Domnule Sima , cu aceasta ocazie a seriilor despre economii , puteti sa ne vorbiti si de economia Germaniei din perioada 1939-1945 , multa stima !
@elenamarinescu222111 күн бұрын
Mulțumesc mult , un horticultor viticol , iubitor de merlot ! Scuze pentru comentariul anterior , era pentru alcineva ! Să ne trăiți ! Sărbători cu bine.! ❤
@croialaify3 ай бұрын
Felicitari! Avem nevoie de material cat mai mult in genul asta; completeaza lipsuri prin care romanii implicati in piata vor lua decizii mai informate.
@claudiubi753 ай бұрын
Noroc, sante, si toate cele bune!
@cristeacatalin5173 ай бұрын
Foarte interesant acest gen de material
@Razby073 ай бұрын
Bravo domnu Sima 🎉🎉🎉
@TancDeCurseROU3 ай бұрын
Mișto materialul!
@marianneamtu70263 ай бұрын
F multe informații interesante, va mulțumesc !
@Al-gk2jk3 ай бұрын
Merci! et Sante!
@florincirlan88113 ай бұрын
Felicitari
@IgorBurduniuc3 ай бұрын
@Cristian Sima, mulțumesc pentru material. Ați spus că Noua Zeelandă și Elveția au cele mai performante agriculturi din lume. Oare? Ați putea menționa vă rog sursa? Probabil că nu ați știut că Țările de Jos sunt un lider mondial la capitolul inovații și eficiență în agricultură. Echipei care v-a pregătit materialul i-a scăpat acest lucru. Numai bine!
@sorinnicolaepatrascu10313 ай бұрын
Tot respectul,d-le Sima ! Nu consideram oportuna o interventie din partea mea...dar,m-am vazut obligat sa ...sar coarda,putin. Daca o sa aveti un pic de timp sa faceti o mica investigatie ,o sa descoperiti ca ultima vie pur romaneasca(100%)pe care comunistii au distrus-o a fost in zona sat Hunia(comuna Maglavit),care a apartinut strabunicilor mei....Nu,nu va speriati pt ca eu nu doresc sá revendic absolut nimic,doar vreau sa spun ca as fi mandru ca macar un lastar din aceasta vie sa se fi pastrat intact. Daca veti cauta aceasta vie marcata pe hartile viticole ale tarii sau alé jud. Dolj o sa o gasiti cu siguranta...Pe timpul d-lui director Venerich,prin anii '80,inca era prezenta pe aceste harti. Produsele viticole romanesti,au foarte mare valoare...Nu este intamplator ca francezi au interzis folosirea titulaturii de "cognac" sau"champagne". Am fost fortati sa utilizam denumiri precum..."vin ars" sau "vin spumant"cu toate ca avem produse de mai buna calitate decat ei. Mergeti si testati ,spre exemplu,un "Vin spumant rose" de Panciu...cu siguranta veti ramane impresionat.Am o curiozitate...Francezii au si cea mai scumpa vodka..."Shooting star vodka" filtrata printr-un meteorit,oare...dl.Manole,isi filtreaza vinul prin tezaurul de aur al tarii? Cum reuseste el sa dezvolte atat de bine aceasta afacere? O zi minunata,tuturor!...si.."In vino veritas".
@travelrideandfly83553 ай бұрын
De la un nivel pretul nu mai are absolut nici o legatura cu calitatea ci doar cu marketingul, snobismul si oferta restrictionata. Recunosc nu am incercat niciodata un vin de 6000€ / sticla …. sunt un sarak ! Dar nu vad care este calitatea si plus-valoarea acestui vin fata de unul de 100€ (care deja este scump)
@Al-gk2jk3 ай бұрын
e simplu, daca ti-ai permite sa dai 6000 de euro pe sticla brusc ai vedea calitatea pana atunci, multumeste-te cu strugurii la care ajungi si nu-i mai barfi pe cei 'acri'
@horatiudaraban29513 ай бұрын
Vechimea si numarul mic de sticle disponibile.
@Al-gk2jk3 ай бұрын
@@ionutfoslea nu, prost e ala care n-are ... scumpule pretul excelentei creste nu linear, asa cum isi doresc frustratii (macar atat!), ci exponential
@zb10653 ай бұрын
Aș fi tare curios, dacă un enolog sau somelier și-ar da seama în urma unei degustări "oarbe", care dintre vinuri este foarte scumpă, și care nu foarte-foarte. Aș paria mai degrabă pe faptul că nu și-ar da seama, respectiv, că diferiții specialiști ar da verdicte diferite. Dacă aceștia ar da o cotație înaltă unui vin scump, și una mai joasă unuia mai ieftin, aș zice că da dom'le, există o corelație între calitate și preț. În caz contrar, e vorba de snobism.
@bogdanionita28633 ай бұрын
Le golești?
@ovidiudamiandavid13983 ай бұрын
Sănătate domnule Sima,oare vinurile ce le produce Mugur Isărescu sunt de calitate ?
@cristian_pop3 ай бұрын
Foarte frumoasa emisiunea, sa mai faceti, dar tot nu am inteles ce inseamna un vin bun.
@catalinmocanu19123 ай бұрын
Depinde de gusturi.De obicei, asta nefiind valabil la noi, dacă e scump e bun dar, cum spuneam, depinde de gusturi.O seară plăcută
@alexbu853 ай бұрын
Cred ca se refere la factori economici precum accesibilitate,reputația producătorului,cererea din piață și echilibru valoare preț . Criteriile aromatice și gustative fiind subiective
@danielsirb43553 ай бұрын
Cabernet Savignon e un vin greu pentru cunoscatori. Recomand un Cabernet cupajat cu un Merlot si tinut la un butoi de stejar. Este o minunatie!
@5stars9223 ай бұрын
Merlot e un vin slab.
@MrKopko23 ай бұрын
suc struguri proaspăt stors ză best
@cosminf.3 ай бұрын
Vinul, motorul lui nea sima
@Rio229183 ай бұрын
Sper ca v-ati inchis pozitiile short
@mihaisebastiangrozavescu18043 ай бұрын
Sper că ți-ai închis pozițiile de long, o să avem o cursă abruptă în jos... :))
@chesskid16353 ай бұрын
@@mihaisebastiangrozavescu1804 Toate fetele,.... SUS PE BAR, SUS PE BAR
@nicolaevalentin99723 ай бұрын
bursa nu este niciodată evidentă. Este concepută pentru a păcăli majoritatea oamenilor, de cele mai multe ori.
@Rio229183 ай бұрын
@@nicolaevalentin9972 eu nu ma ridic la nivelul d-lui Sima, totusi am vazut f bine aceasta revenire care banuiesc ca va tine macar 1 luna de aici. Pe 18 ar trebui sa fie iar o saritura, pana atunci cu + si -
@Rio229183 ай бұрын
@@mihaisebastiangrozavescu1804 nu prea vad "cursă abruptă în jos" ... poate in urmatoarele 3 zile ceva frimituri... :)
@CatalinPanaite-h6o3 ай бұрын
Franta, fiindca Hollywood si fiindca eticheta! Calitatea vinului sta in gustul fiecaruia! Pretul nu vorbeste. Nu dau o singura sticla de vin de casa din Gura Bohotin, de culoare aproape albastra pe nici o mie de litri de Romane Conti. Am baut vin dintr-o sticla evaluata la 2500 euro si i voma. Evident, eticheta franceza, figuri! Nu, niciodata! Vinul bun este cel necunoscut!
@C.D.Cristian3 ай бұрын
Vinul romanesc e cel mai bun, Sceptrus e senzational, 38 de lei la Kaufland
@Mastermind02853 ай бұрын
Nu Franța ci Olanda este cel mai mare exportator de produse agricole din UE și al doilea din lume după SUA.
@adriantecsa-f6s3 ай бұрын
Dar si cel mai mare importator de produse agricole (importa si vinde mai departe)
@LivLIV-g9k3 ай бұрын
@mariusbusuioc22823 ай бұрын
L am cautat pe aici in Anglia si nu l am gasit 😢 La Parinte ma refeream
@bctrlm3 ай бұрын
Normal! ...cum să-ți găsești "parintele" acolo??
@MLE19933 ай бұрын
Disolutia parlamentului francez poate fi facuta 1 data pe an, si apoi dupa ce a trecut un an. Nu poat efi facut aîn anul precedent alegerilor prezidentiale.
@zcalin783 ай бұрын
Presedintele Frantei poate sa dizolve parlamentul o data pe an , din cate stiu.
@raoulsilaghi25043 ай бұрын
Agricultorul francez este în mare parte falimentar. Modelul prin care funcționează este viciat, producătorul nu are nici un fel de putere de decizie, cooperativele create pe vremuri pentru întrajutorarea țăranilor, au devenit multinaționale. Lumea agricolă franceză stă pe un butoi de pulbere. Apropo de vin, regiunea Bordeaux începe să fie delăsată de clienți, cu excepție marile domenii :Château Margot, Château d'yquem, Mouton-Rothschild etc. Tot ce ține de Bourgogne să nu mai zic, prea scump pentru francezul de te rând, chiar și la côte chalonaise, devine scump.
@raoulsilaghi25043 ай бұрын
@Feedyourgreedofficial55 Modelul agricol francez este în colaps. De ce? Pentru că au încercat să adopte un model( au fost forțați) americanizat. Adică, ferme mari, expansiune, mecanizare. Țăranul francez avea ferme mici, de subzistență, că era crescător de animale, că era cerealier sau cultivator de legume. Intrarea, forțată iarăși a Franței în UE, a pus capac agricultorilor. UE, înseamnă liber schimb, libera circulație a produselor, al capitalului și al persoanelor. Adică țăranul francez e pus în concurență cu cel columbian, cel australian, etc. Doar că nu sunt supuși acelorași norme, pretenții sanitare sau comerciale. De ce spun că fermierul francez e falimentar? Pentru că trăiesc aici, și cunosc situația. Copiii fermierilor nu își permit să preia exploatația părintească, pământul e prea scump, imobiliarele iarăși, de materialul agricol să nu mai zic. Doar ca să se instaleze un tânăr are nevoie de vreo 500k euro. Și banii împrumutați trebuie returnați, indiferent de o recoltă prostă, un caz de boală, un accident etc. Problema mare însă e că din tot circuitul comercial, țăranul este lăsat pe dinafară, nu el face prețul, nu el facturează,nu supermarketul. Ci însăși organismele create pe vremuri de țărani, pentru a se ajuta și proteja. Aceste cooperative au devenit megastructuri, politizate, parazitate de interese economice. Și situația nu se va schimba, atâta timp cât modelul nu se schimbă. Știați că în fiecare zi se sinucid doi țărani pe zi? Cunosc cazuri chiar personal. Bineînțeles, sunt o mână care o duc bine, marii cerealieri din Nord, câțiva producători de produse de lux, de nișă. Romanee Conti, Bâtard Montrachet, Gevrey Chambertin, Aloxe-Corton se va vinde indiferent de situația. Dar concluzia finală e că totuși :On est mal chef ! On est mal !
@zb10653 ай бұрын
Subvenționarea agriculturii e o prostie imensă. Ca orice afacere, ar trebui să funcționeze ca oricare alta, după principiile și regulile pieței libere, concurențiale. Subvenții ar trebui acordate doar acelor persoane, care nu și-ar permite să-și cumpere hrana necesară unui trai decent și sănătos. Astfel, s-ar reduce risipa enormă de alimente din țările dezvoltate, dar și din cele în curs de dezvoltare, și s-ar reduce și exploatarea superintensivă a terenurilor, a folosirii îngrășămintelor și a substanțelor chimice, a apei pentru irigații, și a energiei consumate cu producția și transportul. La urma urmei am face un bine și mediului. Doar printr-o schimbare de paradigmă...
@viorelanghel55323 ай бұрын
nesubventionarea agriculturii e o prostie imensă. aia cu "regulile pieței libere, concurențiale" functioneaza bine in teoriile pe calculator. dar nu o sa ma cert acuma cu un X de pe internet
@zb10653 ай бұрын
@@viorelanghel5532 Bine faci. Pentru ceartă ai nevoie de un partener de ceartă, iar acela nu sunt eu. Refuz cearta, sunt deschis doar la dialog. Iar din comentariu am aflat, că există un alt "X" din cele 8 miliarde, care susține subvenționarea agriculturii, fără argumente. Grozav! Ne-am făcut mai deștepți. 😅
@silviachicos1553 ай бұрын
Agricultura la nivel mondial trebuie subvenționată pentru ca munca versus profit nu ar mai tenta pe nimeni sa intre in aceasta industrie si ai muri ca prostu de foame in capitalism. Agricultura are profit foarte impredictibil din cauza bolilor, schimbarilor climatice - nu e ca atunci cand vinzi haine, e mai mult ca atunci cand vinzi bitcoin. Daca un fermier face pierderi 2-3 ani la rand in 4 ani nu mai produce mancare. Dar nah ce sa faci, cand sunt ca tine care au inteles capitalismul prost.
@zb10653 ай бұрын
@@silviachicos155 Poate, reasculți videoclipul de la min. 9:40... Admițând că d-ul Sima știe ce vorbește, cum îți explici că, atât în Elveția cât și în Noua Zeelandă, țări fără subvenții pentru agricultură, aceasta este de cea mai înaltă calitate din lume, și ce surpriză, se găsesc și fermieri care să practice această ramură a economiei, evident, obținând și profit - altfel de ce ar mai munci? Și nici populația nu "moare ca prostu de foame în capitalism", precum vizionezi că s-ar întâmpla în cazul unei agriculturi nesubvenționate... Iar pentru acoperirea riscurilor există asigurare... dacă ai auzit de ea, și știi cu ce se "mănâncă", ca să nu mori de "foame" ca prostu' în capitalism... :) Dar nah, am înțeles eu prost capitalismul, nu ca "dăștepții" din Bruxelles (10:18), care din banii contribuabililor Uniunii, subvenționează hrănirea poporului arab al Emiratelor, doară n-o să-și arunce săracii de ei banii agonisiți cu multă trudă din petrol, pe pâinea cea de toate zilele... :)
@silviachicos1553 ай бұрын
@@zb1065 nElvetia nu este mare producătore de mancare. Nu poti aplica acelasi model pe tari cu profil economic diferit. Elvetia nu isi bazeaza economia pe export de produse agricole si nici nu e self suficient pe partea asta. Noua Zeelanda sta mai bine la self suficienta si este fix acea exceptie care intareste regula. De altfel agricultorii din noua zeelanda nu sunt neaparat multumiti ca nu sunt subventionati pentru ca nu sunt competitvi cu cei care sunt. Din nou- sunt tari care au locatii mai prielnice agriculturii si sunt care nu. Subvențiile au cu siguranta rolul lor pentru a preveni producția de mancare strict din considerente capitaliste.
@ccrriissttiina3 ай бұрын
Au 20000 ha de lucerna pentru camilele lor ... Agricost...
@AllanFootx3 ай бұрын
Vive la Marseillaise! 🔵⚪️
@mirceaaanei4301Күн бұрын
Că orce dar subvențiile sunt bacșișul celor ce le împarte ,trăiască cetățeanul bun plătitor 👺👺👺🤪🤪🤪
@dandaniel54993 ай бұрын
Viva la frantz!! Ba multi golani pe acilea si nu de la vin ,clar ca iobagu face pe melionaru...el find sarac lipit ,maxim de o tuica au o palinca scotiana.Va pup ,si salut cunoscatori.
@mv5043 ай бұрын
Nu ştiu câți francezi îşi mai permit să îşi cumpere vin scump. Văd din ce în ce mai mulți care sunt asistati social mănâncă o dată pe zi locuiesc in rulote şi pentru care 200 de euro devin o avere incalculabilă.
@cosminiordan52463 ай бұрын
Si eu tot asta vad in fiecare zi. Vorbeste despre alta Franta el. Franta bogatilor.
@horatiudaraban29513 ай бұрын
@@cosminiordan5246 pai exact asa e si in Romania. Te uiti pe strazi si vezi muuulte masini care noi au costat peste 100 de mii de euro. In timp ce majoritatea nu isi permit casa de banii aia. Deci, acelasi lucru si-n Franta. Peste tot.
@elenamarinescu222111 күн бұрын
Hai lasă...
@chiricadaniel56983 ай бұрын
Au tras si astia de pe coloniile din Africa. Asta cu agricultura e gargara .
@wugengrigoreexterminatorul73693 ай бұрын
Gargara sunt teoriile anti albe si anti crestine pe care le repeti de la 🔯. Tarile europene care au fost.imperii erau deja tari bogate cand au pornit sa cucereasca, ca nu saracii ca astia din estul europei aveau outerea de a trimite armate echipate peste hotare
@68vali3 ай бұрын
Mai bine ne-ai povesti cum ne-a carotat Franta agricultura la aderare si cum o face si in ziua de azi. In rest....gargara cu vin!
@catalinmocanu19123 ай бұрын
In ce ne privește sunt trădătorii pe care continuam sa îi votam, care ne vând ieftin.
@bogdanzbirciog71233 ай бұрын
Cel mai bun vin e cel de la Domeniile Panciu :d
@stefanconstantinescu15763 ай бұрын
Aham, deci de asta ne omoară oile noastre
@mindsetpozitiv15363 ай бұрын
Se spune « bon vivant » nu bon viveur, dom’ profesor ! 🫡