Ali Nesin'e aynı soru sorulmuştu ve cevabı şöyle olmuştu: 1- Arşimet 2- Newton 3- Euler
@ilyasaslan12248 жыл бұрын
Net bir şekilde Euler cevabı bekliyordum. Şaşırdım.
@allahless98118 жыл бұрын
sen şıh hazretlerinden daha iyi mi bileceksin
@ilyasaslan12248 жыл бұрын
+allahless estağfurullah, ne haddimize.
@soundx80157 жыл бұрын
ilyas aslan cidden ben de euler cevabını duymak icin girdim videoya ama :/
@barracuda70186 жыл бұрын
Senin elini öperim arkadaş helal olsun bende çok şaşırdım herhalde Celal hoca hazırlıksız yakalandı bu soruya .. Bende net bir şekilde Euler'i beklerdim gelmiş geçmiş en büyük. Adamın iki gözü katarak kör ve yaptığı işlere bak. 1- Euler 2- Gauss 3- Laplace veya Riemann tercih meselesi .
@Aysd23326 жыл бұрын
ilyas aslan Leonhard Euler de çok iyi bir matematikçidir ama Eğer ki Gauss'u demeseydi videoyu beģenmezdim.
@Zemlya013 жыл бұрын
Nasıl olur da yüce başbuğmuz Devlet Bahçeliyi söylemedi.
@nailmemmedov842 жыл бұрын
6 yıldır matematik ve bilgisayar bilimi okuyorum. Ailemin birçok üyesi matematik eğitimi aldı. Amcam matematik ve bilgisayar bilimlerinde akademisyen.Başka bir deyişle, küçük fikrimi ifade etmek istiyorum ve hakkım da vardır bence.Her bir matematikçi bilim üçün çok deyerli. Her biri zamanının gereksinimlerini karşıladı. Ve her biri matematiğe değerli katkılarda bulunmuşdur.
@mehmetalidemirel7432 жыл бұрын
Eğer ortaya doğru bir fikir koyacaksanız kendinizi önden bu kadar pazarlamanıza gerek yok beyefendi ayrıca yazım hatalarınızı giderirseniz kendinizi övecek yeni alanlar bulabilirsiniz.Saygılarımla
@nailmemmedov842 жыл бұрын
@@mehmetalidemirel743 Özür dilerim. Amacım gücendirmek diğildi. Ancak ne zaman yorumlarda birinin matematik hatasını düzeltmeye çalışsam sanki yanlış bir şey yapmışım gibi cahillikle itham ediliyorum. Yazım hatalarımı söylersenniz çok sevinirim. Teşekkür ederim ve bir daha özür dilerim.
@ademkaya25242 жыл бұрын
@@mehmetalidemirel743 Adam Azeri Türkü yani bazı kelimeleri ifade ediş şekli bizden farklı olabilir.
@eroldp41065 жыл бұрын
Matemetik 3 kisiyle sinirlandirilamaz, madem sorulacaksa en az 30 kisi sayilmali. Matemetik cok kapsamli, cok alanli bir dünya. hic bir 3 adam bu dünyalarin hepsini aciklamamistir, birini veya bir kisimi sadece.
@darkleader593 жыл бұрын
Ne 30 u 30 milyon insan sayılmalı Sümerler- Mısırlılar adlarını yazsalardı tabletlere en büyükleri onlardır
@archlifts9472 жыл бұрын
yo en büyük 3 isim diye sormuşlar işte ne boş yapıyon
@mrtlkl4 ай бұрын
Sanırım kastedilen en üretken olanlar aklıma gelen euler ve gauss var benim bildiğim birde von neumann isimli bir matematikçi var tabiki bütün katkıları matematik üzerine olmasada kendisi otorite olduğundan yarattığı ağırlıktan dolayı isminin anılması gerekir
@onur28994 ай бұрын
Matematik öğrencileri bilir ki söyledikleri kişiler gerçekten matematik için çok önemli. Matematik okumadan böyle bir bilgiye sahip olmak ve bu cevabı verebilmek çok zordur, çünkü matematiğin içinde olup matematikçilerin zihnini ve sonuca ulaşma yapısını anlamanız gerekir. Celal Bey matematikçi olmadan o insanları anlayabilmiş sebebi ise felsefeyi ve bilim tarihini çok iyi bildiğindendir. Matematik ile uğraşmadan ve derine inmeden burada hocanın haklı olduğunu anlamanız çok zor. pisagor'u, öklid'i, gauss'u, riemann'ı öğrenmek ve anlamak için matematik ayrıca fizik ile uğraşmanız gerekir. Böyle bir anlayışa okuyarak ulaşılır.
@onur28993 ай бұрын
Ancak Euler, Newton(Leibniz) olmalı idi.
@imbouttashowyoumycaillou-k5415 жыл бұрын
1- Arşimet 2- Gauss 3 - Euler Bence
@EET36992 жыл бұрын
Leonhard Euler ' i yer yüzünde yaşamış en iyi matematikçi olarak bilinir. Onu da söylemeliydi
@hakko496 жыл бұрын
Bu sorunun muhatabı Matematikçilerdir diye düşünüyorum.
@marufenesvural55416 жыл бұрын
Kesinlikle doğru düşünüyorsun
@ali082814 жыл бұрын
Matematikci zaten
@zgr4614 жыл бұрын
M.L Kasım Matematikçi mi?:Dddd
@emrahsevnc52994 жыл бұрын
Dostum adam euler demedi arşiment dedi ya düşünebiliyor musun.
@mdogancan Жыл бұрын
@@cavidagayev4423 Ezbere konuşuyorlar işte klasik türk knk her konu hakkında bilgimiz olduğunu sanarak konuşuyoruz
@cuneytaks35844 жыл бұрын
Şahsen hayran olduklarım; Euler Gauss Riemann
@alicanpolat6174 Жыл бұрын
Üçü De Cermen
@thelastuniversalist Жыл бұрын
Euler kesinlikle ilk 3 tedir.Bu tartışılmaz bir şey.Euler'i ilk 3 e almayan matematikçiler kıskandıkları için almıyor olabilirler.
@behlulfggn72012 жыл бұрын
ahmet boyacioglu cevabinu bekliyordum. sasirdim
@serdarsezer46652 жыл бұрын
Hayatımda hiç ister istemez kompleks sayıları okumadım cnjdjx
@beratiyldrm50434 жыл бұрын
Newton?
@Cptn_joe3 жыл бұрын
Hocamın calculsten newton dan bi haber ilk 3 olmaz ilk 5 olur
@kadirtolan96675 жыл бұрын
Gelmiş geçmiş en büyük matematikçi efanisius dur
@andthanitgoesbythe2 жыл бұрын
hayranıyım
@KafkasYusuf Жыл бұрын
büyük bir içtenlikle soruyorum ve bağışlayın ama efanisius'u çok araştırdım ama bulamadım. Bana açıklar mısınız kimdir, ne yapmıştır?
@Ferhat41616 жыл бұрын
Rieman yerine Leibniz veya Euler olmaliydi
@islakburunlar32356 жыл бұрын
Gauss yerinede newton.
@oguzhan7867 Жыл бұрын
Arşimet, Gauss, Euler, Leibniz, Newton..
@yox82ify4 жыл бұрын
YÜksek Lisans Tezini Arşimed'e ithaf eden bir kişi olarak soruyorum: Arşimed'in matematik ile ilişkisini gösteren kaynak hangisidir? Diferansiyel hesap deniyor ki ilk defa duydum Arşimed ile alakasını. 2. olarak da; Riemann Geometrisi ve Einstein ile ilgili bir efsane hep söylenir. Rivayet odur ki; Einstein'in matematiği hep kötü imiş, sonra Riemann ve geometrik yaklaşımı ile karşılaşınca teorilerini açıklayabilme fırsatı bulmuş. Hikaye böyle... Her yerde 'entellektüel bir kabul olarak' duyarsınız. Kurgu mu bilemiyorum... Ama Einstein'in HANGİ teorisini biz Riemann Geometrisi ile anlıyoruz?!! Daha doğrusu Riemann Geometrisini özel kılan nedir? Zaman gibi bir kavramı mı katıyor içine? Gerçekten merak ediyorum, yıllardır bu söyleniyor ama birisi bir gün lütfen Einstein'ın astrofizik teorilerini Riemann'ın geometrisi ile açıklasın.
@artmyb4 жыл бұрын
1. Arşimet'in diferansiyel hesabı bulduğunu söylemiyor zaten, "neredeyse" bulduğunu söylüyor. Doğru. Diferansiyel hesabın temelini oluşturan limitin çıkış noktası olan "sonsuz küçükler" kavramı Arşimet'in buluşudur. Bunu kullanarak çeşitli alan hesapları yapmıştır. 2. Einstein'ın kütleçekimi açıklayan Genel Görelilik'inde, gezegenler, yıldızların şeklini bozduğu uzayda düz çizgileri takip ederler. Yani dünya her ne kadar çembersel bir yolda gidiyor gibi görünse de, aslında olan, güneşin doğrusallığını bozduğu uzayda düz bir yol takip etmesidir. Uzayımız öklüdyen değildir. Öklüdyen geometri dışında geometriler olabileceğini ilk gösteren kişi ise Riemann'dır. Riemann'ın buluşları üzerine Ricci'nin de katkılarıyla öklidyen olmayan uzaylar güzelce tanımlanmıştır. Genel Görelilik'in geometrik yapıtaşı da öklidyen olmayan uzaylardır.
@yox82ify4 жыл бұрын
@@artmyb Açıklamalarınız için teşekkür ederim.
@abillyparviz2 жыл бұрын
General relativity (genel gorelilik) teorisinin nihayi sonucu olan Einstein alan denklemleri Riemannian geometry (riemann geometrisi), tensor analysis kullanilarak formule edildi Einstein ve onunla ayni zamanlarda Hilbert tarafindan Einstein'a gore uzay-zaman (space time) 4 olculu manifold (matematiksel terim), alan denkleminin sol tarafi einstein egrilik tensoru yani uzayzaman egriligi = denklemin sag tarafi stres-enerji tensoru yani enerji ve momentum Einstein'in matematigi kotu falan degildir, hatta cok iyidir, 1900lu yillarda bir fizikci icin ne kadar matematik bilmek gerekliyse, Einstein fazlasiyla biliyordu. (diferansiyel/integral hesap, diferansiyel denklemler, analitik geometri ve s.) sorun su ki, riemann geometrisi o donemlerde fizikciler tarafindan pek ilgi gormuyordu cunku fizikciler matematigi gerektigi kadar ogreniyorlar ve dogal olarakta Einstein da riemann geometrisi bilmiyordu, ama arkadasi Grosmann tam olarak bu konuda uzmandi ve 1905lerden beri Einstein ile bir kac kere oklit disi uzaylarla ilgili konusmuslardi ve hatta Grosmann'in tezi de bu konuda idi ve Grosmann einstein'a kendi makalelerini gonderiyordu bazi problemlere cozumler buldugunda Einstein genel gorelilik kuramini formule etmek icin calistigi yillarda Grosmann ve bir kac matematikciden bu konudan yardim almaya baslamisti ve tensor analizini de ogreniyordu, Levi civita tensor analizinin en buyuk isimlerinden biridir ve yine Einstein ile aralarinda bu konuda gorusmeler olmustur Einstein yardim ve cok buyuk bir caba ile olsa da riemann geometrisini,tensor analizini ogrenmis ve alan denklemlerini formule etmisdir, hatta en buyuk matematikcilerden Hilbert ile ayni zamanlarda ve dogrusunu soylemek gerekirse ondan kisa zaman once dogru denklemleri yayinlamistir. yani Einstein yasadigi donemde bir fizikci icin gerekli matematik konularinda zaten pek iyi idi, yeni bir matematik konusu ogrenmesi gerektiginde de yillarca suren bir gayret ile bu matematigi ogrenmis ve hatta bir matematikciden daha hizli dogru denklemleri bulmustur, simdiki gibi internetin,bilgisayarlarin yaygin oldugu donemde degil ustelik, 1910 yillarinda. Yani Einstein'in matematik ogrenme becerileri 10/10
@berkay2437 Жыл бұрын
@@artmyb hatta tensör geometri / cebiri de bununla ilgilidir Bu arada güzel açıklamışsınız
@poseidoan6 ай бұрын
ne cins bi adamsın git reimann mwtrik tensòr araştır
@respecis87138 ай бұрын
Newton kesinlikle ilk 3 te
@miracyldrm74842 жыл бұрын
1. Reiman 2 reiman 3 reiman
@darkleader593 жыл бұрын
Arşimet/ Harezmi/ Euler 3 farklı dönemden
@radarakadar87075 жыл бұрын
Ömer hayyam bekliyordum
@countgrishnackh21095 жыл бұрын
İslam dünyasının üç orijinal matematikçisi arasında sayıyor onu.
@ahmedekinci11753 жыл бұрын
@@herrmarx973 Modüller aritmetikte Euler Euler fonksiyonu yeter Bir de bakmış karmaşık sayılara
@ahmedekinci11753 жыл бұрын
@@herrmarx973 Celal her şeye burnunu sokuyor şahsen Euler demeyen matematik bilmez
@ahmedekinci11753 жыл бұрын
@@herrmarx973 dsswsddsssxss
@khaching50583 жыл бұрын
@@enesylmaz7004 Abi matematikle pek aran olmadığı gibi galiba Türkçe ile de çok aran yok gibi biraz çalış istersen. Ayrıca yanlış bildiğiniz gibi Harezmi 0 sayısını falan bulmamıştır. Ders kitaplarında "bakın bizden birisi de katkı verdi" alt metniyle yanlış bilgilerle pompalandı nesiller. 0 sayısını Hindistanlı Brahmagupta bulmuştur. Matematiğe din karıştırmanıza gerek yok. Harezmi'nin en büyük katkısı algoritma kavramını bulmasıdır. Bilgisayar bilimleri için çok önemli bir adımdır, fakat matematik konuysa sayılan isimlerin yanında Harezmi'nin isminin bile geçmesi mümkün değil. Celal Bey zaten bakın benim yaptığım bu liste en doğrusudur aksini söyleyen maldır tarzı bir şey söylemiyor. Bu onun kişisel düşüncesi ve neden öyle düşündüğünü de mantıklı bir biçimde açıklıyor. Objektif bakamadığınız apaçık ortada.
@thelastuniversalist Жыл бұрын
Euclid geometrisi dışında geometriden bahseden ilk kişi Riemann asla değildir.Lobachevsky'dir.
@unutgitsin3603 жыл бұрын
Abi kontoru nereye koyacaksın, libnizi euleri berloni ailesini bunları pas geçemezsin
@Zemlya014 жыл бұрын
Euler, newton, leibniz...
@huseyintunc92894 жыл бұрын
Yanlış bilgi kesinlikle Euler > Gauss+Riemann o kadar net.
@thelastuniversalist Жыл бұрын
Newton Gauss Euler İlk 3 sırasız olarak Ondan sonra: Arşimet Poincaré Hilbert Grothendieck (yine sırasız olarak)
@isilayol. Жыл бұрын
Bu kadar kişisel bir soruya bile alınıp adama kızanlara hayretle bakıyorum. Adamın işi matematik değil. Adamın işi arkeoloji. Ancak adam büyük merak sahibi bir insan. O yüzden işinden bağımsız bir alanda öznel bir soruya verilen cevapta linç etmek aşırı komik duruyor.
@tab7632 жыл бұрын
İlk ikiye katılıyorum,bir matematikçi olarak üçüncüye Riemann yerine ben Newton'u yazardım tabi Leibniz ile kavga etmeyeceksem 😊
@s65532 Жыл бұрын
newton’un fizikçi yanı matematikçi yanına göre baya baskın
@averagecomicsenjoyer6545 Жыл бұрын
Leibnizin kalkulusu kullanılıyor şu an ama ilk bahseden Newton sanırsam. İntegral işaretini falan leibniz buluyor
@ahmetozcan38626 жыл бұрын
Böyle sacma bir soruya anca yetersiz cecap verebilirsiniz. Daha kimler var? Euler, leibniz, newton ...
@atalay28816 ай бұрын
3 kişi soruyor ya hani
@ahmetozcan38626 ай бұрын
6 sene önce yazmisim. Yazarken ne düsündüm inan kendim bilmiyorum. Cok genctik o zamanlar Edit: Meslegim geregi söyle söylim. Gercekten cok zor bir soru ve gercekten kisisel fikirden ziyade birsey degil. Benim sahsen secimim böyle olmazdi
@sencercetinkaya7123 жыл бұрын
Hocam çok büyük adamsınız da euler görmek isterdik Gauss yerine
@KafkasYusuf Жыл бұрын
Hayır aslında reimann yerine euler koyulmalıydı. Reimann genel açıdan mükemmeldir ama ilk 10 sıralamasında 8. sıradadır. İyi günler
@Artun6 Жыл бұрын
Euler unutulmamaliydi
@emrahsevnc52994 жыл бұрын
Euler varken arşimenti sırlamaya koymak ancak celal gibi alanı olmadığı halde her halta bilgiçlik taslayan adamların işi. Bir mühendis olarak bugün mühendislik hesaplamalarında en çok kullandığımız formüllerin kaynağı euler dir
@alper16994 ай бұрын
Newton-leibniz olmadan kalkülüsü çöpe attı adam
@sekrj11 ай бұрын
Eyüp b hocam nerde❤
@haticemaz48648 жыл бұрын
İlber Ortaylı'yı da dahil etseniz ve videolar daha uzun sürse daha iyi olmaz mıydı ?
@tukenmez0kalem8 жыл бұрын
Büyük ihtimalle çok çok uzun olurdu :)
@metehankaya30535 жыл бұрын
Tarifeli paket mi bu 😀
@andthanitgoesbythe2 жыл бұрын
@@metehankaya3053 😃
@horravel2 жыл бұрын
euler i soyler diye dusunmustum
@emreaslanhan82447 жыл бұрын
Bn harezmi yi soyler diye bekliyordum
@alidursun17064 жыл бұрын
YOK ARTIK HER ŞEYİ JEOLOĞA SORMAYIN
@HERŞEYKÖTÜ7 жыл бұрын
euler yerıne gauss :( huahohahoaohao
@soundx80157 жыл бұрын
Fotoyiyenadam aynen baba euler>gauss
@averagecomicsenjoyer6545 Жыл бұрын
Newton Leibniz Euler de olmalı
@jablesblack3 жыл бұрын
Okudum tabi yav Gaousssusenokumadın mı?
@melihkaganozge12106 жыл бұрын
Euler ve newton ki integral ve calculusu bulan ve gelistienlerdedir.
@countgrishnackh21095 жыл бұрын
Leibniz ve Newton olmasın dediğin?
@emreulu65113 жыл бұрын
Tales unutulmuş
@bba75672 жыл бұрын
Tales devede kulak
@ahmetdemir594 Жыл бұрын
Beni unutmuşsun celal bende varim
@alicandeniz44322 жыл бұрын
Cahit Arf
@mertkarababa12476 жыл бұрын
newton la alan turingin listede olmaması biraz üzdü
@masqu43 жыл бұрын
Newtonla turingi aynı cümlede sarfetmek mi bruh
@ozgurdiyarkozan22647 жыл бұрын
Newton ve Euler nerde
@anarsitlocke4327 жыл бұрын
En zeki insan bile Newton'ı sadece fiziğin kurucusu olarak tanımlar matematikle uğraştığı yanında konuşmaz
@ozgurdiyarkozan22647 жыл бұрын
Adam diferansiyeli ve integrali üretiyor en mal insan bile bunu konuşur
@anarsitlocke4327 жыл бұрын
Ozgur Diyar Kozan ben duymadım
@ErkanSimsekli7 жыл бұрын
Anarşit Locke Newton fzik ve evrenbilimle ilgili ürettiği teorileri hesapları matematikle üretmiştir.Matematiği son derece güçlüdür.Sonsuz küçükler hesabını literatüre katmış ve günümüzde bile elle çözümü çok zor olan elipsin altındaki alanı uzun bir çabayla hesaplamıştır.Diferansiyel hesaba en büyük katkı yapan 2. kişidir.(1.si Alman matçı ve felsefeci Leibniz dir)Brakistokron denklemini daha o zaman çözebilen bikaç matematikçidendir.Newton yöntemini bulup karmaşık olmayan,i liler, her denklemin çözümünü bulabilmiştir. Newton Şengörden bağımsız olarak kesinlikle listeye girmelidir.
@barracuda70186 жыл бұрын
Newton en büyük matematikçiler arasına giremez.. Alman Leibniz bile onun önünde sayılır .
@termodinamik8262 ай бұрын
Harezmi
@abillyparviz2 жыл бұрын
Bu arada boyle sorular cok sacma, en buyuk 3 matematikci, 3 fizikci ve s. Bu sorulara cevap vermek mumkun mu sizce? matematigin,bilimin nasil islediginden bihaber, tipik gazeteci sorulari Gauss dedin Newton demedin, mumkun mu? Adam analizi baslatan adam Gauss, Newton dedin Cauchy demedin, mumkun mu? adam reel analizi rayina oturtan adam Bunlari dedin, Weierstrass demedin, carpilirsin. Ee bunlari dedin, peki Riemann nerede? Euler nerede? Lagrange nerede? x, y yuzlerce isim saymak mumkun ve her hangi biri matematigin su andaki en onemli alanlarina en onemli katkilari yapmis insanlar Grothendieck nerede? adam 10 yilda algebraic geometry yi insa eden adam, modern matematigin temel taslarini bulan adam, onu saymamak mumkun mu? bu nedenle 3,5,10,.. isim saymak mumkun degil, soru sacma
@ykskolik93423 жыл бұрын
En iyi matematikçi net ilyas güneştir
@Zemlya013 жыл бұрын
Devlet bahcelidir.
@Zemlya013 жыл бұрын
Net.
@refik871 Жыл бұрын
8 le 4 ü çarpamayan herife matemetikçileri sormayın 😂
@ekremustun76642 жыл бұрын
Harezmi yok???!!! Biruni yok???!!! Belli ki batı hayranlığı her daim körlüğe sebebiyet veriyor! Özetle; Bu alan(lar)da bilgi sahibi olmak isteyenler biraz Merhum Prof.Dr. Oktay SİNANOĞLU'nun ve Merhum Prof.Dr. Fuat SEZGİN hocamızın açıklamalarına kulak kabartsınlar derim.
@uoshiaskimicokseviorum2 жыл бұрын
kafayi yemissin abi
@mr.morgan8600 Жыл бұрын
Aglama
@averagecomicsenjoyer6545 Жыл бұрын
Batı hayranlığıyla alakası yok Harezmi ve Biruni evet orta çağda matematiğe katkı sağlamış insanlar ama bu insanlar hani batı hayranligi falan değil cok ayrı bir seviye. Onlar olmasa dünya karanlık çağlarda olurdu hala. Arşimet pi sayısını buldu, Gauss ve Euler zaten matematiğin krallarıdır Riemann öklit geometrisi dediğimiz daha basit geometriye yeni bir perspektif katmıştır. Newton ile Leibniz gibi adamlar kalkulusu icat etti sonsuz küçüklük integral türev vs. Mühendislerin en borclu olduğu isimlerdendir. Bu insanlarla harezmiyi biruniyi bu adamlarla kıyaslamak sadece arap seviciliği islam yüzünden aşırı taraflı bir bakış açısı olur. KIYASLANMAZLAR ABILE
@armanderuni36285 жыл бұрын
Bence Pisagor, Fermat, Poincare
@vagabond16794 жыл бұрын
Öklid olmalıydı
@polymath-37 ай бұрын
Eukleidesin kıymeti maalesef bilinmiyor ben elemanlar eserini okudum ve hayran kalmamak elde değil
@rebiyyealiyeva84173 жыл бұрын
Ayakdan başa bilim !🇦🇿
@umaci3 жыл бұрын
newton nerde aq
@ErkanSimsekli7 жыл бұрын
Gauss ne alaka anlamadım.Riemann da tüm matçılar hesaba katıldığında öyle ahım şahım bir matçı değil. Hoca genellikle avrupa menşeili kitaplar okuduğu için(hoca arapça bilmiyor ama çeviri okuyabilir) müslüman bilimcilerden habersizdir.Al Harizm i unutulmaması gerekir.Modern cebirin kurucusudur ki matematiğin temelini teşkil eder.Mat ı sözel den sembolik hale getirmiştir.Bilinmeyene şey(bugünkü x) diyerek çözüme ulaşmıştır. O zamana kadar 0ın gösterilmediğini görmüş ve hint sayı sistemine 0ı yerleştirip hintarap sayı sistemini ortaya çıkarmıştır.Bugünkü yazdığımız sayılar o günküne çok benzemektedir. Kıçı kırık gaus u söylemiş hoca.Yok 1 den n e kadar sayılarının toplamını bulmuş.Bunu bulan Ömer Hayyamdır ve eserinde de yazmıştır.Hem de gauss tan kaç asır önce.Eserini okumadığı açıktır. Battani nin ise çalışmalarına bakarak trigonometrinin ana geliştiricisi diyebiliriz.Kurucusu diyememizin sebebi trigonometri adının çok politik oluşudur ve üçgenin özelliklerini inceleyen her devletin belli oranda söz sahibi olmasıdır. 8-15 yy matçılarından Beni Musa kardeşler, ebu Kamil, Abul Vefa, Al karhi, Ömer hayyam, Biruni, Ali Kuşçu vb Gauss, euler, Fermat, Abel, Riemann vb den çok da farklı değildir hatta üstün yanları da çoktur.Bunu akılda bulundurmak gerekir. Bence Arşimet Battani Harizmi Newton Descartes başlıca olması gerekenlerdendir.
@soundx80157 жыл бұрын
Mantık Akademi şey(x) i bulan hayyam degil miydi?
@ErkanSimsekli7 жыл бұрын
Hayır, Hwarizmi dir hocam.
@soundx80157 жыл бұрын
Mantık Akademi allah allah yav ben hayyam diye hatirladigima eminim neyse sagol bilgi için
@ErkanSimsekli7 жыл бұрын
"El'Kitab'ül-Muhtasar fi Hısab'il Cebri ve'l-Mukabele okumadım henüz ama bu kitapta ilk defa ortaya 'şey' şeklinde bir x tasviri yapılıyormuş.
@cmttekin85986 жыл бұрын
Mantık Akademi git gauss ve Riemannı oku anlarsın
@okanozdemir53876 жыл бұрын
Gödel?
@soakohaji80093 жыл бұрын
haha
@mo25076 жыл бұрын
Newton.
@berkayylmaz4176 жыл бұрын
Pisagor?
@arkasokaklarfc36325 жыл бұрын
Daha sonralar
@frederickhandel48877 жыл бұрын
Harezmi demedi neden ? Çünkü harezmi müslüman
@soundx80157 жыл бұрын
Frederick Handel euler de demedi niye? Demek ki euler de müslüman
@delphinus58506 жыл бұрын
s
@qabil.mehraliyev5 жыл бұрын
@@soundx8015 ahahhahhahahahha
@Zemlya013 жыл бұрын
Devlet Bahçeli de demedi
@khaching50583 жыл бұрын
Harezmi demedi neden? Çünkü saydığı isimler ve daha nicesinin matematiğe katkısı daha büyük. Harezmi demedi diye adamı İslam düşmanı ilan ettin neden? Çünkü malsın.
@omeralak30064 жыл бұрын
Kendi alanın la konuş..matematik senin neyine...
@oguzy1cn4 жыл бұрын
Matematik tarihini de biliyor olabilir.
@8hng3 жыл бұрын
her zaman olduğu gibi uydurmuş... kriterlerin ne? neyi neyle nasıl karşılaştırıyor ve sıralıyorsun? elmalar, armutlar, ayvalar...