No video

Ce pensie o sa luam din Pilonul 2?

  Рет қаралды 2,107

Despre Pensii Private

Despre Pensii Private

Күн бұрын

Пікірлер: 22
@cipriansteti4131
@cipriansteti4131 Ай бұрын
Salut sunt un administrator de frizerie si înca nu m decis cum sa investesc ,sau care ar fi cea mai bună asigurare pt mine ,nu sunt nici asigurat la stat , tu ce spui pt viitor sa fac investiții in acțiuni direct sau sa mi platesc o pensie privata si la ce companie mersi
@desprepensiiprivate
@desprepensiiprivate Ай бұрын
Salutare! Înainte de a alege prin ce sa investești, ar trebui sa îți stabilesti clar scopul si obiectivul pe care vrei sa il atingi. Instrumentele financiare sunt doar ”unelte”. Și unele sunt mai potrivite decât altele, in funcție de scopul urmărit. De exemplu, daca ai un obiectiv stabilit cu un orizont de timp de 5 ani, nici acțiunile și nici pensiile private nu sunt uneltele potrivite. Daca vrei sa iti asiguri o pensie, atunci in mod clar pensiile private reprezintă baza. Dar, in funcție de vârsta ta, poți sa adaugi si niște acțiuni individuale. (Sub rezerva ca știi ceva despre aceste ”unelte” si știi cum sa le folosești). Din păcate nu îți pot da un răspuns mai simplu, pentru ca o astfel de decizie se ia in funcție de mulți factori. In cazul tău, înțeleg ca nu plătești contribuții de asigurări sociale. Asta înseamnă ca nu cotizezi nici la pensia publica si nici la Pilonul 2. Singura opțiune rămâne Pilonul 3. Găsești un video postat ieri despre cum sa vezi ce pensie ai putea lua din Pilonul 3: kzbin.info/www/bejne/an-3dpaYpaqrZtk Dar, in functie de vârstă ai putea lua in considerare si alte opțiuni, cum ar fi fonduri de investiții sau acțiuni. Si, in timp ce situația ta ar putea fi diferită fata de a mea si poate ți se potrivește un alt mix, poți vedea ce si cum am ales eu in acest video: kzbin.info/www/bejne/i5nPnWiup62UmMU PS: In plus, si o asigurare de sănătate ți-ar fi utila, daca nu ești asigurat in sistemul de stat.
@ionutspatareanu1657
@ionutspatareanu1657 Ай бұрын
Salut, George! Mi-am mutat activul pilon II de la Allianz la Metropolitan. Cum pot acum să mai verific cât este contribuția mea și cât este eventualul profit? Nu-mi apare această informație nici în informarea anuală. Activul mutat apare ca o tranzacție fără alte detalii.
@bauhau9356
@bauhau9356 Ай бұрын
Salut Metropolitan Life are posibilitatea deschiderii unui cont online și astfel poți verifica istoricul contribuțiilor virate și valoarea activului .
@ionutspatareanu1657
@ionutspatareanu1657 Ай бұрын
​@@bauhau9356Salut, ms, toți administratorii de fonduri private de pensii au. Problema este că suma transferată îmi apare ca o singură tranzacție și nu știu cât din acea sumă este contribuție proprie.
@desprepensiiprivate
@desprepensiiprivate Ай бұрын
Salutare! Intr-adevar pe contul online nu vei vedea istoricul de la fostul tau fond si va aparea doar suma transferata. Informatiile pe care le prezinta administratorii in contul on-line nu sunt supuse vreunui regim legislativ specific. De aceea nu o sa gasesti decat informatii legate de contributiile de la fondul respectiv plus eventualele sume transferate de la alte fonduri. Metropolitan iti va arata in contul online viitoarele tale contributii. Totusi, la momentul transferului fostul tau fond (Allianz) a transmis toate informatiile, inclusiv cele legate de istoricul contributiilor. Acest lucru este obligatoriu, intrucat acest istoric este necesar la momentul platii pentru calcularea profitului si a impozitului. Acest lucru este obligatoriu prin lege. Un alt lucru obligatoriu prin lege este faptul ca Metropolitan trebuia sa iti transmita in termen de 10 zile de la transfer o notificare in care trebuie sa apara si istoricul contributiilor la fostul fond pe anul in curs. Intr-adevar, nu este tot istoricul, ci doar cel de anul acesta. Daca vrei sa afli tot istoricul ii poti contacta pe cei de la Metropolitan sau de la Allianz si sa ii rogi sa iti puna la dispozitie intreg istoricul de contributii. Nu exista o obligatie legala de a-ti pune la dispozitie din oficiu aceste informatii, dar pot fi transmise la cererea participantului. Iar costul este zero. Daca intampini probleme in acest demers, da-mi un semn si vedem cum te pot ajuta mai departe.
@ionutspatareanu1657
@ionutspatareanu1657 Ай бұрын
​@@desprepensiiprivateMulțumesc mult, George! Deși nu mi se pare o treabă tocmai greu de implementat și ar fi util pentru participanți, se pare că ai avut dreptate și cu lipsa concurenței între fondurile private de pensii - la orice alt fond de investiții ai acces oricând la informațiile acestea, la pilonul iii, cum spuneai, probabil sunt mulțumiți de alocarea automată și nu se complică cu nimic în plus față de ce sunt obligați de lege.
@andreipop3860
@andreipop3860 2 ай бұрын
Am aplicația de la NN pilonul 2 la istoric am cotizat din 01.03. 2008 cu salar minim pe economie până în 2019 și după aia mi s-a triplat până azi am acumulat 23670 Ron Sunt generatia 1985 Oare la câți bani voi ajunge la 65 ani ?
@desprepensiiprivate
@desprepensiiprivate 2 ай бұрын
Salutare! In functie de informatiile furnizate, am presupus urmatoarele ipoteze: un salariu brut de 9900 lei si o crestere preconizata a acestuia de 3% anual, data nasterii 10iun1985, suma deja acumulata 23670 lei la NN. In aceste conditii, contul tau poate ajunge la o valoare de circa 800mii lei (scenariul de baza). O estimare mai pesimista ar fi de circa 650 mii lei, iar o estimare optimista ar duce valoarea contului tau la peste 1 milion de lei. Dar, cel mai bine, iti recomand sa iti faci propriile proiectii, in functie de datele exacte. Este destul de usor folosind Simularea Monte Carlo, unde trebuie sa introduci data nasterii, salariul brut, o crestere salariala asteptata (daca este cazul), sa alegi fondul si sa introduci suma deja acumulata. Acesta este linl-ul: desprepensiiprivate.ro/simulare-monte-carlo/ Succes!
@deceneu22
@deceneu22 2 ай бұрын
Unde aș putea găsi randamentul fiecacurui fond de pensii pilon 2 si pilon 3 si ce demersuri ar trebui sa fac dacă după 2 ani aș vrea să trec la alt fond de oensii? Mulțumesc.
@desprepensiiprivate
@desprepensiiprivate 2 ай бұрын
Informatii privind randamentele fondurilor de pensii private se ragasesc in Dashboard desprepensiiprivate.ro/dashboard-pensii-private/ la pagina 5 (Cost Risc Randament). Referitor la transferul la un alt fond de pensii private am prezentat toate demersurile si actele necesare in acest video 👉 kzbin.info/www/bejne/aWPZkGttqtJ6b9U O zi faina sa ai! George
@deceneu22
@deceneu22 2 ай бұрын
@@desprepensiiprivate Mulțumesc pentru toate informațiile. Aprecieri pt. tot ceea ce faci și în special pt. faptul că prin intermediul tău mai aflăm și noi ce cumpără fondurile .
@raduhurjui9805
@raduhurjui9805 2 ай бұрын
Bun. Speranța de viață este de peste 75 de ani. De la pilonul 2 renta e pe maxim 5 ani. După asta se întâmplă ce?
@desprepensiiprivate
@desprepensiiprivate 2 ай бұрын
Este un subiect pe care l-am abordat in mai multe video-uri si interviuri date in mass-media. Suntem la 20 ani de cand a intrat in vigoarea legea privind Pilonul 2 (L411/2004) si tot nu avem o lege de plata a pensiei. Deja platile lunare sunt la 100 milioane/lunar la aproximativ 6.000 de oameni care solicita lunar plata activului din Pilonul 2. In mai putin de doi ani vor indeplini conditiile de pensionare zeci de mii de persoane. Numarul celor care vor solicita plata va creste semnificativ. Suntem deja in al 12-lea ceas si nu am vazut nicio intentie de a pune in dezbatere publica o astfel de initiativa. Si probabil nu vom vedea nimic atat timp cat sunt alegeri si atentia politicienilor se indreapta spre alte teme. Ceea ce am facut in acest video este sa arat o varianta posibila de plata pentru tot restul vietii, adica o plata de pensie in adevaratul sens al cuvantului. Din pacate nu avem de unde sa stim cu ce variante de plata va veni o viitoare lege de plata a pensiei. Pana atunci, singurele posibilitati sunt plata unica si plata esalonata in maxim 5 ani, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Cele mai recente video pe tema platii sunt cele doua de mai jos: kzbin.info/www/bejne/hXrRqKembN2BiNE kzbin.info/www/bejne/bauslYiGm7tgjLs
@raduhurjui9805
@raduhurjui9805 2 ай бұрын
@@desprepensiiprivate Mulțumesc pentru răspuns. Cred că ține de interesul fiecăruia să-și facă un plan și pentru după cei 5 ani de plată eșalonată. Cred că plățile ar trebui să se întindă cel puțin cât este speranța de viață. Deci pe cel puțin 10 ani.
@desprepensiiprivate
@desprepensiiprivate 2 ай бұрын
De aceea am făcut si acel video referitor la eșalonată: daca eșalonăm sau reinvestim. Dar, astfel de lucruri nu ar trebui sa facă parte din grijile noastre. Si nici nu ar fi una din grijile noastre, daca am avea o lege de plata a pensiei care sa permită plăti viagere. Doua lucruri consider imperativ necesare la momentul actual: adoptarea unei legi de plata a pensiei private si introducerea lifecycle (un sistem care sa permită adaptarea structurii portofoliilor investiționale la vârstă participantului). Când vom vedea aceste lucruri, nu știu sa îți spun. In mod clar lipsa unei legi de plata a pensiei este in defavoarea celor care ies acum la pensie, iar lipsa lifecycle este in defavoarea tinerilor participanți. Nu mă înțelege greșit: susțin Pilonul 2 si in mod clar avem nevoie de el, fiind o alternativa superioară pensiei publice. Dar, întotdeauna este loc de mai bine si sper sa vad modificările menționate anterior in legislația pensiilor private.
@99things45
@99things45 2 ай бұрын
Imi poate spune cineva de ce sunt obligat sa cotizez la pilonul 2? Adica daca pe mine unul nu ma intereseaza acest lucru, de ce ma obliga statul sa fac asta? Aditional de ce sar cu totii de cur in sus cand statul vrea sa se legel de pilonul 2? Zici ca imi fac un bine cei din fondurile de pensii private...nu mai au ce manca dupa veniturile noastre.
@desprepensiiprivate
@desprepensiiprivate 2 ай бұрын
Pentru ca sistemul public este de mult timp nesustenibil. Deficitul bugetului asigurarilor sociale este deja imens, ceea ce inseamna ca nu mai ajung taxele puse pe salariul tau pentru a plati pensionarii de azi. Ci se fac imprumuturi pentru a putea sustine plata pensiilor. Pentru ca sistemul public de pensii doar asta face: ia bani din salariul tau si al tuturor salariatilor si plateste pensionarii. Dar cum ziceam banii nu sunt suficenti, asa ca trebuie sa se imprumute. Ghici cine va plati inapoi imprumuturile? Tot tu si cu mine si cu generatiile urmatoare. Iar situatia nu este roz nici pe viitor. Pentru ca in viitorul nu foarte indepartat numarul pensionarilor va creste si mai mult si va creste mult mai mult decat numarul salariatilor. Si deja noua lege privind pensiile publice (L360/2023) prevede cresterea varstei de pensionare: deocamdata la femei, dar ulterior vor putea creste varsta de pensionare la fiecare trei ani. In aceste conditii singura solutie viabila este sistemul de pensii private. Un sistem care exista si care functioneaza in restul statelor civilizate de mult mai mult timp decat exista la noi. Pentru ca in sistemul de pensii private banii cu care cotizezi nu sunt folositi sa plateasca pe altcineva ca in sistemul public. Ci acestia sunt pastrati si investiti in numele tau si iti vor fi platiti tie, nu altuia. Cu exceptia cazului de deces, situatie in care banii ramasi vor fi platiti urmasilor tai. Ceea ce nu se intampla in cazul pensiei publice. De aceea sarim de cur in sus cand atenteaza cineva la Pilonul 2. Pentru ca atenteaza la banii nostri. Pentru ca nu stam cu mainile in san in timp ce politicienii incearca sa ne bage mana in buzunar! In plus, ceea ce cotizezi la Pilonul 2 nu este o retinere suplimentara din banii tai. Contributia la Pilonul 2 vine din taxele pe care le platesti oricum la stat. Nu reprezinta o retinere suplimentara. Ci pur si simplu o parte din banii pe care statul ti-i lua oricum ca sa plateasca pensionarii, se intorc la tine, in contul tau de pensii private. Asa ca da, fondurile private iti fac un bine si tie si mie si milioanelor de romani care sunt participanti la un fond de Pilon 2.
@99things45
@99things45 2 ай бұрын
@@desprepensiiprivate mulțumesc, mai bine trecem pe sistemul elvețian și știm o treaba, nu bătaia de joc de la Pilonul 1.
@desprepensiiprivate
@desprepensiiprivate 2 ай бұрын
Avem deja de mai mulți ani un sistem de pensii private (Pilon 2 si Pilon 3). Este departe de a fi perfect, si chiar am mai multe video-uri pe canal in care vorbesc si despre părțile care ar trebui îmbunătățite: de la procesul de aderare la modul in care sunt investiți banii noștri. Din păcate au fost primite cu hate de către cei din industria pensiilor private si au refuzat de-a lungul timpului orice invitație pe care le-am adresat-o pentru a discuta atât despre modalități de a face mai vizibile fondurile de pensii private si activitatea pe care o desfășoară, dar si despre modalități de a creste pensia românilor (prin introducerea lifecycle). Pentru ca daca este ceva asupra căruia cred ca putem cădea de acord este faptul ca exista prea putina comunicare, prea putine informații din partea administratorilor fondurilor de pensii. In loc sa se deschidă catre noi, participantii, pare mai degrabă ca s-au închis într-un turn de fildeș. Deci, nu cred ca soluția este sa schimbam neaparat sistemul actual cu altul. Ci putem să-l îmbunătățim pe cel actual. Doar daca ar avea si cine sa ne asculte. Eu nu o sa renunț si o sa continui aceasta inițiativa in care nu numai ca o sa aduc informații si detalii despre pensiile private, dar o sa sesisez si ceea ce trebuie îmbunătățit. Iar vocile care sunt nemulțumite, așa cum este si a ta merita sa fie ascultate. Chiar daca poate nu susținem in aceeași măsură pilonul 2, cel puțin amândoi suntem convinși ca sunt necesare îmbunătățiri. Si pe măsură ce mica noastră comunitate va creste, te asigur ca nemulțumirile tale, ale mele, ale noastre nu vor mai putea fi ignorate.
@petricapetrica6055
@petricapetrica6055 2 ай бұрын
Pensie medie de 3000 lei
@user-fv1ld1be1p
@user-fv1ld1be1p 2 ай бұрын
Ce pensie o sa luam din Pilonul 3?
11:05
Despre Pensii Private
Рет қаралды 2,1 М.
Plată eșalonată 🆚 Plată unică cu investire pe cont propriu
11:17
Despre Pensii Private
Рет қаралды 808
IQ Level: 10000
00:10
Younes Zarou
Рет қаралды 13 МЛН
Smart Sigma Kid #funny #sigma #memes
00:26
CRAZY GREAPA
Рет қаралды 19 МЛН
Logo Matching Challenge with Alfredo Larin Family! 👍
00:36
BigSchool
Рет қаралды 10 МЛН
Cum retrag banii din Pilonul 2 in 2024? Dar din Pilonul 3?
13:28
Despre Pensii Private
Рет қаралды 10 М.
Planul de pensie in functie de varsta (282)
1:07:02
Adrian Asoltanie
Рет қаралды 18 М.
Dashboard Pensii Private (II): cei mai importanti indicatori
15:49
Despre Pensii Private
Рет қаралды 252
Unde, cât şi cum sunt investiţi banii tăi de pensie?
23:28
Pensia privată opțională. Banii în mișcare, Digi24
5:53
Digi24HD
Рет қаралды 3,8 М.
Ex-Bank Director: Bani, Credite si Banci | Laurentiu Duinu | Podcast GD
1:05:25
IQ Level: 10000
00:10
Younes Zarou
Рет қаралды 13 МЛН