
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Da.
@alinpuiu4467
@alinpuiu4467 3 жыл бұрын
@@ovidiutarcu mai am o intrebare te rog. Poti sa faci un video sau imi poti raspunde aici, despre fondurile mutuare de la ing. Poti faci video, sa le intelegem mai bine ?
@DigiEducatie
@DigiEducatie 3 жыл бұрын
Salutare, la XTB, suma minima pentru un produs este de 100 euro parca, nu? Cum faci sa achizitionezi un produs cu 360 lei (~ 72 euro)? Exista vreo posibilitate pentru asta? Sau folosesti alt broker prin care poti lua fractionar? Multumesc si mult succes.
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Pentru portofoliul public investesc prin Trading 212 în cele două ETF-uri internaționale.
@mihais2911
@mihais2911 3 жыл бұрын
Daca cineva cumpara la 1 saptamana sau 2 saptamani in loc de 1 luna, cum se considera a fi? Mai bine sau mai rau? Tu de pilda ai putea investi la fiecare ETF, in loc de 360 RON pe luna, 90 de RON in fiecare Luni a fiecarei saptamani. Daca ai investi chiar mai des de o luna, n-ar fi un Dollar Cost Averaging chiar mai "bun" ?
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Depinde foarte mult de cum evoluează ETF-ul în acea lună. Dacă e o lună, nu te avantajează pentru că în fiecare săptămână cumperi tot mai scump. Dacă e o lună de scădere cumperi tot mai ieftin. Iar cum tendința burselor este de creștere nu cred că o să fie multe ocazii de scădere. În plus, Lump-Sum investing bate Dollar Cost Averaging în peste 70% din cazuri. Deci e mai bine să pui 12.000 RON la începutul anului decât să investești câte 1.000 RON în fiecare lună. (așa cum am arătat și în videoclip). Implicit și decât să investești 250 RON pe săptămână. Însă cum majoritatea oamenilor își permit să investească lunar pentru că nu primesc pe 31 decembrie tot salariul pe anul viitor, asta este considerată strategia cu cel mai bun randament raportat la condițiile reale de investiții.
@the.blue.raven7777
@the.blue.raven7777 3 жыл бұрын
La xtb trebuie sa iei cate o unitate intreaga, la trading212 se poate fractionat ? Multu
@yepp1972
@yepp1972 3 жыл бұрын
@@the.blue.raven7777 Da, se poate fracționat.
@mihais2911
@mihais2911 3 жыл бұрын
@@ovidiutarcu Multumesc pentru lamuriri !!!
@mihais2911
@mihais2911 3 жыл бұрын
@@ovidiutarcu Din ce reusesc sa inteleg, face sens ce spui tu ca Lump-Sum este mai bun decat DCA avand in vedere ca ETF-ul creste. In acelasi timp, este un risc mai mare cu lump-sum. Daca ai ghinion si investesti totul chiar inaintea unei prabusiri, poti pierde mai multi bani. Poti pierde si cu DCA, pentru ca la fel de bine chiar daca investesti timp 6 luni sa zicem, in fiecarea luna, tot se poate intampla sa urmeze o prabusire.... In realitate nimeni nu stie ce se va intampla...
@LucaSalagean
@LucaSalagean 3 жыл бұрын
ce multe calcule a trebuit sa faci
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Nu-s așa complicate. 🙂
@pisleaggeorge5461
@pisleaggeorge5461 3 жыл бұрын
Domnule Ovidiu, am o intrebare. Cand se cumpra un ETF pe bursa vandut de o alta persoana care deja a investit in el, cumparand ETF-ul si vanzatorul detine la momentul vanzarii 100 UF in ETF, cand preda cumparatorului, cumparatorul cu o suma mica deja se trezeste ca detine cele 100 UF ale ETF-ului? Sau cuparatorul detine doar ETF-ul cumparat cu o singura UF si o ia de la capat?
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Nu prea înțeleg ce vrei să spui. Dar în principiu, tu cumperi unitățile de fond la prețul la care vânzătorul e dispus să le vândă. În felul ăsta el încasează câștigurile cumulate de-a lungul anilor, iar tu deții un activ cu potențial de apreciere.
@mihais2911
@mihais2911 3 жыл бұрын
Salut Ovidiu, am vazut video-ul tau in care explici ca Trading212 e obligata sa asigure o suma de ASF-ul din tara respectiva. Sa zicem ca eu am investit 1000EUR in ETF-uri, si am zero EUR in contul T212. Daca T212 da faliment, ce acopera concret suma asigurata respectiva? Desi T212 a dat faliment ca business, ETF-urile mele exista inca. Inca ceva, ai zis ca T212 tine ETF-urile la IB, deci IB stie de persoana mea, pot sa-i cer ca sa-mi mute actiunile la una alt broker (de pilda XTB)?
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Salut, Mihai! Suma respectivă acoperă cazurile masive de fraudă când Trading 212 nu ține nici banii investitorilor în conturi segregate, nici instrumentele financiare la un custode. Atunci e foarte greu să identifice activele clienților și se plătește această asigurare. În schimb, dacă ei fac totul ca la carte, dar dau faliment tu ar trebui să-ți poți recupera banii de la banca unde sunt păstrați și să transferi unitățile de fond la un alt broker. De asta e bine să păstrezi rapoartele primite de la broker cu situația portofoliului. Ca să poți dovedi ce deții în astfel de evenimente.
@icodrici
@icodrici 3 жыл бұрын
Salut, Ovidiu. Dacă achiziționez direct indicele de US500 fără a mai achiziționa un etf care replica acest indice nu e mai eficient, deoarece nu mai sunt costurile de administrare? Mulțumesc
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Dacă achiziționezi indicele US500 ce faci de fapt este să folosești un instrument de tip CFD ca să-l tranzacționezi și să speculezi fluctuațiile de preț. Și vei plăti un swap pentru fiecare zi în care tranzacția este deschisă. ETF-ul în schimb deține în portofoliu activele reale. Și astfel tu vei deveni în mod indirect proprietar la toate companiile din portofoliu. Și chiar dacă vei plăti 0,07% pe an pe comisionul de administrare, vei avea mult mai mult de câștigat.
@icodrici
@icodrici 3 жыл бұрын
@@ovidiutarcu mulțumesc mult pentru raspuns!
@tataiemielu
@tataiemielu 3 жыл бұрын
Salut Ovidiu. Pentru ishares core msci world ucits etf.....pe trading 212 găsesc IQQW, iShares MSCI World UCITS ETF (USD) Distributing (în euro) Este singurul pe care l.am găsit și costa 59.3... Pe acesta îl ai în portofoliul prezentat? Mulțumesc și apreciez munca depusa
@ionutpotolea
@ionutpotolea 3 жыл бұрын
Tot pe trading 212 (varianta europeană nu cea britanică) eu investesc în EUNL, iShares Core MSCI World UCITS ETF USD Accumulating. Denominat în Euro cu acumulare. Prefer acumulare și nu distribuire pentru că vreau ca dividendele să fie automat reinvestite decât să le primesc, să-mi fie impozitate și apoi să le reinvestesc.
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Eu am doar ETF-uri cu acumulare în Portofoliul Public, iar cel pe care l-ai prezentat tu este cu distribuire.
@tataiemielu
@tataiemielu 3 жыл бұрын
@@ionutpotolea mulțumesc, asta nu gaseam...prescurtarea EUNL 👍👍👍
@razvanscutariu443
@razvanscutariu443 3 жыл бұрын
Salut Ovidiu, poți să-mi spui te rog ce se întâmpla dacă o firmă care furnizează Etf-uri dă faliment,ne mai putem recupera banii care i-am investit?
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
ETF-ul este o entitate diferită de administratorul de fond. Așa că dacă administratorul de fond dă falimente se poate muta tot portofoliul la alt administratorul. Iar un ETF nu are cum să dea faliment. Pur și simplu se închide, se vinde totul și tu-ți primești banii.
@razvanscutariu443
@razvanscutariu443 3 жыл бұрын
@@ovidiutarcumulțumesc mult pentru raspuns!Am întrebat deoarece aud tot mai multe povesti negative pe tema asta.
@pitic1908
@pitic1908 3 жыл бұрын
@@ovidiutarcu Si daca ETF-ul se inchide si primesti banii, atunci se genereaza un eveniment taxabil ca si cum ai vinde tu intentionat unitatile de fond?
@razvanscutariu443
@razvanscutariu443 3 жыл бұрын
@@pitic1908Mulțumesc!
@laucris8717
@laucris8717 3 жыл бұрын
Salutare! Dupa cum a mai sugerat cineva, nici eu nu cred ca emergentele sunt o idee buna, nici pe termen lung! Lumea se indreapta spre energie verde, spre o economie sustenabila, iar aici castigatorii vor fi tot tarile dezvoltate, care dispun deja de capital si tehnologie, tarile mici nu au cum sa tina pasul, China semna acord de subventionare a producerii de energie pe carbune, in opozitie la Glasgow se desfasura congresul privind schimbarile climatice! Astfel de comportamente nu vor trece neobservate si nici nu vor ramane fara repercursiuni economice, investitorii nu se vor mai indrepta spre astfel de tari, care refuza tranzitia spre o economie sustenabila si vor fi din ce in ce mai izolate de restul lumii, cred ca se va merge pana la refuzul de a se mai comercializa global produse provenite din astfel de tari! Sunt destul de sigur ca in urmatorii ani, cel putin in perioada de tranzitie, emergentele vor avea randamente negative, abia ulterior, dupa ce tranzitia spre energie verde va fi completa, pot reveni in forta, dar abia peste 8-10 ani, parerea mea!🙂
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 3 жыл бұрын
Opinia ta este perfect validă, și s-ar putea ca în următorii ani ETF-urile din țările emergente să aibă randamente negative. Sau, s-ar putea să aibă o explozie și mai mare. Ca o praștie. Eu nu cred că vor fi izolate pentru că au o populație prea mare. Iar companiile nu vor să renunța la profiturile generate în acele țări și la forța de muncă ieftină. Dar nu pot să ghicesc viitorul. De aceea este bine ca fiecare să-și construiască o strategie de investiții cu care este mulțumit. Vom vedea ce se va întâmpla. 🙂
@laucris8717
@laucris8717 3 жыл бұрын
@@ovidiutarcu Sigur, ramane de vazut, dar e un mare semn de intrebare! Iti dai seama ca nici eu nu pot afirma cu siguranta, nu pot prezice viitorul pietelor nici macar marii investitori, cu atat mai putin noi, muritorii de rand din Romania 😂. Eu, unul am preferat sa merg spre o mai mare siguranta, asa ca m-am orientat spre ETF.uri nișate pe tehnologie, clean energy, baterii si apa si cred ca sunt pe drumul cel bun, deja am 10% in 5 luni!🙂
Care este mai bun pentru tine? ETF cu Acumulare sau cu Distribuire
12:42
Cum se CALCULEAZA CASTIGUL atunci cand investesti la BURSA
13:34
Ovidiu Tarcu
Рет қаралды 10 М.
Сестра обхитрила!
00:17
Victoria Portfolio
Рет қаралды 958 М.
Une nouvelle voiture pour Noël 🥹
00:28
Nicocapone
Рет қаралды 9 МЛН
Cum sa construiesti Portofoliul ALL WEATHER al lui RAY DALIO
10:44
DIVIDENDE de la A la Z
12:07
Ovidiu Tarcu
Рет қаралды 11 М.
BURSA SCADE? - Ce trebuie sa faci
12:15
Ovidiu Tarcu
Рет қаралды 6 М.
CUM SA INVESTESTI 1000 de lei pe luna
12:10
Ovidiu Tarcu
Рет қаралды 200 М.
TRADEVILLE mi-a inchis contul
11:03
Ovidiu Tarcu
Рет қаралды 24 М.
Am 1,000 EUR, în ce să investesc?
13:43
Profit Point
Рет қаралды 57 М.
Fonduri Mutuale vs ETF uri - Care sunt mai potrivite pentru tine?
13:30
Ce este un ETF
15:02
Ovidiu Tarcu
Рет қаралды 17 М.
Recenzie a brokerului XTB
15:08
Ovidiu Tarcu
Рет қаралды 45 М.