Kendi Kendini Temizleyen Kendi Kendisine Yeten Akvaryum Nasıl Olmalı (Sistem Aquaponik Sederhana)

  Рет қаралды 21,597

Cem Celikel

Cem Celikel

Күн бұрын

Neden kendi kendine yeten ve temizleyen bir akvaryum isteriz? Akvaryumunuz ne kadar büyük olursa olsun, onu temiz tutmak zaman ve enerji gerektirir. Kendi kendini temizleyen bir akvaryum inşa etmek, ailenizle geçirmeniz veya sevdiğiniz diğer hobilerle uğraşmanız için zaman kazanmanıza yardımcı olacaktır. Kendi kendine yeten bir akvaryum, tatile çıkmayı da kolaylaştıracak.
Kendi kendine yeten akvaryum nedir? Düşük bakım gerektiren bir akvaryumla, genellikle suyu çok sık değiştirmeniz veya alt tabakayı sık sık temizlemeniz gerekmez. Bu, balıklar için daha sağlıklı bir ortam sağlamanın yanı sıra işinizi de kolaylaştırır. Kendi kendini besleyen bir akvaryum, aynı zamanda , akvaryumunuza çok az insan müdahalesi ile kendi başının çaresine bakabileceği doğal bir besin zinciri oluşturur.
Kendi kendini temizleyen bir akvaryum için nelere ihtiyacınız var? İlk olarak büyük bir akvaryumdur. En az 120 ila 750 litrelik bir akvaryum olmalı. Bu boyuttaki akvaryumlar, ideal bir su, balık ve bitki oranına sahiptir. En önemlisi de çok farklı olsa da balık ve bitkilerin bu gibi akvaryumlarda normalden daha fazla yaşadığı gerçeğidir.
İkinci önemli konu akvaryum için seçilen alt tabaka malzemesidir. Bazı akvaristler, akvaryum içerisinde ki alta taba malzemesinin ne kadar önemli olduğunu bilmez ya da dikkate almaz ancak alt tabakanızı oluşturan kumun, toprağın ve çakılın, bir akvaryumda olması sayesinde, doğru miktarda bakteri yetiştirmek mümkündür. Ayrıca bu malzeme sayesinde tüm bakteriler bitkilere ulaşmak veya hava filtreleme sistemine zarar vermek yerine, akvaryumun alt kısmında kalmasını sağlar. Gene bu alt tabaka malzemesi akvaryumunuzdaki tüm bitkiler için köklenme ortamı ve balıklar için besin sağlar.
Üçüncü önemli konumuz akvaryumda ki su kalitesini kontrol edebilmek için bir su test kiti sahibi olmaktır. Yeni başlayan bir akvarist, akvaryumun su değerlerini gözden kaçırabilir. Bu her durumda büyük bir hatadır. Eğer akvaryumunuza, balıklarınıza ve bitkilerinize uygun olmayan su kullanırsanız, akvaryumunuz kesinlikle bundan zarar görecektir. Türe bağlı olarak, bazı balıkların sıcaklık, pH seviyesi, tuzluluk vb. özel gereksinimleri olabilir. Bu yüzden kesenize uygun bir su test kitine sahip olun.
Sıradaki konu bitkiler. Aslında, akvaryumumuzu sağlıklı tutmak ve yaşam döngüsünün devamı için ne yapıyorsak, bitkiler de bizim için onları yapar. Özellikle Java Moss, Java Fern, Tilki Kuyruğu, Su Mercimeği, Amazon Frogbit, Elodea, Lepistes Otu, Su Marulu, Hint eğreltiotu, Su Sümbülü, Pothos ve Mikra Bitkisi gibi bitkiler, akvaryumunuzun sonsuz bir yaşam döngüsü içerisine girmesini sağlayabilecek bitkilerdir.
Dördüncü konumuz akvaryumda kullandığımız filtreler. Filtreler neden çok önemlidir çünkü akvaryumun su değerlerini koruyan en önemli araçların başında gelir. Akvaryum suyu sürekli olarak bu filtrelerin içinden geçer. Bu yüzden de eğer filtreniz iyi çalışır ve suyu iyi filtre ederse, akvaryum yaşam süresi de uzayacaktır. Burada önemli olan, akvaryumun kendi kendini temizlemesi için gerekli olan bakteriyel filtrasyon döngüsünün sağlanmasıdır ki faydalı bakterilerin çoğu filtre içerisinde yaşamaktadır.
Işık kaynağı ve miktarı bir diğer önemli konumuzdur. Işığın ulaşmadığı okyanusların derinliklerinde hayatta kalan ve gelişen deniz yaşam formları olmasına rağmen, bunlardan hiçbirini akvaryumumuza göre değildir. Bu, akvaryumdaki normal balık ve bitkilerin, akvaryumlarımızda bir ışık kaynağına ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Evcil hayvan dükkanlarında veya özel dükkanlarda bulunan balıkların çoğu, tıpkı bizim gibi bir gece-gündüz döngüsünde yaşar. Bu da onlara en az yarım gün ışık sağladığınız sürece iyi olacakları anlamına gelir. Işık herhangi bir yönden gelebilir. Akvaryum ışık aldığı sürece, bitkiler fotosentez yapacak ve doğal besin kaynakları üreterek, balıklar için doğal yem sağlayacak ve sağlıklı kaldıkları için de suyu temizlemeye devam edecektir.
Evet, bu videomda ki en son önemli konu, akvaryuma koyacağınız balıklardır. Çünkü kendi kendine yeten ve temizleyen bir akvaryum oluşturmaya çalışırken önemli olan sadece ekipman, akvaryum ve bitkiler değildir. Akvaryumda beslediğiniz balık türleri ve birbirleri ile uyumu çok daha önemlidir. Türlerin boyutları ve balıkların çevresel gereksinimlerini hesaba katmanız gerekir. Size tavsiyem, eğer böyle bir akvaryum yapacaksanız, hepçil türleri seçmenizde fayda vardır. Çünkü etçil türler, eğer gerekli besini zamanında alamazsa, öncelikle diğer türlere daha sonra kendi türüne saldıracaktır.
kendi kendini temizleyen akvaryum, kendi kendini temizleyen akvaryum kurulumu, kendi kendine yeten akvaryum, akvaryum nasıl temiz kalır, akvaryum kendi kendini temizleyen, aquaponik sederhana, aquaponik, kendi kendini besleyen, kendi kendini besleyen akvaryum, balık tek başına nasıl yaşar, balık tek başına yaşarmı, kendini temizleyen akvaryum, bitki akvaryumu temizlermi, bitki temiz akvaryum, bitkili akvaryum temizliği, beta balığı akvaryum temizliği, akvaryum azot döngüsü.

Пікірлер: 298
600.000 TL' lik AKVARYUM YAPTIK?! (İLGİNÇ MESLEKLER)
19:36
Orkun Işıtmak
Рет қаралды 1,5 МЛН
BUNLARI BİLMEDEN LEPİSTES AKVARYUMU KURMAYIN! ÇOK ÖNEMLİ!!!!!
26:57
Когда отец одевает ребёнка @JaySharon
00:16
История одного вокалиста
Рет қаралды 14 МЛН
Хасанның өзі эфирге шықты! “Қылмыстық топқа қатысым жоқ” дейді. Талғарда не болды? Халық сене ме?
09:25
Демократиялы Қазақстан / Демократический Казахстан
Рет қаралды 332 М.
Osman Kalyoncu Sonu Üzücü Saddest Videos Dream Engine 262 #shorts
00:20
Çöp Değil! Besin Üreten Doğal Filtre, Bitkiler
13:19
Doğal Akvaryum Günlüğü
Рет қаралды 1 М.
BÖYLE AKVARYUM GÖRMEDİM! Araba Fiyatına Akvaryum!
21:52
Akın Kırkız
Рет қаралды 438 М.
Doğadan Canlı Bitki Akvaryumu Kurduk | TERRARIUM
21:31
Emircan Toktamış
Рет қаралды 6 М.
Когда отец одевает ребёнка @JaySharon
00:16
История одного вокалиста
Рет қаралды 14 МЛН